Att ha väst eller att inte ha väst

Nu när diskussionen om säkerhetsväst ändå är på tapeten, hade jag tänkt svara på lite frågor inom detta ämne och dela med mig av mina egna åsikter.


Hur är din inställning till att rida med väst?
Jag anser att det är varje persons eget ansvar och beslut om den vill rida med väst eller inte. Även om jag rekommenderar alla att rida med väst hela tiden (många av dom allvarligaste olyckorna har inträffat när folk har skrittat ut med långa tyglar), så kan jag inte påstå att jag lever som jag lär. Men det är jag själv som är dum och lat, det är jag medveten om. Dom som är smarta och rädda om sig sjävla rider med väst.


Hej, när rider du med säkerhetsväst? Vissa bilder när du hoppar har du det och andra inte. Hur viktigt tycker du det är att man ska rida med säkerhets väst?
De tillfällen då jag använder säkerhetsväst är: När jag hopptränar, när jag tävlar och när jag hoppar okända hästar. När jag hoppar hemma på volten brukar jag slarvigt nog inte bära väst. Faktum är att mitt västanvändande blivit sämre och sämre mer åren. För ett par år sedan red jag ALLTID med väst. När jag red ut, när jag red hemma på volten, när jag tränade dressyr - ja praktiskt taget alltid.
Som jag nämnde ovan är det upp till varje enskild individ. Ridning är dock en farlig sport, som i allt för många fall slutar med förlamning. Många av dessa fall kunde ha stoppats om personen i fråga använt en bra säkerhetsväst. Så visst är det viktigt om man vill miska risken för allvarliga skador. Men jag ser varken ner på dom som inte rider med väst eller dom som gör det - det är ett beslut man själv får ta.


ser att du är väldigt noggrann med att hoppa med väst!?
de flesta juniorer "hatar" ju väst. och har de bara på tävling. men jag ser att du har det även på träningar och så!
varför är väl en ganska dum fråga.
när tror du du kommer "sluta använda väst", lixom kommer du ha det även som YR?
På hoppträningar försöker jag att alltid ha väst, och även på tävlingar för då måste jag ju.
Jag tror att jag kommer fortsätta hoppträna med västen, men på täving åker den garanterat av! Tycker det är både snyggare och skönare. Det är två kanske ganska dumma anledningar jag vet, men dom flesta olyckorna händer faktiskt inte på tävling!


Fråga gärna om det är något mer ni vill veta, och dela gärna med er av era åsikter! Använder ni sjävla väst förresten?


Kommentarer
Postat av: Mathilda

Jag rider alltid med väst och jag tycker det är skönt! För mig är västen lika självklar som hjälmen, men den är också ett krav av mina föräldrar.

2009-07-02 @ 14:36:02
URL: http://mthilda.blogg.se/
Postat av: Anonym

När jag rider min egna ponny brukar jag bara ha västen på hoppträning och tävling. Ibland när jag rider ut kommer mamma springandes med västen efter mig så då brukar jag ta på mig den om det inte är jättevarmt ute:P Så det är sällan jag rider med den hemma.



Från och med imorgon lär jag dock västen bli lite mer använd då jag får hem en 4-åring så i början kommer jag iaf ha på västen, även om jag kommer svettas ihjäl...



2009-07-02 @ 14:58:46
Postat av: Sarah

Jag verkligen hatar väst idén. brukar skoja och säga att det är sadister som kommit på att man ska ha den. Det blir ju 100 gånger varmare och det är svårt att röra sig om man tex ska tränsa inne i transporten.Men ibland undrar man ju själv vem man egentligen är. Speciellt när man får höra att den räddar liv.



Trots att jag hatar västen (har en från HL) så har jag alltid på mig den när jag hopptränar och när ja tävlar såklart, eftersom ja e junior. Men använder den aldrig när jag är hemma och rider dressyr eller rider ut. Men sedan är det också så att min tidigare hopptränare hade som regel att man skulle ha väst, annars fick man inte träna så det sitter väl lite inne därifrån :)

2009-07-02 @ 16:49:12
URL: http://sarahgustafsson.blogg.se/
Postat av: Annica

Nej, jag äger ingen väst.

När jag började min ridkarriär så vet jag inte ens om det fanns? (vet inte hur länge det har funnits) men det var inte en kotte som hade det då iaf. inte som nu där vajre nybörjare och uppåt har väst. och jag tror det är lättare om man har sina första ripass med väst, att sen fortsätta...



jag började med ridning när jag var 5år... jag kan inte idag 16år senare rida med en väst. den är bara i vägen hela tiden!

