Första kvalet

Varför kan det aldrig gå riktigt bra för mig på SM? Det vilar någon sorts förbannelse över mig på SM alltså... Första kvalet gick ju "bara" i 135, och det borde faktiskt jag och Ture vara ganska säkra i. Men vi rev två hinder, fick 8 fel alltså. Två VÄLDIGT onödiga rivningar dessutom. Först rev vi trean, den rivningen tar jag helt på mig själv. Jag satt och sov och var väldigt okoncenrerad i svängen, hörde till och med vad publiken sa när jag red förbi. Det är aldrig ett gott tecken. När det sedan kom en ganska rejäl oxer typ tre galoppsprång senare, rev vi såklart den. Var väl typ den enda som rev den, det var inte en av svårgheterna på banan direkt, som för övrigt var väldigt tekniskt. Hindren kom fort som attan hela tiden! Den andra rivningen kom på hinder nummer 11 som var en kombination med trippel och sen ett räcke. Räcket rullade ner, väldigt öndöigt även det. I allmänhet kändes det fatiskt inte som en så bra runda. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde, men vi fick aldrig något riktigt flyt utan det blev lite hackigt liksom...



Det andra kvalet skulle ju ha gått idag, men det blev inställt för att det regnar så himla mycket, samtidigt som det är typ storm. Banan är som välling ungefär. Hoppas verkligen det torkar upp lite tills imorgon, dom flyttade kvalet dit. Tävlade alltså ingenting idag, känns lite underligt faktiskt. Det var inte det man var inställd på direkt!

Första dagen i Hammarö

Hoppade en 130 som förklass idag. Han kändes superfin och vi gick 0,0a och kom placerade! Hoppas på att han käns lika bra imorrn, då börjar själva SM med kval 1. Sen på fredag är det kval 2, och sedan är finalen på söndag. Dit går dom 20 bästa ( av drygt 50 startande) när man slagit ihop resultaten i dom två kvalen. Kommer jag inte dit hoppar jag nog någon klass på lördag istället.

Lite bilder från dagen: .

Framhoppnig


På banan, en jättefin bana med utsikt över Värnen. Egentligen skulle vi ha hoppat på en superstor gräsbana, men den är för blöt så tävlingen går på grusbanan även imorrn. .








Omhoppning















Fim kommer nog senare.

Utomhus SM 2009



Hit åker jag och Ture imorrn. Jag kommer förmodligen kunna blogga ett par gånger när jag är borta och uppdatera lite med hur det har gått. Hoppas det, men annars hörs vi inte förrän på söndag. Håll tummarna för oss nu =) 

Dagens ridpass

Red Ture en liten stund på volten. En kort markarbetes pass på knapp en halvtimme. Han kändes väligt mjuk och lydig, så kände ingen anledning att rida längre eftersom han har en ganska tuff tävligsvecka framför sig.

Lizza provade jag longera för första gången. Det kan ha varit första gången i hela hennes liv, det kändes lite som det. Blev mest trav. Spände in henne väldigt löst iom att hon verkade så ovan. I slutet gick hon fint!

Sen gick jag dom vanliga 30 minuters promenaderna med Wembley också.

Dagens ridpass

Red Lizza på volten. Hoppade två små övningar:


Tre väldigt låga studs. Bra att börja med om hästen inte är så van vid bomövningar. Ca 2,5 meter emellan.



Bra övning för att få hästen att vänta, samt att verkligen koncentera sig på hindret. Ca 2,6 meter mellan dom två första bommarna, aningen längre mellan bommen och hindret.

På den första övningen blev Lizza lite springig. Vet dock inte hur van hon är vid att hoppa studs, men jag skulle som sagt önska att hon kunde ta det lite lugnare. Blev iaf bättre i slutet. Eftersom jag lät Lizza gå som hon ville rev hon ett par gånger för att hon rusade, hon han knappt lyfta på fötterna. Efter att jag hoppat den några gånger började hon dock tänka efter och bromsa upp, och det är då övningen gör som mest nytta! Det är en sak som är viktigt att tänka på när man hoppar studs - att inte försöka reglera hästen emellan, utan att verkligen låta den tänka själv.

