Frågestund

Vet tyvärr inte om jag kommer ha tillgång till internet under den tiden jag är borta, och kommer alltså kanske inte kunna uppdatera något här på bloggen på en hel vecka =( Jag hade därför tänkt ha en frågestund öppen under denna tid istället.

Så, ni är välkommna att ställa vilka frågor ni vill i kommentarfältet fram till dess att jag kommer hem (tisdag den 5 maj). 


Passa på att fråga det ni undrar nu, så ska jag försöka svara så bra jag kan!

SLUT

Lummen

Hit åker jag idag och tävlar med Ture och Ulanda :D Alltså till Lummen i Belgien. Blir borta tisdag-tisdag. Vilka klasser jag ska hoppa är inte bestämt än, man anmäler exakt vad man vill hoppa när man väl är där. Men det blir antagligen kasser från 125/130 upp till 140/145.

Dom svenska ryttarna som ska dit förutom jag är Malin Baryard-Johnsson, Svante Johansson, Jens och Peder Fredricson, Alexander och Daniel Zetterman, Wenche Liwing och Linnea Holmberg.

Så nu får ni hålla tummarna för oss =)


Packat och klart

Ja ÄNTLIGEN har jag packat allt i stallet, fixat hästarna, gått promenad med Ture och Ulanda (+ ridit ut på Nocke), packat allt här i huset. Ja, allt är klart inför imorn! Skönt, för vi ska åka klockan 9 och innan dess ska vi släppa ut alla hästar samt mocka alla boxar.

Idag var en distriktsveterinär här också för att checka att hästarna var i "transportabelt skick". För att få åka med hästar utomlands måste man ha ett sådant friskhetsintyg som inte är äldre än 24 timmar.

Just det, rakade och friserade Ture igår kväll också. Han blev jättefin =)

Före:






Efter:







Åh han är världens snällaste att raka! Han stod helt lös i stallgången och sov, även när jag klippte öronen, runt ögonen, ja hela tiden. Han är en sådan himla gullig häst Ture, i alla situationer!


Läsarfråga

Hur mycket och vad äter dina hästar?

Svar:

Ture
Morgon: 2 liter Kraft sport, 6 kilo hösilage (i hagen)
Middag: 2 liter Kraft sport, 3 dl betfor, b-vit, 3 kilo hösilage
Kväll: 3 kilo hösilage

Ulanda
Morgon: 1,5 liter havre, 6 kilo hösilage (i hagen)
Middag: 1,5 liter havre, 3 dl betfor, b-vit, mineraler, 3 kilo hösilage
Kväll: 4 kilo hösilage

Nocke
Morgon: 1,5 liter havre, 3 kilo hösilage (i hagen)
Middag: 1,5 liter havre, 2 dl betfor, b-vit, mineraler, 3 kilo hösilage
Kväll: 3 kilo hösilage


Rehalyt-booster

Idag har vi börjat ge Ulanda och Ture "Rehalyt - booster". Det är vitaminer med elektrolyter i pulverform som hjälper till att  tillgodose hästens behov av vitaminer och antioxidanter i samband med en krävande transport. Man ger det tillsammans med kraftfodergivan dagligen två dagar före transporten.


Uteritt på Ture

Red ut Ture på grusvägarna, lite galoppträning blev det för ovanlighetens skull.

Det är lätt att gå vilse i sadeldjungeln

Åh jag blir galen på det här med sadelletande! Vet inte vad eller vem jag ska tro på - alla säger ju olika. Man går till experter hit, och experter dit, och alltid låter det lika bra. Problemet är bara det att dom aldrig säger samma sak, och alla kan ju knappast ha rätt. Önskar bara att hästen kunde tala. Tänk vad enkelt allt skulle bli då...

- Jadu Ulla, vad tycker du om den här sadeln då?
- Nja, den trycker lite för mycket på bogbladen. Då var det förra bättre!

Det är ju superviktigt att sadeln ska ligga bra och att hästen är bekväm i den. Den ska ju även passa ryttaren så att denna får de bästa förrutsättningarna för bra ridning. Jag brukar däför alltid åka till en sadelutprovare när jag ska köpa en sadel. Men vem säger egentligen att denna har rätt? Det går ju tyvärr inte att läsa hästens tankar.

Brukar ni prova ut sadeln hos en sadelutprovare? Isf vem?

Prova sadlar

Nu ska jag och Ulanda åka och prova två sadlar.

En Butet


Och en Prestige Meredith D

Tretorn "Advance"

Utrustning - Ridstövlar
Märke - Tretorn
Modell - Advance
Pris - ca 4000:-
Produktbeskrivning - "Ny innovativ ridstövel i microfiber för optimal slitstyrka och komfort! Extremt lätt och underhållsfri! * Variabel snabbsnörning * Vattenavstötande ovandel i tunn och smidig microfiber, Darma 1300 * Förstärkt fotdel och insida i microfiber, Darma 1400 för maximal slitstyrka och friktion * Helfodrad med mjukt kalvskinn * Gångveck i fotdelen för ökad flexibilitet * Vridstyv hålfot och häl * Greppsäker sula av naturgummi * Komfort mellansula för stötdämpning och komfort * Sporrskydd för dragkedjan i hälen * Hälla för enkel pådragning" (equalityline.se)

I början när jag såg dessa stövlar måste jag erkänna att jag tyckte dom var faseligt fula! Alla sa dock att dom var otroligt bekväma, så jag provade dom och fastnade direkt. Dom känns ungefär som gympaskor! Speciellt när man har haft dom ett tag så är dom hur sköna som helst. När jag går på promenad med mina hästar brukar jag ha Tretorn-stövlarna, bara för dom är så himla bekväma att gå i. Dessutom är dom jättelätta att underhålla, bara att spola av med vatten när dom är leriga. Perfekt för mig som inte är så "smörjig" av mig. Sen tycker jag även att man får bättre fäste i sadeln med dessa stövlar än med ett par läderridstövlar.

Enda nackdelen jag kan komma på är att kvalitéen inte är den bästa. Trots att dom är så dyra, så går dom sönder fortare än några andra stövlar jag haft. Det som är så bra är dock att om dom går sönder, så är det bara att gå  med dom till affären man köpte dom hos så får man nya. Jag är inne på mitt andra par just nu, haha.

Men det är ju som sagt den enda nackdelen jag kan komma på, och eftersom man så lätt får nya så är det ingen större nackdel enligt mig. Så vill du ha ett par sköna och lättskötta stövlar så är dom här perfekta!


Dagens ridpass

Red först ut Ture en sväng. Red väl ungefär 40 min på en grusväg i mest skritt, men även i trav och galopp. Sedan red jag en stund på volten. Hoppade lite idag med iom att vi åker på tisdag och han inte har hoppat på ett tag. Tog väl ungefär 5 språng på 140. Han kändes jättefin!



Mammas hoppbilder blev väl inte så jättebra, men bättre än ingenting iaf ;)





Sen longerade jag Ulanda . Höll inte på så länge, en halvtimme kanske. Hon var väldigt avslappnad och gick jättebra.






Efter det longerade Nocke också, han gick bra han med. Bara lite seg kanske för att vara honom.


Sommarfint i hagen

Har precis varit och röjt i skogsdelen av hagen. Vi har sågat och lyft bort massa stora lösa grenar och stockar som ev. skulle kunna medföra en skaderisk för hästarna. Det var mycket slit och släp, men fint väder var det iaf!




Här ska det eldas senare. Om ni undrar vad det är för pall som ligger där, så kommer den från vår fd. trängbana :p


Smaskens tyckte Ture


Bullen solar

Nu ska jag ut och rida. Hade tänkt hinna två hästar innan middagen samt en efter.

Dagens ridpass

Ulanda - Red först en stund på ängen, men det var lite halt så red på volten istället. Red ett rent markarbetespass, och hon var faktiskt fin, speciellt i slutet. När jag travade av var hon ovanligt avslappnad och gick nästan med nosen i backen.

Nocke - Red runt lite på volten utan ngn direkt plan. Så det blev lite av varje, öppnor, slutor och några skutt över några hinder.

Ture - Red på volten. Hoppade tre ganska korta 1-meters studs (drygt 3 meter emellan). Hoppade även några språng på 130. Han var lite övertaggad, men hoppade fint!






Läsarfråga

Är det inte jättedyrt att tävla utomlands? Men lycka till! :)

Svar:
Jo, tyvärr är det ju det... Det är den största anledningen till att jag tävlar utomlands så pass sällan. Dessutom bor vi inte direkt på det optimala stället, om man tänker geografiskt. Bor man i Skåne är ju en tävling i Belgien bara några timmar bort. För oss tar det liksom 2 dagar bara att köra dit.

Men anledningen till att vi kan åka till Belgien är till stor del detta:



Och tack så mycket för lyckoönskningen! =)

Vill ha



Ingen som har en miljon i bakfickan och kan tänka sig att köpa henne till mig? Snacka om drömstam!

