Hos Johanna

Idag åkte jag till Johanna, som var hemma hos mig för några dagar sen, och red. Fick rida hennes 6-åring e. cardento - le mistral. Han var jätterolig att rida tycker jag! :) Hoppade något språng också, det var superkul!


Dagen

Idag blev det en promenad med båda hästarna.Vi börjar misstänka att det inte var en hovböld som var problemet för ture, utan ett sår han har i karleden. Det läker nämligen aldrig plus att han är lite svullen precis där. Antingen har han gjort illa sig i hagen eller så är det mugg. Är det någon som har en mirakelkur mot det? Det vi har gjort hitills är att göra rent det varje dag plus smörja in det med helosan. Sista dagen har vi dock smörjt in det med en annan salva, men den verkar inte så bra. Faktum är att zazou har lite mugg på ett bakben, och vi smörjde in henne med den här savan igårkväll. Imorse hade hon svullnat upp lite där, vilket hon aldrig gjort innan. Ingen mer sån salva på henne med andra ord. Oj vilket rörigt inlägg det här blev. Det är för att jag bloggar från mobilen. :p men om ni vet ngra bra tips för att få bort mugg/sår får ni jättegärna skriva dom!

Hoppträning

Hade med mig Lito och Zazou. Det var meningen att träningen skulle vara ungefär som en tävling, så vi fick rida och hoppa fram inomhus och sen direkt ut och hoppa en bana på utebanan, som var utsmyckad med skynken på staketen och tittiga hinder.

Började med Zazou. Hon var superifin i ridhuset, kändes väldigt bra på både framridningen och framhoppningen. Sen när vi kom ut på banan så var hon supertittig och spänd. Hon vågade knappt gå nära skynkena på staketet, och hon stannade tom nån gång framför nåt tittigt hinder. Då låg banan på typ 1 meter kanske. Sen höjde vi upp och jag fick hoppa en gång till. Då gick hon mycket bättre! Dock så är jag inte helt nöjd över min riding, jag tyckte det var svårt att hitta avstånd så det blev ingen jämn rhytm. Kan dock bero på att det är första gången jag hoppar henne ordentligt ute, och hon var väldigt pigg så det var väldigt annorlunda ridning mot inomhus. Skulle nog behöva hoppa henne lite oftare också känner jag. Dels för min egen skull, men framförallt för hennes. Det känns att hon verkligen behöver rutin samt att jag tror att det skulle göra henne lite lugnare även vid hoppning.
Lito tycker jag gick bättre, även fast det fortfarande är många knappar kvar att hitta såklart. När vi red i ridhuset kändes han ganska stark. Han sprang på sidan på nåt hinder också som stod väldigt nära väggen. Sen när vi kom ut på utebanan var han superfin! Mycket lugnare och lyssnade mer på mig. Helt klart godkänt för att vara första träningen iaf tycker jag!På dom här filmerna ser man verkligen hur olika dom är att rida tycker jag :p


Dagens ridpass

Red Lito på volten idag. Provade det här bettet:Det kändes faktiskt jättebra, han verkade trivas. Det är nog ett bett jag kommer fortsätta rida med i markarbetet iaf.

Själva ridpasset kändes också bra. Jag satte honom i lite mer arbete än vad jag gjort hittils. Gjorde lite öppnor och slutor i trav och galopp, skänkelvikningar, av och igångsättningar, lite mindre volter, byten osv. Ett pass lite mer likt dom jag brukar rida på Ture. Det känns att han jobbat med de här sakerna förrut, så det gick faktiskt riktigt bra. Det kändes som om jag fick honom att jobba lite mer idag också. Stundtals fick jag även upp formen dit jag önskar att han ska kunna gå lite oftare.


Sen gick jag en promenad med Ture. Mamma red ut på Zazou också.

Imorgon är det hoppträning, wiie äntligen :D Har dock fortfarande inte riktigt bestämt mig för vilket bett jag ska ha på Lito...

Visste ni att...

...jag aldrig har vunnit någon klass med Ture. Tror aldrig Ture vunnit någon klass öht i sitt liv. Vi har dock varit nära nära ett par gånger. :p

Tror det beror på att aldrig egentligen ridit för att vinna på honom, samt prioriterat att klättra i klasserna istället för att vinna lite mindre klasser. Han har aldrig varit en snabb häst naturligt, utan mest blivit stressad om man tagit för snäva vägar. Nu på sistånde har jag dock kunnat rida lite mer på tid, så vem vet, snart kanske det kommer en vinst :)


En gång vi var nära att vinna var i Scandinavium, då vi ledde till sista ryttaren slog oss :( Fast jag är såklart hur nöjd som helst över 2:a platsen också :D


Lito

Har tagit lite helkroppsbilder på honom för att kunna jämföra om det blivit någon skillnad om nåt år. Just nu är han ju väldigt kantig och ganska tunn, skulle vara roligt om han kunde bli lite rundare iaf.

Hade tänkt ta liknande bilder på Zazou någon dag så ska ni få se hur olika dom är. Hon är så himla runt och fin i kroppen! Hoppas Lito kan bli lite mer som henne. Fast jag tror inte han kan bli riktigt lika rund, precis som människor är ju hästar olika byggda. Men en del muskler och framförallt hull skulle han absolut kunna lägga på sig! Rumpan skulle man verkligen vilja ha lite rundare.

Världens minsta häst?


 

Einstein är inte särskilt stor - men han är en häst. Med mankhöjden 35 centimeter lär han dessutom vara världens minsta häst.


Dvärgfalabellan Thumbelina har hittills var världens minsta häst. Hon förlorar sin titel eftersom Einstein är nio centimeter mindre. Einstein, som föddes på en minihästfarm i amerikanska Barnsted, New Hampshire i fredags, väger endast 2,7 kilo skriver Aftonbladet.

tidningenridsport.se

Söt eller vad!? :D

-


Vilken fråga skulle ni vilja ha som nästa "Dagens läsarfråga"? Vad skulle ni vilja fråga drygt 2000 hästintresserade människor? :)

Dagen

Idag när jag kom hem och var jättesugen på att rida, så sa mamma att hon redan hade ridit ut en sväng tillsammans med några indiska gäster som var och hälsade på (vilket jag inte hade någon aning om att dom skulle göra). Det var tydligen en "fd. prins" (dom har ju avskattat massa kungadömen i Indien på sistånde) som red Zazou, och hans son red Lito. Fd prinsen hade ridit jättebra, vilket inte är så konstigt iom att han har massa hinstar och unghästar osv hemma i Indien. Sonen däremot hade sagt att han var lite bättre på att rida än vad han egentligen var, så han hade inte riktigt klarat av Lito som hade småbockat lite och sådär.

Red därför Lito en liten stund på volten när jag kom hem (typ en kvart kanske). Provade pelhambett idag. Det kändes som om det var lite för skarpt, han krullade liksom mest ihop halsen och tog inte bettet ordenligt. Kanske ska prova rida det med två tyglar någon dag, då kan jag ju bestämma själv hur skarpt jag vill att det ska vara. Annars kändes han fin! Avslutade med mycket sidförande rörelser i skritt, det gick jättebra även om han alltid inte tar vänsterskänkeln till 100%.
Svar del 2

Skulle verkligen uppskatta svar!
Har ett pampigt halvblod som har lite Arabiskt Fullblod i sig, så nog kan det vara fart i han ibland.
However, då jag själv inte verkar kunna komma på en lösning på mitt "problem" så kanske du kan ge lite tips.
På senaste tiden har han blivit rätt respektlös mot bettet, dvs lyssnar dåligt och kör hellre upp huvudet/drar åt sidan för att komma undan, lite lagom irriterande detta.
Förhållningar och eftergifter när han lyssnar gör ingen vidare skillnad, lyssnar fortfarande dåligt och segt.
Kanske låter som en "drastisk åtgärd" men provade på ett hackamore på han, (förövrigt är han nio år gammal), men efter ett par gånger så kände jag ingen skillnad på hans uppmärksamhet.
Kort sagt så kanske du har lite tips på t.ex sätt man får hästen att helt enkelt lyssna mycket mer/alert, eller övningar som får dom mer samlade och koncentrerad.

Svårt att säga när jag inte sett hästen, men utifrån din beskrivning låter det som om det är just mycket lydnadsarbete han skulle behöva. Tex mycket avsaktningar, igångsättningar, halter, tempoväxlingar osv. Försök att vara konsekvent i ditt arbete och ha tålamod, det kommer nog ta lite tid. Det bästa är nog egentligen att åka till en tränare som kan hjälpa dig. Kanske skulle du ha nytta av att variera betten lite, vissa hästar trivs av av att byta bett ofta. Lycka till!

 

Hej! Hur har du råd med dina hästar? Är det dina föräldrar som betalar eller?:) kram!
Ja, det absolut mesta betalar dom, vilket jag är väldigt glad över. Annars skulle jag aldrig ha råd!

Hur nöjd är du med Lito en så länge? Vad är hans fördelar/Nackdelar? :)

Har ju inte ridit honom så mycket än, men jag gillar honom jättemycket! Dock kan jag tycka att det är lite svårt att få honom jobba korrekt. Har är ju ganska överbyggd bak och lite lågställd fram, så det är svårt att få honom att sätta under sig ordentligt. En fördel är att han är väldigt lyhörd för sitsen, det gäller bara att lära sig utnyttja det ordenligt.

 

Kan hända att du redan skrivit om det jag tänker fråga, men skulle nog ta tid för mig att hitta det haha så smyger in frågan här i frågestunden istället..
Vad rider du oftast med för bett, rider du ofta med hjälptyglar, ooch vilket bett hoppar du helst med?
Riktigt bra blogg förövrigt!

Över lag rider jag gärna med så oskarp betslig som möjligt i det vardagliga arbetet. Men om det behövs är jag inte rädd att betsla upp lite, framförallt i hoppningen, eftersom att jag föredrar att kunna rida med mindre hjälper och ett lite skarpare bett, än att behöva slita och dra med ett mildare bett. Dessutom är det ju väldigt vitkigt att hästen lyssnar på hjälperna, annars kan det bli farligt, speciellt när hindrena kommer upp lite i höjd. Vilket bett jag rider med beror först och främst på vilken häst jag sitter på. Ture gillar jag att rida på pelham, medan jag på Zazou alltid har vanligt tränsbett. Hjälptyglar som tex graman tycker jag är ett superbra hjälpmedel i vissa fall, men det optimala entligt mig är såklart att inte använda det så ofta. Kul att du tycker det!

