Statistik

Okej, det här har egentligen ingenting med hästar att göra, men jag gillar verkligen att kolla på statistik och sånt om bloggen. Kollar det flera gånger om dagen!

Om er läsare, till er läsare - såhär ser det ut just nu (från tailsweep.com, som har mycket intressant statistik på många olika grejer):

















Tycker det är kul att se att det även är folk från andra länder som läser min blogg. Och det här med vilka söktermer folk har använd för att hitta min blogg, det var lite kul att se också faktisk!

Tycker även att det ska bli roligt att jämföra denna statistik med statistiken några månader framåt!

Mitt mål i år är att någon gång ha över 1000 unika besökare, just nu ligger mitt rekord på 849 (som jag förövrigt hade i måndags :D). Ska bli spännande att se om jag lyckas uppnå det! =)


Veckans övning - kontrollövning

Här tränar du kontrollen av hästen mellan hindren.

Trava in över markbommen och hoppa oxern. Sakta sedan mjukt av och gör halt. Kom sedan fram i trav igen och fortsätt över nästa serie.

Full kontroll och en snabb avsaktning efter första serien ger mer tid och plats till en bra och balanserad ridning in i den andra serien. Denna kontroll är viktig på tävlingsbanan för att kunna hoppa sista hindret lika kontrollerat och felfritt som det första.














Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Svar del 1

Har som vanligt endast svarat på hästrelaterade som inte blivit besvarade förrut.


Vad är det för ras på dina hästar? (Lizza inkluderad, även fast hon inte är er längre :P)
Lizza är någon korsning, vet inte med vilka.
Ture och Wembley är holländska halvblod.

Ska du tävla något SM i år?
Har precis gjort =)

Kan inte du lägga in bilder på alla hästarna som står i ert stall, inte bara dina?
Jo det kan jag väl försöka fixa någon dag!

Favoritryttare bland "de stora"?

Svensk som jag är måste jag väl säga Rolf Göran. Han rider så himla mjukt och fint!



Kommer du köpa en ny häst nu när du varken har Lizza eller Wembley, bara Ture, att rida på?
Nej inte i nuläget, men kanske i framtiden!


Hur går det egentligen med Wembley? Är han fortfarande halt? Har ni åkt till någon ny veterinär?
Skrev ju om det igår =)

Hur höga är dina hästar?
Ture är 174 och Wembley ungefär 162 cm i mankhöjd.


Har du ridit på ridskola någon gång? Isånnafall vilken?
Nej det har jag inte!

Hur hinner du både hästarna skolan och bloggen egentligen? vad är tricket? :)
Jadu.. :p Ja vet inte, ja bara gör det liksom. Jag är iof uppe sent på kvällarna typ varje dag, så där skapas det ju lite extra timmar ;)

Hur mår Tessa?
Hon mår bra, mamma rider henne varje dag =)


Ska du ta hem en ny häst på tillridning/försäljning nu efter Lizza? :)
Inte i dagsläget, men kanske nästa sommar!


Vem utav de unga killarna som rider på elit nivå tycker du är snyggast och trevligast? ;-)
Haha ja tror jag hoppar över att svara på denna. Tänk om någon av dom skulle läsa min blogg ju? ;)

Vet du hur det är med Ulanda hos nya ryttaren?
Hon är dräktig med Hip Hop och blir mamma om några månader =)


Tävling

Nu kör jag äntligen igång tävlingen!

För att vara med att tävla gör såhär:

* Besök
Häst & Sportresors hemsida och skriv sedan (i en kommentar till detta inlägg) vilket land du helst skulle vilja resa till.



För att ha så stor chans som möjligt att vinna:

* Publicera även
den här bilden + länka till det här inlägget på din egen blogg/bilddagbok/hemsida. (Glöm inte att berätta i kommentaren om du gjort detta)



Jag drar vinnaren måndag den 19 oktober! Lycka till!


Dagens ridpass

Red ut en sväng på Ture imorse. Red inte så hårt utan det blev bara skritt och trav. Han kändes lite spänd i början, han kanske har lite träningsverk efter helgen, men i slutet gick han riktigt bra!


Bilder från SM







Fotograf: Roland Thunholm


Äntligen!!!

Ja har fått mina nya Tretorn stövlar nu (dom förra gick ju sönder)!  Blåa som jag önskade. :D Dom är dock lite ljusare i verkligheten än på bilderna, är så mörkt här hemma i huset.




Ah ja blir galen!

Ännu en gång kom vi hem från veterinären utan att ha en diagnos på vad det är för fel på Wembley. Vi har i alla fall fått bekräftat att det sitter någonstans högt upp, men det visste vi ju redan. Det som händer nu är att vi ska in med honom på måndag och lämna honom där, så ska veterinären försöka att hitta vart det sitter. För det kommer han att göra sade han. Hoppas det stämmer!

Såhär fina bilder blir det när man är ute på promenad i kolmörkret. :p


Lizza

Har haft kontakt med Lizzas nya ägare och hon sköter sig exemplariskt. Dom gillar henne väldigt mycket, och tydligen alla andra som träffat henne också!! Tycker det är jätteskönt att höra, hon verkar ha det super hos dom!

Jag och Lizza i Runsten. Fotograf: Fabienne neuman


Problem-hjälp



Hejsan Mikaela!
 
Först vill jag bara säga att du har en skit bra blogg, som jag följer slaviskt :D
 
Jag har problem med min häst. Jag lyckas aldrig riktigt få honom i en lugn och mjuk trav. Det går inte riktigt att sitta ner och arbeta honom i traven, utan han bara rusar iväg. Det är just traven som jag har problem med, i skritten och galloppen fungerar det jätte bra. Utan det är just i traven han springer på som ett ånglok och jag kan inte arbeta honom på rätt sätt. Det känns jobbigt att inte kunna ha ett riktigt dressyrpass utan att behöva göra jätte stora volter och behöva rida lätt hela tiden. Vill kunna få honom lugn och samlad i en bekväm trav för oss båda.
 
Sedan var den en sak till.. Han har väldigt svårt att ha kontoll över sina ben, han snubblar lätt när vi är ute och rider, eller bara rider i paddocken. Har du någon lösning till detta problem, eller till båda problemen skulle jag bli jätte tacksam!
 
Tack på förhand.
 
MVH Lisa



Mitt svar: Tack så mycket vad roligt att höra!

Det jag skulle göra är att göra mycket avsaktningar/halter. Så fort du känner att det börjar rinna iväg, sakta då av till skritt några steg, och börja sedan om på nytt i traven. Det här kan ta ett tag, och det krävs mycket tålamod, men tillslut brukar det faktiskt hjälpa! Tänk på detta varje gång du travar - inte bra på volten utan över på uteritter. Ju mer konsekvent du är desto snabbare kommer det förmodligen ge resultat :)
 
Angående att han snubblar - brukar du rida i kuperad terräng? Kalhyggen och sånt? Jag rider ju ganska mycket i sådan terräng, och något jag har märkt är att hästarna lär sig efter hand hur och var dom ska sätta ner fötterna. Många hästar har snubblat mycket i början, men sen ju mer man rider över stock och sten desto säkrare blir dom på fötterna. Du kan ju även lägga upp bommar på volten som du skrittar över - allt för att få hästen att förbättra sin koordination
 
Lycka till hoppas något av tipsen hjälper!

