Hästhoppning en pengasport?

Måste man vara rik för att lyckas inom hoppsporten, eller räcker det med att man är tillräckligt talangfull? Måste man verkligen vara bra på att rida, eller kan man köpa sig till framgång?

Fick en kommentar som löd såhär:
"hörrö, jag vet 14-åringar som fått hästar för flera miljoner. Statsar man ordentligt kostar hästarna därefter. Tro mig, det är inga 100 000-kronors hästar de flesta bästa juniorerna rider runt på, här handlar det om miljon-belopp."
Faktum är att det här stämmer. Ni kanske tycker att mina hästar var dyra, men det är småpotatis-belopp om man jämför med vilka hästar många andra i min ålder på min nivå har. Föräldrar köper hästar till sina barn för flera miljoner, och nu överdriver jag inte.

Självklart finns det ett glapp mellan ryttaren som får hästar för 20 000 och ryttaren som får hästar för 2 000 000. Detta glapp är svårt att sudda ut, oberoende av hur talangfull och duktig ryttaren i fråga är. Det finns ett ordspråk som lyder "Ryttaren är aldrig bättre än sin häst", och till viss del stämmer detta. Men det finns även många exempel på ryttare som har jobbat sig upp i toppen, utan att ha haft stenrika föräldrar som ung. Samtidigt finns det också exempel åt det andra hållet - ryttare som fått jättefina och dyra hästar, men som ändå inte kommit någon vart.

Jag tror att det till en viss nivå går att köpa till sig framgång, och ryttaren kan till en viss nivå åka räkmacka upp i klasserna. Men för att komma hela vägen krävs det även att även ryttaren är duktigt. Det går inte att köpa en häst för 10 miljoner, och sedan tro att man kan vinna OS, eller inte ens SM. Det funkar inte så. Har man tur fungerar det i några månader när man rider på den förra ryttarens ridning, men sen tar det nästan alltid stopp.

Jag tror även att en ryttare som är tillräckligt talangfull kan gå hela vägen, oberoende av hur mycket pengar som ligger bakom, men då krävs det oerhört mycket jobb och vilja, samt även en stor del tur. Denna resa blir betydligt längre och jobbigare än för den med stora ekonomiska tillgångar, dvs ett bra hästmaterial och en möjlighet att tävla ofta. När jag talar om tur så menar jag turen att hitta en bra häst för en billig peng, men även turen att andra ser ryttarens talang och på så sätt kan tänka sig hjälpa till att sponsra med hästar och pengar.

Jag tycker det är tråkigt att denna sport styrs så pass mycket av pengar som den faktiskt gör. Det är inte bara hästarna som kostar, utan alla tävlingar, träningar och allt annat runt om kring. Det är inte som i tennis eller fotboll, där alla som har tillräckligt med talang, en boll och kanske ett racket kan gå hela vägen. Där är det viljan och kämparglöden som skiljer agnarna från vetet. Det känns lite mer som om alla har samma förutsättningar i dessa sporter. Inom ridsporten går det att köpa till sig ett försprång som ofta är svårt att ta igen. Men det går, och det är dessa ryttare jag personligen beundrar mest. De som tagit sig till toppen med sin talang, kunskap och vilja, inte enbart med hjälp av papperslappar.

Dela gärna med er av era åsikter och tankar. Vad tror/tycker ni?


Kommentarer
Postat av: Anonym

Så sant. Väldigt tråkigt att ridsport är så dyrt. Men jag tror faktiskt att dom som inte har mkt pengar kommer inte lika långt som de med pengar, Oavsett hur talangfull ryttaren är. Sånt är livet, och det suger tyvärr.

