Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Hon var mycket mer på än igår, nästan lite stark och inte lika avslappnad. Men hon bockade bara en gång! Då gick jag på henne lite, och sen gjorde hon inge mer bus under hela passet.

Många önskar lite fler filmer på henne. Ska försöka spela in det snart! Hittade iaf  några från försäljningsstallet hon kommer ifrån:

 Också den då jag provred, men den har nog dom flesta av er sett redan:

Då var det bara tre hästar kvar

Lizza besiktigades och röntgades idag, och hon var helt frisk. Så hon är alltså såld och har lämnat gården. Det har varit en rolig och utvecklande tid med henne, och jag tror hon kommer få det jättebra i sitt nya hem!

Har lagt in dom här filmerna förrut tor jag, men lägger in dom igen.

Den första filmen på henne från början av sommaren.


Och den sista från slutet av sommaren.Även Tessa åkte idag.


Detta betyder att vi bara har tre hästar kvar. Ska ev. börja kika på en till häst till mig nu, men vi får se... Just nu över vintern kanske det är skönt att inte ha så många hästar.

Jaha, då var SHS över för i år...

Åkte till Globen idag med. Lyckades hålla hårt i pengarna även idag. Det enda jag gjorde var att beställa ett stalltäcke till Zazou. Blev ett Horseware Amigo. Sen så lämnade jag äntligen in min CWD nosgrimma för lagning, sömmarna har ju börjat gå upp. Detta betyder att jag för första gången lyckats hålla mig ifrån att shoppa upp halva globen! :D

Här är iaf bilder på sakerna jag köpte igår:

Horeware utetäcke till Zazou. Sasha (vår hund) skulle promt ha med sina tassar i bilden!


Zazou var såklart (som ni ser)  jättetacksam och lycklig över sitt nya täcke!


Anna Scarpati schabrak. Det blev inte alls ett sådant scharbrak som jag tänkt mig. Ville köpa ett lite mer ovanligt, kanske lite färgglatt, men det blev som vanligt att jag kom hem med ett stilrent men småtråkigt istället. Nästa gång jag köper ett, då måste jag köpa något med roligare färger!
Så nu att bilderna blev jättedåliga, framförallt färgerna ser jättekonsiga ut. Kanske tar bättre bilder någon dag!


Dagens ridpass

Red som sagt hästarna imorse. Zazou fick gå ett pass på volten. I början var hon lite lätt i rumpan, framförallt vid galoppfattningarna i vänstervarv, men sen var hon hur fin som helst! Ett stort steg framåt sen förra ridpasset på volten. Hon var mycket mer avslappnad, även i galoppen, och inte alls lika springig. Dels så tror jag hon börjar känna sig hemma här på gården, och dels så har jag nog hittat knapparna lite bättre.Red även Lizza lite på volten. Hoppade några språng. Hon verkar vara inne i en pigghets-period just nu och är väldigt "på", men hon hoppade fint!


På Ture red jag ut en liten sväng. Det var superdimmigt!

Lite Uppdatering

Än så länge har Globen-helgen varit rolig. Har varit oerhört duktig på att inte köpa för mycket! Har träffat några läsare också, det är kul när ni kommer fram sådär :) Nu ska jag ut och rida. Får se om jag åker in någonting idag, kanske en snabbis isf.

                            En bild från när vi ställde ut vårt företag igår:


Dagen ridpass

Hann rida Zazou och Lizza imorse innan vi åkte. Red ut båda två. Zazou var jättefin, idag var hon mycket lugnare och mer avslappnad än sist!Lizza däremot var än idag väldigt pigg. Tror det beror på att hon står ensam i en liten hage just nu. Hon känner ju inte hästarna här, så vi vågar inte släppa ut henne med dom eftersom hon ska besiktigas på måndag. Men gud vad hon är gullig alltså, hon måste vara bland dom sötaste ponnyerna jag sett! Och så himla snäll hela tiden med! Man kan verkligen inte inte gilla Lizza :)


Just det, Tessa är såld, hon åker på måndag...


Stockholm Horse Show

Snart åker jag till globen och ska vara där praktiskt taget hela helgen. Idag ska jag gå i Anexet med några kompisar, på lördag ska vi ställa ut vårt företag Mj Caballus och på söndag får vi se om jag åker in öht, men isf hade jag tänkt kolla på lite tävlingar och sånt.

Min shoppninglista för i år är rekord-kort! Dels så känns det som om jag har det mesta som jag verkligen behöver just nu, och dels så måste jag spara på pengarna. Något som jag har bestämt mig för att köpa är iaf ett nytt tävlingsschabrak, förmodligen ett RG. Sen ska jag kanske köpa ett ulltäcke till Ture också, och kanske något utetäcke till Zazou. Mer än så ska jag försöka att inte köpa! Fast det blir ju oftast (alltid) att man köper mer än vad man tänkt sig, iaf för min del :p

Antar att det är några av er som ska dit också? Då kanske vi ses!

Dagens ridpass

Zazou lyckades med denna bedrift idag:

Hon sparkade bakut och träffade helt enkelt vårt (förmodligen lite ruttna) staket till volten :p I början när jag red kändes det som om hon hade liite överenergi om man säger så. Hon fick vila igår så det kanske var däför.. Vääldigt pigg var hon iaf! Hoppade lite småhinder. De första gångerna hoppade hon typ en halvmeter över och gjorde lite bocksprång efter, men sen lugnade hon ner sig lite och gick riktigt bra! När jag travade av i slutet var hon väldigt avslappnad och fin!Red även Lizza på volten, hon verkade också ha lite överenergi. Hon var superpigg och ville bara fram hela tiden. Hon blir ju aldrig så studsig både fram och bak som Zazo blir, utan hennes energi går mest framåt. Det som är bra är att hon ändå inte blir stark, så jag tycker bara det är roligt att hon är så pigg!


Till sist red jag Ture en stund på volten. Han kändes nästan lite halvseg efter att jag ridit dom andra två. Fast det är han absolut inte, utan han är precis lagom pigg egentligen, men som sagt, efter att jag ridit de andra två duracell-kaninerna så kändes han mer som en... älg eller nåt :p Aja, i slutet kändes han riktigt fin iaf!


MJ Caballus

Nu har vi äntligen utökat vårt sortiment med den populära race safe västen!

www.mjcaballus.se


När jag inte rider...

... är jag i skolan. Går sam-ekonomi. Blää!
... är jag med kompisar. Har ju tävling ganska ofta på helgerna, men försöker gå ut och sånt så ofta jag hinner. Gillas!
... sitter jag vid datorn. Spenderar alldeles för mycket tid framför datorn...
... shoppar jag. Älskar att shoppa, även fast jag kanske inte gör det så ofta som jag vill.
... fotograferar jag. Det är superkul!
osv osv :p

Några från mitt liv utanför pollarna:


-Jag läste precis intervjun från den där hästbloggen du berättade om, och jag är väldigt nyfiken på en sak. nämligen, vad var det för hästolycka du råkade ut för?

Svar: Jag har haft turen att än så länge inte råkat ut för någon väldigt allvarlig olycka *pepparpeppar*. Den som man kan säga var den värsta inträffade för typ 3 år sen. Jag var på hoppkurs med en av mammas stora hästar, och vände up mot en trippel. Det blev något missförstånd, så hästen hoppade helt plötsligt hoppar av flera meter ifrån. Han hade ingen chans att klara det utan vi krashade och han gick omkull. Sen minns jag inge mer. Det enda jag kommer igåg är att jag vaknade upp hemma i min säng av att mamma kom med en rostmacka med sylt och saft.