 

Hejsan. Jag har en liten fråga. Heter Ture bara Ture eller heter han någon mer? =)

Han heter Häst & Sportresor Saturnus  (eftersom det är Häst & Sportresor som äger honom) :)

 

Vet att frågan inte är hästrelatierad och du behöver inte gå längre in på ett svar, svara bara ja eller nej :) Har du pojkvän?

Haha okej, nej

 

Hej! Vet du om det är möjligt att anställa någon som kan vara med och lära en hur man ska sköta sin häst?
Jag funderar i framtiden (säkert minst om 10 år eller så) skaffa häst, men känner att jag kan för lite. Då vore det bra att kunna få hjälp liksom. Lycka till med allt! Är grymt imponerad!

Ärligt talat har jag ingen aning, men det borde det ju finnas :) Tack så mycket!

 

Kan inte du lägga ut en bild på dina rosetter? haha! :D
eller typ öppna säckarna de är i och fota (A)

Haha har en bild som jag tog för nåt år sen på en del av "högen" :p

 

hur många hästar har du ?

3

Har du alltid hållt på med hästar ?

Sen jag var typ 5 kanske

 

Vart bor du ?:)

Norrtälje ungefär

 

Har du sommarjobb/jobb? Eller hur kan du köpa alla saker till hästarna? :)

Nja, har ju haft lite ponnyer som jag utbildat och sålt, och på så sätt har jag haft pengar. Sen får jag mitt studiebidrag också. Och sen får jag hälften av de pengarna jag vinner med hästarna. Det är mest dom pengarnasom går till hästsaker.

 

Hur högt har du hoppat?

Vet inte faktiskt, typ 160 kanske!? Har aldrig tänkt "nu ska jag hoppa så högt som möjligt", hoppar väldigt sällan höt öht.


Vad hette din första häst?

Toscana

 

vad tycker du mest om för raser?

Halvblod

 

jag skulle vilja veta vilken av dina hästar som du tror kan gå längst. vem tror du kommer vara din förstahäst sen när/om alla är på samma nivå. ture vet vi ju kan hoppa, men tror du att någon av de andra kommer bli snäppet vassare sen, eller tror du att ture kommer vara oslagbar? ;)

Oj vilken svår fråga! Lito känner jag ju inte än, så han tycker jag det är svårt att uttala mig om. Jag hoppas dock på att han kommer kunna gå samma klasser som Ture i framtiden. Zazou tror jag mer kommer bli en "speedhäst" i kanske 140 klasser, men vem vet hon kanske också kan gå 150? Har ju inte rikigt "testat" henne än på det sättet, men allt jag gjort hittills talar om att kom skulle kunna gå långt :)

 

 

Hur lång är du ? :-)

typ 178

 

har du något tips om hur man kan klättra i klasserna? :)

Vet inte om jag kan svara på den här riktigt. Det beror ju jättemycket på vad man har för förutsättningar, för hästar osv. Grunden är väl att aldrig ge upp utan att kämpa för det man verkligen vill.

 

har du något tips för att få igång bakbenen?

Mycket av och igångsättningar, sidförande rörelser, tempoväxlingar, studs osv.


har du några tips på hur man känner att hästen jobbar med bakbenen?

Det är svårt att förklara, men då brukar ju hästen komma in under sig av sig själv, och därmed få en lätt framdel och bli lätt i handen.


ska du köpa en ponny över sommaren som sommarjobb detta året också? :)

Vet inte, kanske :)

 

När Julia gästbloggade så skrev hon om ett par tygel "handtag" som hon använde på en av sina hästar. Vet du om dom är tillåtna att tävla med ??

Det vet jag inte säkert, men jag har för mig att dom är det? Kolla i TR för säkerhetsskull!

 

roligaste/bästa tävlingen du har vunnit? :)

Har inte nån vinst som sticker ut sådär direkt.

 

hur lång är du & hur mkt väger du?

Är 178, vet inte hur mycket jag väger faktiskt.


Hur många SM har du hoppat?

2 på b-ponny, 2 på d-ponny, 2 på c-ponny och 6 på häst tror jag (kan det vara så många? :P)


Vad är din mest betydelsefulla vinst/plac/ritt?

Det är nog 2:a platsen i Morgondagens vinnare i Scaninavium, och 4:e platsen på inomhus JSM i fiol


hur mnga dagar i veckan tränar du för ngn tränare?

Det är jätteolika, men max 1.

 

Hej! Jag rider liksom du och utbildar just nu min häst som jag senare planerar att tävla (förhoppningsvis de lite högre klasserna). Min fråga till dig är: Hur pass planerande är du i din ridning? Lägger du upp mål för året, mål för månaden, mål för veckan, o.s.v. Planerar du din ridning för veckan? Berätta lite, helt enkelt. Tack för en bra blogg, Mvh

Jag är nog inte den planerande typen över lag. Det är något jag skulle kunna bli bättre på. Jag har väl en ungefärlig plan i mitt huvud om hur hästarna ska gå varje vecka, typ ridas ut si och så många dagar och gå på volten så många dagar. Dock så brukar det här ändras när veckan går, beroende på hur hästen känts dagen innan osv. Tävlingsmål är jag lite bättre på. Jag brukar tänka att jag det här året vill att den hästen ska gå dom klasserna, och strävar efter att nå dit. Jag har dock inga mer exakta mål direkt, utan det blir lite som det blir oftast :p

 

Vad var det med lito du tyckte om så att du köpte honom?
Har du fått några negativa/positiva komentarer av att du köpt honom??
Tycker han är riktigt fin!
Kanon blogg btw!

Att han hoppade så bra och det kändes som om vi passade bra ihop. Det är många som tycker han ser jättefin ut, men det är ett par som sagt att dom inte skulle rekommenderat honom utifrån tidigare erfarenheter om honom. Tack, det tycker jag med :D Kul att du tycker det!

 

Har du något tips på hur man ska rida en häst som lätt krullar ihop sig och går bakom hand? :)

Försöka rida med mycket ben och få hästen att verkligen jobba med bakbenen, sätta under sig och på så sätt gå i en "ärlig" korrekt form, istället för att bara krulla ihop halsen. Försök att verkligen få den mellan hand och skänkel. Jag skulle göra mycket tempoväxklingar tex, och kanske rida mycket ut i skogen så att hästen tar bettet och får en ärligt framåtbjudning.

 

Vilken av dom hästar du har haft har varit svårast och sälja? asso känslo messigt. (:

Det måste har varit min c-ponny Minstral. Hade honom många år, och vi båda utvecklades så otroligt mycket under dom åren. Sen var han så himla gullig med världens härligaste personlighet!

 

Vad tycker du om bloggen http://klackarnaitaket.blogg.se som var på Blogawards i höstas?

Har ingen uppfattning om den om jag ska vara ärlig.

 

Skulle du ta en frysmärkt travare om det visade sig att den var en JÄTTE Duktig hoppare? :P

Ja det skulle jag, fast jag tror jag skulle tänka efter en gång extra eftersom det fatkiskt är väldigt ovanligt att travare hoppar dom högsta klasserna.


Dagens ridpass

Idag var som sagt Johanna här och red lite.

Vi började med att jag red Zazou. Red bara runt lite kravlöst, och hon kändes fin, framförallt i galoppen. Sen red Johanna. Hon kan ju skriva lite själv om hur det gick :)

Johanna
Idag red jag Zazou för första gången, det var kul;) började med att försöka få henne slappna av i traven vilket inte var så lätt men stundvis fick jag känna på hur det ska kännas, och då kändes hon riktigt fin. I galoppen var hon jättefin, avslappnad och rund. Tränade många övergångar i trav/galopp. Hade lite svårt att få henne slappna av efter avsaktningarna, men vi gjorde några bra fattningar. Kändes lite lättare i högervarvet så tränade lite extra i vänster.

Sen red jag Lito lite. Provade Novabettet. Det kändes sådär, vi var inte riktigt överrens kändes det som :p Hoppade nåt språng också, det gick iaf bra. Sen red Johanna honom också.Johanna
Lito red jag en liten stund, han var väldigt lyhörd för skänken Men jag tror han testade mig lite, ett par gånger tog han tag i bettet och sprang. Jag vet inte riktigt vad som var bäst, att släppa så han inte hade något att streta emot eller han försöka hålla kvar handen och försöka rida honom till arbete? Fick hoppa något litet språng:) Det va kul men det var lättare i vänstervarvet, första gången i höger landade vi i fel galopp, men tror att det var jag som blev lite dragandes i innertygeln.

Jag själv försökte fokusera på min högerhand, har nämligen en ful ovana lägga omkull handen och böja handleden, det gör att jag får svårare att bli mjuk och följsam.Johanna har en egen blogg som hon ska försöka börja skriva lite mer i nu :) LÄNK

Lite bilder från dagen

Kommer fler sen :)

Jag och Zazou
Johanna och Zazou
Jag och Lito


Johanna och Lito

Hiss och diss- Hoppträning på torsdag. Äntligen, har inte hopptränat på jättelänge nu känns det som. Tar med Lito och Zazou. Ska verkligen bli superkul att träna Lito för första gången.

- Sen är det tävling i helgen också. Skooj :D

- Det fina vårvädret! Dessutom medför det att man man äntligen kan städa undan alla otympliga vinterkläder och vintertäcken och börja plocka fram alla vårkläder :)

- Imorgon kommer en kompis hit och vi ska förmodligen ta lite nya bilder på pollarna :) Känns som om jag haft lite halft bildbrist här ett tag nu

- Tror jag fick en liten hjärnskakning när jag ramlade av Ture i tisdags. Har haft ont i huvudet varje dag sen dess, jag som aldrig brukar ha ont i huvudet :(Svar del 1

Svarar ganska kort på alla frågor, så om du vill ha ett mer utförligt svar kan du maila till tavlingsryttaren@hotmail.comhar du ridigt på ridskola någon gång?
Ja, men bara någon enstaka gång.

tycker du det är jobbigt att tävla när du har mens?

