Dagens ridpass

Alla hästarna fick gå en skogsrunda idag med lite galopp på grusvägarna.

Svar del 2

jag tänke på det att du rider dina hästar i så fin låg form,syns verkligen att hela hästen jobbar på fint med ryggen och trampar under sig, har du några speciella övningar/tips för att uppnå detta ?
Keep on du gör ett grymt jobb och blir väldigt motiverad av att följa din vardag genom bloggen :)

Vad roligt att du tycker det! =) Jag brukar göra mycket lösgörande arbete som tex öppnor, slutor, volter, serpentiner, övergångar mm. Jobbar hästen på rätt sätt kommer då huvudet automatiskt trilla ner, och den börjar arbeta med ryggen. Gud vad glad jag blir, tack! :D


kan du inte lägga in lite mer bilder på eran gård, stallet, huset och allt sånt? :)

Det är många som har frågat efter det, så ska absolut ta tummen ur röven och fixa det någon dag inte allt för snart! =) Så länge finns det några bilder på stallet här


Hej! Jättebra blogg du har lyckats med!
Sen undrar jag, bli du sponsrad med hästar / finansiering av träning någonting eller är det endast din familj som står för alla hästinköp/kostnader?

Tack så mycket!
Det är mina föräldrars företag Häst & Sport Resor som står för de flesta kostnaderna. Det är också dom som äger hästarna. Det är tex därför Ture heter "Häst & Sport Resor Saturnus".


Hej!
Jag undrar om du gör alla stallsysslor själv också!? Mocka och sånt.

Nu på sommaren tar jag ut alla hästar var tredje dag, och mockar mina egna hästars boxar. Jag tar också in och fodrar mina egna hästar varje dag. På vintern har vi innackorderingar som står i stallet också, och då har vi ett kollektivstall, dvs. vi gör upp ett schema så att alla hjälps åt och gör lika mycket.


Jag förstår inte varför du hoppar 150 utan tränare, det sliter ju oerhört mycket..
Det sliter inte mer när man inte har något tränare med :p Men om du undrar varför jag hoppade 150 hemma (antar att du syftar på detta inlägg), så var det för att jag ville att han verkligen skulle "hoppa upp" sig ordentligt. Detta är absolut inget jag gör regelbundet, utan bara någon enstaka gång ibland.


Och varför köper du en ponny när du e så lång? Varför inte en häst istället?
Antar att du menar Lizzette. Hon är ju bara ett projekt jag ska ha under sommaren. De två största anledningarna till varför jag inte köpte en häst istället är dels för att jag tror att det är lättare att sälja en d-ponny än en häst, och dels för att vi inte hinner åka runt på lokala storhästtävlingar också. Min lillasyster skulle ändå åka till lite lokala ponnytävlingar, och då kunde vi ta med en till ponny.


Varför säljer ni inte Nocke, han lär ju va värd en hel del nu faktiskt?
För att min lillasyster snart är för lång för sina c-ponnyer, och då känns det onödigt att sälja honom för att sedan köpa en ny d-ponny några månader efter. Sen gillar hon Nocke väldigt mycket också, och han är en supertrevlig ponny!


Varför rider du för Roslagen? Varför inte i en klubb som har elitlag och när andra presterar också?
Jag har alltid ridit för Roslagen, och tycker att det finns många trevliga människor i klubben. Jag har dock varit sugen på att byta till, som du säger, en klubb med elitlag osv, men min mamma gillar inte den idén :p


Vad kostade Wembley??
Eftersom det blev sådant rabalber sist jag nämde pengar i denna blogg, så tror jag jag står över denna fråga.

Vad tror du alla dina hästar är värda nu efter all träning du har lagt ner på dom? Som ture tex. han har du ju uppnåt rätt mycket med :)

Jag tror att framförallt Ture har stigit mycket i värde, men det är inget jag har funderat över att sätta siffror på. :p


Tack för en superbra blogg!
Har du några bra tips på hur man får en välmusklad bakdel på sin häst när det inte finns några klättringsmöjligheter där man bor?
Tack själv! =)
Jag tycker studs är en väldigt bra styrkeövning. Även korrekta avsaktningar och igångsättningar gör att hästen måste sätta under sig ordentligt och jobba med bakdelen.


Dagens ridpass

Red Lizza på volten idag. Har ridit henne två gånger förrut som jag faktiskt inte skrivit om. Två väldigt korta stunder, en på volten och en ut i skogen. Denna gång red jag ett lite längre pass på volten. Hoppade lite också, och avslutade med en liten bana på LC höjd (90 cm). Hade även massa tittiga hinder. Hon tyckte dom var lite läskiga i början, det märks att hon inte har så mycket rutin.
Även om det såklart är mycket att jobba med, blev jag positivt överraskad detta ridpass. Hon var relativt avslappnad redan från början av passet, och sökte sig frammåt neråt redan efter en kvart kanske. Och i slutet när jag travade av var hon superfin, faktiskt! I hopningen är hon jätterolig, men hon har ibland en tendens att hoppa lite mycket på fart. Hon blir liksom lite springig. Men det blir nog bättre ju starkare hon blir!

 
Jag tycker det ska bli jättekul att sedan jämföra denna film med en film från slutet av sommaren!
Just det, Ture var hos tandläkaren. Inget konstigt döljde sig i hans mun, utan tandläkaren jämnade bara till lite och slipade ner några hakar.

En till bild från 150

Kolla vilken superfin bild en tjej vid namn Danijela skickade till mig. Hon var jättesnäll och kom fram och hälsade och allt på tävlingen. Roligt med sånna läsare! =)


Bilder från 150


Fotograf: Johanna Tatar Bernström

Svar del 1

Hej!
Först vill jag bara säga att du har en jättefinblogg med mycket bra läsning och tips, fortsätt så! :)
Sedan tänkte jag höra, vad har du för mål med dina hästar denna säsongen?
Tack vad glad jag blir!
Ture - Hoppa fler 150 med bra resultat, skulle vara roligt med någon placering också. Kanske tävla mer utomlands om möjlighet och framför allt ekonomi finns. Blir placerad i inne eller ute SM.
Wembley - Får se om jag hinner starta någon 140 kanske. Vill absolut inte gå för fort upp i klasserna med honom, utan bygga upp ett förtroende som håller i längden.
Lizza - Starta LA och sedan sälja.Ska du på Ann Liwing träning? ;)
Ja det var jag =)Hej! Super bra blogg.
jag undrar om du ska tävla något i småland i sommar.
Det är sommar tävlingar här i Gislaved på GARK.
reg/nat sommartävlingar?
Tack så mycket! Jag tror tyvärr inte det. Fast iof är jag väldigt dålig på geografi, jag vet knappt vad som ligger i Småland :p Men det är väl ganska långt bort från där jag bor? I första hand vill jag tävla så nära som möjligt.Min häst blir lätt väldigt framtung och stark. Eftersom att jag bara är 15år och inte är så stark så kan det bli väldigt jobbigt. Vad rekommenderar du för övningar/bett?
Jag skulle rekommendera mycket avsaktningar och halter för att få hästen uppmärksam och lydig, men också för att få mer vikt på bakbenen. En korrekt riden övergång får nämligen hästen att balansera upp sig och föra över mer vikt på sina bakbenen. Att rida många övergångar är dessutom en bra styrketräningen för hästen.