Dagens ridpass

Blev inte så roliga ridpass för er att höra om, men detta är inte bara min blogg utan också min träningsdagbok, så det är bara att skriva ändå :p

Ulanda: Red ut en runda som bara utgörs av asfalts samt grusvägar. Blev intervallträning på grusvägarna. Hade graman, men behövde knappt använda den. Försökte få henne att galoppera i en sådan låg form som möjligt och hon kändes ovanligt avslappnad och fin.

Ture: Skrittade först lite över kalhyggerna och red sedan på några grusvägar. Han var riktigt pigg, skulle hålla på att studsa och galoppera hela tiden. Vet inte varför han helt plötsligt blev så pigg idag, nu har jag ju ridit honom ordentligt i flera dagar redan.

Nocke - Körde galoppträning samt lite skritt i kuperad träng. Han var också superpigg, stundtals lite jobbig iom att han skulle dra tyglarna ur handen hela tiden. Med honom tränade jag på motsatsen än det jag tränade med Ulanda. Han blir inte för hög i formen, utan istället lätt för låg och ibland lite framtung. Försökte få honom att ha mer tyngd på bakbenen istället för att gräva ner sig framåt.


Hästhoppning en pengasport?

Måste man vara rik för att lyckas inom hoppsporten, eller räcker det med att man är tillräckligt talangfull? Måste man verkligen vara bra på att rida, eller kan man köpa sig till framgång?

Fick en kommentar som löd såhär:
"hörrö, jag vet 14-åringar som fått hästar för flera miljoner. Statsar man ordentligt kostar hästarna därefter. Tro mig, det är inga 100 000-kronors hästar de flesta bästa juniorerna rider runt på, här handlar det om miljon-belopp."
Faktum är att det här stämmer. Ni kanske tycker att mina hästar var dyra, men det är småpotatis-belopp om man jämför med vilka hästar många andra i min ålder på min nivå har. Föräldrar köper hästar till sina barn för flera miljoner, och nu överdriver jag inte.

Självklart finns det ett glapp mellan ryttaren som får hästar för 20 000 och ryttaren som får hästar för 2 000 000. Detta glapp är svårt att sudda ut, oberoende av hur talangfull och duktig ryttaren i fråga är. Det finns ett ordspråk som lyder "Ryttaren är aldrig bättre än sin häst", och till viss del stämmer detta. Men det finns även många exempel på ryttare som har jobbat sig upp i toppen, utan att ha haft stenrika föräldrar som ung. Samtidigt finns det också exempel åt det andra hållet - ryttare som fått jättefina och dyra hästar, men som ändå inte kommit någon vart.

Jag tror att det till en viss nivå går att köpa till sig framgång, och ryttaren kan till en viss nivå åka räkmacka upp i klasserna. Men för att komma hela vägen krävs det även att även ryttaren är duktigt. Det går inte att köpa en häst för 10 miljoner, och sedan tro att man kan vinna OS, eller inte ens SM. Det funkar inte så. Har man tur fungerar det i några månader när man rider på den förra ryttarens ridning, men sen tar det nästan alltid stopp.

Jag tror även att en ryttare som är tillräckligt talangfull kan gå hela vägen, oberoende av hur mycket pengar som ligger bakom, men då krävs det oerhört mycket jobb och vilja, samt även en stor del tur. Denna resa blir betydligt längre och jobbigare än för den med stora ekonomiska tillgångar, dvs ett bra hästmaterial och en möjlighet att tävla ofta. När jag talar om tur så menar jag turen att hitta en bra häst för en billig peng, men även turen att andra ser ryttarens talang och på så sätt kan tänka sig hjälpa till att sponsra med hästar och pengar.

Jag tycker det är tråkigt att denna sport styrs så pass mycket av pengar som den faktiskt gör. Det är inte bara hästarna som kostar, utan alla tävlingar, träningar och allt annat runt om kring. Det är inte som i tennis eller fotboll, där alla som har tillräckligt med talang, en boll och kanske ett racket kan gå hela vägen. Där är det viljan och kämparglöden som skiljer agnarna från vetet. Det känns lite mer som om alla har samma förutsättningar i dessa sporter. Inom ridsporten går det att köpa till sig ett försprång som ofta är svårt att ta igen. Men det går, och det är dessa ryttare jag personligen beundrar mest. De som tagit sig till toppen med sin talang, kunskap och vilja, inte enbart med hjälp av papperslappar.

Dela gärna med er av era åsikter och tankar. Vad tror/tycker ni?


Vad kostade mina hästar?

Nu är ni säkert jättenyfikna på vem som gissade närmast på hur mycket mina hästar kostade. Många av er var jättebra på att gissa, men några gissade såklart för mycket (upp till 750 000 :O )samtidigt som några gissade för lite. 

Dom som var närmast var iaf:
Ture -   Smakeupartist
Ulanda -   j
Nocke -   Johanna + en anonym.

Och hörrni, ni som inte visste att Ture och Ulanda kostade lika mycket - bakläxa till er. Det har jag ju faktiskt skrivit 2 gånger, haha! Dom flesta verkade tro att Ture kostade mer än Ulanda, och det kan man ju förstå om man jämför dessa hästar idag, men för drygt ett år sedan när jag köpte honom var han på en väldigt lik utbildningsståndpunkt som Ulanda är i nuläget. Idag är Ture självklart värd betydligt mer än henne, men snart hoppas jag att dom är uppe på samma nivå. =)

Jag vill dock understryka att det inte är jag och min familj privat som har köpt och  äger dessa hästar, utan det är Häst och Sportresor.

Dagens ridpass

Red först ut Ture en stund, kanske 20 minuter. Sedan red jag en stund på volten. Började med att rida utan stigbyglar. Blev inspirerad från en film vi såg på hästteorin idag, där dom även red lätt utan stigbyglar. Såklart var jag tvungen att prova detta som jag inte gjort på hur länge som helst! Det såg ju så lätt ut på filmen, men ack vad jobbigt det var. Detta är inget jag har lagt ner energi på på ett bra tag, men det är säkert jättebra träning, så det ska jag träna på oftare!

Hade kvar dom tre studsen som jag hoppade igår, så körde även lite bomövningar utifrån den. Idag använde jag den dock för lite andra övningar än just studshoppning. Det är så jobbigt att hålla på att bygga nya övningar varje dag, så man får ha lite fantasi helt enkelt.

Gjorde bland annat denna övning som jag tyckte var väldigt bra! Det kändes verkligen att hästen blev lösgjord och fin.




Red även samma övning med Ulanda lite senare, men då gjorde jag volterna lite större. Det är lättare om man inte har en så lydig och välutbildad häst.

Hon gick skitbra i slutet faktiskt, även om hon fortfarande blir lite stressad när det kommer fram hinder, tom om det bara är småsmå hinder. När jag travade av red jag därför denna övning fast i trav, ville bara att hon avslappnat skulle trava över bommarna. Till slut kunde hon vara lugn, och varken ändra på sin form eller på takten i traven.

Samtidigt som jag red Ulanda tömkörde mamma Nocke. Kom hem sent från skolan idag, så hann inte rida alla själv.


:D

Nu har veterinären kollat Ture ordentligt, och han är frisk som en nötkärna! Så på tisdag bär det iväg till Belgien :D


Läsarfråga

Har lagt märke till att du ofta rider utan skydd hemma. Bara av ren nyfikenhet jag frågar, Varför??

Svar:
Anledningen är enkel - jag tycker inte att mina hästar behöver några skydd. De har så bra koll på sina ben, så de har aldrig skadat sig själva under en ridtur. Självklart har jag dock senskydd när jag hoppar, där är ju olycksrisken betydligt högre, men vid markarbete samt uteritter använder jag oftast inga skydd. Jag tror det är skönt för hästen ju mindre saker den har på sig.

Om jag märker att en häst får sår när jag rider, använder jag självklart skydd hela tiden. Som en d-ponny jag hade i somras, på henne märkte jag redan efter första ridpasset att hon behövde strykappor.

Dom flesta hästarna har nog ganska bra koll på sina ben över huvud taget. Som sagt, mina hästar jag har just nu har ju aldrig skadat sig sjäva när jag har ridit. Det känns onödigt att sätta på dom massa onödiga saker helt enkelt. Och ju mer man behandlar dom som porslinghästar, ju mer kommer de förmodligen att bli som porslinshästar.


Dagens ridpass

Red först ut Nocke en sväng. Red en galopprunda med intervallträning.

Efter det red jag Ulanda. Red ut på henne också. Hon var riktigt fin faktiskt! Jätteavslappnad, och hon vågade ta stöd på bettet.

Sen red jag min lillasysters lilla c-ponny Roan lite, vi håller på att göra en försäljningsvideo. Hoppade några språng också, och jäklar vad han hoppar! Ingen som vill köpa en c-ponny? :p





Till slut red jag Ture på volten. Red ett ordentligt pass för fösta gången efter behandlingen. Det kändes att han inte blivit riden ordentligt på ett tag, han var inte riktigt lika fin som vanligt. Satte upp tre studs också som vi skuttade över. Imorgon kommer veterinären, då avgörs det om vi åker till Belgien eller inte. Om han inte är frisk åker vi nämligen inte. Känns onödigt att satsa så mycket pengar för att bara åka dit med Ulanda.




