Tävling i Fagersta med Wembley

Ja ni... Denna dag blev inte som jag hade tänkt mig. Dåliga resultat helt enkelt!

Över lag tycker jag inte att banorna passade mig och Wembley. I Runsten var det ju stora ytor och bra galoppstäckor, så vi fick ett bra flyt och det blev harmonisk ridning. Idag var det massa kringelikrok svängar hela tiden, så det blev ingen rhythm, mycket korsgalopp och mycket onödigt tjafs i munnen.

I första klassen (120) kändes det skitbra fram till hinder nr 6 som var en bank. Han ville inte hoppa upp på den, så han stannade. Gick på honom med skänklarna och spöt, han ska ju faktiskt klara att hoppa en bank (vet iof inte hur många ggr han gjort det innan men vet att han gjorde det en gång med den förra ägaren iaf). Då blev han lite spänd och springig, vilket resulterade i att dom två hindren efter banken åkte ner.

 



Sen i 125 (debut) så kändes det också superbra i början av banan. Han blev lite stark mot en oxer, så rev frambommen på den. Sen la jag honom för nära på två plank, och han hann inte upp med fram. Dom felen tar jag helt på mig själv! Tror stoppet från förra klassen satt kvar lite i mitt huvud. Jag hatar att få stopp, så när jag fått det blir min ridning lätt lite forcerad. Då tar jag hellre på mig ett par rivningar, som i detta fall. För på Wembley får man nämligen absolut inte rida forcerat om man vill komma felfritt, utan man måste vara stenlugn och iskall på varje språng. Annars river han med fram, han är lite långsam i sina små framben. Denna runda kändes faktiskt bättre än vad resultaten visar. Rivningarna gör inte så mycket, jag vet ju varför han rev och jag vet att dom misstagen kommer att försvinna när jag känner honom bättre och vi litar mer på varandra.



Det är dock aldrig roligt att få såhär mycket fel. Men för att nå framgång måste man även ha lite motgångar, eller vad är det man brukar säga!?

Kommentarer
Postat av: Elin

Undra hur många gånger jag har ridit på den barnan =) Det va synd att det inte gick som du hade tänkt dig. Föresten, Din blogg är verkligen skit bra :D

2009-07-05 @ 21:03:43
URL: http://lundevallll.blogg.se/
Postat av: Hästpassion

Och jag kommer aldrig att förstå vad det ger att straffa hästen när den vägrat. Måste säga att jag blir förvånad att du som är en sådan tävlingsvan ryttare går på hästen sådär. Är intresserad av hur du tänker kring det?

2009-07-05 @ 21:33:34
URL: http://hastpassion.blogg.se/
Postat av: A

Ja det är aldrig kul med mkt fel, men man måste ta den vägen till framgång ibland. Sen vill jag bara säga (eller tipsa) en sak ang sadlar, en försmal förlångt fram sadlad sadel kan ge dessa fel. En spänd häst, som inte är så snabb upp i fram. En rätt tillpassad sadel kan göra STOR skillnad. Talar av egen erfarenhet, tyckte min sadel låg bra på ena hästen, men sen av en slump provade jag en annan och märkte stor skillnad, och detta va på en häst med enormt bra teknik och kapacitet. Nu har jag utbildat mig innom yrket, och ser verkligen hur stor skillnad det gör. Så kan ju va ett tips att kolla så att den ligger ok kanske, är ju många av de viktigaste av hästens muskler som kommer i kläm annars.

Lycka till!

2009-07-05 @ 21:59:31
Postat av: Mikaela

Elin - tack så mycket!



hästpassion - vet att detta är ett känsligt ämne för många... skriver nog ett inlägg om det faktiskt!



A - Vi ska faktiskt åka till en sadelutprovare med sadeln. Vill absolut att den ska ligga bra och ge dom bästa förutsättningarna för hästen! Är dock tveksam om det är i sadeln problemen ligger. Har nämligen hört flera som sagt att det har varit hans problem hos förgående ägare - att han är långsam i fram och lätt river. Men som sagt, ska kolla sadeln iaf! Tack! =)

2009-07-05 @ 22:03:47
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: I

tycker också att du är väldigt "Vass" på honom när han stannade. Tycker själv inte man kan gå på hästen så länge man vet att den inte är rädd/dum. (även om han hoppat det innan så kan även vara stor skillnad att hoppa bank på grus/gräs och skillnad från bank till bank.



sadeln såg jag ngn kommenterat. ser ut att ligga för långt fram och i bakvikt. (men man ser ju inte så bra på film ;)



sedan så ser han ut att vala lite "långsam" i galoppen, det med att han inte hinner upp riktigt bra där fram. Han har ju väldigt 4-taktig galopp, och gärna i kors då är det väldigt svårt att hålla galoppen. D är de bra att lägga hnom lite utifrån. dvs ligger du stort på ett hinder låt honom då hoppa av stort ist för att rida på honom till en nära avsprångspunk. Men somsagt det ordnar sig nog!!



lycka till i framtiden :):)

2009-07-05 @ 22:17:21
Postat av: Danijela - fotoblogg

Hästpassion - jag tror inte att Mikaela gick på Wembley för att straffa honom, utan för att mer övertyga att hindret inte var något farligt och gick att hoppa.