Har ni läsare några fler tips?

Dagen

Gick en liten promenad med wembley och Ture. Borstade Wembley extra noggrant idag också, för imorgon ska han till veterinären! Hoppas verkligen han hittar felet, vill så gärna komma igång med honom någon gång!



Tack för alla gratulationer förresten! :D


Filmen från SM...

... kommer här! =)



Börjar med kvalet, sen finalen, sen omhoppningen och sen prisutdelningen.

Som ni kanske ser gick martingalen sönder under omhoppningen. :p Jag märkte det inte ens, och Ture verkade inte heller bry sig som tur var!

Inomhus SM 2009

Åkte ju inte upp till umeå förrän på fredagen. Hoppade nämligen över förklassen och bestämde mig för att gå direkt in i första kvalet som gick på lördagen.

Första kvalet går i 135. Ture kändes jättefin, och jag red inte som en kratta bara för att det var SM (som jag bland annat gjorde på ute SM). Vi gick nolla tillsammans med 13 andra, och vi kom på en 8:e placering av dom 49 som var med. Det var ju 20 som skulle gå till final, men eftersom det var 11 med fyra fel och alla med lika antal lägsta fel ska gå vidare så blev det 24 stycken i finalen.

På söndag var det final. Eftersom jag kom 8:a startade jag som 8:onde sist, alltså som nummer 17. Fick världens mest onödiga rivning på 2:an. Tror jag satt och sov lite istället för att verkligen hålla igång galoppen och därmed få honom att hoppa med kraft och försiktighet. Sedan klarade vi alla vidare svårigheter, och allt kändes jättebra!!

Det var bara två stycken som var nolla efter dom två hoppningarna. Eftersom det ska vara omhoppning om alla medaljer så blev det alltså två omhoppningar - en om silver och guld, och en om bronset. Det var jag och 5 till som skulle hoppa den, alla med 4 fel efter två omgångar.

Jag startade sist, och hade då lite koll på hur det gått för dom andra. Alla hade ridit väldigt snabbt, och av dom hade fyra stycken en rivning och en var nolla. Det betydde alltså att om jag gick nolla skulle jag komma sämst 4. Eftersom Ture inte direkt är någon speedhäst så "visste" jag att jag ändå inte skulle kunna slå hon som var nolla, så det var lika bra att satsa på en säker nolla! Den planen gick dock i kras när jag rev hinder 3. Men då jäklar blev det fart i grejjerna! Det ända jag tänkte på var att jag inte ville komma sist bland dom i omhoppningen och därmed komma 8:a. Trodde för visso inte att jag skulle kunna slå alla, men kanske en i alla fall. Så blev det värsta tiden :O Hade över en sekund till godo till 5:an, och skulle slagit hon som var nolla med nästan 3 sekunder.

Snacka om att jag blev förvånad, red jag verkligen så fort?! Hade jag verkligen kommit 4:a?!? Uppenbarligen, och gud vad glad jag blev!! Hade hoppats på en finalplats, och kanske en placering, men 4:a?? Och snudd på medalj?? Nej det var absolut över förväntan!

Ture har varit sååå fantastisk hela helgen!!!! Är så himla nöjd med honom!!! Båda nedslagen var helt mitt fel! Måste erkänna att jag är lite irriterad på mig själv, så himla nära en medalj, men samtidigt är jag huuur nöjd som helst!!

Webb-tv från finalen finns att se HÄR. Laddar upp alla videoklipp när ja kommer hem!

4:a i SM!!!

Är så himla glad!!!!!!



skriver mer imorgon!


Umeåååååååååååååå

Imorgon drar jag och Ture till norra Sverige och Umeå. Åker klockan 8 imorgon och kommer antagligen hem på söndag natt. Som ni säkert vet är det SM vi ska tävla där uppe, så vi behöver alla tummhållningar vi kan få! ;)



Om jag inte hittar någon dator kommer jag vara borta från bloggen till måndag. Så hej då allihopa, ni får ha det så bra här utan mig så hörs vi om några dagar!!

Frågestund

Nu kör vi igång en frågestund tycker jag! Kommer kanske inte kunna uppdatera i helgen, så då måste ni ju ha nåt att göra här på bloggen!

Så välkomna att ställa dom frågor ni vill att jag ska svara på!

Svarar på så många jag orkar så fort jag kan!

Lizza har åkt...

Hon gick igenom besiktingen utan anmärkning! :) Så nu är lilla Lizza inte vår längre... Jag och Lizza har haft en jätterolig sommar tillsammans, och hon utvecklades massor! Hon är en sådan himla gullig ponny på sättet, man kunde liksom inte låta bli att gilla henne, så visst kommer jag att sakna henne! Tror dock att hon kommer få det jättebra hos nya ägarna, och jag hoppas verkligen att det går bra för dom! Det gör det nog, hon är ju en sån fin ponny på alla sätt och vis!





En liten snutt från provridningen (hon var lite svår att svänga åt vänster :p)


Senaste hoppfilmen:

Badbadbad

Jag måste vara världens sämsta bloggerska. Jag har utlovat en tävling, och redan skjutit upp den en gång. Nu blir jag tyvärr tvungen att skjuta upp den en gång till... Men jag LOVAR att den kommer nästa vecka, förhoppnings-vis i början! För att trösta er tänkte jag köra igång något rätt så efterlängtat alldeles strax!

Dagens ridpass

Red Ture på volten. Som vanligt dagen innan vi åker på tävling blev det ett kort pass med fokus på lösgörenhet och lydighet. Han kändes fin så slutade efter ca en halvtimme.

Friserade manen lite på honom, samt packade allt inför i morgon också. Tack för svaren om vädret i Umeå, packade ner ett par varma täcken ;)


Dagen

Snart ska Lizza besiktigas. Hoppas hon går igenom! Hon "borde" ju absolut göra det, men man vet ju aldrig....

När jag kommer hem från skolan ska jag hålla lektion för en tjej i stallet. Sen ska jag rida Ture en liten stund på volten, och efter det packa allt för imorgon. Just det, vet någon vad det är för väder i Umeå just nu? Står hästarna vid meeting i uteboxar eller har dom permanenta stallar? Funderar nämligen på vad jag ska ta med mig för täcken. Sist jag var där glömde jag bort att det ligger typ vid antaktist, och tog med mig aldeles för kalla täcken :p Dessutom var det typ oväder, och hästarna stod i uteboxa som dom var tvungna att binda fast i bilar för att dom inte skullle blåsa bort.



