Gott nytt år allihopa!

Snart drar jag ner till Helsingborg. Ska dit med några kompisar på Zettermans fest, ska verkligen bli askul!! :D :D


 
Nästa gång jag skriver här kommer det förmodligen att vara år 2010 :) Gud vad fort det här året gått... Hoppas iaf ni får en bra nyårsafton och ett GOTT NYTT ÅR!


Gamla filmer

Två filmer på mig och min (eller vi lånade henne rättare sagt) b-ponny Samantah. Båda dessa är från år 2002 när jag var 11 år gammal. Fler gamla filmer kommer :)

Utomhus SM


Nationell tävling i Ljunby, tror att den första klassen är en LA (90) och den andra MVSB (1 meter)


Dagens ridpass

Mamma och jag åkte till ridhuset idag. Hon fick prova rida Zazou för första gången och jag red Ture.



Ture var fin, men det kändes att jag inte "ridit igenom" honom ordentligt på väldigt länge. Han var inte lika mjuk och lydig som han brukar vara. Men det kändes redan bättre i slutet av passet i jämförelse med början, så efter några fler sådana här pass kommer han nog vara jättefin tror jag!



Gamla tider

Håller på att titta på massa filmer från min ponnytid. Gud vad kul det är att kolla på, massa gamla minnen kommer tillbaka. Typ när jag hoppar runt på min lilla b-ponny för 8 år sen. Jag måste erkänna att vi var ganska söta, haha! ;)





Kan ladda upp lite filmer här sen någon gång också :)

Veterinärkoll

Idag kom veterinären hit och kollade igenom Ture. Ska ju börja sätta igång honom ordentligt nu, och vill veta om han helt frisk innan jag börjar trappa upp på träningen. Egentligen skulle jag ha gjort det innan vintervilan, men han har ju haft ett par hovbölder så det har ju inte gått. Fick iaf klartecken om att han är fit for fight inför igångsättningen, skönt!



Det är bra att göra sådana här veterinärkontroller ibland i förebyggande syfte. Om det skulle vara någonting är det ju bra att veta det så fort som möjligt. För de som är med i landslaget är det tex en väldigt stark rekommendation att man ska kolla igenom hästen minst en-två gånger per år, helst mer än så. Många av proffsen gör det tom efter varje meeting. Personligen tycker jag det kan vara smart att göra det i samband med vinter/sommarvilan, för då har ju hästen gått hårt ett bra tag och det är ofta då det kan uppkomma problem. Dessutom har man ju verkligen tid att åtgärda problemet om det skulle vara något, utan att missa några viktiga tävlingar osv. 

Fast på tal om att det - att fokusera för mycket på att inte missa några viktiga tävlingar tycker jag är idiotiskt! Det är allt för många som inte låter hästen bli helt frisk innan den börjar tävlas, eller kanske ger hästen lite preparat så att det inte ska märkas för stunden. Det här förlorar ju alla på i längden! Oj, nu känns det som om jag börjar komma in på ett sidospår om doping här, det var inte meningen (även om jag har mycket att tycka till om inom det ämnet, usch!).

Det jag vill säga är iaf att man ofta tjänar väldigt mycket på att vara förebyggande! Vissa tycker att det är onödigt att kolla hästen om den ändå är frisk, men alla gånger märker man inte början på en skada på samma sätt som en veterinär kan se det. Dessutom skadar det ju inte att vara på den säkra sidan i vilket fall som helst..

 

 


Dagens ridpass

Red ut på Ture. Han var väldigt pigg och absolut inte hängande i handen utan snarare tvärt om. Tänk vilken skillnad det kan vara på hästarna när man rider ut jämfört med när man rider på volten. Det är ännu en anledning till varför jag tycker det är så viktigt att göra både och, att variera sin träning!


Zazou fick gå ett pass på volten. Iom att det var plusgrader idag så var underlaget inge vidare. Det var kramsnö och då blir den ju även ganska hård och bucklig. Kunde inte göra så mycket, men det vi gjorde gick bra!

-



Rider du alltid i hoppsadel med dina hästar?

Svar:
Ja, jag tycker faktiskt det är mycket skönare att rida i hoppsadel än i dressyrsadel, även när jag rider dressyr. Har aldrig gillat dressyrsadlar, tycker dom är obekväma helt enkelt. Sen får man sån konstig balans, tyngdpunkten blir liksom mer i sadeln än i stigbyglarna känns det som. Det beror nog även mycket på att man har så långa läder i en dressyrsadel. För mig som till stor del är ganska lätt i sisten när jag rider känns det mycket bättre med korta läder och platt säte. Fast antar att det till stor del är en vanesak!

Ny adress

Nu behöver ni inte skriva tavlingsryttaren.blogg.se längre, utan det räcker med

Bra va! :)

Hemma

Sådär då var man hemma igen. Stannade på Sharpman en snabbis och fick med mig lite grejer hem :) Dom har mellandagsrea och då måste man ju passa på! 


Equiline ulltäcke (50% rabatt), gummisnoddar, Glen Gordon teknikskydd som jag hade tänkt prova på Ture (50% rabatt), Glen Gordon pannband, Mountain Horse vinterhandskar.

Reser bort

Jag kommer inte kunna uppdatera förrän imorrn kväll bara så att ni vet. Bye!


-



Kanske ingen hästfråga, men kan du inte visa en bild på ert hus? Det skulle vara jätte kul! :)

Svar:
Lite kul att du ställer den frågam just nu! Tog nämligen lite bilder på vårt hus igår, så kan väl lägga in en av dom :p

Så här bor jag:


Vet att ni har tjatat om att få se bilder på mitt rum också, så tog faktiskt en bild med camen på det med. Man ser inte så mycket, men det är inte så mycket att se ändå så... :p


Dagens ridpass

Red båda hästarna på volten idag. Ture i kanske en halvtimme och Zazou lite längre.

Ture var fin, men stundtals lite hängande i handen. Han vill gå i en sådan himla låg form hela tiden, vill få upp skallen lite och in med bakdelen. Iof sätter han under sig väldigt bra naturligt, men han blir lite svårare att reglera när han går så lågt. Gjorde mkt öppnor och slutor och sånt.

Zazou är ju tvärt om, lite för hög i formen. Det blåste ganska mycket, så hon var väldigt pigg. I slutet i traven gick hon dock jättebra!


God Morgon

Jaha, då var julafton över för iår. Jag tycker alltid denna dag känns lika hemsk. Nu är liksom dagen man längtar efter i flera veckor bara borta... Men snart är det nyår :D Tur det, en ny dag att se fram emot. För den dagen ser jag verkligen fram emot i år!

Här är julklapparna jag fick detta år i hästväg:

Ridvantar, borste, vita Kingslandridbyxor, boxskylt till Zazou, bok om bett + att välja ett valfritt Myler-bett.