2009-04-23 @ 11:07:33
Postat av: Anonym

En fråga??? Tycker du att det är billigt att ha en häst för 20 000kr ????????? Eftersom du skrev sådär till mig som gissade på 20??? Min häst kostade 35 och vi har vunnit 110 nyligen efter bara 4månader och han hade inte gjort ett skit innan... BILLIGT

2009-04-23 @ 11:57:27
Postat av: Linnéa Berghäll

Det som ofta är problemet är ju att det börjas på ponnynivå, och inga sura miner nu; jag är ute på ponnytävlingar väldigt ofta... Där är det svindyra ponnyer, inte sällan rider en tjej typ 3 ponnyer per tävling, ibland hingstar etc. Det är ju bara för dom små liven att hålla sig fast bäst dom kan :( Känns inte alls roligt att titta på, vem gör så mot sina barn? Man ska väl rida en ponny man kommer överens med och gå över till "svårare" och större ponnyer när det är dags??

2009-04-23 @ 13:14:27
URL: http://linneaberghall.blogspot.com
Postat av: Mikaela svarar

anononym - det jag syftade på var främst denna kommentar:



"haha jadu här ser man hur mycke ja kan om hästar. skulle gissa på att en häst kostade 20 tusen men där fick ja! såg att de flesta skrivit över 100 haha . ojoj" (och jag antar att det inte var du som skrev denna kommentar eftersom pesonen i fråga inte verkar vara itresserad av hästar)



Det jag menar är att 20 000 kronor är väldigt billigt i jämförelse med vad mina hästar kostade. Det är väldigt billigt för en lovande 130 häst överlag (vilet mina hästar hade hoppat innan jag köpte dom). Jag menar inte alls att det är något "dåligt" med att ha en billig häst. Som jag skrev i inlägget ovan - dom jag beundrar mest är dom som själva tagit upp sin häst i klasserna.



Så ja, om man har köpt en häst för 20 000 så tycker jag det var ett billigt pris för en stor häst i en bra ålder. Du verkar ju ha lyckats hitta en häst som du gillar - grattis till det. Jättekul att det går så bra och lycka tilll med den i framtiden!


*

2009-04-23 @ 15:38:17
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: jaqueline

vad coolt, jag har gått på ridskola en gång men efter att jag trilla av hästen så har jag inte suttit på en häst. Alldeles för rädd hehe.

Har du inte varit med om några olyckor?

2009-04-23 @ 17:01:53
URL: http://jaqlins.blogg.se/
Postat av: sandra

rolig blogg :)

2009-04-23 @ 17:46:23
URL: http://foreversandys.blogg.se/
Postat av: Anonym

http://femsmultron.blogg.se,vad tycker du,en stor Perez hilton wannabe?



(perez hilton,största skvaller hemsidan. fem smultorn,största skvallerbloggen på blogg.se)

vems blogg är igentligen bäst?

2009-04-23 @ 17:47:01
Postat av: FREJA LINDSKOG

Jag håller absolut med i din text, och det är inte omöjligt för en "mindre rik" ryttare att nå toppen sålänge personen är villig att satsa järnet på allt som tänkas kan! Ridning är inget glidarjobb, oavsett om hästen kostar 1 miljon eller 20 000, men såklart får man kanske arbeta lite mer med den billigare hästen eftersom den kanske inte blivit utbildad så långt eller andra skäl.



Så, jag tycker att man ska följa sina drömmar oavsett om man kommer från en rik eller "fattig" familj, bara man kämpar på ordentligt och tar alla chanser man kan få så är det inget som kan hindra er :)

2009-04-23 @ 18:38:33
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Anonym

dEt är dyrt med ridskola...Synd:(

2009-04-23 @ 18:43:48
URL: http://queenies.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag tror precis så som du säger, att man kan köpa sig en häst som redan har gått stora klasser, det kommer gå bra ett tag med till slut tar det stopp. Jag tror ändå att för att komma till världseliten (om det är målet) måste man kunna ta fram sina egna hästar från grunden, för att kunna hålla sig kvar. Jag tycker att Rolf-Göran Bengtsson är ett ypperligt exempel, han har aldrig haft dessa ekonomiska förutsättningar som många ryttare har idag, han har kämpat sig fram från grunden. Personligen tycker jag även att det är han som rider bäst och skördar mest framgångar av de svenska ryttarna (och världens alla toppryttare) på tävlingsbanorna runt om i världen!