Veckans övning - lydnadsövning


Avståndet är beräknat för stora hästar. För att det ska stämma för en ponny behövs det kortas några dm.


Denna övning lär hästen att "bära sig själv" samt är bra för dess balans och styrka.
Hindren består av tre låga plank (ca 30 cm höga) som ska ridas i kontrollerad galopp. Börja med tre galoppsprång och försök att få det att se ut och kännas så lätt som möjligt. Försök att rida med jämna galoppsprång. Fungerar detta, så försök få in ännu ett galoppsprång mellan varje plank.

Källa: Övningar och banor för hästhoppning

Dagen

Har inte ridit någon idag, utan bara varit ute och kelat med dom samt gått en promenad med Wembley.


Snyggaste bilden på Wembley haha! Och vad gör jag med handen?


Tures standard grimas! Ibland tar han liksom bara ut tungan och står sådär i flera minuter. Man kan dra i den och peta på den och allt möjligt :p



Läsarfråga

Lägger du upp sista veckorna inför tillexempel en stor tävling som SM på ett annat sätt än vad du gör inför en " vanlig " tävling ? Kan du inte berätta i så fall, och hur håller du dina egna nerver i styr :D

Svar
: Nja... Asså jag brukar som vanligt försöka förbättra våra brister. Kanske inte hoppa så höga hinder utan inrikta mig på lydnandsövningar. Det är ju för sent att börja träna upp styrka och kondition sådär några veckor innan, men sjävklart ser jag till så att han inte tappar något genom att göra lite styrkeövningar och köra galoppass i skogen.

Jag brukar även hoppträna nån vecka innan, och då ta lite högre språng och kolla så att allt sitter.

Det jag brukar tänka på som jag tror är väldigt viktigt är att inte rida för tufft den sista veckan. Om man kollar på elitidrottsmän, som tex friidrottare, tar dom det alltid lugnt 1-2 veckor innan en viktig träning för att nå toppformen utan att vara slutkörd. Sjävklart tränar dom ju, och jag rider, men inte lika hårt som vanligt. Kör lite kortare och lugnare pass, utan någon styrke eller konditionträning. Bara lydnad, förljsamhet sam mjukgörande arbete.

Angående om hur jag håller mina egna nerver i styr - jag brukar att försöka tänka bort att det är ett SM. Det går dock inte alltid så bra (inte sist då red jag 1000 ggr bättre i förklassen än i första kvalet, det ska ju vara tvärt om). Men jag försöker tänka så i alla fall. Sen försöker jag tänka logiskt och positiv (oftast överdrivet)! Typ såna här tankar: "Det är ju bara 135-140, herregud jag och Ture har ju tävlat 150 utan problem! Dom här klasserna brukar ju gå hur lätt som helst", "Kolla, hon klarade det ju jättebra. Varför skulle inte jag klara det?" eller "Det här klarar vi med noll fel, det är ju en superlätt bana!".


Frieser

Seriöst, finns det någon vackrare hästras? Jag ska lätt ha en frieser sen när jag blir äldre och inte vågar hoppa längre!


Är den snygg eller är den SNYGG!?!


Min ska också ha sån där lång, lockig man! Kan dock tänka mig att det krävs en del jobb för att hålla den så. :p






Så himla vackra! Älskar resningen och all den power och mäktighet de utstrålar!





Btw, stackars Ture i inlägget nedan, han ser verkligen jätte grå och trist ut efter dessa bilder :p

Nog är det lite skillnad!?

Har varit dåligt med bilder här på bloggen på sistånde tycker jag. Kollade igenom datan efter några att lägga upp, och hittade dessa:

Alla är tagna första dagen med Ture. Jag var helt överlycklig över att han hade tunn och knopp-bar man (efter många år med dm tjocka ponnymanar) så det första jag gjorde var att knoppa honom, haha. Och såklart knäppa massa kort!


















Dagens ridpass

Red ut på Ture. Han kändes fin. Red ut med ett par andra hästar, och han blir ju lite stark ibland, men oftast var han väldigt lydig och trevlig!

Sen red jag Lizza också. Först en stund på ängen. Tränade mycket galoppfattningar, både från trav och skritt. Hoppade några skutt också. Sen red jag ut en sväng. Kan ha varit den sista gången jag rider henne... =( Det beror på om jag hinner imorrn, samt om hon går igenom besiktningen. Hon ska nämligen besiktigas på torsdag!


Dagens ridpass

Red ut på Ture en liten sväng. Han var inte ovanligt pigg, men däremot ovanligt rädd för saker. Han vågade typ inte gå förbi några vattenpölar, och tyckte en soptunna var jätteläskig som alltid stått där. Haha, ibland undrar man vad dom små djuren tänker med. Tror dock att det ända han tänkte på vad att komma hem till stallet och sin mat, jag red nämligen taskigt nog mitt i middagstiden. Annars var han superfin! =)


Tävlingen

Gud, vet ni vad jag kom på idag? Jag har ju helt glömt bort tävlingen jag skulle ha! Och ni har inte påmint mig? Ajaj, haha. Ska försöka ordna så att den kommer upp så fort som möjligt (förhoppningsvis innan fredag)!

Problem-hjälp



Det är så här, att jag har en sent utbildad femåring på foder, och vissa dagar blir han lite väl stark (ofta då jag börjar rida honom i form,). Låter jag honom gå med huvudet uppe i skyn och ger han små hjälper då lyssnar han på dem men som sagt inte när jag försöker rida honom i form. Detta leder till att jag känner att jag måste ta tag i honom lite väl mycket i bland annat avsaktningarna. Jag vill ju kunna rida mjukt och känsligt och ändå få honom att lyssna. Så min fråga är nu ungefär : Hur får jag honom att lyssna på små hjälper även då han går i form? eller hur jag får honom känsligare i munnen ?
Hoppas verkligen du har några bra tips jag behöver all hjälp jag kan få ! 
Mvh Malin :)

Mitt svar: Det är förmodligen för att han tycker det är jobbigt. Jag tror att ju mer du kämpar på, dvs. rider honom i form och arbetar honom där, ju starkare i kroppen kommer han bli och ju mindre stark i munnen.
 
Det du kan göra är att göra mycket lydnandsövningar helt enkelt. Mycket av och igångsättningar, halter, tempoväxlingar osv. Då övar han ju även upp styrkan samtidigt. Försök rida mycket med sisten och vikthjälperna, och beröm honom myckt när han lyssnar bra. 
 
Fyll jättegärna på och utveckla mitt svar (det behövs)!

Dagen

Förlåt att det har varit sådan dålig uppdatering i helgen. Har knappt varit i stallet nåt, har inte varit hemma så mycket över huvud taget, så har helt enkelt inte haft möjlighet att uppdatera. Ska försöka skärpa mig!