Nej inte speciellt

Okej har en fråga då; hur mycket kostar det att hålla på med din sport i månaden? :)

Oj. Det kostar nog ganska många tusen! Har aldrig riktigt räknat på det faktiskt, men beroende på hur ofta jag tävlar/tränar kan det variera väldigt mkt.

Ni måste ha ett väldigt brett kontaktnät när ni kan hitta så fina hästar till bra priser, men du har aldrig övervägt att köpa hästar från uppfödare och ha några unghästar gåendes på gården i väntan på inridning och tävling?
Vi har tyvärr inte stallplatser osv till ett sådant upplägg. Sen tar ju alla hästar tid, oavsett hur gamla dom är, så det känns inte som om tiden räcker till heller. Dessutom känns det som om mamma aldrig har varit intresserad av unghästar på det sättet, och det styr ju mycket hur det blir :p

Jag undrar vad du har för storlek på dina tretorn stövlar? :) ( Älskar din blogg!)

Tror jag har 40 i dom. Har alltid 39 annars, så tycker dom är lite små i storlekarna. Vad kul :D

hej har du några bra förslag på styrke övningar ! har en före detta travare som behöver stärka upp sig för och kunna bära sig i galopp , vänster varv går bra , men i höger är de fortfarande trögt

Kolla under kategorin "övningar". Där finns det lite förslag. Jag tycker nämligen det är jättebra att ta hjälp av bommar och små hinder. Annars är backträning bra, likaså mycket tempoväxlingar och av/igångsättningar.

Hur många hästar har du haft? :p

Många :p Vet inte exakt hur många, men över 10 iaf skulle jag tro.

Hoppning eller Dressyr? :D

Hoppning!

Vad heter din häst/hästar? :)
Ture, Zazou och Lito

När du lade upp ditt första inlägg med videon på Litograf så var det en del kommentarer som verkade förvånade över att det var just den hästen och många antydde att du skulle behöva rejäla "lycka till" osv.
Är det någonting speciellt med honom som är känt bland dem som sett honom? Skulle bara vara spännande att veta... Tycker det ser ut som en toppenhäst. Tack för en bra blogg!
Det verkar nästan som det. Det enda jag vet är att dom har haft problem med att har testat lite genom att typ sticka lite och sådär. Annars är jag lika nyfiken som du vad dom syftar på faktiskt :p Tack själv!

hur lyckades du göra satt du fick rida i globen??:D

Har aldrig ridit i globen :p Om du menade scandinavium så kvalade jag dit genom massa tävlingar.

vad e ditt bästa tips för en som vill lyckas inom hoppning?

Precis som i alla andra sporter - att aldrig ge upp utan kämpa för sina mål.

vem är din favvo tränare??

Har flera som jag tycker är bra, har nog ingen direkt favorit.

hur många hästar har du??

3

kan du berätta steg för steg hur man lär en häst ett galoppombyte? hur har du gjort?  har nämligen en häst som jag tävlar hoppning med och det är jobbigt att sakta av och byta hela tiden. Förstör rytmen liksom.
Jag brukar börja med enkla byten, dvs galopp tex snett igenom, sen några steg skritt, och sedan den andra galoppen. Antal skrittsteg i mitten ska bli färre och färre, och tilslut ska man inte behöva skritta alls. Något som även är bra är att byta över bommar och samtidigt göra det nya galoppskänkeln. Det brukar hjälpa till att få hästen att fatta vad man vill.

skulle du inte kunna presentera din mamma och hennes hästhistoria eftersom hon verkar ganska hästkunnig så att säga! (:
Jo visst! Kan göra det i ett eget inlägg sen.

Jag undrar om du har något tips på en hoppövning som kan öka självförtroende hos hästen.
Om man sätter ett hjälphinder framför hindret så  brukar det få både ryttaren och hästen att känna sig lite mer säkra. Det gör ju så att det blir praktiskt taget omöjligt att komma fel :) Sen överlag att hålla sig till helre för enkla övningar/höjder än för svåra. Att bygga upp ett självförtroende tar tid och kräver mycket försiktighet.

Vad är ditt mål med ridningen? några spec klasser du vill rida?

Jag vill absolut satsa hela young rider tiden ut och vara med och strida i mästerskapen osv., sen får vi se vart jag ligger när jag blir senior. Då blir allt så himla mycket tuffare känns det som. Självklart skulle det vara jättekul att vara i toppen, men jag är medveten om att det är en ytters liten procent som kommer dit. Min inställning just nu ser ut lite likt detta: Jag vill såklart bli bäst i världen, men jag tänker bara hålla på så länge det känns roligt. 

Har du alltid velat hålla på med hästar eller ville du bli något annat när du var liten?

Har hållt på med hästar sen jag var runt 6 tror jag, och innan dess kommer jag faktiskt inte ihåg om jag ville hålla på med något annat då.

Vad får dina hästar för foder? :)
Mängd osv:)
Foderstaterna ändras lite beroende på hur mycket hästen går, hur den ser ut i hullet osv, men just nu ser dom ut såhär.
Ture - 1,5 l Krafft Sport 2 ggr om dagen.
Zazou - 1 l Krafft Grund 2 ggr om dagen
Lito - 1 l Krafft Grund 2 ggr om dagen.
Sen får dom 12 kg hösilage var per dag också.

Vet inte om du berättat de här förr men vet du något om Wembly? Vart han tagit vägen och så?
Har hört lite smått, men vet inte var han är just nu faktiskt.

vart kan man ta licens?
jag vill börja tävla och sånt, så jag undrar om du har några tips på hur man kan förbereda sig osv? :)
Man löser licens hos ridsportförbundet. Kolla in deras hemsida, www3.ridsport.se. Kanske börja hoppa någon klubbhoppning eller liknande för att känna på hur det känns men under lite mindre allvarliga förhållanden. Sen se till att verkligen vara redo för dom klasserna man startar, inte börja på för höga höjder. Då blir det så lätt pannkaka.

Hur många hästar har du haft genom åren och vad var din första för någon? :)

Skrev ett inlägg om detta för ett tag sen, HÄR. Det stämmer inte fortfarande riktigt, men i början stämmer det iaf!

Vad har du för plan efter gymnasiet?
Ska du ta ett år och bara satsa på hästarna som många andra? Jobba? läsa vidare direkt?
Är det förresten i år eller nästa du tar studenten?
Tar studenten i år. I höst hade jag tänkt försöka jobba halvtid samtidigt som jag satsar på hästarna. I framtiden skulle jag vilja ut och resa lite också, och ännu längre fram plugga vidare. Har inte så bestämda planer egentligen, så vi får se hur det blir :p

Mockar du själv varje dag? :P

Oftast!

Vad har ni för underlag i er padock?

Någon sorts sand.

har du några förslag på ridskor/ridstövlar, säkerhetsvästar, vantar och ridhjälmar som är bra? :)

Det är jättesvårt att säga eftersom jag inte vet i vilken prisklass samt till vilket syfte. Personligen gillar jag Tretorn ridstövlarna, racesafe västarna, Roeckl-vantarna och Charles Owen + GPA hjälmarna.

när fick/köpte du din första häst ? :)

Tror jag var 6 år, kan ha vart 7 också.

rider du alltid ture på pelham? i dressyren också?

Oftast gör jag det. Det är inte det att han går sämre med vanligt tränsbett egentligen, men både jag och den förra ägaren har kommit fram till samma sak - att det bästa är att rida med pelham oftast. Det är en lång historia att förklara varför. Vanligtvis brukar jag ju vilja rida med så oskarpa bett som möjligt.

hur äter du på en dag? för är ju viktigt att ryttare också äter rätt för att orka. :)
Håller med dig om att det är superviktigt! Dock är jag kanske inte så jätteduktigt på det här med att äta rätt :p Äter mycket frukost, oftast yoghurt och flingor. På vardagarna får jag ju lunch i skolan, och om jag kommer hem innan middagen så äter jag mellis när jag kommer hem. Oftast yoghurt då med, eller någon macka. På helgerna blir det de flesta gångerna något likandne till lunch. Sen blir det middag och sen oftast ett kvällsmål efter det. Är alltid så hungrig på kvälllen :p

hur ofta hopptränar du dina hästar?
Det är olika. Nu har jag tex inte hopptränat på jättemånga veckor. Men som oftast är det väl varannan vecka.

hur ofta använder du bommar/hinder i veckan?

Det varierar också, men i snitt kanske 1-3 ggr i veckan.

vilken är din favorithästras? :)
Halvblod, svenska/tyska/belgiska/holländska.

Dagens ridpass

Mamma red Lito i morse. Det hade gått jättebra!

Själv red jag Zazou på volten. Red ett ganska kort pass i låg form, med det mesta fokuset på att hon skulle vara så avslappnad som möjligt. Gillar att lägga in lite såna här pass då och då, så att inte allt jobb på volten bara är tufft och fullt med krav.

Sen gick jag typ en halvtimmes promenad med Ture. Hans svullnad i benet är praktiskt taget helt borta nu :D Snart kommer jag nog kunna fortsätta med mitt igångsättande av honom :)


Längtaaar


Sol

Nu är jag hemma! Svarar på frågorna senare ikväll, för nu ska jag ut och rida i det fina vädret :)Frågestund

Halloj!

Han förbi skolan en sväng, och här hittade jag en dator så hade tänkt slänga in ett till litet blogginlägg idag. Eftersom det tyvärr inte blir några fler så hade jag tänkt ta tillfället i akt och ha en liten frågestund. Så fråga på om ni undrar något (främst hästrelaterat) så svarar jag på dom när jag kommti hem imorgon :)


Dålig bloggdag

idag kommer det inte bli någon bra bloggdag. Kommer inte vara hemma, så mamma och en kompis till henne kommer att rida ut en sväng på lito och zazou. Hoppas ni får en bra dag!