Gissa priset

Jag har fått en del förfrågningar om vad mina hästar kostade. Jag vill helst inte skriva ut exakta belopp här på bloggen, men det gör att jag känner mig så tråkig! Vet ju själv hur intressant det är att veta vad andra personers hästar kostade, haha. Därför hade jag tänkt göra ett mellanting.

Ni får helt enkelt gissa vad mina hästar kostade, och sedan om en dag eller två skriver jag ut vem som gissade närmast.
Ni kommer då få ett hum om vad vi betalade, samtidigt som jag inte skriver ut något belopp. Alla blir nöjda helt enkelt.

Ett tips: Ju fler personer som gissar, ju större chans är det ju att ni kommer nära rätt pris. ;)

Så hur mycket kostade egentligen...
...Ture?
...Ulanda?
...Nocke?
Vad tror ni?

    

Ture + älgar = sant?

Kom ni ihåg sist när jag berättade om att jag och Ture träffade en älg? Idag träffade vi två stycken till.

Den här gången såg jag först den ena älgen typ 20 meter fram på vägen. Ture tvärstannade och stod och kollade. Det gjorde älgen också. Sedan började den gå mot oss. Varken jag eller Ture visste vad vi skulle göra, så vi bara stod där. Ture stod verkligen blickstilla, och hans hjärta dunkade så kraftigt att jag kände det med benen. Sen när älgen var typ 10 meter ifrån oss så stannade den, som tur var faktiskt. Man vet ju aldrig vad dom kan hitta på. Sedan gick den in i skogen. Det var då jag såg att det stod en till älg där inne, dom verkade vara ute på promenad tillsammans :p

Älgar verkar ha någon sorts dragningskraft till Ture, haha. Dom kanske känner någon sorts gemenskap? Älgarna kanske tror att han också är en älg? Nej nu var jag taskig!





Sedan tömkörde jag Ulanda ca 40 min. Det känns som om hon inte blivit tömkörd så mycket förut. Hon var lite spänd, och var lite bakskygg när man sprang bakom. Longerade lite också, då gick hon bättre! La upp tre galoppbommar med studsavstånd som jag longerade henne över. Hon var riktigt fin och lugn, speciellt i vänstervarvet.

En värdig vinnare!

Ja ni, gårdagens kväll slutade inte lika bra som den började för Sveriges del. Helena utgick i den sista omgången.

- Madick kändes trött och mör och då ville jag inte pressa henne. Utsikten till en bra placering var ändå borta.

Vann gjorde inte helt otippat Meredith Michaels Beerbaum för andra gången i rad med otrolige Shutterfly. Inte ett enna fel på hela världscupfinalen, otroligt!! Tvåa var Mc Lain Ward och Sapphire, det amerikanska paret som nu varit med i alla stora mästerskap de senaste åren. Holländaren Albert Zoer kom trea med Oki Doki. Den hästen är helt okej den med alltså.. ;)


Weei heja Sverige!

Helena var nolla :D:D  Gud vad bra hon red! Gillat inte riktigt hennes ridstil, men nu red hon asbra! Och Madick är ju helt fantastisk!


Världscupfinlen

Nu börjar världscupfinalen på svt24! Missa inte det!
 
Heja Helena! Hon ligger innan denna omgång på 18 plats med 18 fel efter ledaren Meredith Michaels. 


På volten med Ture

Red en stund på volten med Ture idag. Gjorde inte så krävande saker, utan lallade mest runt. Enligt veterinären kunde jag börja rida som vanligt nu igen, men jag hade tänklt trappa upp lite försiktigt.

Nocke LA Edsbro

Klass- LA bef A:0/A
Resultat - 4 fel

Dessa jäkla 4-fels rundor alltså! Kom i korsgalopp efter 2:an och gled ut mycket i svängen mot 3:an som var ett plank. Fick inte upp honom på yttertygeln, så han sladdade ut bakkärran och fick inte riktigt med sig bakbenen, vilket ledde till en rivning. Sen kändes han jättebra, även om han stundtals blir lite stark och hängande i handen.











Filmen:


Dy´on "The Difference"

Utrustning - Träns
Märke - Dy´on
Modell - The Difference
Pris - ca 3200:-
Produktbeskrivning - "Vanliga träns har ofta nackstycken som är placerade direkt bakom hästens öron. I detta område löper mycket nerver och blodkärl. Det finns inga ben i området som kan skydda hästen mot tryck. När det känsliga området bakom öronen utsätts för tryck kan det orsaka besvär. Trycket påverkar nerver, muskler och blodflöde vilket i sin tur negativt kan påverka andning, syn, hörsel och balans. Trycket kan ge hästen nedsatt prestationsförmåga och kan försvåra kommunikationen mellan ryttare och häst. Detta kan leda till att hästen blir "hård i munnen". Det finns också en risk att hästen får huvudvärk av trycket.   Men nu finns det en lösning... Equality Line har i samarbete med Dy'on och efter en idé av Lisen Bratt-Fredricson och Peder Fredricson skapat ett REVOLUTIONERANDE träns som avlägsnar det besvärande trycket bakom hästens öron. Vi presenterar stolt det nya tränset THE DIFFERENCE . För att hålla nackstycket på plats har vi konstruerat en käkrem som går i kors, käkremmen spänns åt så att tränset behåller sin placering. En positiv bieffekt är att hästen får svårare att knäppa av (gå bakom lodplan). Ryttaren får en jämnare kontakt med hästens mun. THE DIFFERENCE - kan göra hela skillnaden." (http://equalityline.e-line.nu/)


Jag köpte detta träns för drygt ett år sedan, och har provat det på både Tessa, Ture, Bacchuz och Nocke (som har det i nuläget). Innan jag köpte det frågade jag runt lite, hur de som hade tränset upplevde det samt om de märkte någon skillnad på sina hästar. Några var jättepositiva och sa att deras hästar faktiskt blev annorlunda med detta träns, samtidigt som några sa att de inte märkte någon skillnad alls.

Faktum är att jag själv inte har märkt någon skillnad på någon av mina hästar. Visst, det kanske är jätteindividuellt från häst till häst, men jag har faktiskt provat tränset på 4 olika hästar, och ingen har blivit märkbart bättre. Dessutom är det väldigt opraktiskt. Skitjobbigt att tränsa med, speciellt om kan har en svårtränsad häst. Jag tycker även att det åker fram när man rider, även om jag spänner käkremmarna hårdare än vad jag egentligen vill. Därmed förlorar tränset sina påstådda fördelar, och dessutom blir sidostyckena då lösare och bettet hamnar i fel position. Tränset är inte direkt billigt heller, och enligt mig inte särskilt snyggt. Det gynnar inte direkt utseendet på hästens hals, framförallt inte om hästen har en ganska kort hals, och huvudet kan se lite konstigt ut.




Jag är över lag väldigt tveksam om ett problem med att en häst är "hård i munnen" kan försvinna med hjälp av ett träns. Ofta är det i markarbetet lösningen sitter. Och om detta träns är så fantastiskt, varför använder inte toppryttarna det själva? Inte ens skaparen Peder Fredricsson rider med detta träns på sina hästar. Eller jo, en häst har jag sett att han har använt det på, men inte på fler, och han har ju en del. Sen har ju även Rolf Göran Bengtsson tränset på sin hingst Quintero, men det sitter så långt fram bakom hästens öron att det sitter exakt som vilket träns som helst.



Så, ser jag någon fördel med detta träns? Lädret är faktiskt väldigt bra kvalité, det är mjukt och fint. Och på några få hästar kanske det gör skillnad. Men jag skulle inte rekommendera er att köpa detta träns, om ni inte har fått möjlighet att prova det först och tycker att er häst känns annorlunda. Det kostar ju trots allt över 3000:-.


Ulanda 120,130

Klass- 120 cm, 130 cm
Resultat - 0,0 fel, 4 fel

I 120 kändes hon helt ok, lite mer taggad än igår kanske. Tappade dock stigbygeln precis innan sista hindret i grunden. Om ni kollar på 1:21 på filmen så ser ni det nog :p.  Kom iaf 0,0a och 12:a av 75 starter.

Emellan klasserna fick jag chansen att låna ett Flippan-bett att prova. Det kändes dock inte bättre än det jag har, så jag ska fortsätta rida med tränsbettet med kopparringar. På något sätt tror jag inte att det är i bettet hennes mun problem sitter. Oavsett vilket bett jag har så är det i markarbetet jobbet ligger för att få henne finare i munnen, hon måste lära sig att acceptera bettet. När hon var i Holland red dem knappt något markarbete med henne, utan hoppade praktiskt taget bara, och detta märks verkligen när man rider. Usch vad oriden hon är, men det är bara jobba på!