Synd att rundorna inte blev som du tänkt dig, jag tycker iallafall du verkade ha gjort de bästa av situationen. sen vet jag ju inte om du gjorde det men ja, jag tycker du var duktig iaf :P

2009-07-05 @ 22:19:48
URL: http://danijelaandric.blogg.se/
Postat av: Camilla

tyckte början av bägge rundorna såg jättetrevliga ut, hela rundorna kommer nog se lika trevliga ut om ytterligare en stund. Fortsätt så! :)

2009-07-05 @ 22:22:14
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: A

Vad bra :)

Jo men han är ganska bred och jag har sett han massor med gånger när han tävlat här nere, och alla gånger har han gått med en försmal sadel. Och det är extra viktigt när de har en sådan galopp som han har, att det passar. Det är massa viktiga muskler som kommer i kläm som påverkar hästens sätt att bära ryttaren och därmed galoppen. Blir galoppen dålig så får man öka på för att klarahinderna och det blir lätt forcerat och för snabba språng. Jag tror ändå mkt kan sitta i det med sadeln, och det är ju iof bra då det är enkel åtgärdat :) Men han hoppar ju super, så det är nog inget han har ont av direkt, men det kan nog bli en mer avslappnad och lättriden häst, om det nu visar sig att det inte passar riktigt. Hoppas det blir bra iaf!

2009-07-05 @ 22:24:51
Postat av: Elin

-Danijela!

Om ett barn är rädd för att gå till tandläkaren, slår du då barnet för att övertyga det om att det inte är farligt? Det är ju skillnad på om hästen är rädd eller dum. I det här fallet verkade den ju vara rädd, och isåfall tycker jag själv inte att det finns någon anledning till att slå hästen.



Fin blogg förövrigt=)

2009-07-05 @ 23:14:29
Postat av: En annan Elin

En häst som gått de klasserna som han har ska inte veta vad stanna innebär.. vore han 4 år så kanske det hade gått att jämföra med tandläkare o barnet.. det var inte direkt så att mikaela prylade honom. hon visade var han skulle göra på ett tydligt sätt som fungerade! han gör förmodligen inte om det o då kommer även nedslagen att minska.. bra jobbat på en ny häst mikaela:)

2009-07-05 @ 23:19:20
Postat av: Sofia

Tycker Mikaela red jättebra!

Man måste ju visa att det inte är okej att vägra.

Och jag tror inte att hästen led av att bli tillsagd, och vi såg ju att det gav resultat, för efter det hoppa han ju utan problem.

Vad tycker ni att hon skulle ha gjort?

Klappat honom?



Jättebra blogg!

2009-07-06 @ 00:47:00
Postat av: Jessica

läste först kommentarena och det, och sen satt jag och väntade på värsta tillsägelsen i filmen. men ärligt talat så tycker jag inte att det där var illa. det är ju skillnad och man psykpiskar/sparkar när hästen är rädd, och kanske man själv gjort fel. men som ryttare, iaf på din nivå, känner man nog av om, hur, när och hur mycket man kan säga åt sin häst i olika situationer. men som du säger, det är ett känsligt ämne ..

2009-07-06 @ 04:31:39
Postat av: Johanna

Hej!

Jag läste några kommentarer ovan ang. sadeln..

Butetsadlarna ÄR ganska trånga, och byggda för att tävlas/ridas med i kanske 10 minuter.. De är framtagna som tävlingssadlar, och är väldigt "platta". Det är ganska stor skillnad mellan olika märken.. Pessoasadlarna t.ex. är också ganska trånga i jämförelse med andra sadeltyper. Tyvärr är de flesta "bra" sadlar smala, vilket egentligen är helt sjukt - för alla tävlingshästar är väl inte smala över ryggen.. Eller? ;)

2009-07-06 @ 08:49:26
URL: http://hoppryttarinnan.blogg.se/
Postat av: ida

Måste ju bara lägga mig i denna konversation med, jag tycker att hon agerade helt rätt, hästen borde vid detta laget vara van att se annorlunda grejer, och det var väl inte ett straff utan ett bestämt "nej detta är inte ok"? Och som sagt, vad skulle hon gjort istället?