Angående bett tycker jag det är väldigt svårt att säga när jag inte sett hästen. Skarpa bett ska ju brukas med varsamhet, men samtidigt är det ett bra hjälpmedel för att kunna få hästen att jobba korrekt, bygga upp sin styrka, och på det sättet göra förutsättningarna större för att kunna rida med vanligt bett senare.  vad tycker du om starka bett? bra/dåligt?

Som jag skrev i svaret innan bör skarpa bett absolut brukas med varsamhet. Samtidigt tror jag på teorin att ett skarpt bett aldrig blir skarpare än vad en ryttare gör det till. Jag personligen gillar mer att kunna använda små hjälper med ett lite skarpare bett, än att rycka och slita för att hästen ska lyssna med ett väldigt oskarpt bett. Det kan också vara svårt att jobba en svag och olydig häst på rätt sätt med ett vanligt tränsbett. Då kanske det är bättre att ta hjälp av ett lite skarpare bett ett tag så att hästen verkligen bygger rätt muskler, för att sedan byta tillbaka till det vanliga bettet när hästen är stark och balanserad. 


köpte du dina sadlar Equipe Performace och Prestige Golden Star nya?:)

Prestig Golden star köpte jag ny, och Equipen är också ny, men den vann jag faktiskt en väldigt stor del av. På en tävling jag var på var nämdligen en sadel av märket Equipe meetingpriset. Det var dock en billigare modell man vann, så vi valde att lägga till lite pengar och få en sadel som passade optimalt för mina långa ben.


Jag skulle gärna vilja veta hur mkt du tränar ? Vilka du tränar för. Och vad du tkr om dom :)

Hur mycket jag tränar för instruktör går i perioder. Det beror också på vilka hästar jag har, hur mycket jag anser att dom behöver tränas. Ture till exempel tränar jag väldigt sällan, men Lizza däremot kommer jag nog träna ganska ofta eftersom hon behöver mycket rutin och träning. De jag har tränat för på sistånde är Haking, Ann Liwing och Marcus Westergren. Tycker alla är bra men på olika sätt. Om ni undrar varför jag tränar för så många olika är det för att jag anser att olika hästar faktiskt passar bra hos olika tränare. Sen är det faktiskt bra för tyttaren att variera tränare med, dom ser faktiskt olika saker och upptäcker olika brister.Tycker du har en jätte bra blogg, du skriver så himla bra och verkar vara en gullig och ödmjuk tjej!
Du som rider så höga klasser, tycker du aldrig att de blir högt när du tävlar? :)
Vad har du för tips om man är nervös när man ska tävla?
Tack vad gullig du är! :)
Det här låter förmodligen konstigt, men det beror på vilket humör jag är på. Ibland tycker jag hindren känns jättehöga, men ibland tycker jag dom känns hur låga som helst även fast det egentligen är samma höjd. Sedan är det en vanesak också. Om jag inte hoppat högt på ett bra tag, känns dom höga hindren mycket högre.

Du är inte ensam om att bli nervös, vet jättemånga som blir det. Jag brukar dock lyckas vara lugn för det mesta, men det är förmodligen för att jag har tävlat så mycket. Så det är ett bra tips, tävla bara på så kommer mycket av nerositeten att försvinna. Man är ju oftast mest nervös för det okända, när man inte vet hur det kommer att gå och kanske inte har helt koll på hur det går till osv. Rutiner och vanor gör oftast att nervositeten minskar. Sen kan du ju försöka att inte tänka så mycket på att det är tävling. Tänka tex på en träning som gick jättebra, och försök återskapa den känslan och den ridningen. Ni klarade ju det då, varför skulle ni inte klara det på en tävling?

Något som jag brukar tänka på är att jag bara är en i mängden, det är ju massor av andra som också tävlar och som klarar det. Varför skulle inte jag klara det? om jag tycker det är lite högt brukar jag tänka på världseliten som hoppar 160 hur lätt som helst. Då känns det som jag ska hoppa mycket lägre och mindre märkvärdigt. Haha lite kontiga tankar kanske, men det funkar för mig iaf!


Hur hinner du med skola,hästar och vänner?
Jag har en häst och har knappt tid för annat.
Du har tre! Hur klarar du det? Blir det inte jobbigt, med plugg osv?
Jätte bra blogg :)
Det är en fråga om att prioritera. Självklart måste man ju ha tid för kompisar, det är ju en väldigt viktig del i allas liv. Om man vill göra något på kvällen är det ju bara rida alla hästar innan middagen, eller så får hästarna helt enkelt vila en dag, det  är faktiskt inte hela världen ;) Så även om jag verkligen satsar på hästarna, så tycker jag det är jätteviktigt att inte glömma bort livet runt omkring, utan att ta vara på sin tid på ett sätt som man mår bra av. Självklart är det ibland jobbigt när det är mycket i skolan, då är det min sömn som brukar få lida. :p


Alltid på jakt efter bra bilder

På många av tävlingarna jag är med på brukar det finnas mycket folk med fina kameror. Eftersom jag alltid tycker det är lika roligt med bider på mig och mina hästar när vi tävlar, så vill jag gärna få kontakt med dessa personer, men vet aldrig hur jag ska bära mig åt. Så jag tänkte att några av er kanske läser min blogg? =)  

Om ni tror att ni har fångat mig på bild skulle jag blir superglad om ni ville skicka dom till min mail - tavlingsryttaren@hotmail.com. Om ni säljer bilderna är det bra om ni skriver med vad dom kostar osv. Skriv jättegärna med om ni har en blogg också, publiciterar jag bilderna här får ni självklart en länkning! =)Träningsfilm Wembley

Här kommer en film på Wembley från träningslägret förra veckan =)


150 debuten avklarad...

... och jag är jättenöjd! Det var en lång och tuff bana (13 hinder, 16 språng). Var felfri fram till näst sista hindret som var en trekombination. Missbedömde avståndet lite, så han kom för långt ifrån in och rev det första och det sista i kombinationen. Annars var han så jäkla fin, han var inte i många bommar direkt. Och nedslagen var helt mitt fel, så han kan helt klart gå 150 utan problem! Även om jag är väldigt irriterad på mig själv eftersom det känns som om vi lika gärna kunde gått nolla, så är jag supernöjd att debuten kändes så himla bra (och inte alls högt haha)! :D

 

Bättre bilder kommer snart


Årsta-Runsten dag 2

Startade en 145 med Ture idag. Det gick jättebra, vi kom 4:a :D:D Vår första placering i Svår klass, superroligt!