2009-07-02 @ 16:51:59
URL: http://annicahedlund.bloggagratis.se
Postat av: Jennifer

Jag hoppar alltid med väst, och jag använder den också ibland när jag rider okända hästar. Men det gör inte mig så mycket, jag har en Riders company väst, liknande Racesafe västen och jag tycker att den faktiskt är väldigt skön :D

2009-07-02 @ 16:52:43
URL: http://jennniferhubinette.blogg.se/
Postat av: pauline

2009-07-02 @ 17:37:37
Postat av: Danijela - fotoblogg

Min väst är riktigt fet och obekväm, så jag använder den bara om jag hoppar i vissa fall och när jag tävlar.

Som du sa - de flesta olyckor inträffar när man rider ut på långa tyglar. Vet inte ens varför jag inte använder väst, det är faktiskt inte svårt att bara sätta på sig den :p

2009-07-02 @ 18:41:18
URL: http://danijelaandric.blogg.se/
Postat av: Pauline

Jag andvänder bara väst på tävling, för att jag måste (är junior) jag tycker själv att regeln att ha väst är dum och att det ska vara upp till var och en att ha väst. Sedan tillhör jag den gruppen som tycker det är farligare att rida med väst en utan.....

2009-07-02 @ 18:45:03
Postat av: Camilla

rider aldrig med väst, dum som jag är. men en bra väst är dyr och jag har helt enkelt inte råd att köpa en. hade köpt en billigare, men den var så otymplig. Fast även om jag hade en bra väst skulle jag nog rida utan, tyvärr. dum som jag är!

2009-07-02 @ 19:39:27
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: jacqueline dinewald

Jag tycker inte heller om väst, det är både varmt och man känner sig klumpig i den.

Själv har man tre år framför sig innan den får åka av!



När det började bli disskutioner om det skulle vara krav på att ha väst eller inte så kollade min mamma upp med olika läkare vad dom tyckte och såhär blev resultatet:

Dom flesta som hon frågade svarade: att ha väst skyddar mot blåmärken, faller du av så illa att du bryter ryggen så har du redan fallit så illa att det hade inte spelat någon roll om du hade varit med eller utan väst.

En till nackdel är att om du t.ex får hästen över dig eller att hindret rasar över dig eller om en häst skulle kliva på dig så fördelas trycket över hela magen alt. ryggen och du bryter fler revben än vad du hade gjort om du inte haft väst.



Jag ser säkerhetsvästen som en stor nackdel, men det är regler som talar och då är det bara att följa dom även fast jag till vilket pris som helst skulle vilja låta bli att ha denna fula väst!



mvh jacqueline

2009-07-02 @ 20:25:40
URL: http://charente.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag änvänder alltid väst vid hoppning då min pappa vill det. Men personligen hatar jag att ha väst på mig . Kanske är det för att jag har vant mig av den pga att jag aldrig använder den förutom vid tävlingar och träningar. När jag var yngre hade jag alltid väst på mig oavsett vad jag gjorde , men nu tre år tillbaka behöver jag endast ha den vid hoppning. Är femton år nu och tkr egentligen att folk borde ha väst på sig. Men när man väl själv ska sätta på sig västen vill man inte , är det fler som känner så ? Att när man verkligen ska ut och rida har man ingen lust att sätta på sig den klumpiga västen .. Man tänker jag borde men jag har ingen lust att sätta på sig den. Jag tycker att när man är liten så borde man ha väst på sig när man rider oavsett vad man gör pga att kroppen fortfarande växer och Pga att det är så lätt att flyga av och göra sig illa när man är oerfaren . Jag kmr mkt väl ihåg att när man började rida på ridskola att man var och varannan ridlektion flög av ponnyn och ens föräldrar tyckte att det var jätte viktigt att man skulle ha den på sig. Och då brydde man sig inte utan det var bara att sätta på sig den och rida. Men nu när man rider varje dag så orkar man helt enkelt inte sätta på sig den jämt och ständigt. Även fast jag har en racesafe som är skön och rida i så är det mkt skönare att rida utan ! Man kan röra sig mkt mer fritt och blir inte låst i ryggen som man ofta blir med en säkerhetsväst.

2009-07-02 @ 20:31:15
Postat av: FREJA LINDSKOG

SVAR: Kuligt :)

2009-07-02 @ 20:51:30
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Pauline

Jaqueline. Ang vad läkarna berättade för din mamma har jag hört samma sak från experter på lunds sjukhus. Får man en sådan smäll att man bryter ryggen så gör man det, både med och utan väst.

2009-07-02 @ 21:09:14
Postat av: Sofia

Jag använder alltid väst!

Vilken häst jag än rider, och vad jag än gör under ridpasset.. Jag tycker absolut att man ska använda väst, och de nyaste västarna till exempel racesafe-västarna känns ju knappt som västar, de är mer som en tröja.