Nu har jag iaf precis kommit in från en ridtur på Ture. Red på volten. Mamma red Lizza en liten stund också. Båda gick bra!

Dagen

Har varit ute och gått med Wembley. Gick först en stund på vägen, och sen över lite bommar på volten. Ture och Lizza får vila idag.

Nehepp =(

Idag var kiropraktorn här för tredje gången för att göra det som skulle vara den sista behandlingen med VetDrop-maskinen. Men tyvärr, den funkade inte på Wembley. Eller så behandlade han honom på fel ställe. Halt är han fortfarande iaf =(

Så vi får helt enkelt åka in med Wembley till en annan veterinär än den vi har varit hos hittils med honom. Tänkte åka till han som gjorde Nocke frisk. Hoppas verkligen att han kan hitta felet och göra även Wembley ohalt!


Dagens ridpass

Idag blev jag klar jättetidigt i stallet! Väldigt skönt faktiskt, även om jag kanske skulle föredragit en sovmorgon.

Red först ut på Lizza. Red inte så länge, i drygt en halvtimme kanske. Jag tappar så lätt motivationen att rida en häst när den är såld. Då har man ju inga mål att sikta mot, och tiden och arbetet man lägger ner känns liksom bortkastat. Men för Lizzas bästa måste jag ju hålla igång henne och fortsätta rida som vanligt! 


Sen red jag Ture på ängen. Asså gud vad fin han var! Kan inte komma på någonting vi behövde jobba med, han gjorde allt så himla bra! Började med att köra öppnor och slutor i alla gångarter. Sen körde jag några varv i ett friskare tempo i galopp. Efter det gjorde jag mycket tempoväxlingar. Han var så lydig, samtidigt som han var pigg och framåt! Gjorde lite skitt-galopp-skritt med, också hoppade jag en stock på en åtta. Det var verkligen enbart ett nöje att rida honom idag!


Oslo Horse Show


Hoppashoppashoppas!


Dagens ridpass 2

Red Lizza på volten. Körde lite lydnansövningar. Hon var jättepigg!

Ture var också mycket piggare och mer "stissig" än vanligt idag. Undrar vad det beror på? Att kylan börjar komma kanske? Är era hästar också extra pigga just nu?


Dagens ridpass

Red ut på Ture. Han var pigg och glad!


Hoppträning med Ture

Hade bett om att få träna trekombinationer idag eftersom vi har haft lite problem med dom den senaste tiden. Tror ni inte att han hoppar den klockrent och inte river en enda gång?! Man vill ju liksom att felen ska komma fram på träning!! Menmen man får väl vara glad över att han kändes bra! Det kanske inte var den bästa träningen rent hopp- och språng-mässigt, men ridmässigt kändes det faktiskt jättebra!



Träningen fokuserade mycket på att få hästarna försiktiga. Vi började med att galoppera mot ett litet sockerbits-hinder, för att sedan ca 5 språng innan sakta av till trav. Det viktiga med denna övning var att rida riktigt dåligt, typ släppa tyglarna och inte hjälpa hästen alls. Syftet med detta är att få hästen att tänka till själv och på så sätt även bli mer rädd om sig. Höjde upp hindret efter hand så att det tillslut bestod av två sockerbitar på höjden. (denna övning är tyvärr inte med på filmen)

Sedan övergick vi till att "hoppa upp" hästarna genom att ha en upphöjd bom, och sen ett galoppsprång fram till en oxer. Oxern höjdes successivt och till slut låg den på 150. Den här övningen är en utmärkt övning att även fokusera på sin sits över hinder! Försökte verkligen att tänka på skänkeln och blicken!


Ville inte hoppa allt för många språng på Ture, så den sista övningen blev helt enkelt trekombinationen. Ni ser hur vi har byggt den på filmen, så det behöver jag inte skriva så mycket om. I slutet låg den mellan 135-145.


VetDrop 1500

Idag kommer Wembley få ännu en behandling av "luftmaskinen". Nu har jag fått reda på vad den heter, så jag har kunnat googla fram lite bilder:






Lizza är såld

=(

Det gick snabbt, första som provred henne köpte henne. Vi satte ut annons i lördags, dom ringde i söndags, dom provred igår, och dom bestämde sig idag.  Nu är det bara besiktningen som återstår, sen är hon inte vår längre =(



Wembley är luftsprutad

Idag var kiropraktorn här med sin maskin. Såg att ett par kommenterat att den maskinen kunde vara skadlig, men den verkade och såg väldigt harmlös ut så det ända jag är tveksam om är om den fungerar över huvud taget. Det var som en stor låda med en slang (ungefär som en vattenslang) som sprutade luft. Så kiropraktorn stod och sprutade där ett tag, och sen var det klart. Får se om det fungerar som sagt :p Han ska komma tillbaka imorgon samt på fredag och spruta lite mer, och sen ska Wembley tydligen vara frisk. Har alltid varit väldigt tveksam inför sådana här "hokuspokus" metoder, så det blir väldigt spännande att se vad som händer!


Allt jag vill är att han ska bli frisk!

Dagens ridpass

Red ut på båder Ture och Lizza.

På Lizza red jag inte så hårt, utan travade och galopperade lite på grusvägarna.

Ture däremot fick gå en lite längre runda. Red upp till ängarna och galopperade lite där. Han var väldigt taggad, det var precis så jag orkade hålla honom. Släppte man honom lite sköt han iväg som en kanonkula. På grusvägen hem var han dock så himla härlig! Han lyssnade jättefint, samtidigt som han galopperade med hur mycket power som helst. Man hörde verkligen stampen när han stampade ner bakbenen. Det var en jätterolig ridtur!!


en ganska gammal bild men ändå :p

Hiss och diss


Imorgon ska jag hoppträna :D
Plus att det ska komma några och provrida Lizza imorgon.
Ture är perfekt i pälsen just nu! Ganska nyklippt, men det har växt ut tillräckligt mycket för att han ska ha sin fina, mörkrödbruna färg.
Om en och en halv vecka åker vi till umeååå!!!



I helgen är det ingen tävling alls.
Wembey har varit halt i en halv evighet känns det som...

Problem-hjälp



Hej Mikaela.

Skulle också vilja ha lite tips :-)

Det är så att jag har just fått hem en 10 årig häst med stor kapacitet och som är spänstig men som ofta blir nonchalant och river räcken. Hästen går 1,20-1,30 klasser, tränar högre och är rutinerad.

Jag upplever det som att när han kommer bra så slappnar han av lite och hoppar inte ordentligt. Det är alltid det minsta och lättaste räcket på banan.

När det blir svåra linjer eller han kommer lite fel är han aldrig i närheten av en bom. Han river aldrig heller en oxer. Jag upplever att han helt enkelt hoppar sämre på räcken och inte tar i ordentligt. Det är otroligt stor skillnad på den frambensteknik han är över oxrarna och den han har över räcken. Hur hade du gått tillväga i träningen?

