Världscupfinalen 2010

Nehep, tydligen kom inte min mobilbloggning upp. Det var ju synd!

Har iaf precis kollat klart på världscupfinalen (såklart), och man kan ju inte annat än att konstatera att Ehning rider som en gud. Hur kan man rida så jäkla perfekt egentligen? Så himla mjukt och fint! Det är verkligen en ridning att eftersträva.

Alla vi ungdomar som red i Göteborg 2009 fick som uppdrag att studera en av världsryttarna på framridningen, och jag och ett par kompisar fick just Marcus Ehning. Han red fram på ett lite speciellt sätt faktiskt. Undrar om jag kan hitta anteckningarna vi gjorde, det skulle nog vara intressant att lägga ut dom här. I vilket fall som helst - Han var verkligen en värdig vinnare!




Dock så tycker jag oerhört synd om Luciana Diniz (som hade världens vinstchans men fick ett väldigt snörpeligt nedslag). Kan verkligen tänka mig hur hon känner just nu, det måste vara den absolut värsta känslan som finns! När alla förhoppningar man byggt upp bara rasar (även Mario Deslauriers kan ju räknas in i den kategorin). Btw, tycker ni inte att Lucianas häst Winningmood är lite lik Wembley (som jag hade förut)? Det tänkte jag på varje gång jag såg den. Sen är ju Wembleys morfar pappa till den hästen, så det är inte så konstigt om dom är lika.




Svenskarna då. Det går ju inte att komma ifrån att Roffe är en av världens absolut bästa ryttare! Håller med Lotta Björe lite där, att det känns som om att hästen begränsar honom lite. Tror knappt någon annan skulle kunna ge den så bra förutsättningar som Roffe gör, men ändå går den inte nolla. Den är lite tråkig fram, men bak är den ju fantastisk. Såklart en SUPERfin häst, men med den ridningen tror jag Rolf Göran hade gått nolla med tex Ninja.




Svantes första runda idag var ju super! Hästen hoppade heeelt fantastiskt och Svante red oerhört bra. Andra rundan såg det ut som om hästen blev lite trött. Om jag var Svante skulle jag nog gått ut efter dom 5 första nedslagen eller nåt, hästen orkade ju inte helt enkelt. Tror inte det tillför något annat än negativa erfarenheter att hoppa klart utan någon ork alls kvar. Aja, det är helt klart ett ekipage för framtiden iaf!





Det sista jag skulle vilja konstatera är hur otroligt många ridstilar det finns som faktiskt funkar! Alla dom som red idag tillhör ju den absoluta världstoppen! Ändå skiljer det sig oerhört mycket på deras ridning. Det finns dom som har "perfekt" sits, men ändå inte går nolla. Det finns dom som har "perfekta" händer, men ändå inte går nolla. Det finns dom som har "perfekta" skänklar, men ändå inte går nolla. Sen finns det som som absolut inte rider efter skolboken, men ändå går nolla. Så vad är egentligen bäst? Den ridningen som ser snyggast ut, eller den ridningen som medför en felfri runda? 

Sen måste jag bara lägga till jag diggade kohindret haha ;) Förutom när Svante rev det då...





För er som missade världscupfinalen så är här en liten kort sammanfattning (taget från Hastmagazinet.se)

* Tyske Marcus Ehning - Plot Blue vann på 6 fel. delade tvåor landsmannen Ludger Beerbaum - Gotha och hemmaryttaren Pius Schwizer, 7 fel. Ledaren inför sista omgången, felfrie Mario Deslauriers, fick 13 fel och kom sexa.

* RGB - Quintero La Silla fick 4 fel även i omgång 2, summa 8 i dag, totalt 15. Slutade tia, precis som han haft som målsättning. I sista klassen blev han placerad delad elva.

* Svante Johansson - Caramell KS fick 25 fel i omgång 2, summa 29 i dag, totalt 49 fel. Kom på 20:e plats i världscupfinaldebuten.


Hela resultatlistan kan ni hitta HÄR

Kommentarer
Postat av: Emily

Jag håller helt på stilryttarna, vissa mår man ju nästan dåligt av att se hur de sitter och rycker hej vilt i hästens mun. Tycker man ska rida snyggt och skjysst mot hästen, det ska se ut som RGB & Ehning tycker jag :) De jag inte tyckte om alls idag var ex Kochetova & Spooners ridning. Jag tycker inte man kan sitta och hålla på så, synd om hästarna som ändå hoppar i alla lägen.

2010-04-18 @ 19:33:29
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Jojjo

De två redan nämnda ryttarna red verkligen "fult". Jag tycker att stilren men effektiv ridning är det snyggaste, såsom ex. RBG :)



Skulle vara jättekul att få läsa om er "studie" av Ehning när han red fram :)

2010-04-18 @ 19:56:10
Postat av: Linda

Tycker båda svenskarna gjorde vad de kunde, 10a för roffe är suveränt (y) och för debut i större mästerskap för svantes caramell är ju brabra :D Rodrigo Pessoa tar hem stilpriset för min del :)

2010-04-18 @ 20:11:34
URL: http://thalinda.blogg.se/
Postat av: Sara

Det är ju faktiskt inte så att man ska rida enligt skolboken för att det är "snyggast" (vad man tycker är snyggt är ju individuellt och vi har ju själva byggt upp den här stilen som ett ideal) så, utan för att det är framforskat att den ridningen ger hästen bäst förutsättningar och det borde ju vara det vi ska eftersträva!

2010-04-18 @ 20:44:45
Postat av: Lina

Kul referat eller vad man ska kalla det. :)

Är alltid kul att se vad andra tycker.

Jag tycker absolut att man ska rida funktionellt, resten är finslipning!

2010-04-18 @ 21:11:32
URL: http://sallberglina.zoomin.se
Postat av: Micaela

Varför var det synd om Luciana Diniz? Kollade inte på sändningarna..

2010-04-18 @ 21:16:43
URL: http://janatuinen.blogg.se/
Postat av: ina

föredrar ändå en ridning som är schyst och rättvis mot hästen och att ett hinder åker ned, än ryck och slit och spark... det funkar nog knappast i slutändan.. tur för dom att de har snälla hästar som sagt tror inte det håller så långt. Då är det bättre att rida som roffe och ehning och kunna matcha flera sorters hästar och ge hästen bra förutsättningar!

2010-04-18 @ 21:46:41
Postat av: Tove's Hästblogg

Håller verkligen med om att Marcus Ehning absolut rider snyggast och verkligen var en värdig vinnare. I och för sig så är man ju en lika värdig vinnare om man tar sig runt snabbast och flefritt även om det inte var på ett så "vackert" sätt. Vissa hästar kanske kan behöva det ibland. Men en sådan ryttare vill i alla fall inte jag ha som förebild. Jag tycker att drömmen är att rida så mjukt och fin t som möjligt för att vara sjysst mot hästen och de den de bästa förutsättningarna. Då kan man ju inte annat än att vara stolt över Roffe och Svante oxå! :D

2010-04-19 @ 08:34:13
URL: http://sunnysolvej.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Jag säger som Lotta,

Jag föredrar exclusivitet framför stil :) även om jag tycker stil är rätt vitkigt ändå. Men jag ser hellre att man rider på sitt sett och går nolla, än att bara rider för att de ska se snyggt ut och de går åt pipan lixom.

2010-04-20 @ 10:12:56
URL: http://sh00rtiie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0