Dagens ridpass

Idag red jag Zazou på volten. Red ett rent markarbetespass. Började med att jobba mycket med skritten. Hon ska fortfarande hålla på och trava var 10 steg, men emellanåt går hon riktigt fint (även om det tar ett tag att få henne dit). I traven och galoppen går hon mycket bättre. Nu när hon går så pass stadigt och avslappnat så kände jag att det var dax att börja med lite större tempoväxlingar i galoppen. Hon går ju gärna där i samma takt, och så fort man vill öka eller minska så vill hon gärna spänna sig. Dessutom blir hon lite springig. Därför jobbade jag mest med tempoväxlingar på volt idag, jag tycker det är lättare att komma åt henne då.Samtidigt som jag red Zazou så red mamma Lito för första gången. I början såg dom inte så överrens ut och Lito såg väldigt lång ut, men i slutet gick det jättebra! Tycker det är perfekt att hon kan hjälpa mig rida nån häst nu när jag har ganska mycket i skolan.


Tures ben ser lika dant ut som igår - aldeles uppsvullet. Vi tryckte på hoven och tyckte han var öm på ballarna, på samma ställe som han haft hovböld förrut. Hörde med veterinären, men han tyckte vi skulle avvakta. Har svullnaden inte gått ner imorrn hade vi nog dock tänkt be honom komma ut och kolla på honom ändå.

Första gången han fick en hovböld blev han också jättesvullen vid senan. Vi blev då livrädda och trodde att det var någon vrickning, eller ännu värre - en senskada. Så då höll vi på och linda och kyla och grejjer, innan veterinären kom hit och sa att det bara var en hovböld. Så nu har vi lärt oss det! Svullen vid senan = hovböld det första att kolla om det kan vara.


-


Om ni skulle få vilken häst som helst i hela världen, vilken skulle ni ta?

Det första hästen jag kom att tänka på är Shutterfly. Han har verkligen allt enligt mig - hoppet, galoppen, försiktigheten, modet osv. Sen är han väldigt snygg också och ser rolig ut att rida. Dock så är han ju tydligen väldigt speciell i huvudet har jag hört. Tex efter VM då alla böt hästar i finalen, och några andra red honom med andra sadlar osv., så gick han inte att rida ordentligt på ett bra tag därefter. Han verkar väldigt känslig med andra ord. Men ändå, vilken drömhäst! Fast om jag skulle fundera lite längre skulle jag nog komma fram till någon annan till slut, någon som inte var fullt så känslig. Det finns så otroligt mycket fina hästar så det är inte sant!Som sagt: Vilken häst skulle ni välja? Vilken är er drömhäst?

Nytt bloglovin

Så, nu har en person från bloglovin hjälp mig att föra över alla prenumeranter till samma konto. Här är det nya:

Följ min blogg med bloglovin

Mitt gamla kommer att tas bort. Såg att det var några prenumeranter kvar på det ändå, så ett tips är att ni flyttar över till det nya :)

Hej alla nya läsare, hoppas ni stannar

Spräckte 2000-gränsen igår :D Äntligen! Precis vad som behövdes i denna blogg-svacka. Vem vet, kanske blir det fart på blogglusten igen nu? Hoppas det!


Det beror nog på att jag är med på mest aktiva listan på blogg.se :) Skoj!


Övning

Den här övningen är gymnastiserande för hästen och gör den lydig. Ryttaren övar på att renodla sina hjälper och få hästen att svara både framåt och tillbaka.


Mål
Ryttaren övar sin takt och rytm, och på att renodla sina hjälper och få hästen att svara både framåt och tillbaka. Dessutom tränar ryttaren sin framförhållning. Övningen ger ett kvitto på om hästen är lydig och svarar på ryttarens hjälper.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning, där hinderhöjden kan varieras upp till max en meter. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten minimum 20 x 50 m eller större.

Uppvärmning
Trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1) på volt i båda varven ett par gånger som uppvärmning.

Hinderuppställnng
Hinder 1: Bom/cavalettiserie (bom, två cavaletti och bom med 1,3 meter emellan, 0,9-1,2 meter för ponny). Placeras cirka två meter innanför spåret.
Hinder 2: Rättuppstående hinder med travbom framför (cirka 2,5 meter framför, 2-2,4 meter för ponny). Placeras cirka två meter innanför spåret.
Hinder 3: Studsserie som består av kryss in och ut, och två räcken i mitten. Avstånd cirka 2,8 meter (2,4-2,6 för ponny) mellan hindren i serien. 
Hinder 4 och 5: Oxrar.

Så rider du övningarna
Övning A:
Trava över bom/cavalettiserien och travhoppa därefter hinder nr 2. Fortsätt i galopp, byt varv och byt galopp och hoppa tillbaka över hinder nr 2 (OBS! rulla in travbommen). Bryt av till trav och trava över bom/cavalettiserien (hinder nr 1). Upprepa övningen ett par gånger.

Övning B:
Starta i trav i höger varv och trava in i studsen (hinder nr 3). Fortsätt i galopp och bryt till trav på kortsidan, rid utanför hinder nr 1 och travhoppa hinder nr 2. Fortsätt i galopp och hoppa hinder nr 4 i galopp. Bryt till trav och trava över bommarna (nr 1). Om det är svårt att få ner hästen till trav kan du bryta av till skritt i stället. Gör halt, rygga hästen, skritta fram och trava igen.

Övning C:
Avsluta med att rida exakt samma övning som övning B men fatta galopp efter bom/cavalettiserien (nr 1) och hoppa hinder nr 5 i galopp. Bryt av till trav och travhoppa hinder nr 2.

Tänk på
Var noga med att hela tiden påverka hästen mellan hindren och att vara "före" i tanken och förberedd på vad som ska hända i nästa moment. Rid övergångar från galopp, ner till trav och ner till skritt. Trava igen och fatta galopp. Känn att hästen väntar på dig i alla gångarter. Lägg in en volt om du behöver för att skola hästen. Hästen ska vara lydig men ändå tänka framåt.

Lycka till med din träning!
Sylve Söderstrand och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club

Källa: tidningenridsport.seDom flesta av dom här övningarna gjorde vi på kursen som jag var på för Sylve för någgra månader sen, och jag tyckte dom var väldigt bra. Det kändes verkligen som om hästarna blev lydigare efter att man gjort dom några gånger.


Hittade en film från när jag gjorde några av dom på Ture. Dom börjar på typ 2:10.
Här är liknande övningar på Zazou. Dom börjar på typ 6:00Usch det där såg inte så jättebra ut :p När jag ser den här filmen så känns det verkligen som om hon utvecklats jättemycket sedan dess! Nu kommer jag åt henne mycket bättre och hon känns mycket mer avslappnad.
Bilder

Fick en bild mailad för ett tag sen från en bloggläsare. Tycker den var cool, roligt med en lite annorlunda vinkel och älskar himlen!


Den är från när jag och Ture hoppar 150 på Runsten. Fotograf: Lisa Carlsson

Om ni misstänker att ni fångat mig och nån häst på bild får ni jättegärna maila den/dom (eller någon testbild om ni vill sälja bilden) till tavlingsryttaren@hotmail.com. Blir superglad då, verkligen!


Det är faktiskt en läsare som tagit en av mina absoluta favoritbilder, också från 150 på Runsten:


Fotograf: Danijela Andric

Dagens ridpass

Idag red jag och Mamma ut på Zazou och Lito. Provade ett gags vi hade hemma på Lito, satte på ett delta också. Det kändes som om det funkade bra! Fast egentligen gillar jag det inte riktigt, tycker det känns som om det har lite väl stora bettringar för att vara ett gags. Det blir lite klumpigt liksom. Tog en liten sväng på volten efter också. Dock så hoppade jag ju inget, och det förmodligen då det kommer fram om det passar eller inte. Dessutom är det ju där jag tänkt att använda det isf. Får prova hoppa lite med det någon dag helt enkelt!
Som ni ser så snöade det idag :S Blää!

Det här känns så himla surt, men Ture har med största sannorlikhet fått en hovböld. Igen. Tredje gången han får det nu, och förmodligen är det på samma ställe som dom andra två. Ska nog ta ut veterinären imorrn om han kan då.

Bloglovin

Har precis upptäckt att jag har två "bloggar" på bloglovin. Det måste hänt när jag bytte min adress från tavlingsryttaren.blogg.se till tavlingsryttaren.se. Kolla:

Det känns inte så kul, för om alla prenumeranter skulle vara på samma skulle jag ju ligga först bland hästbloggarna (och det är ju viktiga grejer vettni, haha ;D)

Råkar någon veta hur man fixar så att alla hamnar på samma?


Bloggtävling

De aldra flesta verkade ju tycka att jag skulle lotta ut schabraket, så jag har bestämt mig för att göra det :)För att vara med att tävla:
- Skriv det första ordet du kommer på i kommentarsfältet (haha ;D)

Du får jättegärna även:
- Kopiera bilden ovan och lägg ut den på din blogg/bilddagbok/hemsida, samt länka till det här inlägget (länk: http://tavlingsryttaren.se/2010/april/bloggtavling-1.html )
- Lägga till mig på Bloglovin
Skriv i din kommentar om du gjort detta också så får du en extra lott :)

Glöm inte din mailadress så att jag kan kontakta dig om du vinner. Tävlingen avslutas den 4 maj.

Good luuuck! :D

Meddelar vinnaren idag eller imorrn :)


Aouch


Satt och skrittade Ture på halvlånga tyglar när han plötsligt slängde sig om. Jag flög av och landade på ryggen. Mitt på grusvägen. Aj. Uppenbarligen åkte tröjan upp, för lyckades skrapa upp halva ländryggen. Fan vad det svider just nu! Tack Ture, tack!


Ahhh!

Varför ska det bli så jäkla mycket rabalber så fort man nämner ordet "pessoa"!? Många som kommenterat skriver på ett bra sätt som jag verkligen tar åt mig av, dom uppskattas verkligen, är absolut öppen för nya tankesett osv., men några tycker jag bara är rent av fåniga faktiskt.

Har haft den här pessoa-diskussionen på bloggen förut, så visst är jag väl medveten om alla dåliga effekter bettet sägs ha. Därför är jag faktiskt extra uppmärksam på hästen när jag sätter på det här bettet, och jag såg faktiskt inga tecken på att Lito skulle lida. Men som sagt, det är några av er som skrivit tänkvärda kommentarer som jag absolut ska ha i bakhuvudet!