I 130 var hon helt crazy på framhoppningen. Det kändes inte som att det lönade sig att hoppa fram, så jag tog bara några gånger på krysset och sen ett par språng på kanske 110. Hon var verkligen galen! När man bara rider fram utan hinder har hon börjat gå riktigt bra faktiskt, men sen när hindren kommer blir hon så övertaggad! Sen på banan verkar det dock som hon koncentrerar sig mer, hon blir en helt annan häst. Om ni tycker hon ser pigg och olydig ut där så ska ni se framridningen alltså! Hon studsar, vill inte svänga, gör caprioller, ja allt möjligt. Men spänstig är hon, trots att hon går som en giraff och knappt hinner se hindren så studsar hon upp som en gummmiboll. Tror hon kan bli riktigt fin, men det kommer kräva en hel del jobb och mycket tid. Fick iaf ett väldigt onödigt nedslag i 130 i utsprånget i kombinationen. Jag skulle rätat upp mig mer emellan, hon blev lite lång och framtung. 

Är överlag jättenöjd med helgen! Det mesta känns bättre och bättre för varje tävling som går.


 



130 debut med Ulanda

Klass- 130 cm
Resultat - 4 fel

Åh vad irriterande! Rev sista hindret! Men det gick jättebra innan så jag är supernöjd! =) Duktiga Ulanda!

Red ju med det "nya" bettet idag, kändes helt okej. Imorgon ska jag dock få låna ett fippanbett och prova ett tag, blir intressant att se hur det funkar! 

Efteranmälde till 120 imorgon också, så det blir 120 och 130 imorrn.


Läsarfrågor

Fick lite frågor som jag fick på mailen som jag tänkte att jag kunde svara på här:

1) Har du samma utrustning på alla dina hästar eller du har utrustning till var och en?
Vissa saker delar hästarna på, som tex sadlarna. Fast för det mesta har jag olika saker till var och en.

2) Vad har du för märke på din/dina sadlar?
Equipe och Prestige

3) Var har du köpt dina hästar?
Nocke köpte jag på Irland, Ture av en privatperson och Ulanda från ett försäljningsstall i skåne.

4) Vem var dyrast?
Ulanda och Ture

5) Hur har du kommit med i juniorlandslaget?
De ringde upp mig och sa att jag var välkommen på juniorlandslagsträning. Förmodligen på grund av att det gått så bra med Ture på sistånde.

6) När började du tävla mer internationellt? Hur har du tagit dig dit?
Min första internationella tävling startade jag fakiskt så sent som i början av detta år, annars har jag hållt mig till Sverige. Hur jag har tagit mig dit... Hmm.. jag har såklart tränat tränat och tränat. Sedan har jag presterat bra på de nationella tävlingarna, och på så sätt fått möjligheten att även tävla utomlands.

7) Ska du ner till Falsterbo och tävla i sommar?
Jag tror tyvärr inte det. Har inte riktigt koll på hur man kvalar dit, men ska kolla upp det. I vilket fall som helst åker jag iaf till Falsterbo, med eller utan häst (troligtvis utan) ;)


Uteritt på Ture

Hann rida ut en sväng på Ture innan vi åker. Red likadant som de sista dagarna, på en grusväg i skritt och trav. Tog även en liten kort galopp idag. Jobbade extra mycket med att han skulle böja sig efter skänkeln i varje sväng som vägen tog. Var även nogrann med att han var spikrak på raksträckorna. Det är ju faktiskt minst lika viktigt att de kan vara raka som att de kan forma sig.


Inför en tävling

Nu har jag packat klart allt till imorrn och så  =) Så, hur förbereder jag mig egentligen dagen innan en tävling?

Dagen innan en tävling brukar jag ofta rida ett kort markarbetes-pass. Inga stora krav, inga pressande övningar, utan bara en sista check att lydnaden sitter där den ska. Går hästen bra kan jag ibland nöja mig med att bara ha ridit typ en kvart. Detta är såklart vädligt varierande beroende på vilken häst jag ska tävla, men oftast rider jag alltså ett lugnt pass på volten med fokus på hästens lyhördhet.

Sedan på kvällen brukar jag fixa i ordning allt jag ska ha med mig. Jag är prylgalen, men jag är absolut inte smörjgalen, och jag är inte direkt pedantiskt med mina saker. Det är snarare tvärt om, tyvärr... :p Så oftast smörjer jag sakerna dagen innan, men ibland inte. Stackars mina lädersaker  :/ :p

Jag brukar inte bada hästen eller något sådant, dock rykta ordentligt. Även om jag alltid suktar efter att ha en vit häst, så har jag många gånger konstaterat att det är ganska tur att jag inte har det. Badning och sånt är inte min grej direkt. På sin höjd kanske jag tvättar svansen.

Faktum är att mina förberedelser och nuttinutt grejer (smörjning, flätning av svansen mm) blir mindre och färre för varje tävling som går. Jag kom ihåg att på b-ponny tiden, då badade jag minsann alltid hästen, tvättade svansen, flätade den, och smörjning av alla saker var ett MÅSTE dagen innan tävling. Nu har jag tävlat så mycket, så det är inte längre such a big deal. Förberedelserna blir allt mer lika vardagen. Tävling har helt enkelt blivigt vardag för min del. 



Såhär såg min packlista ut inför helgens tävlingar. Jag ska vara borta i två dagar (en natt) och har bara med mig Ulanda:

Sadel + magplatta


Tävlings-schabrak


Extra-schabrak + pad


Träns + bettet jag ska prova


Brösta/martingall + graman


Benskydd + spö + nummerlapp + morötter


Arnika gele


Hjälm


Säkerhetsväst


Ryktsaker + glansspray + smörjsaker + gummisnoddar


Stalltäcke


Boxgardin + täckeshängare


Havre + betfor + mineraler + vattendunk + hö


Och så tillsist sadelskåpet


Hmm... hoppas jag inte har glömt något nu!

Dagens ridpass

Red Nocke och mamma red Ture samma runda som igår. En halvtimme på grusväg alltså. På onsdag ska vi kolla Ture igen. Hoppas verkligen han är bra då!

Red även Ulanda en liten stund på volten med mest lyhördhetsövningar.

Sorry

Ajajaj vilken dålig uppdatering idag. Har faktiskt inte varit i stallet någonting alls än så länge, har inte ens  varit hemma Har nämligen varit i Stockholm fram tills nu. Nu måste jag dock ut och ta in hästarna, rida samt packa inför imorrn. Skriver mer senare ikväll!


Utan tillgång till en havremoppe

Ny kategori

Ni verkar, liksom jag, vara vädligt intresserade av hästprylar och utrusting . Jag har därför skapat en ny kategori vars namn är inte mindre än just "Utrustning".

Något som bland annat kommer hamna i den kategorin är olika test som jag hade tänkt göra. Jag kommer skriva vad jag tycker om olika beskydd, sadlar träns osv som jag har i min ägo. Och det är en hel del haha.

Det första testet hade jag tänkt skulle handla om tränset "Dyon the difference" som ni kanske har sett att jag har? Det är det tränset som går väldigt långt bak bakom öronen, det  Ture har på min header och som jag numera har på Nocke. Det är ju en form av nytänk inom tränsindustrin, vädligt annorlunda och utstickande från resten av dagens träns. Men är det faktiskt så bra som det låter på pappret? Och är det verkligen värt över 3000:-? 

Dagens ridpass

Blev klar jättetidigt i stallet idag, skönt! 

Först red jag ut Nocke ca en timme med mycket galopp. Provade pelham, men usch han var inte alls lika fin på det som med pessoa. Han blir oerhört stark, spec vid uteritter, och då blir han hängande i handen samtidigt som han krullar ihop sig. Är fortfarande sur över att man inte får ha rem på pessoa på ponnytävlingar! :(

Sen red jag Ulanda, och mamma följde med med Ture. Vi red ut en kortis, Ture ska ju inte gå så hårt än. Det blev ca en halvtimme i skritt och trav. Efter det red jag Ulanda en stund på volten. Hade faktiskt det bettet jag hade igår idag också. Mamma tyckte hon såg  jättefin ut på det, så jag provade hoppa ett par spång också. Hon var inte bättre än på gag, men kanske inte sämre heller. Eftersom jag gärna rider på så oskarpt bett som möjligt, så tänkte jag faktiskt rida på detta bett ett tag. Ska ta med det till Gävle och prova, känns det inge bra är det ju inte värre än att jag byter till gag igen.


Ännu ett bett-inlägg

Vet ni vad? Det var ett par personer här på bloggen som berättade att det inte är tillåtet med rem på pessoa på ponnytävlingar (läs inlägget här). Kollade upp det här ordentligt, och det stämmer! Gud, hade ingen som helst aning om detta! Varför? Sig mig en enda anledning till varför denna regel finns? Vill de uppmuntra folk att rida med bett som enligt bland annat en välkänd tandläkare kan ha en väldigt dålig inverkan på hästens mun? När det går att förbättra bettet och ta bort många av de negativa effekterna, så förbjuds detta? Man får minsann ha rem/kedja på ett pelham-bett men inte på ett pessoa. Usch, ibland förstår jag mig verkligen inte på alla dessa regler.