Jag har dock hört i efterhand vad som hände. Tydligen hade jag legat där och haft ryckningar i hela kroppen. Sedan hade en ambulans kommit och hämtat mig, och jag åkte in till sjukhuset och röntgades osv. Efter att dom konstaterat att det inte var något allvarligare än en ordentlig hjärnskakning fick jag åka hem. Sen somnade jag väl antagligen.

Egentligen var ju inte själva skadan något allvarligt, utan det jag tycker är läskigt är att jag inte minns någonting! Flera timmar av mitt liv är bara helt borta liksom...


En jättegammal mindre fin bild på mig och hästen ifråga :p


Min (och Tures) tävlingsoutfit
Det börjar bli tomt i stallet

Idag var en tjej här och provred Tessa. Jag tycker hon red henne jättebra, så det var kul! Om jag förstod allt rätt så vill hon köpa henne, men hon ska prata med en veterinär först angående Tessas röntgen plåtar. Hon har nån liten grej där som antagligen inte har ngn betydelse, men hon vill så klart höra själv vad veterinären säger om det först.Vi har precis sålt en av min lillasysters ponnyer, så tänkt om Tezza blir såld, och Lizza med, då har vi bara tre hästar kvar - Ture, Zazou och Nocke! Så få hästar har vi inte haft på år och dar känns det som!


Dagens ridpass

Red Zazou på volten. I dag slappnade hon av riktigt bra i slutet! Trots att jag inte hade graman travade hon stundtals i en stadig, låg form, och kändes väldigt avspänd.Sen red jag och mamma ut på Ture och Lizza. Dom var pigga och glada båda två!

Zazou hoppsugen?

Idag hoppade Zazou ut ur hagen. Är hon så hoppsugen måntro? Borde kanske hoppa henne lite idag? Skämt och sido, hon blev lite orolig när en häst i hagen bredvid skulle in i stallet, som hon hoppade helt enkelt ut och följde efter. Hon har nog lite egen vilja den lilla damen.


-Du skrev att du har fått höra att du har känsla för avstånd, har du alltid haft lätt att lägga hästen rätt eller har du tränat på det, isåfall hur? Och känner du dej aldrig osäker när du ska rida ann ett hinder, typ ''tänk så kommer vi fel''?

Svar: Jag har nog alltid haft en ganska bra känsla naturligt, eller vad man ska säga. Jag tror faktiskt att man till viss del föds med en förutsättning, vissa har lättare att se avstånd och andra har svårare med det. Men sen tror jag självklart att man oavsett vad kan träna upp och förbättra sin känsla! Ju mer man hoppar, destå lättare blir det att se avstånden.

Ett bra sätt att träna på att lägga hästen rätt utan att slita för mycket på den att lägga upp massa bommar på volten, och sedan lägga in dom i det vardagliga markarbetet. Man kan även med lite fantasi träna på denna känsla när man rider ut. Man kan till exempel sikta in sig på en grästuva, sten eller vad som helst, och sedan bestämma antal galoppsprång dit samt hur man vill att hästens ben ska vara när man når fram.

Angående det där om jag känner mig osäker, visst gör jag det ibland! Till exempel om jag är nervös. Jag kan då bli lite övernogrann och tänka för mycket på "nu måste vi komma rätt" osv. Detta är inte bra, för det är just då vi kommer fel! Det bästa är när jag är helt avslappnad och bara litar på min inbyggda känsla, när jag inte tänker för mycket på det utan låter det komma automatiskt.

Om man har svårt för att vara lugn när man rider an ett hinder, och kanske har tendenser att börja pilla, fixa och störa hästen, eller kanske skjuta iväg den alldeles för tidigt, då är enligt mig ett bra tips att tänka - Du ska inte komma till hindret, låt hindret komma till dig!


Dagens ridpass

Red ut Zazou för första gången. Det gick jättebra fram tills det att vi var hemskrittandes längst vallackhagen. Då drog alla sju hästarna plösligt iväg i full fart precis bredvid vägen där vi skrittade. Zazou blev väldigt uppspelt och började göra passage. Där kom hennes dressyrdel i stammen fram, shit vilken svikt hon hade i steget alltså!! Det kändes dock lite som att sitta på en tickande bomb, men som tur var fick hon aldrig för sig att dra efter, utan energin gick mer uppåt än framåt.Sen red jag även ut Lizza en liten snutt. Hon står ensam i en liten hage nu, så hon verkade tycka det var väldigt skönt att komma ut och röra på sig! Frustade och hade sig!

Ture fick gå en liten stund på volten. Han kändes fin!

Rubrik

Nu har jag valt ut de tre rubrikerna jag hade tänkt skriva om:

Min tävlingsoutfit Lite bilder och info om utrustningen jag och hästen har när jag tävlar.

Min tid på ponny Har skrivit lite om det förrut, men hade tänkt försöka skrapa fram lite gamla filmer och sånt också :)

När jag inte rider... Lite text och bilder och sånt kanske!?


Tack för alla förslag :) Såg att det var några rubriker som jag redan skrivit om, kan länka dom nedan:

"Vore kul att läsa om hur du började rida, vilka ponnier du haft och hur du tävlade på dem :)" HÄR kan ni läsa om mina hästar genom tiderna!

Vinterpausen skrev jag om HÄR

Hur jag värmer upp inför tävling Har skrivit om hur jag rider fram till en tävling HÄR


Dagens ridpass 2

Idag bytte jag och mamma hästar. Jag hoppade Tessa och hon red ut på Ture. Hoppade inte så mycket, men det blev väl nåt språng på 130 iaf. Jag som brukar klaga på att jag tycker hon är för lugn, det kan jag inte göra idag! Hon var superolig och tände till ordentligt när vi hoppade :)


Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Hon var lite mer avspänd än igår, men hon var fortfarande lite på tårna. Hade graman idag för att uppmuntra henne att söka sig lite mer framåt neråt. Hon har en tendens att bli lite hög i nacken. Stundtals gick hon riktigt avslappnat och fint, men ibland fokuserade hon som sagt mer på allt runt om kring än på mig. Men gud vilken härlig galopp hon har alltså :) Så himla luftig och lätt i fram känns det som!


Lizza såld igen!?

Idag var några och provred Lizza. Hon skötte sig exemplariskt! De bestämde sig för att de ville ha henne, så nu ska hon besiktigas ordentligt och röntgas. Snart lämnar hon kanske alltså gården igen...
Zazou

Måste ju lägga till Zazou under kategorin "Mina hästar", så här kommer ett sådant inlägg.

Zazou är ett sto, ca 165 cm i mankhöjd, född 2004 e. Hemmingway - Bustron. Hon har tävlat några 110 med förgående ägare, är jätte pigg att rida och hoppar väldigt spänstigt. Det ska bli kul att se vad det kan bli av henne för jag tror mycket på denna lilla dam!


Intervju

Jag vill tipsa om en blogg som har börjat med en intervjuserie med lite olika hästbloggare. Jag blev först ut att presenteras, och om ni vill läsa intervjun kan ni kika HÄR :)


Dagens ridpass

Ture
Red ut en sväng. Han verkar inte vilja ha någon vila inte, han var pigg som sjutton! Taktade/galopperade på ställlet typ hela vägen hem. Har ju inte hunnit rida honom så mycket den här veckan, och eftersom han är i toppkondition just nu så det är inte konstigt om han har lite överskottsenergi. Måste verkligen sänka kraftgivan nu till vintervilan, så kanske han inte får riktigt lika mycket energi iaf.

