Hoppträning Zazou

Idag var det Zazous tur att hoppträna, för Ann Liwing denna gång. Det var en jättebra träning för oss med fokus på att få igång och hålla en bra galopp. Precis vad vi behövde!

Överlag har jag inte haft en sådan jättebra känsla i hoppningen med Zazou på sistånde. Det känns som om jag börjat fibbla och krångla till det allt för ofta. Tror det beror på att jag ridit henne så mycket markarbete/uteritter med fokus på att hon ska lyssna på de samlande hjälperna, kunna korta galoppen osv., och att detta har sedan följt med lite för mycket in i hoppningen. Jag har tänkt för mycke bakåt istället för framåt helt enkelt, framförallt i anridningarna.

Hade dom tendenserna i början av träningen idag med, och då kändes det inte så bra. Men sen släppte det! Jag vågade galoppera på mer (och märkte att vinterns arbete åtminstånde verkar ha gett lite resultat då hon inte blev det minsta springig, utan tvärtom), vi fick ett helt annat flyt och allt kändes lätt och okomplicerat igen. Tänk vad lite det behövs för att allt känns helt annorlunda, så små förändringar att dom ibland knappt ens syns.

Hoppning är verkligen en färskvara, och ibland kan det vara lite trögt efter vinteruppehåll osv., men idag fick jag äntligen tillbaka den känslan jag hade förra året på henne (om inte bättre). Nu gäller det bara försöka se till att fortsätta uttnyttja galoppen såhär och inte falla tillbaka i gamla banor igen.

Sen måste jag försöka jobba bort det där att hon flyter ut åt höger ibland. Använda högerskänkeln lite mer helt enkelt.  
Haha gillar när plankan ramlar ner precis när vi ska hoppa, Zazou ser lite förvånad ut men hoppar glatt ändå :p

Hoppträning Luna

Idag försökte jag jobba henne mer mellan hindren än sist. Stundtals kändes det bra, men ibland blir hon ganska stark och spänd . Framförallt linjen (till vänster på filmen) med räcke, 3 galoppsprång oxer, 3 galoppsprång räcke var svår med henne då hon dels hoppar rätt långa språng och dels ligger på väldigt mycket, vilket leder till att det blir väldigt trångt med 3 språng emellan.

Sen orkar hon inte riktigt att hålla en samlad galopp ibland i svängarna, så det blir trav istället. Vid dom tillfällerna låter jag henne guppa över hindret i trav istället för att göra någon grej av det. Att ta det lugnt framför hindrena är ju något som hon snarare behöver uppmuntras till att göra, då hon gärna skjuter iväg lite som en kanonkula när hon ser ett hinder.

Dock kändes vissa anridningar jättebra, hon var avslappnad, väntade ut hindret och hoppade fint. Nu är det bara att hoppas på att dom andridningarna blir fler och fler i framtiden, för den dagen alla känns så tro jag nog att denna flicka kan gå stora klasser.

En liten film från banan vi avslutade med


M&Z


Fotograf: Jasmine Öhlin


Vardag

Ska försöka bli lite bättre på att ta fler vardagsbilder med min mobil och lägga in då och då. Bra/dålig idé?Tävling i Enköping med Zazou

110
Var bed A iom att det var en förklass inför div 1. Det var betydligt mer tittigt än i Botkyrka som vi var sist, många "läskiga" hinder. Därför blev jag positivt överraskad när Zazou kom in i ridhuset och inte kollade på någonting alls, hon brydde sig liksom inte. Ändå är det bara andra tävlingen på året, och på förra tävlingen var hon ju väldigt spänd för saker som var betydligt mindre anmärkningsvärda. Hon hoppade iaf runt felfritt och det kändes enkelt.


