Läsarfråga
"Och jag kommer aldrig att förstå vad det ger att straffa hästen när den vägrat. Måste säga att jag blir förvånad att du som är en sådan tävlingsvan ryttare går på hästen sådär. Är intresserad av hur du tänker kring det?"
Denna kommentar skapade mycket rabalder i kommentarsfältet för två inlägg sedan. Vet att detta är ett känsligt ämne, men hade ändå tänkte skriva lite om mina egna åsikter.
För det första skulle jag ALDRIG få för mig att straffa hästen för ett stopp som jag vet var mitt fel. Tex om jag lagt den helt fel på ett hinder, eller om jag vänt upp alldeles för snävt. Ser många gånger ryttare som rycker hästen i munnen och smäller den med spöt när den stannar, även fast den helt enkelt inte hade någon möjlighet att hoppa. Blir lika arg varje gång.
Men...! Känner jag att jag har gett hästen alla förutsättningar för att hoppa, men den väljer att stanna ändå, då måste jag ju tala om för hästen att den gör fel. Hur ska den annars förstå vad jag begär av den? Om jag berömmer den även om den stannar, då tror den ju att den gjort rätt? Jag skulle inte vilja kalla det för att jag straffar hästen, utan mer att jag visar för den att det den gjort är fel, en tillrättavisning helt enkelt.
Visst, det skulle som några påstått ha varit annorlunda om jag suttit på en 4-åring som varit rent ut sagt rädd för att hoppa, i detta fall en bank. Då skulle jag föredragit tex draghjälp, istället för att gå på den med skänklarna och spöt.
Men i det omdiskuterade fallet är faktiskt både jag, och framför allt hästen, väldigt rutinerade. Han kanske tyckte det var ett lite konstigt hinder och provade att stanna för att se vad som hände. Jag gick då på honom för att dels berätta att detta hinder visst går att hoppa och dels att han faktiskt gjorde fel som stannade. Vi red an direkt igen, och han hoppade utan att tveka. Han förstod min tillrättavisning och var inte längre det minsta rädd för hindret.
Om jag istället bara skulle ha gett honom en liten klapp på halsen, och sagt något i stil med "det här är inge läskigt" (som man gör med ett barn som inte vill gå till tandläkaren, såg att någon tog det som exempel), och sedan gjort en volt och ridit an igen, skulle han inte ha förstått någonting utan förmodligen ha tolkat det som att jag själv var tveksam och tyckte hindret var läskigt, och att jag helt enkelt tyckte att han gjorde rätt som stannade. Han skulle då blivit ännu mer osäker och förmodligen ha stannat igen. Nu skulle det helt plötsligt ha blivit okej att stanna, och risken är är att han även skulle ha utnyttjat detta i många andra fall framöver.
Dom flesta hästarna hoppar inte för att dom vill, utan för att vi ber dom att göra det. Vi är åtminstone skyldiga att ge dom tydliga instruktioner. Och då menar jag absolut inte att slå dom allt vad man kan när dom gjort fel, utan att ge dom en tydlig tillrättavisning, för att sedan ge dom chansen att rätta sitt misstag och göra rätt, och då ge dom beröm.
Rätt, du har så rätt! ;)
Hej Mikael! tränade tillsammans med dig för ett par år sedan. Kul att se att de har gått så himla bra för dig nu! Din blogg är super! jag följer den varje dag! skit i alla som skriver dåliga kametarer och ger dålig kritik, du är bra på de du gör och de vet du!
Jag tycker du tänker helt rätt och jag tänker lika dant :) Min häst var jag väldigt försiktig med och " lät han komma undan " och det urartade sig till att han blev odräglig och verkligen tog alla chanser han fick, och det blir betydligt jobbigare att på en stor häst ta ur dom sånna fasoner när det gått så långt, istället för att direkt hästen provar komma undan tillrättavisa den lite lätt. Du tänker helt rätt enligt mig, kanon bra blogg :)
Jag håller verkligen med dig ;)
Håller också med dig, strunt
Hästar hoppar inte för att de vill!?
Jag vet MÅNGA hästar som hoppar för att de vill. Exempel? Vet en 28-årig herre som fortfarande är ute och susar i lägre klasser. Han darrar och småstegrar sig innan startsignalen går och när den väl går, sätter han i väg i hundranitti och ryttaren har inget att säga till om, han ÄLSKAR att hoppa och försöker hoppa allt - staket, ribbor m.m.