2009-07-02 @ 21:36:31
Postat av: Sofia

Jag använder inte väst, äger ingen. Jag slutade med väst på tävling när jag var 16 år då jag tyckte den var ful och jag köpte en dyrare kavaj. Dum anledning men jag tyckte det var fult när den inte syntes. Använde dock väst på träning och när jag red ut. Sedan slutade jag med den helt vid 17 års ålder.

2009-07-02 @ 21:51:33
URL: http://kumpumaki.blogg.se/
Postat av: Anonym

Använder nästan alltid väst, förutom på dressyrtävlingar och enstaka fall när jag tränar dressyr på volten.



Det om att västen inte skyddar om du t.ex får hästen över dig stämmer inte. Som sagt de värsta olyckorna kan ske när som helst; t.ex. när man skrittar på lång tygel. Själv var jag med om en olycka för några år sedan och fick hästen över mig. Detta skedde när vi skrittade och näst intill stod stilla! Tack vare västen klarade jag mig med hjärnskakning och ett "blåmärke" på lungan. Fick sen höra av läkaren på sjukhuset att hade jag inte haft väst hade det kunnat gå betydligt värre. Västen skyddar också vid eventuella fall på t.ex. en sten då trycket fördelas över hela ryggen/magen. Ja, kanske bryter man fler revben, men om man tänker logiskt att man inte skulle ha haft västen vid det fallet så skulle trycket blivit betydligt starkare på en punkt, vilket hade orsakat en större skada!

2009-07-02 @ 23:32:16
Postat av: Amanda

använder alltid väst när jag rider min storhäst och d-ponny. dock så känner jag min cponny så väl så han har jag bara på när jag rider ut. visst jag har aldrig på dressyrtävlingar och oftast inte på bemannade dressyrträningar heller. men jag har inget större val i övrigt då mina föräldrar säger "ingen väst, ingen häst"

2009-07-03 @ 09:12:33
Postat av: Jennifer

JAg använder den alltid förutom när jag tränar och tävlar dressyr ;)

2009-07-03 @ 11:21:54
URL: http://jennifersumar.blogg.se/
Postat av: Anonym

vilken storlek har du?: )

2009-07-03 @ 11:54:02
Postat av: Ettan

Jag har nästan alltid väst på mig, för om jag har ett olyckligt då kan den rädda mig. Jag håller med om att man flyger av mer när man liten men egentligen borde man ha väst även när man är äldre. Det är då skelettet har slutat att växa och blir bräckligare och bräckligare. Om min mamma (40år) skulle ramla av är risken att hon byter sig mycket större. Jag skulle tipsa alla att ha väst på sig. Kanske inte när man ska rida dressyr i ridhuset, men när man hoppar och rider ut.

2009-07-03 @ 16:55:28
Postat av: Carolin Rosman

Jag har precis fått en ovana som heter "tennisskor,bikini, ingen väst" när jag rider min kallblodstravare... När det är 30+ som det har varit nu i ca 2 veckor så har jag (dumt nog) struntat i västen å kört med min otroligt dumma stil..Jag anser att man ALLTID ska ha väst(Man vet aldrig när olyckan är framme)!

2009-07-03 @ 19:40:03
URL: http://fotografrosman.webs.com/
Postat av: Annah

Jag tycker inte alls att du är en dålig förebild Miakela! Det är upp till var och en om man vill använda säkerhetsväst eller inte. Själv skulle jag aldrig kunna rida med än, ännu mindre hoppa så jag avundas verkligen dom som kan och får det att se bra ut. Men absolut är det en otroligt bra säkerhet. Jag ska snart börja med fälttävlan och då blir jag ändå tvungen att ha väst.

2009-07-06 @ 23:54:37
URL: http://flersam.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag använder endast väst när jag hoppar, inte för att den är obekväm men jag känner mig rätt så instängd och det blir så otroligt varmt! Däremot använder jag väst när jag rider ut på vintern, bara för halkningsrisk och för att då är de skönt att de är varmt^^ annars är jag absolut ingen som använder väst i första hand. Gillar din blogg btw!:)

2009-08-09 @ 15:24:42
Postat av: olivia

Jag rider alltid med väst jag tycker den är skön och så är det väll lite att man måste för föräldrarna också

2009-10-28 @ 09:37:00
Postat av: Alice

Jag rider ALLTID med väst. Jag gillar min väst och efter ett antal ofrivilliga avtrillningar har jag varit glad över att jag har haft den på mig. Jag har en Racesafe och är VÄLDIGT nöjd med den, jag har alltid på den när jag rider, varesig det är hoppning, dressyr eller skrittur i skogen. Och sen får jag inte rida utan väst, av mamma... ;-)