120

Detta var då lagklassen. Hon kändes fin på framhoppningen. Hoppade 1-5 bra, även om det kändes lite tungt liksom, hon hoppade inte lika lätt som hon brukar och hon stod emot lite på nåt hinder. Sen på 6:an som var en oxer kom vi lite långt ifrån, och där tog det stopp. Efter det kändes det verkligen som om bensinen tog slut helt och hon ville inte hoppa mer. Blev jätteförvånad/besviken/illa till mods. Hon brukar ju liksom väldigt sällan stanna, och jag ser henne som en häst som alltid försöker göra sitt bästa och ställa upp. Men i denna klass kändes det verkligen som om hon "dog" helt.

Funderade över vad det kunde bero på. Det som gnagde (gnager) mycket är felet jag gjorde när hon stannade första gången, att jag var så dum som inte tog ut svängen mer och la till ett till galoppsprång (det var en distans på mellan 6-7 språng). Men alltså just det här att bensinen tog slut efter det. Kanske är hon helt enkelt för lite hoppad i år så hon kände att hon inte orkade mer. Brukar ju alltid hoppa studs och sånt hemma regelbundet, men nu har jag inte kunnat göra det på flera månader iom att underlaget har varit så dåligt. Och det blir ju tyvärr inte att man åker iväg till ridhus hela tiden heller. Har ju inte kunnat jobba henne på volten alls, utan det har enbart blivit uteritter utöver hoppträningarna jag varit med på + såklart några gånger då vi åkt till ridhus. Men samtidigt har hon ju gått 5-6 dagar i veckan, så kondition borde hon ju ha. Det är väl isf själva styrkan som är bristvaran.

Funderade även på om hon kunde ha nått litet virus eller nåt, för hon var ovanligt lugn hela dagen. Höll inte på att gå omkring när vi gjorde i ordning henne, och la som sagt knappt märke till dom tittiga hindren första gången hon såg dom, hon brukar vara så himla uppmärksam och vaken på sånt annars. När vi kom hem tog jag därför tempen på henne, och då hade hon faktiskt 39 grader. Inte konstigt om hon kände sig matt då lilla gumman. Dock så hade tempen gått ner vid nattningen typ 5 timmar senare, så det verkar ju inte vara något allvarligt. Men om det nu var något förstår jag verkligen om hennes krafter tog slut, stackarn.

I vilket fall som helst är det iaf att gå ner i klasserna som gäller på dom närmsta tävlingarna framöver. Det händer så otroligt lätt att man tappar självförtroendet, och det vill man ju helst undvika så gott det går.

Zazou <3

Bild från tävlingen i helgen. Fotograf: www.madick.se

Lunas första hoppträning

Hopptränade Luna idag för första gången. Har inte haft möjlighet att hoppa henne så mycket innan pga underlaget, så det var väldigt roligt att äntligen hoppa henne lite mer ordentligt. Ärligt talat var jag lite orolig för hur det skulle gå :p Hon har ju varit så springig i samband med hoppning, och då har jag ändå mest hoppat enstaka hinder. Men det gick helt klart över förväntan, hon var superduktig!

Luna verkar verkligen vara en lättlärd häst. När vi hoppade fram hoppade hon inte alls bra. Typ 3 galoppsprång innan hindret sköt hon iväg och hoppade långa flacka språng samt rev flera gånger. Marcus (tränaren) trodde att hon tidigare i sitt liv blivit dragen i munnen både innan över och efter hindrena (vilket inte är otroligt iom att hon är en väldigt framåt häst), och att detta har blivit ett sorts försvar från hennes sida. Därför skulle jag fortsätta att vara mjuk och lätt i handen samt vara lugn själv trots att hon sprang iväg sådär. Han sa att det förmodligen skulle ta en hel del språng innan hon skulle förstå och börja hoppa annorlunda, men det kändes som om det gick upp ett litet ljus för henne redan efter framhoppningn. Innan filmen börjar har vi nämligen inte hoppat så jättemycket, bara småhinder, men hennes språngkurva kändes redan helt annorlunda på dom sprången som är med där jämfört med dom i början. Faktum är att vissa av dom är några av dom finaste sprången jag sett/känt henne hoppa, så det var superroligt!

