Pessoa sele

Fick med ett informationsblad med pessoaselen. Beskriver syftet och användningen av pessoaselen, och den låter ju väldigt bra! Ett utrag ur bladet:



De flesta hjälptyglar är fastsatta i longeringsgjorden och därvid dras hästens huvud i rätt form. Man går då miste om den viktiga uppbyggnaden av ryggmuskulaturen.

Med Pessoa trainingsystem tvingas hästen att arbeta, först i en låg form som hjälper till att bygga halsmusklerna för att successivt komma till en högre form.

Det är allmänt känt att den bästa gångarten att bygga upp muskler är i trav och den bästa gångarten att skapa bättre balans är i galopp.

Därför rekommenderas att börja arbeta hästen i trav och endast när gångarten är tillfredsställande bör man övergå till arbetsgalopp.

Målet med galopparbetet är att nå den form som liknar den hästen rids i.

Framskridandet av arbetet från låg till hög form skall inte påskyndas. Varje form skall vara väl genomarbetad innan man påbörjar nästa.

För att undvika stelhet och träningsvärk hos hästen bör inte arbetspassen vara för långa.


Olika former


Låg form. Hästen ska söka sig framåt nedåt så att rygg och bakben börjar arbeta i en avspänd form.



Mellan form. Det här är en övergångsform som hjälper till att bygga upp halsmusklerna.



Hög form. Den här formen är den som hästen rids i. Den hjälper till att bygga upp de sista musklerna som hästen behöver för att bli i perfekt balans i samlar galopp.



Dressyrform. Rekommenderas för ryttare som önskar nå en hög nacke.



Vet inte var vi köpte selen, men den kostade iaf typ 800:-

Kommentarer
Postat av: Anonym

Intressant, blev sugen att köpa en sådan nu!

2009-08-19 @ 21:54:43
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: Evelina

Jag är riktigt sugen på en sån där måste jag säga :)

2009-08-19 @ 22:02:40
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Mickan

Hej!

Tackar för en bra blogg!

Jag läste i en bok, tror det var av Jens Fredricsson, att han avråder från denna typ av sele då den pga sin utformning ger hästen ryck i munnen vid varje steg. (Antar att det är för att selen går från bakbenen direkt till munnen) Ingen aning om detta stämmer eller ej, men ville bara få en diskussion kring detta. :-)

2009-08-20 @ 08:02:08
Postat av: Bella

Ja pessoaselen är inget jag skulle stoppa på min häst. Precis som ovanstående inlägg är det många många som misstycker kring hur den verkar på hästen. Det blir dubbla signaler och hästen tvingas ner i en form som är onaturlig. Samtidigt som den ska arbeta mer med bak dras den ner i form genom munnen!



Mycket mycket bättre att lära sig tömköra om man vill variera hästens arbete!

2009-08-20 @ 08:19:27
Postat av: Anonym

Däremot är FUNKTIONEN av Pessoaselen något du bör läsa på om, speciellt när du outar det på bloggen. Nämligen inte så trevligt!



Får ursäkta eventuell dubbelpostning, datorn vill inte riktigt samarbeta.

2009-08-20 @ 12:22:04
Postat av: Emily

Tycker det blir lätt att hästen går in med näsan och verkar inte så trevligt att få bakbenens ryck i munnen på hästen :P Så inget jag skulle använda mig av, fast jag undviker öht hjälptyglar så haha

2009-08-20 @ 13:22:58
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: matilda

till bella!

pessoselen drar inte ner hästen i munen då hela selen är ledad. och formen är inte onaturligt låg.

Den hjälpe min förra häst fruktansvärt bra. hon slappnade av och byggde upp sina muskler jämt och fint och andvänder man den RÄTT dvs att man inte kortar alla linerna för mycket så är det ett avslappnings moment för hästen. dock har jag bara andvänt den till låg och mellan form för att försiktigt bygga upp muskelaturen.

selen är fantastisk uppfinning

2009-08-20 @ 13:48:18
URL: http://www.luring.bloggspace.se
Postat av: Anonym

Tävling på bloggen!

välkommen!