Har i alla fall bestämt mig att iom detta prova rida Nocke med pelham igen. Känns inge bra att tävla med pessoa och dess överrörlighet samt alla negativa effekter som detta sägs medföra. Alla klagomål borde ju härstamma från någon sorts sanningsenlig fakta tycker man, med tanke på hur mycket diskussioner det varit om detta bett. Eftersom jag har ridit med pelham på honom förut, och det har gått helt ok, så känns det som om det trots allt är ett bättre alternativ.


Kort ridtur med Ture

Red samma runda som igår, på en grusväg i skritt och trav. Ture var fin, kändes lite mer avslappnad än igår.

Dagens ridpass på Ulanda

Red Ulanda på volten idag. Provade ännu ett nytt bett. Vet inte vad det heter, men det är som ett tvådelat tränsbett fast med massa lösa ringar på. Jag brukar ju vanligtvis rida på gag. På ett sätt var detta bett bättre, hon tog mer stöd i det, men samtidigt var hon inte alls lika stadig i formen. Jag tror detta bett utgör en bra grund inför framtiden, och efter oerhört mycket markarbete tror jag detta kommer vara bättre än gag. Bättre i längden helt enkelt. Just nu tror jag dock att jag kommer ha gags ett tag till. Vet inte om jag vågar byta bett sähär nära inpå en tävling, det känns lite dumt. Ska ju debutera 130 med henne på fredag. Till Gävle ska vi då =)

Jag har provat ganska många bett på Ulanda, men ännu inte hittat något som känns helt optimalt.

Detta var det jag provade idag:



I början red jag med ett vanligt tredelat tränsbett. Det var det dom förra ägarna red med.



Jag har även provat ett så kallat "Nova-bett". Det sägs vara bra för hästar med känsliga munnar och som inte riktigt vågar ta tag i bettet, men det klickade inte på Ulanda.



Detta bett rider jag med i nuläget - gag. Det är egentligen lite för skapt tycker jag, men det är det hon har funkat bäst på än så länge. Tanken med detta bett är att det ska trycka på nacken när man tar i tyglarna, och på så sätt uppmana hästar som gärna går i lite hög form att sänka sig neråt.

"Nämen gud, Mickis... Aah!"

Efter att jag läst igenom era söta svar fick jag lite dåligt samvete över att jag är så dålig på att ladda upp videoklipp. Satte mig därför ner och kollade igenom datan om jag kunde hitta några videosar att visa. Snubblade över denna  på Ture, och höll på att skratta ihjäl mig! Hahaha! Jaja, man måste väl bjuda lite på sig själv ibland antar jag.. Så gott folk, enyoj:

 
Vill dock understryka att detta bara var ca en månad efter att jag fått honom, alltså drygt ett år sedan.

Han kan få för sig att bli rädd för väggar ibland lilla Ture, och då hittar han på sånna här bus. Dessa fasoner har jag dock inte märkt av på väldigt länge nu, så dom är förmodligen borta (hoppas jag).

Om ni vill se hur vi ser ut nu för tiden så finns det ett par videoklipp i detta inlägg


Uteritt på Ture

Red Ture för första gången efter veterinärbesöket, vilket idag var exakt en vecka sedan. Red ca en halvtimme i skritt och trav på en grusväg. Han var lite spänd, men annars kändes han pigg och fräsch. Vad med kan förvänta sig när han, som är  i superkondition, inte har blivit riden på över en vecka. Hej överenergi haha. Men han såg faktiskt inga spöken alls, vilket jag trodde han skulle göra. Kunde rida hela rundan utan någe tjafs och ryggningar alls =)


Åh ja längtar efter att tävla bästa Ture!


Tävling i Södertälje

Nu är jag äntligen inne från stallet efter en lång dag. Tävlingen idag gick helt okej överlag, dock lite onödiga fel. Tävlade ju Nocke, men tävlade också en impulsklass med min lillaysysters C-ponny. Ja vet, jag är för stor egentligen. C-ponny, det är sjukt litet alltså. :p Men såhär var det: Rosanna (min lillasyster) hoppade den första LA:n, vilket inte gick bra alls. Lucky stannade först på andra hindret, och sedan på det fjärde, så hon vägrade ut sig. Sedan var det en LA till där ingen av oss skulle vara med för Rosanna strök sig från den eftersom det inte kändes bra i den första. När vi skulle äta lunch sa jag på skämt "Det här är ju tråkigt, en hel klass som ingen av oss ska vara med i. Ja vet, jag kanske skulle ta och försöka sparka runt Lucky, haha!". Mamma bara "Ja men gud vilken bra idé, det borde du ju göra. Han behöver ju allt självförtroende han kan få." Så efter mycket övertalning gick jag med på det. Jag har dock aldrig hoppat honom förrut, så vi bestämde att om det kändes dåligt på framridningen och om jag kändes/såg för stor ut, så skulle jag stryka mig. Men det gick superbra, och jag såg faktiskt inte så faseligt stor ut (utifrån vad andra har sagt). Han är en väldigt stor c-ponny, Lucky.


Nocke
Klasser - LA (110), MSVB (120)  
Resultat - 8 fel, 4 fel.

La:n var en A0:a. Satte för mycket fart i början, och han blev lite flack och rev frambommen på tvåan som var en paralelloxer. Sen red jag ganska snävt mot 2 komb och vi kom lite nära så den rullade också ner. Kändes som en bra runda med två verkligt onödiga nedslag.

I MSVB kändes han super fram till 3 komb. Blev likadant här som i La:n, rev insprånget som var ett räcke. Han var lite stark i den här klassen, så han drog iväg lite. Sen gick han dock jättebra, även om det känns att han inte är i superform än.

Kom typ en lr två utanför placering i båda klasserna. Denna dag kändes bättre än vad resultaten visar tycker jag.





Lucky
Klass - LA
Resultat - 0,4 fel.

Denna ponny är ju superrolig att rida! Han var så duktig! Satte ordentligt med tryck i honom redan på framridningen. Anledningen till att han stannar för Rosanna tror jag är att hon är lite för tillbakadragen. Han behöver få självförtroende och övertygelse från ryttaren. Han gick jättebra på banan, skuttade runt hur lätt som helst kändes det som. På andra hindret i omh genade han dock supermycket i svängen upp till en paralelloxer, så han hann inte se den alls. Annars kändes det som en klockren runda. Haha man får passa på att rida dessa små ponnisar så länge man får, detta är ju sista året för mig. Det här var nog sista gången jag tävlade c-ponny iaf, men gud vad roligt det är!


Lite frågor till er läsare

Idag fyller min blogg en hel månad :D Skulle än en gång vilja påpeka att det är superroligt med all den positiva respons jag får från er läsare, ni är så gulliga! Jag vill ju såklart  hela tiden bli ännu bättre och göra en ännu mer intressant blogg, och dom enda som kan hjälpa mig med det är ju faktiskt ni läsare.

Så jag skulle uppskatta jättemycket om ni svarade på dessa frågor =)

1.
Hur länge har du läst min blogg?

2. Hur hittade du den? Genom bloggportalen, genom kompisar, genom en annan blogg osv?

3. Vad fick dig att komma tillbaka en andra gång?

4. Vad gillar du mest/sämst med min blogg?

5. Vad kan jag göra för att förbättra den ytterligare, något som saknas enligt dig?

Tack på förhand!


Promenad

Nu har jag varit ute och gått med Ture samt fixat iordning för imorgon. Ska nämligen iväg och tävla med Nocke. =)




Dagens ridpass

Red Ulanda på volten. Gjorde lite bomövningar, bland annat samma övning som jag gjorde igår på Nocke. Den där med en bom före, ett räcke och en bom efter. Jag körde också en studs gjod av tre bommar på böjt spår, trav-cavalettis samt ett kryss på en volt. 

I början kändes hon superfn, verkligen! Travade cavalettisarna och hoppade studsen och hon höll inte på att sparka alls, och var lydig både för handen och för skänkeln. Sen när jag kom till övningen med krysset på en volt, då började hon bli lite uppspelt och olydig. Före krysset var hon jättefin, men sedan rann det iväg jättemycket efter. Sedan kom jag till övningen med bom, räcke, bom. Den gick inte särskilt bra. Hon blev lite stressad, stusdade och höll på innan hindret, och sen efter for hon iväg som en kanon. Hon blir liksom rädd för handen känns det som. Jag tror hon har blivit ryckt i munnen före och efter hindrena förrut, tror inte hon riktigt är inriden på rätt sätt. Eftersom hon är en väldigt känslig häst, framförallt i munnen, så har hon väl lärt sig att springa som försvar. Hon behöver verkligen träna massor på låga hinder så hon slaoppnar av och får förtroende för handen även vid hoppning. Nu går hon iallafall jättebra emellan hindrerna, det känns som en jättestor skillnad från när jag fick henne!
 
Lite bilder som min syster var snäll och tog:















Tog av sadeln och släppte henne lös en stund på volten efter ridpasset. Det tyckte hon var superskönt och rullade sig direkt haha.


