Dagens ridpass

Ture
Nu har han äntligen fått en sko påslagen, så kunde rida honom idag. Red typ 15-20 min på volten i alla gångarter. Han kändes fin (även om jag mest lullade runt på halvlånga tyglar).


Zazou
Fick bli ett markarbetespass på volten. Hon var verkligen superfin! Helt klart ett av de bästa passen på henne på länge (utan gramanen då). Hon var avslappnad nästan hela tiden, och jobbade på i fina, runda gångarter. Superkul!


Zazou en av dom första dagarna hemma hos oss


Lito
Fick bli ett pass på volten på honom också. Vill inte rida ut själv den första gången, så väntar med det tills mamma, som är på en utlandsresa, kommer hem (imorgon kväll).

Har bestämt mig för att prova lite olika bett på honom för jag känner att jag skulle vilja ha ett bett som han har lite mer respekt för i hoppningen än vanligt tränsbett. Lika bra att försöka hitta något så fort som möjligt liksom, snart kommer vi kanske iväg på en hoppträning eller nåt. Idag provade jag... okej nu kommer jag säkert få skäll av några, vet att många inte gillar detta bettet... pessoabett. Måste erkänna att det personligen inte är ett av mina favoritbett heller, men nu tänkte jag prova alla jag har. De förra ägarna provade nämligen själv massor av bett innan dom hittade ett som dom tyckte passade. Det var ett gags från Sprenger. Vi hade tänkt köpa ett lika dant, men dock så kostar det ett par tusen så kände att jag borde prova dom jag har hemma först. Ivfsh, jag tyckte faktiskt han gick riktigt bra på pessoat! Utifrån detta ridpass känns det helt klart som ett alternativ för framtiden. Såg btw att ett flertal red på pessoabett i världscupfinalen, så så jäkla hemskt kan det väl ändå inte vara tycker man. Tror inte dom skulle sätta på sina hästar ett bett som skadar hästarna så mkt som de värsta kritikerna av pessoabettet påstår.

Över till ridpasset. Gjorde samma övning som jag gjorde på Zazou igår, den där med bom-studsen och två till hinder så att det blir som en 8:a. Man känner att han är svagare i högergaloppen, för efter hindren i högervarv landar han 80% av gångerna i vänstergalopp trots att jag tydligt visar att vi ska till höger. Över bommarna höll han dock samma galopp hela tiden, precis det jag ville få ut av den övningen! Men man märkte allt att han tyckte det var svårare i höger varv även över dom, han tappade bakbenen och snubblade lite ett par ggr på den sista bommen i det varvet.


Kommentarer
Postat av: Jessica

Hej! Just nu rider jag min häst på vanligt tredelat bett och även på pelham. Dock skulle jag vilja växla mellan ännu ett bett. Jag har ett pessoabett liggandes hemma men jag har aldrig testat det än pga att jag vet så lite om just pessoa. På internet läser jag iprincip endast dåliga kommentarer om pessoa, men kan inte du berätta lite om det utifrån egna erfarenheter? Vad är det bra för? och ska man tänka på något speciellt när man rider på det? Tacksam för svar

2010-04-19 @ 19:40:39
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Det där med att pessoa är dåligt är bara en stor myt! är det rörliga ringar så kan inte bettet lägga sig fel i munnen.. Du kan stå på backen & ta i tyglarna & greja hur mycket du vill och du ser att bettet inte lägger sig fel!



Det cirkulerar många sånna här rykten i perioder & man får komma ihåg att det finns lika många åsikter som det finns hästfolk.. Jag red min på pessoa igår för hon blir så sjukt stark ute i skogen.. funkade finfint & hon är inte den som är sen att säga sin åsikt om något är fel :P

2010-04-19 @ 19:41:39
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Anonym

Varför svarar då aldrig på kommentarerna länge? Det gjorde du ju förrut :(

2010-04-19 @ 20:12:41
Postat av: Anonym

sprenger e de ända som e bra i hästens mun.. dom e ju för fan vinklade och skapta för att ligga bra.. alla andra bett e rena skitbett som klämmer o trycker på fel sätt!

2010-04-19 @ 20:21:37
Postat av: Anonym

När jag pratade med en av lärarna på Strömsholm så höll hon med om att pessoabettet inte är det ultimata att rida med. Det passar enbart ett fåtal hästar. De jag personligen inte gillar med det är att det är delat i kombination med att det saknas "spärr". Då rider jag hellre med ett rakt pelham eller ett rakt kimblewick.



Kimblewick kanske kunde vara något? Det är ju inte jätteskarpt men har ju en viss hävstångseffekt som dessutom går att reglera litegranna.



