Problem-hjälpHej!
Jag har nyss börjat hoppa in min häst. Hon är ett varmblod på 5 år. Problemet är att hon river hela tiden, spelar ingen roll hur lågt det är. Hon är lixom inte rädd om sina ben. Jag löshoppar henne en gång i veckan och hon river aldrig. Hon är löshoppad upp till ca 130 cm. Nu låter det säkert som det är mitt fel att hon river eftersom hon inte gör det utan ryttare men det är för att hon galloperar framåt när vi löshoppar men inte med ryttare på ryggen. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara på ett bättre sätt men hoppas du kan hjälpa mig snabbt.
MvH
Lina Renström
http://ridsportlina.blogg.se/


Mitt svar: Det kan ju vara så att hon är lite svag och helt enkelt tycker det är jobbigt att hoppa med en ryttare på ryggen (med tanke på att hon aldrig river när du löshoppar henne). Jag skulle rekommendera att du börjar träna upp hennes styrka från grunden, hoppa mycket studs tex, och kanske inte hoppa så högt tan hoppa mycket låga hinder istället. Det gör ju trots allt lite ont för hästen att riva, så det är väldigt ovanligt att den gör det helt utan anledning. Men det kan ju faktiskt vara så att hästen är lite nonchalant. du kan prova att försöka göra hindren lite "läskiga" och mer spektakulära. Tex lägga in konstiga saker under, eller hänga en pressenning över, ja vad som helst. Detta gör förhoppningsvis att hästen tittar till lite extra på hindret och på så sätt kanske även lyfter sina fossingar lite bättre.
Jag tycker iaf att du ska fortsätta att löshoppa henne eftersom det går så pass bra. Du kan även löshoppa studs och små bomövningar så att hon bygger upp sin styrka även då.
 
Lycka till på tävlingen och hoppas det går bra!
 
Mvh Mikaela


Som vanligt är det roligt om ni skriver om ni sjävla har några tips att dela med er av.

Dagens ridpass

Red ut Lizza en tur. Hon gick bra! Wembley har fått gå en promenad och Ture har fått vila.

Hiss & diss Jag hade besöksrekord igår! :D

 Inne SM kommer att gå i början av nästa år istället för i slutet. 
 
 Jag har skickat iväg mina Tretorn stövlar nu, så hoppas verkligen dom kommer snart! Her gett önskemål om att få blåa denna gång. Tror det blir snyggt!

 Tessa är en klanthäst! Hon har noll balans, hon har gått omkull i hagen och förmodligen sträckt sig eller nåt. Det var därför hon inte kunde tävla i helgen.

 Det börjar blir mörkt på kvällarna, så det suger att rida sent! Eftersom jag slutar sent i skolan varje dag kommer jag dock vara tvungen att göra det ändå...


Det är roligt när det går framåt!

Nu när jag tänker efter - gud vad nöjd jag är med denna helg! Ture har känts så himla fin! Det har verkligen varit ett nöje att rida honom! Han känns liksom så säker. Jag vet att bara jag gör rätt så klarar han hindren. Och jag har nog kommit på lite hur jag ska rida honom. Visst, han har gått bra förr också, men nu känns allt mycket lättare och mer harmoniskt.

Var ju med i samma tävling förra året. Då gick det skit! Fick 4 fel i 135, 16 fel i 140 och 17 fel i 140. Både jag och Ture har verkligen utvecklats, och det käns så himla roligt!

2008


2009

Stockholm horse game tredje dagen

Idag red jag ju finalen i "drottningens pris". Han kändes så fin, och rundan kändes så lätt och okomplicerad. Det är nog den rundan som har känts bäst i helgen. Förutom trekombinationen! Usch vad irriterande! Var ett relaterat avstånd från en oxer, 5 galoppsprång fram till kombinationen. Kände att vi kom med lite stora galoppspång efter oxern, och var tvungen att ta en förhållning. Den blev dock lite för stark, och Ture började studsa på något konstigt sätt. Han sköt mig liksom ur sadeln, jag höll verkligen på att studsa av :p Hela rytmen förstördes, så vi rev såklart dom två första i kombinationen.

Jag och Ture har verkligen problem med trekombinationer! Jag lovar, säkert 80% av alla våra rivningar äger rum i trekombinationer. Måste verkligen börja öva mer på det!

Annars är jag som sagt väldigt nöjd med rundan. Ture var jätteduktig, bara lilla jag som klantade till det!


Dagens ridpass

Gick en långpromenad med Wembley och Lizza på ca en timme. Sen red jag Lizza typ en halvtimme på volten. Provade faktiskt att använda en gummisnodd. Gud, det har jag inte använt sen b-ponny tiden! Men hon gick faktiskt bra med den, hon trivdes mycket bättre med den än med graman. Anledningen till att jag använde den är att hon så fort man fattar galopp går i en helt annan form. I traven går hon jätteavslappnat, men sen i galoppen har hon svårt för att söka sig frammåt neråt. Och det är ju först då hennes galopp blir rund och fin.


Stockholm horse game andra dagen

Hoppade 140, kval till "Drottningens pris". Var 0:a idag med :D Slutade på en 10:de plats av drygt 120 startande. Kom även med till finalen imorgon, dit dom 24 bästa tjejerna i klassen kvalade =) Killarna har en egen final som kallas "Konungens kanna".

Iaf.. Ture kändes fin även idag, även om jag är mer nöjd med rundan igår. Idag kändes han litte mattare i sprången, han var i ett par bommar. Fast det kan ju även bero på att jag hade ett lite högre grundtempo, eller jag red snabbare över huvud taget iom att det var en A:0a. Men jag är såklart jättenöjd ändå! :D


Stockholm horse game första dagen

Hoppade ju en 140, och gud vad fin han var idag! :D Kom 0,0a och låg 8:a när jag hade ridit (var start nr 51) men vet inte vilken plats jag slutade på. Studtals var han kanske lite småstark, men han kändes iaf jättebra så det var superkul! :D


Lugn tävlingsmorgon!

Startar sent idag så i behöver inte åka förrän frammåt 1. Har hunnit gå ut med Wembley och Lizza nu på morgonen. Ska snart ut och börja fixa Ture, kanske knoppa honom och sätta i blindbroddar.

Tänkte så länge lägga in lite bilder från förra årets tävling där på ryttarstadion.

Det gick inte så jättebra med Ture då som ni kanske ser....


Men nu har jag suttit och kollat på denna film hur många gånger som helst för att försöka ta med mig känslan jag hade då in på banan idag. Det är nog den rundan då jag haft den bästa känslan på Ture någonsin! Även fast det inte är vår bästa runda, inte tekniskt sett och framförallt inte resultatmässigt, så vill jag återskapa den ridningen! Jag har lite längre tyglar, och låter honom gå lite som han vill (kanske lite för mycket i anridningen mot 3:an). Innan vissa språng ger jag honom nästan glappande tyglar, och han verkar trivas med det! Jag kommer så väl ihåg att känslan jag hade när jag red var super! Det kändes så enkelt på något vis!

Stockholm horse game

Imorgon åker jag till Stockholm Horse Game.

Ska hoppa en 140 med Ture imorgon, och sen kvalet i "Drottningens Pris" på lördag. På söndag blir det antingen final i "Drottningens Pirs" som går i 145 eller "Casparsson Memorial Jr och Yr" som går i 140.

Tyvärr får inte Tessa följa med. Berättar mer om det sen...

Tures makeover är färdig!

Fick låna en tjej i stallets klippmaskin, så nu är han äntligen helklippt! Friserade även manen. Det blev ganska stor skillnad tycker jag =)


Tog dessa bilder när jag klippte honom i  våras, men han såg och ser exakt likadan ut nu. Orkade inte ta nya för dom skulle ändå se precis likadana ut :p

Före


Efter

Före                                                                               Efter

Före


Efter

Före


Efter

Dagens ridpass

Red ut Lizza en sväng. Sen red jag Ture ett väldigt kort pass på volten, säkert bara en kvart. Båda två kändes fina!

Idag gick jag en promenad med Wembley, och sen skrittade jag en liten runda uppsuttet. Om drygt en vecka ska han tillbaka till kliniken!

EM i hoppning från Windsor Castle, England

Igår inleddes hoppningens EM med tidshoppning. Sverige ligger åtta efter klassen och Rolf-Göran Bengtsson var bästa svensk.

Schweiz och Holland öppnade starkt i hopp-EM. Schweiz leder både individuellt och i lag med Holland på silverplats i nationstävlingen. Båda lagen har mindre än ett nedslag i sammanlagda fel.
Sverige ligger åtta, 7,96 fel efter Schweiz.

Individuellt är det oerhört tätt.  Leder gör Pius Schwizer.Helena Lundbäck startade först för Sverige på Madick. Madick hoppade verkligen fint men slog till bromsarna på vattengraven och vägrade. Helena Lundbäck ådrog sig många extra sekunder här som lades till totala resultatet.


Svante Johansson startade som nummer två med order att rida snabbt men inte ta några risker i onödan. Saint Amour gick felfritt och Svante ligger, liksom Rolf-Göran, mindre än ett nedslag från täten.


Henrik von Eckermann och Montender var treje ekipage och i sin första tidshoppning tillsammans blev det ett klart godkänt resultat. Ett hinder ner men annars inga problem.


OS-ekipaget Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla startade sist för Sverige, Felfritt och bästa svenska ekipage för dagen.Rolf-Göran Bengtsson ligger på 20 plats, 2,66 fel bakom ledaren.

Källa: www.ridsport.seEM på TV

Fredag:
17:00-17:55     Hoppning. SVT1

Lördag:
20:45 - 23:15     Dressyr DIREKTSÄNDNING. Eurosport
23:20- 00:05     Dressyrfinalen. SVT1

Söndag:
13:55- 14:10     Dressyrfinalen repris från lördag. SVT1
16:30- 18:20     Hoppning DIREKTSÄNDNING. SVT24
17:00- 18:15     Hoppning DIREKTSÄNDNING. EurosportWebb-TV -->  klicka HÄR
Live - resultat --> klicka HÄR

Ture har aldrig varit snyggare!

Skulle raka Ture idag.  Han är så himla snäll och det gick superbra! ...fram tills jag hade ena frambenet, halsen och lite av ryggen kvar på vänstersidan. Då slutade klippmaskinen att fungera. Kul! Speciellt eftersom jag ska tävla i helgen. Tänk att komma till tävlingen med en halvklippt häst, haha. Då skulle alla bli förvånade!