Avslutar pessoa-diskussion med den här kommentaren:

Vilket bett som helst blir dåligt för hästen i den okunniges händer. Nu tycker jag det räcker med debatten om pessoabett, alla tycker olika och dom funkar bra och mindre bra på olika hästar, kan vi inte bara lämna det så?

Jo, det tycker jag vi gör!


Och självklart köper jag det där Sprenger-bettet om jag inte tycker att något här hemma passar. Men det skadar väl inte att prova dom man har först? Varför bara slänga iväg pengarna bara för att någon annan har sagt det? Som någon skrev: Något man har lärt sig inom hästvärlden är väl att inte bara lita blint på vad andra säger och tycker, utan bilda sina egna uppfattningar? Bara för att den förra ryttare tyckte gagset var det bettet som passade bäst på Lito så behöver inte jag tycka det. Lika mycket som olika hästar passar bra med olika bett, så passar faktiskt olika ryttare olika bra ihop med olika bett (mkt "olika" här. Men olika är ett bra ord i det här sammanhanget).

Kände att jag var tvungen att skriva av mig, blir lite frustrerad ibland!

Så. Punkt. 

:)


-Varför svarar då aldrig på kommentarerna länge? Det gjorde du ju förrut :(

Svar:
Jag är jätteledsen över att jag inte gör detta längre. Får dåligt samvete över detta ibland faktiskt... Ibland frågar jag mig dock varför jag ska få det egentligen? Den här bloggen är ju något jag håller på med helt frivilligt (i vissa situationer mer för er skull än för min egen faktiskt), och ni läser den helt frivilligt. Bloggen ska ju absolut inte vara något måste som ger mig dåligt samvete. Men det får jag iaf ibland.  

Den största anledningen till att jag inte svarar på så många frågor är att jag varken har tid eller ork att göra det. Jag tycker jag lägger ner aldeles för mycket tid på bloggen bara genom att uppdatera här, tid som jag skulle kunna använda till så mkt annat, tex hästarna, skolan eller kompisarna. På grund av att jag vet att så många läser bloggen, och eftersom många av er verkar så himla gulliga och uppskatta att jag bloggar, känner jag dock att det är värt att lägga ner den tiden. Det finns inget så roligt som när ni skriver något snällt, jag blir lika glad varje gång! Och det känns roligt att skriva saker som folk uppskattar att läsa om.

Visst skulle jag kunna svara på alla era kommenarer, men istället bara uppdatera max en gång om dagen. Fast då känns det som om vissa skulle börja klaga över att jag uppdaterar för lite istället. Det jag försöker komma fram till är att det är väldigt svårt att göra alla nöjda. Det som känns viktigast är dock att uppdatera lite mer, det når ju ut till så många fler. 

Så missförstå mig inte nu, era kommentarer uppskattas verkligen! Men ni känner att ni verkligen vill ha svar på er fråga så rekommenerar jag att skicka ett mail istället för att skriva en kommentar! Som jag har sagt många gånger förut - jag kan inte garantera att jag svarar på era kommentarer, men mail svarar jag alltid på! Sen har jag ju frågestund/dagens fråga med jämna mellanrum också just för att ni ska ha en möjlighet att få svar på era funderingar.

Usch vad rörigt det här inlägget blev. Hoppas ni förstår iaf! Det är jättetråkigt om ni känner er sura och irriterade över att ni inte får svar. Vet iof själv hur tråkigt det är att fråga och fråga men aldrig få ngt svar, det är därför jag alltid svarar på mailen iaf :)

Dagens ridpass

Ture
Nu har han äntligen fått en sko påslagen, så kunde rida honom idag. Red typ 15-20 min på volten i alla gångarter. Han kändes fin (även om jag mest lullade runt på halvlånga tyglar).


Zazou
Fick bli ett markarbetespass på volten. Hon var verkligen superfin! Helt klart ett av de bästa passen på henne på länge (utan gramanen då). Hon var avslappnad nästan hela tiden, och jobbade på i fina, runda gångarter. Superkul!


Zazou en av dom första dagarna hemma hos oss


Lito
Fick bli ett pass på volten på honom också. Vill inte rida ut själv den första gången, så väntar med det tills mamma, som är på en utlandsresa, kommer hem (imorgon kväll).

Har bestämt mig för att prova lite olika bett på honom för jag känner att jag skulle vilja ha ett bett som han har lite mer respekt för i hoppningen än vanligt tränsbett. Lika bra att försöka hitta något så fort som möjligt liksom, snart kommer vi kanske iväg på en hoppträning eller nåt. Idag provade jag... okej nu kommer jag säkert få skäll av några, vet att många inte gillar detta bettet... pessoabett. Måste erkänna att det personligen inte är ett av mina favoritbett heller, men nu tänkte jag prova alla jag har. De förra ägarna provade nämligen själv massor av bett innan dom hittade ett som dom tyckte passade. Det var ett gags från Sprenger. Vi hade tänkt köpa ett lika dant, men dock så kostar det ett par tusen så kände att jag borde prova dom jag har hemma först. Ivfsh, jag tyckte faktiskt han gick riktigt bra på pessoat! Utifrån detta ridpass känns det helt klart som ett alternativ för framtiden. Såg btw att ett flertal red på pessoabett i världscupfinalen, så så jäkla hemskt kan det väl ändå inte vara tycker man. Tror inte dom skulle sätta på sina hästar ett bett som skadar hästarna så mkt som de värsta kritikerna av pessoabettet påstår.

Över till ridpasset. Gjorde samma övning som jag gjorde på Zazou igår, den där med bom-studsen och två till hinder så att det blir som en 8:a. Man känner att han är svagare i högergaloppen, för efter hindren i högervarv landar han 80% av gångerna i vänstergalopp trots att jag tydligt visar att vi ska till höger. Över bommarna höll han dock samma galopp hela tiden, precis det jag ville få ut av den övningen! Men man märkte allt att han tyckte det var svårare i höger varv även över dom, han tappade bakbenen och snubblade lite ett par ggr på den sista bommen i det varvet.


Lika?

Idag när jag satt och kollade på vc-finalen så lade jag märke till att en häst var ganska lik Lito.

Patrice Delaveau och Katchina Mail


Annika och Litograf


Dom är iaf lika i kroppen, och även lite i rörelserna. Såklart kan man inte jämföra sprången, då skulle jag nog aldrig haft Lito :p, men det andra. Ska kolla mycket på hur Patrice rider Katchina, dom verkar nämligen inte helt olika att rida heller. Kanske att Katchina är lite kvickare.Vad tycker ni? Är dom lika eller är det bara jag som tycker det? :p

Dagens ridpass

Började med att rida Lito på volten. Det gick ganska bra. Det känns dock som om det är ganska svårt att få honom att jobba korrekt, det känns som om han lätt fuskar lite genom att bara sänka huvudet och rulla på. Så fort jag försöker få in bakdelen och få honom i en lite högre form så börjar han tjafsa i munnen, dra tyglarna ur handen och försöka springa iväg. Tog några 50-cm skutt, och märkte att han hade väldigt svårt att landa i höger galopp. Även fast jag hoppade på en högervolt så skulle han promt landa i vänster. Ska nog hoppa lite bommar på böjt spår imorrn. Avslutade med att skritta ut en liten sväng. Äntligen verkar jag ha en häst som går frammåt även fast han tycker det är lite läskigt!


Sen red jag Zazou på volten också. Hade gramanen på. Gjorde bara en kort uppvärmning i skritt, trav och galopp, och sen började jag jobba på den lilla bana jag byggt upp. Såhär stod hindren ungefär:


Studsen var bommar på marken, och de andra hindren var väl typ 30-40 cm höga.

Zazou var jätteduktig! Det går mycket bättre att hoppa studs på böjt spår med henne än på rakt. Nu blev hon inte alls stressad. Och gud vilket tryck hon hade i sprången! Tror det är för att jag kommer åt henne så bra med gramanen. Längtar till den dagen då jag kan komma åt henne på samma sett utan den.


Världscupfinalen 2010

Nehep, tydligen kom inte min mobilbloggning upp. Det var ju synd!

Har iaf precis kollat klart på världscupfinalen (såklart), och man kan ju inte annat än att konstatera att Ehning rider som en gud. Hur kan man rida så jäkla perfekt egentligen? Så himla mjukt och fint! Det är verkligen en ridning att eftersträva.

Alla vi ungdomar som red i Göteborg 2009 fick som uppdrag att studera en av världsryttarna på framridningen, och jag och ett par kompisar fick just Marcus Ehning. Han red fram på ett lite speciellt sätt faktiskt. Undrar om jag kan hitta anteckningarna vi gjorde, det skulle nog vara intressant att lägga ut dom här. I vilket fall som helst - Han var verkligen en värdig vinnare!
Dock så tycker jag oerhört synd om Luciana Diniz (som hade världens vinstchans men fick ett väldigt snörpeligt nedslag). Kan verkligen tänka mig hur hon känner just nu, det måste vara den absolut värsta känslan som finns! När alla förhoppningar man byggt upp bara rasar (även Mario Deslauriers kan ju räknas in i den kategorin). Btw, tycker ni inte att Lucianas häst Winningmood är lite lik Wembley (som jag hade förut)? Det tänkte jag på varje gång jag såg den. Sen är ju Wembleys morfar pappa till den hästen, så det är inte så konstigt om dom är lika.
Svenskarna då. Det går ju inte att komma ifrån att Roffe är en av världens absolut bästa ryttare! Håller med Lotta Björe lite där, att det känns som om att hästen begränsar honom lite. Tror knappt någon annan skulle kunna ge den så bra förutsättningar som Roffe gör, men ändå går den inte nolla. Den är lite tråkig fram, men bak är den ju fantastisk. Såklart en SUPERfin häst, men med den ridningen tror jag Rolf Göran hade gått nolla med tex Ninja.
Svantes första runda idag var ju super! Hästen hoppade heeelt fantastiskt och Svante red oerhört bra. Andra rundan såg det ut som om hästen blev lite trött. Om jag var Svante skulle jag nog gått ut efter dom 5 första nedslagen eller nåt, hästen orkade ju inte helt enkelt. Tror inte det tillför något annat än negativa erfarenheter att hoppa klart utan någon ork alls kvar. Aja, det är helt klart ett ekipage för framtiden iaf!