Över lag är jag inte förtjust i hissbett alls faktiskt... Sen tycker jag inte att man kan göra en sak eller använda en sak bara för att världscupryttarna gör det. Det finns VÄLDIGT mycket saker och metoder på den nivån som inte är trevligt för hästen.

2010-04-19 @ 20:23:42
Postat av: Anonym

Edit: Provat waterford? Min stack ibland med mig i hoppningen innan men waterfordbettet funkar på henne, hon får inte riktigt tag till att bita sig fast. Hon är samtidigt väldigt känslig.

2010-04-19 @ 20:25:05
Postat av: Anna

Attans, nu tappade jag lite respekt för dig... :P Det finns elitryttare som barrierar sina hästar också, det är fortfarande fel.. jag var med en hästtandläkare för en massa år sen när pessoat var största mode, du hade nog inte valt det bettet om du hade tittat i samma munnar som jag..

Såg också pessoat på hästar i WC finalen, gjorde ont i hela kroppen när man ser att det är vridet över 90 grader bakåt uppåt.. :(

ang vad "http://linneabrandt.blogspot.com" skrev så är väl inte problemet att mundelen vrider sig, det har jag faktiskt aldrig hört nåt om, utan att du i princip kan vrida (hela) bettet 180 grader och det känns fortfarande knappt i handen.. :/ däremot i nacken och munnen på hästarna.

jag är inte så mycket för att disskutera detta ämne egentligen, dött lopp liksom. men jag anser definitivt att om man "behöver" ett pessoabett i nån situation så saknar man kunskaper och kanske bör undvika dessa tillfällen tills man lärt sig klara av dom...

2010-04-19 @ 20:32:19
URL: http://annaochtindra.blogg.se/
Postat av: alexanrda

Jag rider också min häst på ett kimberwick och jag tycker att det funkar super och jag vet många andra det oxå funkar super för så det kanske är något att prova i framtiden!

2010-04-19 @ 20:34:36
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Till Anna: Vi har provat olika bett på henne och hon lär sig oavsett vilket bett man sätter på hur hon ska göra för att bita tag & bli skitstark.. Hon får även "psykbryt" ibland vid uteritter då hon i princip går på bakbenen..



Detta har inget med vår "okunskap" att göra utan det är sån hon är, och hon var 100 resor värre förut! Sitter bettet på rätt inställningar & om man vet hur bettet fungerar så ser jag inga problem med att rida på det..



Men som sagt, alla tycker olika & detta bett kommer vi bara ha en period tills hon inte är lika stark längre.. Målet är att hon ska kunna gå på ett vanligt tränsbett!

2010-04-19 @ 21:13:42
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: emma fors

aj aj aj .. inte okej enligt mig. kanske är okej om det rids rätt, men finns nog dock bättre bett. testa ett flippanbett!

2010-04-19 @ 21:27:17
URL: http://forzi.blogg.se/
Postat av: nicole hartwig - hästblogg

aa, förutom att flippanbett kostar typ 2000 kr om inte mer

2010-04-19 @ 21:38:15
URL: http://nicolehartwig.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vilket bett som helst blir dåligt för hästen i den okunniges händer. Nu tycker jag det räcker med debatten om pessoabett, alla tycker olika och dom funkar bra och mindre bra på olika hästar, kan vi intye bara lämna det så?

2010-04-19 @ 21:50:37
Postat av: Sofia

Att variera bett är ett bra sätt, och det är klart att du måste pröva dig fram eftersom du inte känner hästen ännu! Så det gör du rätt i, och jag tror att det är helt OK att rida på pessoabett lite då och då, bara det inte blir ett "vardags-bett". Men som sagt, lite då och då underlättar säkert! Kör på precis som du gör :)

2010-04-19 @ 21:57:12
URL: http://dressyrryttaren.blogspot.com
Postat av: Anonym

alla kommer ju alltid ha delade meningar om pessoabettet, skulle dock aldrig rida på ett sånt bett. Det finns en jäkla massa bett så lika bra att prova något annat än det.

2010-04-19 @ 22:03:17
Postat av: moa

Den jag sköter hästar åt har ett pessoabett hon använder lite då och då men hon sätter på en rem så det blir som en kindkedja. Då kan det inte vridas för långt och trycka upp i gommen :)

2010-04-19 @ 22:09:50
Postat av: Anna

Det handlar inte om att bettet "lägger sig fel", det handlar om att det går att dra hur långt som helst, eftersom det saknar kedja, samtidigt som det trycker på nacken = dubba budskap. Jättebra bett om man vill dölja problem.