Men ridsporten är verkligen den enda sporten där man kan köpa sig framgång - det suger! Men skam den som ger sig ;)

2009-04-23 @ 18:50:55
URL: http://nogg.se/AmandaG
Postat av: Lina

Amanda :

Det där med att Roffe ''kämpat från grunden'' är en stor myt.

Han växte upp med föräldrar som födde upp hästar och har haft tillgång till massa hästar sen har var liten.

2009-04-23 @ 19:32:33
URL: http://slevins.blogg.se/
Postat av: Erika

Jag tror inte man kan köpa en häst för att tror att man kan komma upp i klasserna. Först och främst hänger det på ryttaren. För att nå toppen tror jag att det krävs talang. Man ser jättemånga unga ryttare som tävlar 130-140 klasser, men hur många lyckas komma vidare och t.ex in i landslaget? Ryttare måste vilja detta till 100 %, har rätt motivation. Annars spelar det ingen roll om hästen är köpt för 20 000 eller 200 000.

2009-04-23 @ 19:55:10
URL: http://thoressons.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jo det förstås, men han har fortfarande tagit upp hästarna från outbildade till svår klass. Han fick aldrig "färdiga" tävlingshästar att tävla på. Det har jag iallafall både läst och hört från program, OS och så vidare!

2009-04-23 @ 20:22:21
URL: http://nogg.se/AmandaG
Postat av: johanna

håller med!



sv: asså jaa jag vet det var några fler bilder där han såg ännu mer ut som en frieser!

2009-04-23 @ 20:39:03
URL: http://johannayoghurt.blogg.se/
Postat av: Anonym

härligt me ridning!

2009-04-23 @ 20:48:53
URL: http://sweetlifestyle.se
Postat av: Trött!!!

Jo man kan köpa en häst för tio miljoner och sedan vinna os eller sm tävlingar. Har du råd med en 10 miljoners häst så har du då råd med en personlig tränare som kan vägleda dig när som helst. Vi normala folk som drömmer om framgång inom ridning har kankse bara råd med tränare 1 gång på två veckor! Om vi ens har råd att köpa och äga en häst. Min kompis tex. Hennes dröm är att bli något inom dressyren. Men det kommer aldrig ske, för den enda häst hon hade råd att köpa är en travare för 7000 som inte kan någonting. Hon sliter som ett djur för att ha råd att äga hästen. Hon har inte ens råd att köpa kläder och knappt mat. Hon lägger verkligen ner allt hon äger och har på denna häst. Och då undrar jag hur ska hon kunna bli något inom ridningen när hon inte ens har råd att starta tävlingar?!? På vilket sätt påverkar inte pengarna hennes utveckling? Och denna tjej har talang vill jag lova. Hade hon haft Pengar så hade hon blivit något stort. Så kom inte och säg att dina hästar för 250 000 är billiga! Måste säga att du rent ut sagt är en riktigt bortskämd unge!

2009-04-23 @ 23:54:27
Postat av: Mikaela svarar

Trött - Ursäkta mig, men har jag någonsin skrivit att mina hästar är billiga?!? Varför skulle jag göra det när jag själv tycker att dom var väldigt dyra? Och det är inget jag "skryter" över, utan det är snarare tvärt om! Du verkar inte ha läst mitt inlägg, eller inte något av min blogg över huvud taget. Blir riktigt arg när du skriver sådär faktiskt!!! Om du skulle läst min blogg ordentligt innan du kastade ut dig sådana saker så skulle du ha upptäckt att jag lånade min första tävlingsponny (= kostade 0:-), köpte en billig och outbildad c-ponny som jag la ner oerhört mycket jobb på, för att sedan kunna sälja den för 10 ggr mer och på så sätt ha råd att köpa en fin stor häst.



