Fler svar

Svarar ganska kort på alla frågor, så om du vill ha ett mer utförligt svar kan du maila till [email protected]



tjänar du pengar på din blogg?
Nope inte i nuläget, men den har gett mig lite andra förmåner :)


Hur gör du för att få Zazou lugnare? alltså att hon slappnar av och söker sig neråt.
Det är jättesvårt att förklara tycker jag, men jag brukar iaf börja med att låta henne "titta av sig" lite på omvigningen, rida ett par varv utan krav. Sedan börjar jag jobba henne genom att göra volter, serpentiner, sidförande hjälper osv för att få henne mjuk och följsam. Då brukar hon oftast slappna av lite och automatiskt söka sig mer neråt.


Hur tränar man en häst så den ska bli piggare/få mer action i sig??
Jag skulle rida ut mycket, galoppera på ängar osv. Sen skulle jag göra mycket tempoväxlingar så att hästen verkligen svarar för de framåtdrivande hjälperna.

Min häst kan vara jätte jobbigt när jag ska hoppa, dels är hon jätte stark (jag har inte hittat något bett som passar) hon är jätte lång i kroppen och det går knappt att få stopp på henne. Nu på senaste tid har hon börjat kasta sig åt sidan och stegra när jag ska hoppa. Har du några förslag på hur jag ska göra? :)
det första jag skulle göra är att försöka ta reda på varför hon gör så. Det låter som om hon kanske blir lite osäker när det kommer till hinder? Isåfall skulle jag börja om från början, dvs. gå ner ordentligt i höjd och svårighetskrav, och bara göra det väldigt lätt för henne i hoppningen. Det kan ju vara så att hon har ont någon stans också?


om ture nu har haft vintervila och inte är 100 igång eller ordentligt igånghoppad varför i hela friden startar du då så pass höga klasser 3 dagar i rad?? inte schyst mot hästen alls
Hoppade ju några gånger innan, och då kändes han väldigt bra! Dessutom är ju han så pass rutinerad att dom klasserna inte ska vara något större problem för honom. Sen så kändes han ju faktiskt klockren i första klassen, hoppade bara några språng andra dagen, och tredje dagen var han jättefin bara det att jag red klantigt. Så det verkade som om det inte gick någon nöd på honom iaf!

Kan inte du skriva alla tävlingar och när du gick upp i klasserna och sånt från när du fick han till nu?
Det bästa är nog om du kollar HÄR. Det är bara att du skriver in våra namn, så kan du se alla tävlingar vi varit med på. Det är så himla många, haha!


Om du köpte din absoluta dröm häst, och den var svår lastad. Då skulle man ju självklart träna på det, men jag undrar hur skulle du göra när du tränar på det? Alltså tex, linor, spö och alla metoder det nu finns :)
Ett tag fick Zazou för sig att hon inte skulle gå in i transporten. Det vi gjorde var att en stod med en havrehink och försökte locka in henne, samtidigt som den andra stod med en longeringslina bakom rumpan på henne samt drev på henne. När hon försökte backa var det bara att hålla i linan, så att hon förstod att det inte gick. Nu går hon på hur snällt som helst utan linor :)


märkte en väldigt rolig sak igår! jag satt och kollade på bilder från göteborg horse show från förra året och då hade jga tagit ett kort på prisutdelningen och på skärmen sär det stog vilka som blev placerade och du var en av dom och jag hade ingen anning om att det var du, fast läste ju inte din blogg då men ändå:D:D
Haha :D Du får jättegärna skicka bilderna om du har några där vi kom med till [email protected] :)


kan inte du skriva om din favorit ponny ryttare?::))))
Är ju aldrig ute på ponnytävlingar längre, så har ingen direkt favorit faktiskt :p


Har en grej jag funderat lite på... Ska gå över till stor häst snart, och egentligen borde man inte tänka på sånt här, men kan inte låta bli, haha. Är det stor skillnad på att ramla av en D-ponny, eller en häst på 175cm? Har du gjort dig mer illa av dina avramlingar på storhäst? ;)
Haha nej det är inget jag tänkt på iaf :p Den enda gången jag brutit ngt *pepparpeppar* var när jag red en b-ponny, så det mesta handlar nog inte om hur hög hästen är, utan hur/var man ramlar osv.


varför använder du aldrig dina bruna olympic gel skydd? Dom är ju jättesnygga :)
Använder dom på Zazou :)


Hur stärker man hästens självförtroende på hinder? Jag har en häst som blir "backande" eller avvaktande på större hinder, och när dt blir för mycket så blockar hon i huvudet och går inte ens över ett litet kryss, sen kan det plötsligt släppa och då går hon som en klocka.
Sen undrar jag hur man kan stärka sitt eget självförtroende på större hinder, iom min häst så har jag blivit höjdrädd, tycker att 110 ser jättestort ut. Tips mottages tacksamt! Tack för en bra blogg!
Det bästa är nog att skynda långsamt. Hoppa inga höga hinder förrän ni känner er helt 100% säkra på de lägre höjderna. Sedan kan du prova höja successivt, men som sagt, ha absolut inte för bråttom! Tack själv :)


Hejsan! Älskar din blogg! Men tänkte bara passa på att fråga.. Vart köpte du ditt swarowskipannband? Är det i samma bruna färg som på tränset? :)
Vad kul :D Köpte det på Skara Hästsport. Yes, tycker dom är väldigt lika.