Jag måste säga att jag är mest glad över ridbyxorna! Har bara haft billiga tävlingsridbyxor med dålig kvalité förrut, och har varit tvungen att tävla med ridbyxor med hål i grenen alldeles för många gånger nu :p

Har ni fått något spännande i julklapp då? Vad är ni gladast över? :)


Jag och mina älsklingar önskar er en riktigt













Dagens ridpass

Vi i stallet har som tradition att alltid rida ut tillsammans på julafton, så det gjorde vi även detta år! Jag satt på Zazou, och sen var det 5 till hästar, bland annat mamma på Ture. Zazou blev väldigt spänd med så många andra hästar med, så jag vände efter typ en kvart och tog några varv på volten. Då gick hon jättefint!


Dagens ridpass

Red ut en liten runda på Zazou. Hon var faktiskt riktigt duktig, mycket modigare än sist jag red ut själv!



Sen red jag Ture på ängen. Han verkade ha lite överskottsenergi om man säger så. Han som aldrig har bockat förrut gjorde världens bocksprång! Stundtals var han dock ganska lugn och avslappnad. Måste börja sätta igång honom ordentligt nu så han blir av med lite av all energi. Det är först då jag kommer kunna jobba honom ordentligt.




-


Måste bara fråga en sak, vad rider du med för stövlar/skor nu under vintern när det är så kallt? Gissar på att det är väldigt kallt hos er med :)

Svar:
Ja, usch här är det aldeles för kallt :p Här om dagen hade vi typ -15 grader, om inte ännu kallare.

Jag rider med ett par supersköna fårskinnsfodrade stövlar. Rectiligne Grenoble heter dom, finns bland annar att köpa HÄR. Dessa stövlar kan absolut rekomenderas i dessa kalla vintertider! Dom är kanske inte världens snyggaste, men helt ok. De ser ju ungefär ut som vanliga läderridstövlar på utsidan, men är 1000 gånger varmare! Sen är dom väldigt bekväma också tycker jag.


3 hästar?

Ni vet den där hästen jag provred i söndags? Vi har bestämt oss nu! Lämnade besked till säljaren idag - vi vill köpa henne! Dock så ska hon besiktigas och sånt först, så än är det inte helt klart... Men jag hoppas verkligen att hon blir vår :)


Lizza senior? :p

Dagens ridpass

Red Zazou på ängen. Hon var inte lite pigg direkt :p Blev en massa bilder :)




Hon var lite busig :p

















Gillade hennes vita ögonfransar som hon fick, haha. Sötis!


Fler kommer nog senare.


Ny design!



Hiss eller diss?


Hovslagaren

Idag skoddes både Ture och Zazou med broddar och snösulor. Skönt, nu kan jag äntligen rida ordentligt trots all snö!
 
En positiv överraskning var att hovslagaren lyckades sko Zazous bakben, utan att hon fått lugnande eller nånting sånt! Även fast vi bara hållt på med den träningen i ca en vecka har det alltså gett oerthört mycket resultat :) Sen valde vi rätt hovslagare också, han hade jättemycket tålamod trots att det tog ett tag.


Dagens ridpass

Mamma longerade Zazou på volten. Jag red Ture för första gången på länge! Joggade mest runt lite, men han kändes fin.


Måste verkligen ta lite nya bilder snart känner jag!


Provridningen igår gick bra, vi är absolut intresserade! Är lite i valet och kvalet på om vi ska slå till...

Provridning

Nu ska vi åka och provrida en häst. Kommer inte kunna uppdatera idag!


Ture <3

Hittade den här bilden på mig och Ture från en 140 i somras, och gud vad sugen jag blev på att tävla! Och på att börja sätta igång honom nu! Snart är det dags :)




Filmen

Här kommer filmer från dagen. Ställde inte så mycket krav på henne utan joggade mest runt. Som ni ser är hon lite hög i formen fortfarande, skulle vilja ha henne lite rundare i ryggen. Men hon var jättelugn idag iaf!

Övningen i slutet är en som vi fick göra på landslagsträningen för Peter Eriksson - att man lägger upp travbommar som man först skrittar över. Även fast den är ganska simpel så är den rätt nyttig. Hästen ska gå i ett jämt tempo men med väldigt korta steg, så det gäller att ha bra balans mellan hand och skänkel. Första gången jag gör denna med Zazou, så vi gör den absolut inte perfekt. Lite ryckigt och spänt ibland. Men som sagt, det är en nyttig övning!

Filmen är som sagt kanske inte så jätterolig att kolla på, ganska långtråkig :p

Dagens ridpass

Idag kom vi äntligen iväg till ridhuset! Tror det var väldigt bra för Zazou att få röra på sig ordentligt för första gången denna vecka. Ville dock inte rida allt för hårt eftersom hon precis blivit frisk från sin förkylning.

Red mest runt och försökte få henne slappna av. Hon var väldigt spänd i början, rädd för typ allting, bland annat sin egen spegelbild. Studtals slappnade hon dock av och gick riktigt bra, framförallt i traven. I galoppen slappnade hon inte av helt, men jag har ju knappt jobbat henne i galopp på sistånde, så det är ju inte så konstigt.





Filmade lite snuttar. Dom är nog inte så jätteroliga, men ni kanske vill se dom ändå?

Krigshästar

Sitter och kollar på Kingdom of heaven. En sjukt bra film! Men det är en sak jag alltid tänker på när jag kollar på såna här krigsfilmer (med risk för att kanske låta en aning känslokall mot människorna):

I de allra flesta fall är det ju hästar med och krigar. Och i många fall blir dom spetsade/stjutna/knivskurna bara för att människan på ryggen ska ramla av eller något liknande. Det här är så himla hemskt! Jag tycker krig är hemskt och onödigt, och det är jättehemskt att så många krigande människor avlider, men seriöst, ibland kan jag faktiskt tycka att det är ännu mer sorgligt när hästarna dör! Helt oskyldiga hästar som gör allt för att tillfredsställa människan på ryggen tar skada och mister livet bara för att människor är så himla maktgalna. Krigarna har ju trots allt egen vilja, de går ut i ett krig för att döda och är fullt medvetna om alla risker, men hästarna... dom är ju liksom 100% oskyldiga, dom gör det endast för att vara människan till lags. Usch, tänk hur många hästar som dött i alla krig, som fick legat och lidit och förblödigt där på slagfältet. Usch!



Oj, nu hör jag att reklamen är slut, tillbaka till tv:n!

Dagens ridpass

Det blev ett pass på volten med Zazou. Skrittade mest, travade bara några varv. På måndag kommer hovslagaren, skönt, då kan jag rida lite mer ordentligt. Fast egentligen är det ganska nyttigt att jobba i skritt. Det är många som glömmer bort att man även i skritt kan stärka hästen och öva på många av ens svagheter. Zazou jobbade på väldigt avslappnat och fin idag!

