Pessoabett

Det har varit, och är fortfarande mycket diskussionen kring pessoabettet.

Många påstår att det är väldigt dåligt för hästen, att det ger dubbla signaler eftersom det både ger gagverkan (trycker på nacken så hästen vill sänka huvudet) och bryts upp i gommen så hästen får ont och vill kasta upp huvudet. Någonting som en känd häst-tandläkare har sagt är att det även är skadligt för hästens mun. Detta beror förmodligen på att bettet är överrörligt och hävstångseffekten inte stoppas av någonting, som tex en kedja eller en rem som det  finns på pelhambett och hackamore.

När jag köpte Nocke red dem med pessoabett på honom. Jag har provat både pelham, hackamore, jaktstång, vanligt tränsbett... ja praktiskt taget alla bett som är tillåtna på ponny. Han är väldigt stark, men krullar gärna ihop huvudet, och det han fungerar bäst med är faktiskt pessoa! (Jag tycker förövrigt att det finns allt för få bett att välja på när man rider ponny, man har ingen chans att hitta det optimala bettet från ett urval av typ 5 olika sorter)

Det känns dock inge vidare att rida runt med ett bett som kan vara skadligt för hästens mun. Därför har jag tagit vara på ett tips jag fick från tandläkaren jag nämnde ovan. Jag har satt på en sporrem i pessoats översta ring. Nu försvinner många av de negativa effekter pessoabettet för med sig, framförallt tar det bort överrörligheten i bettet.

Faktum är att Nocke verkar trivas ännu bättre med bettet efter att jag satt på denna rem. Jag fick genast en mkt bättre kontakt med hans mun, och han krullar inte ihop sig lika mycket.

Det är ett tips för dig som rider med pessoabett - sätt på en sporrem!




Jag har alltså fäst remmen i den allra översta ringen, så att remmen löper som det röda strecket på bilden.

Kommentarer
Postat av: Camilla

Din blogg är verkligen kul att läsa. Dessutom tycker jag du är superduktig. Om jag stter på dig på tvälingsbanan ska påminna dig om det. ust nu hoppas jag på att TV4 sport/expressen ska få sända från Falsterbo i sommar. Då ska jag passa på att jobba med sändningana från TV4. Kanske vi ses då. Glad Påsk Camilla

2009-04-09 @ 14:00:50
URL: http://www.hastlycka.blogspot.com
Postat av: Stephanie

Hej, verkligen en bra blogg du har! Finns dåligt med riktigt bra hästbloggar. Jag undrar lite över hur hårt du sätter sporremmen? Är också en aningens skeptisk till det här med pessoa men det är ju så att vissa hästar funkar ju betydligt bättre på det. Hade själv aldrig hört tipset om remmen och tyckte det lät som en smart lösning.

2009-04-09 @ 16:43:42
URL: http://sticktothebeat.blogg.se/
Postat av: Jacqueline Dinewald

sv: hihi tack! :)

Vilken fin blogg du har! kul att det kommer fler hästbloggar!

2009-04-09 @ 17:14:56
URL: http://charente.blogg.se/
Postat av: tindraglad

glad påsk=D

2009-04-09 @ 17:46:39
URL: http://tindraglad.blogg.se/
Postat av: jane

min ponny gick också helt okej på pessoa, men väldigt mycket bättre när jag satt dit en rem som du gjort, fast jag satt dit en snokrem men de är väl ingen större skillnad : )

2009-04-09 @ 19:40:24
Postat av: j

Smart med rem sådär, jag brukar ha det ibland med på min ponny jag rider med pessoa:) härlig blogg & tack för kommentaren:)

2009-04-09 @ 23:11:41
URL: http://jossipossi.blogg.se/
Postat av: sandrahedman - En ridsportsblogg

Jag måste säga att jag blev mycket besviken när jag läste detta inlägg. Jag tar starkt avstånd från allt vad pessoabettet heter och tycker att det är tråkigt att någon som du, som folk ser upp till, påtalar det som något av en "enda lösning" för din ponny. Rem eller inte. Ursäkta men jag kände mej tvungen att uttrycka den besvikelsen, har hela tiden följt din blogg tidigare.