Tror verkligen hon besitter mycket kapacitet, men det är nog mycket jobb kvar för att få fram hennes fulla potential. Nästa steg är att börja jobba henne mer emellan hindren. Denna hoppträning lät jag henne göra det mesta på hennes villkor för att försöka hålla henne så avslappnad som möjligt. Tror att det är en fördel att inte kräva allt för mycket i början, utan ta det steg för steg och låta henne bestämma lite själv också. Jag vill få henne att lita ännu mer på mig och att hon ska få mer förtroende för min hand, att jag inte kommer dra/rycka henne jättehårt i munnen. Det kommer förmodligen ta sin lilla tid, men då har vi kommit en lång bit på vägen och utifrån det tror jag hon kan utvecklas väldigt mycket!

Är iaf jättenöjd med dagens träning och det ska bli otoligt roligt att se vad det blir av henne i framtiden :)Årets första tävling - Botkyrka

1 meter

Zazou 2 stopp
Zazou har inte tävlat sedan oktober förra året, och har innan dess bara tävlat regelbundet i typ ett år, så hon är ju inte så rutinerad. Därför var jag beredd på att hon skulle vara lite spänd och tittig, vilket hon också var. Kände direkt när vi kom in på banan hur hon bara frös till och knappt ville gå framåt. Hade dessutom oturen att starta först, så hann inte rida runt något i ridhuset innan och ge henne en möjlighet att slappna av, utan var tvungen att starta direkt trots att hon var spänd som en stålfjäder. Såklart kom vi då inte ens fram till första hindret, utan jag var tvungen att lägga en volt och rida an igen. Sen hoppade hon alla hinder tills vi kom fram till en tydligen jätteläskig tvåkombination som stod vid väggen. Efter det kändes det som om hon slappnade av lite mer och hon hoppade alla återstående hinder fint.


Ture 0,0 fel vinst
Det kändes att Ture inte tävlat på ganska exakt ett år, han var inte riktigt lika uppmärksam på mina hjälper som han brukar vara på tävling. Fast han verkade iaf tycka det var väldigt roligt :) Det tyckte jag med såklart, har verkligen längtat att tävla honom! Hade inte alls tänkt rida fort, utan bara kapa svängarna lite där det gick. Dock så räckte det tydligen väldigt lågt, ända till en vinst :)
1,10 meter

Zazou 0,0 fel vinst
Eftersom hon nu redan varit inne en gång i ridhuset så trodde jag att hon skulle vara mer avslappnad i denna klass, och det var hon också. Visst var hon fortfarande lite spänd, men hon kollade absolut ingenting på något hinder. Grundomgången kändes överlag bra. Sen i omhoppningen var planen att rida ungefär lika dant och bara skära svängarna lite, typ som jag gjorde på Ture i 1 meter. Dock var inte Zazou riktigt lika med på noterna, och jag hade för lite ben i svängarna, så vi fick inget direkt flyt. Tror dessutom hon blev lite förvånad för vi har ju inte hoppat så jättemånga omhoppningar innan iom att hon var 6 förra året och mest gick avd B. Hon gjorde iaf sitt bästa och hoppade runt så som jag bad henne, om än stundtals lite tveksamt. Tro det eller ej, men det räckte faktiskt hela vägen till vinst det med! Jätteroligt! :)Dock så kände jag att just omhoppningssvängar är något vi måste träna lite mer på i framtiden. Jag måste försöka få henne att ta för sig mer i svängarna och tänka framåt istället för att bromsa in. Tror att det har mycket att göra med rutin faktiskt, men tror framförallt att jag måste vara mycket tydligare med mina hjälper, verkligen vara  övertydlig såhär i början.

Nu drar äntligen tävlingarna igång

Imorgon är det årets första tävling för vår del :) Det är en lokaltävling i Botkyrka. Zazou ska med och hoppa 100 och 110. Tror det är perfekt för henne att börja lite lägre iom att hon inte tävlat på ganska många månader nu. Hon är ju inte jätterutinerad på tävlingsbanan, så risken är att hon kommer vara lite spänd dom första starterna , och då är det skönt att det inte är allt för högt.