Dock så var jag inte lika glad på henne en halvtimme senare när jag ridit klart och skulle ta in henne i stallet. Hon VÄGRADE gå in genom stalldörren. Vilket var extra konstigt med tanke på att alla andra hästar stod där inne + att hon hade sin middagsmat och allting i sin box. Men hon vägrade som sagt. Stod där i säkert en halvtimme och provade alla möjliga metoder. Jättekul i -15 graders kyla. Höll på att frysa ihjäl! Lirkade, mutade, forsatte rygga tills hon ville gå fram osv. Det jobbiga var att jag varken kunde komma åt någon havrehink eller grimma eller nånting, för allt var ju inne i stallet och jag kunde ju inte bara släppa henne utanför. Det krävdes mycket kraft för att inte tappa tålamodet med isbitar till fötter och kurrande mage, men man får inte bli arg på henne för då blir det bara ännu värre. Tillslut fick jag ringa till min syster, så fick hon komma och smacka på bakifrån samtidigt som jag höll i en hink med godis. Då gick det äntligen!

Envisa häst!


Något som egentligen inte alls har mycket med hästar att göra

Kolla vad Frida såg:



Jag var med i mest aktiva listan på blogg.se. Coooolt!

Och hörrni, nu är det ÄNTLIGEN julov :D:D:D:D
Gud vad jag har längtat! Fatta skönt, ingen skola på TRE veckor! Det betyder att jag slipper rida när det är kolsvart hela tiden.

Så nu ska jag ut och rida en sväng i ljuset på första gången på väldigt länge. Fint väder är det också. Jag gillar den här dagen, den verkar vara en bra dag! Eller vad säger ni?


Zazou

Nu har vi övat på att lyfta Zazous bakben 4 gånger, och det går redan mycket bättre :D Vår taktik går ut på att hon står lös i gången, med en kärra med hösilage framför sig. Sen håller den ena personen i en skopa med kraftfoder, och den andra försöker lyfta ett av bakbenen. I början fick hon godis hela tiden, för att hon skulle koncentera sig mer på det än på att det var läskigt att någon försökte lyfta hennes ben, men nu räcker det med att hon får kraften som en belöning så fort hon lyfter bakbenet.

Idag kunde jag både lyfta upp både vänster och höger och hålla benet uppe i flera sekunder utan att hon stressade upp sig. Helt otroligt hur fort hon lär sig! För några dagar sen gick det ju inte ens att försöka. Så det här problemet ska vi nog lyckas träna bort :) Tur att hon är så matglad, det underlättar mycket!


Jag

Fick en uppgift i bilden i skolan att ta ett självporträtt och sedan göra det till ett kollage. Det skulle visa vem man är, vad man gillar, vad man längtar efter, nån egenskap osv. Tänkte att det kanske skulle vara kul för er att se den, den säger lite om vem jag är iaf. :) Okej, ni kanske inte fattar allt, men ni kanske får en liten uppfattning :p



Haha!

Dagen

Såhär såg Zazous ben ut idag när jag hämtat henne från hagen. Vad roligt det är att ha häst tänkte jag då... Jag menar, hon har precis blivit näst intill helt bra från sin hosta, så kommer hon in med ett helt blodigt ben istället. Men sen när jag tvättade det såg jag att det inte var något allvarligt, utan bara en skråma. Tur! Hon var inte ens svullen. Struntade i att rida henne ändå för säkerhets skull, gick en promenad med henne istället.

Något som är positivt är att Tures hov är *pepparpeppar* helt bra nu, och svullnaden i benet är helt borta. Ska börja sätta igång honom lite smått på söndag hade jag tänkt, nu har han fått sin veckas vila. Måste ju hinna komma igång i tid till när säsongen börjar!


Bloggtävling

Nu kör vi igång en bloggtävling lagom till jul :D



För att vara med och tävla:

● Gå in på Filippa´s ridsport och titta vad som skulle stå högst på önskelistan till dig eller din häst.  

● Skriv det i en kommentar till detta inlägg. Glöm inte att skriva din e-post!

● För att ha extra stor chans att vinna: Kopiera bilden ovan och lägg in den på din egen blogg/bilddagbok/hemsida, samt länka till det här inlägget (Länk: http://tavlingsryttaren.blogg.se/2009/december/bloggtavling.html )

Tävlingen avslutas den 11 januari

AVSLUTAD


Ett problem

Zazou ska snart skos, måste få på snösulor och broddhål på skorna nu när det är så mycket snö. I dagsläget är hon oskodd bak, men vill helst sätta på skor där med. Annars blir det ju väldigt halkigt när isen kommer fram.

Så nu till problemet - hon får panik när man lyfter bakbenen! Eller det går inte ens att lyfta på dom, jag kan inte ens kratsa bakhovarna, för hon blir jätteuppstressad så fort jag håller hovkratsen i handen och ska börja lyfta ett bakben. Att borsta och klappa henne på bakbenen går jättebra, men det är just när hon känner att man ska försöka lyfta som hon får lite halvt panik. Hon typ skjuter in rumpan och slänger sig framåt, eller så börjar hon kicka och steppa runt.

Jag vet inte orsaken till varför hon är såhär. De förra ägarna hade haft henne sen hon var ett, och om jag förstod det rätt har hon alltid haft det här problemet, trots att det aldrig hänt något konstigt i hennes uppväxt.

Har ni några tips om hur man kan träna bort detta? Någon som har liknande erfarenheter?


Dagens ridpass

Zazou fick gå ett litet pass på volten. Om passen igår och i förrgår var två steg framåt, så var det här ett steg tillbaka. I början var hon så pigg, okoncenterad och spänd att hon bokstavligen talat var rädd för sin egen skugga. Det i kombination med att det var två dm snö på hela volten (vilket iof borde vara ett ganska bra underlag, men hon har varken snösulor eller broddar på sig) gjorde att detta pass blev ett sådant pass då man helt enkelt fick acceptera att det inte gick att få igenom saker och ting ordentligt. Gled mest runt lite och försökte få henne avslappnad. Blev bara några varv i trav, och där blev jag aldrig helt nöjd, men hon halkade lite så det var ingen idé. Men i skritten gick hon riktigt fint i slutet! Gjorde mycket sidförande hjälper och halter, då lyssnade hon bra! Nu börjar säsongen då man verkligen, verkligen (!) önskar att man hade ett ridhus! Ska höra med mamma om vi kan åka till ett ganska närliggande ridhus imorrn, hoppas det!

Tures hovböld har börjat öppna upp sig. Veterinären var här idag och kollade på det, men behövde inte göra ngt iom att det som sagt hade öppnat upp sig av sig själv. Skönt att det inte var något allvarligt iaf! :)


Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Gjorde ungefär samma sak som igår - mycket sidförande hjälper i skritt och trav. Idag hade mamma "möblerat om" på volten, och såklart var Zazou jätterädd för alla hinder och sånt, haha. Dessutom hade det kommit massa snö, så volten såg helt annorlunda ut.

Tog ett tag att få henne att slappna av även när man gick nära klumpen där alla hinderstöd och sockerbitar stod, men förutom det gick hon super!

Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Jobbade bara i skritt och trav idag, ville hålla henne lugn och avslappnad passet igenom, och hon tänder till så mycket när man galopperar.

Försökte mig på öpnna och sluta för första gången. Vet inte hur utbildad hon är inom dessa skolor, men öppna tyckte jag hon gjorde bra! Sluta däremot var lite svårare, hon verkade inte riktigt förstå vad jag menade.

Känslan jag fick i slutet i traven är den bästa jag haft på henne hittils! Hon hade inga tendenser alls att vara springig, utan travade bara på i en avslappnad, låg form samtidigt som hon tog stöd i bettet utan att vilja springa på fortare.



Ture var ännu mer svullen idag. Dessutom är han öm på undersidan av hoven, som om han hade (det här är konstigt) en hovböld. Ja, IGEN. Det är inte ens på samma ben som han hade sist. Han har aldrig varit en sån som får hovböld av ingenting förrut, och ingen annan häst i stallet har hovbölder så det borde ju inte bero på hagen. Jättekonstigt!

Glad Lucia

HAHA hittade massa bilder från Lucia år 2005.

Jag och några tjejer i stallet hade för några år sedan en tradition att rida Lucia-tåg till häst. Vi red runt mitt i samhället och sjöng luciasånger (som säkert lät väääldigt vackert).

Jag och min c-ponny fick vara Lucia detta år. Snygga eller vad!? :P





Ingen som sitter och håller på en häst som skulle passa?


Svar på frågestunden

Pust... Nu har jag äntligen svarat på era frågor :P Dock blev svaren inte så långa, men ville hellre svara kort på alla än långt på några. Vill ni ha mer utförligt svar på någon fråga kan ni alltid maila den :)





När ska du börja tävla zazza?
Det blir nästa år någon gång, har inte bestämt någon spec tävling än.

Ska din lillasyster köpa en ny häst?
Ah förmodligen om dom hittar ngn fin. Fast då blir det ju en d-ponny.

Hur går det för erat företag? Hur många hjälmar/västar har ni sålt?
Det går jättebra! :) Har väl sålt typ 30 st hjälmar tror jag.

Hur många gånger har du rest med Häst & Sport-resor?
Eftersom det är mina föräldrar som äger företaget så har det blivit en hel del!


Är det ponnys eller storhästar som är innackorderade i erat stall?
Både och.


Har du någon gång varit rädd för att hoppa ett hinder, för högt/långt/brett?
Visst har jag känt mig osöker många gånger om jag tyckt hindret såg högt ut.

Vad tycker du om varmblod som ridhästar?
Tycker inte så mycket faktiskt :p


Jag undrar hur du hinner med allt? Jag går själv samhäll ekonomi och hinner knappt med skolan + en häst :P
Prioriterar samt är uppe sent :p

Rider du med sporrar?
Och i såfall på vilka hästar och i vilka lägen?
(När du rider ut, när du hoppar osv.. ja, du fattar)

Rider Ture med sporrar när jag hopptränar + tävlar. Annars har jag aldrig sporrar!

snälla! ge tips på hur jag kan bli bättre på att bedömma avstånd/språng innan hinder? jag är helt värdelös på det och kommer nästan alltid fel. jag tänker liksom alltid några meter framför hindret "nu kan jag släppa efter lite" eller "nu får jag sakta ned lite" eller "nu håller jag bara den gallop jag har" men det blir alltid fel!
Hoppa massor av små hinder och bommar. Du kan tex bygga upp en bana på volten med bara bommar som du hoppar så ofta som möjligt.

Jag tittade på det där i redresekatalogen(jag tror att det var det stället i alla fall). Det verkade väldigt bra där, men vet du om man kan kombinera alla inriktningarna? dressyr/hopp/uteritt?
Ja det kan man, det gjorde vi iaf!

Har du något bra tips som får hästar att gå upp i vikt? Han tunnar ur så väldigt och han går på ca 10kg hö/dag och ca 2.5kg foder/dag
Tacksam för svar!!

Korn sägs ju vara bra för tunna hästar. Annars kan man ju ge olja och sånt i maten.

är det den dära ridresan som du fick i födelsedagspresent när du fyllde år( hhaaa ja jag vet typ allt om din blogg och dig )
Haha yes :) Tummen upp (tror jag) ;D

Var bor du?
En bit utanför norrtälje

har du dina hästar hemma på gården?
Yes!

hur kan du/ni ha råd och ha så många hästar? tävlingar träningar kostar också ju.
Eftersom vi har eget stall sparar vi en hel del pengar där. Annars så handlar det väl o mvad man lägger pengarna på, vi väljer att lägga mycket av dom på hästarna eftersom det är ett av våra största intressen.


varför sålde du dom andra hästarna?
Vilka menar du? Lizza och Tessa eller? Lizza köpte vi ju för att vidareutbilda och sedan sälja. Jag var ju dessutom aldelses för lång för henne för att ha henne någon längre tid. Tessa var mammas häst, och hon ska inte ha ngn egen häst längre.

vart har du köpt dina ridstövlar som du har på försäljningsvideon av Lizza? :)
Har för mig att det är Pioneer-stövlarna!? Dom köpte jag på någon mässa har jag för mig, typ Globen eller Göteborg Horse Show.

för länge sett skrev du att du satte en rem när du red med pessoabett (i kategorin utrustning) jag fattar inte riktigt hur den sitter? kan du inte ta en bild när den sitter på? :D
Använder inte Pessoa på någon av mina hästar. Men jag satte den på dom två ringarna högst upp liksom.

vad är ditt högsta mål inom nästa år ? :)
Har inte riktigt satt upp alla mål än, men ska skriva om dom när jag gjort det!

fick du såld hjälmen som du ställde ut på globen? :)
Menar du min GPA? Isf nej, ska nog inte sälja den längre, inte än iaf :p


om du ska ha en till häst, vad är det för häst du har tänkt dig då? Utbildningsnivå mm ?
En häst med outnyttjad kapacitet som inte fått visa vad den gått för ännu, och därför inte för dyr. Men den ska helst kunna gå 120-130 ganska snart.

Hur länge har du bloggat? (om du haft blogg innan tavlingsryttaren.blogg.se):)
Hade en privat blogg ngn månad innan jag startade denna, så totalt snart i ett år kanske.

Vad härligt det såg ut! Vad ska du göra där? Är det bara semester? Har du varit där förr? =)
Ja, jag var där på ridsemester. Nope, d va första ggn!


hur mycket kostade eran transport? om du inte vill säga exakt kan du vell säga på ett ungefär iaf ;)
men måste man dra den med en stor bil, lr går de bra med en "vanlig"? :p

Jag vet faktiskt inte :p Den väger ganska mycket, så man måste nog ha en stor bil!