Det var iaf verkligen tur att jag började klippa honom redan idag, och inte imorgon som jag funderade på att göra. Nu har jag ju tid att försöka få låna nån annas maskin, det skulle jag inte direkt ha haft om den gick sönder imorgon kväll klockan elva (tävlingen börjar ju på fredag morgon). Så det blir att försöka ragga upp nåns klippmaskin nu alltså! Och fortsätta med den otroligt roliga sysslan att raka polle imorgon. Usch det är så tråkigt, det tar sån jäkla tid! I en och en halv timme höll jag på idag, och då var jag ändå inte klar när jag slutade.Och här slutade klippmaskinen att fungera...


Det såg ut att vara mer päls när den satt på :p

Dagens ridpass

FRed Lizza på volten. Hon kändes fin, gick riktigt bra i traven och även stundtals i galoppen. Hon är ju dock fortfarande lite svag där. Hoppade tre studs.  först på marken, sen la ja upp varannan på sockerbitarna, och sen la jag upp dom helt så att dom blev ca 60. Även om hon ibland är lite för snabb egenom så gick hon bra!

Ture fick gå en lugn tur i skogen.

Veckans övning - galoppbommarAvståndet är beräknat för stora hästar. Har du en ponny kan det vara bra att korta avståndet lite beroende på hur stor din ponny är.

Denna övning gör hästen smidig och följsam då du tränar att länga och korta galoppsprången. Övningen består av upphöjda galoppbommar på böjt spår. Börja med att rida på fyra normala galoppsprång mellan bommarna. Försök därefter att lägga in ett femte. Prova sedan att rida på endast tre galoppsprång. Tänk på att du minskar vägen genom att rida på en innerbåge och ökar vägen då du tar ut bågen. När du kortar galoppen, tänk då på att det du i varje språng förlorar i längd ska du vinna i höjd.


Källa: Övningar och banor för hästhoppning

Hoppträning med Ture och Tessa

Var och hopptränade idag. Förutom dom övningarna som finns med på filmen så arbetade vi mycket med förvänd galopp samt med övningen "klockan".

Ture
Gud vad fin han var idag! Inte alls sådär småseg som han varit dom sista gångerna jag hoppat lite högre, utan idag kändes han precis som han ska kännas! Vaken och alert, men samtidigt avslappnad.

Dessutom tyckte jag han kändes väldigt fin i munnen, inte alls sådär tjaffsig som han kan vara ibland. Tror just det beror på min ridning. Idag hade jag lite längre tyglar och försökte låta han sköta sig själv lite mer, jag la min inte i för mycket. Som Ann (tränaren) sa: Rid inte för perfekt, hjälp honom inte för mycket och lägg honom inte rätt hela tiden. Det här är bara träning, låt honom tänka mer själv! Dels så blir han nämligen lätt lite bekväm av sig när jag hjälper honom för mycket, och dels så blir det ofta massa onödigt tjaffs. 

Hoppas han känns lika fin i helgen, då tror jag det kommer att gå bra!
Tessa
Även Tessa gick riktigt bra idag tycker jag, framförallt för att vara första hoppträningen på flera månader! Hon var väldigt pigg och glad, ibland till och med lite busig. Gjorde små bocksprång vid byterna ibland och sånt. Jätterolig att rida var hon!

Det är ju dock lite småsaker som vi måste jobba bort efter det långa uppehållet. Hon tar ju inte riktigt halvhalterna, utan tjaffsar gärna emot lite. Men i det stora hela kändes hon superfin! Hoppa kan hon ju! Gillar hennes små bakutsparkar hon gör ibland över hindren ;)
Problem-hjälpHej Mikaela!

Måste bara börja med att säga att din blogg är kanon!
Nu till mitt problem;

Det är så att jag och min ponny har tappat självförtroendet i hoppningen. Min ponny har börjat få tillbaka det så smått nu, dock inte jag..
När jag hoppar LB går det kanon och allt känns jättelätt, men när det sedan höjs till LA så blir jag skiträdd inne på banan trots att vi hoppar det superlätt på både träning och framhoppning. Så varje LA hela året har vi vägrat ut oss i, min ponny hoppar det jättelätt men det är jag som förstör, så fort vi kommer in på banan blir vi helt annorlunda, har du något tips hur jag ska få ordning på detta?


Mitt svar: Tack så mycket vad glad jag blir!

Jag tycker det här var en ganska svår fråga att svara på. Det verkar ju som att det mest sitter mentalt i ditt huvud, så jag rekommenderar absolut att du går på en föreläsning om mental träning! Har skrivit två andra inlägg som jag tror du skulle ha nytta av: Tips för ett bättre självförtroende och ett om mental träning

Både du och hästen kan ju, eftersom det går bra på träning! Försök hålla kvar den känslan in på tävlingsbanan, och försök att inte tänka på att det är en tävling. Se det som en träning helt enkelt! För att få bort tävlingsmomentet ett snäpp skulle du kunna starta LA i ungponnyavdelningen någon gång. Då blir det ju bara som en clear round du hoppar, och du behöver inte känna pressen att du ska rida fort osv.

Något du även skulle kunna göra är att åka på klubbtävlingar om din klubb anorndar sånt, där är ju också tävlingfaktorn ett snäpp lägre. Sen kan du försöka bygga upp så tävlingsliknande LA-banor som möjligt hemma, och verkligen låtsas att det är en tävling. För mycket har nog med rutinen att göra.

Något som jag brukar göra om jag tycker det känns högt är att bygga upp en superhög bana hemma, som sen bara får stå där några dagar. När jag sedan sänker ner till "min" höjd känns det oftast väldigt lågt. 


Det var några tips från min sida, har ni läsare några fler?
 


Dagens ridpass

Red ut på Lizza. Hon var lika pigg och glad som vanligt. Det kändes skönt eftersom hon som sagt var lite matt i lördags!Sen red jag Ture på volten. Han var superfin! Även han var pigg, men samtidigt väldigt avslappnad. Körde ett rent markarbetespass som inte blev allt för långt eftersom han kändes så fin. Övade lite på galoppombyten i var tredje steg längst diagonalen.Har även gått två promenader, en med Wembley och en med Ture och Wembley.

Bilder på Lizza från Roo Gård

Fotograf: Siri Brandell

Dagens ridpass

Bytte häst med mamma idag, så hon red ut på Ture och jag red som sagt
Tessa på volten.

Hon kändes jättefin! Hoppade ju på första gången på väldigt länge, så hon var lite pigg och drog iväg lite mot hindren. Hon verkade tycka det var roligt iaf! Hoppade 5,5:an (travhinder sen 5,5 meter till en oxer) och sen hoppade jag en liten låg bana.

Tyvärr blev filmen jättemörk, så man ser inte så mkt (speciellt inte i början). Aja, lägger upp den iaf!


Tessa är igång igen!

Ja ikväll ska jag hoppa henne lite för första gången på väldigt länge. Ska nämligen tävla henne nästa helg. Hoppar bara 100 och 110 eftersom hon inte tävlat på flera månader. Ska blir riktigt roligt!

Tänkte be mamma filma lite ikväll när jag hoppar, så det kommer nog en film lite senare =)


En film från en träning med henne för ett bra tag sedan. Jag red inte så bra, men tessa hoppade fint iaf :p

Promenader kan vara mysiga

Ja, dom behöver inte alltid vara jobbiga. Idag var det riktigt mysigt, väldigt härligt väder! Stannade även en stund på en äng där Wembley fick äta lite gott gräs efter många dagar i den grässnåla sjukhagen.


Tävling i Roo Gård med Lizza

Eftersom hon jag åkte med skulle hoppa första klassen, och jag och Lizza skulle hoppa den sista klassen blev det väldigt mycket väntan. Stackars Lizza fick stå i transporten hur länge som helst! Självklart gick jag ut och gick med henne ett par ggr. Trodde ändå att det skulle leda till att hon blev superpigg och övertänd, men icke sa nicke. Hon var superlugn när jag red fram och hur avslappnad som helst, hon som burkar vara lite stissig och väldigt pigg!

Väl på banan var hon fortfarande väldigt lugn. Och hon som brukar vara så otroligt rädd om sig (har bara rivit en ända gång tidigare under hela tiden jag ägt henne), rev två små skiträcken. Det första var ett grått plank. Vi kom nog lite nära och det var ur sväng så hon hann kanske inte riktigt se det, så hon hann inte upp med fram. Den andra rivningen kom pga ett missförstånd. Jag tyckte vi skulle hoppa av, men hon la in ett extra. Snäll som hon är försöker hon såklart att hoppa ändå, men hon rev ganska rejält. Annars kändes hon fin, hon var inte i ngt annat hinder och överhoppade sig inte, men hon var som sagt inte alls lika taggad som vanligt. Hon kändes liksom lite matt.

Min gissning är att hon var utmattad efter den långa dagen i transporten. Hon som är van att gå ute dygnet runt. Aja hon har alla fall fått ett snäpp mer erfarenhet och rutin!


Noo mina favoriter! =(

Vet ni? Mina Tretorn stövlar har gått sönder igen. =( Typsikt! Det dumma är att det är själva pluppen vid blixtlåset som gått sönder, så det går inte att laga dom själv genom att sätta dit ett nytt spänne. Blir att försöka byta ut dom mot ett par nya stövlar igen alltså!

Ahh vad ska jag nu tävla i imorgon (ja det gick att efteranmäla :D) och nästa helg på Stockholm Horse Game? Gillar inte riktigt mina andra stövlar, dom känns så hala jämfört med Tretorn...


Dagens ridpass

Red Lizza på volten en stund. En ganska kort stund, men tog några små skutt också. Ska nämligen förmodligen tävla imorgon. Hade ju egentligen anmält till en fälttävlans-tävling, men eftersom jag inte har haft tid att träna varken dressyrprogrammet eller terränghoppning så avanmälde jag. Min lillasyster ska dock dit, så mamma är ju inte hemma. Men sen visade det sig att en tjej i stallet skulle till en hopptävling väldigt nära oss, och jag och Lizza kunde få följa med om vi ville :D Så jag ska se om det går att efteranmäla nu. Lite sent kanske eftersom tävlingen är imorgon, men det är ju värt ett försök! Blir isf bara en LB.


Har promenerat med Wembley också såklart.

Utvärdering Pessoaselen

Nu har jag som sagt använt pessoa-selen två gånger på två olika hästar.