Fotografera

Ja ni kanske inte visste att jag gillade att fotografera? Inte bara hästar alltså, utan allt möjligt. Men detta är ju trots allt en hästblogg, så därför tänkte jag bjuda på några hästbilder.

Gillar att fota lite abstrakt. Det är en smaksak, vissa gillar sådana foton, och vissa inte. Aja här kommer ngra bilder iaf:










Sedan gillar jag även att hålla på med photoshop.




Visste ni att jag har tävlat Ninja förresten? (a)



Om ni vill se lite fler bilder jag har tagit så kan ni alltid gå in här http://www.pixbox.se/alb_show_id736709_page0.html =)

Dagens ridpass

Idag red jag först ut på Ulanda ca en halvtimme, och sen en stund på volten. Det märks att hon har bytt taktik. Istället för att springa ifrån jobbet som hon gjorde förrut, så har hon börjat försöka att kicka sig ifrån det jobbiga. Det känns ändå ganska bra, det måste ju betyda att jag börjar komma åt henne ordentligt nu. Blev dock mycket bråk ibörjan. Så fort jag skulle fatta galopp eller krävde något av henne i galoppen så sparkade hon direkt. När hon gjorde det smällde jag till henne med spöt varje gång - jag vill absolut inte att hon ska ta fast vid den olaten! Tillslut verkade det som om jag vann och hon gav upp, då gick hon hur fint som helst! Hoppade ett kryss på en volt, hon har nog aldrig gått så bra. Då fick hon massor av beröm, och verkade så nöjd så haha. Mammas teori är att hon nu börjar känna sig trygg hemma hos oss, och framförallt i hagen, så nu börjar hon testa mig istället. Hon är en väldigt tuff liten häst, inte någon man kan mesa med, och hon ska banne mig aldrig få vinna! 1-0 till mig idag! Om jag bara vinner hennes förtroende och respekt så tror jag att hon kommer göra allt för mig, så brukar ju många ston vara.


Haha hon kan vara en riktig tjurkärring i hagen med . She´s the boss there you know..

Sedan red jag Nocke på volten. Hoppade bara en enkel övning idag. Hade ett räcke med en bom före och efter, ca 2,5 meter från räcket. Det är en bra övning för att öva upp hästens språngkurva, speciellt om man har en häst som har en tendens att hoppa ganska långa språng.

Eftter det blev det en promenad med Ture i skogen. Det känns att han inte har gått på ett tag, han börjar få lite överenergi. Ni vet, vara rädd för allt, hålla på och takta osv.

Dagens shopping

Skriver alla ordinare priser, sedan var det ju 50% på allt =)




Glen Gordon schabrak -  350:-
Lamicell grimskaft -  98:-
Ryktborste Kefly -  150:-
Rotborste -  95 :-
Piggskrapa -  12:-
Gummisnoddar -  12:-


Equiline skjorta -  570:-



Roeckl handskar -  270:-


Treadstone lädergrimma -  398:-


Veredus glansspay -  150:-


Horseware flugtäcke -  998:-
Horseware Amigo regntäcke + hals -  1248:-
Equiline flugtäcke -  498:-

GLAD PÅSK

GLAD PÅSK allihopa!! Köpte ganska mycket saker idag. Tyvärr var det dock lite urplockat, men fick med mig en del fina saker hem =) Bilder kommer senare. Nu ska jag ut och rida i det fantastiska vårvädret!


Älska vårsolen!

Halloj

Vet ni vart jag ska nu? Till en hästaffär som har halva priset på ALLT idag =) Nice! Visar bilder om jag köper nåt sen! Byeee


Dagen

Red ut Nocke en sväng. Blev inte en sådan jättelång runda, 30-40 min kanske. Blev mest galopp, mycket öppnor och slutor.

Det var jättehärligt väder, så passade på att fota lite i hagen också. Blev dock inte så superbra bilder, hästarna gick mest och betade. Förrutom Nocke då som låg och solade. :p






Visste ni att...

... om hästen är tjock är det i första hand kraftfodret man ska skära ned på. Det som faller en naturligt är ju oftast att skära ner på grovfodret, men faktum är att allt för många ger sina hästar för mycket kraftfoder. För de flesta hästar är en så stor grovfodergiva som möjligt det bästa. 



Om du är osäker på hur mycket mat din häst egentligen behöver så kan du räkna ut dinoptimala foderstat här:
http://hippocampus.slu.se/hastens_foder/foderstatsprogram/enter.cfm

Dagens ridpass

Började med att ta den dagliga promenaden med Ture. Idag fick även Tessa följa med.

Sedan red jag ut på Ulanda. Ville få upp bjudningen efter gårdagens fight, så drog med mig min lillasyster Rosanna på Nocke och körde en kravlös galoppsväng på grusvägarna. Ulanda var fin, kändes "som vanligt" igen. Nocke var lite stark och roade sig med att rycka tyglarna ur händerna på min lilla svaga lillasyster ett flertal gånger, men annars var han snäll.

Eftersom Rosanna red Nocke så var jag tvungen att göra ngt i gengäld. Det blev ett pass på volten med hennes små c-ponnier. Haha jag som tycker Nocke känns som en shettis efter att ha ridit mina stora hästar, denna ponny kändes typ som en falabella. Blev ett kort och konsist ridpass eftersom jag är ganska stor på lilla Roan.


Pessoabett

Det har varit, och är fortfarande mycket diskussionen kring pessoabettet.

Många påstår att det är väldigt dåligt för hästen, att det ger dubbla signaler eftersom det både ger gagverkan (trycker på nacken så hästen vill sänka huvudet) och bryts upp i gommen så hästen får ont och vill kasta upp huvudet. Någonting som en känd häst-tandläkare har sagt är att det även är skadligt för hästens mun. Detta beror förmodligen på att bettet är överrörligt och hävstångseffekten inte stoppas av någonting, som tex en kedja eller en rem som det  finns på pelhambett och hackamore.

När jag köpte Nocke red dem med pessoabett på honom. Jag har provat både pelham, hackamore, jaktstång, vanligt tränsbett... ja praktiskt taget alla bett som är tillåtna på ponny. Han är väldigt stark, men krullar gärna ihop huvudet, och det han fungerar bäst med är faktiskt pessoa! (Jag tycker förövrigt att det finns allt för få bett att välja på när man rider ponny, man har ingen chans att hitta det optimala bettet från ett urval av typ 5 olika sorter)

Det känns dock inge vidare att rida runt med ett bett som kan vara skadligt för hästens mun. Därför har jag tagit vara på ett tips jag fick från tandläkaren jag nämnde ovan. Jag har satt på en sporrem i pessoats översta ring. Nu försvinner många av de negativa effekter pessoabettet för med sig, framförallt tar det bort överrörligheten i bettet.

Faktum är att Nocke verkar trivas ännu bättre med bettet efter att jag satt på denna rem. Jag fick genast en mkt bättre kontakt med hans mun, och han krullar inte ihop sig lika mycket.

Det är ett tips för dig som rider med pessoabett - sätt på en sporrem!




Jag har alltså fäst remmen i den allra översta ringen, så att remmen löper som det röda strecket på bilden.

UllaBullaSurmärr

Ni skulle bara veta hur trött jag är på min lilla häst just nu. Hon var så jäkla jobbig när jag red idag!!

Red på volten, nu va det Ulandas tur att köra dom där bomövningarna. Ni vet, klockan och 19-meters bommarna. Började med klockan. Gick faktiskt riktigt bra, fast man kände hur jobbigt hon tyckte det var. När jag skulle få in 5 galoppsprång bröt hon av till trav flera gånger samt sladdade ut baken.

Sen skulle jag köra de två bommarna med 19 meter emellan. Började i höger varv, då gick det bra. Sen när jag hade kommit till att få in 10 galoppsprång i vänster varv, då började det. I hörnet där jag skulle svänga upp mot den första bommen bara la hon av. När jag la till skänklarna började hon tjura och sparka bakut. Sen gick det långsammare och långsammare, och tillslut stog hon stilla. När hon gör så stänger hon verkligen bara av helt. Jag skänklar och skänklar, men hon bara lägger bak öronen och snärtar med svansen typ. Om man piskar henne får man inte heller någon större reaktion. Jag vet inte varför hon gör så... När jag väl fick igång henne tog det typ ett halvt varv att fatta galopp för att hon inte tog skänklarna. Och sen när jag skulle vända upp mot bommen igen gjorde hon samma sak om och om igen. Det här blev bara värre och värre, och tillslut kunde hon inte ens galoppera längst den kortsidan utan att tjura ihop. Vet inte hur länge jag bråkade med henne om detta, säket i en halvtimme, minst. Det slutade med att jag racade runt hela banan några varv, allt för att hon inte skulle lägga av sådär. Åh man blir så frusterard, hon stänger verkligen bara av och skiter i en! Och ju argare jag blir, desto tjurigare blir hon.

Ja hörrni, om det är nån som vill ha hästen så varsegod! Skämt åsido, idag var hon verkligen inte rolig att rida.