Det sista jag skulle vilja konstatera är hur otroligt många ridstilar det finns som faktiskt funkar! Alla dom som red idag tillhör ju den absoluta världstoppen! Ändå skiljer det sig oerhört mycket på deras ridning. Det finns dom som har "perfekt" sits, men ändå inte går nolla. Det finns dom som har "perfekta" händer, men ändå inte går nolla. Det finns dom som har "perfekta" skänklar, men ändå inte går nolla. Sen finns det som som absolut inte rider efter skolboken, men ändå går nolla. Så vad är egentligen bäst? Den ridningen som ser snyggast ut, eller den ridningen som medför en felfri runda? 

Sen måste jag bara lägga till jag diggade kohindret haha ;) Förutom när Svante rev det då...

För er som missade världscupfinalen så är här en liten kort sammanfattning (taget från Hastmagazinet.se)

* Tyske Marcus Ehning - Plot Blue vann på 6 fel. delade tvåor landsmannen Ludger Beerbaum - Gotha och hemmaryttaren Pius Schwizer, 7 fel. Ledaren inför sista omgången, felfrie Mario Deslauriers, fick 13 fel och kom sexa.

* RGB - Quintero La Silla fick 4 fel även i omgång 2, summa 8 i dag, totalt 15. Slutade tia, precis som han haft som målsättning. I sista klassen blev han placerad delad elva.

* Svante Johansson - Caramell KS fick 25 fel i omgång 2, summa 29 i dag, totalt 49 fel. Kom på 20:e plats i världscupfinaldebuten.


Hela resultatlistan kan ni hitta HÄR

Litograf "Lito"

Dags att lägga till Litograf bland "mina hästar" känner jag!

Lito är en vallack f. 2003 e Landor S - Ahorn Z - Cor de la Bryere, ca 168 cm i mankhöjd, har startat 130. Förhoppningsvis min nya stjärna :) Språnget finns, det gäller bara att allt annat sitter på plats också. Ska bli superspännande att se hur långt vi kan komma!


Nu har jag...

... anmält mig och Lito till vår första tävling! :) Eller våra första tävlingar rättare sagt. Först åker vi till Kunsörs ridklubb den 2a maj och hoppar 1.00, 1.10. Sen har jag anmält till Stora Ekeby helgen efter till 1.10 och 1.20 (om de övriga klasserna gått bra såklart). Även Zazou ska följa med och hoppa samma klasser hade jag tänkt. Gud vad kul det ska bli :D

Ganska länge sen jag hade två hästar med faktiskt. Hmm... Det måste varit när jag hade Wembley och Ture på Årsta Runsten förra sommaren. Gud, aslänge ju! Det är verkligen mycket roligare att ha minst två med sig, det blir så mycket väntan annars. Förhoppningsvis är Ture igång snart också, då kommer jag ibland ha tre hästar med mig. Längtar!


Jag och Ture på Årsta Runsten förra året i vår debut i 150


Bloggtävling??

Har ett nästan oanvänt Glen Gordon schabrak hemma som jag funderar på att sälja. Kom på att jag kanske kunde lotta ut det istället. Vad tycker ni?Dagens ridpass

Zazou
Red ut på henne. Tänkte rida efter min syster på hennes ponny eftersom Zazou inte gillar att gå själv, men hon gjorde typ allt hon kunde för att förstöra (typ galopperade jättelångsamt, vilket Zazou inte orkar ännu). På hemvägen red jag om dom, och då var hon skitfin! Galopperade på i ett lite högre tempo så hon fick sträcka ut lite, och så som hon frustade verkade hon tycka det var skönt.Lito
Red honom på volten. Det gick mycket bättre än igår då han verkade ha lite överskottsenergi. Idag var han mycket lugnare och tjafsade inte alls mycket med huvudet. Dock så går han gärna i en väldigt låg form. Han är ju väldigt lågställd naturligt, låg ansatt hals plus lite överbyggd i bak, så det är väl så han tycker är bekvämast att gå. Skulle vilja kunna få honom i en högre och kortare form utan att han för den delen spänner sig. Känns som om det är väldigt långt kvar tills den dagen, men det är något jag ska försöka jobba på iaf.

Kom fram till ett par nya saker idag:

- Han är otroligt känslig för sätet. Så fort jag inte satt/stod stilla så rann han iväg, och så fort jag satte mig ner tungt och klämde lite med knäna så saktade han av.

- Han går som bäst när jag rider väldigt lite med handen och mycket med sätet samt är så stilla jag kan, både med kroppen och med händerna.

Ture
Han har fortfarande ingen sko så det fick bli en promenad på volten idag igen.


Provridningen av Lito

Här kommer hela provridningsvideon från när jag provade honom.

Detblev lite miss i kommunikationen där nån gång :p

Dagens ridpass

Red Lito för första gången hemma :) Red på volten. I början var han superpigg, kunde knappt skritta utan skulle hålla på och studsa och greja. Sen efter ett tag så lugnade han ner sig. Red runt lite i alla gångarter, och kunde inte låta bli att även skutta över ett par sockerbits-hinder. Han var superrolig att rida, otroligt känslig för framförallt skänklarna. Ska bli jätteroligt att jobba vidare med honom, längtar verkligen efter att ta med honom på någon hoppträning. Han är så himla härlig att hoppa!


Sen skulle jag rida Ture lite på volten också, men han hade tyvärr tappat en sko och var väldigt öm, så jag ledde honom några varv istället.

Mysig dag!

Och hästarna ser ut att hålla med mig :)Skönt att Lito verkar trivas så bra!Dagen

- Lito har blivit utsläppt i en egen hage, och efter att ha sprungit runt några varv (då han såg ut som en arab med svansen i vädret och den smala halsen rakt upp), så slog han sig till ro vid hö-högen. Han verkar vara en riktig matälskare, även om det absolut inte syns på honom. Våra hästar går ju för tillfället alla tillsammans, men när vi har en ny häst brukar vi alltid låta denna gå i en egen hage några dagar först, så att den får samma doft och lite samhörighet med de andra hästarna. När man sedan släpper ihop dom brukar det gå lite lugnare till.  

- I morse red jag Zazou innan skolan. Red ett rent dressyr pass på volten, det gick bra!

- Både Lito och Ture får vila idag, för ikväll ska jag bort.

Det var min "hästdag" det :) Imorrn hade jag tänkt rida Lito för första gången hemma, spännande!


Och vinnaren av en A4 utskrift av sitt eget foto är...

... Nell! Grattis!!! Du har fått mail ;D

Har eventuellt en ny tävling på gång snart, så ni som inte vann - det kommer fler chanser! :)
Ps. Nu funkar det att ladda in bilder igen, så nu finns det massa bilder på Lito i inlägget under :)

Nu står Lito i stallet :)

Och han är jättefin! Fast det var trots allt en liten spinkis som klev ut från transporten. Väldigt smal hals har han, och väldigt knotig rumpa. Det la vi märke till redan vid provridningen, och det är nog så han ser ut helt enkelt. Går nog inte att få honom sådär rund och med massa nacke. Typ som Zazou, hon är ju så naturligt, en riktig liten köttbulle i jämförelse haha. 

Han verkar iaf supertrevlig. Såklart lite spänd, men han verkade trivas i sin box bland höt iaf :) Passade bra in bland alla bruna hästar, haha. Försökte ta lite bilder, men det är ju omöjligt att få någon bra när han står i boxen och i gången. Ska försöka ta lite bättre så fort som möjligt!

Dagens ridpass

Började med att rida ut Ture en stund i skogen. Red väl i typ en halvtimme i skritt trav och lite galopp.

Idag var det verkligen supermysigt väder! Solen sken och fåglarna kvittrade.


Sen red jag ut på Zazou också. Red på den grusvägen jag aldra oftast rider på, så har ridit där väldigt många gånger. Ändå var hon jättespänd och fjantig idag. Tror att det är för att typ all snö smält bort, och då ser ju allt helt plötsligt annorlunda ut. Det var bland annat massa vattenpölar hon tyckte var superläskiga! Undrar om hon aldrig har gått i så stora vattenpölar förut :p Innan jag fick henne var hon nämligen knappt uteriden, så det är ju inte så konstigt att hon tycker det är lite läskigt. Någon fälttävlan häst kommer det nog aldrig bli av henne iaf!

Ps. Vinnaren i bloggtävlingen dras ikväll! :)

Längtar

Ikväll vid 20-21 kommer Lito :D Ska ta lite bilder på honom och lägga in då :) Hoppas ni får en bra dag!

Annika och Lito i en 120
Bloggen ett tag framöver...

... kommer kanske bli lite tråkig för er. Jag har nämligen bestämt mig för att skära ner lite på bloggningen en stund. Har ingen alls motivation just nu, så hade bara tänkt blogga lite mer för min egen skull. Använder ju den här bloggen som en träningsdagbok också, så det blir nog mest dagens ridpass och sånt. Dom andra inläggen tar sån jäkla mycket tid, och den tiden skulle jag verkligen behöva använda till andra saker just nu såsom tex mina tre (wihoo ) hästar! :D

Hoppas att ni fortsätter följa bloggen ändå så blir den nog lite roligare igen om ett tag :)


Dagens ridpass

Zazou fick vila idag iom att hon var så himla fin igår. Eller asså, hon ska ju ha minst en vilodag per vecka i vilket fall som helst, så tyckte att det kändes bra att lägga den idag helt enkelt.

Ture red jag typ en kvart på volten. Travade och galopperade några varv runt fyrkantsspåret bara.


Litograf

Här kommer lite mer info om den nya hästen :)

Han heter Litograf och är en valack på ca 168 cm, f. 2003 e Landor S - Ahorn Z - Cor de la Bryere. Både mamman och pappan har tävlat framgångsrikt i svår hoppning.

Litograf, eller Lito som han kallas, har tävlat upp till 130. Han är enligt säljarna ganska svårriden och de har haft lite problem med att han har stuckit lite och så. Men om vi ska vara positiva så är det faktiskt bra, för annars skulle vi aldrig haft råd att köpa honom haha. Han hoppar nämligen jättebra, och det kändes som om vi passade bra ihop, även om det såklart är många knappar kvar att hitta. Ska bli jättespännande att komma igång med honom och se hur det utvecklar sig!