Vem är det som tar hand om dina hästar när ni åker iväg såhär på ridsemester eller åker iväg på meeting?
Det är olika. Ibland är det min syster, men när vi åker iväg längre tider brukar jag lämna dom till Marcus Westergren.


Nästa år blir ju zazou 6 år, hade du tänkt försöka kvala ner till falsterbos championat?
Nej, det blir för tufft för henne. Vill inte pressa henne så mkt. Synd att inte hennes föl som hon haft räknas (tjuvbetäckning och hinsten var inte godkänd) annars skulle hon ju gått som 5-åring, och då skulle jag nog satsat åp falsterbo!

kan du inte berätta om din ponny tid?
vad du hade för ponnysar, vilka klasser, resultat osv :)
Här står det lite om det.

Hej! Är Lucky den ponny din lillasyster tävlat? Fick reda på idag på ridklubben att även den köptes från dig/er samtidigt som Lizza... Kram!
Yes precis :)

hur ser du på din nya häst? tror du att den har kapacitet att gå samma klasser som Ture, eller kanske gå längre? sedan undrar jag vad du har för mål med Ture år 210? :)
Jag tror och hoppas på att hon åtminstonde kan gå samma klasser som Ture :) Har inte satt upp målen än, men ska skriva ett inlägg när jag gjort det!


största ryttartabbe?
Det var nog på ute SM med min c-ponny för några år sedan. Vi var 0:a i första kvalet, bara tillsammans med 4 andra. Sen i andra kvalet var vi nolla fram till det 7:e hindret, och då klantar jag mig totalt så jag flyger av. Ahh, blir irriterad bara jag tänker på det!


pinsammaste hästrelaterade händelse?
Hmm... Vet inte faktiskt. Får fundera på det :p


något du fortfarande ångrar i hästväg uppsuttet?
Det är många saker jag ångrar som jag gjort på tävlingsbanan - riktiga ryttartabbar som jag fortfarande grämer mig över!


något du fortfarande ångrar i hästväg från marken, typ att du inte stängt hagen?
Haha, tjaa det har jag säkert glömt någongång. Men det är inget spec jag kommer på nu.


brukar du rida dressyr ofta?
Ja, tränar väldigt ofta markarbete hemma!



har du några tips om hur man lär sin häst att inte bråka och springa iväg när man ska ta in den från hagen?
:)

Alltid ha med lite godis!

Rider du barbacka? Varför, varför inte?
Det händer väl, men det är inget jag gör regelbundet. När jag väl gör det är det väl för att det är mysigt eller för att jag inte orkar sadla, haha :p

Vad har du för förhoppningar på Zazou? Vad var det hos henne som du fastnade för?
Tror mycket på henne :) Hoppas på att hon blir minst lika bra som Ture! Fastnade nog mest för hennes energi och spänst!

Hej vilken nivå bör man rida på i hoppning för att kunna åka till samma ställe du åkte i portugal?
Hur många deltagare är det per resa/kurs?
Är det lätt att skaffa vänner om man åker själv?
Man kan ju välja dressyrinriktning och då behöver man inte kunna hoppa alls såklart :p Men även om man väljer hoppinriktning kan man vara nybörjare på att hoppa, dom anpassar sig efter elevens kunskap.
Vi var 8 och det är väl max tror jag.
Det var flera som åkte själv när vi åkte, och dom hittade vänner iaf :p

Vad tycker du om ridtravare? =) Några åsikter/fördomar?
Ingen ras jag skulle välja, men är övertygad om att dom är bra på sitt sätt.


Hur är din drömhäst?
Ganska stor, någon ovanlig färg, hoppar som en gud och jättesnäll att hålla på med.

Vilken är din bästa häst du haft? Den du lyckats allra bäst med?
Kan inte bestämma mig för om det är Samantah (b-ponny), Minstal (c-ponny) eller Ture.

Var du med i något globen-kval med Nocke? Var du med i globen?
Nope.

Vad är roligast att rida, ponny eller storhäst?
Förrut tyckte jag ponny men nu tycker jag storhäst!

Hur många storhästar du haft som du tävlat med?
4 tror jag.


Jag undrar hur man gör för att kvala till SM. Hur gjorde du för att komma dit?
Här kan man läsa om det.


Hur gammla är dina hästar och hur länge har du haft dom? :)
Ture f. 1999. Har haft han i drygt ett och ett halv år.
Zazou f. 2004. Har haft henne i typ 3-4 veckor tror jag.


Juste, har du hört nått från Wembleys nya ägare, hur har han det? :P
Han är vidaresåld!

Kan inte du skriva någonting om det som hände med lizza? Orsaken till att de inte ville ha henne? Gillade de henne inte? Trodde de att hon hade något fel? Gillade ni inte dem?
Vill inte skriva det här.

Hur högt kommer du tävla zazou? Vad är målet med henne?
Så högt som möjligt ;)

När jag hoppar så ställer jag mig ju upp i fältsits över sprången, däremot "lutar" jag mig inte bakåt i språnget på nervägen, utan jag landar i fältsits kan man säga. Vilket gör att när jag hoppar högre höjder (över 90 cm) så tappar jag balansen när hästen landar och ramlar mot halsen på hästen. Jag vet själv vad jag gör för fel, behöver luta mig bakåt. Men jag "hinner inte" :/ har du några tips på hur jag ska bättra det?
Träna :p Kul svar, men det var det bästa jag kom på, haha!


vad hade ture gjort innan du köpte honom?
Startat nån 130.

varför har du aldrig huva på dina hästar när du tävlar? tänkte bara för att det är väldigt många som har det. men inte du :D?
Dom behöver det inte, och vill ha så lite onödiga grejer som möjligt på dom!

Hur gammla var du och Samantah när ni var med i SM?
Är lycklig ryttare till Samantah nu.

Var år 2002 tror jag. Åh va kul :D

Vad för hästrelaterat står på din önskelista iår? :D
Charles Owen AYR8 och RG ulltäcke. Det är väl det jag kommit på än så länge :p


Iaf,ja undrar vad försäljningsstallet som du köpte Wembley och zazou heter?
Köpte du även Ture och Ulande där?=)
Eller vart kom dem ifrån?=)

Tallbacka gård.  Ulanda kom därifrån, men inte Ture! Han kommer från en privatperson.

Kan du inte ha en till bloppis snart ? :D
Kanske, ska kolla om det finns ngt jag vill sälja :p

När börjar du tävla ture igen?
Har inte planerat in ngn tävling än.



hur var det i portugal? hur var hästarna och klimatet och var det bra lektioner? (antar att du hoppade..?) jag och min mamma ska nämligen antagligen åka dit på sportlovet så vore kul att höra lite om hur det var! :D
Det var superkul! Hästarna var jättefina och jag tycker lektionerna var bra! Däremot var vädret inge vidare, det regnade mest och var ganska kallt. Men det kanske är varmare på sportlovet :)

Hej! Har du några bra tips på hur man kan lära hästen att byta gallop? Några bra övningar tex. Min häst har lite svårt för det och byter oftast bara med frambenen.
Nja.. Typ byta över en bom, det brukar vara bra!


har du tränat dressyr för någon tränare och varför gör du inte det längre?