2009-04-09 @ 23:21:19
URL: http://sandrahedman.blogg.se/
Postat av: sandrahedman - En ridsportsblogg

Jag måste säga att jag blev mycket besviken när jag läste detta inlägg. Jag tar starkt avstånd från allt vad pessoabettet heter och tycker att det är tråkigt att någon som du, som folk ser upp till, påtalar det som något av en "enda lösning" för din ponny. Rem eller inte. Ursäkta men jag kände mej tvungen att uttrycka den besvikelsen, har hela tiden följt din blogg tidigare.

2009-04-09 @ 23:21:42
URL: http://sandrahedman.blogg.se/
Postat av: Mikaela svarar

Vadåra, vad är det som gör att du tycker det är ett sådant hemskt bett? Jag tror att alla hästar, likt människor, fungerar olika och reagerar, och vissa kan faktiskt fungera bra på pessoa. Tro mig, jag har provat allt tillåtet på min ponny, och han verkar faktiskt trivas med detta. Jag skulle aldrig rida runt med något som skapar obehag för hästen. Det gäller ju självklart att lyssna på hästen, känna vad som känns bra och inte. Sedan om man tänker efter är det faktiskt inte en sådan faselig skillnad på ett pessoa-bett med rem och ett pelhambett. De är faktiskt väldigt lika om man tänker på principen. Det skulle som sagt vara intressant att höra vad det är som gör att du tillsynes avskyr detta bett, iom att du reagerar så starkt.

2009-04-09 @ 23:51:07
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: Elin

Vad skönt att du gör liknelsen mellan pessoa och pelham, inte en dag för tidigt att folk får läsa det.



Rolig och bra skriven blogg, förresten! :)

2009-04-10 @ 11:42:31
Postat av: Anonym

Till Sandra Hedman: Mina hästar har fungerat jättebra på pessoabett, inget obehag alls. Det där är antagligen väldigt individuellt. Det finns många teorier kring pessoabett. Och jag är ganska säker på att Mikaela är medveten om att väldigt många ser upp till henne men det hindrar inte henne från att uttrycka sin mening om det. Jag tycker det låter väldigt vettigt det som Mikaela skriver.

2009-04-10 @ 14:09:00
Postat av: Ronja

Äntligen!

Jag har en ponny som kan bli lite lätt stark i skogen och på hoppbanan, och har ridit en del på pessoa, och det har väl funkat hyffat. Jag har ju fått stopp på henne men hon har inte direkt tyckt om det, på hoppebanan blir hon väldigt osdasig och slänger med huvudet. Jag har också testat andra bett, med pelham blir hon exempelvis väldigt stum på. Så jag testade sätta på en kedja/läderrem på pessoat, och det blev en helt annan häst, hon funkar verkligen super på det! Men nu så får man ju tyvärr inte ha det när man tävlar, så jag använder det bara i skogen och har ett vanligt tredelat i hoppning. Det funkar, men det bästa hade ju såklart varit om jag hade fått rida på det hon funkar best på.

Precis som du har jag också varit lite anti-pessoa, men som sagt, man får prova sig fram och rida på det som funkar best helt enkelt.

Ett pessoa med ngn slags rem borde vara tillåtet enlig mig, eftersom att jag anser det snällare än ett vanligt pessoa som man även kan sätta på nedre ringen, då det blir en väldigt stot hävstångseffekt med mkt rörlighet. Med en rem stoppas rörligheten, samtidigt som det fördelar trycket.

Man får ju inte rida på pelham utan kedja, så jag fattar inte ricktigt resonemanget.

