-


Hej Mickis!
Jag har en fråga!
Om du var och tittade på en häst som du tyckte jätte mycket om som passade dig som handen i handsken och sedan fick veta att han var krubbitare skulle du vilja ha honom ändå då? Och tror du att det kan "smitta" på andra hästar? Tacksam för svar
.

Svar: Krubbitning är en beteendestörning som i grund och botten drabbar hästen om den inte får möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Väldigt få hästar krubbiter när de får gå i en tillräckligt stor hage med kompisar och sysselsättning ( t ex gräs).

Om man har tur kan det alltså gå att lindra, eller i vissa fall försvinna helt, när hästen byter miljö. Det här är dock väldigt svårt eftersom krubbitning är mycket beroendeframkallande. Det frigör endorfiner som får hästen att må bättre och hantera den situationen den en gång levt eller fortfarande lever i. Om hästen en gång börjat, så är det med andra ord väldigt svårt för den att sluta.

Om krubbitningen inte försvinner vid miljöbyte är ju ett "enkelt" sätt att lindra detta att sätta en sån här krubbitningsrem.

Eftersom krubbitning är en beteendestörnig så smittar det heller inte.

Jag har själv köpt en ponny som var krubbitare och har aldrig sett krubbitning som något större problem.  Om jag hittat en häst som passar mig "som handen in handsken", skulle jag alltså personligen inte se krubbitning som ett hinder för att köpa denna (om det inte är väldigt, väldigt allvarligt, då skulle jag nog tänka efter en gång extra).




Kommentarer
Postat av: Carro

Vi hade en hingst hemma en gång som var krubbitare, eftersom att man sväljer mycket luft så framkallade det ganska allvarliga kolikanfall då och då.

2010-01-25 @ 11:38:44
Postat av: caroline

skulle aldrig i livet sätta på en häst en krubbitarrem, den är enbart till för människans skull inte för hästens! Hästen krubbiter för att den mår såpass dåligt att den måste göra det för att lindra sin tillvaro, så hur snällt är det då att sätta på en rem?

Att köpa en krubbitare är lite som at köpa en förstörd häst. Mår så dåligt av att ens vara i närheten av krubbitare så nej jag skulle inte köpa en. Krubbitning går att lindra men nästan aldrig att få bort. Däremot vävning och andra beteendestörningar är lättare att minska. Sist men inte minst en häst får inte kolik av krubbitning däremot krubbiter många hästar som har problem med magen, krubbitning är ofta ett sekundärt problem alltså. Skulle verkligen vilja bränna alla krubbitarremmar!

2010-01-25 @ 12:42:58
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Martina

Alltså jag förstår inte vaför riktigt ni lämnade tillbaka honom? Har läst överallt och hittar inget haha,



Kram

2010-01-25 @ 13:53:24
URL: http://martaanas.blogg.se/
Postat av: emmah

Hej! Finns krubbitnings typ salva man kan smörja på ev boxkant där hästen biter. detta tycker häste är äckligt och biter ej. hade en häst innan som var krubbitare

2010-01-25 @ 14:09:15
Postat av: engla

jag har en tävling på min blogg! i samarbete med hööks var gärna med och tävla!!!

2010-01-25 @ 14:56:37
URL: http://hoorze.blogg.se/
Postat av: Lotta

Krubbitande hästar är bland de värsta jag vet, skulle aldrig köpa en krubbitare. Vi har en häst i stallet som är hemsk krubbitare, biter på allt han kommer åt och hela tiden, stackars häst säger jag bara....

2010-01-25 @ 15:00:08
Postat av: Anonym

vi har en tävlingshäst i vårat stall som går 140 och den är verkligen en krubbbitare men en sak som de har gjort då är att ta bort krubban och ist lägga fodret i en hink som fodrarna lägger in vid målet, hur enkelt som helst och du har en häst som inte biter längre!

2010-01-25 @ 16:15:48
Postat av: matilda

krubbitning smittar inte, men andra hästan kan ta efter. min häst tog efter en häst som vävde förut, när vi flyttade slutade han med då började han svälja luft då och då, eftersom en häst mitt emot honom var krubbbitare. när han inte längre kunde se henne göra det slutade han! så jo, det "smittar"

2010-01-25 @ 18:24:40
Postat av: Anna

Relativt ny forskning tyder på att krubbitning och magproblem ( typ Magsår) hänger i hop. Bla har svårt krubbitande hästar blivit satta på Losec och slutat krubbita. Ett annat sätt som provart i galoppstall där hästarna ofta får stora kraftfodergivor är att byta kraftfodret met betfor och olja. ( 1 liter olja metsvarar ca 3 kg havre ) med mkt goda resultat.