Ja det har jag. Vet faktiskt inte varför jag slutade egentligen :p


vilken är den största tävlingen du har varit med i på häst/ponny och var kom du på ponny sm med minstral? =)
Hm.. Morgondagens vinnare i Scandinavium var kanske störst? Eller den i Belgien.
Kommer inte ihåg vart jag kom, inte i toppen iaf.

kommer ni att ställa ut er "butik" på gbg horse show ?:)
Nej sannolikt inte.



Hur många dagar i veckan rids dina hästar?
När de är fullt igång, typ 6 dagar.


Hur länge rider du? hur länge skrittar du fram/av...
Beror på hur dom går, men oftast runt 45-60 minuter. Skrittar fram och av kanske 10 min.

Använder du någon linement eller kylbalsam före/efter ridning?
Nope.

Hej, jag undrar om du tränar för ngn? Om inte varför inte? ;)
Det är lite olika. Den jag tränat mest för på sistånde är Ann Liwing.

hej! :) först måste jag bara säga att de är en jätte bra och intressant blogg, keep it up!
men sen undrar jag om du har några tips på bra och prisvärda hoppsadlar som ändå inte kostar skjortan?
Kul att du tycker det :D
Prestige tycker jag har många bra sadlar. Equipe har väl någon billigare modell också som jag hört är bra. Annars är mitt tips att köpa begagnat. Inte bara det att priset är lägre, utan sadlar är oftast bekvämare om dom är lite insuttna ;)


Dagens ridpass

Red ut Zazou en sväng. Första gången jag rider ut henne själv. Stundtals snöade det lite, mysigt!

Hon stannade några gånger om hon tyckte ngt var läskigt, men överlag gick det bra. Det blev inte så hårt fysiskt arbete, men hon fick absolut rasta av sig lite psykiskt, vilket jag tror var bra. Hon är ju en häst med ganska mycket i huvudet och hon har gått ganska lugnt på sistånde, så man märker att hon har mycket överenergi. 
 


Vår snygga vardags-outfit :p Aja, den är iaf väldigt bekväm och praktisk!



Det är något som inte står rätt till med Ture :( Han var lite svullen på ett framben + att han haltar lite. Vi ska boka tid på kliniken, men först ska han ha sin vilovecka. Hoppas det inte är ngt allvarligt :(


Dagen

Longerade Zazou idag. Det var väl inget lyckat pass direkt. Jag ingen longpiska med mig, så hon stannade och vände in mot mitten stup i kvarten. Vet inte om hon inte fattade eller om hon inte ville. Det kändes mest som det förstnämda, hon var lite förvirrad och ibland lite stressad. Så det blev ett väldigt lugnt pass med mest skritt och trav. Provade dock fatta galopp ett par gånger, och shit vilka sparkar hon gjorde! Typ hela ryggen helt lodrätt. Hade man suttit på då hade man garanterat flygit som en vante!

I slutet gick det lite bättre, framförallt i vänstervarv. Då kunde hon trava ganska många varv avslappnat och bra. Fin trav har hon iaf, inga släpande ben i sikte här inte!



Mamma ska rida Ture en stund på volten lite senare ikväll.

Nu är det bestämt

Imorgon ska jag till en uppfödare och provrida några hästar :D Det är två e. Cardento - Levantos II, båda med 9:or i hoppning på 3-års testet, och en e. Montgomery - Irco Mena. Spännande!

Är framförallt förväntansfull inför de två Cardento-avkommorna. Ni vet kanske vid det här laget att jag verkligen gillar Cardento, och även Levantos är en hingst jag sett många fina avkommor efter (bland annat min kompis häst, dom sprången tackar man ju inte nej till). Med den stammen borde dom ju vara fina tycker man!

Cardento


Levantos II


-


Jag tycker också att du hoppar dina hästar sjukt ofta. Jag har med tävlingshästar men dom hoppar max 1 gång i veckan (inga höjder mer lydnads koll). Tycker du har allt för ofta bommar, hinder med i dina ridpass! Inget ont nu tycker om din blogg men förklara hur du tänker angående att du hoppar dina hästar så ofta?

Svar: För det första tycker jag inte att jag hoppar mina hästar ofta över huvud taget. Eftersom det är nu dessa synpunkter/frågor kom upp antar jag att det är på sistånde du tycker jag hoppat dom ofta!? Jag har haft Zazou i snart 3 veckor, och har hoppat henne 3 gånger, alla hinder runt 30-60 cm. Jag kallar inte ens detta hoppning, isåfall gymnastikhoppning, men egentligen skulle jag vilja klassa det som markarbete. Ture har jag praktiskt taget inte ens gått över en bom dom senaste veckorna, han håller ju på att trappa ner inför vintervilan.

Aja, strunt samma, nu skriver jag lite hur jag tänker kring detta iaf.

Hur ofta jag hoppar mina hästar beror dels på hästen, olika hästar behöver hoppa olika mycket. Detta beror dels på vilket psyke den har, vilken utbildningsnivå, vilken styrka, vilken rutin, dagsformen just då osv. Det beror även mycket på om det är tävlingssäsong eller inte.

Ture till exempel. Han är ju väldigt rutinerad och behöver inte träna på att hoppa högt. Med honom brukar jag under tävlingssäsongen endast hoppa kanske en/två gånger i veckan hemma, och då endast hoppa styrkeuppbyggande gymnastikövningar, såsom studs osv. Dessa sliter inte på hästen, utan är endast nyttiga och uppbyggande.

Zazou däremot, som inte är så rutinerad och är väldigt pigg och "på" naturlig, kanske jag kommer hoppa lite oftare även när säsongen kommer igång. Dels för att hoppning inte ska bli en sådan stor grej, och dels för att bygga upp henne, både fysiskt och lydnadsmässigt.

Över lag i Sverige tycker jag att folk nästan hoppar för lite. Jag har hört flera som varit utomlands och jobbat som sagt att de hoppar hästarna mycket oftare där. Så länge man inte har för höga hinder kan man gott hoppa ett flertal gånger i veckan, det är inget en hoppglad häst mår dåligt av. Dock så gäller ju detta inte alla hästar - en häst som kanske är lite oengagerad vid hoppningen kanske man inte ska hoppa mycket alls, för att få den att tycka det är roligt och spännande när hindrerna väl kommer fram.



Har hittat lite citat (har dragit ut dem från längre texter) från välkända hoppryttare när de svarar på fråga hur ofta man borde hoppa en häst utifrån lite olika situationer. De verkar alla ganska eniga om att man kan hoppa flera gånger i veckan, både på äldre och yngre hästar, bara man inte hoppar för högt. Det bästa man kan göra är dock att anpassa sig efter individen och känna efter hur mycket just den hästen mår bra av att hoppa.