2009-07-06 @ 09:29:29
URL: http://inhast.blogg.se/
Postat av: Elin

Nja, jag anser väl att sånt där ska isåfall redan vara löst. Mikaela skriver som sagt att detta säkert inte kommer inträffa när de känner varandra bättre osv. Och jag håller absolut med, men då kan jag tycka att det isåfall kanske gått lite för fort fram. Inte för att det är några problem för hästen eller dig att hoppa banor på 1,25, men du har ju som sagt bara haft honom i en månad och är redan ute på dessa tävlingar.. Skit samma, alla gör på olika sätt=) Jag anser bara att det finns andra sätt att få hästarna modiga.

2009-07-06 @ 09:41:50
Postat av: Evelina

Trevliga ritter tycker jag, jag tycker du gör ett kanon jobb och när ni ridit in er på varann mer , så kommer det att gå som på räls för er :)



Jag håller med om att det är ett väldigt känsligt ämne, men jag tycker att Mikaela gjorde helt rätt, rätt i att visa att hon inte tollererar att han stannar, visst om hon lagt honom helt galet och han stannat för att inte krascha, men att helt omotiverat stanna " bara för att det är en bank " . Hästarna är väldigt stora djur och många utav dom " slukar hela handen om man ger dom ett lill finger " så varför inte säga ifrån direkt ? som någon ovanstående skriver, så fick hon inte ens en varning från dommartornet . Så det var bara en helt korrekt och bra åtgärd tycker jag.



jag tycker absolut inte att det är okej att sitta och piska , sporra hästen som en idiot ( som många gör, gärna på ponny tävlingar ) Men en korrigering är aldrig fel och kan ofta behövas, ..



Kanon bra blogg Mikaela, du är verkligen en stor inspirationskälla för många ( Även mig ) :)

2009-07-06 @ 10:13:51
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vet att det finns ganska duktiga människor som skriver här, både du michaela och några läsare! Så tänkte frgåa vad ni tror om min ponny som stannar..



Vi tävlar upp til msva med bästa resultat som ett ner i grunden. Hon har alltid vart en som stannar. men hon gör verkligen inga "tjurkärring stop" utan det är mer som att hon inte riktigt våra trycka av i de lägen som andra hästar absolut inte har problem med att gå av. Och det handlar främst om oxrar hon stannar på, eller BARA oxrar. Men i helgen så var det som att hon inte ville vara på banan nästan, hon gick knappt frammåt och den ponnyn har liksom vart ponnygaloppör och brukar mer eller mindre sticka. Har tyvärr inga filmer mer än några med väldigt dålig kvalité.



Vi har ju för bara nån månad sen hoppat de höjderna med bra resultat så vi vet att höjden inte är problem då vi även hoppar banor på göre höjder. och vi går ofta ner i klasserna för att hon ska behålla självförtroendet. Blir kanske lite luddigt nu, men hoppas ni förstår?



Ett eller två stopp har blivit vardagsmat för mig. Men som någon sa här så borde en häst på den nivån inte veta vad stanna är. Och hon tävlar ju endå på högsta nivå.

2009-07-06 @ 10:16:45
Postat av: Johanna

Det ska alltid bli snack om det här ämnet...



Tyckte du gjorde helt rätt, hästen har gått 150 och är rutinerad (han är liksom inte en 4 åring som hoppar bank för första gången), så jag tyckte du gjorde helt rätt. Man måste visa hästen vad som är rätt och fel, även om den är rädd. Det finns ju dock en gräns där folk slår lite väl mycket när det även är ryttarfel, men det såg inte ut att vara ditt fel på filmen. Fin häst och du rider bra och sköter situationer bra.. Så ta inte åt dig allt för mycket om vad folk säger ;)

2009-07-06 @ 10:43:42
URL: http://jhurtig.blogg.se/
Postat av: Danijela - fotoblogg

Elin, du kan inte jämföra en häst med ett barn. Jag vet inte hur Mikaela tänkte i den situationen men jag antar att det var som mer en tillsägelse att nej, det hindret kan du hoppa över det vet jag och gjorde ett försök till att han skulle göra det ändå. Vad jag såg gick hon inte på särskilt mycket med spöet, inte mer än nödvändigt i alla fall.

Om min häst stannade skulle stanna skulle jag slå till hästen lite med spöet bara för att få honom att fatta att han ska över nästa gång jag försöker.