Än så länge måste jag säga att jag är positivt inställd till selen. Tycker den känns schysstare än bara inspänningstyglar och en gjord iom att den är mer rörlig och inte alls lika stum. Hästen känns mer "fri" i pessoaselen. Självklart beror det på hur hårt man spänner de olika inspänningarna, men min uppfattning är att man behöver spänna vanliga inspänningstyglar hårdare för att få ett bra resultat än om man använder en pessoasele. Den uppmuntrar hela tiden hästen att söka sig framåt neråt utan att egentligen tvinga den. Eftersom snöret som går från rumpan till mellan frambenen (om man sätter fast den där) är ledat, så kan hästen gå med huvudet i en högre form om den vill. Den sitter inte fast på samma sätt som när man helt enkelt spänt fast huvudet med inspänningstyglar. Samtidigt uppmuntras hästen som sagt att söka sig neråt i en djupare form och det är där det blir bekvämast för den att arbeta.Som ni ser på filmen har jag den inte alls hårt spänd, men Ture går ändå i en låg form och jobbar med ryggen. Han ser dessutom enligt mig även väldigt avslappnad och nöjd ut. För att få honom att jobba ett snäpp mer skulle jag nog kunna spänna den lite hårdare, men ville vara extra försiktig första gången jag använde den.Än så länge har varken jag eller någon av hästarna märkt av något av dessa problem:

"Det blir dubbla signaler och hästen tvingas ner i en form som är onaturlig. Samtidigt som den ska arbeta mer med bak dras den ner i form genom munnen!"

"Tycker det blir lätt att hästen går in med näsan och verkar inte så trevligt att få bakbenens ryck i munnen på hästen."

"Nej du håller med ryttare som Jens Fredricsson eller hästkarlar som Anders Eriksson att "pessoaselen" är ett påfynd från helvetet. Ytterligare ett "hjälpmedel" som stjälper mer än hjälper! För oavsett hur löst du fäster de sk linorna blir det fortfarande ett drag i munnen på hästen så fort den arbetar med bak. Dubbla signaler alltså!"Det blir inga obehagliga ryck i munnen iom att snöret inte sitter fast i bettringen utan rör sig fritt genom en slags "tunnel" (hittade ingen bra bild, får fixa en imorgon).

Sen att hästen tvingas ner i en form som är onaturlig håller jag inte heller med om. Den tvingas aboslut inte till någonting, den kan som sagt gå i praktiskt taget valfri form (om man inte spänner den för hårt såklart). Däremot uppmuntras den att gå i "rätt" form, en form som inte alls är onaturlig utan en form som är skonsam för hästen och bygger muskler som är viktiga vid ridning om man vill ha en hållbar häst.

Och till sist det här med att den ger dubbla signaler. Anledningen till att den har en lina bakom rumpan är för att hästen ska arbeta mer med bak och verkligen sätta under sig. Inte bli framtung, hänga i bettet och springa med bakbenen en kilometer bakom sig som det lätt blir med vanliga inspänningstyglar. Jobbar hästen bra med bak blir det snarare slappare i linan som löper vid bettringen, det blir inte mer drag i munnen vad jag har upplevt iaf. Och som sagt, den löper vid bettringen så det blir inget ryck i munnen.
Det här var lite om mina åsikter om pessoaselen. Självklart fungerar den säkert olika bra på olika hästar, och vi alla har olika syn och åsikter om selens utformning och effekter. Jag tycker det är oerhört intressant att läsa era tankar, och det är alltid lika roligt när det skapas en diskussion. Nu hoppas jag iaf att ni fått en lite klarare inblick om hur jag ser på saken!

Dagens ridpass

Gick som vanligt två promenader med Wembley.

Sen red jag Ture på ängen. Hoppade lite små-skutt på terränghindren där, och sen körde jag lite vanligt markarbete också. Han kändes väldigt fin faktiskt!

Sen provade jag att longera Lizza med pessoaselen. Hon gick bra och det såg ut som om hon jobbade bra med ryggen samtidigt som hon var väldigt avslappnad, iaf i traven. I galoppen spänner hon sig fortfarande lite och sökte sig inte framåt neråt  på samma sätt. Ville inte spänna selen för hårt heller eftersom det var första gången hon longerades med den, så hon fick helt enkelt gå i lite för hög form den största delen av galoppasset. Men stundtals slappnade hon faktiskt av även här!

Har läst era kommentater angående Pessoa-selen för ett par inlägg sedan och ser att väldigt många av er är oerhört negativa. Kan skriva ett nytt inlägg snart om hur jag upplever selen nu efter två longeringspass med den!


Hade den som sagt väldigt lös för att inte pressa henne för mycket, men spände den en aning mer än det här i slutet. Den behöver faktiskt inte sitta så hårt, tycker hästarna verkar jobba bra ändå!


Bilder på Lizza från Rimbo

Fick några fina bilder av Siri från LB:n i Rimbo =)


Dumma funktionär som står ivägen sådär! :p
Haha min rumpa såg så konstig ut :p

Fotograf: Siri Brandell

Pessoa sele

Fick med ett informationsblad med pessoaselen. Beskriver syftet och användningen av pessoaselen, och den låter ju väldigt bra! Ett utrag ur bladet:De flesta hjälptyglar är fastsatta i longeringsgjorden och därvid dras hästens huvud i rätt form. Man går då miste om den viktiga uppbyggnaden av ryggmuskulaturen.

Med Pessoa trainingsystem tvingas hästen att arbeta, först i en låg form som hjälper till att bygga halsmusklerna för att successivt komma till en högre form.

Det är allmänt känt att den bästa gångarten att bygga upp muskler är i trav och den bästa gångarten att skapa bättre balans är i galopp.

Därför rekommenderas att börja arbeta hästen i trav och endast när gångarten är tillfredsställande bör man övergå till arbetsgalopp.

Målet med galopparbetet är att nå den form som liknar den hästen rids i.

Framskridandet av arbetet från låg till hög form skall inte påskyndas. Varje form skall vara väl genomarbetad innan man påbörjar nästa.

För att undvika stelhet och träningsvärk hos hästen bör inte arbetspassen vara för långa.


Olika former


Låg form. Hästen ska söka sig framåt nedåt så att rygg och bakben börjar arbeta i en avspänd form.Mellan form. Det här är en övergångsform som hjälper till att bygga upp halsmusklerna.Hög form. Den här formen är den som hästen rids i. Den hjälper till att bygga upp de sista musklerna som hästen behöver för att bli i perfekt balans i samlar galopp.Dressyrform. Rekommenderas för ryttare som önskar nå en hög nacke.Vet inte var vi köpte selen, men den kostade iaf typ 800:-

Dagens ridpass

Red först Lizza på volten. Hon var ganska pigg och lite ofukserad, men i slutet slappnade hon av bra, speciellt i traven.

Gjorde övningen med två bommar på långsidan som man sen ska variera galoppsprången emellan. Hade ca 20 meter emellan bommarna, och det var verkligen inte den lättaste övningen på Lizza. Har ju försökt jobba mycket med att stärka hennes galopp, och det är en bit kvar på det arbetet kände jag. Fick in 4-7. Kunde nog pressat henne ett snäpp till och få in 8, men ville inte det eftersom det var första gången vi gjorde denna övning, och hon var bra trött och svettig ändå. Till och med löddrig under tränset!


Sen longerade jag Ture med Pessoaselen för första gången! Tyckte det var ganska svårt att veta hur hårt jag skulle spänna den, kunde nog spänt den lite hårdare, men tyckte det såg ut som att han jobbade riktigt bra iaf! Man kan ju välja hur man ska ställa in den - om hästen ska jobba långt och lågt, eller lite högre och kortare. Fick med ett papper där det stod allt sånt här, kan göra ett inlägg om det sen! Ture fick iaf jobba långt och lågt idag!


Hade även tänkt ladda upp ett videoklipp, men youtube fungerar inte för mig just nu så det kommer senare!


Jag har även promenerat två promenader med Wembley.

Svar

Det vore väldigt intressant att höra hur du sätter mål för din karriär som ryttare, om du vill utbilda dig osv, och då på tal om utbildning: vad läser du nu?
Jag har inga direkta mål för min karriär som ryttare faktiskt. Just nu läser jag Sam ekonomi, men jag vill även läsa vidare efter det. Dock förmodligen inte direkt när jag gått ut, och jag vet inte vad jag vill läsa vidare till, men läsa vidare vill jag!

vad gör du på fritiden? förutom hästarna..
Är med kompisar, sitter vid datorn och kollar på tv typ.

Vilken är din favorit maträtt? :)
Pannkakor haha ;)


Hur ofta brukar du träffa kompisar?
Så ofta jag kan!


hur lång är du och hur mycket väger du? :)
Är drygt 175, vet inte hur mkt jag väger men runt 55 kg tror jag. Inte så mycket med tanke på min längd kanske, men har väldigt smal benstomme tror jag. Kommer nog alltid ha smala ben och smala armar hur mycket jag än äter.

Vem/vilka är dina bästa vänner?
Vill inte säga namn, men har väl typ 5 stycken som står mig extra nära!

Har du pojkvän? :)
Nope

är du nöjd med ditt utséende? du är söt :)
Jag vet väldigt många jag skulle vilja byta med om man säger så... :p Men tack så mycket!

om du inte skulle hålla på med hästar vad skulle du då hålla på med? :)
En sport? Hmm... tycker friidrott verkar roligt! Och volleyboll!

Brukar du festa?
Är inte någon sådan som festar varje helg, men jag tycker det är väldigt roligt så ja.

har du tandställning? ^^
Yes ;)

Finns det något med hästar du inte gillar?
Att dom tar så mycket tid, att man är så uppbunden.

Har du någon gång tröttnat på hästar? Bara för en liten stund?
Ja ganska många gånger faktiskt. Men har nog aldrig på allvar funderat på att lägga av. Inte än iaf.

Brukar du shoppa mkt?? Jag är typ en shopoholic och älskar hästar? E du likadan??
Jag älskar att shoppa! :D


Har du någonsin haft vänner som sedan blivit avundsjuk på allt du har. Egna hästar, stall osv.Och ni har i stället blivit osams. ( om de själva bara rider på ridskola eller ngt?) förstår du vad jag menar?
Nej, det låter inte som några vidare vänner det!

Du har ju sagt att du gillar att skriva, och kan tänka dig att bli journalist. Men hur blir det med dina hästar? Det blir nog lite svårt att som te.x 20 åring som söker jobb ska ta hand om hästar! Man ska ju följa sina drömmar! Men det skulle vara kul om du blev nästa malin bayard (eller det kanske är din dröm)! Men liksom hur blir det med ridningen? har du funderat ut det? du tar ju lixom studenten nästa sommar?! Du har ju tur om dina mammma vill ta hand om dina hästar? Men om det inte funkar? Vad gör du då?( förlåt det blev lite långt, men hoppas att du förstår vad jag menar?)
Ja det stämmer. Angående framtiden så har jag faktiskt inte tänkt så långt. Eller ibland tänker jag på det, men vad jag vill ändras liksom från dag till dag. Ibland är jag jättesugen på att typ starta ett försäljningsstall eller något, men ibland tycker jag att det skulle vara jätteskönt att inte ha några hästar alls utan bara ha en lägenhet i stan och ett "vanligt" jobb. Så vi får se, framtiden får helt enkelt svara på den frågan.