Lizza
Red henne en stund på volten. Hoppade några små skutt också. Hade nästan glömt bort hur rolig hon är att rida! Pigg och framåt, men ändå känslig i munnen. Hon hoppade jättefint också.Zazou
Red även henne en liten stund på volten. Hon var lite spänd, vilket inte är så konstigt när det är ny miljö, nya hästar, nya människor osv. Men även hon är jätterolig att rida! Tror hon är en sån häst som är rolig att rida varje dag, för hon är så pigg och glad och verkar så positiv :)

-Hur länge har Ture vintervila? Vad rekommenderar du angående vintervila :D?

Svar: Eftersom Ture gått ganska hårt det här året hade jag tänkt ge honom en ganska slapp vinter på ridfronten. Samtidigt vill jag ju inte att han ska tappa kondition eftersom tävlingarna drar igång ganska tidigt nästa år.

Jag hade sakta tänkt trappa ner lite på ridningen nu. Nu i början hade jag tänkt rida ungefär lika ofta som vanligt, men lite slappare pass. Sen hade jag även tänkt skära ner på antalet ridturer i veckan, så att han tillslut rids ungefär varannan dag. Efter några veckor kommer han sedan få typ 1-2 veckor helt ledigt, då han bara får gå i hagen och vara häst. Sen hade jag tänkt trappa upp ridningen igen. Hela den där processen kanske tar en och en halv månad eller nåt.

Nu kommer jag tyvärr hem väldigt sent från skolan flera dagar i veckan, och då är det ju kolsvart och omöjligt att rida ut. Annars rekommenerar jag vid sådana hära "vilor" att just rida ut väldigt mycket, och inte bara låta hästen vila helt i flera veckor. Dels så tror jag inte det är bra för hästens hållbarhet att ha sådana plötsliga långa pauser i träningen, och sen så tappar den ju konditionen och den kanske blir stel osv. Jag tycker man istället bara borde rida sköna, kravlösa skogsrundor några veckor, och sen kanske bara lägga in någon vecka där hästen får vila helt från allt som har med arbete att göra.

Men nu får vi se hur det går med just uteritts-biten för min del som sagt. Jag kommer i alla fall försöka hinna rida ut så ofta som möjligt på Ture nu!Hur resonerar ni kring vintervilan?

Förändning i stallet

Som några av er förmodligen har förstått så var det vi gjorde i skåne att byta in Wembley. Det känns såklart jättetråkigt, men eftersom vi köpte honom som en tävlingshäst för ganska mycket pengar och han har varit skadad den största delen vi haft honom (i 4 månader räknade vi ut), så fick vi möjlighet att byta in honom mot en unghäst. Vet att några av er kanske refererar till bytet med Ulanda. Det här med att byta hästar är inget jag tycker är roligt, utan tvärtom väldigt jobbigt. Ni anar inte hur gärna jag ville att det skulle fungera med Wembley. Efter bytet av Ulanda fanns inte ett till byte på världskartan, vi tyckte det kändes oerhört jobbigt att byta henne. Ett byte är ju varken roligt för oss, hästen eller försäljningstallet. Dessutom var ju Wembley precis en sådan häst jag ville ha, hoppade helt sjukt bra och världens gulligaste på alla sätt. Jag personligen skulle gärna velat ha kvar honom och fortsatt försöka få honom frisk, jag gillade ju verkligen honom, men samtidigt har vi varken tid eller ekonomi att ha en halt häst i stallet som vi inte vet om han kan bli frisk över huvud taget... Jag tycker det är jättesvårt att förklara såhär i en liten text, men ni kanske förstår ungefär vad jag menar i alla fall...


Så, nu över till det roliga :D Tillåt mig presentera den nya stjärnan - Zazou. Ett 5-årigt sto e Hemmingway - Bustron (inga hingstar jag känner igen om jag ska vara ärlig, så vet ni något om dom får ni gärna berätta!). Hon har gått några 110, är pigg, glad, jättegullig och superrolig att rida! :)

En film från provridningen:


Istället för...

-b7e6f23fbfb1c4cc3e34f53f9b8904c.png

Kolla varifrån!

Istället för wembley står nu denna flicka i transporten. Såklart lite sorgligt, men samtidigt jätteroligt!


:D

0-257aba37fb32a38bcf24a131f9180964.png

Kolla varifrån!

:D


En till...

0-1bfe85a70a58ba2bcd9497d602c1ca0e.png

Kolla varifrån!

En till ledtråd


Nu är...

0-65d0924e8737071a3ea2fddd852770d2.png

Kolla varifrån!

Nu är vi snart framme :) en ledtråd


Nu är...

0-421c8a751b79d475344bbbfe0446b87f.png

Kolla varifrån!

Nu är vi påväg ner till Skåneland! :)


Dagens ridpass

Red Ture på volten. Har ju inte ridit honom på två dagar, och det kändes. Han var lite spänd och tittig i början, men sen i slutet slappnade han av. Jobbade mycket med lösgörande övningar i en lång och låg form. Ska börja trappa ner ridningen nu till vintervilan, så han ska få gå lite lugnare ett tag.


Lizza

Haha gud vad nyfikna allihop är angående varför Lizza kom tillbaka! Jag har faktiskt inte bestämt mig än om jag ska berätta det här på bloggen. Anledningarna till varför jag kanske inte vill det är många. Allt som händer vill man faktiskt inte dela med offentligheten... :p

Kan iaf berätta att vi redan har några som är intresserade av att ev. köpa henne (trots anledningen till att de förra lämnade tillbaka henne, så den är alltså inte så allvarligt egentligen). De ska förmodligen provrida någon gång i veckan.

Klippte henne igår. Det behövdes verkligen, hon såg ut som en tjock liten skogsmulle :p Okej, hon är fortfarande för tjock, men nu ser hon i alla fall lite mer ut som en tävlingsponny. Tyvärr så försvann dock hennes kolsvarta färg och istället blev hon lite grådassig. Menmen, hon är snygg ändå ;) 

Före:


Kolla vad tjock päls hon hade! Minst 1 cm :pEfter:Har precis...

4e1c7d828f4d2bec5b8c08a8069be65d.png

Kolla varifrån!

Har precis ridit lizza några vart på volten. Hon kändes ungefär som vanligt som tur var, pigg och glad som alltid :)


Rubrik önskemål

Vet inte vad jag ska blogga om för tillfället, så hade tänkt höra om ni har några förslag till rubriker som ni skulle vilja ha på några inlägg?

Ni får alltså önska vad ni vill att jag ska skriva om, genom att skriva en rubrik i kommentarsfältet. Jag kommer sedan välja ut 3 rubriker som jag helt enkelt kommer att använda som rubrik till 3 inlägg, och då självklart fylla inläggen med text som rör rubriken.-Hur länge går dina hästar ute i hagen om dagarna? När släpper du ut dom och när tar du in dom?

Svar: Dom går ut ungefär vid 7-8 och kommer in vid 5-6 tiden, så totalt ungefär 10 timmar kanske! Tycker det är viktigt att hästarna får vara hästar, och tror även att det är bra för deras hållbarhet att vara ute länge och röra på sig litegrann regelbundet.
Kolla vem...

0aa1a7defbef117f683fb69de63cd64d.png

Kolla varifrån!

Kolla vem som står här och är söt i stallet :)


Täcken

Nu börjar täckesperioden dra igång på allvar, och med det följer många diskussioner och åsikter om hur många och varma täcken hästen bör ha. Tycker det är intressant att se hur folk resonerar kring detta eftersom jag vet att det finns otroligt många tankar om det här.

Just nu, när det är runt 5 grader utomhus och några grader varmare i stallet, har mina hästar såhär:

Ture, klippt.

Alltid
Horseware Amigo stalltäcke medium, 150 gram.