Vad heter du i mellannamn?
Maria


hej! först vill jag säga att du är en förbannat duktig ryttare! jag har några frågor jag gärna vill ha svar på eftersom jag själv snart ska börja tävla hoppning.
hur tränar man till en jättebra sits och balans i hoppningen?
hur utvecklas man bäst i hoppningen?
tacksam för svar!
Tack så jättemycket :)
Att hoppa utan stigbyglar är alltid bra. Sedan är studs bra också, då kan man ju verkligen fokusera på sin egen sits och balans.
Det är en jättesvår fråga! Men att lära sig grunderna rätt på en gång tror jag är jätteviktigt, så att träna regelbundet för en bra tränare är nog ett bra tips!


Hej!
Jag har lite frågor som jag har funderat på ett tag..!
Jag rider en stor halvblodsvalack 3 gånger i veckan. Har tillgång till en fin paddock och bommar etc.. Men jag har ibland så svårt att komma på vad jag ska göra när jag rider! Inga ideer alls..! Han är 16 år men det märks inte alls, han är väldigt framåt, glad och pigg. Han kan dock kännas lite stel ibland, men det blir alltid bättre i slutet av passet om man jobbar mycket med lösgörande.
Jag har framförallt tränat dressyr, och därför undrar jag om du har några bra lösgörande och muskelbyggande övningar som du tror skulle passa oss (markarbete/hopp)?
Han kan bli stark och ligga på mycket på bettet i galoppen, även om han går i form.. Och eftersom han är väldigt stor så blir han lätt väldigt tung att rida i galoppen om han är stark.. Detta händer inte varje ridpass men ibland, och jag försöker verkligen vara lätt på hand men han måste ju ändå lyssna och stanna när jag ber honom om det? Har du några bra tips för hur man jobbar med det?
Det blev en lång fråga, men jag skulle bli väldigt glad om du vill svara! :)
Tack för en superbra och inspirerande blogg!
Angående det där med brist på övningar så kan jag absolut tipsa om hippson.se. Där finns det massor av bra övningar med olika syften osv. Dock så måste man betala en liten summa för att bli plus-medlem, men det är det nog värt!
När han blir sådär stark i handen skulle jag jobba med mycket övergångar där du verkligen försöker balansera upp vikten på bakbenen. Se till att vara konsekvent bara, låte honom inte bestämma för mycket!
Tack själv :)



Hej! Kan du skriva om dina hästars utrusting? t.ex vilka olika slags hjälptyglar du använder vid olika slags ridning. Som gymnastikhoppning.
På Zazou använder jag ibland graman, men bara ytterst sällan och endast vid markarbete. Annars använder jag inga hjälptyglar, förutom martingal vid hopptävling och träning.


Vilka täcken du har på dina hästar under olika årstider/temperaturer!
På sommaren när det är fint väder brukar de gå utan täcke, när det är runt 10+ regntäcke, runt 0 vintertäcke och när det är ännu kallare ett varmare vintertäcke. På vintern har de även stalltäcke under och i stallet.


berätta hur du gör med hästarnas ben innan och efter hårdare träning och tävling, tex back on track, liniment osv.? :)
Använder mig inte utav något sånt, utan inriktar mig på att stärka hästens ben genom att alltid låta hästarna gå ute minst 9 timmar om dagen samt hela tiden rida på varierat underlag.


När du är iväg och provrider hästar, tar du med dig din egen sadel eller håller du tillgodo med den säljaren har till hästen?
Tar aldrig med mig egen sadel, utan använder den som hästen i fråga brukar ha!


Vad är det absolut bästa du vet med hästarna?
Helheten. Roligt svar, men kom inte på något bättre haha :p


När fick du din första häst resp när började du rida?
Började väl rida när jag var typ 4-5 och fick min första ponny i 6-års åldern tror jag.


Vilken häst har genom tiderna betytt mest för dig, skriv en liten presentation om den med bild?
Än så länge har jag haft tre hästar som betytt något extra.

Samantah, världens coolaste b-ponny. Hon hade bara ett öga och var väldigt liten, men en otrolig kämpe som slogs bland sverigeeliten inom sin kategori.


Minstal, min c-ponny. Hade verkligen världens härligaste personlighet, och hoppade som en gud!


Och Ture såklart. Han har lärt mig så otroligt mycket, och det är med honom jag haft de största framgångarna med på tävlingsbanan.



Hur kommer det sig att du började blogga? ;)
Tror det var så att jag i skolan var tvungen att skriva en riddagbok, men det blev aldrig av. Även då satt jag mycket vid datan, så då kom jag på att jag kanske skulle kunna ha en blogg som dagbok istället! Och på den vägen är det :p


Har ni last bil eller transport?
En 3-hästars transport.


Har du tips på ett par läderbenskydd?
Har inga läderbenskydd så tyvärr. Dock så vet jag att bland annat Dyon har ngra riktigt snygga!