2010-04-19 @ 22:20:21
Postat av: ulrika

Brukar inte lägga mig i sånt men alla dessa saker jag läst och hört om pessoabettet, om man kolla på dom flesta hästar som har den så ser dom faktist ut att hata det. Dom gapar och slår med huvudet. Ungefär som en av hästarna på världscupfinalen som hade det! Det såg riktigt hemskt ut! Dock är du duktigt och snäll i handen så det är säkert inte så farligt men inget bett jag skulle använda.

2010-04-19 @ 22:28:54
URL: http://ulrikaasplund.blogg.se/
Postat av: Ebba

Tycker det är modigt att prova, och det är ju faktiskt beroende på hästen om det passar eller är så dåligt som alla säger! :) ååh, fin bild! Zazou är så söt!

2010-04-19 @ 22:44:37
Postat av: Anonym

... och där rök respekten för dig:P

2010-04-19 @ 22:45:41
Postat av: Anonym

Vad är ett par tusen extra när man köpt häst, skulle tro att yourhorse och annika där du köpt hästen är proffsiga nog att verkligen pröva runt och hitta det ulimata bettet till just denna hästen, så om dom redan har jobbat rundor med det hela, varför ha stackars hästen till att gå igenom det igen? köp ett sådant bett som dom använde om det nu fungerade!

Och det där med galoppen... tittade på videon från h-borg med Annika och han har samma problem där... och om jag inte minns fel hade wembley samma problem när han kom och han hade oxå varit nere hos dom? säkert bara en balans fråga som du snart får ordning på.

2010-04-19 @ 22:57:08
Postat av: Anna

ang kindkedja/rem på ett pessoa: detta gör ingen som helst skillnad då ett pessoabett inte har fasta ringar och därmed fortfarande kan vridas runt i princip hur mycket som helst. och med delat blir det nästan bara värre klämeffekt i munnen.

ni som ändå kör med rem under, varför gör ni det? måste väl betyda att ni tycker pessoat är "halvfärdigt", så varför köper ni isåfall inte ett kimblewick lr pelham t.ex? :S

2010-04-19 @ 23:02:39
URL: http://annaochtindra.blogg.se/
Postat av: Ida

Men herregud, en häst mår inte dåligt av att prova olika bett? Det kan ju snarare vara positivt, de aldra flesta hästarna trivs med att byta bett då och då.



Och till er som skriver saker som "och där rök respekten för dig" bara för att Mikaela provar ett jäkla bett ett ridpass? Vad är ni för människor egentligen? Hur tänker ni när ni skriver så? :p



Sorry, blir bara så irriterad på folks kommentarer ibland :p

2010-04-19 @ 23:08:49
Postat av: Sandra

När det handlade om din förra ponny sa du att det bl.a. var för att det inte gick att välja mellan många bett på ponny. Nu har du valmöjligheter, varför ska du välja det värdelösa bettet då?



Pengarna? Låt bli att köpa nästa schabrak och sälj iväg lite grejer så har du råd med ditt Sprengerbett istället.



Ja, det finns de som spöar skiten ur sina hästar, barrerar o.s.v. som rider i eliten med. Är det verkligen ett så bra försvar tycker du?

2010-04-19 @ 23:16:50
Postat av: Anonym

ett pessoa lurar många ryttare att deras hästar går bra när det egentligen bara skapar obehag som hästen vill komma undan från.



och motiveriungen "att flera ryttare i världscupen har det elelr det bettet" är ingen vettig motivering. Många ryttare på de nivåerna har egentligen ingen diorekt kusnkap om bettets verkan, vissa bryr dig inte och andra har bara satt inte det bett de känt för. som någon annan sa så håller flera av de som är på hög nivå på med tvivelaktiga träningsmetoder och redskap och annat, att då hävda att pessoabett är ok bara för att de har det... nej, det köper jag inte.



Jag har lääst på så mycket jag kan och jag har sökt runt på alla sidor på internet om bett. Jag har provat sjhälv och kollat med andra ryttare (på alla möjliga nivåer, från nybölrjare till GP/elit/proffsryttare). Min slutsats är att pessoat är ett bett som inte borde vara tillåtet, åtminstone inte i de flestas händer.



Jag ahr pratat med hästtandläkare, veterinärer och kunniga hästutbildare. Alla de jag pratat med har varit rörande överens om att pessoat inte är något som borde användas så flitigt eller helst inte användas alls.