När börjar du förresten skola igen? jag börjar i morgon lixom?
Jag börjar imorgon (torsdag).Vad ska du göra efter gymnasiet? Ska du plugga vidare, eller ska du göra något annat?
Jag vet faktiskt inte. Tror inte jag vill plugga vidare direkt, vill kanske ut och resa eller något först.

Är du kär?
Nej faktiskt inte! Eller såg på Cold mountain här om dagen, och Jude Law är ju inte helt fel, haha ;)


Vart går du i Gymnasiet?

I Norrtälje.Är det något du får sätta åt sidan för att kunna hinna med hästarna som du tycker är väldigt jobbigt att sätta åt sidan? (T.ex. åka på solsemester, titta på tv eller vad tusan som helst... :-))
Ja, väldigt ofta missar man saker. Men allt handlar om att prioritera. Om det är något som jag tycker är väldigt jobbigt att sätta åt sidan, så ser jag helt enkelt till att inte sätta det åt sidan.


Tycker du att du hinner med skolan så mycket som du vill? Favoritämne?
Jag har mer tid till skolan än vad jag utnyttjar om man säger så :p Favoritämnet är nog svenska och idrott.


Om du en dag är helt hästledig, vad gör du/skulle du göra då för att det skulle kännas som en lyckad dag?
Först och främst ha en lång sovmorgon! Sen kanske åka in till stan med kompisarna och shoppa och fika eller något. :)


Eftersom att ni har jättemånga hästar och en egen gård!Hinner ni mer att åka utomlands med familjen, på en resa.Typ till grekland. Utan hästarna. Eller går inte det pga hästarna?
Jo det gör vi. Vi reser ganska mycket utomlands faktiskt. Oftast minst 1 gång om året.


hur hinner du med 3/4 hästar när du går i skolan?
Jadu... Jag försöker vara så effektiv som möjligt med allt som gäller hästarna. Håller inte på och borstar varje häst i en halvtimme, rider lite kortare men intensivare pass osv.


okej detta är inte en fråga. Men skulle man kunna få se ditt rum ngn gång? hi
Maybe ;) Just nu är det dock väldigt stökigt, så det får bli den dagen jag orkat städa det :p


Har du bra betyg?
Har väl typ hälften VG och hälften MVG.

Har du gjort någonting du inte är stolt över. hälstrelaterat! kanske blivit så sur på hästen att du piskade lite lätt för ingen anledning.( menar lite lätt,menar inget illa till dig) Själv kan jag bli lite sur på en häst men skulle inte piska. Men kan vet ju inte, nån gång kanske man har gjort nått. Har du? Men man lär sig ju av sina misstag. Det kanske även var en själv som gjort fel?
Det här var ju en hästrelaterad fråga, fyfy ;) Men nej, jag har väldigt lätt för att kontrollera mig själv och jag skulle aldrig låta min egen besvikelse och ilska gå ut över hästarna om dom inte gjort något fel.


läser du några andras bloggar?( om en person kommenterat på ett inlägg, och skrivit upp sin bloggadress( vad det nu heter) brukar du då kolla in den bloggen?
Ja jag läser dom flesta av dom här "kända" storbloggarna, några kompisars bloggar och även 3-4 hästbloggar regelbundet. Sen är det många jag kollar in på någon gång ibland. Jag brukar oftast kolla in lite snabbt på dom som kommenterat tex.


Jag har tyvärr ingen speciell fråga till dig som inte handlar om just hästar.. Men jag undrar hur du gör för att träna dina hästars rumpmuskulatur. Någon speciell övning att tipsa mig om? Och hur ser du på detdär med att hästar ska trava på asfalterad/hårt underlag, jag har växt upp med att aldrig trava på hårt underlag men så nu på senaste har jag hört från/sett att många gör detta. Vad tycker du och varför? Långt inlägg men tacksam för svar! :D Jättebra blogg förresten!
Ännu en hästrelaterad fråga. Ni har svårt att hålla er borta från hästar märker jag, haha ;) Tjaaa, klättring och studs är ju alltid bra. Jag rider ganska mycket på hårt underlag, det gör tex senorna starkare men det gör ju dom också lite "stumma". Så det viktigaste tror jag är att rida på så varierat underlag som möjligt. Sen är det viktigt att inte helt plötsligt trava flera kilometer på hårt underlag om man aldrig gjort det förut, utan att börja lite försiktigt för att sedan öka stegvis.

 

vad gillar du för musik?
Favorit-bandet är Coldplay! 
beskriv din drömmkille (A)
Haha! Som Edward i Twilight - Snäll, omtänksam, rolig, spännande och snygg! Fast kanske inte vampyr då :p


hur mkt bloggläsare har du ?
Just nu brukar det ligga runt 500-600 unika per dag.

har du ngt smeknamn ?
Yes, dom flesta kallar mig Mickis.

vart ser du dig själv om 10 år ? yrke, barn, gift .. ?
10 år, då är jag 28 alltså... Hmm... Yrke har jag ingen aning om, barn vill jag inte ha allt för tidigt, men gift skulle väl vara trevligt att vara!

Har du ngn förebild ?
Nja. Har många jag ser upp till, men har väl ingen speciellt direkt som är just min förebild.

har du ngn piercing ?
Bara hål i öronen.

Tjänar du pengar på dina reklamannonser?
Nope. Försöker istället "tjäna besökare" dvs. utbyta annonser. :)


favorit tv-program/serie?

Desperate housewives, Ugly Betty, 2½ men, How I met your mother, Navy CSI, Simpsons. Ja, listan kan göras lång ;)


fint hår du har, är det ditt riktiga (inte löshår asså)?
Tack! Ja det är mitt riktiga!

kan inte du lägga in en besöks-räknare som alla besökarna ser? för skulle vara kul å veta hur många du besökare du har/haft/per dag, osv :)
Under länkar så hittar du några sidor som räknar besökare. Om du tex klickar på "tailsweep" ikonen så kan du se lite statistik (Tror dock att dens "vecko-räknare" visar fel). Även om du går in på bloggtoppen och söker på "tävlingsryttaren" så finns det en sån här graf eller vad det heter som visar hur många besökare jag har om dagen, i veckan osv. :)

Tjänar du pengar på din blogg?
Nej inte just nu.

Får du månads-peng? hur mkt isf? ;)
Får mitt studiebidrag varje månad, alltså 1050:-


Dagens ridpass 2

Red ju som sagt Ture på volten. Det var inget mysigt pass direkt, det verkligen HÄLLDE ner regn hela tiden! Både jag och Ture blev helt dyngsura.

I början i uppvärmningen/markarbetet gick han iaf skitbra! Var superlydig, ihop och mjuk i kroppen. Sen hoppade jag runt lite planlöst på några små-hinder som stod uppe. Även då kändes han jättefin! Efter det höjde jag upp en kompination (räcke, oxer) samt ett räcke till ungefär 140. Hoppade runt några gånger, och då kändes han inte alls lika bra. Han var seg som en filbunke och var i massa bommar. Kändes inte alls som vanligt med andra ord. Fösökte "pigga upp" honom genom att köra tempoväxlingar, men han var fortfarande seg och bjöd liksom inte.

Kan ju bero på att det spöregnade och att banan blev lite tung men ändå... Nu ska jag iaf öka på hans foderstat samt raka honom om ngn dag!


inte en bild från idag

Dagens ridpass

Har ridit ut Lizza i skogen idag. Blev galoppträning på grusvägarna. Hon kändes fin!

Sen har jag promenerat med Wembely också. Och vet ni? När vi stannade vi äppelträdet, då trodde han att en sån här snigel med skal var ett äpple, så han började äta upp den. Euuuw!Nu ska jag ut och hoppa lite med Ture!


"Personlig" frågestund

Denna blogg handlar ju endast om mitt "hästliv". Tänkte dock att det kanske skulle vara roligt för er att veta lite mer om mig som person, och kanske om mitt liv utanför hästvärlden? Hade däför tänkt ha en liten frågestund med icke hästrelaterade frågor.

Så varsågoda att fråga =)

Som ni säkert förstår kommer jag dock inte svara på alltför personliga frågor. 

STOPP


Fixat designen

Ah jag blir galen på detta! Har jobbat flera timmar med att försöka fixa till designen på en dator där det såg konstigt ut. När jag äntligen var nöjd så gick jag tillbaka till min dator. Och gissa vad!? Jo nu ser den ju konstig ut på min dator istället! Det är inga stora saker, men jag vill att min design ska vara perfekt ju! Och inte se olika ut med olika webbläsare. Varför gör den det för? =(

Ett par exempel:

Min dator
Mellanrummet är större till vänster än till höger om bilderna. Bilden sticker ut utanför texten.


Den andra datorn

Här ser det ju mkt bättre ut =(Aja. Nu ska iaf menyn inte vara grå för någon. Om den fortfarande är det måste ni säga till!


Veckans övning

Ska börja med en ny punkt här på bloggen som ska heta "Veckans övning". Här kommer jag en gång i veckan skriva om en bom-övning, i många fall insprirerad av boken "Övningar och banor för hästhoppning".

Meningen är att övningarna stegvis ska bli svårare och svårare för varje vecka. Några kanske du känner igen iom. att jag har ridit dom själv förrut, men dom flesta kommer att vara helt nya.

Alla kommer iaf hamna under kategorin "övningar". En tanke är att man vid ett senare tillfälle ska kunna klicka in på den kategorin om man inte vet vad man ska göra under ett ridpass, för att få lite inspiration och tips på bra och nyttiga övningar på ett enkelt sätt!


Fråga till er läsare

Vet att jag ställt denna fråga förrut, men eftersom det har tillkommit så många nya läsare på sistånde vore det intressant att ställa den igen!

Hur hittade du till min blogg? =)

Dagens ridpass

Red ut Lizza en sväng. Hon var fin, pigg och glad som vanligt! Blev mest galoppträning på grusvägarna.

Sen gick jag med Wembley två gånger också såklart. 10 minuter styck blev det. Han ska skrittas i ungefär tre veckor, sen ska han på återbesök.

Rena Wembley på paus under sitt favoritträd - äppelträdet såklart!