Har fått lära mig att studshoppa oxrar är bra för frambenstekniken men nu är det ju bara på räckena problemen uppstår.


Mitt svar: Nu vet jag ju inte hur din häst är "i action"  så att säga, men något som är vanligt när hästar bara river små räcken är att den inte backar av tillräckligt mycket. Om hästen inte backar av blir det lätt för flackt och den river, oftast med fram.

Det finns olika övningar för att få hästen att backa av mer. En övning, som också uppmuntrar hästen att hoppa bättre med fram, är att dra fram markbommen flera dm. Men det bästa för att få hästen att just backa av tycker jag är att lägga ut två bommar på marken framför hindret som ett v.

Dessa bommar hjälper oftast till men att få hästen att inte bara rusa, utan istället titta till och hoppa upp sig på ett bra sätt.

Annars skulle jag ha hoppat mycket små studs och serier för att få hästen snabb i frambenen, samtidigt som att hela tiden försöka ha fokus på att få honom att vänta och backa av själv. Detta kan ju vara svårt om han lätt blir nonchalant, och något som kan hjälpa är att göra serierna lite tittiga.

Sedan på tävling kommer det ju inte finnas några framdragna markbommar, eller bommar formade till V:n framför hindren. Det gäller därför att träna detta ganska mycket och försöka byta hästens tankesätt och inställning mot räcken. Det ska inte vara hinder man kan rusa mot och skita i, utan man vill ju såklart att hästen ska ta dessa på "lika stor allvar" som oxrarna.

Har ni läsare några fler tips?


Första provridningen avklarad

Idag var dom första här och provred Lizza. Hon skötte sig super, både när jag red henne och när tjejen provred henne. Hon red henne mjukt och fint, och gillade Lizza väldigt mycket. Hon sa att hon tyckte hon var superrolig att rida, och det kan jag inte annat än att hålla med om!


Dagen

Har gått över bommar med Wembley på volten. Det märks att han inte är jobbad med ordentlit på ett tag, han var liksom tvungen att tänka till innan han lyfte benen. Koordinationen verkar inte vara på topp :p



Lizza fick vila idag. Just det, det är redan två (edit: nu är det en till, så tre) (edit igen: nu är det fyra. Fast den sista ska inte komma denna vecka) som har ringt och är inbokade att provrida henne i veckan! Spännande!

Tävling i Aros med Ture

Hoppade ju en 130 idag för att vi ska ha en inomhustävling i kroppen till SM som är om två veckor. Han kändes lite spänd, har inte tränat inomhus innan heller, men han kändes bra ändå! Vi fick ett nedslag i omhoppningen. Red ganska snäva svängar, kanske lite väl snävt mot sista hindret som var en kombination, så han rev bakbommen på oxern in. Verkade vara ganska svår bana, det var bara en 0,0a (Grattis igen Amanda! ;D) så min och Tures ritt räckte iaf till en 3:dje plats =)

Tyvärr blev det ingen film när jag hoppade för minneskortet på kameran var fullt. Det ända jag kan bjuda på är en kort snutt från ärevarvet...




Lizza ska säljas

Yes, nu är Lizza till salu som planerat! Annonsen hittar ni här. Tycker det ska bli tråkigt att sälja henne faktiskt, hon är alltid rolig att rida. Sen är hon så himla gullig också! Hoppas verkligen vi hittar ett bra hem till henne!


Dagens ridpass

Hoppade som sagt Lizza. Hon var jättefin!



Om ni undrar varför vi filmar så mycket runt omkring så är det för att vi kommer att använda denna som en försäljningsvideo.


Sen red jag Ture på volten också. Gjorde skolorna i alla gångarter. Sen red jag på en 8:a i galopp med ett byte på medellinjen. Denna övning tycker jag är jättebra, att bara sitta och rulla på några varv. Kan ine hästen byta kan man lägga en bom på medellinjen som hjäp. Eftersom jag inte hoppat honom på två veckor tog jag ett par språng på 130 också.


Efter det red jag ut en skrittur på Wembley.

Tävling i Årsta Runsten med Lizza

Usch vad jag är trött! Var på 18-års fest igår, och hann bara sova i 3 timmar innan vi skulle iväg på tävling. Och det var inte ens värt det! :P Att slösa bort en hel sovmorgon för att tävla idag alltså. Det gick nämligen inte så bra...

Tävlingen gick på gräs. Första gången jag hoppade henne på gräs någonsinn, vilket inte var så bra planerat kanske. Hon kändes väldigt osäker och när vi kom till kombinationen vågade hon helt enkelt inte hoppa . Hon stod liksom emot och vågade inte riktigt trycka av kändes det som. Synd, för hon har kännts så himla bra på siståonde!

När vi kom hem gick vi ner på volten och byggde upp en exakt lika dan kombination. Den hoppade hon utan att tveka det minsta! I slutet höjde vi upp oxern till 120, och hon hoppade super. Hoppade även några fler hinder som i slutet låg på 110 ungefär. Hon kändes så himlahimla fin!!!! Film från det kommer strax!

Helgens tävlingar

Lördag - Årsta Runsten med Lizza. Ska hoppa LB och kanske LA.




Söndag - Aros RS med Ture. Hoppar bara en 130.


Kiropraktorn

Idag har alltså kiropraktorn varit här och tittat på Wemley och hans höger fram. Han höll med veterinärerna om att det förmodligen satt högt upp, och hans teori var att Wembley halkat eller nåt så att frambenet åkt ut åt sidan liksom, och att han sträckt sig eller något. Alltså att det satt i mjukdelarna högst upp på insidan av frambenet. Kan inte riktigt förklara, men ungefär så sa han...

Det där med "svullnaden" på halsen trodde han berodde på att Wembley snebelastat och på så sätt gått snett med huvudet. Kotorna och muskeln hade då förmodligen vridits och muskeln även blivit större. Det trodde han skulle försvinna om han blev bra för övrigt.

Det han ville göra var att behandla Wembley med någon ny maskin. Någon maskin som sprutar in små molekyler och luft under huden direkt in till där det onda sitter. Okej, det där var en väldigt förenklad beskrivning, och säkert inte helt korrekt, men kommer inte ihåg exakt vad han sa :p Han ska iaf behandla Wembley med den på måndag. Får se om det hjälper, det skadar ju inte att prova!


Dagens ridpass

Hann rida båda hästarna innan skolan idag =) Både Ture och Lizza fick gå ett pass på volten

På Ture red jag ett markarbetespass. Lösgjorde honom ordentligt samt gjorde mycket halter för att få honom uppmärksam. Det kändes att jag inte ridit han på volten på ett tag, men i slutet kändes det iaf helt ok!

På Lizza hoppade jag lite grann. Tyvärr (!) var det ingen som kunde filma, men avslutade med att hoppa några lite högre språng och då hoppade hon fint!