Jag råder dig till att läsa på så mkt du kan om bettens inverkan, testa själv att från backen sätta in tex då ett pessoa i munnen, dra i tyglarna så som när du rider, och känn under nackstycket, i mungiporna, kolla i munnen osv under tiden. När du står och tittar så, kolla då noga på tryckytor, bettets rörelser, trycket i mungipor och effekten i i nacken....

Jag kan säga efter att själv grundligt undersökt bettens inverkan efter att jag hungrat efter kunskap för att göra det bästa för min häst och kunna hjälpa dem i min omgivning så har jag slängt mitt pessoabett och mina kompisar har gjort detsamma.



hart inget emot dig och jag gillar din ridning, men ett pessoa är inget bra bett ens i bra händer. Det finns betydligt bättre bett. Och vad gör det att ett bett kostar mycket, om det fungerar bra?



varför provar du inte tex ditt pelham på Lito? Pelhamet är ett betydligt bättre bett än pessoat, och det fungerar på allt från heta och känsliga till starka och tunga hästar. Pelhamet kan du använda på flera olika sätt, väljer du tex att ha två tyglar kan du själv välja när du vill ha hävstångseffekt och inte.



nej, pessoat är omdebatterat av en anledning. Jag har sett flera hästmunnar förstörda just av det bettet, och ryttare som lurats av dess effekt. Ett hårt tryck på nacke3n kan få de flesta hästar att känans lätta i munenn föra tt de försöker komma undan bettet.

De flesta ryttare ahar såsmåningom insett just det, att pessoat inte gör att hästen går bra även fast det känns så. Det är mer att hästen försöker komma undan dess obehagliga effekt än att de slappnar av och trivs med det.

FInns säkert ett fåtal hästar som inte bryr sig nämnvärt, men 9 av 10 hästar jag sett med pessoa går och gapar och stretar emot eller krullar ihop sig eller blir handskygga efter ett tag.

2010-04-19 @ 23:26:11
Postat av: Anonym

Varför kan hon inte bara få prova dom betten hon har hemma först? Vad är det för fel med det? Vad är problemet liksom? Jag tror nog att Mikaela klarar av att känna om något av dom betten passar, och om de inte gör det är jag övertygad om att hon såklart är beredd att köpa det där bettet, annars skulle hon väl inte ens skriva ut det här. Men vilken normal människa skulle inte prova betten man har hemma först. Om det är något man har lärt sig i hästbranchen är det dessutom att inte bara lita blint på vad andra säger och tycker.



Bara för att Annika tyckte Lito gick bra på gagset så behöver det faktiskt inte betyda att det är det optimala better för Lito och Mikaela. Bett är nämligen väldigt individuellt, inte bara utifrån vilket häst det sitter på utan även vilken ryttare som rider. Olika ryttare passar ihop med olika bett, så är det i högsta grad!



Jag tycker inte du ska lyssna på alla osm kommenterar, tror många här inte sitter på hälften av den kunskap som du har.



2010-04-19 @ 23:32:40
Postat av: Anonym

oj vilken diskussion :p

håller också på att testa bett på min häst nu då. Har hoppat honom på två och tredelat nu innan , men kände inte att det var så bra. Provade pessoabettet och det gick bra. Jag tror lite på att det handlar om hur ryttaren använder sina händer. Hade det varit "otroligt farligt" hade det väl blivit förbjudet att ha eller liknande. Har även använt det på en tidigare ponny som endast fungerade på det bettet, så jag tycker verkligen inte att det är något fel med att du testar det. Sen kanske det finns bättre bett att just hoppa med, då det tar mer än vad man tror i munnen, utan att man känner det. Köpte ett kimblewick och det fungerade jättebra. Har inte du ett sånt med? skulle kanske passa super:) Ha dt bäst och lycka till med nya hästen

2010-04-20 @ 10:00:57
Postat av: sanna

Undrar vilken värld jag lever i egentligen??? Jag har aldrig hört talas om att Pessoa-bett skulle vara så hemskt? Har själv ridit med det på flera olika hästar och inte upplevt att de sprungit och gapat eller försökt fly. Allt hänger på hur du använder utrustningen.

2010-04-20 @ 10:46:16
URL: http://krumben.blogg.se/
Postat av: Mathilda

Asså gud! Varför ska ni tappa respekten för Mickan bara för att hon provade ett pessoa bett!? Ni är ju konstiga.



Om pessoa inte funkar på en häst så är det ryttaren det är fel på.

Man ska ha ett bett som man själv kan hantera men som ändå hästen funkar på.

2010-04-20 @ 11:21:20
URL: http://intend.blogg.se/
Postat av: Klara

Men gud vad folk ska lägga sig i.