Problem-hjälpHej! Min ponny har dålig galopp. Han liksom spänner sig och ibland byter galopp, ibland bockar och liksom kommer ur rytmen. Har du nått tips på övningar till oss?

Mitt svar: Att han byter galopp och bockar kan bero på att han helt enkelt tappar balansen. Det kan bero på många olika saker tex. att han är svag eller att du som ryttare sitter lite i obalans. Eller så kan det bero på att han har ont någon stans och att det ibland "smärtar" till och att han då byter galopp för att avbelasta. Det är svårt att säga när man inte sett er i verkligheten. 

Om du är säker på att hästen är frisk så har jag några tips för hur du kan stärka galoppen och även öva upp balansen:
Studs alltid bra. Det övar även upp hästens kroppskontroll och på så sätt även balansen. Massor av galoppfattningar och avsaktingar stärker även det upp hela galoppen. En annan stärkande och balanserande övning är att rida mycket förvänd galopp. Har hästen svårt för att klara ett helt varv på ridbanan är ett tips att gå ut på en stor äng eller liknande, och på så sätt ha möjlighet att rida förvänd galopp med lite mjukare svängar. Tänk på att hela tiden försöka sitta mitt över hästen, sitta så stilla som möjligt och vara lätt i handen så att hästen själv får möjlighet att hitta balansen.

Har ni läsare några ytterligare tips och tankar?

Dagens ridpass

Red ut en galopprunda på Ture. Han kändes bra, även om han studtals hade en antydan till att bli lite hängande i handen. Sen så blev han jätterädd för några kor och kalvar, så han höll på att backa rakt in i en bil som skulle åka förbi. Han är inte så smart den hästen, backar hellre in i en åkande bil än att gå brevid några små söta kalvar, som dessutom är instängslade. Typiskt fegis-Ture! :pJag har även gått två 10 minuters promenader med Wembley. Stackarn, han tycker det är jättetråkigt att stå i sin lilla sjukhage utan sina kompisar!

Salt - ett tillskott allt för lätt att glömma bort

Salt är ett fodertillskott som allt för många glömmer bort, eller medvetet väljer att inte ge sina hästar. Det många inte vet är att för de lite mer högpresterade hästarna inte räcker med en saltsten. Tester har bevisat att det frivilla saltintaget hos de flesta hästarna inte täcker dess dagliga behov, vilket kan leda till brist på viktiga ämnen vilket i sin tur leder till en nedsatt  prestationsförmåga.
 

Saltet är nödvändigt för vätskebalansen eftersom att det innehåller natrium som är en så kallad elektrolyt som påverkar vätskebalansen.  Det är natrium som reglerar den viktiga vätskebalansen mellan blodet och kroppens celler. Brist på natrium kan leda till en mindre blodvolym vilket i sin tur leder till sämre förmåga att lagra vatten och minskad kroppsvikt.
     Överdosering av salt kan inte skada hästen så länge den har fri tillgång till rent vatten eftersom den överflödiga mängden då kommer ut med urinen. Det som annars kan hända är att hästen blir uttorkad, samma sak händer om hästen drabbas av saltbrist eftersom att den då inte känner någon törst.
Brist på salt påverkar hästen på många olika sätt.  Tester har gjorts vilka har bevisat att ett dagligt saltintag på mindre än 90 mg/kg kroppsvikt leder till nedsatt prestationsförmågan på högpresterande hästar. Vanliga följder är att aldosteronfrisättningen aktiveras, natriummängden i träcket blir för lite samt att plasma- eller blodvolymen minskar med upp till 10 %. Dessutom blir det svårt för hästen att ersätta en stor svettförlust, tecken på uttorkning kan uppenbara sig, och det kan bli svårare för hästen att återhämta sig snabbt efter en hård ansträngning.  Om saltbristen är lite värre kan hästen också få svårt att hålla hullet uppe.Anna Jansson, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har undersökt det frivilliga saltintaget hos 8 travhästar i hårdträning genom att väga deras saltstenar dagligen i 50 dagar. Rapporten visade att hos 6 av hästarna täcktes inte ens deras saltbehov vid vila och i och med detta resultat framgår det att endast en saltsten troligtvis inte är den bästa saltkällan för hårt arbetande hästar.
     En som också forskat inom detta ämne är Linnea Berglund som är agronomstudent. Hon har i ett examensarbete tittat på hur ett dagligt intag av inget salt alls eller ett mycket stort saltintag påverkar hästen. Detta test har utförts under en treveckors period. Det man ville se var om hästarna kunde avge allt salt när de fick mycket salt, samt om de som inte fick något salt skulle lida av saltbrist, och på vilket sätt det skulle påverka hästens prestation och återupphämtningsförmåga.
     Det man kom fram till var avsaknaden av salt och ett lätt arbete räcker för att minska hästarnas plasmavolym och därmed deras blodvolym. Detta leder till sämre prestationsförmåga då det är viktigt att bibehålla blodvolymen för att snabbt kunna återhämta sig efter stora svettförluster. Dessutom blev det svårare för hästarna att återfå sin normala kroppsvikt dagen efter ett väldigt krävande arbete. Koncentrationen salt i blodet var dessutom väldigt låg och i urinen fanns praktiskt taget inget salt allt.
     De hästar som fick mycket salt hade lättare att återhämta och kunde fortare komma tillbaka till sin vanliga kroppsvikt efter ett hårt utfört arbete. Man kunde också konstatera att ett stort dagligt saltintag ger en lika stor mängd salt i träck och urin. Detta visar att saltet inte lagras i kroppen, och är på så sätt inte skadligt för hästen. Det är dock extra viktigt att hästar med högt saltintag får fri tillgång till vatten för att kunna avlägsna det överskott av salt de eventuellt bär på.
     Utifrån detta kan man konstatera att hästar som ofta utsätts för stora fysiska påfrestningar och som svettas mycket påverkas snabbt av ett för lågt saltintag och att en överdos av salt inte är farligt. Det skadar betydligt mer med för lite salt än för mycket!Rekommenderad saltgiva


Utdrag ur en uppsats jag och två kompisar (Johanna Tatar-Bernström och Rebecca Blom) skrev i hästteorin i skolan.


Dagens ridpass

Red först Ture på ängen en stund. Sedan gick jag in på volten och red en stund där. Gjorde den korta studsen som jag skrev om här. Tycker nämligen att den var en väldigt bra övning för Ture som lätt blir lite lång. Red med vanligt tränsbett, så jag fick jobba en del för att verkligen få ihop honom. I slutet gick han skitbra!

Tävling i Rimbo med Lizza

Gud vad duktig hon har varit idag, verkligen!

Först hoppade jag ju en LC. Vi kom 0,0a och 4:a och det kändes som en bra runda!

Sen hoppade jag LB. Även fast min ridning kändes mycket sämre, så skötte sig Lizza superbra! Hon räddade mig mer än en gång (framförallt i kombinationen där allt bara blev pannkaka) och vi kom 0,0a och placerade även där :D Vi kom på en 7:e plats. Superkul, det var ju andra gången hon hoppade LB i hela sitt liv! 
 
Btw, vet ni vad jag vann i LB? En lite uppblåsbar badboll. Jippie liksom! Och i LC vann jag några neon-orangra gummisnodds rosetter + en blå och en gul bettplatta eller vad det heter :p  

Aja, det viktigaste är såklart att Lizza var fin, och det var hon verkligen! :D Praktiskt taget enda gången jag märkte av hennes orutin idag var i kombinationen (fattar inte hur hon kunde få in två där, hon som alltid brukar få lite kort på ett), och det lyckades hon ju reda ut med sina snabba ben, sin spänst, och framförallt sin vilja att klara hindren till varje pris. Och hur mycket är inte det värt?!

 

 

 
Första gången jag hoppade henne i ridhus förresten. Kanske första gången hon tävlade i ridhus över huvud taget? Hon är ju trots allt bara tävlad typ 5 ggr i hela sitt liv.

Dagens ridpass

Red Lizza idag. Hon var faktiskt jättefin, inte alls så pigg som jag trodde hon skulle vara. Hon var som vanligt ungefär. Okej, lite piggare kanske, men ändå lydig!

Red först på ängen en stund. Hoppade även lite små terränghinder där. Sedan red jag till volten och tog några högre språng. Hon var klockren, hoppade jättefint, så det känns bra inför imorrn!

Skönt, för hade hon inte känts som vanligt hade jag skippat tävlingen. Det är en lokaltävling i Rimbo jag ska till, ska hoppa LC och om det känns bra även LB.


På kliniken med Wembley

Har precis kommit hem från en lång dag hos veterinären med Wembley. Han blev behandlad på några olika ställen igen, hoppas verkligen han blir bra nu! Det positiva är att hans galopp såg mycket bättre ut idag när vi longerade! Han sätter under sig superbra, och har en helt annan takt. Hoppas att skillnaden märks även när man rider sen!
Lizza är fit for fight igen!

Lizza fick ju som sagt en spark och blev svullen samt lite halt för några dagar sen. Men idag longerade vi henne ordentligt och hon var inge halt alls! Skönt!

Något som hon däremot var va liiite överenergisk. Hon bockade och höll på när jag longerade henne, hon som aldrig har bockat förut :P vi löshoppade vi henne lite låga skutt också.

Ska nämligen tävla i Rimbo på lördag, så det vore bra om hon fick både springa och hoppa av sig lite innan dess. Blir ju kanske inte de bästa förutsättningarna för tävling, men vi har så himla fullbokat i vårat helgskema så annars skulle jag knappt hinna tävla henne innan hon ska säljas.

Aja, imorrn blir det ett ganska långt pass med andra ord. Ska hoppa lite också tänkte jag.


Dagens ridpass

Ture fick gå en runda i skogen. Blev även lite galopp på ängarna. Red med vanligt tränsbett och graman, och usch vad stark han var! Nu har jag fått mig påmind om varför jag inte ska hoppa eller rida ut på ett för snällt bett. Han blir vansinnigt stark, även fast man inte kan tro det när man rider markarbete. Då är han hur känslig som helst i munnen och superlydig.

Bloppis

Då kör vi igång min första bloppis! :D

Om ni vill köpa någon av produkterna, eller ha mer information och bilder på någon av sakerna, maila mig på tavlingsryttaren@hotmail.com.

Det är först till kvarn som gäller.
Pikeur kavaj, modell Epsom. Storlek 76 (38 lång). Bra passform, figursydd. Marinblå med guldkantad sammetsgrage . Bra skick!
Pris: 900:-


Det är svårt att få med den rätta färgen på bild. I verkligheten är den mer som på bilden nedan.