Hur ofta hoppar du?

Angelica Augustsson Källa
"...Beror helt på hästen. vissa av mina hästar behöver hoppa ganska ofta, då gäller det oftast mina sjuåringar. Mic Mac hoppar väldigt mycket gymnastiklinjer, runt 3-4 gånger i veckan om hon inte tävlar, då blir det färre. De äldre och rutinerade hästarna hoppar inte så ofta men jag håller dom i form med hjälp av gymnastiklinjer. Har jag ingen tävling gör jag detta 1-2 gånger varje vecka. För övrigt så jobbar jag mycket med bommar. Vi kan bygga banor med enbart bommar för att träna teknik och samspelet mellan häst och ryttare, då tränar jag samtidigt mitt eget öga..."


Malin Baryard Källa
"...Ju mer jag tävlar, desto mindre hoppar jag hästarna på träning. Sen är det naturligtvis väldigt individuellt från häst till häst..."


Hur ofta bör man hoppa en äldre häst?

Lotta Björe, välkänd hopptränare Källa
"...Min erfarenhet är att ju äldre häst desto lättare har den för att stelna till. Därför är det bra att småhoppa en till två gånger i veckan, det håller igång leder och ligament eftersom hästen får sträcka och stretcha sig lite. Hästar som hoppar sällan blir ofta lite oelastiska och stela i lederna vilket inte är bra för hållbarheten. Alltså kan man mycket väl hoppa en eller två gånger i veckan med hinderhöjder runt 50-70 centimeter och någon gång lite högre..."


Hur bör man hoppträna en yngre häst?

Svante Johansson Källa
" ....När detta går bra kan man börja hoppa hinder på en linje efter varandra. Ha inte hindren för nära varandra, kanske fem till sex galoppsprång om det skulle bli lite vingligt första gångerna. Sedan är det bara att lägga på fler hinder allt eftersom det fungerar. Hoppa gärna olika hindertyper och framför allt lika mycket i båda varv.
En annan viktig del är så kallade "titthinder". Börja med detta så tidigt som möjligt när hindren är små och hästarna i princip kan gå över. Då blir det oftast inga problem alls.
Dessa saker kan man med fördel göra flera gånger i veckan under perioder, så att du inte alltid börjar från början varje gång..."


Vet att många av er redan skrivit era åsikter om detta, men det skulle ändå vara kul att höra vad ni tycker?

Kvällen i stallet

Pollarna fick vila idag. Blev lite gos i stallet istället.

Försökte även ta ett självporträtt på mig och Ture, haha! Dock gick det inge vidare, det var svårt som attan. För det första var det typ omöjligt att hitta ngn bra plats att ställa kameran. Sen var jag tvungen att ställa in skärpan innan jag tog kortet iom att jag använde självutlösaren, så bara Ture råkade flytta sig ett steg bakåt blev det suddigt. När jag väl riggat upp kameran och allt sånt var det bara att springa fram till Turis och hoppas på att han stod stilla och såg glad ut. Kände mig inte lite fjantig heller, tur att det inte kom någon :p

Det här var väl det bästa vi kunde få till. Lite halvt underifrån är alltid lika smickrande, haha! Aja, Ture är söt iaf!


Roligt med alla kommentarer i det förra inlägget förresten! Håller helt med dom flesta av er - så pass låga hinder som jag hoppar tycker jag inte räknas som hoppning. Eftersom det verkar vara så pass stort intresse i detta ämne hade jag tänkt lägga ner lite mer tid på mitt inlägg, så jag pubilcerar det imorrn istället.

 


"Fan va du hoppar med dina hästar hela tiden!!"

Jaså det tycker du? Håller faktiskt på med att skriva ett inlägg om just detta. Publicerar det senare ikväll, för nu ska jag ut till stallet! Det blev lite sent idag.


Bild från Lummen, Belgien


Dagens ridpass

Red Zazou på volten. I början var hon superlugn, men sen började jag hoppa några småhinder (typ 40 cm) och då blev hon superpigg istället. I slutet var hon dock lugn igen och gick bra.

Mamma ska rida Ture typ en halvtimme på volten.

Hiss och diss



 Vi ska kanske kolla på några hästar i helgen :)

 Har ev. en tävling på gång till bloggen!

 Snart är det julafton :D

 Den nya Speed Air hjälmen. Jag villvillvill ha en sån!






 Tävlingssäsongen är sluuuuut.

 Zazou är förkyld.

 Snart kommer det blir stenhårt på volten, och då finns det ingen stans att rida.

Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Hon var faktiskt inte riktigt så galen som jag trodde hon skulle vara! :p Visst, hon var superpigg i början, men sen lugnade hon ner sig ganska mycket. Dock så hostar hon fortfarande lite, så red inte så hårt. Typiskt, jag som hade tänkt hoppträna henne i veckan! :(




Longerade Ture i en halvtimme. Han såg helt fräsh ut så det var jätteskönt!


Bild från inne SM tror jag. Åh jag saknar redan att tävla, även fast uppehållet nästan just börjat!



Portugal

Nu hade jag tänkt skriva lite mer om resan.

Vi åkte på onsdag morgon och kom fram samma dag på eftermiddagen. Det började inge vidare. Vårt bagage blev försenat, så vi fick åka till ridstället utan några kläder alls, alltså även utan ridkläder. Inbitna hästmänniskor som vi alla var ville vi dock inte missa ridpasset som var inplanerat på kvällen, så vi åkte helt enkelt iväg till en hästaffär i närheten och köpte lite ridsaker.

Vi red som sagt tre lektioner per dag, sammanlagt 10 st. Man fick välja lite själv om man ville hoppa eller rida dressyr, för min del blev det två dressyrlektioner och en hopplektion per dag.

Det fanns tre dressyrtränare. En kvinna från England som själv tävlat Grand Prix i dressyr, en kille runt 23 kanske som red hur bra som helst men han höll dock inte höll lektioner för oss eftersom han behövde bättra på sin engelska, och en kille i 30-års åldern som även han var jätteduktig på att rida. Om man fick problem satt han upp och visade, så då märkte man verkligen hur skicklig han var. Det var honom, den sistnämnda, jag tränade för.



Dressyrlektionerna reds på många olika hästar. Jag red faktiskt aldrig samma häst, utan jag red allt ifrån Lusitano-hingstar till fina halvblod. De var även olika i sin utbildningsnivå, vissa hade tävlat Grand Prix, och andra var ganska unga. Det innebar att man fick öva på lite olika saker beroende på vilken häst man hade. Det roligaste enligt mig var att rida de välridna lusitanosarna. Det innebar att man fick göra lite mer avancerade rörelser Bland annat galoppombyte i varje steg, passage, piaff mm.

Det blev en film från en av dessa pass. Jag sitter på en 11-årig lusitanohingst, som inte var helt färdigutbildad, de hade blanda annat precis börjat på att lära den byten i varje steg, men den var väldigt välriden och rolig att rida... och helt olik mina hästar här hemma! Fick rida den på kandar, första gången jag gjorde det också. 




