-


Jag tycker också att du hoppar dina hästar sjukt ofta. Jag har med tävlingshästar men dom hoppar max 1 gång i veckan (inga höjder mer lydnads koll). Tycker du har allt för ofta bommar, hinder med i dina ridpass! Inget ont nu tycker om din blogg men förklara hur du tänker angående att du hoppar dina hästar så ofta?

Svar: För det första tycker jag inte att jag hoppar mina hästar ofta över huvud taget. Eftersom det är nu dessa synpunkter/frågor kom upp antar jag att det är på sistånde du tycker jag hoppat dom ofta!? Jag har haft Zazou i snart 3 veckor, och har hoppat henne 3 gånger, alla hinder runt 30-60 cm. Jag kallar inte ens detta hoppning, isåfall gymnastikhoppning, men egentligen skulle jag vilja klassa det som markarbete. Ture har jag praktiskt taget inte ens gått över en bom dom senaste veckorna, han håller ju på att trappa ner inför vintervilan.

Aja, strunt samma, nu skriver jag lite hur jag tänker kring detta iaf.

Hur ofta jag hoppar mina hästar beror dels på hästen, olika hästar behöver hoppa olika mycket. Detta beror dels på vilket psyke den har, vilken utbildningsnivå, vilken styrka, vilken rutin, dagsformen just då osv. Det beror även mycket på om det är tävlingssäsong eller inte.

Ture till exempel. Han är ju väldigt rutinerad och behöver inte träna på att hoppa högt. Med honom brukar jag under tävlingssäsongen endast hoppa kanske en/två gånger i veckan hemma, och då endast hoppa styrkeuppbyggande gymnastikövningar, såsom studs osv. Dessa sliter inte på hästen, utan är endast nyttiga och uppbyggande.

Zazou däremot, som inte är så rutinerad och är väldigt pigg och "på" naturlig, kanske jag kommer hoppa lite oftare även när säsongen kommer igång. Dels för att hoppning inte ska bli en sådan stor grej, och dels för att bygga upp henne, både fysiskt och lydnadsmässigt.

Över lag i Sverige tycker jag att folk nästan hoppar för lite. Jag har hört flera som varit utomlands och jobbat som sagt att de hoppar hästarna mycket oftare där. Så länge man inte har för höga hinder kan man gott hoppa ett flertal gånger i veckan, det är inget en hoppglad häst mår dåligt av. Dock så gäller ju detta inte alla hästar - en häst som kanske är lite oengagerad vid hoppningen kanske man inte ska hoppa mycket alls, för att få den att tycka det är roligt och spännande när hindrerna väl kommer fram.



Har hittat lite citat (har dragit ut dem från längre texter) från välkända hoppryttare när de svarar på fråga hur ofta man borde hoppa en häst utifrån lite olika situationer. De verkar alla ganska eniga om att man kan hoppa flera gånger i veckan, både på äldre och yngre hästar, bara man inte hoppar för högt. Det bästa man kan göra är dock att anpassa sig efter individen och känna efter hur mycket just den hästen mår bra av att hoppa.


Hur ofta hoppar du?

Angelica Augustsson Källa
"...Beror helt på hästen. vissa av mina hästar behöver hoppa ganska ofta, då gäller det oftast mina sjuåringar. Mic Mac hoppar väldigt mycket gymnastiklinjer, runt 3-4 gånger i veckan om hon inte tävlar, då blir det färre. De äldre och rutinerade hästarna hoppar inte så ofta men jag håller dom i form med hjälp av gymnastiklinjer. Har jag ingen tävling gör jag detta 1-2 gånger varje vecka. För övrigt så jobbar jag mycket med bommar. Vi kan bygga banor med enbart bommar för att träna teknik och samspelet mellan häst och ryttare, då tränar jag samtidigt mitt eget öga..."


Malin Baryard Källa
"...Ju mer jag tävlar, desto mindre hoppar jag hästarna på träning. Sen är det naturligtvis väldigt individuellt från häst till häst..."


Hur ofta bör man hoppa en äldre häst?