Den bästa tränaren du ridit för?
Tycker alla är bra på olika sätt, och också beroende på vilken häst man sitter på, så kan nog inte svara på den frågan.


Dina förebilder inom ridsporten, både svenska och utländska?
Ärligt talat har jag ingen direkt förebild, mest en mix av flera :p Men i Sverige är nog min favorit-ryttare RGB.

Skulle gärna vilja veta mer om hästar du haft :) och om din systers hästar :p
Här är de flesta av dom hästarna jag haft (dock skrevs det i somras). Om du vill veta mer om min systers hästar kan du läsa HÄR



Har du nått tips hur man ska göra när man blivit hopprädd? Jag har hoppat som högst 85 på en b-ponny men vågar nu inte hoppa 50 på samma ponny ;s är ridskoleryttare...
Försök att inte fokusera så mycket på höjden! Sen är ett bra tips att sätta upp massa höga hinder bredvid, då ser dom man ska hoppa mycket lägre ut :p


vem tar hand om dina hästar när du åker bort, som denna gången tex?
Vi har ju kollektivstall, så vid kortare resor är det dom andra i stallet som gör det. När vi reser bort lite längre tid brukar vi lämna dom till Marcus Westergren.


vad tänker du på när du rider ann ett hinder? jag tycker du rider ann hindrena jätte bra :) Så vad tänker du på för att språnget ska bli så bra som möjligt?
Tänker inte så mycket, utan försöker mest rida på min känsla, så det är jättesvårt att förklara. I svängen brukar jag dock tänka på att ha tryck i galoppen samt att försöka ha hästen på bakbenen.
Tack så mycket :)


Har du inte kvar ditt UF-företag? jag vill köpa en hjälm av er!
Vi håller på att ändra företagsform, så om det kommer igång igen kommer det att vara om minst nån månad.


Hej! Jag undrar ifall du har något tips om hur du klipper dina hästars man, de har så snygga manar! Du skrev att du använde en vanlig piggborste och en sax, men nu är det så att min ponny har en så OTROLIGT tjock man och den är sjukt svår att rycke & det funkar inte med en sån där speciell kniv/sax man kan ha. Men iaf till frågan, har du ngt tips om hur man kan få den tjocka manen så fin som du har dina hästars man?
Jättebra blogg!

Dom hästarna jag har nu har ju ganska tunn man naturligt, så deras man klipper jag bara rakt av. Min ponnyer jag hadde har dock alla haft väldigt tjock man. Ibland så ryckte jag dom med händerna, men oftast klippte jag med en sån här uttunningssax + att jag klippte med en vanlig sax. Har nog inget bättre tips, vet att det var jättesvårt att få det snyggt :p
Tack!



Har du ridit fälttävlan på Ture någon gång? Du kanske har en bild när du rider fälttävlan med Ture eller någon annan häst/Ponny? :)
Nope det har jag inte! Tror tyvärr inte att jag har någon sån bild :(

Hej! Det är så att vi ska köpa häst men jag undrar hur du skulle gjort? Skulle du köpt en Ponny eller Storhäst om du var 16år (17 i år) och 170cm lång? Sulle vara kul att veta! :)
Jag ångrar att jag inte gick över på häst tidigare, så om jag var 16 igen så skulle jag ha köpt häst!


Har en liten försenad fråga.. Om du hade en väldigt mörkbrun häst, nästan svart skulle du fortfarande använda brunt läder? Många tycker ju inte att det passar till mörka hästar? Vad tycker du? :)
Jag tycker det är jättesnyggt! :D



HUR STOR ÄR DIN PADDOCK????? =)
20x60 :)

hej, såg att idyllens legend stog i erat stall på ett vidoinlägg. är han kvar eller såld? isf om han är kvar, länk till annonsen!
Han är såld!


Kommentarer
Postat av: Sabina

HAr en liten synpunkt på frågan med att lasta. när vi fick hem min D-ponny va han osäker och ville inte alls gå på. Men tycker inte att man ska använda linor! Vi tog tid på oss och stog två vid sidan av transporten och en ledde in han, det funkade jättebra o efter ca 3veckor (max!) gick han helt rakt in utan att krångla alls! :) Hade londeringslina på han oxå ifall han skulle vela springa iväg.

2010-02-15 @ 19:21:25
URL: http://szander.blogg.se/
Postat av: matilda

Vad är skillnaden på tex LA och msv a?

Tacksam för svar!

Btw din blogg är jättebra! :)

2010-02-15 @ 19:46:14
URL: http://matildajusslin.blogg.se/
Postat av: a

jag heter också maria i mellannamn:P

2010-02-15 @ 20:24:50
URL: http://amandaspetterssons.blogg.se/
Postat av: johanna

Sv: tack det samma! Zazou såg riktigt fin ut!

2010-02-15 @ 21:25:59
URL: http://johannasriddagbok.blogg.se/
Postat av: vi

Läs våran blogg!



Vi jobbar med hästar på mallorca!



Tack!

/Emma och Jennie

2010-02-16 @ 21:17:16
URL: http://fpgmallorca.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0