Sen är det upp till dig vad du väljer att göra med din häst eller inte, jag bryr mig inte :)

2009-07-06 @ 11:16:43
URL: http://danijelaandric.blogg.se/
Postat av: Helena

Men herregud vilket rabalder! Om man tycker de är så hemskt att hästen fick ett rapp när de stannar så kan de inte vara särskilt kunniga ryttare som tycker de! Har hästen gått 150 så ska den väl för tusan hoppa en liten bank utan problem, de va väl ingen hemsk bestraffning de va bara en tydlig tillrättavisning. Tycker de gjorde helt rätt, och fram till banken såg de jätte fint ut!

Nej lyssna inte på allt detta tjafs, tycker du är jätte duktig och man ser att hästen inte är helt lättriden! Lycka till i fortsättningen! :)

2009-07-06 @ 11:34:56
URL: http://helenabarth.bilddagboken.se
Postat av: A

Till Johanna:

Ang Butet sadlarna. Det är precis som med alla andra sadlar, om de inte passar, så inte ens 10 min! Men Butet har ju blivit kända för att passa många hästar, och ja på ett sätt, för de ligger aldrig på manken iom att de är så smala. Men då trycker på sidan av manken i stället. Och ofta bryggar de och trycker rakt ner i hästens ryggmuskulatur, och en försmal sadel vill gärna kasa fram och då kommer de viktiga musklerna runt bogen/ manken ikläm som gör just att de inte kan lyfta fram så snabbt, det gör tom med ont på dem. Därav att de blir spända och kanske tittiga på hinder som de inte skulle varit annars. Men detta är inte själva Butetsadelns fel! Det är en jättebra sadel, NÄR DEN PASSAR! Har själv mkt erfarenhet av butetsadlar, och det går (oftast) att få dem att passa, men det är inte enkelt alla gånger. Och tyvärr är inte så många utprovare duktiga på just Butet. Men den franska bommen har mera plats för grövre mankar, och den engelska bommen finns i Warmblood, för de lite bredare hästarna. Där sitter panelerna lite längre ner. Sen går det att skicka dem på breddning, den bredaste tror jag ändå är tillräckligt bred för tävlingshästar (har haft en själv och den va tillr bred till min ena med stora bogblad och mkt bred rygg), men kanske inte för kallblodsraser direkt :)

2009-07-06 @ 11:43:13
Postat av: Cicci

Helt rätt korrigerat ju! Jag såg knappt att du slog honom, måste ju bara varit en liten snärt. Och han ville ju bryta ut åt vänster men du var snabb att korrigera och vände höger istället.

2009-07-06 @ 12:04:27
URL: http://ciccieurenius.blogg.se/
Postat av: B

vad fan lipar ni över? det var ju ingenting. hästen har gått 150, mikaela har hoppat 150. BÅDA har enormt stor erfarenhet. Har ni mer att klaga över så kanske ni ska testa att rida honom själva en gång för att se hur lätt det är. Vissa ryttare borde tänka efter ifall dom är ryttare eller mesar :)

2009-07-06 @ 12:24:50
Postat av: Anonym

en häst som har gått 1,50 borde inte veta vad stanna är. sen tycker jag verkligen inte att hon har gått för snabbt fram som någon skrev. både hästen och ryttaren är ju rutinerad så detta är ju inga problem för dom. banan passade ju inte riktigt dom

2009-07-06 @ 12:55:37
Postat av: Pernilla

Asså förlåt, men jag kan inte låta bli att skratta lite. Tycker verkligen inte det var ngt att ens kommentera. Mikaela, du gjorde helt rätt o du rider sjukt bra, tråkigt att du behöver försvara dig sådär mot okunniga määniskor

2009-07-06 @ 16:48:09
Postat av: Lamia

Haha efter att läst kommentarerna trodde jag det skulle vara världens slagsmål på filmen. Men har hästen gått svår hoppning tycker jag faktist det var okej att säga till den när den stannade på en så liten bank. Den såg inte speciellt rädd ut.

2009-07-06 @ 18:09:25
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Johanna

äntligen kom lite vettiga kommentarer, haha.

2009-07-06 @ 19:24:27
URL: http://jhurtig.blogg.se/
Postat av: LINN

EN BUTE SADEL ÄR INTE TILLVERKAD FÖR ATT ENBART VARA EN SADEL ATT TÄVLA 10 MIN TILL...

LÄS PÅ!