(För fler bilder, se i kategorin "tävlingar".)
Shires barnkavaj. Storlek 140.
Pris: 350:-Racesafe säkerhetsväst. Marinblå storlek M barn. Nypris ca. 2300:-.
Pris: 900:-Svea-Sverigetäcke. Storlek 135. Fleecefodrat regntäcke, yttertyg 1680 denier. Passar lite kraftigare hästar. Har ett pyttelitet hål (se bild).
Pris: 300:-

Sadelgjord med magplatta. Storlek 145. Aldrig använd.
Pris: 350:-

Equipe schabrak. Storlek full. Sparsamt använt. Nypris 630:-.
Pris: 250:-
Såld

Agria huva. Storlek full. Aldrig använd.
Pris: 150:-
SåldJohn Whitaker huva. Storlek full, men har ganska små "öron". Bra skick!
Pris: 150:-
SåldRiders Company brösta/martingal. Storlek ponny/cob.
Pris: 250:-Horse saver fram+bakskydd. Passar ponnyer med lite kraftigare ben / små hästar.  
Pris: 200:-Veredus Olympus bakskydd. Storlek S (ponny/cob).
Pris: 350:-
SåldSchockemöhle grimma. Storlek full. Teddyfodrad nosgrimma + nackstycke. Aldrig använd.
Pris: 170:-
Såld     

Fleecelindor. Aldrig använda.
Vita, pris: 100:-
Mias RS, lila, pris: 100:-

Ev. frakt tillkommer på priserna.

Konstig design?

Var inne på min pappas dator här om dagen, och min design såg ju för hemsk ut :S Kom att tänka på att den kanske ser ut så för flera av er också!? Det beror förmodligen på vilken webbläsare man har.

Såhär ska den se ut:


Ser den inte ut såhär för någon av er? Då måste jag se till att fixa till det på något sett.Oj det var många som inte ser den som den ska se ut. Nu måste jag verkligen ordna detta! Vet någon hur man gör? :p

Dagens ridpass

Red Ture på volten. Han gick bra! Hoppade 5,5an. Först en travbom, sen ca 2 meter fram till ett litet hinder, och sen 5,5 meter fram till en oxer. Hoppade oxern ganska låg men bred.Sen skrittade jag ut med Ture och Wembley i ca 45 minuter.

Lizza är fortfarande lite svullen på benet, och kommer förmodligen att få ett överben... Som tur är sitter det på utsidan av benet, så det är inget som kommer att störa henne utan bara bli ett "skönhetsfel".

En bild från SM


Haha min hjälm ser lite stor ut! Den var inte det när jag köpte den, men den måste ha töjt ut sig... Så när jag glömmer spänna hakbandet extra hårt så åker den ner i ögonen sådär ibland, och då är det lite svårt att se faktiskt! :p

Bloppis

Har lite saker jag skulle kunna sälja. Så vad säger ni om att ha en liten Bloppis snart?

Dagens ridpass

Red ut Ture en runda i skogen. Han var SUPERfin! Känns verkligen som om passet igår gav resultat, idag var han mycket mer ihop än vanligt samtidigt som han sökte sig framåt neråt så fort jag inbjöd honom att göra det.

Red på pelhambettet, men lindade kedjan med en gasbinda (heter det så? :p) samt spände den lite hårdare än vanligt. Var ju förut emot att byta bett på just Ture, men nu tänkte jag att jag skulle göra tvärt om och byta bett väldigt ofta. Tycker nämligen inte att pelhambettet är det optimala länge när jag hoppar honom, så ska prova mig fram och försöka hitta något nytt.

Tips för ett bättre självförtroende

Det här hänger ju ihop lite med inlägget som jag skrev om mental träning, så det blir lite liknande tips. Ska dock försöka inrikta mig lite djupare på hur man kan förbättra sitt självförtroende just vid tävling. Tycker det här är ganska svårt att skriva om, men ska försöka så bra jag kan!


Beröm dig själv när du gör rätt. Det är viktigt att berömma sig själv när man gör rätt. Det gäller även att låta sig själv göra fel ibland utan att hela världen går under bara för det. För att inte sänka sitt självförtroende är det dock viktigt att inte sätta för höga krav på sig själv, utan att hitta en balans mellan sin förmåga och sina krav.

Fånga en bra känsla. Försök tänka på en superbra träning eller tävling som du ridit, och försök återskapa den känslan.

Gör dig av med negativiteten inuti. Vi har alla en röst inom oss som hela tiden är där och förstör för oss. Det är den som säger till dig att du inte kommer att lyckas, att du aldrig kommer lyckas ta dig igenom banan felfritt och på ett bra sätt och att det inte ens är lönt att försöka. Om du inte kan göra dig av dig av med rösten när du behöver det testa något nytt. Föreställ att du har en volymkontroll över rösten som du kan sänka och höja som du vill. Eller ändra om rösten så att den låter som Kalle Anka. Hur seriöst tar du det den säger då?

Skapa en rutin. Rutiner gör att man känner sig tryggare i det man gör. Det kan vara allt ifrån vilken handske du sätter på dig först, till att alltid rida fram på samma sätt. Jag läste en artikel här om dagen om Stefan Holm. Han skrev att han alltid satte på sig strumporna och skorna i en speciell ordning, även på träning, för att sedan på tävling göra likadant och därmed få in samma trygghet. 

Skaffa dig erfarenhet. Erfarenhet stärker vårt självförtroende. Ju fler gånger du gör någonting, desto säkrare kommer du bli på det du gör.  

Se dig själv lyckas. Visualisering är alltid bra, även om du inte har så mycket erfarenhet. Du kan nämligen skaffa dig det genom visualisering. Tänk i ditt huvud väldigt tydligt hur du redan har genomfört uppgiften, och hur du lyckades. Jag brukar till exempel efter att jag har gått banan se mig själv rida den felfritt i huvudet. Bara genom att tro att du kan lyckas har du redan kommit halva vägen.

Se och lär. Om du har svårt att se dig själv lyckas kan du alltid om du har tid, försöka titta på någon annan som gör det. Ta till dig det som såg bra ut, och tänk dig sedan att dig själv rida på samma sätt. 

Se allting ur ett större perspektiv. Alla andra klarar ju detta, varför skulle inte jag klara det? Herregud dom på tv hoppar runt 160 hur lätt som helst, varför skulle inte jag klara av denna lilla klass då?

Fråga dig själv. Hur skulle du agera om du var mer självsäker? Hur skulle du rida, och hur skulle detta påverka hästen? Tanken är att du ska ta reda på hur du skulle vilja agera och hur det ser ut när du gör. Slutligen kommer detta leda till att du utvecklar det till en riktig handling och inte bara en föreställning.

Ta vara på det som är bra. Även om det gick dåligt i en klass så fanns det förmodligen något som faktiskt var bra. Försök ta med dig det och fokusera inte så mycket på det som gick dåligt. Visst, det är bra att kanske analysera lite varför det gick som det gick, men försök sedan att släppa det negativa och gå vidare med det som var bra i bagaget.

Ni får gärna fylla på listan om ni har några bra tips ni vill dela med er av.


Hemma igen...

... från en trevlig liten utflykt. Hästen jag provred var supertrevlig, väldigt välriden och hoppade fint. Vet ju tyvärr inte om vi har plats i stallet, så vi får se hur det blir...
Provridning

Nu ska jag åka och provrida en 6-åring efter Cortez - fullblod. Ska inte köpa en till häst (och ska inte byta in någon häst igen), utan ska ev. ha den för vidareutbildning och tävling. Ägaren har nämligen skadat sig, så hon kommer inte kunna rida på ett bra tag. Tyvärr har vi ju väldigt begränsat med boxplatser hemma, så vi får se hur det blir... Men den är förmodligen fin, finns många fina hästar efter Cortez. Bacchuz som jag hade under sommaren 2008 är ju efter honom, och han gillade jag verkligen!


Det vore roligt att veta var mina läsare bor!I vilket område bor du?

Eller bor du i ett annat land?

Jag själv bor som ni kanske vet i nr. 5 ;)

Problem-hjälpHej!
Jag har kanske inte direkt ett problem, men tänkte att jag skulle kunna skriva ändå. :)
Jag har ett varmblodssto på 13 år som jag har börjat hoppa med i maj i år. Siktar på att starta någon lokal nästa år för skojs skull. Men jag tycker inte att hon har någon som helst teknik egentligen. Hon är ju som sagt bara hoppad sen i maj, så det kanske kommer? Har en videosnutt då vi hoppar, så kan du se vad jag menar.
http://www.youtube.com/watch?v=r0yjBPeWFsM 4.50 in börjar vi hoppa. Har ni några tips och råd som kan förbättra hennes teknik?
Mvh Camilla (
http://www.unafraid.blogg.se/)


Mitt svar: Eftersom hon bara är hoppad sen maj så kan jag tänka mig att det först och främst är mer rutin som behövs. Löshoppa är generellt sätt bra för hästar som inte har så mycket rutin och inte vet hur man tar sig över ett hinder på bästa sätt än.

När hästen sedan är lite mer rutinerad och allt sitter där det ska, men att det är just tekniken som man vill finslipa på, så finns det lite övningar som kan bättra på detta.

För att få bättre framben är studs en bra övning, gärna med lite kortare avstånd. Då blir hästen snabbare och rappare i frambenen. Har man lite högre studs blir den även tvungen att lyfta upp dom ordentligt. Man kan också bygga upp en ganska paralell oxer, och sedan lägga en bom ca 70 cm bakom. Hästen blir då tvungen att föra fram sina framben och lyfter då sina överarmar. En tredje övning är att bygga upp ett räcke, och sedan lägga en bom ca 40 cm framför istället. Hindret får då lite mer volym, och när hästen höjer sig lite mer över hindret så kommer oftast frambenen upp.

Bakbenstekniken är oftast svårare att öva upp. En sak man kan göra är dock att hoppa väldigt breda oxrar. Det uppmuntrar hästen att verkligen sträcka ut bakbenen. Ordentliga stigsprång kan även det hjälpa till att få hästen att öppna upp bättre.


Vad säger ni? Har ni några bra tips?

Dagens ridpass

Red Ture på volten. Under dagens pass fokuserade jag mest på att rida med så lite hjälper som möjligt, samt att få honom så kort och ihop som möjligt.

Började med att rida skolorna i alla gångarter. Gjorde öppnor och slutor både längst spåret, på diagonalen, i volt samt förvända. Satt ner under största delen för att verkligen komma åt honom och kunna använda vikthjälperna.

Sen gjorde jag även lite bomövningar, en cavaletti och en riktigt kort studs. Studsen kändes som en supernyttig övning för Ture. Han var verkligen tvungen att korta ihop sig och sätta under sig bra med bak, samtidigt som han behövde vara snabb i benen.