Aja, nu kan vi inte göra så mkt åt ponnyernas begränsade bettillåtelse, men man kan ju alltid hoppas på att de kan komma på det själva.

Tack för en intessant blogg :)

Ronja

2009-04-10 @ 22:44:50
URL: http://ronjastenhoos.blogg.se/
Postat av: sofie

jag har också rem på när jag använder pessoa, ingen större skilland mot ett pelham då, dessutom är aldrig ett bett starkare än vad handen gör d, hellre bettlsa upp hästen än att slita sönder munnen på den :S

2009-04-11 @ 00:38:11
URL: http://sofieburman.blogg.se/
Postat av: sandra

Hallå!

Tänkte bara tala om att en klubbkompis till mig hade satt på en rem, precis som du satt din, på sitt pessoabett. Detta hade hon även på tävling, vilket jag antar att du också har. Då någon hade lämnat in en protest mot detta så visade det sig att det var otillåtet att sätta dit en rem så.

2009-04-11 @ 08:23:54
Postat av: Linda

Det tipset fick jag för typ 3 månader sedan av min tränare och det funkar faktiskt mycket bättre, rider min häst på ett pessoa-bett med

2009-04-11 @ 12:47:16
Postat av: Mikaela svarar

Jätteroligt att höra om alla era åsikter och erfarenheter!



Sandra + Ronja - Nej är det sant att man inte får tävla med en rem? Gud, det måste jag genast undersöka!

2009-04-12 @ 13:22:57
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: Anonym

ojdå jag har sett jätte många som rider med rem på tävling.. jag har verkligen hatat pessoa jag tkr dom blir för stumma på det, men med rem blir det mkt bättre!

2009-04-13 @ 11:49:04
Postat av: Jessica

den här pessoadebatten kommer nog fortsätta i all evighet. men som du säger, har man en häst som funkar bra och trivs på ett pessoa så spelar det väl ingen roll om andra gillar det eller inte. hon som jag sköter åt hoppar sin ena häst på pessoa. han funkar inte på pelham och så blir han jävligt het vid hoppning. hon är så pass liten att hon inte kan rida på styrka och som någon skrev så betslar man ju hellre upp hästen än sliter sönder munnen på den. sen är det ju visserligen upp till var och en, men när man kommit till en så pass hög nivå som jag anser att både du och hon är på så vet man nog vad som är bäst för sin egen häst liksom. personligen gillar inte jag heller pessoat efter allt man hört, men funkar det bra så funkar det, inte mer med det. fast det är hemskt när man ibland ser små ponnyryttare sitta och slita och dra i ett sånt bett, där kan man nog säga att det skulle kunna skada. blev lite långt, hehe. avslutar med att jag gillar din blogg, jättekul att läsa! :)

2009-04-25 @ 01:05:04
URL: http://jjessica.blogg.se/
Postat av: Linnea

Jag hade pessoa på min förra ponny på tävling det funkar faktist helt okej =)

2009-04-25 @ 23:22:38
URL: http://linneaalatalo.blogg.se/
Postat av: Ida Ahlbäck

Jag har ridit med pessoa på två hästar jag har haft, först på en D-Ponny som fungerade väldigt bra på det förutom att han fick skav från det. På mitt gamla halvblod hade jag pessoa ett tag, först utan rem och sedan med, och hon fungerade betydligt bättre med rem än utan, men allra bäst går hon på ett två delat "Sweet iron" med fasta ringar.

2009-06-05 @ 13:09:22
URL: http://idaho1989.blogspot.com
Postat av: Linda

Jag rider min på ett rakt gummi pessoa, för hans förra ägare använde delat tränsbett/ tredelat och slet sönder både mungipor och skadade tänderna på honom så han klarar inte av delade bett, börjar stegra och får panik eftersom han kopplar ihop det med smärta.

