Hur jag förbereder hästarna inför en tävling, samt hur dagarna efter en tävlingshelg ser ut

Inför tävling

Såhär kan en veckoplanering se ut dagarna innan ett meeting:



Ordningen på måndag, tisdag och onsdagspassen kan variera, men jag försöker alltid att lägga in en uteritt, en vilodag och ett litet hoppass samma vecka. Det viktigaste, något som jag praktiskt taget alltid gör, är det korta markarbetespasset dagen innan en tävling. Det spelar ingen roll om det är ett meeting eller en endagarstävling jag ska på. Det passet behöver inte vara längre en 20 minuter om hästen känns fin och lydig. Max rider jag i kanske 30-40 minuter, och jag försöker undvika att ställa allt för höga krav och då kanske framkalla tjaffs. Detta pass ska bara vara till som en sista check att allt sitter som det ska, och att hästen inte känns stel eller spänd.

Går hästen ute dygnet runt (nu är det bara Lizza som gör det), så brukar jag låta den stå inne en/ett par nätter innan en tävling. Detta är framförallt bra om hästen har mycket gräs i hagen - den kan då lätt bli lite uppsvälld av allt vatten i gräset och mycket av detta försvinner ganska fort om den står inne ett par nätter. Detta är extra viktigt om man har en lite slö häst som man gärna vill ha lite mer alärt.



Tävlingen

På ett meeting föredrar jag att starta en klass per dag, max 4 klasser på en tredagars-tävling. Detta är självklart väldigt individuellt från häst till häst. Känner jag till exempel att hästen känns väldigt spänd och tittig kanske jag hoppar en låg klass extra för att få den att slappna av. Men som sagt, jag föredrar att hoppa en klass per dag.

På en endagars-tävling är det självklart annorlunda. Då hoppar jag oftast två klasser, om jag inte känner att hästen fungerar bäst när den bara går en klass.



Efter tävling

Den första dagen efter en tävling, framförallt om det varit ett meeting, brukar jag låta hästen gå ostört i hagen. Den är förmodligen ganska trött både fysiskt och mentalt, och det kan vara skönt för den att bara vila. Den andra dagen brukar jag antingen rida en runda i skogen, eller om hästen känns stel någonstans rida ett mjukgörande pass på volten.


Har ni några frågor inom detta ämne får ni gärna ställa dom i kommentarsfältet, så ska jag lägga till svaren i samma inlägg här under.




"Tycker att du verkar ha bra koll och en bra planering när du ska på tävling. Är bara lite nyfiken på, tycker du inte att det är bra att kanske skritta hästen i typ 30 minuter för att få bort lite av träningsverken dagen efter ett meeting? :-)"
Svar:
Eftersom våra hästar går i så pass stora hagar och är ute så många timmar om dagen, rör dom ju lite på sig regelbundet ändå. Går hästen i små hagar, eller kanske till och med står inne hela dagarna, är det som du säger absolut bra att skritta hästarna en stund dagen efter en tävlingshelg.


Kommentarer
Postat av: Hanna P

din syn på träningen känns så otroligt sund, du känns ha full koll.

2009-07-22 @ 06:12:30
URL: http://www.hannapersson.com
Postat av: Elin Fornbrandt

Tycker också att du verkar ha bra koll och en bra planering när du ska på tävling. Är bara lite nyfiken på, tycker du inte att det är bra att kanske skritta hästen i typ 30 minuter för att få bort lite av träningsverken dagen efter ett meeting? :-)

2009-07-22 @ 12:24:47
URL: http://fornbrandt.webblogg.se/
Postat av: Christina

Hej, jätte fin och trevlig blogg. Undrar vad du använder för foder till dina hästar? Har en tävlingshäst som är av lite ädlare typ och jag har svårt att få henne att muskla upp sig. Några tips på vad jag kan göra eller fodra henne med.

2009-07-22 @ 14:04:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0