Ca 1,3 meter emellan


Ca 1,7 meter emellan.


Sen hämtade jag Wembley och skrittade ut en lång promenad med honom och Ture.

Min typ av humor :pDet var en gång en bonde som hade ett problem - han hade två hästar som han inte kunde se skillnad på.
Han bestämde sig för att klippa svansen på den ena, men den växte ut igen.
Sen knöt han en rosett i den enas pannlugg, men den åkte av.
Så kom han på att han kunde mäta hästarna. Han insåg då nöjt att den svarta hästen var 3 cm högre än den vita!

Läsarfråga

Hur många rosetter har du? Kan du inte lägga upp en bild? Snälla! (:
Svar:
Haha eftersom du ber så snällt så ;) Tror jag har runt 400 eller nåt sånt. Har dock inte räknat dom på något år. Just nu ligger dom iaf i en stor plastsäck under min säng :p
Tygelsensor
Produkt: Tygelsensor
Pris: ca 325:-

Många toppryttare klagar på att svenskar i allmänhet rider med "för mycket hand" och är för hårda i handen. Vi låter händerna sköta jobbet i allt för många situationer istället för att rida mer med sits, vikthjälper och skänklar, vilket ofta skulle leda till en mer harmonisk ridning.

Tygelsensorn är ett träningsredskap för att kontrollera hur mycket tryck/drag ryttaren rider med. Sensorn är gjord av ett pappersmaterial och man fäster den mellan tygeln och bettringen. Ryttaren kan välja mellan olika tryckbegränsningar: femton, tio, sju, fyra eller två kilo. Om ryttaren tar för hårt i tygeln och överskrider maxtrycket går tygelsensorn av och tygeln släpper från bettringen. För säkerhets skull finns dock en tunn säkerhetskedja. Så ju färre kilo sensorn är gjord för, desto större krav på en lätt tygelhand.

Tyvärr har jag själv inte provat rida med en tygelsensor, men jag skulle hemskt gärna vilja! Jag tror att många skulle lära sig mycket av att ibland rida med detta redskap. Det borde vara en god mätsticka för varje ryttare för att känna efter med hur mycket tryck man faktiskt rider sin häst. Den får en att tänka efter vad man egentligen gör med sina tyglar, och att man i allt för många fall missbrukar sin tygelkraft.

Är det någon av er som har provat rida med en tygelsensor?

Bästa

Frida och Minstral fick 4 fel i finalen idag, och slutade därmed på totalt 12 fel. Det räckte till en 6:e plats. :D

6:a i SM, hur bra är inte det!?! Åh, jag är så stolt över dom!!!Älskade ponny <3


Dagens ridpass

Red ut Ture. Hade vanligt tränsbett och graman. Blev en ganska lugn runda eftersom det är stenhårt på grusvägarna nu. Tränade mycket på att göra sidförande hjälper och skolor genom att endast använda vikthjälperna. Ture är superkänsligt för sådant, så det gick jättebra! Försökte få honom att gå i vattnet i sjön också, det inte dock inte lika bra. Fegis häst!Sen gick jag såklart en promenad med Wembley. Samma väg dag ut och dag in. Superskoj, verkligen! Börjar seriöst tröttna på det här nu. Tänk att ha en skrittmaskin...


Hissar och Dissar Äppel säsongen är här! Nu är äpplena mogna på träden - perfekt godis till hästarna.

 Hästar som är lydiga även från marken (typ Wembley). Gud vad skönt det är, blir galen på hästar som så fort dom ser en grästuva drar iväg som ett ånglok, eller hästar som aldrig kan stå stilla när man ska sitta upp.

 Att ha en handhäst med sig ibland när man rider ut. Perfekt när man har många hästar och vill spara tid. Det är dessutom bra för hästarna att ibland motionera utan en ryttare på ryggen.

 Att bada med hästarna. Superhärligt! Plus att det bra träning både för deras kropp och deras huvud!

 Det torra vädret. Alla grusvägar blir stenhårda och det dammar som sjutton på volten.

 Att gå långpromenader varje dag med skadade hästar. Känner mig som en levande skrittmaskin just nu. Usch vad långtråkigt och enformigt det är!

 Alla bromsar. Varför försvinner dom aldrig? Det blir ju bara fler och fler!

 Webb-tv:n från Ponny Sm funkar inte. Jag blir galen, snart startar ju Minstral!

Webb tv från Ponny SM

Imorgon sänder dom webb-tv direkt från finalerna i ponny SM i Vetlanda. Snacka om att jag ska sitta bänkad framför datorn, min fd. c-ponny Minstral ska nämligen vara med och hoppa! Önskar honom och Frida all lycka till!!! Dom har haft 4 fel i båda kvalomgångarna och ligger därmed på en delad 9:onde plats inför morgondagens final. 

Världens finaste ponny med hans söta nuvarande ryttarinna. Saknar honom verkligen! <3<3 <3


Tv-sändningarna startar klockan 9 imorgon, och då går Consolation av stapeln. Därefter rider B-ponnyerna sin final, sedan C-ponnyerna och sist D-ponnyerna. Ni hittar sändningarna här.

Och glöm inte att hålla tummarna extra hårt när Frida Mårtensson och The Minestral hoppar! =)

Problem-hjälp

Vad roligt att så många har visat intresse för idéen jag hade! =) Det betyder att jag numera har skapat kategorin som heter "Problem-hjälp".Så du som vill ha hjälp med något problem du och din ponny/häst har; maila gärna till tavlingsryttaren@hotmail.com och döp mailet till "problem-hjälp". Det kan vara allt ifrån att din häst är springig efter hindren, till att den river med frambenen utan anledning. Ja, vilket problem som helst som du känner att du gärna vill ha tips om hur du ska lösa det. Självklart får du vara anonym här i bloggen, bara att skriva det i mailet isf!

Kommer att ta upp ungefär ett problem varje vecka, tänkte börja på måndag. =)

Översvämmning

Den här roliga synen mötte mig i stallet. Någon hade glömt att stänga av kranen, så det var säkert flera cm vatten i hela sadelkammaren + att det tom hade runnit över tröskeln och ut i det övriga stallet. Självklart var jag ensam där just då, så det var bara att börja försöka borsta ut. Tog minst en halvtimme, precis vad man var sugen på att börja pyssla med just när hästarna skulle in. Menmen ingen större skada skedd iaf.


Ny kategori!?

Får ofta in mail och kommentarer från personer som har ett problem med sin ponny/häst och gärna vill ha hjälp med förslag på övningar osv. Jag vet att många av er som läser min blogg är minst lika duktiga som jag, och ni har alla många olika erfarenheter som säkert skulle kunna vara till nytta. Vore det inte super om vi alla kunde dela med oss av våra tips och tankar för att hjälpa till att lösa dessa problem?!

Hade därför ev. tänkt starta en ny grej här i bloggen som jag kommer att kalla "Problem-hjälpen" (eller något liknande, förslag tas gärna emot). En gång i veckan kommer jag att publicera ett mail/en kommentar från en person som vill ha tips och hjälp, och så kommer jag att svara lite kort med mina tankar. Sedan får ni alla fylla på i kommentarsfältet med egna tips och erfarenheter. Så att kan vi lära oss av varandra, det skulle väl vara jättebra?

Eller vad tycker ni? Är det något som låter intressant? Skulle ni kunna tänka er att dela med er av era erfarenheter och kunskaper? Detta kräver ju att ganska många av er läsare är engagerade och aktiva, så måste innan jag börjar med det här se om det finns något intresse.


Mina hästar genom tiderna

Pelle. A-ponny. Jag gick inte på ridskola som ung, utan red denna ponny någon dag i veckan istället. Han stod i ett stall i närheten där vi bodde. Lite bongstyrig, men världens sötaste!


Toscana. Min första egna ponny. En b-ponny som jag tävlade lite blåbärshoppningar på, tror att jag kanske startade någon lokaltävling också. Hon var ingen superhopponny, men hon var världens snällaste! En perfekt första ponny, verkligen!

Romrussin. B-ponny. Tror att vi lånade honom ett tag, tävlade honom lite låga klasser. Han var väldigt ung och orutinerad.Moonlight. B-ponny. En ponny jag bara hade under ett kort tag som 4-5 åring.


Harvey. B-ponny. Mamma köpte honom praktiskt taget oinriden, jag utbildade honom lite och hoppade några clear rounder, sen sålde vi honom vidare. En försäljningsponny helt enkelt. Hur charmig som helst var han iaf!

Pinoccio. B-ponny. Liknande som Harvey, mamma köpte honom oriden, jag red honom lite och sedan sålde vi honom vidare.


Silver. B-ponny. Min andra egna ponny, min första tävlingsponny kan man säga. Ingen hoppmaskin, men en superbra läromästare som lärde mig grunden i hoppning! Startade nog någon LB på henne, fast jag tror inte att det gick så bra :P
Jewel Samantah. B-ponny. Världens coolaste ponny! Endast 120 cm i mankhöjd, och bara ett öga, men vilken kämpe! Hon och jag fick verkligen förtroende för varandra, och vi tävlade dom högsta klasserna för B-ponny med väldigt bra resultat. Vi ägde dock inte henne, utan lånade henne under några år.

Smokey Joe. B-ponny. Köpte honom orutinerad från Irland, och det var tänkt att han skulle bli Samantahs efterträdare då han var en dm högre, alltså en maxad B-ponny. Det visade sig dock att han hade spatt i alla ben, och vi var tyvärr tvungna att avliva honom. Så himla synd, för han var verkligen hur snäll som helst och ställde alltid upp. Han hade förmodligen ont redan när vi köpte honom, men ändå hoppade han snällt runt upp till LA-MSVB i slutet.Rathmacullig West. C-ponny. En ganska rutinerad c-ponny som vi köpte på Irland, men jag hann bara ha honom i några veckor innan vi upptäckte att han hade förändringar på röntgen Vi var därför tvungna att lämna tillbaka honom.


The Minestral. C-ponny. Ponnyn vi köpte istället för Rathmacullig West, även han från Irland. Han var dock väldigt grön och lite smått galen, så det tog ett tag att komma upp i klasserna. Till slut blev han dock en kanonponny, och vi skördade många framgångar upp till MSVA tillsammans.

Hero. D-ponny. En försäljningsponny mamma köpte in från Irland som vi sedan red till lite och sålde vidare.

Simply Red Alert. D-ponny. Även henne köpte vi in från Irland väldigt oriden, utbildade vidare och sedan sålde.
 