Ture kämpade på och hoppade jättefint! Är dock inte 100% nöjd med min ridning idag, det blev lite för orytmiskt för min smak. Imorgon ska jag försöka vara mer lugn och kall hela ritten igenom. Men gud vad lilla Ture är fin alltså, är så glad att jag har honom! =)


Lizzette "Lizza"

Lizzette gick igenom besiktningen, så nu står hon här hemma på gården :D

Lizzette är ett sto f. 2002, ca 146 cm i mankhöjd. Hon är en pigg liten dam som hoppar som en gummiboll. Kul att se vad det blir av henne! Tror nämligen hon kommer blir super efter mycket markarbete, för hoppa det kan hon verkligen!

Såld!


Lyckad dag

Tävlade med Wembley och Ture på Årsta-Runsten dag. Båda gick superbra! =)

Wembley
110 - 0,0a placerad
120 - 4 fel

Han var jättefin, Wembley, i båda klasserna. Även om han stundtals kändes lite matt efter en väldigt tuff vecka (det märktes bla. på hans galopp, hamnade mycket i korsgalopp osv.) hoppade han fint! Det var ju debuten i 120, och det kändes jättebra och jättelågt. Nu känner jag mig säker på honom, och då känns alla hinder så mycket lägre. Fick ett väldigt oturligt pet på trean som ingen knappt märkte. I 110 kom vi nolla i båda faserna och blev placerade. Är supernöjd! 

 


Ture

130 - 0,0a placerad

Åh vad kul det var att hoppa Ture! Jag red riktigt fort och låg 3:a efter att jag hoppat trots att jag var nummer 75. Känns superbra att jag äntligen kan rida snabbt på honom, det är så tråkigt att fisrida hela tiden! I slutet gick dock några av dom 120 startande om mig, och jag tror vi slutade på 7e plats. Det var dock väldigt jämt i toppen. Det skilde bara drygt en sekund mellan mig och tvåan. Är iaf väldigt glad över att dte kändes så bra!

 


Hemma igen...

... efter en härlig vecka. Är väldigt trött just nu, har inte sovit mycket på sistånde om man säger så. Har iaf haft en rolig men tuff vecka som varit givande för framförallt mig och Wembley. Hade med honom 3 dagar till träningslägret och Ture 1 dag.

Måndag
Ture uteritt hemma
Wembley ett lugnt hoppass/markarbetespass

Tisdag
Ture tappsko = vila hemma
Wembley ett hoppass + ett dressyrpass

Onsdag
Ture ett hoppass
Wembley lugn skrittur i skogen

Torsdag
Wembley träningshopptävling
Ture lugnt pass hemma på volten


Här kommer massa bilder från veckan:


En liten film på varje häst håller även på att laddas upp. Nu måste jag dock gå och lägga mig, ska gå upp klockan 5 imorrn för att åka iväg och tävla i Årsta-Runsten. =)


Frågestund

Jag ska som sagt på träningsläger med pollarna denna vecka, måndag-torsdag. Kommer tyvärr inte att ha tillgång till internet, och kommer därför inte kunna uppdatera bloggen under dessa dagar.

Som vanligt när jag är borta så här länge från bloggen, så tänkte jag passa på att ha en frågestund. Så är det något ni undrar över, varsågoda att fråga i kommentarfältet =)

 
Kom ihåg att jag i första hand svarar på hästrelaterade frågor.

STOPP nu räcker det ;) Svarar på frågorna så fort jag får tid, antagligen i början av nästa vecka.
Dagens ridpass

Har precis kommit in från en lång skogstur med Ture. Rundan som jag red består först av en snutt asfalt, sen en grusväg, sen några ängar och sen en ganska lång bit i skogen. Hade faktiskt tänkt skapa en ny kategori som ska heta "rundorna" eller något sådant, där jag beskriver varje runda med i detalj, och sen lite bilder och sånt också.


Men i alla fall, Ture gick bra. Han kanske kändes lite trött. Han har nämligen gått ute hela natten idag. Vi tvättade stallet igår med högtryckstvätt och grejer, så först ska det torka, och sen ska mamma måla, och inte förrän målarfärgen har torkat kan vi ställa in hästarna igen...

Idag ska jag dock på träningsläger. Tar med mig Wembley idag, och så tänkte jag att Ture får gå ute en natt till här hemma, men sen får han också komma imorgon så att han får stå inne. Jag vill helst inte att han ska gå ute hela den här veckan, jag ska ju tävla i helgen.

Dagens ridpass

Red båda hästarna på volten idag.

Först red jag Ture. Han var verkligen superfin! Hur lätt i handen som helst och väldigt mjuk i munnen, eller i hela kroppen faktiskt. Hoppade lite studs och travade lite cavalettis.

Wembley däremot kändes inte lika superbra. Red dressyr, travade även lite cavalettis. Visst, han var fin, men jag skulle fortfarande önska att han gick i en lite lägre och längre form. Stundtals gjorde han det, men dom studerna är fortfarande för korta. Jag har svårt att få honom gå i en lägre form även över cavalettisarna.
För övrigt gick han dock bra. Gjorde mycket galopp-skritt-galopp och då var han väldigt lydig och fin.
Mina sadlar

Idag har jag tre olika sadlar som jag varierar emellan. Jag har en "hemmasadel" som är utprovad hos sadelutprovare till Ture och Nocke. Sedan har jag en "tävlingssadel" till Ture som jag själv trivs mycket bra i, men som jag inte provat ut till någon häst. Och till sist har jag min nya sadel som jag hade tänkt att Wembley skulle få ha. Jag hade tänkt skriva lite om alla dessa sadlar, skriva lite plus och minus och vad jag tycker om dom allmänt.
Prestige Golden Star
Nypris - ca 13 000:-

Denna sadel är som sagt utprovad till Ture, så det är därför jag använder den. Personligen gillar jag den inte alls. Visst, den är mjuk och skön, och den inbjuder till en balanserad sist, men det känns som om man sitter väldigt långt ovanför hästen, och den är VÄLDIGT hal. Det är inte bara jag som tycker det, utan när min tränare satt upp på min häst var det första hon sa "Gud vilken hal sadel, hur kan man hoppa med den här!?". Iom att den är så hal flyger nämligen skänklarna omkring väldigt mycket i språnget, man får liksom inge fäste alls. Även när man rider utan att hoppa blir sitsen lite ostabil. Jag har helt blanka kåpor, men om jag inte minns fel går det att beställa den med räfflade kåpor, och då kanske den inte är riktigt lika hal.

Equipe Performace
Nypris - ca 23 000

Det här är den sadel jag har när jag hopptränar samt tävlar med Ture. Den är gjord i kalvskinn, och har därmed jättebra fäste! Dessutom kommer man väldigt nära hästen iom att den är så platt. Ibland kan jag tycka att den inbjuder lite till stolsist, men det kan bero på att jag specialbeställt den med extra framskurna kåpor iom mina långa ben.
Överlag gillar jag denna sadel supermycket, den ger ett bra stöd vid hoppningen samtidigt som man som sagt kommer väldigt nära hästen. Sen är den ju ruskigt snygg också!