Ingen som skriver här vet hur Mikaelas häst verkligen kändes när hon red med pessoat, eller hur mikaelas händer är. Hon skrev ju själv att han rids mycket med sätet och lite med handen, vilket bör betyda att hon inte behöver ha mycket "tryck" i handen, bara en bra kontakt med munnen. Efter allt hon skrivit om sin häst så verkar det som att han trivdes med pessoat, antagligen just för att hon red med det på rätt sätt, alltså mycket säte och lite hand, då kan han inte ha känt tryck i nacken. En erfarenhet jag har är att ALLA hästar väljer sitt bett, det finns ingen häst som inte skulle säga ifrån på något sätt med ett bett som är obehagligt.

Och jag kan säga att ett vanligt tjockt tredelat är fan så mycket farligare i någons händer som inte kan rida, än ett pessoa bett i en erfaren och sjukt duktig tjejs händer som mikaela.



till slut vill jag bara säga att det finns fan ingen sport som har så mycket skitsnack som ridsporten. SLUTA, och vi får en mycket trevligare miljö på tävlingar och ridskolor och stallar.

2010-04-20 @ 13:42:19
Postat av: Becca

Måste bara tycka till, när jag ser alla kommentarer blir jag bara irriterad..



INGEN av er har ridit Lito och han kanske helt enkelt går bra på det, helt ärligt tror jag Mikaela är tillräckligt duktig för att kunna rida med det utan att han tar skada.

Dessutom har hon provat det en gång, hon har ALDRIG sagt att hon ska rida permanent på det .. det är bra med variation :)

2010-04-20 @ 15:27:01
Postat av: Leonita

Är det inte någon som tänkt på Mylerbettet?alltså mylet toklat åååh helt underbart,tyckte min häst fick fel "vibbar" av pelham så hon inte behövde ett starkt med detta tog i för mkt så köpte myler och allt satt perfekt!:D testa det för er med starka hästar med ändå behlver ett lite snällare bett:D

2010-04-20 @ 18:32:53
URL: http://teamdemiri.blogg.se/
Postat av: mathilda

har ridit med pessoa på flera av mina hästar och har aldrig tyckt det varit något problem, och mikaela är ju inte direkt någon nybörjare så hon borde väl klara av det eller? :) jag brukar också sätta på delta vilket gör att själva häveffekten inte blir riktigt så stark.

2010-04-20 @ 21:37:26
Postat av: Linnea

Min häst har alltid haft pessoa under sina 19 år. Har testat andra, men inga funkar så bra som de. Har haft tandläkare ute regelbundet som tittat tänderna och han har aldrig haft så mycket som en anmärkning i munnen, knappast kan då pessoat ge någon skada om de inte redan gjort de på 19 år.

2010-04-20 @ 22:51:08
Postat av: ASTRIDS TRÄNING - tävling i bloggen!

vad är det för mundel på sprengerbettet? :)

2010-04-20 @ 23:20:58
URL: http://astridstraning.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag tror inte att någon av er som skriver och uttrycker erat hat gentemot pessoabettet är prickfria på någon nivå! Vem har inte under sin ryttartid ridit med ett pessoa? När jag red ponny för en herrans massa år sen var det inte något prat om detta bett, de flesta använde det. När man har provridit hästar, ponnys etc, har ni kunnat bestämma över betslingen då? Jag rider gärna med tredelade, enkla bett, men om det inte funkar ihop med min ridstil och hästen i fråga så är det väl självklart att jag byter! Bara för att ett par tretorn stövlar sitter bra på min kompis betyder inte det att dom sitter bra på mig.

För att hitta det perfekta ultimata bettet till mig och min häst måste man prova MÅNGA, och om inte jag minns fel så är pessoat fortfarande ett bett, som kan vara värt att prova. Jag tvivlar starkt på att Mikaelas häst kommer ta skada av att ridas med det, inte med hennes hästvett.

Om ni nu har tappat så mycket respekt så är ni nog i fel sport, idiotiska påhopp finns redan tillräckligt i hästvärlden. Curling kanske är något för er?

2010-04-21 @ 11:57:58
Postat av: Zandra

Jag har ridit sen jag var lite och jag har tröttnat, mycket pga det som händer just här, det finns alltid ngn som vet bättre än du, alla har alltid en åsikt om hur du eller ngn annan gör med sina hästar. Det finns inget ställe som det snackas så mycket skit som i stallarna...



Ta inte åt dig, det viktigaste är att det funkar för dig och hästen!

2010-04-21 @ 21:54:31
URL: http://zandies.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0