Utomhus
Även Horseware Rhino medium, 200 gram.
Wembley
, oklippt.

Alltid
Back on Track nättäcke (uppehåll en vecka var 4:e vecka)

Utomhus
Även Horseware Rhino medium, 200 gram.Så, vad har din häst för täcke just nu? Vad är det för väder?


Rolf Görans nya topphäst?Rolf-Göran Bengtsson köpte den dyraste hästen vid hannoveranerförbundets elitauktion. För 130 000 euro, cirka 1,5 miljon kronor, ropade han in treårige valacken Let´s Go HRH (e Lissabon - Waidmannsdank xx). Tycker det känns konstigt att han skulle köpa en häst för dom pengarna, det måste ju vara någon sponsor som köpt den åt honom i så fall...

Ni kan se film på hästen HÄR

Den ser ju helt ok ut alltså! ;) Otroligt fina bakben! Känns inte som en omöjlighet att vi får se honom i de högsta klasserna om några år.

Så här presenteras han på auktionsssajten:
A show jumping horse with lots of potential. He is a convincing horse with incredible free jumping capabilities. Out of this dam line: Lambourghini Diabolo, VSA 2008, and Quel Homme, VSA 2007.Källa: Hästmagazinet

Sista dagen i Söderälje...

... gick väl sådär. Redan på framhoppningen kändes Ture lite matt. De förgående dagarna har han varit klockren de sprången jag tagit där, verkligen, men idag var han i och touchade lite. Väl inne på banan red jag nästan stundtals lite slarvigt kändes det som. Skärde ett galoppsprång på något ställe tex. Och mot trekombinationen. Där tog jag tillbaka honom alldeles för sent så vi kom med lite för hög fart in, och han hann inte upp till b-hindret. Rev ett hinder i den andra kombinationen med. Där vet jag inte riktigt varför, kanske tappade vi lite tryck i svängen i kombination med att han var lite trött. Han fullföljde inte språnget ordentligt liksom, utan landade med bakbenen på bakbommen.

8 fel blev det alltså. En runda som jag inte kan påstå att jag är nöjd med. Tråkigt att avsluta säsongen med den känslan, men samtidigt var helgens andra rundor jättebra så jag får väl försöka minnas dom istället!


Nu har jag bestämt mig

Det blir Kraft Cup imorgon. 150 kan jag ju debutera någon annan gång, och det käns dumt att inte vara med i kvalet när det faktiskt finns, om än en pytteliten, chans. Går det inge bra imorgon vet vi ju i alla fall att det inte är någon idé att satsa på Scandinavium det här året, utan vi får satsa fullt ut de andra två åren som faktiskt är kvar istället!


Beslutsångest

Kan inte bestämma mig för vad jag ska starta imorgon...

1. 145 Kraft Cup finalen som jag kvalade till iom att det gick så bra idag. Det är i dessa finaler man samlar poäng för att komma med till Scandinavium. Grejjen är att det redan har varit två såna här finaler, eller "kval" som det också är, och jag missade båda dom tävlingarna. Sammanlagt är det fem stycken, så det är alltså den i morgon och två till som finns kvar. De 8 bästa från alla dessa kval tillsammans går till Scandinavium. 8 stycken är ju inte många, och detta är ju förmodligen den populäraste cupen bland den svenska ungdomseliten, så det är otroligt svår konkurrens. Det finns ju en litenlitenliten chans att jag kan komma med, men det är ju tillräckligt svårt att komma med om man ridit alla tävlingar, så chansen är väldigt liten eftersom jag missat två. Fast jag skulle ju verkligen vilja komma med...


2. 150 debut inomhus. Skulle ju vara jättekul att hoppa det nu när Ture är i sådan fin form!


Vad tycker ni? :p


Filmen från idag


Nu är...

0cae8153e18ff1b695e8296b7e943fbe.png

Kolla varifrån!

Nu är vi påväg hem från ännu en lyckad dag :) Ture var superfin idag med, det känns verkligen som om han är i bra form nu! Vi var 0a och låg 8a när vi gick. Fast då var det väl en del kvar... Det var sjukt många startande med, typ 160 stycken!


Har precis...

0-5007a3e580d6bc6c811f467a66bfc537.png

Kolla varifrån!

Har precis lastat på pollen, så då bär det av mot södertälje igen! :)


FilmenDet var inget dåligt startfält som var med idag! Bland annat ett flertal senior SM mästare och medaljörer, Malin Baryard osv. Efter att jag såg Malin hoppa Tornesch kände jag mig inte så märkvärdig på Ture direkt. Shit vilken häst alltså, den var ju solklart en klass för sig! Fast Ture och jag slog faktiskt dom idag, haha ;)

Har precis...

100980e6c8e88b1ae9f805b70521b153.png

Kolla varifrån!

Har precis hoppat, och han var såå fin :D vi gick 0,0a och kom 9a av typ 80-90 startande :)


Hur ska den här tävlingen gå?

Usch, kolla vad jag såg när jag loggade in på blogg.se:

Det är fredag den 13:e idag! Ajaj, jag som är lite vidskeplig av mig... 

Snart ska jag iaf ut och börja fixa med Ture. Det är sjukt många starter, så vi behöver inte åka förrän vid lunch - skönt!

Banskissen till dagens klass:


Dagen ridpass

Som vanligt dagen innan tävling så red jag ett lugnt pass på volten. Stundtals var han kanske lite djup i formen, men överlag kändes han väldigt fin, mjuk och lydig!


Förnying

Här händer det grejer i stallet! Förmodligen.

Positivt. Och negativt. Roligt. Och tråkigt. Gladsamt. Och ledsamt. Spännande. Och spännande!!


Helgen

I helgen ska jag och Ture tävla i Södertälje. Såhär är jag anmäld:

Fredag
140

Lördag
140

Söndag
150

Vi får se lite hur han går, det kan bli att jag byter lite klasser. Annars blir det debut inomhus i 150. Spännande :D

Lite bilder från när vi var i Södertälje förra året:Usch vilken bild.. Aja vi skyller på att det var ett tag sen ;)

Nyheten

På söndag flyttar en bekant ponny hem till gården igen. Det är nämligen så att Lizza kommer tillbaka! Detaljerna orkar jag inte gå in på nu... 

Det ska verkligen bli spännande att se hur hon är nu för tiden! En sötare häst får man ju leta efter i alla fall :) 
Dagens ridpass

Red Ture på volten. Började med lite ridning utan stigbyglar, sen gjorde jag lite små bomövningar samt övade lite på galoppombyten i var tredje steg. Eftersom vi inte har tränat det på ett tag var vi lite ringrostiga, men i slutet gick det bra!


Gick även en promenad med Wembley.

Har en nyhet jag ska berätta senare ikväll också...

Vinnarna i Libresstävlingen är...

Först vill jag bara säga att det är jätteroligt att så många röstade. En bra bit över 200 röster kom in! Av dessa gick 58 röster till det vinnande bidraget som är...

1:a - Bidrag nummer 6 Jasper
2 biljetter till Göteborg Horse Show2:a - Bidrag nunmer 3 Dexter
2 biljetter till Göteborg Horse Show

3:a - Bidrag nummer 10
Kakan
Schabrak

4:a - Bidrag nummer 1 Emser
Sadelöverdrag

5:a - Bidrag nummer 7 Millstone
Stallpaddar


Grattis alllihopa!! :D Jättefina historier, verkligen!


Redo för...

Kolla varifrån!

Redo för dagens ridpass!


-


Kan inte du berätta vilken kamera du fotar med och hur du gör när du fotar? Du tar helt djukt fina hästbilder, jag har aldrig sett så fina som inte fotats av en riktig fotograf!