Butet
Nypris - ca 32 000:- (jag köpte den dock begagnad)

Jag har ju endast haft denna sadel i några dagar, så jag kan inte säga så jättemycket om den. Jag har dock hört runt ganska mycket om vad andra tycker, och det många har sagt är att när man väl har en Butet är man fast. Då känns alla andra sadlar helt fel. Blir intressant att se om det stämmer på mig också . Sen har jag även hört att den passar väldigt många olika hästar. Den är över lag känd för att vara en riktig kvalitetssadel, och väldigt många av de största hoppryttarna använder just Butet-sadeln.


Dagens ridpass

Mamma red Ture och jag red Wembley en runda i skogen. Galopptränade på grusvägarna. Wembley blir lite stressad när man rider ut med andra hästar, speciellt om han inte går först, så jag kan väl inte påstå att det var ett jättegivande ridpass. Det blev inte bättre av att vi mötte en älg. Det var förmdoligen första gången han stötte på en sådan, så den var vääldigt läskig. Och efter det såg han älgar i alla buskar och diken, han hoppade åt sidan kors och tvärs, haha.  Menmen han fick iaf lite motion. Imorgon blir det ett ordentligt pass på volten för att kompensera upp detta lite ;)


Provridning av ponnyer

Idag har jag och min mamma varit iväg och kollat på tre ponnyer. Som ni kanske vet brukar jag köpa en ganska orutinerad ponny/häst i början av sommaren, utbilda och tävla den, för att sedan sälja den. Man kan säga att jag brukar ha det som sommarjobb. Det perfekta sommarjobbet om ni frågar mig!

Så idag provred jag alltså tre stycken, alla 7 år gamla. Alla var faktiskt väldigt trevliga, men dom två första var lite för lugna för min smak, så det blev den sista jag provred - Ett supertrevligt svart sto vid namn Lizette. Så fort som möjligt ska hon besiktigas, jag hoppas verkligen att hon går igenom!

Här är en väldigt kort snutt på henne:
 
Hon var väldigt spänstig, så jag tror att hon med mycket markarbete kommer bli en superbra tävlingsponny.


Här är dom två andra jag provade:
 


Glad Midsommar!

Hoppas ni har och fortsätter att ha en trevlig midsommar allihopa! :D
Fotograf: Caroline Bergner

Dagens ridpass

Det var så himla roligt att rida Wembley på volten idag! Det känns verkligen som om jag börjar komma åt honom ordentligt! Red mycket cavalettis och studs med fokus på att hela tiden försöka få honom låg och lång. Wembley går gärna i en perfekt "dressyrtävlingsform", men det är ganska svårt att få honom att verkligen söka sig neråt. I slutet var detta dock precis vad han gjorde. Speciellt i galoppen kände jag verkligen hur han sökte sig ner och liksom tod stöd i bettet (något som han gärna brukar undvika).
 
Att hästen söker sig framåt neråt är ett tecken på att hästen är ordentligt lösgjord, och det är väldigt nyttigt för hästen att gå i en lång och låg form. Det är något jag brukar sträva efter att hästen ska göra framförallt i slutet av passet när jag galopperar och travar av.


Dagens ridpass

Red ut Ture en runda på grusvägarna i skogen. Galopperade honom mesta dels i lång och låg form. Han kändes jättebra, det kändes verkligen att jag "ridit igenom" honom ordentligt på volten igår. Även när jag lättade på handen gick han balanserat kvar i samma tempo.

Det är ju lätt hänt att hästen blir lite framtung när man rider den i lång och låg form, och då är det en jätte bra check att prova lätta på handen ordentligt och se om hästen går kvar i samma takt och tempo. Då är hästen balanserad. Ökar hästen farten har den förmodligen hållit balans i tyglarna, dvs hängt sig i handen och haft för mycket vikt på framdelen.


Mys i sommarhagen

Haha är han inte för söt, Ture?! Ni får även se hur det ser ut i vår sommarhage =)

Bara så ni vet låter jag inte sådär i verligheten (hopppas jag iaf) ;)


Jag fick vänta i säkert en halvtimme innan han behagade sig att resa sig upp. :p man vill ju inte direkt skrämma upp honom när han har så pass mycket förtroende att han ligger kvar när man kommer fram.


Mental träning

Den mentala biten av hästhoppningen  är en bit som ofta glöms bort. Nervositet, negativt tänkande och allt för höga krav både från sig själv och omgivningen bidrar i de flesta fall till en sämre prestation. Det är vetenskapligt bevisat att man för att kunna prestera på sin maxnivå, inte bara måste vara fit for fight fysiskt, utan också psykiskt. Det är alltså dumt att väldigt många glömmer bort den mentala biten av träningen, utan bara fokuserar på den fysiska.

Jag tänkte bidra med några tips jag snappade upp från föreläsningen om mental träning som vi fick ta del av på landslagsträningen.

* Ta hjälp av visuella bilder. Måla upp en bild av hur du lyckas. Innan du går in på banan kan du till exempel tänka dig i ditt huvud hur du går felfritt. Detta är något som jag praktiskt taget alltid gör, superbra!

* Tänk inte inte. Du har säkert märkt att när du tänker "jag får INTE riva det planket", vilket är det då du river? Jo det planket såklart. Försök att istället tänka "det där planket ska jag rida extra noggrant på så att jag klarar det".

* Tänk positivt! Intalar du dig själv precis innan du ska in på banan att du aldrig kommer klara att gå felfritt, är risken väldigt stor att så är fallet. Om du istället för en positiv dialog med dig själv är sannolikheten att du klarar det betydligt större.

* Försök ha ett bra självförtroende. För att kunna utnyttja sina resurser fullt ut måste man ha ett bra självförtroende. För att bygga upp sitt självförtroende är det viktigt att berömma sig själv när man gör rätt. Det gäller även att låta sig själv göra fel ibland utan att hela världen går under bara för det. För att inte sänka sitt självförtroende är det dock viktigt att inte sätta för höga krav på sig själv, utan att hitta en balans mellan sin förmåga och sina krav.

Detta är bara ett urval av allt som sades. Jag tycker att alla som satsar på ridningen, eller sin sport över huvud taget, borde gå på minst en sådan här föreläsning. Supernyttigt!


