Salt - ett tillskott allt för lätt att glömma bort

Salt är ett fodertillskott som allt för många glömmer bort, eller medvetet väljer att inte ge sina hästar. Det många inte vet är att för de lite mer högpresterade hästarna inte räcker med en saltsten. Tester har bevisat att det frivilla saltintaget hos de flesta hästarna inte täcker dess dagliga behov, vilket kan leda till brist på viktiga ämnen vilket i sin tur leder till en nedsatt  prestationsförmåga.
 

Saltet är nödvändigt för vätskebalansen eftersom att det innehåller natrium som är en så kallad elektrolyt som påverkar vätskebalansen.  Det är natrium som reglerar den viktiga vätskebalansen mellan blodet och kroppens celler. Brist på natrium kan leda till en mindre blodvolym vilket i sin tur leder till sämre förmåga att lagra vatten och minskad kroppsvikt.
     Överdosering av salt kan inte skada hästen så länge den har fri tillgång till rent vatten eftersom den överflödiga mängden då kommer ut med urinen. Det som annars kan hända är att hästen blir uttorkad, samma sak händer om hästen drabbas av saltbrist eftersom att den då inte känner någon törst.




Brist på salt påverkar hästen på många olika sätt.  Tester har gjorts vilka har bevisat att ett dagligt saltintag på mindre än 90 mg/kg kroppsvikt leder till nedsatt prestationsförmågan på högpresterande hästar. Vanliga följder är att aldosteronfrisättningen aktiveras, natriummängden i träcket blir för lite samt att plasma- eller blodvolymen minskar med upp till 10 %. Dessutom blir det svårt för hästen att ersätta en stor svettförlust, tecken på uttorkning kan uppenbara sig, och det kan bli svårare för hästen att återhämta sig snabbt efter en hård ansträngning.  Om saltbristen är lite värre kan hästen också få svårt att hålla hullet uppe.



Anna Jansson, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har undersökt det frivilliga saltintaget hos 8 travhästar i hårdträning genom att väga deras saltstenar dagligen i 50 dagar. Rapporten visade att hos 6 av hästarna täcktes inte ens deras saltbehov vid vila och i och med detta resultat framgår det att endast en saltsten troligtvis inte är den bästa saltkällan för hårt arbetande hästar.
     En som också forskat inom detta ämne är Linnea Berglund som är agronomstudent. Hon har i ett examensarbete tittat på hur ett dagligt intag av inget salt alls eller ett mycket stort saltintag påverkar hästen. Detta test har utförts under en treveckors period. Det man ville se var om hästarna kunde avge allt salt när de fick mycket salt, samt om de som inte fick något salt skulle lida av saltbrist, och på vilket sätt det skulle påverka hästens prestation och återupphämtningsförmåga.
     Det man kom fram till var avsaknaden av salt och ett lätt arbete räcker för att minska hästarnas plasmavolym och därmed deras blodvolym. Detta leder till sämre prestationsförmåga då det är viktigt att bibehålla blodvolymen för att snabbt kunna återhämta sig efter stora svettförluster. Dessutom blev det svårare för hästarna att återfå sin normala kroppsvikt dagen efter ett väldigt krävande arbete. Koncentrationen salt i blodet var dessutom väldigt låg och i urinen fanns praktiskt taget inget salt allt.
     De hästar som fick mycket salt hade lättare att återhämta och kunde fortare komma tillbaka till sin vanliga kroppsvikt efter ett hårt utfört arbete. Man kunde också konstatera att ett stort dagligt saltintag ger en lika stor mängd salt i träck och urin. Detta visar att saltet inte lagras i kroppen, och är på så sätt inte skadligt för hästen. Det är dock extra viktigt att hästar med högt saltintag får fri tillgång till vatten för att kunna avlägsna det överskott av salt de eventuellt bär på.
     Utifrån detta kan man konstatera att hästar som ofta utsätts för stora fysiska påfrestningar och som svettas mycket påverkas snabbt av ett för lågt saltintag och att en överdos av salt inte är farligt. Det skadar betydligt mer med för lite salt än för mycket!



Rekommenderad saltgiva


Utdrag ur en uppsats jag och två kompisar (Johanna Tatar-Bernström och Rebecca Blom) skrev i hästteorin i skolan.


Kommentarer
Postat av: Jennifer

Bra inlägg :)

2009-08-16 @ 12:38:57
URL: http://jennifersumar.blogg.se/
Postat av: Camilla

superbra inlägg, fick lära mig något nytt!

2009-08-16 @ 12:47:53
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: johanna

Mycket bra inlägg! Jag lägger faktiskt saltstenen i krubban på min häst istället för att hänga upp den på boxväggen.

2009-08-16 @ 12:58:30
URL: http://johannakruse.devote.se
Postat av: Elin

Hej! Vet inte om du har skrivit det förut men jag undrar vad du går för gymnasium/linje? Fin blogg!

2009-08-16 @ 13:00:28
Postat av: Evelina

Bra inlägg :)

Vad ger du din häst för salttilskott ?

2009-08-16 @ 13:06:04
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Hanna P

vilket bra inlägg!

2009-08-16 @ 14:06:05
URL: http://www.hannapersson.com
Postat av: gm

Jättebra info! Men hur ska man få i en häst det salt den behöver om inte hästen äter nog med salt frivilligt, hur kan man som ägare hjälpa hästen att få i sig tillräckligt med salt?



2009-08-16 @ 14:42:59
Postat av: isabella

bra inlägg :)

2009-08-16 @ 15:44:03
URL: http://isabellaf.blogg.se/
Postat av: sarah

Bra skrivet. Och det är helt klart något viktigt som lätt glömms!

2009-08-16 @ 15:58:40
URL: http://ridsportsarah.blogg.se/
Postat av: jenny

Bra inlägg! Jag ger mina hästar salttilskott varje dag, utöver den vanliga saltstenen som alltid finns

2009-08-16 @ 17:52:40
URL: http://jbostrom.blogg.se/
Postat av: Klara

Mycket bra inlägg, har spekulerat i det här en längre tid. Hur gör du personligen, ger du dina hästar vanligt 'människosalt', eller finns det speciella tillskott att köpa?

2009-08-16 @ 19:21:39
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Melinda

har inte haft tid att läsa igenom texten än, men gör det inom kort :)



Det är praktist att lägga ut skoltexter på bloggen, något jag själv gör ibland. Då behöver man inte spendera en massa extra tid för att först skriva skoltexter och sen bloggtexter. Hästmänniskor har ju i regel inte så mycket tid xD

2009-08-17 @ 10:27:57
URL: http://munderstreckn.blogg.se/
Postat av: Zandra

ojj det hade jag ingen aning om, tack för det! :)

2009-08-17 @ 10:28:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0