Svar: Jag använder en Nikon D80 =) Men gud vad snäll nu är, blir jätteglad!

Jag är ju inget direkt proffs, men jag kan skriva lite punkter som jag brukar tänka på när jag fotar hästar:

Tänk på bakgrunden! Detta är enligt mig det största "felet" folk gör när de fotar. De fokuserar för mycket på huvudobjektet och för lite på bakgrunden. Det första jag tänker på när jag ska fota en häst är var jag ska stå för att få bakgrunden så fin som möjligt. Genom att inta en annan kameravinkel så kan du nämligen oftast få bort det mesta i en bakgrund. Det bästa är att ha så rena ytor som möjligt utan massa störande objekt. Det här kan stjäla uppmärksamheten från huvudobjektet i bilden.


Ljuset. En viktig sak man bör tänka på när man ska fotografera hästar är belysningen. De flesta tänker säkert att starkt solljus och blå himmel är det vädret då det blir finast bilder, men oftast är det faktiskt inte så. Bilder tagna i starkt solljus får ofta obehaglig kontrast. Belysningen är såklart olika beroende på vad man tänkt sig för bild; porträtt, action, etc, men normalt brukar en ganska ljus, mulen dag utgöra grunden till de bästa fotografierna! Men om du tar bilder i starkt solsken, var noga med att ha solen bakom dig, mot din rygg. Fast ibland kan det faktiskt vara riktigt roligt att experimentera lite med ljuset, att gå emot "reglerna". Då gäller det dock att man har lite kolla på vad man gör och fantasi, annars blir det lätt pannkaka.
Våga prova olika vinklar! Speciellt om man inte har en systemkamera, där man kan expremintera mycket med inställningarna för att få bilderna speciella och för att även få vanliga porträttbilder att sticka ut. Att prova annorlunda vinklar gör bilderna mycket mer speciella och spännande!

Du kan även ta hjälp av vinklar för att lyfta fram hästen starka sidor samt förbättra de lite sämre. Om hästen till exempel har korta ben kan du få dem att se längre ut genom att fota lite underifrån.

Ta vara på detaljerna! Våga gå nära hästen och inrikta dig på de små detaljerna. Det här kan göra bilden mycket mer intressant!Ett exempel som berör båda de två ovanstående punkterna:
Dessa bilder tog jag för ca 3 år sedan med en gammal liten digitalkamera. Alltså absolut ingen värstingkamera! Ändå kunde jag med hjälp av min fantasi skapa en utstickande bild (som faktiskt kom 2a i en fototävling i Stallmagasinet, haha ;D )

En häst ligger och sover i hagen. Det kan ju bli fina bilder tänkte jag!

Här har jag bara tagit bilden bara rakt av som jag står.
Inte så jätterolig kanske...

Här däremot har jag gått några steg närmare, lagt mig ner på mage, och tagit en bild från denna vinkel istället. Genast blev bilden mycket mer uppseendeväckande och intressant!Även vid hoppning brukar det bli finare bilder om man går fram/zoomar in en bit.

Slösa på bilderna! Bland det svåraste med hästar, eller djur över huvud taget, är att de är så oberäknliga. De är ju inte som att fota människor, där det går att säga till att den ska stå blickstilla eller att den ska vrida sig lite åt något håll. Därför är det viktigt att ta så många bilder som möjligt. Då är ju chansen någon bild blir bra betydligt större!


• Försök lära dig hur hästen fungerar och när den ser "bäst" ut. Det beror iof mycket på vilken stämning du vill framkalla, men överlag är en häst med öronen framåt mycket finare än en med öronen bakåt. Likadant vilket sinnestillstånd den befinner sig i. De flesta hästarna är mycket snyggare när de är lite uppspelta jämfört med om de står och halvsover. Det är oftast svårt att få bra bilder om man ser att hästarna står och betar och vilar i hagen. Man ska satsa på att ge sig ut och fota dem när de leker eller något liknande istället! Om man ska ta en uppställningsbild kan man försöka fånga hästens uppmärksamhet genom att tex göra något ljud.


Om hästen är väldigt lugn kan man prova göra något mer drastiskt, tex kasta upp en vante i luften. Detta verkar dock inte Ture bry sig så mycket om :p
Tajming. Ja mycket inom hästfotografering har att göra med tajming. Speciellt när man ska fota actionbilder såsom ridbilder, framförallt hoppbilder, men också när man ska fota hästarna i hagen. Tajming i kombination med lite tur leder oftast till de bästa fotona, kanske inte rent tekniskt, men motivmässigt! Det gäller även att vara snabb, att snabbt vara framme med kameran om man fångar upp något som skulle kunna leda till en bra bild!Är nere...

6080a1b720abfe391286a88c55ec53f2.png

Kolla varifrån!

Är nere och nattar hästarna. Känns lite konstigt att inte ha varit i stallet på hela dagen faktiskt. Haha gud vad hästarna påverkar ens vardag alltså!


Libresse-tävlingen

Idag klockan 24:00 avslutas röstningen! Publicerar de vinnande bidragen imorgon!

Idag...

...blev det ingen ridning för min del. Dels så är jag trött och förkyld, men den största anledningen är att jag inte hinner. Har inte varit hemma, och nu har jag sjukt mycket skolarbete att göra! Det här innebär ju också att bloggen kommer lite ur fokus för min del. Ska iaf försöka hinna svara på en dagens fråga idag!


Så, nu...

7182e658578526544e7cf663fd817ceb.png

Kolla varifrån!

Så, nu har jag ridit tessa också, bara en häst kvar!

Btw, är det bara mina hästar som älskar nypon? :P


Härlig avslutning...

-3378d3cc5fa55930ebc8dd19e63546e.png

Kolla varifrån!

Härlig avslutning på uteritten tycker ture!


Dagens ridpass

Såg att jag lyckades med med min mobilbloggning för första gången! :) Det kommer det förmodligen bli mer av i framtiden!

Red som sagt ut Ture en lten runda.

Idag red jag även Tessa. Ska göra det hela helgen för mamma är på Irland. Red henne på volten, hoppade lite bommar och studs. Det verkade hon tycka var hur roligt som helst! Hon var superfin och pigg!

är ute...

0-6219afa8a751889151600a61728e9b89.png

Kolla varifrån!

är ute och rider på ture i mörkret. Har ridit ut en sväng och är påväg hem. Han är lite rolig ture, idag var han jättefjantig och rädd för några soptunnor, men brydde sig inte när det stod en lyftkran mitt på vägen och lyfte saker. Den kunde han minsann snällt gå förbi utan att tjaffsa! :P


-

Vad äter dina hästar för något? Vad för foder? =)

Svar: Ture äter 4 kg KRAFFT sport/dag, och Wembley får två kg havre + 1 dl mineraler/dag. Sen får dom 3 dl betfor var till middagen, samt hösilage vid morgon, middag och kväll.


Dagen

Usch vilket oväder det var idag! Spöregn och blåst. Varken Ture eller jag hade någon lust alls att gå ut i det vädret. Tillslut blev det ett longeringspass med Pessoaselen. Han gick superbra, verkligen! Volten var lite plaskig,  det tillsammans med pessoaselens inverkan gjorde att han hade världens sving i steget, men samtidigt var han avslappnad i ryggen och nacken.


-

Vilket sätt tycker du är det bästa sättet att rycka manen på hästar? Och hur brukar du rycka manen på dina hästar?

Svar: Jag rycker aldrig manen på mina hästar! Det tre största anledningarna är:

1. Det är tråkigt, tar tid, och känns väldigt onödigt entligt mig, eftersom jag tycker att...

2 . ... det blir snyggare när man klipper! Dessutom blir det så himla fult när hårstråna man ryckt växer ut igen, då blir manen typ ojämn.