Dagens ridpass

Red Ture på volten. Fortsatte öva på galoppombyterna. Ni vet, jag ska ju försöka lära honom att byta i var fjärde steg. Detta är andra gången jag övar på det, och han var betydligt bättre än första gången. Speciellt i början av passet bytte han jättebra, men sen tror jag att han blev lite trött och förvirrad, så då la jag galoppombytena på hyllan och jobbade med tempoväxlingar i stället. Gjorde även lite galopppiruetter, eller iaf försök till piruetter. Det tycker jag är en jättebra samlingsövning! Det krävs verkligen att dom sätter under sig ordentligt, och har sin tygnd på bakbenen. Efter det galopperade jag några varv i så kort galopp jag kunde, alltså verkligen superkort. Sen ställde jag mig upp och bara lät honom galoppera runt i ett friskt tempo i en lång och låg form. Svettig och superfin var han!Red även Wembley på volten (innan kiropraktorn var här alltså, dom ska ju ha någon vilodag efter en "behandling"). Skuttade runt lite på små kryss. Gjorde även försök till lite tempoväxlingar. Det går dock sämre än på Ture, men bara jag är lugn med handen och fösöker korta honom med sisten istället så går det hyffsat bra. Red inte ett så jättehårt pass, men han kändes helt ok! Blir spännande att se hur han känns i över morgon!

Wembley hos kiropraktorn

Idag kom kiropraktorn hem till oss för att kolla igenom några hästar, bland annat Wembley. Vi brukar göra det lite då och då. Det är dock väldigt viktigt att man har en kiropraktor man litar på, men också att man själv hela tiden är lite kritisk och inte sväljer allt dom säger med hull och hår. Hade nämligen en ponny förrut som kiropraktorn sa hade bäckenförskjutning, men som i själva verket hade spatt. Detta kom dock fram alldeles försent, iom att kiropraktorn hela tiden sa "det här kan jag fixa, snart blir han bättre" osv. Men det är en annan historia, och det var en annan kiropraktor.

Han som var här idag tyckte att Wembley var jämt och fint musklad, men det han hade att säga var att han var lite högställd bak och därmed lite svankryggig. Om han musklade på sig mer i ländryggen, och kom upp med ryggen, skulle han inte längre se lika högställd ut bak. Så nu ska jag försöka rida han mycket i låg form, nästan lite unghäst träning, för att han ska bygga nya muskler där. Sen skulle jag klättra mycket, hoppa mycket studs, göra mycket tempoväxlingar i galoppen osv.

Dom som har sett Wembley galoppera vet ju att han har en lite speciell galopp som är ganska svår att reglera. Kirokraktorn trodde att det kunde bero på detta, han har liksom svårt för att få bakbenen under sig och på så sätt få en rund och elastisk galopp.

Jag tror dock att det blir svårt att ända en hästs galopp och en hästs kropp, när han gått och sett ut så här i så många år. Men det skadar ju inte att fösöka!


Ny sadel

Nu har jag äntligen köpt en ny sadel. Det blev en begagnad Butet :D

Ni får ursäkta min sopiga mobilkamera, det blev lite konstiga färger :pGloben kval

Ibland blir jag lite sugen på att åka till Globenkvalen med Nocke i höst ändå... Nu när vi ändå kvalat dit menar jag. Men nej, nu är det dom stora hästarna som gäller. Det suger att det inte finns någon junior hoppning där ju!


Fotograf: Rebecka Jakobsson

Läsarfråga

Du verkar så himla positiv och det går alltid bra för dej :)!!
har du aldrig några nergångar? :)

Svar:
Jo visst har jag det. Jag har dock varit på en del föreläsningar om mental träning, och har där lärt mig att det är väldigt viktigt att försöka tänka positivt hela tiden, att fokusera väldigt mycket på det som gått bra. Sen är det självklart viktigt att analysera varför det gick dålligt om det gjorde det, men man får absolut inte hänga sig fast vid det!

Om det till exempel går skit på ett träningspass, har ni säkert märkt att jag skriver något kort om det. Men sedan försöker jag skriva mins lika mycket om vad som gick bra, och gärna avsluta med något positivt. Jag vill komma ihåg vad som gick  bra, och ha en positiv grund att stå på inför nästa ridpass. Det bildar bättre förutsättningar för ett lyckat pass.

Kan faktiskt ta och skriva ett inlägg om mental träning, det är vädligt intressant tycker jag. Ett sådant inlägg kommer snart =)


Dagens ridpass

Red ut båda hästarna i skogen idag. Båda fick gå en runda som först går över kalhyggen, sen ängar och till sist en grusväg. Dom gick bra, fast ärligt talat kände jag ingen skillnad på Wembleys mun. Ska nog rida på volten imorrn, får se hur han känns då...

Wembley

Två bilder från tävlingen i Rådmansö.
Dagens ridpass

Red Ture på volten. Var ett tag sen jag gjorde det nu känns det som. Red iaf utan stigbyglar hela uppvärmningen. I början var han lite motsträvig, men sen gick han skitbra!

Satte sedan upp två små hinder med ca 10 meter emellan. Varierade mellan två och tre galoppsprång. Gjorde halt ett par gånger emellan, iom att han inte riktigt lyssnade på halvahalten.

Efter det satte jag upp två bommar till emellan och hoppade studs med drygt 3 meter mellan hindren. Hoppade det bara ett par tre gånger i varje varv.

Sen tog jag bort en bom så att det blev 2 studs och sen ett galoppsprång och sen ett hinder. Höjde hindret efter hand, och slutade när det låg på drygt 150. Han hoppade bra i båda varven, kanske aningen bättre i vänster varv.

Jäklar vilket tryck han fick i galoppen efter denna övníng! I slutet hoppade jag runt lite planlöst på några små-hinder, och han bara studsade fram med bakhovarna uppe vid magen i varje galoppsprång. Kanske lite svårt att förklara, men han har en sådan himla aktion i bakbenen i sin galopp, speciellt när man sätter lite tryck. Ibland när man gör det kan han dock bli lite tjafsig i munnen vid förhållningar. Gjorde därför ganska mycket halter, och han kändes superfin!

Wembley på tandläkarbesök

Idag har Wembley varit hos tandläkaren. Även hästar behöver faktiskt gå till tandläkaren. Hakar och vargtänder är något som många hästar får och som kan orsaka exempelvis sår i munnen. Dessa är ofta lätt för en tandläkare att ta bort genom att raspa och slipa.

Så idag var det alltså Wembley som fick besöka tandläkaren. Han är ju lite speciell i munnen, han gillar bland annat att bita och knapra på bettet väldigt mycket. Detta syndes tydligen i hans mun. Iom att han biter på bettet var vissa av hans tänder väldigt nedslipade = inte bra! Han hade även små hakar som förmodligen inte var så sköna. Det som var allvarligast var dock dom nedslipade tänderna, speciellt en tand var extra drabbad.

Tandläkaren raspade och slipade och höll på, så nu är det förhoppningsvis lite bättre. Om det ändå inte är helt bra kan det dock bli aktuellt med rotfyllning av en tand. Detta är tydligen inte något som så många klarar av, så det skulle isf bli aktuellt att ta kontakt med en speciallist från USA. Och innan den specialisten kommer måste tanden röntkas på ett speciellt sätt som det också var få personer som klarade av. Mycket pyssel med det där alltså.. Men som sagt, först ska jag se om han känns bättre efter dagens besök, någon rotfyllning kanske inte ens behövs.