Jag känner mig hurtig

Har precis kommit in från en promenad med Nocke och Ture (eller ok då, det var 40 min sen). Har en häst kvar att motionera - Ulanda. Skulle egentligen bara göra ett toabesök här i huset, men så stog min kära data där på köksbordet och ropade på mig. Kunde inte motstå frestelsen, och fastnade såklart vid den. Usch tiden bara springer iväg. Nä nu måste jag verkligen pallra mig ut, klockan är snart halv 9. Aah ibland orkar jag verkligen inte, tänk vad skönt att slippa gå ut i mörkret och kylan, och bara sätta sig framör tv:n och slöööa... Menmen är man en satsande tävlingsryttare så är man.
 
Tjingeling.


Är jag inte väldigt hurtig?

Doping

De flesta har förmodligen hört talas om det omtalade "Sofia-Kroon dopingfallet". En väletablerad tävlingsryttare gav sina hästar otillåten medicinering endast 4 dagar innan de stora hopptävlingarna i Helsingborg, trots att karenstiden ligger på 14 dagar.

Jag förstår inte hur man kan behandla sina hästar, och sedan några dagar senare åka iväg på tävling. Visst, det var en viktigt tävling för henne iom hennes chanser att komma med till Göteborg Horse show, men...

1) ...hon måste ju vara medveten om att det inte skulle gå att komma undan med det här iom dagens skärpta dopingregler.
2) .... när hon startar hästarna bara 4 dagar efter behandling riskerar hon att förstöra dom inför all framtid. Skadan blir ju betydligt värre efter en sådan ansträngning.
3) .... jag förstår inte hur hennes samvete tål detta. Hon utsätter djur som gör allt för henne för ett onödigt lidande. Hon tänker rent ut sagt BARA på sig själv.
4) .... när hon sedan skyller ifrån sig, påstår att hon inte visste, att hon bara trodde dom fick vitaminsprutor samt att veterinären sprutade in medlet utan hennes tillstånd i transporten, då sjunker hon om möjligt ännu lägre ner.
5) .... hennes tävlingskariärr är nu förmodligen slut för alltid, vilket inte är mer än rätt. Det smartaste hon kan göra nu är nog att försvinna från hästvärlden, hon har nog fått många föraktare och hennes rykte är verkligen inte det bästa!


Vad tycker ni?


http://www.stallmagazinet.se/

Själv tycker jag som de flesta att hon är skyldig, så skyldig man bara kan vara faktiskt. Om någon av er 5% som tycker hon är oskyldig läser detta, så får ni mer än gärna förklara VARFÖR ni tycker det. I don´t understand, det här fallet är för mig klart som korvspad.

Dagens ridpass

Tog först en promenad med Tessa och Ture. Promenerade väl ca 50 min.





Sen red jag Ulanda på volten. Red bara ett vanligt markarbetespass med fokus på att få henne så låg i formen som möjligt. Tänkte att jag skulle prova vanligt tränsbett ist för gags som jag har i vanliga fall. Det gick dock inte så bra, så jag bytte tbk. Då var hon fin!

Efter det red jag ut en sväng med Nocke. Det blev främst galopp på grusvägar, men även en liten snutt i skogen. Red väl ungefär 45 min.

=(

Fanfanfan!

Här om dagen när jag red Ture så tyckte jag han kändes lite konstig. Inte direkt halt, utan mer lite ojämn. Jag trodde dock att jag bara inbillade mig. Dagen efter bad jag mamma springa med honom. Hon såg inte ngt konstigt, och inte en annan kille som står i vårat stall heller, men jag tyckte han såg lite... jag vet inte... han såg inte ut som vanligt. Så idag åkte mamma in till kliniken. Lika bra att kolla upp honom ordentligt direkt, även om vi hoppades på att jag bara inbillade mig. Och såklart har det hänt som inte får hända - han är halt =( Hältan visade sig dock praktiskt taget bara vid böjprov, det satt i ett framknä. Det var som tur var inget allvarligt, en vanlig "idrottskada" som veterinären utryckte sig. Han går ju väldigt hårt och hoppar höga hinder, så precis som för mänskliga idrottsmän så blir det ju lätt små skador. Så han behandlades och ska nu skritta i en vecka. Därefter ska han ridas lugnt i en vecka, och sen kan jag rida som vanligt igen (om allt går som det ska). Jag kommer dock missa tävlingen i Gävle, och därmed min 150 debut =( Men han MÅSTE vara helt frisk till Belgien, vilket veterinären trodde att han skulle vara. Det är ju faktiskt nästan en månad dit.

På ett sätt var det dock skönt att det var något. Det visar att jag känner min häst så pass väl att jag upptäcker sånna här småskador. Jag kan lita på min intuition, och behöver inte oroa mig för att jag sitter och harvar runt på en halt häst. Det var också oerhört tur att det upptäcktes på ett sådant tidigt stadium, det är ju lätt att "bota" då. Om jag bara skulle ridit på som vanligt vet man ju inte hur långt det skulle gått och hur dåligt det skulle varit sen. Men ändå, stackars lilla Turetott. Säkert bara för att jag för nån vecka sedan höll på att prata om att "Ture, han bli aaaldrig skadad."



Läsarfråga

När du skriver att ni red en galopprunda, hur lägger du upp passet då? har ni en bana du kan galoppera ?

Svar:
Tänkte att jag kunde svara på denna fråga här, det kanske är fler som undrar. Har ju faktiskt aldrig skrivit ordentligt om hur jag lägger upp dessa pass.

Vi har ingen bana som är gjord för galoppträning, men däremot har vi två uteritter som till största delen utgörs av sand/grus vägar och på så sätt har bra förutsättningar för galopparbete (det är därför jag kallar dom galopprundor). Båda dessa börjar med ca 10 min skritt på asfalt, sedan 20-30 min galopp/trav på grus/sand väg, och sedan 10 min skritt på asfaltsväg igen. När jag kör galoppträning brukar jag oftast köra en typ av intervallträning. Den största orsaken till att jag kör dessa pass så ofta är för att öva upp konditionen på hästarna, något som är vädligt viktigt för att de ska klara höga hoppbanor på ett bra sett. Det jag brukar göra är att galoppera kanske 2 min, skritta typ en halv minut, galoppera ca 2 min osv. När jag gör detta brukar jag galoppera i ett ganska friskt tempo. I slutet av rundan brukar jag dock korta upp hästen ordentligt och rida en stund i samlad kort galopp, och kanske köra lite öppna och sluta. Checka av att även lydigheten sitter där den ska helt enkelt. Detta kan vara bra att göra efter ett ganska fartfyllt galoppjobb. Överlag när jag rider brukar jag faktiskt  fokusera och jobba mest i galopp. Det är ju trots allt denna gångart som är viktigast för en hopphäst.


Tävling med Ulanda

Klass - 120, 120 div 1
Resultat - 0,0 fel 9:a, 0 fel

Överlag är jag väldigt nöjd med dagens tävling! 

Till första klassen på framhoppningen var hon mer stressad än vanligt. Förra ägaren nämnde att hon kunde vara jobbig vid framridningen, något som dock jag aldrig märkt av. Förrän idag. Usch, hon studsade, drog tyglarna ur händerna, studsade ännu mer och var allmänt tjafsig. Kändes med andra ord inte spec bra. Vet inte vad det berodde på. Det var inte världens bästa framridning, ganska mörkt och mycket folk, dessutom lite smått kaotiskt, så kanske blev hon lite uppspelt av det. På banan var hon mycket bättre, dock fortfarande inte världens lydigaste om man säger så. Kan nog inte påstå att det var en snygg runda. Tappade tom tyglarna helt en gång i omh precis innan ett hinder för att hon drog dom ur händernas på mig :p Snäll som hon är hoppar hon ju ändå, men det är ju inte optimalt direkt. Kom iaf 0,0a. Red inte så jättefort, men det räckte till en 9:nde plats.

Inför andra klassen bestämde jag mig för att inte hoppa fram så mycket, det kändes bara onödigt. Höll fokuset på att försöka hålla henne så lugn och avslappnad som möjligt. Lyckades ganska bra, och det kändes bra när jag skulle in på banan. Det var ju omgång två i Div 1, men jag hade ingen större press på mig för det hade inte gått så jättebra för mitt lag innan. Ulanda var jättefin, lyssnade mycket bättre än i första klassen. Jag red bättre också tycker jag, och vi kom 0a.

Längtar verkligen till Gävle där jag ska debutera 130 med henne. Det känns knappt som att hon hoppar i 120, det blir mer skutt än hopp, så det ska bli kul att se om hon får lite finare språng i 130! Förra ägaren sa att hon blir bättre ju högre det är, och utifrån de träningar jag varit med om så håller jag med. Hoppas det är likadant på tävlingar!








Old times

Satt och kollade på gamla bilder här på datan, och hittade dessa på mini-mig och underbara Samantah. Åh vad jag längtar tillbaka till b-ponnytiden!


Haha snygg man va då!













Älska denna ponny!!! 120 cm i mankhöjd, enögd, 6:e bästa b-ponnyn i Sverige!