3. Dom flesta hästarna jag stött på tycker att det är obekvämt att få manen ryckt, vilket jag har full förståelse för! Tänk dig själv om någon skulle ställa sig och börja rycka bort hårstrån från skallen på en. Kanske inte riktigt samma sak, men ändå, Aj! :pSom tur är verkar faktiskt modet i att ha ryckta manar försvinna bort. Förrut var ju det "snygga" att manen skulle se lite sliten ut och verkligen synas att den var ryckt.

Idag börjar tjocka, spikraka manar ta plats istället! För att inte tala om panluggarna. Men seriöst, vad är sötare än supertjock pannlug och en riktig busig ponnyman? Även på hästar alltså. Kolla bara på Levisto Z:


Han måste ju vara en av världens sötaste hästar! Men han vore inte alls lika söt utan sin pannlugg!


Finalisterna i Libresse-tävlingen

Nu har jag äntligen lyckats få fram 10 finalister. Skulle ju egentligen bara välja ut 5 stycken, men det gick helt enkelt inte, det var för många bra. Det slutade med att jag valde ut de 20 jag gillade mest, och sedan lottade jag ut 10 av dom. Inte så jag tänkt göra från början, men jag kunde helt enkelt inte bestämma mig!

Här kommer i alla fall bidragen som har möjlighet att vinna de 5 priserna jag kommer dela ut:
Det man skulle göra var alltså att skriva om en häst som betyder något speciellt för en.BIDRAG NR 1

Emser är speciell. Han var en vit liten ponny med rosa mule. Åren jag skötte honom fanns mest han i tankarna. Jag gick i trean och han var mitt allt. På lektionerna satt jag och dagdrömde om honom, räknade ner minuterna tills jag fick åka till stallet. När jag satt i hans spilta mådde jag bra. Jag var hos honom varje dag!

Den första klubbtävlingen var tillsammans med Emser, jag trillade av men promenerade ändå glatt ut därifrån.

Två år senare ringde mamma mig efter skolan och ville träffas. Då Emser inte var min egen, så kunde jag inte låta bli att drömma om att mamma hade honom med sig i en transport bakom bilen. Jag hade fel.

Jag hoppade in i bilen, det var spänd stämning. Vad hade hänt? Hon sa att hon önskade att den här dagen aldrig skulle komma. Jag förstod ingenting. Hon berättade att Emser blivit avlivad, mitt hjärta stannade. Allt rasade. Det här fick inte hända. Det tog månader innan jag kunde sansa mig.

Nu går jag i första ring och har fortfarande inte glömt honom. Under åren som har gått har det funnits hästar som jag har älskat och brytt mig om, men inte som Emser. Han gjorde mig lyckligast. Jag minns honom tydligt. Han var en stor del av mig. Det står en bild av honom på min byrå. Nu kollar jag på bilden och känner evig tacksamhet.

 
BIDRAG NR 2

Jag vill berätta om min häst Lyster eftersom att han betyder mycket för mig och är den häst som tog mig tillbaka till ridningen.
Allt började med att jag var med om en ridolycka som gjorde att jag var riktigt rädd för att rida.
Trots det älskade jag hästar över allt annat och ville försöka komma över min rädsla.
Så fort jag satt upp på en häst började jag skaka i hela kroppen. Tills dagen jag mötte Lyster.
Så fort jag såg han stå i sin hage klickade det till inom mig. När jag sedan kom upp på han var den som att vi var menade för varandra. Han gjorde mig så glad att under hela provridningen satt jag och sken som en sol. Jag vågade även galoppera med han, vilket jag inte vågat på månader. Jag har idag ägt han i 9 år och är så glad för att jag finns chansen att träffa han.
Hade jag inte gjort det hade jag inte ridit idag. Idag litar vi på varandra så mycket att jag blir rörd varje gång han gör något för mig. Det bästa vi vet att göra tillsammans är att ligga i hagen jämte varandra och njuta av solen.
BIDRAG NR 3

2002 åkte jag & mamma för att kolla på en häst, som egentligen var för stor för mig & dessutom för dyr! Men när vi såg honom föll vi pladask. De var inte de att han hade perfekt exteriör eller flashigt utseende. Det var hans blick, så otroligt klok & lugn. Han var dock väldigt stor, om än välriden så var han svår för mig som var 15 och red ponny. Men ja visste att honom ville jag ha!
Två månader senare stog han i vårt stall. Under 4år var han mitt allt och jag lärde mig allt jag kan. Tillsammans kämpade vi fast vi hade oddsen emot oss, och tog silvermedalj på J-SM, NM lagguld och placerade oss på J-EM i fälttävlan! 
NM 2006, hände det en olycka i terrängen. Dexters liv gick inte att rädda, mitt liv var i spillror. Man kan inte förstå hur det känns när livet vänder från perfekt till katastrof inom loppet av en sekund, när ens bästa vän dör.
Jag saknar Dexter oerhört mycket, men jag är så glad för att jag fick den tiden med honom. Han har gett mig otroligt många fantastiska minnen, jag förstår att jag var lyckligt lottad som fick äga min drömhäst under några års tid. Han har gjort mig till den jag är idag!


BIDRAG NR 4

Chess kom till mig i januari 2009, han var en 16-årig d-ponny valack, en irländare som var otroligt rutinerad.
Han var min allra första foderhäst, och jag hade sett fram emot det otroligt längre. Efter åratal av tjat och längtan skulle jag äntligen få en häst. Visst hade hon sagt att han var svår, men naiv som man var brydde man sig inte så mycket, det var ju liksom en häst!
Min vackra, underbara, fantastiska häst klev in i stallet en söndag i januari,
Våren var allt annat än en dans på rosor.
När sommaren kom blev det faktiskt bättre, han kunde gå relativt lugnt och blev inte alltför rädd för saker, men långt ifrån perfekt.
Jag älskade verkligen hästen, eller jag älskar honom fortfarande men jag visste att egentligen så funkade det inte.
Jag tvingades inse att det inte skulle bättre, oavsett hur länge jag väntade.
En dag i september beslutade jag mig, jag skulle inte ha kvar honom.
Och så blev det.
Trots allt, så älskar jag honom, jag älskar honom över allt annat och dubbelt så mycket, han var allt för mig, och jag kommer aldrig att glömma honom, min fantastiska underbara häst.


BIDRAG NR 5

En häst som betyder väldigt mycket för mig var våran häst Noblesse. Vi köpte henne för 13 år sen som fölunge, en tjej med mycket humör. Noblesse var svart med bläs och två vita strumpor bak. Hon har gett många glädje då jag inte var tillräckligt stor för storhäst så lånade vi ut henne. Våran pärla hade vinster upp till 130, och ett hjärta av guld. När hon hoppade så slängde hon först över sitt hjärta, och sedan hoppade hon efter själv :) Våra liv förändrades tyvärr 1 oktober förra året då hon tog sig ut från sin box en tisdags morgon halv fem.. Mörkt som det var ute, och hon som var svart så hann inte bilen se henne.. Vi kommer aldrig glömma denna underbara skapelse, som inte bara var en häst för oss utan en familjemedlem. Hon är den absoluta drömhästen! Lite speciell, lite knepig, lite stoig :) Lite av allt blev den perfekta blandningen! Hon ställde alltid upp till 110% och var en äkta vän. Detta är en sån häst som man bara får uppleva en gång i livet, och jag kommer ALDRIG glömma henne. Tittar fortfarande på korten från sista tävlingen tillsammans och ler med hela ansiktet.