Lotta Björe, välkänd hopptränare Källa
"...Min erfarenhet är att ju äldre häst desto lättare har den för att stelna till. Därför är det bra att småhoppa en till två gånger i veckan, det håller igång leder och ligament eftersom hästen får sträcka och stretcha sig lite. Hästar som hoppar sällan blir ofta lite oelastiska och stela i lederna vilket inte är bra för hållbarheten. Alltså kan man mycket väl hoppa en eller två gånger i veckan med hinderhöjder runt 50-70 centimeter och någon gång lite högre..."


Hur bör man hoppträna en yngre häst?

Svante Johansson Källa
" ....När detta går bra kan man börja hoppa hinder på en linje efter varandra. Ha inte hindren för nära varandra, kanske fem till sex galoppsprång om det skulle bli lite vingligt första gångerna. Sedan är det bara att lägga på fler hinder allt eftersom det fungerar. Hoppa gärna olika hindertyper och framför allt lika mycket i båda varv.
En annan viktig del är så kallade "titthinder". Börja med detta så tidigt som möjligt när hindren är små och hästarna i princip kan gå över. Då blir det oftast inga problem alls.
Dessa saker kan man med fördel göra flera gånger i veckan under perioder, så att du inte alltid börjar från början varje gång..."


Vet att många av er redan skrivit era åsikter om detta, men det skulle ändå vara kul att höra vad ni tycker?

Kommentarer
Postat av: Jennifer

Håller med :)

2009-12-10 @ 13:20:59
URL: http://jennniferhubinette.blogg.se/
Postat av: Mina

Det beror på hästen. Men också väldigt mycket på ryttaren. Om du är nybörjare klassar du minsta lilla skutt som hoppning, då är 50cm också hoppning. Sen beror det ju mycket på hästen. Sitter du på en säker häst som du litar på och som säkert klarar hindrena kanske du inte klassar 50cm som hoppning. Men om hästen är lite segare och inte så van så är 50cm helt klart hoppning.

2009-12-10 @ 13:24:30
Postat av: Veronica

Väldigt intressant och bra inlägg! :)

2009-12-10 @ 13:40:15
URL: http://veronicasroka.blogg.se/
Postat av: Vera

Tycker du har helt rätt sätt att tänka.

Man brukar ju ungefär säga att sprången som är högre än knähöjd (framknä) på respektive häst är var det börjar slita att hoppa många språng. Och under 1 m sliter det ju faktiskt jättelite, allt är ju relativt och hästar som ska tävla svår klass behöver ju ta sina högre språng någon gång med. De som gnäller på dem som lägger ner mkt krut på bom och markarbete tänker oftast inte på att något som sliter väldigt mycket är en häst som hoppar med fel balans och teknik, och hur ska man träna upp styrka och balans så att den kan hoppa på ett mindre slitsamt sätt om man bara harvar runt på marken?

2009-12-10 @ 13:55:07
URL: http://veronicascarisbrick.blogg.se/
Postat av: Anonym

Att folk orkar lägga sig i hur du tränar dina hästar, dom kan ju få prova rida på din nivå själva en dag så kanske de uppskattar hur bra grundjobb du gör i din ridning.. kommentarerna känns både omogna och okunniga, keep it up Mikaela;)

2009-12-10 @ 14:07:59
URL: http://ceciliaeldborn.blogg.se/
Postat av: Tina - Born "Bornis" Late

Jag håller faktiskt med om att det är bättre att "hoppa litet" för ofta än att hoppa högt..

Och helt klart beror det ju på hurdan häst man har..



Själv hoppar jag en gång i veckan, men har markarbete två gånger i veckan..

2009-12-10 @ 14:08:39
URL: http://bornlate.blogg.se/
Postat av: Sarah

Visst. du har kanske med hinder och bommar många gånger i din träning. Men jag anser att det du gör är markarbete och det kan och ska man gott göra några gånger i veckan. Och framförallt om det är hästar som blir spända och stressade vid hoppning. På så sätt så blir dem vana och kan slappna av mer och det blir inte en sådan stor grej varje gång man ska hoppa.



Jag har i regel aldrig hoppat mer än en gång i veckan. Och då erkänner jag att jag är väldigt dålig på att markarbeta mina hästar med. som o andra sidan har en anledning av att ja inte har tillgång till ridbana/ridhus i närheten utan måste åka iväg varje gång.