I yngre dagar försökte man reglera honom, få honom att lyssna, men detta förstörde lite av hans ENORMA hoppglädje och nu får han gå lite som han vill, gammal som han är. Får han inte åka ut och hoppa med jämna mellanrum har det hänt att han matvägrat... Haha tänkte bara berätta det, klokt inlägg annars :)
Du har alldeles rätt!! :)
håller med! :) superbra blogg btw :D
Det är så sant som du säger! Sund inställning!
Vilken disskution det blev! Jag tkr du tillrättar honom bra! Dock tycker jag du både kommer snett, för slarvigt samt i korsgalopp på hindret. Även om det egentligen är "honoms fel" iom att han har en sådan jobbig galopp så tycker jag inte han hade optimala chanser att klara hindret om du förstår :)
Tror det va Jens eller Peder som sa en gång att det man har låtit hästen göra en gång finns sedan i deras "register" att de får göra så. Alltså man måste tillrättavisa dem när de gör fel. Annars är de inga roliga djur att ha att göra med om de gör som de vill. Dessutom vill de ha en ledare, de mår bäst då!
Mycket klokt skrivet Mikaela!
Bra skrivet! Håller med dig på alla punkter! :)
Jag tycker att detta är jätteintressant att diskutera! Du tänker alltså att hästen när du slår den framför hindret tänker att den nästa gång ska hoppa? Jag har inte fått det intrycket att hästen kan planera så långt i tiden. Eller tänker du såsom att hästen kommer ihåg att den fick slag när den stannade så att den därav hoppar nästa gång av rädsla för obehaget? Jätteintressant att diskutera kring hästarnas beteenden, det finns så många tycken inom hästvärlden!
Sedan måste jag tillägga också att för mig är inte motsatsen till slå till hästen att klappa den på halsen och berömma för att den stannat. Det verkar ju helt orimligt att man skulle berömma hästen för att den stannat. Nej, så svartvitt är det inte för min del, håller mig till gråzonen! :-)
Du har så rätt om det dära :) Men måste bara få fråg dej, eller om du har nå tips. Min d-ponny blir förstark på vanligt tränsbett när man tävlar, spec i första klassen på dagen. Och har testat phelam och det blir lite för skartp och pessoat gillar jag inte alls, så tänkte om du har nå tips på något bett som är lite ''mittemellan'' phelam och tränsbett? :D
Du har så rätt om det dära :) Men måste bara få fråg dej, eller om du har nå tips. Min d-ponny blir förstark på vanligt tränsbett när man tävlar, spec i första klassen på dagen. Och har testat phelam och det blir lite för skartp och pessoat gillar jag inte alls, så tänkte om du har nå tips på något bett som är lite ''mittemellan'' phelam och tränsbett? :D
måste fråga Hästpassion: vad ska du göra om den stannar då låssas som ingenting och göra och hoppa igen? om den stannar igen då? ska man tacka för sig och hoppas att de går bättre nåsta gång?
Tycker du gör helt rätt Mickaela!! Fortsätt kämpa me de du gör! :)
Håller med helt och hållet!
Håller med dig, ett mkt klokt inlägg som många skulle behöva läsa och förstå att det är djur på 600-kilo som vi har att göra med. Då måste man vara tydlig med vad som är okej och inte, hästar lär sig otroligt fort. Hästarna ska lära sig lite "plats i korgen" . Super bra blogg !
Om hästen inte vill hoppa, utan gör det för att vi ber den om att göra det, tycker jag inte att det finns någon anledning till hoppa överhuvudtaget.
kan inte annat än att hålla med!
hade hästar fått bestämma de de inte valt att bli ridna överhuvudtaget.. klart vi måste bestämma över dom
Du har så rätt. Hästar är inte människor. Dom förstår inte pedagogik. En häst som vet och KAN får en tillrättavisning och sen är det bra med det. Det är precis som du säger. En häst förstår inte om man klappar och försöker förklara snällt att den ska hoppa. Dessutom antar jag att du inte la till speciellt mycket kravt i ditt slag med det korta spöt.
det där med att de flesta hästarna inte vill hoppa känns ju sådär lite lagom. alla mina hästar har älskat att hoppa. bjuder på och är alltid lika pigga och glada när det är hoppdax.
annars mycket bra inlägg
Svarar till Frida:
Vad jag tycker angående ämnet har jag skrivit här:
http://hastpassion.blogg.se/2009/july/utkast-det-har.html