2010-02-05 @ 22:02:56
Postat av: Julia

Jag tycker att väst är bra under juniortiden, eftersom det finns rätt många ovana ryttare där inom hoppningen. Det är väldigt bra tänkt iaf! Sedan är det antagligen så att dom som bestämt det själva aldrig ridit med säkerhetsväst, och vet inte hur det är... är själv junior och rider bara med väst på hoppträningar, ibland när vi rider ut (då min ponny kan vara ganska skrajsen av sig) och på tävling då. Fast jag hatar den! :P

2010-02-05 @ 22:04:19
Postat av: sofie - it's me that geek

Jag rider oftast med väst. Händer vissa träningar att jag rider utan. Men bara på hästar som jag känner mig säker med, sen när jag skritatr vissa hästar så har jag inte orkat gå o hämta den. Allmän lathet som jag har fått ångra. Om jag ahde tagit den en gång så skulle jag slippa ha ont i ryggen >.<

2010-02-05 @ 22:20:58
URL: http://thatgeek.blogg.se/
Postat av: Sofie

Jag ramlade av i veckan. Hade jag inte haft min väst på mig då hade jag nog inte suttit här nu. Hade förmodligen haft en allvarlig fraktur, blödningar eller rent av varit förlamad. Så snyggt, praktiskt eller ej. Väst är för ens eget bästa. Sen ska den såklart passa en, annars kan den ju stjälpa istället för att hjälpa. Men vuxen eller junior, på med västen! Olyckor kan hända ALLA, den mest erfarna och den mest oerfarna. På den busigaste ponnyn och på den lugnaste och snällaste hästen i stallet. Det är fortfarande vilda djur vi talar om. Och din säkerhet!

2010-02-05 @ 22:31:51
URL: http://sjostedtarna.blogg.se/
Postat av: Pwö

Hej, kloka tankar synd att du inte lever som du lär :)

Jag rider i stort sett aldrig utan väst. Mycket för att jag rädd om mig såklart men även för att jag vill vara en bra förebild i vårt stall där det står många barn och ungdomar (bla min egen dotter). Jag har en riktigt klippa till häst som i stort sett aldrig busar eller gör konstiga hopp men jag använder likväl min väst. Det finns så många bra västar nu förtiden.

2010-02-05 @ 22:55:02
URL: http://hastliv.blogspot.com
Postat av: Josefine

Jag har en femåring som jag alltid rider med väst på. Av den enkla anledning att han kan utan förvarning börja seriebocka och då är det inte alltid man sitter kvar. Min förra häst var dock bombsäker och när jag red henne hade jag bara väst vid hoppning. Även när jag rider ridskolans ponnyer har jag den inte, om vi inte ska hoppa.



Sen jag ramlade av på ett trähinderstödshörn förra våren hoppar jag alltid med väst. För hade jag inte haft västen på mig då hade jag brutit ryggen.

2010-02-05 @ 23:33:36
URL: http://josefineisabella.blogg.se/
Postat av: Denise

Jag började rida när jag var 6 år och då hade jag alltid väst. Mamma blev sur om jag inte hade den när jag till och med red dressyr. Sedan började det svalna mer och mer. När jag red på ridskolan hade jag alltid väst om jag skulle rida en ny lite busig häst. För ca ett halvår sen när jag stog i ett litet privatstall blev jag slarvig. Red ute på åkern varje dag och i skogen men hade inte ofta väst. Det var dumt. Nu använder jag ALLTID väst när jag hoppar, tävlar och rider ut. Kan inte rida lika bra utan väst för då känner jag mig inte säker! Jag tycker det är viktigt med väst. Tycker också föräldrar till barn ska kräva att barnen använder oftare.

2010-02-06 @ 08:40:30
URL: http://denisemarklund.blogg.se/
Postat av: Karro

Jag tycker att alla borde investera i en väst som passar! Absolut inte en för stor. Köp en dyrare variant som går att ändra storlek på :) Min är en "galoppväst" eller "sköldpaddeskal" hur man nu vill säga från Eqipage :) Den är superbra ! Slarvar lite på dressyrpassen men rider jag ut, hoppar eller rider okända hästar har jag den ALLTID !

2010-02-06 @ 16:12:05
URL: http://karolineb.blogg.se/
Postat av: Elin

Har alltid väst på både när jag kör & rider. Är redan obligatoriskt för alla montéryttare att ha väst & kommer bli för alla kuskar. Är även obligatoriskt för nya licenstagare att ha väst. Håller på med trav om ni inte redan förstått det.

2010-08-14 @ 20:09:36
URL: http://elinevaldssonolsson.blogg.se/
Postat av: Cissi

Väldigt gammalt inlägg, men undrar vart du köp din väst? :D

2011-05-25 @ 17:21:52
URL: http://forfour.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0