Mitt tips är att byta kraftfodret med olja och betfor samt att dela upp grovfodergivan ytterligare.

Ge det en månad och se om det ger resultat.

2010-01-25 @ 19:17:11
Postat av: Sabina

Va tråkigt att du skriver att man ska sätta på en krubbrem!! :( Som du säger blir ju hästen som beroende och då är det jättetaskigt att sätta på en rem som förhindrar den! :( Håller helt med caroline!

2010-01-25 @ 19:58:57
URL: http://szander.blogg.se/
Postat av: Emelie

Hej Mickis!

Tack för svaret roligt att du tog upp det i bloggen :) Tusen tack!

2010-01-25 @ 20:11:09
Postat av: Anonym

tänk på att de kan ha magsår osv.

2010-01-25 @ 21:17:14
Postat av: Anonym

Min krubbiter. Gör det inte för att han har tråkigt utan för att han är beroende av det. När han står och äter hö tex, tar han lite hö, tuggar lite sen snappar lite luft. Och min dressyrtränare sa att det inte är nån fara. Och han har ju alltid gjort det så han vet inget annat.. :)

2010-01-25 @ 21:27:17
URL: http://emmappersson.devote.se
Postat av: Anonym

Det är testat och BEVISAT att krubbitning INTE smittar!! Det gör inte heller vävning!!



Krubbitning är en störning som bevisar att man inte tillfredställt hästens tuggbehov!

2010-01-25 @ 21:41:30
Postat av: ponnymamman

Det finns tyvärr massor av myter och osanningar om krubbitning.

Det finns en hel del forskning på området och det är vetenskapligt belagt att:



1. Krubbitarremmar INTE är något som hjälper hästen att må bättre!

2. Krubbitning INTE smittar.

3. Det är INTE krubbitningen som orsakar kolik.

4. Hästen INTE sväljer ner luft i magsäcken när den krubbiter.



Precis som Mikaela skriver så krubbiter hästen för att må lite bättre. Just därför ska man ALDRIG sätta på hästen en krubbitarrem! Hästen kan ändå inte låta bli att försöka, enda skillnaden är att det gör ONT varje gång hästen försöker.



Ni som är intresserade lr har hästar m stereotypa beteendestörningar kan läsa lite mer på min blogg.

2010-01-26 @ 01:16:38
URL: http://envanligponnymamma.blogg.se/
Postat av: Anonym

krubbitning är inget beetende som försvinner. Det man får göra att göra förebyggande åtgärder.

2010-01-26 @ 10:58:24
Postat av: Emily

Eftersom hästar krubbiter av stress, brist på sysselsättning osv så kan ju så enkla saker som en leksak i boxen, en box i den lugna delen av stallet eller några timmar extra i hagen hjälpa. Det är tråkigt att det är så många hästar som måste lida för att ägarna inte "orkar" fixa det bättre för hästen. Är stallet den står i så stressigt att hästen inte trivs så varför inte byta stall?



Som sagt.. olaterna är ju inte hästarnas fel direkt :P

2010-01-26 @ 11:18:17
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: alice

hej!

måste bara tillägga att krubbitarremmar faktiskt inte är att rekommenderar då en kruppbitare sväljer saliv för att lindra i magen och det ska av någon anledning inte gå om dom har en krubbitarrem så den gör det bara värre dessvärre.. det är en ganska ny upptäckt, innan trodde man ju att hästen svalde luft och på så sätt kunde skada sig sj.

2010-01-29 @ 20:57:00
URL: http://ajjankajjan.blogg.se/
Postat av: fayme

hej! jag håller på att köpa en häst, en fjording underbar på alla sätt o vis, men han är krubbitare :( han går på lösdrift med 2 kompiar, han gör det inte så mycket men ibland. ska jag ändå köpa honom???

2010-03-26 @ 16:39:47
Postat av: Danielle

Jag har kollat lite på en häst som är krubbitare, per faktiskt inte några stora problem med det om man försöker hjälpa hästen att fixa det! Fayme, jag tycker du borde köpa hästen :) lycka till!

2010-09-20 @ 12:49:25
URL: http://danniih.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0