Tandläkaren tyckte inte att det såg ut som om Wembley fått tandläkarvård förrut. Detta tycker jag är lite konstigt. Han hade ju uppenbarligen problem med munnen, så det är inte så konstigt om han är lite tjaffsig i munnen ibland. Nu tyckte iaf tandläkaren att jag skulle börja rida med remont nosgrimma, en ganska hårt åt spänd sådan, så att han inte skulle ha möjlighet att knapra på bettet. Då slits ju tänderna bara ner ännu mer ju mer man rider.

Om två veckor är det Tures tur. Får se vad han har för hemligheter i sin mun.


Tandläkaren undersöker mammas häst Tessa


Wembley var lite trött efter det lugnande medlet.

Lyckad helg i heda

Lördag
Hoppade ju en MSVB. Fick som allt för många gånger förut ett onödigt nedslag! Fick inte alls tillbaka honom på en distans från en oxer där vi kom lite utifrån till ett räcke, så rev räcket. Lika irriterande som vanligt, eftersom han kändes jättebra annars, och det var ingen lätt bana direkt.


Söndag
Hoppade MSVB igen. Han var superfin!! Nolla i grunden, och en rivning i kombinationen i omhoppningen. Han blev lite stark och trött tror jag. Eftersom det tillsynes var en väldigt svår bana även idag, så var det bara två nollor i grunden. Och eftersom den andra ryttaren hade 8 fel i omh så vann jag och Nocke :D :D

Skulle egentligen hoppat en till MSV ju, men eftersom det här var sista tävlingen för mig på honom så ville jag sluta på topp! Så himla roligt att vinna sista tävlingen jag startar på honom! :D Perfekt avslutning efter en lång karriär tillsammans!


Iväg till Heda

Hann rida Wembley innan vi ska åka. Red ut en stund på grusvägarna.


Men nu måste jag gå ut och fixa Nocke. Idag ska vi starta en MSVB och imorrn två. Sista tävlingen för mig med honom förresten =( Efter denna helg tar min syster officiellt över honom.

Gårdagens ridpass

Sorry för dålig uppdatering, men har haft så mycket annat att göra. Kommer tyvärr ha det hela helgen. Åker nämligen till Heda idag med Nocke, kommer hem på söndag.

Igår red jag iaf Nocke. Han kändes bra! Hoppade två jättelåga hinder som stod på ett avstånd som inbjöd till tre korta eller två väldigt långa galoppsprång emellan. Han lyssnade bra både framåt och bakåt. Sen hoppade jag tre lite högre språng som låg på ca 120, eftersom han ska tävla den höjden i helgen och inte har hoppat högt på ett tag.


Dagens pass

Idag hann jag bara longera Wembley. Han var fin, väldigt avslappnad i alla gångarter.
Men nu måste jag gå, för nu är det SKOLAVSLUTNING. Weei :D

Kolla på EuroSport

Ridsport på Tv just nu på EuroSport. Nations Cup från St. Hallen, Schweiz.

Har precis sett på Laura Kraut, hon som tävlade Wembley i USA. Ja ni, rida kunde hon ju iaf! Inte konstigt att Wembley är lite kräsen ibland när han är van vid ett sådant proffs :p


Oj, just nu är det Ludo Philippaerts som rider, Wembleys uppfödare. Haha och alldeles nyss va d en släkting till Wembley med också.

Detta måste vara ngt sorts tecken, snart är nog Wembley själv med där, kanske med mig på ryggen :O haha ;D

Dagens pass på Wembley

Red som sagt Wembley på volten. Följde mer denna mall på framridningen än vad jag gjort innan, dvs red en lite mer krävande framridning., Förut har jag mest lullat runt lite för att lära känna honom. Sedan hoppade jag 5 studs med knappt 3 meter emellan. Han var väldigt lugn, och iom att jag var väldigt lätt i handen hela tiden var han jättefin i munnen den största delen av passet. Något som jag lagt märke till är dock att han gärna kommer ut ur studsen i höger galopp när man hoppar den i vänstervarv. Enligt mamma byter han med bakbenen redan över första bommen. Vet inte riktigt vad det beror på faktiskt... Ska kanske prova hoppa studs på böjt spår nästa gång för att försöka träna bort det, då uppmuntras han ju verkligen att vara kvar i samma galopp.
Ture på volten

Nu har jag ridit en av två hästar. Red Ture på volten, och efter middagen ska jag rida Wembley på volten också.

Ture gick riktigt bra, farmför allt i slutet. Körde ett rent markarbetes pass med inriktning på främst galoppombyten. Jag vet inte riktigt vad jag ska öva på när jag rider honom, så jag har bestämt mig för att försöka lära honom galoppombyten i var fjärde steg. Mitt slutmål är att han ska kunna varannat steg, men det lär ta ett tag att lära honom det.

Idag var det som sagt var fjärde steg som gällde. Kan väl inte påstå att just det gick superbra kanske. Tre byten i rad går oftast bra, men sen tar det stopp. För att vara första gången jag tränar på det är jag dock nöjd!

Sen körde jag lite lydnadsövningar också. Galopperade 10 steg, skrittade 5 steg, galopperade 10 steg osv. Körde även tempoväxlingar i galopp. Red 5 korta galoppsprång, 5 långa, 5 korta osv. På den här övningen var han jättefin, inge tjaffs alls! Eller lite tendenser till det i vänster varv i början, men annars superbra!CWD

Ni kanske har stött på märket CWD? Dom gör både sadlar, träns, benskydd, bröstor, ja allt möjligt i läder. Och jag vill bara säga en sak. Jag ÄLSKAR det märket! Alla deras saker är såå snygga, och är dessutom i jättebra kvalité.

Det ända som stoppar mig från att köpa alla deras grejjer är som så många gånger förrut - priset. För dyrt är det! Jag har dock unnat hästarna (okej mest mig kanske) några saker:

Tures träns. Själva tränset kostade 2000:- och tyglarna 1000:- (helt galet jag vet, men iom att dom fortfarande, ett år gamla, ser ut som nya så har jag inte ångrat mig!)
Tures brösta. Kostade 2500:-


Eftersom jag gillade den så mycket så köpte jag en till brösta som Wembley har för tillfället. Dom är ju hur snygga som helst, och lädret är jättehärligt! Dessutom är dom vädligt stilrena, så jag lär fortfarande tycka att dom är lika snygga om många år!


Dagens ridpass

Red först ut Wembley en runda. Skittade över kalhyggena för första gången, och det märks att han nog inte är så van vid det. När jag skulle svänga från vägen in på stigen, tyckte han det var jättekonstigt och ville inte alls lämna den plana grusvägen för att gå rätt in i skogen. :p Till slut var jag tvungen att hoppa av och leda honom bort från vägen, men sen gick det superbra resten av rundan!

När jag kom hem red jag typ 20 min på volten också. Red ett kort markarbetes-pass, samt hoppade ett par låga skutt. Provade rida honom med ett Nova-bett (har skrivit ngra rader om det här). Han gick dock varken bättre eller sämre, så jag tror jag kommer fortsätta ha vanligt tränsbett på honom.