BIDRAG NR 6

För fyra månader sedan hämtade jag min häst Jasper. Om du frågat mig vad jag tänkte på den dagen skulle jag nog svara att jag bara satt och tänkte "vad har jag gjort, vad har jag gjort". Jag provred honom mest av nyfikenhet, då jag hört talas om den snälla brännskadade hästen som stod bortglömd på travbanan. När jag såg honom fick jag en liten chock och blev lite äcklad av honom. Inne i stallet var han väldigt avstängd och tyckte bara det var jobbigt då man pysslade med honom eftersom han var så känslig på sin brännskadade hud. Och när jag red honom var han bara sur och stannade och sparkade då det blev jobbigt. Jag provred honom ändå igen dagen efter att jag ville provrida honom utanför ridbanan. När Jasper märkte att vi inte skulle nöta runt på en volt vaknade en helt annan häst honom, han hade varenda liten muskel på helspänn men var ändå så snäll -det var då jag blev förälskad i honom. Dom senaste fyra månaderna har jag fått se den här hästen vakna till liv och bli min bästa vän. Jag litar redan på honom till 100 procent och han har fått sådan motivation i dressyren att han går till banan med öronen spetsade. Och jag har fått den huden på ryggen att läka ihop så att man kan klappa honom utan att det irriterar för honom. Så det känns som att jag ger den brännskadade hästen som för 4 år sedan sparkade sig ur ett brinnande stall, det liv han förtjänar.

 


 

BIDRAG NR 7

Min häst Millstone. Mille som han kallas är en stor valack på 19 år och 183 cm. Han har verkligen ett hjärta av guld, och han har alltid ställt upp för alla sina ryttare, i ur och skur. Innan jag köpte honom har han gått höga klasser i hoppning och även höjdhoppning. Jag har haft honom i drygt 2,5 år nu och han har lärt mig så otroligt mycket. Jag tycker att man kan säga att han är världens bästa läromästare. Han har aldrig svikit mig, inte en enda gång. Han är tveklöst den snällaste hästen jag stött på, och jag vet att det inte finns något ont i honom. Jag vet också att jag aldrig någonsin kommer att träffa en häst som är som honom igen. Jag önskar att man kunde vrida tillbaka klockan lite så att han blir yngre och jag får tillbringa många fler underbara år med honom. Men jag vet att det inte går. Så därför försöker jag varje dag att ta tillvara på det vi har och hela tiden försöka göra det så bra som möjligt för honom, så att när han en dag somnar in, tänker att den sista tiden han hade var underbar!


BIDRAG NR 8

En häst som verkligen betyder något speciellt för mig är min häst Duchesse. Det är lätt att säga att man känner extra för sin egen häst men jag har haft fler egna hästar innan men har aldrig känt samma känsla. Självklart har de betytt mycket för mig med men det var först efter att vi skaffade Duchesse som jag kände hur det var när allt klickade. Känslan av lycka spricker upp i kroppen så fort jag ser henne. Man kan komma till stallet och känna sig extremt nere men när man möts av hennes alerta uppsyn och gnäggande går det inte att komma undan glädjen. Vi hade väldigt svåra motgångar i början av vår tid tillsammans men den kärlek som jag hade till henne gjorde att vi aldrig tvivlade på henne. Det är svårt att beskriva en så stark känsla med ord men hon är verkligen mitt allt i livet. Hon har olyckligtvis varit sjuk i ett år och vi har stått mellan svåra beslut men hoppet och kärleken till henne har gjort att vi har kämpat och idag (den 21/10) var vi hos veterinären och nu är det bara jättelite kvar av läkningen, hon är alltså näst intill friskförklarad.


BIDRAG NR 9

När man kommer till stallet och ser Kitendo i hagen stå och vänta på mig dagens ridpass så kan man liksom inte låta bli att gå fram och pussa honom på mulen och prata med honom  som om det vore ens bästa vän.
han står där och blinkar med sina söta bruna ögon och ser lite rålös ut!
Jag brukar nästan alltid sitta och titta på honom på min lilla ryktlåda, titta när han kör ner mulen höet, bara det är rörande, jag skulle kunna leva på att bara titta på honom! Jag älskar att pussa på hans mjuka och varma rosa mule! Jag älskar att slänga in 2 halmbalar till honom, för jag vet att han mår bra av det! Jag älskar när det går bra på träningar så att jag börjar gråta! Vi gör otroliga framsteg, det är dem som gör mig glad!
När jag kommer in i stallet och han gnäggar och tittar på mig så ryser jag i hela kroppen!
Det är då jag vet hur j*kla mycket jag älskar den underbara, envisa, lurviga lilla ponnyn!
Det är värt att kämpa för att se hans tacksamhet, ingenting här i världen slår den känslan!


BIDRAG NR 10

Den 25 augusti 2002 blev jag världens lyckligaste 14åring. Med ögonbindeln på for jag och släkten till något som enligt mig luktade stall. Tidigare under dagen problematiserade min farfar det här med hästköp för mig och föreslog att jag istället skulle vända mig till skogen och leta på en älg. Vilken tur jag inte lyssnade med tanke på att det i en box på det stalluktande stället stod en liten dponny med näsan i halmen och plirande ögon. Cookie är en brun liten sötnos som jag tidigare under året hade träffat på i Fagersta på ett ridläger. Nu var hon bara min! 8 år senare hänger vi fortfarande ihop i vått och torrt. Livet tillsammans med Cookie är otroligt oproblematiskt då hon är en klippa. Hon har lärt mig allt jag kan och jag hoppas att vi trots att hon nu är 21 år har många, många år kvar ute i skogen och över lagom höga hinder.

Att beskriva varför "Kakan" betyder så mycket för mig är väldigt enkelt. Hon förgyller mitt liv för varje sekund. Genom uppförsbackar, nedförsbackar och mysiga stunder i stallet. Det är inte alltid lätt att ha häst, men att hon är min bästa vän räcker kanske ändå för att beskriva att hon har en enorm plats i mitt hjärta. Nu & för alltid!"
Nu är det alltså upp till er läsare att rösta på det bidraget ni tycker är värt att vinna!

Man röstar genom att skriva numret på sitt favoritbidrag i kommentarsfältet. Ju fler som röstar destå roligare! :D

Det går inte att rösta flera gånger på samma bidrag. Kollar ip-adresserna så det är ingen idé att försöka ;)

Dagens ridpass

Red Ture en stund på volten. Gjorde lite små lydnadsövningar i en ganska låg, avslappnad form. Han gick bra!


Sen red jag Wembley en stund på volten, som vanligt bara i skritt och trav.


Jobbar för fullt med att läsa igenom alla tävlingsbidrag. Finalisterna kommer upp senare ikväll, så håll ögonen öppna ;)

Dagen

Har bara gått en liten promenad med hästarna idag. Kelade lite med dom också. Dom är så gulliga, världens kelgrisar båda två!Det är lätt att vara efterklok

Idag fick vi ett mindre roligt brev (fattar inte varför de skickade ett brev, det är väl bättre att ringa? Löjligt)! Kände lite på mig att det skulle bli problem från första början med dessa människor. Nu i efterhand ångrar både jag och mamma oss, men det är ju alltid lika lätt att vara efterklok! Fast det kanske inte enbart var deras fel, men man vet ju inte, det kanske inte skulle hänt om dom vart lite kunnigare hästfolk. Vet ju inte om allt är sant heller, det var ju inte länge sen vi fick bekräftat motsatsen! 

