Läsarfråga

Hej, jag har läst igenom din blogg och tycker den är rolig och intressant att läsa. Men jag undrar om du aldrig har tänkt tanken att betsla ner dina hästar i vardaglig ridning? Själv anser jag att man ska kunna rida hästar på vanligt bett när man rider markarbete. Jag ser att du har skrivit att tillex ture blir för stor och stark. Men är inte det poängen att få han smidig och lätt i handen när man rider? Är inte det ett mål man vill uppnå? Själv försöker jag rida med små hjälper som möjligt på vanligt bett. Jag har het ponny som sprang in i väggen jämt när jag fick henne, pga att att hon var springig. Men efter några månaders kämpande har hon blivit lugn och söker sig själv till en stadig bärande form. Fortfarande är hon stark att hoppa, men det är sånt jag fortfarande har kvar att jobba med. I hoppning förstår jag om man vill ha starkare bett, pga att man vill att hästen ska reagera direkt för hjälperna.

Svar:
Vad roligt att du tycker det! =)
Det jag strävar efter är att rida med så oskarpt bett som möjligt, och med de flesta hästarna är det också vad jag gör när jag rider hemma. Så jag håller helt med dig om att det optimala är att kunna rida med vanligt tränsbett, framförallt hemma i markarbetet, men även i hoppningen. Ofta är det ju markarbetet som brister, och jag har sett allt för många som bara betslat upp hästarna med och mer. Till slut tappar dom ju bjudningen helt.
Med Ture är det dock lite special. Förra ägaren red praktiskt taget alltid med pelham, och när vi fick honom tyckte vi det var jättekonstigt. Jag började då med att alltid rida hemma med vanligt tränsbett, och efter ett tag gick han lika bra på det som med pelham. Det jag märkte var dock att när jag skulle hoppa och satte på pelham, blev det sådan himla stor skillnad, det var liksom för starkt. Eftersom han var superlydig med vanligt bett, blev pelham för mycket. Men i själva hoppningen, alltså anridningen mot hinder och efter hinder, var han fortfarande bra på pelham. Det är där han blir stark. När jag hade haft honom i några månader, och han gick hur bra som helst hemma på vanligt bett, tänkte jag att jag kunde prova hoppa med det också. Men det fungerar verkligen inte. Han kan vara hur fin som helst på marken, men så fort man börjar hoppa bli han stark och lång.  
Jag började nu rida med pelham hela tiden för att han skulle "vänja" sig vid det, och för att markarbetet skulle funka även med det. Ju längre man har ett bett, och ju mer hästen vänjer sig vid det, ju mer oskarpt upplever hästen ofta bettet. Jag har dock kedjan väldigt väldigt löst, så det är inte ett så skarpt bett, bara en aningen skarpare än en vanligt. Så när jag haft det hela tiden ett tag, blev det precis lagom skarpt.
Nu tycker jag det fungerar bra, även om han ibland blir lite stark i hoppningen. Nu har jag ju dock lite mer att säga till om än med ett vanligt bett, så nu är det bara lydnaden vi jobbar på så tror jag det kommer bli perfekt!
Det här sättet är förmodligen inte alls bra för andra hästar. På många hästar vill man ju byta bett ofta just för att man vill få så stor effekt som möjligt när man har ett nytt bet. Som tex på min d-ponny, då vill jag ju inte att han ska vänja sig vid pelham, för han är väldigt stark vid hoppningen, så därför rider jag ofta med vanligt bett hemma. Jag vill liksom att bettet jag har när jag hoppar ska ge en större effekt, just för att han ska reagera direkt. Samma sak med min c-ponny, som jag tävlade med hackamore.
Överlag tycker jag alltså fortfarande att det optimala är att använda så milda bett som möjligt, men det finns ju såklart undantag. Det viktigaste är att man ser hästen som en individ och sedan anpassar sig efter den. Det går inte att dra alla över en gräns.
Det blev lite luddigt, men hoppas du förstår ungefär hur jag tänker iaf.


Kommentarer
Postat av: Therese

Hej!

Bra blogg är interessant och du skriver väldigt bra, gillar dina hästar också. :)



Håller med dig bitvis med betten, tror det beror på vem som rider. Ett tränsbett kan bli väldigt skarpt om man är hård och stum i handen. Min häst går alltid på pelham då "min" tandläkare sa att hon måste ha ett bett med kedja så hon inte kan trycka upp bettet, ibörjan tyckte jag det var konstigt och trodde hon skulle bli jätte stark när jag hoppade henne eftersom hon alltid går på samma bett men det fungerar jätte bra.



Hur är det med Tessa, kommer hon igång snart?



Tack för en bra blogg :D

2009-05-13 @ 11:44:26
URL: http://theresesundin.dinstudio.se
Postat av: Andrea

Hej! Vill bara tacka för en välskriven, snygg och väldigt inspirerande blogg. Jag är "gammal hästtjej" men slutade rida för ca åtta år sedan, nu har däremot intresser "återuppstått" och jag slukar således all hästinformation jag kan hitta. Din blogg är hittills en av de bästa "hästbloggar" jag läst. Keep up the good work! Lycka till med din karriär!

2009-05-13 @ 15:29:30
URL: http://fransochjag.blogg.se/
Postat av: Johanna Hesselgård

Jo det där med bett fick jag höra en massa när jag hade honom. "Stora hästar ska inte gå med pelham, det har man på ponnyer som ryttaren inte klarar av, men hästar ska vara så välridna att man inte ska behöva det" :P yeah right tänkte jag, prova själv får du se hur lätt det är! Som du säger funkade det jätte bra hemma på backen med ett vanligt men sedan när man skulle hoppa så blev han galet stark och bytte man till pelham så blev det i princip halt när man tog världens minsta förhållning! Men alla bett funkar inte på alla och det är ju därför det finns så stor variation, men hittar man ett bett som fungerar så spelar det ingen roll om det anses vara "jättestarkt" för om hästen gillar det så är det ju precis lagom för just den hästen! Det är min åsikt iaf :) Kram på dig pussa Saturnus från mig <3

2009-05-13 @ 16:36:34
URL: http://hesslans.blogg.se/
Postat av: Linnéa Berghäll

Håller med dig Mikaela. Jag har ridit många olika hästar, och alla funkar olika. En kallblodstravare jag red (tävlade 110, tränade 130) funkade inte på vanligt bett då han kunde få sina ryck och total ignorera. Mitt motto är, och har alltid varit, att bettet aldrig blir skarpare än ryttarens hand. Jag rider ut mina nuvarande häst på lite skarpare bett, just för att om det händer något vill jag kunna få henne att lyssna och STANNA innan det händer något. Om jag inte behöver ta i bettet, är det ju nästan som ett vanligt, eller hur? :) Så länge man varierar sig är det lugnt, och alla HÄSTAR ÄR OLIKA!!

2009-05-14 @ 21:22:29
URL: http://linneaberghall.blogspot.com/
Postat av: Mikaela svarar

Tack så mycket för kommentarerna, vad gulliga ni är! blir jätteglad!



Therese - Yes, nu håller vi på att sätta igång henne. Vi behandlar henne som en porslinshäst just nu så hon inte ska lyckas få ett nytt sår eller nåt som hon alltid lyckas få precis när vi ska sätta igång henne igen. Så nu hoppas vi att vi snart kan rida henne ordentligt, och att hon är lite mer försiktig i hagen i framtiden! :p

2009-05-19 @ 12:46:24
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0