Sen red jag Nocke på volten. Min lillasyster har ridit honom mest på sistånde. Idag kände jag dock att jag ville rida han eftersom jag ska tävla med honom i helgen. Idag var det iaf styrketräning som stod på schemat, så hoppade mycket korta studs. Han var stundtals lite stark, men mestadels kändes han jättefin.

Skön dag för Ture

Släppte ut Ture i sommarhagen med ponnyerna fram till lunch idag. Det är så himla mycket gräs där, och det vore ju inte så lämpligt att han blev smällfet precis innan Runsten, så han får gå där halva dagen och i vinterhagen halva dagen ett tag framöver.


Sen när jag skulle ta in och rida honom såg hans ena framsko ut såhär:

=( så han fick vila idag. Hovlagaren kommer förhoppningsvis tidigt imorrn.

Film från Norrköping International Horse Show

Filmen från finalen =)


Ett tips

Ibland när jag rider Ture, framförallt i början av ridpasset, kan han kännas lite tung och hängande i handen. Då brukar jag släppa stigbyglarna och rida utan stigbyglar ett tag. Det brukar göra att han direkt går mycket bättre, blir mer ihop, och blir mycket lättare i handen. Vet inte riktigt varför, kanske har det att göra med att jag då blir tvungen att rida mer med sisten och då har lättare att få honom "på bakbenen", men det fungerar i alla fall väldigt bra!

Så det är absolut något jag kan rekommendera er om ni stöter på problemet att hästen känns hängande i handen - släpp stigbylgarna en stund!


Dagens ridpass

Red först ut en sväng på Ture. Blev mycket skritt på kalhyggena, men sedan även lite galopp på en grusväg.

Sen red jag en stund på volten. Hoppade två små hinder där jag varierade antal galoppsprång emellan. Pressade honom inte så mycket så det blev 6-13 galoppsprång. Var väl ca 30 meter mellan hindren. Han var superfin i slutet när jag kortade honom, jättelydig och väntade väldigt bra. Efter det hoppade jag studsen sen i förrgår några gånger också. Så det blev ett ganska långt och ordentligt ridpass idag!


Hästhoppning i fokus

Det har nyligen startat en hemsida för alla oss som gillar hästhoppning. Där kan man diskutera saker med andra intresserade, läsa intressanta artiklar, samt få många bra tips om olika övningar osv.

Just nu kan man även läsa en artikel om mig och min blogg där. Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad om jag ville bli intervjuad, det är alltid lika roligt om man kan vara en källa för motivation och inspiration. Det var en stor förhoppning när jag startade min blogg, och ju fler man når ut till destå roligare! :D


hasthoppning.ifokus.se

Förbättra bloggen

Det skulle vara jättesnällt om ni ville svara på dessa två frågor, så att jag vet vad jag ska göra för att min blogg ska bli ännu mer intressant! =)

1. Vad vill du att jag ska skriva mer om?
2. Vad vill du att jag ska skriva mindre om?


Första placeringen med Wembley

Idag gick det skitbra =) Åkte till dom regionala tävlingarna i Rådmansö. Red bara en 110, och där kom vi 0,0a och 6:a. Nu red jag honom som han ska ridas, och då gick ju allt lätt som än plätt, även kombinationen som var med i både grunden och omhoppningen. Jag tror allt satt i mitt huvud igår, hade nämligen hört "historier" om hur han krashat i en kombination osv. Nu känner jag mig dock mer säker på honom, och då känns allt så enkelt och roligt som det ska kännas!
Dagens ridpass

Red Ture på volten. Red först mycket öppnor och slutor, samt skänkelvikningar. Sen hoppade jag 5 små 50-cm studs med ganska kort avstånd (ca 2.5 m). I början var han lite "seg" i handen, men sen i slutet kändes han väldigt lösgjord och fin. Efter det red jag till ängen och galopperade några varv för att få upp flåset ordentligt. Han var lite rädd för några kossor, men annars var han väldigt pigg och glad!


"Nu jäklar ska jag inte ens ha någon antydan till stolsist" tänkte jag idag :p
Det blir alltid så fina bilder när man hoppar studs! ;)

150-debuten anmäld!

Nu har jag anmält till 150 med Ture :D Debuten kommer äga rum på Årsta-Runstens tävlingar den 26-28 juni. Blir 130 på fredagen (Wembley ska med då också och hoppa 110, 120), 145 på lördagen, och om allt gått som det ska alltså 150 på söndagen. 150, det är ganska högt asså... :p 

Har ju faktiskt hoppat 145 tre gånger tror jag, så det blir ju bara 5 cm till och det är ju inte så mycket (försöker jag intala mig själv :p)

Tävlingsdebut på Wembley

Inte världens bästa dag idag, kanske. Wembley skötte sig iof bra, men jag red som en kratta! Elle nej, inte hela tiden, utan bara på kombinationerna i båda klasserna. Det var där felen kom. Men annars hoppade han sjukt bra! Kom till och med fram en helt okänd tjej och berättade vilken fin häst hon tycker jag har och vad den hoppar bra osv. Jag blir alltid lika glad när sådant händer! =)

Men nu ska jag och Wembley träna kombinationer iaf! När vi har lärt känna varandra lite bättre tror jag att detta kommer bli toppen, han är så fin lilla Billy! (haha jag vet fortfarande inte vad jag ska kalla honom, så jag provar lite smeknamn för att se vilket som känns bäst ;p)

Jag tror han tyckte det var lite lågt trots allt :p


Dagens ridpass

Red först Ture en stund på volten. Blev ett ganska lugnt pass. Det gick väl helt ok. Han kändes dock lite motsträvig och spänd i vänster sida, men det släppte i slutet.

Sen red jag Wembley på volten också. Han gick skitbra! Han är verkligen superrolig att rida. Har kommit på att han nästan är roligare att rida än Ture faktiskt, och ändå är Ture jätterolig han med. Hoppade samma övning som i tisdags, fast bara ett par varv åt varje håll. Sen hoppade jag ett par språng på 120 också, han hoppade super! Ska bli väldigt roligt att tävla honom imorrn.

Visste ni att han bytt färg till skimmelskäck förresten? :p

Grå dag

Usch vilket skitväder det är idag! Som tur var hade jag bara en häst att motionera.

Nocke fick vila för han har varit hos kiropraktorn. Kiropraktorn kollade igenom hela honom, och det enda han hade att säga var att han har lite svag buk- och ryggmuskulatur. Nocke har alltid haft lite svårt med att få ordentliga ryggmuskler, så vi har nu fått ett specialprogram att följa. Det ser ut såhär: 
Dag 1 - Ut och cantra i skogen
Dag 2 - Styrketräning. Tex. höga cavalettis, studs, klättring osv.
Dag 3 - Vila. 
Sen börja om på dag 1 igen. 
 