Haha märks det att jag är irriterad eller? Egentligen inte så mycket på grund av själva grejjen, utan mest på sättet de framförde de på samt hur det kunde uppkomma över huvud taget. Aja, på ett sätt blir det ändå bra! Är inte särskilt orolig att det inte löser sig, det kanske till och med bli lite kul!

-


Vilka skulle du säga är Tures bästa respektive sämsta sidor? :)

Svar:

Bästa 
• Otroligt sammarbetsvillig!
• Lynnet över huvud taget
• Ridbarheten
• Hans vilja att klara hindren
• Väldigt "förlåtande"
• Galoppen


Sämsta:
Usch vad svårt! De flesta av hans "dåliga" sidor beror ju i största hand, och kan förbättras av, mig som ryttare. Aja...
• Det skulle inte skada om bakbenstekniken var lite bättre
• Jag skulle ibland vilja att han var lite spänstigare, snärtigare och mer snabb i hela sig liksom
• Fegheten när man rider ut är väl inget plus heller

Men Ture är en fantastiskt häst och har lärt mig så mycket på honom!


Libresse-Tävlingen

Nu är som sagt tävlingen avslutad! Nu måste jag bara sätta mig ner och läsa igenom alla bidrag ordentligt... Det är uppåt 200 stycken, så det lär ta ett tag! Publicerar förmodligen finalisterna idag eller imorgon. :)

Jaha...

... då behöver vi inte fundera mer på  hästen jag provred längre. Den är tydligen redan såld. Jäklar vad snabbt det gick helt plötsligt! Den hade ju varit ute ett bra tag på annons, och ändå var vi dom första som provred honom. När vi var där frågade jag om några fler skulle provrida inom den närmsta tiden, men det var inga inbokade. Två dagar senare är han såld. Känns nästan som om någon kanske köpt honom över telefon.. Men vad vet jag.  

Lite tråkigt är det iaf! Fast på ett sätt är det ganska skönt, då behöver jag inte få ångest över den längre, nu finns det ju liksom inget att välja på ändå. Var ju ganska tveksam i vilket fall som helst, och det finns många fler hästar därute!

Kan lika gärna berätta lite mer om den nu då: Han är f. 1996, så åldern var den största anledningen till att jag var så tveksam. Som 10-åring tävlade han några gånger upp till 120, sen hade han inte tävlat på 3 år. Stammen är okänd, fast dom visste tydligen vem morfadern var och det vat någon körhäst. Skulle vara intressant att veta vem pappan är - dom sprången kan ju inte komma från intet! Just det, 50 000 kostade han.

Shit!

Fick en väldigt positiv överraskning när jag kollade statistiken aldeles nyss:

ÖVER 1000 BESÖKARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D:D:D:D

Redan :O Och klockan är liksom inte ens tio! Tusen besökare var mitt mål för i år, och nu är det ju två hela månader tills året är slut! Gud vad glad jag blir! :D Kul att så många av er har hittat hit! Ni får gärna när som helst komma med förslag om vad ni vill läsa mer om i framtiden :)


Psst

Ikväll vid midnatt avslutas Libresse-tävlingen. Så det är sista rycket nu för er som vill vara med! ;)


145

Här kommer filmen från 145 :)Lite bilder också:


Fotograf: Malin Carnestad
Fotograf: Roland Thunholm


Provridning

Jag var ju lite hemligthetsfull om vad jag skulle göra i lördags kväll. Några gissade rätt - det jag gjorde var att provrida en häst:Det är inte jag som rider i början.

Denna häst var väldigt svårriden, huvudsakligen på grund av en orsak - den var sjuuukt stark i munnen! Det går nog inte att förstå hur stark den faktiskt var förrän man suttit på den själv.

Detta gynnade inte direkt mig och mitt sätt att rida. Jag har en ganska mjuk och "slapp" ridstil och rider kanske mer på känsla än på styrka och diciplin. Dessutom är jag oftast ganska lätt i sadeln och rider inte så mycket med sätet. Det är dock de sistnämda sakerna denna häst behöver, annars tog den över direkt och drog. Man måste alltså vara otroligt diciplinerad, kunna vara lite hård ibland och våga ta tag i den, samt rida otroligt mycket med sätet och sin kropp över huvud taget men samtidigt ha modet att lätta på handen vid rätt tillfällen. Det här klarade hon som visade upp den (det är inte hon som äger hästen, utan hon bara hoppar den åt henne ibland) betydligt bättre än mig som ni kanske ser på filmen. Samtidigt skulle kanske denna häst utveckla min ridning - jag skulle faktiskt behöva träna på att komma ner djupare i sadeln, få en stadigare sits och att vara riktigt konsekvent är inte riktigt heller min starka sida.

Det som huvudsakligen gjorde att jag fastnade för honom är helt klart hans otroliga hoppkapacitet! Han har ju en bakbensteknik utöver det vanliga, och ett scoope som kan räcka hur långt som helst! Bara man får ordning på lydnaden tror jag att detta är en riktigt bra hopphäst.

Denna häst har dock under de senaste åren varit hos personer som inte klarat av den, och kanske rent av blivit lite rädda för den (det är också därför denna ägare ska sälja honom). Detta har ju i sin tur inte lett till att hästen blivit mer känslig och lydig för hjälperna, utan förmodligen tvärt om. Så det är en hel del jobb att skola om honom, göra honom mer uppmärksam och mjuk i munnen, om det ens går. Han är ju lite uppåt åren... Och han har knappt tävlat heller.

Vi är just nu i valet och kvalet - Kapacitet har han ju helt klart, men vill jag verkligen lägga så mycket tid som det behövs, och vågar jag chansa på att jag kommer klara att skola om honom? Vi får helt enkelt ta oss en riktig funderare... Skulle vara kul att höra vad ni tror/tycker också!?

Lyckad helg i Hamre!

Tydligen funkade inte mina försök till mobilbloggar, men nu är jag hemma vid min dator igen! Här kommer resultaten från helgen:

Lördag
Hoppade en 140. Bästa rundan i helgen tycker jag! Satte en, som det kändes, "enkel" nolla! Allt kändes helt enkelt väldigt enkelt, och det är ju så man vill att det ska kännas! Hade bra flyt hela banan igenom, och Ture var på hugget samtidigt som han lyssnade bra. Dessutom tycker jag att mitt skänkelläge över hindren var bättre än vanligt faktiskt ;) Vi slutade iaf på en 6:e plats :D
Söndag
Hoppade först en 135. Till skillnad från igår var denna runda riktigt orytmisk, och jag var välidgt okoncenterad. Vet inte varför, men samtidigt som jag red kom jag på mig själv att tänka på annat. Brukar ha väldigt lätt för att fokusera, men denna runda brast det i koncentrationen som sagt! Rev först tvåan. Det var ett räcke, lite långt på 6 galoppsprång från en oxer. Vet inte om han blev lite flack, men han rev iaf. Andra rivningen kom på den andra tvåkombinationen. Vi kom för stort in så rev utsprånget. Fick alltså 8 fel.


Sen hoppade jag 145. Forfarande inte samma harmoni i ridningen som i 140 i lördags, men vi fick ändå till en bra runda! Kom nolla i grunden :) Det var bedömning winning round, så man gick ut och sen gick man in och hoppade omhoppning när alla var klara. Fick ett förargligt nedslag i omh, men en helt ok tid (skulle räckt till en 2:a plats om vi inte rivit. Gillar egentligen inte när man säger så, för så kan ju alla säga isf, men ah ni fattar), så vi kom 6:a även här. :D :D :D
Filmen blev tyvärr jättedålig, men kan ladda upp den ändå om ni vill?

Är supernöjd med helgen, Ture har varit såååååå fin! :)


RSS 2.0