Dessutom har jag inte heller skrivit något som skulle kunna få dig att ställa frågan "På vilket sätt påverkar inte pengarna hennes utveckling?". Har jag någon gång skrivit att en med stora ekonomiska tillgångar och en med små ekonomiska tillgångar har samma förutsättningar, att pengar inte spelar någon roll? Nej det har jag inte, har snarare skrivit tvärt om. Ännu ett bevis på att du uppenbarligen inte ens läst det inlägg du kastar skit över.



Jag har ingenting alls emot att du argumenterar mot det jag skrivit, jag tycker bara det är positivt att få igång en diskussion. Men jag tycker det är oerhört oförskämt av dig att slänga ut dig påståenden om att jag är "en rent ut sagt riktigt bortskäm unge", och att gå upp i taket över ett inlägg du tillsynes inte ens läst ordentligt. Usch, du borde tänka lite mer på vad du slänger ut dig! Förstår att du är trött, man blir trött av sådana som du.

2009-04-24 @ 00:22:30
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: Pauline

Som en väldigt känd ryttare sa en gång :



Man kan köpa sig till ett Junior Sm guld. Med man kan inte köpa sig mer.

Man ser ju de som "inte kan rida" och köper en bra häst för någon milj. Ofta går de bra första 3 månaderna sedan tröttnar ryttaren ganska rejält på sin ryttare och börjar stann aoch sådär!!!

2009-04-24 @ 06:58:27
Postat av: Anonym

Helt rätt Mikaela! Den personen har ingen rätt att säga så, den personen känner inte dig och har tydligen inte följt din blogg.

2009-04-24 @ 10:19:00
Postat av: Trött!!!

Ursäkta att jag har annorlunda åsikter än dina. Men ja, jag tycker du verkar bortskämd men jag säger inte att du är en dålig person för det som du uppenbarligen anklagar mig för att vara. Och vart i texten riktade jag frågeställningarna till dig? Det är nog snarare du som inte läst mitt inlägg ordentligt då jag pratar ut i luften och inte till någon speciell person.

2009-04-24 @ 12:16:27
Postat av: Mikaela svarar

Än en gång verkar du inte läst det jag har skrivit... snark...



1. "Ursäkta att jag har annorlunda åsikter än dina." Varför ursäktar du dig när jag precis skrivit att jag absolut inte har något emot att du argumenetar emot mig? Det är att du anklagar mig för saker, samt blir arg på saker jag inte ens skrivit som stör mig.



2. "Men ja, jag tycker du verkar bortskämd men jag säger inte att du är en dålig person för det som du uppenbarligen anklagar mig för att vara." Och vad grundar du dom åsikerna på? Och har jag anklagat dig för att vara en dålig peson? Hur skulle jag kunna göra det när jag inte ens känner dig? Har inte ens träffat dig irl. Det enda jag skrev är att man blir trött på sådana som du. Och då menar jag sådana som slänger ut sig elaka kommentarer utan att ens ha tillräckligt med fakta för att stärka vad man skrivit.



3. "Och var i texten riktade jag frågeställningarna till dig? Det är nog snarare du som inte läst mitt inlägg ordentligt då jag pratar ut i luften och inte till någon speciell person" Eftersom du svarar på ett inlägg jag skrivit, så tar jag för givet att det du skriver är riktat till mig. Att du sedan avsultar din kommentar med "Så kom inte och säg att..." styrker det faktum att du nyss argumenterat emot det jag skrivit. Och tro mig, jag har läst din kommentar ett flertal antal gånger...

2009-04-24 @ 12:29:20
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ett tips - lägg inte ner mer enegi på den där "Trött". Bara bortkastad tid. Ta inte åt dig av vad han/hon skriver!!!

2009-04-24 @ 14:15:31
Postat av: Anonym

hej

2009-04-27 @ 12:05:09
Postat av: HAnnah

Jag rider och hoppar själv med min häst, SUPERKUL!!

2010-06-14 @ 09:21:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0