Men något jag tog till mig av i texten där Lotte Björe hade skrivit att hästarna blir stela (framförallt äldre) om man inte hoppar och gymnastiserar dem oftare än yngre. Jag kommer absolut fokusera mer på markarbetet framöver och använda mig av bommar/hinder ca 1-3 gånger i veckan. Framförallt nu inför nästa säsong.

2009-12-10 @ 14:16:12
URL: http://ridsportsarah.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Jag ser inga problem med att hoppa småhinder flera dagar i veckan.. Nu har jag iofs en 4åring & det högsta hon gått över med ryttare är 1m, vilket inte är speciellt högt.. Hon brukar bli hoppad uppsutten en dag i veckan, och då går hon max på 70cm (med mig)! ibland händer det att hon hoppas uppsutten två gånger/v, beroende på om hon fått löshoppa eller ej den veckan! Jag brukar oftast löshoppa henne minst en dag i veckan, vissa gånger får hon gå på låga höjder & träna teknik på olika hindertyper, och vissa dagar har jag enklare varianter & hon får då gå på mer höjd!



Som sagt, jag är helt med dig att man kan hoppa småhinder/rida markarbete flera dagar i veckan så länge hästen tycker det är roligt! Min häst blir helt lycklig bara hon ser att det ligger en bom inne på banan, så även när jag rider dressyr brukar jag ha lite bommar som man kan öva galoppobyten osv över, just för att hon ska tycka det är lite roligare! Hon segar gärna ihop i dressyren & när botemedlet är så lätt som att lägga ut en bom eller två tycker jag det enbart är positivt!

2009-12-10 @ 14:20:36
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Mli

Man måste ju bara älska anonyma ! :)



Jag brukar hoppa "sockerbitar" och lite låga räcken i olika övningar var och varannan dag för att min häst inte ska tycka att det är en så stor grej (hon blir lätt stressad när det är lite lägre). Man kan ju knappast kalla det hoppning heller :P



Bra blogg ! :)

2009-12-10 @ 14:48:26
URL: http://mlishastblogg.blogg.se/
Postat av: Sofia

mycket bra skrivet!

hinder under 1 m är inte slitande utan är gymnastikhoppning. jag hoppar 2 dagar i veckan just nu. ena gång är träning då vi hoppar ordentligt. Sedan den andra är för att både jag och pållen ska hållas igång, för att hoppa en gång i veckan är för lite tycker jag. man tappar lite fokus? när det blir sällan känns det som. Plus hoppglada hästen blir jätte ivrig de få gånger han då hoppar.

2009-12-10 @ 14:56:25
URL: http://kumpumaki.blogg.se/
Postat av: Linnea

Jag har inte dom träningsmöjligheterna där jag bor nu, men förut så hoppade jag gymnastik 3-4 ggr (med den som jag har nu) i veckan. Nån gång så kan man hoppa dom lite högra hindrerna. Men jag rider mest små hinder för att träna styrka,lydnad åh massa sånna saker =)

2009-12-10 @ 15:09:35
URL: http://linneaalatalo.blogg.se/
Postat av: M L I

Jag håller med dig och dina synpunkter till 100 ½, jag försöker hoppa min häst ca 1-2 gånger i veckan.



Mestadels hoppar jag studs, någon enstaka gång kan jag höja hindret upp till 80 och ibland högre ifall han känns bra. Men som sagt, jag studshoppar mest.



Kör även med cavaletti. Om jag inte hoppar min häst regelbundet blir han så otroligt lycklig över att se ett hinder eller bara en bom på marken så han rusar bara runt och hoppar i full galopp. Detta kan jag hindra genom att hoppa regelbundet, då förstår han att han kommer få se hinder igen inom en snar framtid och håller då en lugn och fin galopp =)



På vintern brukar jag dock ta det lugnare med hoppningen eller studsen. Då gör jag det någongång ibland men på sommaren och under tävlingsperioden försöker jag studshoppa och köra igenom den höjden vi tävlar i någongång ibland för att se så allt sitter :)

2009-12-10 @ 15:12:24
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: olivia

håller helt med dig! 50 cm hör till markarbete och det sliter inte på dem. min tränare har sagt åt mig att jag ska rida med bommar och småhinder flera gånger i veckan, det är bra för att jag får träna att se avstånd, och det är bra för min häst, både fysiskt och psykist, speciellt eftersom han är 6 år och inte så rutinerad.