En liten snutt från provridningen (inte jag som rider). Hela filmen kommer inom dom närmsta dagarna!

Mamma gillade honom väldigt mycket som ni hör, haha

Dagens ridpass

Red först ut Ture ca 30 min i skritt och trav. Det var roligt, supermysigt väder och snäll hest :)

Såhär ser Ture ut nu för tiden


Efter det red jag Zazou på volten. Slängde på henne gramanen för första gången på länge, och gud vad glad jag är över att jag gjorde det! Hon gick så jäkla fint! Det kändes verkligen att jag kom åt henne på ett helt annat sätt, även fast gramanen många gånger var helt slapp. Tex i galoppfattningarna som inte har gått så jättebra på sistånde, nu gjorde hon dom nästan perfekt. Tänk vad lite som behövs, bara pyttelite hjälp och hon kom på att hon var tvungen att jobba, eller så förstod hon helt enkelt vad jag bad henne om på ett annat sätt.

Lade upp några bommar också som vi galopperade över några varv. Även då var hon superfin. I början var hon lite springig och ökade takten så fort vi vände upp mot en bom, men éfter att ha lullat runt ett tag väntade hon mycket mer och kunde gå i samma takt före, över och efter. Hon kändes även väldigt välbalanserad, hon som lätt kan vara lite vinglig och fara om kring.

Äntligen :D

Ah gissa om jag blev irriterad när internet inte funkade hemma idag. Jag har nämligen en superrolig nyhet att berätta. Nu är det bestämt - En ny häst flyttar hem till gården på onsdag :D :D :D Berättar mer om honom samt om dagens ridpass lite senare ikväll Här är en bild på den nya stjärnan så länge:


Dagens konstateranden

- Jag har börjat tappa blogglusten lite (som ni kanske märkt)

- När man sitter på Ture känns det som om man sitter på toppen av en ruschbana - halsen liksom bara försvinner neråt framför en

- Jag ångrar nästan lite att vi sket i tävlingen idag, efter att ha kollat i kalendern ser det knappt ut att finnas några passande tävlingar många veckor framöver

- Snart kanske jag har en till häst :D

- Det här är sista dagen på lovet, och det SUGER

- Tog ut broddarna idag = ett bra bevis på att det är vår nu! Finally!

- Ett dåligt bevis på att det är vår nu är att marken är dränkt av lera. Men det går att ha överseende med, helt klart!

- Jag missbrukar ordet "dagen/s" i mina rubriker

Dagens ridpass

Red först ut på Zazou. Det gick helt ok. Red en ny runda vilket medförde att hon var ganska spänd en stor del av ridturen. Var tom tvungen att hoppa av och leda henne en bit där hon inte vågade gå.

Sen red jag Ture för första gången på flera veckor. Red ungefär 20 min i skritt och trav på en grusväg. Han är så himla stadig att rida jämfört med Zazou, både i kroppen och i munnen. Zazou flyger liksom runt lite över allt och det är svårt att få ett jämt stöd i munnen, Ture går rakt fram och är stadig i formen osv. Även om jag aldrig tror att Zazou kommer bli så pass stadig som Ture, hon är ju en helt annan typ av häst, så hoppas jag på att hon blir lite mer som honom på det sättet i framtiden. Det är så himla bekvämt att rida såna hästar märkte jag nu, haha.


Dagens ridpass

Red Zazou på volten idag. Det är alltid lika roligt att rida sin egen häst efter att man ridit andra hästar några dagar, då känner man verkligen hur hästen känns på ett annat sätt. Konstigt förklarat, men ni kanske fattar :p Man tänker liksom på andra saker än vad man gör när man rider hästen varje dag hela tiden.

Idag kom jag på att den gångarten som är svårast att få Zazou slappna av i är skritten. Hon börjar småtrava stup i kvarten, och är spänd i halsen. Jobbade därför mycket i skritt idag. I slutet gick hon jättebra! Jobbade även lite med galoppfattningar från skritt, vilket inte gick lika bra. Just nu är hon inne i en period då hon blir lite sur när man lägger på skänkeln, vet inte om det är för att hon är känslig i pälsen eller lite brunstig. Däför är det iaf inte det lättaste att träna galoppfattningar. Men vi fick till ett par bra iaf! I traven jobbade jag mycket med serpentiner, då var hon superfin!Hemma

Nu är jag hemma efter en superrolig vistelse hos Julia :)


Nära skjuter ingen hare (som tur är)

Idag så red vi först ut en sväng, jag på Missan och Julia på Klumpen. Förutom att jag höll på att ramla av så gick det bra, haha. Jag red först och så kom vi runt ett hörn, där kom en hund och en häst vilka Missan blev livrädd för så hon slängde sig åt andra hållet. Men jag lyckades klamra mig fast iaf, även om det var lite nära :p

Klumpen
MissanSen red Julia sin 4-åring Qulan och hoppade ett litet språng för första gången :)


Dagen

Nu har vi ridit klart för idag. Ni kan läsa om Julias hästar HÄR.

Vi började med att rida Klumpen och Gusten, jag på Klumpen och Julia på Gusten. Red på volten och hoppade även lite, det gick bra :)


Jag och Klumpen

Julia och Gusten


Sen red jag Cooling och Julia Missan på en äng. Jättemysigt!


Efter det höll Julia lektion för hennes kusin. Hon red en 6-årig d-ponny som hoppade jättefint!


Framme

Nu är jag framme i Mjölby :D I morgon blir det nog lite ridning, ska försöka ta massa bilder :)


Jag och Julia i Scandinavium


Dagen

Idag tömkörde jag Zazou. Det gick jättebra, hon var väldigt lugn och avslappnad hela tiden. Övade mycket på övergångar mellan skritt och trav utan att hon fick ta upp huvudet, och i slutet var hon riktigt fin.

Nu ska jag börja packa inför resan till mjölby :)


Halloj

Har ju varit borta ett dygn (inget som har med hästar att göra), men nu är jag hemma igen :)

Både Ture och Zazou har tydligen tappat en sko. Mamma red iaf Zazou på volten eftersom hon inte verkade vara öm, och det hade gått bra. Ture fick gå en till promenad.

Imorrn ska jag till Julia (som gästbloggade här förut). Ska bli superkul :D

Julia och jag sist jag var där

Dagen

Idag kommer jag inte hinna rida något (och inte heller uppdatera här något mer), så min mamma hjälper mig med hästarna. Hon kommer att rida ut Zazou en sväng och gå en promenad med Ture.

Hade tänkt tävla Zazou nästa helg, men hoppar över det eftersom hon var så himla duktig i helgen :) Så nu blir det ingen tävling på typ 3-4 veckor tror jag.


Den här synen mötte mig när jag vaknade upp i morse

Vart har våren tagit vägen? Jag slår vad om att den dragit till Hawaii eller nåt och hänsynslöst lämnat oss stackare kvar här i kylan. Hur kan den överge oss på det här sättet? Jag blir seriöst deprimerad!Såhär ser vårt hus ut förresten. Kan visa mer av gården någon annan dag.


Snöar det hos er med? :(

Dagen

Zazou fick en till vilodag efter tävlingen och Ture fick gå en promenad. Mer än så har det inte hänt i hästväg idag :p


Till salu

Marinblå Racesafe RS 2000 väst storlek vuxen medium. Helt ny, aldrig använd. Pris 1900:-. Vid intresse maila mjcaballus@hotmail.com


Vi har även en oanvänd svart Charles Owen Wellington storlek 61 till salu.

Svaren

vad hände med hästen ni besikigade? :)
Den hade lite småsaker på röntgen som vi ska kolla upp lite nogrannare.

Super bra blogg:) Varför provred du dom där ponnysarna? :D
Tack :) För att ägaren frågade om jag ville det, och jag sa ja :p

Har du några syskon?
Yes, en brorsa och en syster.

Har du alltid haft eget stall?
Så länge vi har haft egna hästar har vi haft eget stall.

Hur högt är det hösta hindret du har hoppat?
Jag vet inte faktiskt. Tror inte jag har hoppat så myket högre än 150-155.

Hur gamla är dina hästar?
Ture är 11 och Zazou är 6.

Tycker du att din Charles Owen/JW hjälm är varm på sommaren och även i vanliga fall? :P
Hur är dom i storlekar, vissa säger att dom är små och vissa säger att dom töjer sig så det är svårt att veta vad man ska ha för storlek. Jag kan inte testa dem då jag bor långt ifrån en hästaffär men vad tror du om jag har 37 i vanliga fall, vilken storlek borde jag kunna ha då? :P
Väldigt tacksam för svar!
Superbra blogg förresten! :D

På sommaren tycker jag den är varm men inte annars. Jag tycker dom är normala i storlekarna. Jag själv har 58 i alla andra hjälmar, och även i den. I början kan den dock kännas lite trång, men sedan töjer den sig lite tycker jag.
Tack så mycket!

hej! jag undrar vad du har för mål med Zazou under 2010? Tack för en asbra blogg! :)
Om allt går som det ska är målet att hoppa 130 i slutet av året och kanske försöka kvala in till Breeders. Tack själv :)

Hej!
Du verkar ha koll på "modet" el vad man ska säga, hur länge till tror du att Tretorn ridstövlarna kommer att hålla i sig? 
Fast man ska ju ha sånt man gillar, inte sånt som är mode men ändå.. 
Jättebra blogg iaf :D
Jadu, det är jättesvårt att svara på tycker jag! Nu kommer det ju ut en ny modell, så själva märket tretorn tror jag kommer att hålla i sig länge. Jag tror även att det kommer att komma mer och mer liknande konkurrenter. Alltså lite annorlunda, bekväma och sportiga stövlar tror jag kommer bli ett stort mode öht ett tag framöver.
Tacktack :D

Hur gick/går det med hästen ni skulle köpa? 
Har svarat på det där uppe :)

Är det något med ture? igenom att du skulle börja rida honom lite smått nästa vecka.
Ja, han har ju varit halt. Skrev om det för ett par veckor sedan (HÄR)

Din blogg är väl den största hästbloggen i Sverige?

