Syftet med öppna och sluta

Jag skriver väldigt ofta att jag gör mycket öppnor och slutor. Men vad är egentligen syftet med dessa övningar?


 Lösgörande. Hästen blir mjuk och smidig i sidorna. Att rida öppna och sluta på volt är extra bra gymnastik för hästen. Även förvänd sluta gymnastiserar hästen på ett effektivt sätt, framförallt dens inre bakben.

 Stärkande. Öpnna och sluta tränar upp varje ben då hästen inte kan "smita undan" utan verkligen är tvungen att arbeta med varje ben var för sig.

 Tränar upp koordinationen. Hästen måste verkligen ha koll på sina ben och tänka efter innan den rör sig. 

 Engagerade rörelser. Sluta är speciellt en bra övning för att engagera bakbenen. Bogarna är även mer fria än i öpnna, så på det sätter gynnar sluta även frambenen. Sluta är dock i regel svårare för hästen än öppna för du måste kontrollera rytmen, ha kontroll över hela överlinjen från nacken, halsen och ryggen till korset. 

 Förberedande inför galoppiruetter. Sluta på volt är en förberedande rörelse inför galoppiruetter.


Öpnna och sluta är nyttigt att göra i alla gångarter. Att rida i öppna och sluta i galopp är dock mycket mer krävande för hästen än att göra det i skritt och trav. Kräv därför inte att din häst ska kunna utföra detta några längre sträckor i början utan träna upp det successivt. Det är dock mycket bra övningar på många sätt och är absolut värda att träna på!

          
öppna                                                              sluta

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hur rider man en perfekt öppna och sluta ?

2009-08-07 @ 12:18:13
Postat av: Linnea

Svar: Jadu, jag vet egentligen inte riktigt var där på onsdagen och gick mest runt och tog kort på lite ekipage här och där om man säger så, men jag kan ju kolla om jag har någon (:

2009-08-07 @ 18:51:17
URL: http://cuadro.blogg.se/
Postat av: Anonym

hur ser en förvänd sluta/ öppna ut?

2009-08-09 @ 19:05:19
Postat av: Mikaela svarar

Svar till anonyma:



Öppna - Hästen är böjd i bålen och ställd i nacken in mot ridbanans mitt och går på 3 spår, de innre bakbenet trampar in under ryttaren och går i samma spår som ytter framben. Tänk att du ska öppna volten. Blanda lätt ihop med skänkelvikning men det är fel, då är hästen rak i sin kropp och korsar benen i förflyttningen.



Sluta - Hästen är ställd i nacken och böjd i bålen. Här får man tänka att man sluter volten, dvs bakdelen går innanför spåret och det är ytterbakben som ska in under ryttaren. Rids även på diagonalen eller i korta diagonaler/saxen.



Förvänd sluta - Samma som sluta men här går bakdelen kvar på spåret och framdelen innanför, dvs förvänd =)



2009-08-09 @ 23:58:19
URL: http://tavlingsryttaren.blogg.se/
Postat av: Lisan

tack! detta ska jag öva på hemma :)

2009-08-10 @ 12:47:26
URL: http://griseknoe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0