Tråkigt med folk som inte fattar att de skadar hästen, Men förhoppningsvis så kan jag stegvis gå ner i "bettstyrka"



Jätte rolig läsning i din blogg! Vore kul och du kom med lite stalltips, typ pyssel och vad du gör med pållarna när du inte rider. Leker du med dem? :)

2009-07-15 @ 21:20:50
Postat av: Lovisa

Hihi, ponnyn på bilden är min gamla sköthäst från när jag var liten!



Min ponny var och är väldigt stark, så min tränare tyckte att jag skulle testa pessoa på honom (red med vanligt tredelat då) så jag gjorde det & han blev mycket mer kontrollerbar, men krullade ihop nacken & fick inte fram galoppen spec bra. Försökte byta till något annat då jag inte gillar pessoats inverkan, började med pelham & allteftersom han blev lydigare i markarbetet blev det tillslut ett rakt tränsbett!



Ps. tack för tipset om sporremmen & fin blogg :)

2009-08-11 @ 00:21:48
Postat av: Ida

hej!

Är nyfiken på vad ni kommit fram till, är det eller är det inte tillåtet att ha rem på pessoat på tävling på ponny resp häst?

2009-09-15 @ 12:30:49
Postat av: Anonym

hej!

Är nyfiken på vad ni kommit fram till, är det eller är det inte tillåtet att ha rem på pessoat på tävling på ponny resp häst?

2009-09-15 @ 12:31:30
Postat av: Anonym

Hehe, jag fattar inte hur man ska fästa den? den översta men sen hur? :)



Svara snälla!

2009-11-17 @ 12:13:29
Postat av: Jessica

Men gud, jag blir tokig på folk som säger att jag är en oerfaren ryttare som använder pessoa bett. vad fan ska jag göra för att banka vett i huvudet på dom? Jag blir tokig :S

2010-01-23 @ 23:33:23
URL: http://staroquickly.blogg.se/
Postat av: may-britt

hej

jag undrar hvordan sitter remmen?

kan du forklara det for meg?

2010-04-15 @ 22:49:10
Postat av: may-britt

jag fattar inte hur man ska fästa den?

2010-04-17 @ 21:07:25
Postat av: Denise

en fråga, hur vet ni om er häst trivs med bettet när dem inte har mycket att säga till om? Såklart dem kommer gå snyggt eftersom det inte finns mycket mer att göra! Måste påstå att jag håller med sandra hedman, och tycker inte bett ska vara nödvändigt överhuvudtaget.. alla som påstår att deras hästar är alleles för starka och behöver ett skrapare bett, börja om från början med ljud och sitthjälper innan ni börjar dra dem i munnen.. Ett häst ska vara kontrolerbar utan ett träns..

2010-06-30 @ 14:00:05
Postat av: Anonym

http://lovicious.blogg.se/2009/october/varfor-du-aldrig-mer-vill-rida-pa-pessoabett.html



Läs detta,OBS inte min blogg!

Tror ni får en annan syn på det hela då.

2010-06-30 @ 14:09:46
Postat av: carro

hihi fin blogg :)..

haha förlåt men va långt in du har fötterna i stigbyglarna på headern ;)



:D

2010-07-15 @ 14:55:58
URL: http://carolinawillig.blogg.se/
Postat av: Elina

Vet at denna debbat är lång klar skriven men tror det ligger i handen och sitsen tillsammans och blir inte starkare än va man gör det till!

Finns ju topp ryttare som har och rider med pessoa bett och liknade sett ett bett som inte har den översta ringen på pessoat och bara den första nedre ringen och det borde ju inte ge samma hävstångs efäkt möjligen eller iallefall vara ett mildare bett!

Tack för en toppen blogg!!!

2010-10-12 @ 23:06:07
Postat av: Alva

åhh tack för tipset!! rider min travre på pessoabettet å de går hon bäst på! alla andra bett så drar hon i väg bara!

2011-01-07 @ 17:18:00
Postat av: Klara

Det ska jag komma igår :P


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0