Vet inte faktiskt. Kanske? Hur vet man det? Är det någon här som vet ngn större? :p

Min ponny är väldigt tung i handen, vilket gör att jag gärna följer med och tappar sitsen. Vad kan jag göra för att sluta "bära henne" med mina händer?
Försöka rida mer med benen och sisten så att hon lägger mer vikt på bakdelen och inte blir så framtung. Lättare sagt än gjort kanske :p

är märken viktigt för dig ? och vad är det dyraste och mest onödigaste du köpt ? :)
Jag det är nog ganska viktigt faktiskt :p Eller kanske inte själva märkena i sig själva, utan jag tycker oftast att märkessakerna är snyggast och då köper jag helst dom. Hmm... Det är nog tyglarna jag köpte för 1000:-. Eller schabraket jag köpte för lika mycket. Eller bröstan för 2500:-. Haha, jag är nog lite av en expert på att köpa onödigt dyra saker :p

Hur lång är du?
Typ 178 cm

varför kommer det sej att du helt plötsligt börjat träna? (allså springa)

För jag vill bli mer vältränad.

hur många besökare har du nu?
Runt 1700 unika/dag

tjänar du pengar på bloggen?
Nope

tycker aldrig du att det är för högt när du hoppar på tex en så ny häst som zazou? 
Nej, för om jag tycker det är för högt så avstår jag nog från att hoppa det.

vet du hur det går för wembley om han är frisk? och vet du hur det går för ulanda, vem som äger henne?
gillade henne väldigt mycket :P
Har hört att han ska vara frisk, men jag vet inte. Hon ska snart få föl :) Det hon som vi köpte henne av som äger henne fortfarande.

Hej Hej, tack för en jätte bra blogg! i vilken prisklass letar du hästar i? kram kram
Tack själv :) Det är jätteolika från gång till gång.

hur hinner du med allt? skola, kompisar, hästar? festar du aldrig ?
Jag vet inte, jag jobbar på helt enkelt :p Gör mycket skolarbete sent på kvällarna, och försöker rida så fort jag kommer hem från skolan. Om jag vill träffa kompisar någon dag ser jag antingen till att lägga hästarnas vilodag då, rida före eller efter, eller så får de helt enkelt vila en extra dag vilket inte är hela världen. Jo men det är inget jag skriver om här i bloggen.

Hur många dagar i veckan rider du dina hästar?

5-6, oftast 6.

hur gör man ett galopp byte?
Det är lite olika hur hästen är lärd från början, men oftast så brukar man väl balansera upp hästen lite och sedan lägga om skänklarna.

Kan du inte skriva lite kommentarer om tävlingsplatserna du har varit på? Bra underlag och sånt? =)
Jo det kanske jag skulle kunna göra i framtiden :) Har dock varit på så himla många så vet inte om jag kommer ihåg alla, haha.

Hur hög är zazou o Ture?
Zazou är typ 165 och Ture ca 174.

Hur hög är hästen ni förhoppningsvis kommer köpa? Superbra blogg! :)
Ca 168 tror jag :) Tack!

Tjänar du pengar på bloggen?
Nope

Hur går det med hästen ni skulle kolla upp röntgen plåtarna på? :)
Det vet vi efter måndag (förhoppningsvis) ;)

När du kollar på häst vad kollar du på då?
Har skrivit ett inlägg om det HÄR

vad är ditt tips för att komma från lokal tävling och komma upp mot 130 klasser osv.. ?
Först tänka efter om hästen man sitter på har möjligheten att gå dom klasserna. Sedan träna, träna och träna!

Hur uttalar man zazou? ;)
Som i lejonkungen, lyssna i början HÄR ;)

Mini frågestund

Har fått in ganska många frågor på sistone som jag inte svarat på. Nu har ni en chans att få dom besvarade! Det är bara att ni skriver dom som kommentar till det här inlägget inom en timme från och med att det här inlägget är publicerat, så svarar jag på dom då :)

Dagen

Har tyvärr kommit av mig lite med min egen träning... Nu måste det dock vara slut med det, så idag satte på mig löparskorna och gick ut och sprang i typ 20 min. 

Sen skrittade jag ut barbacka på Ture i drygt en halvtimme. Nästa vecka får jag börja rida honom lite smått igen :)
 


Vad har vi för transport?

Idag har jag varit jätteduktig och tvättat både bilen och transporten :) Tänkte att jag kunde passa på att lägga ut lite bilder på ekipaget:Smart att hålla vanten framför linsen :p

Bilen är en Mitsubishi Pajero

Transporten är en Van Fautras Oblic +3

Den är jättebra, för det får plats 3 stora hästar i den. Dom står då på snedden.
(och ja, vi brukar ha mer spån i den. Nu står den dock på torkning. Lika bra att säga det annars skulle säkert någon sagt ngt om d :p)

Längst fram har den en sadelkammare som ser ut såhär.Kan absolut rekommendera den här transporten! För det första är det guld värt att kunna ha plats för tre hästar utan att vara tvungen att ha en lastbil. För det andra så är det en väldigt väldigt praktiskt och genomtänkt transport öht, som de flesta hästarna verkar trivas att åka i. Det finns ju undersökningar som visar på att hästen trivs bättre att åka lite såhär på snedden än rakt fram. Kan ju självklart inte garantera att det är sant, men jag har inte märkt något som skulle tyda på motsatsen iaf.

.Bästa Zazou!

Idag var jag som sagt med Zazou och tävlade i Rådmansö. Hon har varit sååå himla duktig :D

Först på framridningen till första klassen (110) så var hon superpigg. Den var på en stor utomhusbana, det är första gången jag rider på en sådan stor bana med henne. Men gud vad fint hon hoppade! Verkligen mycket bättre än vad hon gjort i trånga små ridhus. Ser verkligen fram emot utomhussäsongen, tror hon passar som bäst på stora utomhusbanor där hon har mycket utrymme. Iaf i nuläget när hon inte är så jättestark och lydig.

Sen på banan var hon som vanlig lite spänd, men skötte sig jättebra. Fick ett förargligt nedslag på sista hindret, bommen typ rullade ner, men annars kändes det bra. Så vi bestämde att om banan kändes bra till 120 så skulle vi debutera. Och det gjorde den!

Redan på framridningen kände jag att hon var mycket lugnare och mer avslappnad än till förra klassen. Även på banan var hon superlugn och inte alls sådär spänd som hon varit förrut. Hon hoppade asbra, mycket bättre än i 110, och vi gick NOLLA :D:D:D Jag är så himla glad! Hennes första 120 i hela hennes liv liksom :D Och dessutom kändes det superbra, hon kändes väldigt säker och färdig för den höjden. Än så länge verkar det som att hon hoppar bättre ju högre det blir, hoppas det fortsätter vara så :)


Bilder från 120. Hoppa högt verkar hon ju kunna :)


110 filmen120 filmenTävling

Nu åker vi iväg till tävlingen i Rådmansö! Online-resultat kan ni hitta HÄR om ni är nyfikna.Och ja, det där inlägget om western var ett aprilskämt, APRILAPRIL! :p Såg dock att de allra flesta lyckades genomskåda det, men några lyckades jag kanske lura? Lite halft iaf? Inte? :( Okej, jag är sämst på att komma på aprilskämt...

 


Video

Här kommer några blandade små klipp från träningen igår:Vet att det inte ser så bra ut, jag är som sagt inte alls nöjd med min ridning. Jag tycker det var svårt att rida Zazou i det där lilla ridhuset. Hindrena kom så snabbt och det är hon ju inte är van vid, så hon är inte alltid med på noterna vilket medför att jag var tvungen att rida med ganska mycket hjälper. Vi fick kämpa båda två med andra ord haha! Fast jag tycker hon är väldigt duktig trots allt :)

Stor nyhet!

Eftersom jag red så jäkla dåligt igår på hoppträningen så började jag fundera lite. Är det verkligen hoppning jag vill hålla på med? Måste erkänna att det inte alls känns så just nu...

Därför har jag kollat runt lite på nätet, och hittade en western-kurs som jag och Zazou ska vara med på! :D :D Tror hon skulle passa som westernhäst, hon är ju väldigt känslig för hjälperna och så. Ture är jag lite mer tveksam om, tyvärr... Så om det utvecklar sig så att jag enbart vill satsa på western får vi se vad som blir av honom. Kanske fortsätter jag att hoppa på honom, och enbart satsar på western med Zazou. Nej nu ska vi inte ta ut någonting i förväg, först måste jag ju se hur det går på kursen haha!

Faktum är att jag alltid tyckt att western är väldigt roligt, har tom tävlat det några gånger när jag var yngre!

Jag för jättelänge sen på en ponnyn Lucky Luke som jag lånade några månader. Han var väldigt duktig på western, så det var på  honom jag provade tävla ett par ggr :)Uppdate: APRIL APRIL ;D

Dagens ridpass

Red ut Zazou en sväng. Brukar ju vanligtvis rida på volten dagen innan tävling, men eftersom hon tränade igår så tyckte jag det var bättre för henne att komma ut i skogen lite. Det gick bra, i början var hon lite rädd för saker men det släppte i slutet.Hästen som vi kanske ska köpa gick igenom den kliniska besiktningen, men hade lite grejer på röntgen som vi vill kolla upp ordentligt först. Skriver mer om det när vi gjort det! Förmodligen efter helgen.

D-ponnyer till salu

I samma veva som vi var i Skåne och provred, så hoppade jag två d-ponnyer som ska säljas (vi känner ägaren och hon ville ha video och så på dom). Det är två irländska importer, 8 och 9 år. Jättefina båda två, och jag gillar framförallt skimmeln. Han hoppar ju riktigt trevligt, och är väldigt rolig att rida enligt mig. Fuxen är lite grönare, men också jätterolig att rida! Kändes lite ovant att rida ponny igen bara, har ju inte gjort det på ett bra tag. Hade nästan glömt bort hur kul det är, haha.

Om någon skulle vara intresserad, här är filmerna:


8-åringen, ca 147 cm i mankhöjd, tävlat LB. Annonsen
9-åringen, ca 145 cm i mankhöjd. Annonsen


Besiktning

Precis nu börjar hästens bestiktning (den som vi kanske ska köpa). Håll tummarna nu att den går igenom!


RSS 2.0