2009-12-10 @ 15:45:28
Postat av: Emma

jag håller med dig, lätt! att hoppa ofta innebär inte att du sliter på hästan, utan nästan tvärtom.



jag tycker nästan att de hästar som hoppas sällan eller aldrig, kan kännas stela eftersom vissa muskler och delar av hästen inte stimuleras på något annat sätt än just hoppningen. därför tycker jag att man ska kombinera allt för att få bästa reslutat.

2009-12-10 @ 16:00:50
URL: http://emmasol.blogg.se/
Postat av: Anonym

Bra skrivet! Jag tycker folk som är emot att man hoppar hästen mer än en gång i veckan är lite för insnöade på sina åsikter.

2009-12-10 @ 16:00:57
URL: http://jeeanette.blogg.se/
Postat av: gm

Kan inte göra annat än att hålla med!

Markarbete/gymnastikhoppning ger varierad träning och många hästar jobbar överlag bättre om de får göra någon övning där bommar förekommer på något vis, upphöjda eller på backen. Håller med tidigare skribenter; stå på dig, och ignorera liknande kommentarer. (Speciellt när de är så klumpigt skrivet som kommentaren du tog upp.)

2009-12-10 @ 16:05:40
Postat av: Julia

jag tycker du har en väldigt sund inställning i denna frågan, allt beror ju på hur hästen är och vad den behöver. Själv har jag väldigt ofta "studs" eller snarare galoppbommar som är upphöjda på ena sidan varanan höger och varanan vänster. Det gör jag nästan dagligen eftersom jag läste i en artikel med Peter Marknhe att det förbättrar galoppkvalitén. Tycker absolut inte det är ngt fel med att ha bommar i de flesta av ridpassen och ett "hinder" på ca50 cm är ungefär samma sak som att ha en vanlig upphöjd bom :)

2009-12-10 @ 16:09:12
URL: http://juliaosterlen.webblogg.se/
Postat av: L

jag håller med!:) Men jag har en annan fråga som inte är riktigt till ämnet, men nästan. Alla verkar vara överens om att man ska hoppa höga hinder sällan. Men hur gör man med en häst som behöver få självförtroende på de högre höjderna - men som hoppar med lätthet på de lägre? Jag har uppfattningen att hästar - och många ryttare också för den delen! - behöver sluta fokusera på att "nu är dett högre nu är det högre" och "vänja sig" vid att hindrena är större. Är det inte för "lite" att höja ca 2ggr/månad då? :) Hur kan man lösa det dilemmat?

2009-12-10 @ 17:14:26
Postat av: Amanda

Mina hästar hoppas också på små hinder ca en gång i veckan, mycket olika serier osv. Då och då kan jag gå in och bara ta något enstaka språng på ett högre hinder. Att jobba med bommar under markarbetet är som Angelica Augustsson (egen favorit) bara nyttigt för både hästens kropp och ryttarens öga. Valence hoppar jag visserligen minst av alla, kanske borde jag hoppa ännu lite mer på mycket låga hinder för att han ska slappna av mer (dock hatar han att hoppa hemma på banan).



Jag tycker att du är så jäkla bra, du argumenterar så väl för din sak och lägger ner tid för att svara på dessa kommentarer, och du sätter verkligen pricken över it.



Dessutom är du en otroligt bra ryttare och FANTASTISK VÄN <3

2009-12-10 @ 17:22:29
URL: http://nogg.se/AmandaG
Postat av: Josefine

Som vanligt tycker jag att du är en otroligt sund tjej med hästhjärtat på rätt ställe.