Knockroe Lightening. D-ponny. När vi köpte honom från Irland hade han tävlat LC-LB. Eftersom han var så himla tuff i huvudet så var vi redan efter ett år uppe i MSVA. Sen blev han dock skadad så han stod i ett år. Red igång honom igen och tävlade honom i några månader, och nu har min lillasyster fått ta över honom.Acha. D-ponny. Hade henne under ett sommarlov då jag utbildade henne vidare och tävlade henne, för att sedan sälja henne.

Tensen. Häst. Egentligen mammas häst, men jag hoppar henne samt tävlar henne. Har startat henne upp till 140. Hon har vi fortfarande kvar, men har inte varit igång på sistånde på grund av skada.

Saturnus. Min första stora häst. Honom känner ni förmodligen till väldigt bra ;) Tävlar iaf honom upp till 150.

Bacchuz. Häst. En häst jag hade i ett par månader under sommaren 2008. Tävlade honom upp till 145. Lånade honom för senare ev. köp, men då gick han tyvärr inte igenom besiktningen.

Ulanda. Häst. Hade henne under några månader, men bytte sedan in henne mot Wembley. Tävlade henne iaf upp till 130.Wembley. Häst. Förhoppningsvis min kommande stjärna. Den enda häst vi köpt som redan är väldigt rutinerad. Han har enligt uppgift tävlat upp till 150 i USA.

Lizzette. D-ponny. En försäljningsponny som jag i nuläget håller på att utbilda och tävla upp i klasserna.

Hoppas det var alla och att jag inte har glömt någon. :p


Dagens ridpass

Gick som vanligt en promenad med Lizza och Wembley. Lizzas svullnad ser möjligtvis ut att ha gått ner lite. Hoppas verkligen den försvinner snart! Nästa vecka är det ju både KM och terrängträning inplanerat för hennes del.

Red även ut Ture en timme. Blev lite galoppträning och skritt i kalhyggerna.

Syftet med öppna och sluta

Jag skriver väldigt ofta att jag gör mycket öppnor och slutor. Men vad är egentligen syftet med dessa övningar?


 Lösgörande. Hästen blir mjuk och smidig i sidorna. Att rida öppna och sluta på volt är extra bra gymnastik för hästen. Även förvänd sluta gymnastiserar hästen på ett effektivt sätt, framförallt dens inre bakben.

 Stärkande. Öpnna och sluta tränar upp varje ben då hästen inte kan "smita undan" utan verkligen är tvungen att arbeta med varje ben var för sig.

 Tränar upp koordinationen. Hästen måste verkligen ha koll på sina ben och tänka efter innan den rör sig. 

 Engagerade rörelser. Sluta är speciellt en bra övning för att engagera bakbenen. Bogarna är även mer fria än i öpnna, så på det sätter gynnar sluta även frambenen. Sluta är dock i regel svårare för hästen än öppna för du måste kontrollera rytmen, ha kontroll över hela överlinjen från nacken, halsen och ryggen till korset. 

 Förberedande inför galoppiruetter. Sluta på volt är en förberedande rörelse inför galoppiruetter.


Öpnna och sluta är nyttigt att göra i alla gångarter. Att rida i öppna och sluta i galopp är dock mycket mer krävande för hästen än att göra det i skritt och trav. Kräv därför inte att din häst ska kunna utföra detta några längre sträckor i början utan träna upp det successivt. Det är dock mycket bra övningar på många sätt och är absolut värda att träna på!

          
öppna                                                              sluta

Dagens ridpass

Red Ture på volten. Provade att rida med gags och dubbla tyglar. Tyckte dock att han kändes bättre igår när jag bara red med en tygel. Personligen gilllar jag över lag inte att rida med två tyglar faktiskt. Tycker oftast att man får en sådan "stum" känsla i handen då, och det var den känslan jag fick idag.

Hoppade även några språng på drygt 130 för att se hur han kändes jämfört med när jag rider med pelhambettet. Först hoppade jag med två tyglar. Då tyckte jag att bettet kanske var lite väl oskarpt, han blev liksom så lång och loj. Sen tog jag av en tygel och då kändes det bättre, även om jag får jobba lite mer för att få ihop honom än med pelhambettet. Fördelen var dock att han när jag tog tag i honom lite mer ordentligt, inte började tjafsa emot utan accepterade min hand på ett annat sätt. Vet dock inte hur det blir när man hoppar en hel bana, då kanske han blir lite för stark. Men ska kanske prova ha detta bett på någon hoppträning någon gång så får vi se...
 


Gick även en promenad med Lizza och Wembley på kanske 40 minuter.  Vet ni vad förresten? Ikväll ska jag ta och svara på alla frågor jag fått i kommentarsfältet på sistånde. Så om ni frågat något har ni förhoppningsvis fått svar senare ikväll =) 

Inne i en dålig period

Känner att jag blivit lite dålig på att uppdatera på sistånde... Har helt enkelt inte haft motivationen att skriva. Känner jag mig själv rätt kommer denna brist på motivation förmodligen möta sin motsats snart, dvs. att jag kommer skriva hur mycket som helst. Det återstår bara att se när den perioden kommer, det kanske tar ett tag, det känns så just nu iaf haha.

Ska iaf se till att börja skriva på dom tre rubrikerna jag har kvar snart. Har ju skrivit om "Hur jag rider fram till en tävling"  och "Hur jag förbereder hästarna inför en tävling, samt hur dagarna efter en tävlingshelg ser ut", så det betyder alltså att dom som återstår är "Mina hästar genom tiderna", "Tips för att stärka självförtroendet"  och "Syftet med öppna och sluta". Just det, sen ska jag ju skriva om "Min resa genom hästlivet" också.

Men nu måste jag ut och motionera tre hästar. Sitter fortfarande här med pyjamaströja. Har under morgonen underhållit mig med att kolla på tv, sitta vid datorn och prova måla mina ögonbryn mörka. Det känns verkligen som om jag åstadkommit något idag. Inte! Men nu ska det bli ändring på det!


Just det, det var ngn som undrade hur man gör sånna här animationer. Först och främst måste man ha Photoshop. Har ni det så kan ni läsa hur man gör här.

Gårdagens ridpass

När jag tog in Lizza så hade hon som en liten svullnad på ena benet. Tror hon har fått en spark eller något, så hon fick gå lugnt idag.

Skrittade ut Ture och Wembley i nästan en timme. Sen red jag Ture på volten en stund. Provade gags, och han gick super, verkligen! Hade tänkt prova lite andra bett nu ett tag, för jag tycker nästan att pelham har blivit lite för skarpt. Ska prova hoppa på gagset någon dag också, för i markarbetet kändes det som sagt jättebra!


Sommarbilder

Jag och Wembley =)

Hoppträning med Lizza

Hopptränade med Lizza idag. Jag var inte helt nöjd med min ridning, men hon gick superbra! Hoppade något språng på kanske 120, och sen en bana på ungefär 100-110. Det känns redan som om hon har mycket mer rutin i hoppningen, hon överhoppar sig inte lika mycket längre och hon suger liksom tag i hindren utan att bli lika springig och bara hoppa på fart. Men som sagt, min ridning kändes inte helt 100. Var bland annat lite mycket framme med överlivet. Lizza hoppar ju ändå, men det blir ju onödigt jobbigt för henne när jag lägger fram överlivet sådär. Jag är ju ganska lång dessutom.. Skärpning Mikaela!

Fina bakben har hon iaf!

Dagens ridpass

Ture fick gå dubbla pass idag. Först skrittade jag ut Ture och Wembley. Sen red jag Ture barbacka på ängen. Blev massa bilder:
Sommar animation

Har precis kommit på hur man animerar bilder. Det är jättekul ju, haha!


Dagens ridpass

Red först ut Lizza en sväng. Hoppade även några små-hinder på "hoppängen", en äng där vi ställt upp några terränghinder. Hade tänkt prova terrängträna henne, och kanske även starta henne i ngn tävling. =)

Sen skrittade jag ut på Ture och Wembley. Satt på Ture och hade Wembley i en longerlina. Skrittade i ungefär en timme.

Visste ni att...

... en innerskänkel är alltid den skänkel kring vilken hästen är ställd och böjd oavsett var hästen befinner sig på ridbanan. Det har alltså ingenting med mitten av ridbanan att göra, vilket dom flesta tror. Jag själv trodde det en väldigt lång tid, men det är alltså fel! Det kan vara något som förvirrar när man gör tex. förvända skolor.


Wembley

Longerade Wembley en stund idag. Tyckte dock att han såg halt ut... Vet inte om jag inbillade mig, hoppas det! Ska be mamma kolla på honom i morgon iaf.

Förstår liksom inte varför han skulle vara halt nu. Det enda han gjort dom senaste dagarna är att gå ute i hagen och gå på promenad med min brorsa (vi mutade honom lite haha). En dag ringde han och sa att Wembley var helt galen. Vi undrade vad han gjorde; bockade han? Sparkade han? Höll han på att hoppa omkring hela tiden? "Nej, men han går så jäkla snabbt!". Haha måste jag säga att han inte är varken hästvan eller hästintresserad?

Aja, tillbaka till ämnet. Han kan ju ha vrickat sig eller något? Kan inte komma på någon annan anledning till att han skulle vara halt faktiskt... Men hoppas som sagt på att han inte ens är det. Och skulle han vara det kommer ändå veterinären ut på tisdag, så isf får han väl kolla på honom då.


Dagens ridpass

Red Lizzette på volten. Gjorde samma övningar som i det här ridpasset, fast jag hade 5 studs istället för 3. Hon var väldigt pigg eftersom hon inte gått på några dagar, men i slutet slappnade hon av bra. Hoppade fint gjorde hon också. Hon överhoppar sig inte så fasligt längre, det är bra!Andra kvalet

Hoppade kval 2 igår, som gick i 140, och vi fick 8 fel även där. Denna runda kändes dock betydligt bättre än den igår. Rev första och sista i 3-kombinationen, tyvärr. Hade faktiskt räckt med att riva ett, rivningen på det första räcket var riktigt onödigt. Känns som om vi haft många onödiga nedslag i helgen, vilket jag grämer mig väldigt mycket över. Jag var ett nedslag från att komma till final, det gör ju inte saken bättre direkt.
 
Jag kunde ha hoppat en Gran Prix idag som gick i 150, men mina föräldrar ville hellre åka hem, så vi åkte hem igår kväll.

Nu är jag iaf väldigt taggad inför inomhus SM som går om ungefär en och en halv månad. Då jäklar ska jag rida ordentligt och slippa dessa onödiga nedslag som jag och Ture vanligtvis faktiskt inte brukar ha!
RSS 2.0