På den andra övningen var Lizza superfin. Höjde upp oxern till 100 i slutet. Hon väntade bra, men bjöd samtidigt lagom mycket och hoppade jättefint!


Ture hade sin vilodag idag, och Wembley gick gå två 30-minuters promenader som vanligt.

Dagens ridpass

Red först Lizza en tur i skogen. Ca 45 minuter, mycket trav och galopp på grusvägarna.

Sen red Jag Ture på volten. Hoppade en-meters studs.
Har lagt in denna film förut, men eftersom jag gjorde samma övning så lägger jag in den igen.

Hoppade även tre 50-cm studs med kort avstånd (ca 2,5 m) för att få honom snabb i benen. Han kändes jättebra!


Skrittade Wembley lite också. Nu ska är det 30 minuter 2 ggr om dagen som gäller. Gick en gång till fots, och sen den andra gånger tog jag med honom som följehäst när jag skrittade av Ture. Två flugor i en smäll, det gillas alltid!


Gårdagens ridpass

Hoppade Lizza lite hemma på volten, tog några lite högre språng. Jag vill att hon ska öka sitt självförtroende och bjuda lika mycket på högre hinder som hon gör på dom lägre. När man höjder upp lite känns det nämligen som om hon står emot, jag måste liksom driva henne över. Men idag kändes hon superfin och bjöd väldigt fint! Hon har ju så lätt för sig så höjder borde absolut inte vara några problem, men hon måste bara inse det själv också. Det känns faktiskt som att hon gör det mer och mer ju mer man hoppar. Man känner verkligen hur hon utvecklas och går från klarhet till klarhet! Det är jätteroligt!


Och ja, jag rider med mjukisbyxor :p


Red även ut på Ture. Red en runda i skogen med både skritt över kalhyggen, skritt på asfalt och galopp på grusvägar. Han var superfin och avslappnad!

Till er läsare

Tack så mycket för alla grattis :D

Jag vill också än en gång även tacka er för dom underbara kommentarerna ni ger!! Tack! Blir lika glad varje gång! =)

Ni får dock ursäkta mig att jag är så himla dålig på att svara på frågorna ni ställer i kommentarsfälten med jämna mellanrum! Det är superkul att ni ställer frågor, men om ni verkligen vill ha svar rekommenderar jag er att maila till mig ([email protected]). Eller så kan ni vänta tills en frågestund kommer. För att svara på frågor i kommentarsfältet är inte min starka sida direkt. =( Ibland får jag dock något ryck och svarar på några stycken, men det händer som ni förmodligen märkt tyvärr inte så ofta... :p

Välkomna alla ni nya läsare som tillkommit på sistånde förresten! Superkul, hoppas ni stannar! Välkomna ni nya prenumeranter på Bloglovin´också, roligtroligt! =)


18 år

Idag fyller jag 18 år! Gud, jag börjar bli gammal nu... Det här är liksom mitt sista år som junior. Nästa år blir alla mästerskap ett snäpp högre, och för att etablera sig bland de bästa i sin åldersgrupp måste man gå upp ett snäpp i klasserna. Fast jag kommer ju inte att behöva tävla med väst längre - det längtar jag efter!

I hästväg fick jag fem presenter:

Kingsland kavaj i nytt andasmaterial, ni vet sånt här som är lite regntätt (hittade ingen bild på den, men den ser ungefär ut som den på bilden). Två böcker "Övningar och banor för hästhoppning" och "Hingstar verksamma inom ASVH 2009". En verktygslåda som jag ska använda som ryktlåda (alla ryktlådor går ju sönder hela tiden). Och sist men inte minst, en ridresa till Portugal! =)

Hur jag rider fram till en tävling

En framhoppning för mig är endast en uppvärming. Det är ingen hoppträning, ingen konditionsträning, ingen dressyrlektion, ingen höjdhoppningstävling, ingen omhoppningsträning. Det är endast en uppvärming. Därför ser jag ingen som helst anledning att hoppa alla hinder hundra gånger, att galoppera varv efter varv och därmed endast trötta ut hästen, att hoppa högre än vad jag ska tävla eller att raca runt i full fart och svänga massor av snäva svängar.



Jag har en viss rutin som jag automatiskt följer vid praktiskt taget alla framhoppningar.