2009-07-06 @ 21:13:37
Postat av: caroline

Tycker inte heller att tillsägelsen var så farlig, dock så tycker jag att det ibland är bättre att ignorera och försöka igen och endast berömma rätt och inte bestraffa fel, sålänge det inte handlar om att hästen tex sparkar en med vilje. Jag tycker inte att det nödvändigtvis är helt rätt att spöa en häst bara för att den gått 150 som någon skrev? Vilken inställning, hästar är fortfarande djur med känsel. Att gå 150 med en ryttare kan vara en sak men sedan vid ryttarbyte så kanske den hästen endast kan gå 120 eller hur? Kemin mellan häst & ryttare är i många fall avgörande. (Skriver i allmänhet syftar inte på Mikaelas häst nu)

MEN det är svårt att se på en film varför hästen väljer att stanna, det vet endast Mikaela, och jag förutsätter att hon känner sin häst bäst.

Han hoppar iaf superfint.

Lycka till i fortsättningen!

2009-07-06 @ 22:10:19
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Anonym

Till hästpassion - Jag undrar hur Bra din häst går på tävlingsbanorna om du tycker att det är fel att tillrättavisa hästen när den har gjort fel. Och inte bara på tävlingsbanorna, hemma i stallet osv också såklart.

Det är så roligt att folk tar sig rätten att dömma Mikaela och yttra sig om saker när dom själva är så pass okunniga.

2009-07-07 @ 10:03:03
Postat av: Hästpassion

Till anonym:



Varför jag inte slår hästen när den stannat har jag skrivit om här: http://hastpassion.blogg.se/2009/july/utkast-det-har.html



Diskussion med mig får hållas där istället för att jag ska ta plats i Mikaelas blogg.

2009-07-07 @ 12:15:30
URL: http://hastpassion.blogg.se/
Postat av: Anonym

Till Hästpassion - Förstår heller inte varför du fortsätter säga att hon slår hästen när den stannade, det var en tillrättavisning som var nödvändig för sedan hoppade han hindret.

Jag Slår aldrig min häst heller (såklart!), men jag visar tydligt vad som är rätt och vad som är fel.

2009-07-07 @ 17:03:45
Postat av: Jennifer

Bra och rolig Kommentar ifrån Pernilla ;D

2009-07-07 @ 17:04:50
Postat av: Anonym

Har suttit och tittat på videon många ggr nu innan jag valt att kommentera och uttrycka mig. Mikaela är en mycket duktig ryttare och rider väldigt bra, bevisligen eftersom att hon rider 150 klasser. Däremot kan alla ryttare göra fel och efter oxern är det inte ett helt lyckat byte (om det är hästen som inte svarar upp ordentligt eller om det är Mikaela som inte är tillräckligt tydlig kan jag inte uttala mig om) och Wembley hamnar i korsgalopp vilket resulterar i att ekipaget inte hamnar i en optimal rytm och en bra galopp (Jag har inte sagt att jag är bättre själv, har många ggr varit med om samma sak med bytena och vet av erfarenhet att det påverkar en omedvetet mer än vad man tror och stör koncentrationen). Man ser att galoppen inte håller samma fina rytm och Mikaela blir störd av det och börjar ta i tyglarna samt går fram med överlivet ca 2-3 meter innan hindret vilket inbjuder till ett stopp, man kan dessutom i tid före hindret se vad Wembley tänker göra och att Mikaela inte använder framåt drivande hjälper i syfte att få över honom. Dessutom tycker jag att det ser lite väl brutalt ut när hon går på honom (sen om hon går på honom brutalt eller inte kan jag inte se på filmen) och han tar tillrättavisningen lite hårt (om det är så att han är känslig, det vet jag inte). Detta är vad jag kan se på filmen nu efter många ggr. Alla kan göra fel och detta betyder verkligen inte att jag är bättre än Mikaela eller att hon är dålig, tvärtemot är hon en skicklig ryttare som kan sin sak, men det är mänskligt att göra fel och därför tycker jag att detta är en löjlig diskution eftersom att alla ryttare gör fel emellan åt. Satt och tittade på tävlingarna från Aachen nu i helgen och även många av dom ryttarna gjorde tabbar och det är så det är, man kan inte alltid vara perfekt.

Kämpa på Mikaela, du är en duktig ryttare som kommer att gå långt.

Otroligt bra och intressant blogg.

2009-07-07 @ 19:55:43
Postat av: fanny

Jag måste säga en sak, skit i dom och kör ditt eget rejjs. Men ser ju hur långt du har kommit på det...

Jättefin blogg och jag tar åt mig av allt du skriver och alla dina tips är väldigt intreserade, samt dina komentarer är ju intresanta att läsa ;) Haha

Men jag tycker bara du ska köra på, du kommer kunna gå mycket längre än du tror + att du rider sjukt bra, önskar jag kunde rida som dig!

Mvh Fanny

2009-08-30 @ 16:20:35
URL: http://fale.bogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0