Vid hoppassen tränade jag för en Portugis som själv är proffsryttare. Han tävlar upp till 160 och är rankad bland de bästa i Portugal, och tränar även många av Portugals unga stjärnor.



Det blev tre pass för honom, ett där jag red ett litet halvblod som hoppade bra men bockade som tusan efter hindren. Vid de andra två red jag en 9-årig angloarab (korsning arab/fullblod). Båda två tävlade han själv. Den sistnämnda gillade jag väldigt mycket! Den var jätterolig att rida och hoppade väldigt spänstigt och fint! Blev väldigt förvånad när han sa vad den var för ras, den kändes mer som en liten halvblods korsning eller något. En film från ett av passen:












Jag red även ett litet hoppass för honom som jag tränade dressyr för. Det var nämligen helg, så hopptränaren var iväg och tävlade. Hoppade lite serier på ett väldigt snyggt och elegant 6-årigt franskt (tror jag) halvblod. Den var dock precis nykommen till ridcentret, och det kändes som om den var lite långsam och svag ibland. Men den kan nog bli riktigt fin tror jag!



Överlag var det fina rum och mycket god mat. Det var fyrarättersmåltider både vid lunch och middag, så hungrig behövde man aldrig vara! Personerna som jobbade där var mycket trevliga och vänliga på alla sätt och vis. Det som var negativt med denna resa var som sagt vädret, men det problemet gick ju att förbise. Skulle jättegärna vilja åka tillbaka!


Några av hästarna jag red:


Rehedicão
Lusitano f. 1998
Denna var en av de mer välutbildade hästarna. På honom fick jag göra galoppombyte i varje steg för första gången, något som var mycket svårare än vad jag trott!



Leutnant
Brandenburger f. 1999
Inte min favorithäst, men han var trevlig att rida!



Que
Lusitano
Den jag rider på filmen. En privathäst som stod uppstallad på ridcentret. Helt underbar!



Kommer inte ihåg vad den heter
Angloarab f. ca. 2000
Den jag hoppar på mittenfilmen. Supertrevlig häst, verkligen!



Kallades "New Jumper"
Halvblod f. ca 2003
Den jag hoppar på den sista filmen. Väldigt vacker och rolig att rida.



Ugando eller ngt sånt
Vet inte hur gammal
Lätt stallets sötaste häst!


Sen red jag ganska många fler som jag inte hittar bild på. :(


Lite fler bilder:

Anläggningen


Utevolten


Ridhuset


Stallarna


Ett av rummen


Om ni vill veta mer kan ni läsa på www.hastsportresor.se

Så, vad har hästarna gjort när jag varit borta?

Ture har haft en hovböld. I söndags tyckte jag han kändes lite ojämn. Såg dock inget sår och kände ingen värme i varken hoven eller benet. Det var faktiskt därför jag longerade honom i tisdags, för att se om han verkligen var halt. Och det tyckte jag han var. Ville inte skriva något innan jag visste vad det var. Han var inte mycket halt, utan bara pyttelite. Kände igenom hela honom, men hittade fortfarande inge ovanligt. Tyckte det var konstigt att någon förslitningsskada/inflamation skulle krypa fram såhär precis när jag börjat trappa ner inför vilan, men tänke att han kanske skulle må bra av att vila några dagar när vi var borta, så skulle han kanske vara bra sen. Lite senare var han dock varm i hoven och hans ben svullnade upp. Vi var ju inte hemma då, men jag förstod att det var en hovböld. Veterinären kom iut och bekräftade det, samt skar upp ett snitt i hoven så att varet skulle komma ut. Så nu borde han vara frisk, ska springa med honom idag!

Zazou har fått gå några promenader, men annars har hon inte motionerat mycket. Hon lär ju vara hyffsat pigg idag om jag känner henne rätt! Men nu ska jag ut och rida så hon får springa av sig lite!

Oj vad dåligt skrivet det här inlägget blev, men jag hinner inte fixa till det nu


Hejsan :)

Ja, nu är jag hemma efter 5 dagar i Portugal. Resan har varit superkul på många olika plan, framför allt ridmässigt (red väldigt mycket, tre lektioner per dag), men också i form av nya bekantskaper osv. Vädret var dock ingen hit, typ regn 24/7, men vad gör det när det finns ridhus och när man alltid kan ha tak över huvudet!

Blev tyvärr inte så mycket foton, men lyckades iaf fånga de två jag tränade för på bild.

Dressyrtränaren

Hopptränaren


Det är allt jag har att bjuda på just nu för nu är det dags att sova. Är hyffsat trött om man säger så! Men imorgon lovar jag att skriva mer och även ladda upp några videoklipp! Bland annat ett där jag rider dressyr på en lusitanohingst. Jag som dressyrryttare är väl ingen hit, men det var iaf sjukt kul! :) Ännu roligare var dock hoppassen, speciellt ett där jag hoppade en korsning mellan arab/fullblod. Kanske lite otippade raser på en hopphäst, men den var faktiskt riktigt fin!

Men gonatt! Som sagt, filmer och en mer ingående text kommer imorrn :)


Portugal och frågestund

Vet ni vad? Imorgon åker jag till Portugal :D Ska till det här stället. Underbart!!



Dock så får ju hästarna vila några dagar, men för Ture gör det inget, han ska ju ändå ha sin vintervila nu. Zazou däremot lär vara nååågot pigg när jag kommer hem! Fast hon har hostat lite smått på sistånde, så det är nog inte helt fel för henne att ta det lugnt några dagar heller.

Blir borta till söndag tror jag, och förmodligen kommer jag inte kunna uppdatera under dessa dagar. Därför kör jag igång en frågestund! Så är det något ni undrar över (hästrelaterat iom att detta är en hästblogg), ställ gärna dom frågorna i kommentarsfältet. Svarar på så många jag orkar när jag kommer hem :)  Svarar på frågorna så fort jag hinner!

Ha det bra här hemma i kylan då, så hörs vi efter helgen ;D

Dagens ridpass

Först longerade jag Ture en liten stund.

Sen red jag Zazou på volten. Idag hade jag graman. Hon var mycket finare än igår! Idag kunde både hon och jag slappna av mer - jag eftersom hon inte låg på bettet hela tiden och hon för att jag iom det kunde rida med en mycket lugnare hand. Jobbade nästan bara med att försöka få henne så låg och lugn som möjligt. Hoppade några småsprång också. Även fast dom bara var kanske 50 cm så kändes det vilken spänst hon har i sprången! Längtar tills vår första hoppträning, hade tänkt försöka vara med på en nästa vecka!


Ny design?

Jag hade tänkt göra om min design lite snart. Några förslag? Kanske på färger osv?

Min förra design:

Det var ju ett tag sen, men några av er kanske kommer ihåg när det såg ut så på bloggen!?!

RSS 2.0