1. Jag börjar med att värma upp hästen ordentligt, få den avslappnad och mjukgjord. Mycket volter, lite sidförande hjälper och kanske lite tempoväxlingar och övergångar för att se att hästen är uppmärksam.

2. Jag brukar efter ett tag lägga in krysset i uppvärmingen, kanske hoppa det i en 8a, göra någon halt efter om hästen känns ouppmärksam. Krysset är det hindret på framhoppningen jag hoppar flest gånger. Det tröttar inte ut hästen, men gör den uppvärmd och ger mig som ryttare några chanser att få in känslan ordentligt.

3. Sedan brukar jag gå över till räcket. Om jag till exempel ska hoppa en 140-klass, brukar jag först hoppa det lågt ett par gånger, kanske runt 80 cm, för att sedan successivt höja upp det till 140. Totalt kanske jag hoppar det 4-5 gånger om allt känns bra. Hoppar jag en lägre klass blir det oftast färre gånger.

4. Efter räcket hoppar jag oxern. Brukar ungefär göra på samma sätt, börja lågt och sedan höja. Totalt hoppar jag nog oxern ett par färre gånger är räcket. Det sista språnget brukar jag vilja ha ganska maxat, både på höjden och bredden, och fram och bakbommen lika hög. Tror att det mest är för min skull, att jag liksom ska få in känslan och höjden och ta med mig ett bra självförtroende in på banan.

5. Har jag en pigg häst brukar jag se till att jag har tid för en lång skrittpaus innan jag ska in. Har jag däremot en lite slö häst brukar jag vilja ta ett par varv i lite friskare tempo, kanske även med lite tempoväxlingar, stunden innan jag ska in på banan.



Viktigt att tänka på vid framridning

Det största syftet är att värma upp hästen, inte trötta ut den.

Lägg in många skrittpauser!!! Ge hästen en chans att återhämta sig.

Se till att du har en medhjälpare med dig. Det blir så mycket lättare då! Dessutom är potentiella stressmoment aldrig bra på en framridning.

Ha hela tiden en plan med din framridning och följ gärna en rutin. Det bildar en trygghet och höjer förutsättningarna för en lyckad framridning och på så sätt även för en bra prestation på tävlingsbanan.

Lär känna din häst och lyssna på den. Behöver den ridas fram länge, eller går det bättre om du rider fram en kortare stund?

Nöj dig när det känns bra och sträva efter att få ett bra sistasprång innan du ska in på banan. Det bildar inga bra förutsättningar att gå in på banan med ett dåligt språng i kroppen och självförtroendet i botten.



Säger som förra gången - ställ gärna frågor om jag har missat något som ni undrar över =)



Undrar bara hur länge du rider fram respektive hoppar fram, på ett ungefär?
Svar:
Rider fram kanske jag gör i en kvart. Och sen hoppar jag fram ungefär lika länge tror jag. Dock inkluderar ju det mycket skrittpauser.

Om jag hoppar två klasser på en och samma dag blir det nog totalt sett en lite kortare framridning till den andra klasen.

Wembleys dag

Kom på att jag behövde en ny bakgrundsbild till mobilen, så passade på att försöka ta en när jag skulle hämta Wembley i hagen (efter två dagars boxvila). Dock lättare sagt än gjort med en sopig mobilkamera, menmen.



Sen kom Wembley på att han ville fram och hälsa


Och kela lite såklart =)


Tillslut kom vi dock iväg på promenad. Två stycken till och med, 15 minuter styck.


Oj vilket intressant inlägg det här blev! :P

Dagens ridpass

Red ut på Lizza. Blev ganska mycket skritt på kalhyggen samt galopp på grusvägarna. Hon kändes fin, ovanligt lugn faktiskt!


Sen red jag Ture på volten. Hoppade "klockan" (övningen som jag beskrivit här). Idag hade jag dock istället för bommar på marken små hinder, kanske 50 cm höga. Varierade galoppsprången mellan 3-5 genom att dels ändra längden på galoppsprången, dels att ändra storleken på cirkeln, dvs skära eller ta ut svängen mot varje hinder.

Ture kändes fin. Tyckte dock att det var aningen för svårt att korta än vad det ska vara. Hade iof hindren ganska nära varandra, men jag skulle önskat att vi kunde kortat längden på galoppsprången ett snäpp till.