Dagens ridpass

Red Nocke en galopprunda. Ture fick bara gå en lång promenad. Sen red jag Ulanda på volten. Red bara ett lätt pass med lite trav och galopparbete. Hon var jättefin faktiskt!  Ska ju tävla imorrn så det känns bra =)

Dagens ridpass

Idag när jag red ut Ture hände något skit coolt som jag förmodligen aldrig kommer uppleva igen. Jag red på kalhygget och hade precis klättrat upp för en lång backe samt en bergshäll. Så plötsligt stannar Ture och stelnar till. Jag tittar ner och ser en ÄLG ligga och halvsova i solen bara ca 4 meter snett framför mig och Ture. Jag överdiver inte, den var så nära! Ture undrade vad det var för konstigt. Älgen låg kvar där med halvöppna ögon i det varma solskenet. Jag och Ture bara stog där och tittade i säkert en minut. Det var så himla häftigt, det är nog det närmaste jag har varit ett sådant stort vilt djur i sverige. Min första tanke när älgen inte blev rädd var att den kanske var skadad. Den låg ju med huvudet mot oss, så den borde ha sett/kännt lukten av oss. Men sedan när vi gick ställde den sig upp, och jag såg att det förmodligen var en ganska ung älg. Det kan ju varit orsaken till varför den inte riktigt fattade att den borde blivit rädd. Dessutom verkade den ganska dåsig av den varma solen. Ååh jag är så irriterad på mig själv att jag inte tog med mobilen, jag skulle fått såå häftiga bilder!


bild: Google

Sedan red jag Nocke på volten. Gjorde samma övningar som jag gjorde på Ture igår. Fick in 3-11 galoppsprång mellan de två bommarna. Han har riktigt stor galopp som lyckas få in 3 galoppsprång på 19 meter. Han är ju trots allt bara en ponny. Skulle nog kunna fått in 12 också, men jag ville inte pressa honom för mycket. Han fick jobba väldigt mycket ändå! Var aldeles dyngsur i slutet av passet. Snart kanske jag måste raka honom igen...

Dagens ridpass

Red Ture på volten. Gjorde lite olika bomövningar med det största fokuset på att korta och länga, alltså hästen reglerbarhet. Dessa övningar är dessutom utmärkta styrkeövningar.



Rosa - Red dessa cavalettis i en åtta. Började med skritt och två steg emellan, för att sedan övergå till trav och då självklart ett steg emellan. Avstånd: drygt en meter.

Grön - Denna övning brukar kallas "klockan". Började med 4 galoppsprång emellan varje bom, sedan 3 och sedan 5. Körde några varv med x antal galoppsprång, och sedan växlade jag. Red kanske totalt 10 varv i varje varv.

Blå - Detta är en av mina favoritövningar. Så enkel att bygga, men ack så effektiv. Hästarna måste verkligen jobba, brukar bli genomsvettiga varje gång. Bommarna ligger på drygt 19 meters avstånd från varandra. Jag började med att bara galoppera över dom i normal galopp. Fick då 5 galoppsprång. Sedan ökade jag med ett galoppsprång, och sedan minskade jag med ett. Det blev alltså först 5, sen 6, sen 4, sen 7, sen 3, sen 8 osv. Målet är att få in så få, respektive så många galoppsprång som möjligt. Jag lyckades få in 3 som minst och 12 som mest i båda varven. Ett spam på 9 galoppsprång alltså. Det här visar hur pass reglerbar hästen är i sin galopp. Tures resultat är definitivt godkänt! Har dock inte kört den här övningen på jättelänge, och mitt mål efter sommaren är att få in 3-14. Då måste han praktiskt taget galoppera på stället, han har ju inte en liten galopp direkt.



Efter det red jag ut på Nocke, och mamma på Ulanda. Vi red inte så länge, kanske 35 min. Blev mest skritt och galopp.


Nocke

Nu tänkte jag skriva lite om vad som hände med Nocke förra året, varför han inte tävlade och inte ens reds.

Allt började i slutet av 2008. Jag hade precis ridit inomhus-SM med honom, och vi tänkte göra en rutinkontroll inför vintervilan. Han har aldrig varit halt innan, alltid gått igenom alla besiktningar på tävlingar osv, men nu när vi tog ut en veterinär för att kolla honom var han halt på ett bakben bara vi sprang med honom. Aja, säkert något som hänt i hagen trodde både vi och veterinären, eftersom det kom så akut. Han skrittades bara ett tag, och sen skulle vi kolla honom igen. Han var dock fortfarande inte bra, och vi blev rekomenderade att åka in med honom till kliniken. Sagt och gjort, vi åkte in till Mälarkliniken. Veterinären gjorde en ordentlig hälutredning, bedövade bort olika delar osv, och kom fram till att det satt i bakknät. Han behandlades för att senare komma tillbaka på återbesök. När vi kom tillbaka några veckor senare var han dock fortfarande halt, såsamma procedur upprepades än en gång, även denna gång utan några större resultat. Samtidigt röntkade vi även hela hästen utan att hitta något fel. Veterinären gjorde till och med en titthålsoperation i bakknät, men hittade inget konstigt. Framtiden såg nu mörk ut för Nocke, veterinären kom inte på något mer att göra. Det hade nu gått flera månader sedan han var inne på kliniken första gången. Vi vägrade dock att ge upp och åkte till en annan veterinär på Ultuna, som var välkänd för att kunna hitta och reparera konstiga skador. En hältutredning inleddes än en gång, och inte hellet denna veterinär kunde hitta något fel (förrutom att han haltade). Till slut kom han dock fram till att problemet satt i nån muskel mellan ryggen och korset. Han behandlades och vi startade en lång rehabiliteringsprocess med ett flertal återbesök osv. Tillslut, efter en mycket långt tid och mycket tömkörning och lösgaloppering fick vi börja rida lite smått. Sedan kom det dock ett bakslag. Än en gång blev vi tillsagda att det inte fanns så mycket kvar att göra. Tillslut beslutades det dock att göra ett försök till, vilket var ett erhört bra beslut. Denna gång gav alla ansträngningar resultat, och han blev helt bra igen. Han blev äntligen friskförklarad!

Detta var mycket kortfattat ungefär hur läget var förra året. Allt detta tog ca ett år.

Jag är så himla arg på den veterinären som vi var hos först. Snacka om att slösa bort tid, och vad mycket onödigt lidande Nocke fick utstå (alla onödiga sprutor och den där operationen). Om vi skulle lyssnat på den veterinären skulle Nocke förmodligen inte ens vara vi liv vid det här laget. Bara för att dom inte hittade vad felet var så ville dom ta bort honom. Sålänge hästen inte lider för mycket kan dom ju inte döma ut hästen sådär, då dör den ju utan att ha fått en riktig chans och med en möjlighet att bli helt bra igen.  Nocke är ett levande bevis på att man faktiskt inte kan lita på alla veterinärer. Då skulle han vara död just nu, istället för att glatt gå runt i sin hage och beta med sina kompisar, och ridas och tävlas som han tillsynes gillar så mycket.

Nocke är en sån himla underbar ponny med ett hjärta av guld. Jag är verkligen glad över att han är frisk igen!!!


Hoppträning med Ulanda

Hopptränade ikväll med Ulanda. Tränade för Haking = mycket bomövningar och studs. Det gick väl sådär, ibland kändes hon jättebra och ibland inge bra alls. Det är just sådant här hon behöver träna på - massa lydnadsövningar och småhinder. Det jag behöver jobba med med henne är att få henne ta bettet och komma fram till handen. Det var lite si och så med det. I slutet när jag travade av henne kändes hon dock jättebra, hoppas det håller i sig till helgen ;)

Några exempel på övningar vi gjorde:


Ljusgrön - Först hela övningen i skritt med två steg mellan cavalettisarna. Sluta när man rider in på den där böjen på långsidan, och öppna när man rider ut mot spåret igen. Sedan tog vi hela övningen i trav, och sedan allt i galopp förutom cavalettisarna. Gjordes i båda varven.

Ljusblå - De två hindrerna längst lånsidad var smala murar och grindar med ett galoppsprång emellan. Sedan var det studs mellan de bommarna i hörnet. Gjordes i båda varven.

Ljusgul - Ett galoppsprång mellan de två hindrerna längst upp, två galoppsprång till första krysset, sen studs till det andra, och till sist två galoppsprång fram till det sista hindret (bortåfrån sett). Gjorden i båda varven.

Rosa - Hoppa på en rak linje från det första räcket till oxern. Gjordes i vänster varv.

Lila - Ett galoppsrpång emellan de första räckena, två galoppsprång till första krysset, sen studs till det andra, och sen tre galoppsprång fram till trippeln.









Dagens ridpass

Red Ture en runda i skogen. Det var riktigt härligt vårväder idag, behövde inte ens något skritt-täcke. Tyvärr tog jag även ut broddarna igår. Det såg ju ut som om all is och snö var borta, men när jag hade ridit halva rundan och kom in på skogsvägen så möttes jag av blankis. Var tvungen att leda honom praktiskt taget hela rundan. Blev kanske 5 min trav/galopp. Kul...

RSS 2.0