Vi har en praktikant här som har promenerat med Wembley åt mig, så nu är jag faktiskt klar med hästarna för idag! Eller inte riktigt, ikväll kommer kiropraktorn och ska kolla på Wembley. Hoppas verkligen han kan ha någon idé om varför han är halt!


Veckans övning - Klockan

Vet att många av er har sett denna förrut, har nämligen skrivit om den flera gånger. Men den är väldigt nyttig, så dem borde absolut vara med i "övningar"- kategorin!




Med denna övning tränas hästen att hoppa på böjt spår och volt.
Övningen består av fyra låga hinder eller upphöjda cavaletti.
Börja tex. att hoppa endast klockan 12 och 6 och när det går bra, lägg till 3 och 9.
Upptäck skillnaden mellan att rida på inner- eller ytterbåge, hur många galoppsprång som behövs osv. Hindren han placeras på olika avstånd och cirkeln göras olika stor.

Källa: Övningar och banor för hästhoppning

Dagen ridpass

Har ridit ut på både Lizza och Ture idag.

Lizza fick cantra lite på en grus/sandväg. Något som jag har märkt på henne är när man släpper tyglarna helt, då är hon faktiskt väldigt lugn!  Växlade lite mellan att rida i ett fritt lite högre tempo, samt ett kortare men lite mer aktiverat tempo.

Ture kändes lite seg. Inte seg som för lugn, utan seg för hjälperna. Lite ouppmärksam helt enkelt. Fast det är ju inte så konstigt, han har ju inte gått ordentligt på flera dagar. Han var mycket bättre i slutet än i början iaf.

Ganska intressant

Idag när jag satt och kollade igenom en tidning såg jag en annons som innefattade medaljörerna i förra årets OS. Något jag lade märke till var att alla tre hade pelhambett. Visserligen lite olika varianter, men ändå. Bara en tillfällighet?


Kollade upp årets EM- medaljörer också. Vinnaren Kevin Straut red med kandar, men de två andra medaljörerna red faktiskt även dom med pelhambett.

Är det bara en nutida trend, eller är det faktiskt ett ovanligt bra bett inom hoppningen?

Själv gillar jag det väldigt mycket! Rider ju med det på både Ture och Tessa. Tycker om att man kan bestämma lite själv hur skarpt det ska vara. Det finns många olika varianter, både med hur man sätter kedjan, hur långa skänklar man väljer samt hur man sätter fast tyglarna. Detta gör ju även att det passa många olika hästar, man kan forma bettet lite efter individ, behov och situation.

Praktiskt taget hästfri dag

Ja ni, det blev som sagt en dålig bloggdag idag. Faktum är att jag inte har något att skiva om heller eftersom jag knappt varit i stallet idag. Så jag får väl bjuda på en liten bild istället, och helt enkelt se till att vara lite bättre på att uppdatera imorgon...!


Fotograf: Malin Larsson

Dåligtdåligt

Idag kommer det bli en väldigt dålig uppdatering, bara så att ni vet! Kommer tyvärr inte att hinna helt enkelt. Men skriver kanske lite ikväll iaf!


Tävling



Snart kommer jag att ha min första tävling i bloggen, så håll utkik! ;D

Dagens ridpass

Idag var hovslagaren här och gav klartecken för Ture att börja ridas igen :D Så jag och mamma tog en tur i på grusvägarna med Ture och Lizza.

Sen gick jag över upplagda bommar med Wembley på volten igen.

Förresten, när Wembley var hos veterinären i torsdags fick en kiropraktor kolla på honom. Hon upptäckte att han var "svullen" på ena sidan av halsen, den stod liksom ut mer där än på den andra sidan. Detta är ingenting varken vi, en annan kiropraktor, någon av veterinärerna eller någon annan som kollat på honom lagt märke till. Han är inte det minsta öm eller någonting, och nu är han ju inte riden på ett bra tag så det lär knappast vara att han är så pass mycket ojämt musklad. Dom hade helt enkelt ingen aning om vad det skulle kunna vara. Det här är ett långskott, men: Har någon av er möjligtvis någon blekaste aning, eller kanske iaf en gissning om vad det ev. skulle kunna vara? Någon av er har kanske varit med om något liknande någon gång? Det syns inte så mycket på bild, men det sitter iaf ungefär vid min markering.


Problem-hjälp



Hej Mikaela!
 
Tänkte att jag kunde skicka ett mail och kolla om du har någon bra idé som kan hjälpa mig och min häst.. Vi har egentligen inte problem utan bara lite små "tjafs". Jaja till problemet: köpte en ny häst för ca 6 månader sen. Hon var nästan inte alls ute-riden och jag rider ut väldigt mkt. Men när jag rider ut själv på henne vill hon liksom inte gå fram, och rider jag med andra och rider först så vill hon inte heller gå fram rikigt.. Travar väldigt sakta och det spelar ingen roll hur mkt man driver lr om man går på henne hon ökar inget alls. Hon bara går i sitt tempo och vaknar liksom inte fast man gör olika övningar och tempo växlingar. Det är som att hon tappar bjudningen och tycker att det är tråkigt. Rider jag med andra och ligger efter är hon normal och pigg och vill om, men sen när hon ska gå först är det som om hon dör. Kanske du har några bra tips? För det är ju tråkigt att behöva tjafsa med henne när man rider ut själv. Jag tycker en häst ska tycka det är roligt och komma ut i skogen!
 
M.V.H Rebecca


Mitt svar: Känner igen det problemet! Det är faktiskt väldigt många hästar som inte gillar att gå först i skogen, har haft flera såna själv. Det jag har gjort är att helt enkelt att alltid se till att rida ut med andra hästar. Visst, det är jobbigt att inte kunna rida ut själv, men som du säger vill man ju inte tjafsa utan man vill ju att hästen ska tycka det är skoj. Det känns liksom inte värt att rida ut själv när det ändå bara blir tjafs och hästen ändå inte tycker det är roligt. Då känns det mer lönsamt att rida ett pass på volten, eller kanske skritta bort till någon äng och rida lite där.

Anledningen till att en häst inte vill gå först kan ju bero på många saker, och för att kunna arbeta med problemet är steg ett att försöka komma fram till varför hästen beter sig som den gör. Det är inget jag kan komma fram till, utan det måste du som känner din häst göra själv.

Den vanligaste orsaken är förmodligen att hästen är rädd och osäker och helt enkelt inte vågar gå först. Då känns alternativet att tvinga hästen att gå först ännu mindre inbjudande. Om hästen helt enkelt är för osäker för att gå först, kanske speciellt i lite okända miljöer, kan det ju faktiskt gå att "vänja" den. Då gäller det att få hästen att känna sig så trygg och säker som möjligt. Ett alternativ kan ju vara att rida samma runda väldigt ofta, och i början alltid se till att ha en häst framför sig. Sedan kan man prova att gå först korta stunder, för att sedan utöka dom stunderna. Tillslut när man ridit rundan tillräckligt många gånger känner sig förhoppningsvis hästen trygg och bekväm, den känner till miljöerna och känner igen sig, så då kanske den vågar gå först, och tillslut kanske till och med helt själv.