Wembley hade även han vilodag idag. Imorgon blir det ett markarbetes pass, och sen ska han tävla både lördag och söndag. På lördag är det lokaltävling i Siggesta, min första lokaltävling på väääldigt länge. Det ska bli riktigt roligt faktiskt! På söndag är det regionalt på Rådmansö.

Ture fick gå ett longeringspass. Han var lite övertaggad i början, men sen gick han fint och lyssnade bra.
Det är alltid lika roligt...

... att sitta och titta i gamla fotoalbum. Haha, det här måste verkligen ha varit i början av min karriär.F.v. mamma, lillebror (på en häst :o Inte varje dag man får se det), lillasyster, jag

Annonser

Nu finns det en ny kategori i menyn till vänster - Annonser. Där kommer det komma upp lite annonser med jämna mellanrum, främst hästsaker, så håll utkik! Du kanske hittar något fynd ;)

Om du vill ha en annons där, du kanske vill sälja någon begagnad pryl eller göra reklam för din blogg, så kan du skicka ett mail till tavlingsryttaren@hotmail.com, så hör jag av mig med mer info!

Dagens ridpass

Red ut Wembley och mamma red Nocke. Vi körde lite intervallträning. Båda var fina!

Sen red jag ut på Ture också. Tog en ganska lugn runda på grusvägarna.

Dagens ridpass

Red Wembley på volten. Gjorde en övning som jag haft med förut här på bloggen, och som jag tycker är väligt bra. La upp fyra bommar på marken så att man rider i en cirkel, med lika avstånd mellan varje bom. Jag varierade sedan galoppsprången mellan 3-4 galoppsprång.

Den här övningen tycker jag är jättebra när man har en ny häst. Även fast det bara är bommar på marken så lär man sig verkligen hästens galopp och man får in känslan för just den hästens avståndspunkt. Genom att variera galoppsprången tränar man också på att påverka hästens galopp, hur man gör det på bästa sätt, samt hur reglerbar hästen faktiskt är och hur den reagerar på olika hjälper. Iom att man rider på böjt spår får man även i känslan för hur man inte bara kan bidra till den perfekta avståndspunkten genom reglering av galoppen, utan även genom att skära av vägen en aning, eller kanske ta ut svängen någa decimeter extra. Det är grundläggande kunnskaper som man kommer ha väldigt mycket nytta av i all framtida hoppning.Hoppade sedan några lite högre språng. Efter att jag gjort övningen ovan  kändes det redan mycket bättre i jämförelse med när jag hoppade i förrgår. Både anridningen och galoppen efter hindrerna kändes mycket mer harmoniskt, och det känns verkligen som om jag och Wembley redan känner varandra bättre.

Om ni undrar varför jag inte ridit någon av de andra hästarhna de senaste två dagarna så är det pga av att min syster och min mamma har hjälpt mig med Nocke, och Ture fick ett par välförtjänta vilodagar efter två tuffa tävlingshelger.

Saturnus <3
Fotograf: Malin Larsson


Könsfördelningen inom ridsporten

Tycker inte ni att det är lite intressant med könsfördelningen inom ridsporten (inriktar mig främst på hoppning)? Det pågår ju ganska mycket diskussioner om det just nu.

I alla hästtidningar, på alla ridskolor, och i alla styrelser inom sporten pratas det om hur man kan engagera fler killar i ridningen. Man frågar sig om anledningen till att endast 2 % av personerna på ridskolorna är män. Man pratar om att många killar som rider i ung ålder blir mobbade i skolan. Man inför vissa "killgrupper" på ridskolorna.

Folk i allmänhet anser att ridning är en tjejsport. Visst, detta stämmer förmodligen. Jag kan t.ex. slå vad om att säkert 99 % av er som läser min blogg är tjejer. Om man går in i en ridsportbutik finns det nästan enbart tjejkläder. Majoriteten av reklam inom hästvärlden inriktar sig främst på det kvinnliga könet. På startlistorna till tävlingar möts man nästan enbart av tjejnamn. Eller vänta nu, det är här vi kommer till det intressanta. Är detta verkligen korrekt? Är det verkligen fler tjejer än killar som tävlar? Ja, på lägre nivå är det sant, men faktum är det blir fler och fler killa ju högre upp vi kommer, så på den högsta nivån är det snarare tvärt om. Här är det killarna som utgör en majoritet. Hur kommer det sig egentligen?Min gissning är att killarna har andra mål när de börjar rida. Och för att de ska fortsätta rida måste de vara väldigt motiverade iom den stämpel ridning har i samhället, och på så sätt når de även längre. De som inte vill och kämpar tillräckligt för sitt intresse sållas bort under tonåren pga. mobbingen som många hästkillar tyvärr utsätts för.
Sen känns det som om de flesta killarna som rider gör det för att de verkligen vill komma någon vart tävlingsmässigt. Killar som börjar rida de rider, medan tjejerna borstar, kelar, pussar, gullar och blir väldigt fästa vid sin häst. Givetvis rider även de, men det jag vill komma fram till är att killarna ofta har andra mål med sin ridning än vad många tjejer har. Måna killar är mer tävlingsinriktade än tjejer, och är mer fokuserade på sin ridning prestationsmässigt. De vill alltid ha en chans att vinna, och försöker ofta ta chansen om den finns. Passar t.ex. inte hästen så säger mannen "vi säljer och köper något annat". Kvinnan däremot blir oftast fäst vid hästen och vill inte ge upp. Nu menar inte jag att det inte finns målinriktade tjejer, självklart finns det massor av oss också och många tjejer tänker på samma sätt som ovan, men om man tittar på hur det ser ut procentuellt mellan könen, så kan detta vara en förklaring till varför det är som det är.

Vad tror ni?


Både OS guld och silver togs av manliga ryttare i hoppning år 2009


Dagens ridpass

Red ut en runda på Wembley. Han var helt orädd och gick fram överallt trots att han aldrig gått där förrut. Äntligen en häst som inte är en fegis (känn dig träffad Ture ;) ) Han gick väldigt bra överlag, trots att han i början var väldigt olycklig över att behöva lämna sin älskade hag-kompis. Han går alltså i nuläget i en ganska liten hage med endast en häst, ett sto, och dom är verkligen hur förälskade som helst!
 
Nu undrar ni säkert varför han inte går i den stora hagen med resten av de 10 hästarna. Dels för att skaderisken är så stor när man släpper ihop så många hästar och att denna risk minskar ju längre hästen står i samma stall och bland annat får samma lukt, dels för att stot behöver sällskap och dels för att Wembley är väääldigt lättfödd och förmodligen skulle se ut som en vandrande tunna om han gick i den stora hagen. Tanken är dock att han ska få flytta ut dit lite senare.

Tillbaka till ridpasset. Red lite på en grusväg samt lite på ängarna. Han gick som sagt bra, även om det ibland blir lite dragkamp i avsaktningarna. Men det blir bättre och bättre ju mer jag lär känna honom!


RSS 2.0