Gissa vem som med ska med då? Jo Turis :) När vi ändå åker till ridhus så kan ju han lika gärna följa med och hoppa lite liksom. Det är ju 1-meters hinder jag hoppar runt på honom nu, så han ska med och gå en 1-meters klass. Kommer nog kännas lite konstigt, han galopperar ju liksom över dom höjderna :p Men det är ju en bra träningsmöjlighet. Det är så roligt att han är på g nu!Tror även Ture tycker det ska bli kul att komma iväg på lite äventyr igen.


Mountain HorseDom här stövlarna blev mina igår :) Behövde verkligen ett par nya stövlar! Mina tretorn har varit trasiga, och när vi skulle hämta ut dom nya fick vi erbjudandet att byta dom mot ett par andra i samma prisklass, alternativt betala lite emellan, vilket passade mig perfekt då jag faktiskt tröttnat lite på mina tretorn. Dels på utseendet, men också på att de gått sönder så många gånger. (Dock så skulle jag gärna ha ett par tretorn som hemmastövlar då dom fortfarande är dom mest bekväma stövlar jag haft! Får se om jag kanske köper ett par i framtiden.)

Ett par klassiska, stilrena, svarta läderridstövlar var det jag var ute efter, och ett par sådana blev det :) Mountain Horse Supreme High Rider heter dom. Tycker dom verkar superbra! Mjukt och skönt läder, stilrena men ändå med lite fina detaljer och bra pris (ca 3800:- ligger dom på). Dessutom finns de i massa olika storlekar i både höjd och bredd, så jag lyckades hitta ett par som passar trots att jag har långa smala ben (vilket inte alltid är det lättaste). Har inte ridit i dom än, men utifrån det lilla jag provat dom verkar dom superbra :)


Hoppträning

Här kommer lite klipp från hoppträningen i förrgår. Det råkade visst bli lite svart dom 4 första sekunderna, men sen startar videon.Rolig helg

Nu är vi hemma från Göteborg Horse Show. Eller var hemma i måndags, menmen. Som vanligt var det hur roligt som helst! :) Massa trevligt folk, jättemånga fina rundor, duktiga ryttare och fantastiska hästar, samt typ hela utbudet av hästshopping samlat på ett och samma ställe. Det kan ju egentligen inte bli så mycket bättre haha. Det som skulle kunna varit bättre var mitt fotograferande, tog typ inga bilder alls :( Not good, not good...

Man kan ju inte skriva ett inlägg om årets Göteborg Horse Show utan att nämna Angelica Augustsson. Snacka om att en ny stjärna är född! Första gången hon startar en världscuphoppning och så går hon in och vinner. Helt otroligt! Det såg inte direkt ut att vara tur heller, trots att det gick så pass fort i omhoppningen såg det väldigt stabilt och säkert ut. Även Douglas gjorde ju en otrolig prestation, 0:a i grunden men tyvärr 4 fel i omhoppningen.

Tycker det är så himla roligt att Sverige har så pass många nya, unga, lovande ryttare. Tänk vårt landslag om några år, det känns som om det kommer vara hur bra som helst!Shoppningmässigt då. Köpte faktiskt bara en sak - en vårjacka. Börjar tröttna lite på mina Kingslandjackor, så denna gång blev det en klassisk, kort, mörkblå jacka med skärp i midjan. 600 kostade den. Jättefin!


Över till något helt annat. Igår hopptränade jag Zazou, och gud vad fin hon var! Verkligen superduktig. Helt klart den bästa hoppträningen i år! Håller på och klipper ihop en video, lägger nog in den imorgon :)

Sen idag var vi, jag på Zazou och mamma på Ture, iväg till ett ridhus i närheten och hoppade lite tittiga hinder. Jättelåga och tydligen jätteläskiga, men efter några språng slappnade Zazou av.


RSS 2.0