2009-08-20 @ 15:10:10
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: sara

vart köpte du den och hur mkt kostade den? :)

2009-08-20 @ 15:53:17
Postat av: Bella

En fantastik uppfinning till vad? Att tvinga hästen att gå i form,för ja trots allt så blir hästen fastbunden med lindo kors och tvärs för att gå i en "korrekt form", och om man mot förmodan inte kan rida igenom stelhet osv på sin häst, varför inte använda sig av tömkörning??! Genom tömkörning kan du variera hästen form på ett helt annat sätt och hästen är inte fastlåst i en typ av form.



Enligt mig är pessoaselen en konstigt uppfinning för att "skynda" på en häst att arbeta i vad den anser vara "rätt" form, istället för att man som ryttare tar igenom stelheter eller jobbar igenom hästen själv.



Nej du håller med ryttare som Jens Fredricsson eller hästkarlar som Anders Eriksson att "pessoaselen" är ett påfynd från helvetet. Ytterligare ett "hjälpmedel" som stjälper mer än hjälper! För oavsett hur löst du fäster de sk linorna blir det fortfarande ett drag i munnen på hästen så fort den arbetar med bak. Dubbla signaler alltså!

2009-08-20 @ 17:05:03
Postat av: Sabina

Hej!

Är emot både Pessoa trainingsystem och mot bettet, efter som att jag har fått lära mej att det ger dubbla signaler.



Vill jättegärna att ni tittar in på min blogg och lägger en kommentar på d-ponnyn jag har provridigt! :)

2009-08-20 @ 17:06:11
URL: http://sabinaz.bloggsida.se
Postat av: matilda

Jag skulle aldrig utsätta mina hästar för tvång!

men just med min förra häst så fungerade den perfekt.

hästen blir inte fastbunden som du påstår eftersom selen är ledad. och igen hästen kan välja vilken form den vill gå i högt och streta imot eller sänkja sig till en arbets form och slappna av. PRECIS SOM DET BLIR MED EN RYTTARE PÅ RYGGEN.

2009-08-20 @ 17:30:10
Postat av: Jane

Har ingen direkt uppfattning om selen. Mem Ni som talar mot den kanske aldrig har tänkt på att det inte heller är speciellt "naturligt" för en häst att ha en ryttare på ryggen, springa runt och hoppa hinder i stora arenor eller göra fina konster på utsmyckade tävlingsbanor?

Alla tycker vi olika, precis som att alla hästar fungerar olika. Vissa hästar kanske fungerar jättebra med denna sorts hjälptygel medans andra inte gör det alls. Alla har vi våra individuella sätt att jobba, ryttare som häst!

2009-08-20 @ 21:40:46
URL: http://hellevi.blogg.se/
Postat av: Mickan

Ska vi ta diskussionen på den nivån så kan vi alla släppa ut våra hästar i det fria. Det är ju det som är mest naturligt. De hästarna bi har idag är i många generationer avlade för hoppning, dressyr etc. Därför känns det inte relevant att prata om att hoppning inte skulle vara naturligt.. Det är min åsikt.

2009-08-21 @ 14:14:45
Postat av: Jane

Var inte heller så jag menade, som du borde förstått om du läst klart hela inlägget. Syftade mer på att det känns löjligt att vissa hänger upp sig på ett hjälpmedel som uppenbarligen inte fungerar på alla sorters hästar. Vad som är "naturligt" eller ej för en häst är en väldigt svårtolkad fråga och enligt mitt tycke också väldigt individuellt från häst till häst. Jag själv tycker att selen verkar vara ett bra hjälpmedel på de hästar som passar med den. Dock har jag aldrig testat den själv, tyvärr. Som tävlingstyttare så vet jag också att dagens hästar har många generationer tävlings och prestations inriktad avel bakom sig. Hoppas Ni förstod mig rätt denna gång...

2009-08-21 @ 23:35:43
URL: http://hellevi.blogg.se/
Postat av: Carolina

Hej !

Jag har en Islandshäst som gärna sänker ryggen och jobbar i fel form,jag fick låna denna selen och han tyckte det var jätte skönt,han blev lugn,sökte sig ner i lång låg form så jag ska köpa en sådan sele så snart som möjligt,den var helt grymm!!!!!

2009-12-23 @ 17:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0