Eftersom din häst är relativt ny så kan det ju också spela in att den inte känner sig helt trygg med dig som ryttare, utan litar och lyssnar mer på sina hästkompisar. Isåfall kommer nog problemet minska ju mer ni lärt känna varandra.

Vad säger ni läsare? Ni kanske känner igen problemet? Har ni några tips?

Det vore roligt att veta hur gamla mina läsare är!


Vilken åldersgrupp tillhör du?

Själv tillhör jag B, men det visste ni nog redan ;)

Photoshop

Jag älskar att hålla på med photoshop! Vilka obegränsade möjligheter detta program medför!

Man kan få rida vilken häst man vill:


Man kan tävla vart man vill:


Man kan få vara hur bra man vill:


Man kan färbättra något som gick dåligt:



Man kan förbättra sig själv:



Man kan göra ett bra hopp ännu bättre:


Man kan göra ett bättre hopp mer spektakulärt:

Man kan göra ett litet hopp större:


Man kan göra ett stort hopp mindre:



Man kan göra en brun häst grön.


Det finns helt enkelt inga begränsningar, och det är det som gör det så himla roligt att hålla på med!


Dagen för sjuklingarna

Tömkörde Wembley på volten i skitt. La även ut några bomar som han fick gå över några gånger.


Sen gick jag och Sasha en promenad med Ture.

Dagens ridpass

Red Lizza på volten. Började med att jobba henne mycket i skritt - mycket sidförande hjälper och halter. Sen gjorde jag lite volter och tempoväxlingar i trav och galopp. Idag slappande hon av mycket snabbare i galoppen än sist jag red på volten!

Efter det körde jag en bomövning. Hade en travbom in till ett 50-cm hinder, sen 3 galoppbommar med ca 2,5 meter emellan och sen en låg men ganska bred oxer. Denna övning var verkligen super för Lizza som lätt blir lite springig! Hon gjorde övningen jättebra, var lugn och sansad hela vägen igenom och hoppade jättefina och avslappnade språng på oxern!



Rekommenderar verkligen er med lite springiga och pigga hästar denna övning! Tänk bara på att inte försöka reglera hästen när ni väl kommit in i serien. Dom första gångerna kanske det går lite snabbt, men det är viktigt att hästen verkligen får tänka själv! De flesta hästarna lär sig sedan att själva backa av, och det är då övningen gör som mest nytta. Hästen är tvungen att ha en jämn och lugn galopp hela vägen, och sedan hoppa oxern med hjälp av sin styrka och inte sin fart.


Visste ni att...

... i världens äldsta bevarade hästbok står det att det bästa underlaget i en box är kullersten? Enligt den så skulle stenarna massera hovarnas stråle på ett positivt sätt.

Själv kör jag just nu på varannan bal torv och varannan spån.

Vilket underlag i boxen använder ni? Vilket tycker ni är bäst?


Btw, den här bilden tog jag samma dag Ture flyttade hem till oss, alltså den 30 januari 2008. Jag tycker faktiskt han ser lite annorlunda ut, haha.


Mina största svagheter

Tycker att Johanna Bengtson gjorde ett väldigt bra inlägg om sina brister i sin blogg! För att kunna förbättra sig är det ju väldigt viktigt att känna till sina svagheter. Tog mig därför en funderare och tänkte ut vad jag känner att jag behöver jobba extra mycket med.



Min sist. Jag har en tendens att ibland hamna i stolsits.


Min sist över hinder.
Mina skänklar har lätt för att åka bak. Jag måste räta upp mig och försöka att verkligen ha hela vikten i stigbyglarna!


Min blick över hinder. Jag tittar alldeles för ofta ner!


Mina händer!
Ibland blir jag lite hård i handen, framförallt precis före och efter hindren. Det blir då även lätt lite "släppa-ta". Måste försöka att ha en mjuk jämn kontakt även i anslutning till hinder!


Mina händer i uppsprånget. Jag får absolut inte "lyfta" upp hästen, men heller inte ha helt glappa tyglar. Även här eftersträvar jag en mjuk, jämn kontakt!



Mina händer över hinder (iaf på Wembley). Något jag uppmärksammat är att jag på Wembley ger alldeles för mycket eftergift i språnget. Tyglarna glappar väldigt mycket. Vet inte varför jag gör det så mycket på just honom, känner inte alls att jag har detta "problem" på dom andra hästarna. Kanske sträcker han inte ut halsen lika mycket över språnget som dom gör.



Promenad

Har gått en liten promenad med mina små gossar idag.

Just nu håller jag på med ett inlägg som tar vääldigt lång tid (fast det är väldigt roligt att göra). Publicerar det imorgon! =)


Pioneer stövlar

Utrustning - Ridstövlar
Märke - Pioneer
Pris - ca 2000-2500:-
Produktbeskrivning - "Extra mjukt kalvskinn med lateralt resår och dragkedja baktill."

Det stämmer verkligen att det är extra mjukt skinn, det är inte alls sånt där hårt skinn som det burkar vara på ridstövlar. Dessutom är skinnet väldigt tunt och följsamt. När man har på sig dom känns det mer som ett par mjuka shortchaps, det känns inte alls sådär stelt och otympligt som det kan kännas med stövlar.

Samtidigt medför det ju dock ett sämre stöd för skänklarna. Dessutom tycker jag att dom känns lite hala mot sadeln, och det känns som om skänklarna blir lite mer "fladdriga" än med mina andra stövlar. Framförallt när man hoppar, men även när man bara rider markarbete.

Över lag tycker jag dock att det är väldigt prisvärda och bekväma stövlar som dessutom är snygga och sitter väldigt bra!


Två bilder från SM




Good news :D

Vet ni!?!?!?!?!?!? Nu har veterinären precis varit här, och han sa något vi aldrig hade kunnat tro - Ture har en hovböld! Snacka om att jag är glad!!!

Veterinären kände med en tång på hela hoven, och Ture ömmade väldigt mycket på ballarna. Han skar upp lite där och då började det genast rinna ut var. Första gången jag blir glad över var, haha!

Även om hovböld var ett av de bästa scenariona, så hade vi som sagt aldrig kunnat tro det! Vi kände inte han var varm i hoven + att han var svullen i benet. Hur skulle man kunnat gissa att det var en hovböld? Tydligen kan dom bli svullna när dom har hovbölder, det hade jag dock inte en blekaste aning om.

Menmen jag är verkligen glad att så är fallet! Hovbölder är "lätta" att återgärda och hästen får inga som helst framtida men. Nu ska han gå ut och gå några dagar, så rinner förhoppningsvis varet ut och han blir frisk.