Reagerar verkligen på att den som skrivit till dig bland annat skriver att du använder BOMMAR och hinder för mycket. Jag har alltid hört att hoppa låga hinder (vet inte riktigt vad som klassas som det men låt säga hinder på runt 50 cm) kan hoppas i stort sett hur mycket som helst (sedan kan man ju använda sitt förnuft...). Och framför allt BOMMAR - det kan användas när som helst, hur som helst och hur mycket som helst utan att det ska påverka negativt, åtminstone inte vad gäller slitage! Sedan kanske både häst och ryttare blir lite trötta på det om man skulle rida bomövningar varje dag... :-)

2009-12-10 @ 17:30:16
URL: http://www.metrobloggen.se/jozzizen
Postat av: Rebecca

så synd att de är så mycket klagomål inom ridsporten hela tiden, att folk inte kan nöja sig med att läsa och kommentera snälla saker :/

men du rider sjukt bra :)

2009-12-10 @ 18:20:16
URL: http://thejumping.blogspot.com
Postat av: caroline

Jag har verkligen inte fått intryck av att du hoppar dina hästar jätteofta, kanske tänkte inte den som kommenterade på att du har FLERA hästar. Du hoppar såklart flera gånger i veckan då men inte varje häst. Jag hoppr nog nästan oftare än vad du gör eller det varierar givetvis men minst 2 gånger i veckan och minst 1m högt inte hela året givetvis men inför tävling kan jag hoppa 4 gånger den veckan har en häst som behöver det för att varva ner.

2009-12-10 @ 18:43:53
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Hanna

Hellre ofta men lite åt gången. Varför ha ett hoppass på 1-1,5h en gång i veckan för? Mycket bättre att lägga in några språng här och där, framför allt med unghästar.



Jag har jobbat som beridare i tyskland bland annat och visst hoppar man annorlunda där. Här hemma i sverige tror jag vi har fastnat i "träna en gång i veckan för tränare och då hoppar vi"



Har man en häst som är lite tittig eller blir stressad vid hoppning så kan man under en period hoppa så ofta som i stort sett varje dag tycker jag. Men bara något språng åt gången. Har den t.e.x tittat jättemycket på en kulvert/vattenmatta eller liknande, varför inte avsluta dressyrpasset/uteritten med ett par språng över den?

2009-12-10 @ 19:49:57
URL: http://hannasvedlundstahl.blogspot.com
Postat av: Evelina

Jag håller helt och hållet med dig och citaten ovan. Jag tror att många och även jag hoppar våra hästar för sällan, och när man väl gör det så blir det en stor grej av det.



Jag tycker du gör helt rätt..



Hade jag ridbana och möjligheter skulle jag absolut hoppa oftare, och använda mig av bommar / hinder betydligt oftare, då min häst gör alldeles för stor grej av det när man väl ska hoppa...

Men har inte möjlighet till ridbana tillräckligt ofta för det :(

2009-12-10 @ 20:32:43
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Tiger

När jag skulle bygga upp min 12 åring så skulle jag hoppa små hinder varje dag... dels för att han var så tittig för allt (då menar jag allt) och dels för att han skulle lära sig att lita på mig och lyfta fötterna.. Detta har min Hopp tränare sagt (säger inte att han har Rätt nu!!) Men gissa vad.. Han blev Mycket bättre! :)

2009-12-10 @ 20:34:54
Postat av: ina

Som sagt så sliter det ju inte på hästarna att hoppa dom höjderna som det är tal om! upp till 70cm spelar ju ingen roll hur ofta nästan så länge de tycker det är kul, och då är två gånger i veckan inte mycket, då tycker jag det är värre med dressyrryttare som harvar i ridhuset varje dag och inte lägger in bommar eller särskilt mycket uteritt förutom lite skritt kanske..

2009-12-10 @ 21:33:11
Postat av: sandra

Håller med helt och hållet!

Jag föredrar också att arbeta med hinder mellan 1-3 ggr/vecka, då är det endast lydnad. och som sagt det sliter då inte. Bra kommenterat men tråkigt att det förekommer avundsjuka/dumma kommentarer ibland, sköter de sitt så sköter du ditt ;)

Är på din sida.

2009-12-10 @ 21:44:25
URL: http://teamjohansson.blogg.se/
Postat av: Carro

hej hur ofta hoppar du dina hästar? när du tävlar / inte tävlar.

2009-12-10 @ 22:43:14
Postat av: Caroline

Tycker precis som dig! Bommar och småhinder är eller tycker inte jag är hoppning iaf, det är bra träning för både ryttare och häst för att kunna hålla samma jämna galopp och känsla även fast nån skit står i vägen!