Gud vilken lättnad att det inte var något värre. Det känns verkligen som en favorit i repris från händelsen med Ulanda.






Edit: Nu när jag läste igenom texten om händelsen med Ulanda så såg jag att jag hade skrivit att även hon var lite svullen vid senan, men att det sen visade sig att hon hade en hovböld. Varför tänkte jag inte på det för? :p

Dagens ridpass

Lizza fick gå en runda i skogen.


Ture och Wembleys dag i bilder









Bad news

Igår hände en sak som gjorde den dagen ännu tråkigare. Ville inte skriva något om det innan jag visste hur det utvecklade sig.

Ni kanske såg att jag skrev att jag red ut en tur på Ture?! Började med att skritta över kalhyggena. Det var dock ganska lerigt och sunkigt där så det var inte världens bästa idé kanske. Efter ca 20 minuter kom jag fram till grusvägen där jag skulle börja trava. Det var då jag kände att han haltade. Han var inte bara lite ojämn, utan han var riktigt halt, säkert 2-3 grader på höger fram. Det var bara att hoppa av och leda honom den resterande biten hem. Nu ville han absolut inte gå i nedförsbackar längre, trots att jag på kalhygget ridit ned för ett flertal ganska branta backar. Ca 10 minuter hemifrån har vi en ganska lång grusbacke, där stannade han säkert var femte meter och ville inte fortsätta.

När jag kom hem kollade jag igenom benet ordentligt men hittade inget sår eller svullnad och hoven var inte varm. Det var bara att ställa in honom i boxen och se hur det utvecklade sig.

I morse hade praktiskt taget hela benet under knät svullnat upp. Vi ringde till veterinärkliniken och undrade om vi skulle komma in med honom. De sa dock att det inte var någon idé när skadan var så pass färsk, så det bästa var att avakta och se vad som hände. De trodde att han antagligen hade vrickat sig när jag red. Det måste iaf ha hänt något under ridturen eftersom han var så annorlunda i slutet av ridturen jämfört med i början.

Nu ska han stå inne i boxen med lindor, samt gå promenad och kylas ner med vatten 10 minuter tre gånger om dagen.

Mamma har ringt gårdsveterinären också så han ska komma ut och titta på honom snart. Kanske ger han honom en kortisonspruta eller nåt för att hjälpa till med läkandet.

Åh, varför har jag sådan otur med hästarna just nu?? =(


Några bilder från Runsten

Fick några bilder av Malin från min och Tures första placering i Svår klass i somras :D









 


Dagens ridpass 2

Red Lizza på volten, ett rent markarbetespass. I traven var hon som vanligt jättefin, sen i galoppen krävde jag lite mer än vanligt. Både hon och jag fick jobba ganska mycket, men sen i slutet gick hon faktiskt riktigt bra! Gick stadigt i form, men det orkade hon bara göra i ett lite högre tempo. Hon orkar inte riktigt bära sig själv i en kortare galopp än. Men det kommer nog ju mer styrka hon får!


:D

Weeei :D





Märkte just att jag har över hundra prenumeranter på bloglovin också! Gu va kul att så många gillar min blogg! =)

bloglovin

Tråkig dag

Det blir ingen klubbhoppning med Lizza ikväll. Anledningen är att mamma har varit med Wembley på kliniken hela dagen och hon kommer inte att hinna hem.

Wembley var mycket bättre i ryggen och bak, galoppen såg mycket bättre ut. Men... han är fortfarande halt på ett framben. Veterinären har ingen aning om vad det kan vara. Han bedövade bort olika delar ända upp till bogen men hittade inte hältan. Han röntkade till och med halsen för att se om det kunde sitta något där, men hittade inget. Det slutade med att han tog ett blodprov för att se om det kunde vara borelia eller något liknande, och mamma fick åka hem med en halt häst. Så nu ska vi vänta på blodprovsresultatet. Är det inget konstigt där så får vi helt enkelt åka till en annan klinik för att se om dom kan hitta felet.

Usch vad jobbigt och tråkigt det här är! Jag önskar verkligen att hästar kunde prata och säga exakt var det gör ont! Eller att man bara kunde byta ut lite delar som på tex. en bil... Stackars lilla Wembley =(



Dagens ridpass

Red ut en runda på Ture. Ikväll ska jag iväg med Lizza på en klubbhoppning. Men nu ska jag till skolan!


Filmen på Lizza från hoppträningen igår


Dagens ridpass

Skrittade ut på Wembley i ungefär en halvtimme. Sen red jag och mamma ut på Lizza och Ture. Blev mest trav och lite galopp på grusvägarna.


Veckans övning - snurran

En rolig hinderuppsättning där du kan träna olika vägar och svängar genom att använda din fantasi. Här övar hästen upp snabbheten och tekniken i svängarna, vilken är bra för att klara en omhoppning på snabb tid.

Källa: Övningar och banor för hästhoppning


Anmält och klart!

Har precis anmält till inomhus-SM i Umeå. Hade tänk gå direkt in i kvalet denna gång och skippa förklassen. Tycker nämligen att han oftast brukar kännas väldigt bra i första klassen.

Men vet ni vad? Man kunde boka en spilta istället för en box om man ville!  Gud, visste knappt att det fanns spiltor längre :p Har aldrig någonsinn förrut sett det finnas som ett alternativ på en tävling. Och på SM? Tror knappast att det är några hästar på SM-nivå som står i spilta faktiskt. Men jag kan ha fel :p


Träning på Lizza

Hopptränade som sagt henne idag. Det gick bra! =)  

Hon gick som bäst när jag bara satt där och inte la mig i, för när jag började försöka lägga henne rätt osv så blev hon lite mer spänd och fick inte lika fina språng. Sen är det ju fortfarande lite kvar att jobba med i galoppen. Borde kanske försöka lära henne galoppombyten tex, för nu är jag tvungen att bryta av och byta galopp och då tappar man ju rytmen och flytet lite.

Hoppade iaf en bana på 100-115 i slutet med både mur och två vattengravar. Nemas problemas =)

Tyvärr glömde jag filmkameran i bilen, så filmen kommer imorgon!


Har fått en bild från hon som hade Lizza innan mig =) (Hoppas det är ok att jag lägger upp den här, annars får du säga till!)

 


Hoppträning

Nu ska jag iväg på hoppträning med Lizza. Uppdaterar med en film ikväll :D


Fotograf: Jennifer Hübinette

Bilder från stockholm horse game

Har fått massor av bilder från Horse Game av min snälla kompis Malin :D Så här kommer en liten bildbomb!














Gud, min sist är verkligen inte som den ska vara över vissa hinder. Aja vi skyller på att stövlarna är hala eller nåt, haha :p Nej men seriöst, jag måste verkligen tänka på att inte titta ner så mkt!


Fina Ture <3

Fotograf: Malin Larsson


RSS 2.0