Många av de stora ryttarna hoppar sina hästar dagen innan de åker iväg på ett meeting, bara för att stämma av att allt funkar! Jag tycker verkligen att vi hoppar våra hästar för lite..kanske därför det inte blir så bra på tävling för en hel del! Jag håller på dig! Forsätt som du gör och lyssna inte på de som säger att det är för mkt!

2009-12-11 @ 10:40:13
Postat av: Emily

Inte ens jag som dressyrnörd tycker att det är särskilt fel att hoppa ett par gånger i veckan. Har man en hopphäst som ska hållas igång och förberedas för tävling så är det klart man ska träna, fast inte på tävlingshöjd utan på lägre hinder. Jag tycker det låter fullständigt logiskt :P Bommar är ju alltid bra att använda sig av med, hästen får koncentrera sig på vad den sätter fötterna och man kan jobba med rytmen i galoppen osv.

Det viktigaste tycker jag när man rider är att variera sig lite och bara se till att man inte tråkar ut hästen (eller sig själv för den delen).

2009-12-11 @ 12:31:11
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Mysan

Jag tycker inte alls du hoppar dina hästar ofta... och håller med dig om den hoppningen du gör förutom träningar är ju markarbete... Och mängd träningen är ju super. Hellre ofta och lite än sällan och mycket...

Och det är ju grymt sällan man ser dig hoppa några höjder. Du hoppade några högre språng där med din mammas häst som ni sålde... Men var det 4 språng kanske och det är ju inte mkt...

Nått som jag tycker är roligt är att du rider även ut en del. Och det är så många tävlingshästar som bara går och harvar i paddock/ridhus och får inte variationen. Har själv jobbat som hästskötare och där har det vart stall där hästarna endast skrittats ut på grusvägar...



Men att kritisera och komm tillhör ju tyvärr ridsporten... Men tycker inte du ska tänka om eller nått... Dina hästar verkar ju trivas med sina liv och presterar så vrf då lägga om ett vinnande koncept??? Nää man ändrar inte på det som funkar...



2009-12-11 @ 14:22:27
URL: http://nogg.se/janssonsfrestelse
Postat av: Ida A

Min häst blir lätt väldigt laddad vid hoppning så i brukar försöka rida på lite småhinder (typ 50cm) nästan varje dag för att det inte ska bli sån stor grej av det hela. I övrigt hoppar vi för tränare en gång/vecka.



Det vore ju en helt annan sak om man satt och hoppade typ 1.40 varenda gång, men markarbete med små hinder skadar ju inte!

2009-12-12 @ 13:28:12
URL: http://idaho1989.blogspot.com
Postat av: Erica Sjöström

Jag hoppar mina hästar ca två gånger i veckan. + bommar på marken ca en gång i veckan. Tycker inte alls det är mycket. Jag hoppar inte högt särskilt ofta... och mest gymnastik och småhinder mellan tävlingarna...

Jag tävlar också 1.40..

Så jag håller på dig ;). Synd att alla negativa/kritiska kommentarer oftast anonyma! Vågar de inte stå för det de skriver eller? :P

2009-12-13 @ 12:34:41
URL: http://ericasjostrom.se
Postat av: Linda

Anser att gymnastikhoppning är en annan sorts lösgörande ridning än det man brukar kalla lösgörande. Det sliter inte alls på ben som "vanliga hoppträningar". Gymnastiken gör bara att hästarna får rätt muskler och spänst vilket förebygger skador. Självklart så ska man ju inte bara hoppa, varierad träning är bäst. Men 3-4 ggr veckan/häst går ju bra. Dessutom så ser man på Mikaelas resultat på hästarna att det är ett fungerande koncept. Lycka till!

2009-12-13 @ 12:55:09
Postat av: Emily

Haha, bästa med ridsporten är alla åsiktier man får utan att ha bett om det. Jag hoppar min ponny runt 3 ggr i veckan, mestadels sockerbitar osv för att han ska vänja sig vid bommar i luften och inte egga upp sig för mycket. Visst kan man ha åsikter om "ponnytjejerna" som hoppar högt 4 dagar i veckanoch de andra dagarna bara flamsrider, men ändå. Jag brukar försöka lägga energin på min egen ridning istället för andras. :P

2010-01-15 @ 11:59:24
URL: http://auroraemily.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0