Sen gjorde jag mycket tempoväxlingar samt galopp-skritt-galopp. Det gick bra, tycker han börjar acceptera handen mer och mer. Även om jag tog tag i honom lite ordentligt ett par gånger, så var det inge tjaffs med huvudet alls.


Klubbtävling med Lizza

Idag var jag och Lizza med på en liten tävling som klubben anornade. Det var en Pollux-hoppning som går i "LättE", dvs. 70 cm för d-ponny. Tyckte att det skulle vara bra för Lizza att hoppa något lätt och enkelt, eftersom den förra tävlingen blev ganska tuff. Lizza var superfin (och väldigt pigg)! Vi gick 0,0a och vann :D Så hon kan vara väldigt snabb alltså, kul =)

Tyvärr hade min lillasyster slarvat bort filmkameran, så det blev bilder istället.

Kanske inte så jättesmickrande bild, men blank är hon iaf ;)












Gillar hennes öron på den här bilden :p






Dagens ridpass

Red ut på Ture en runda. Körde mycket galopp i ett ganska högt tempo. Ville få igång den ordentligt och att han skulle sträcka ut. Han kändes ju som sagt lite halvmatt igår.

Sen gick jag två promenader med Wembley också, 15 min styck. Såhär ser hans schema ut den närmaste tiden:


Det var en tysk veterinär, det är därför det står på engelska

Hur jag förbereder hästarna inför en tävling, samt hur dagarna efter en tävlingshelg ser ut

Inför tävling

Såhär kan en veckoplanering se ut dagarna innan ett meeting:



Ordningen på måndag, tisdag och onsdagspassen kan variera, men jag försöker alltid att lägga in en uteritt, en vilodag och ett litet hoppass samma vecka. Det viktigaste, något som jag praktiskt taget alltid gör, är det korta markarbetespasset dagen innan en tävling. Det spelar ingen roll om det är ett meeting eller en endagarstävling jag ska på. Det passet behöver inte vara längre en 20 minuter om hästen känns fin och lydig. Max rider jag i kanske 30-40 minuter, och jag försöker undvika att ställa allt för höga krav och då kanske framkalla tjaffs. Detta pass ska bara vara till som en sista check att allt sitter som det ska, och att hästen inte känns stel eller spänd.

Går hästen ute dygnet runt (nu är det bara Lizza som gör det), så brukar jag låta den stå inne en/ett par nätter innan en tävling. Detta är framförallt bra om hästen har mycket gräs i hagen - den kan då lätt bli lite uppsvälld av allt vatten i gräset och mycket av detta försvinner ganska fort om den står inne ett par nätter. Detta är extra viktigt om man har en lite slö häst som man gärna vill ha lite mer alärt.



Tävlingen

På ett meeting föredrar jag att starta en klass per dag, max 4 klasser på en tredagars-tävling. Detta är självklart väldigt individuellt från häst till häst. Känner jag till exempel att hästen känns väldigt spänd och tittig kanske jag hoppar en låg klass extra för att få den att slappna av. Men som sagt, jag föredrar att hoppa en klass per dag.

På en endagars-tävling är det självklart annorlunda. Då hoppar jag oftast två klasser, om jag inte känner att hästen fungerar bäst när den bara går en klass.



Efter tävling

Den första dagen efter en tävling, framförallt om det varit ett meeting, brukar jag låta hästen gå ostört i hagen. Den är förmodligen ganska trött både fysiskt och mentalt, och det kan vara skönt för den att bara vila. Den andra dagen brukar jag antingen rida en runda i skogen, eller om hästen känns stel någonstans rida ett mjukgörande pass på volten.


Har ni några frågor inom detta ämne får ni gärna ställa dom i kommentarsfältet, så ska jag lägga till svaren i samma inlägg här under.




"Tycker att du verkar ha bra koll och en bra planering när du ska på tävling. Är bara lite nyfiken på, tycker du inte att det är bra att kanske skritta hästen i typ 30 minuter för att få bort lite av träningsverken dagen efter ett meeting? :-)"
Svar:
Eftersom våra hästar går i så pass stora hagar och är ute så många timmar om dagen, rör dom ju lite på sig regelbundet ändå. Går hästen i små hagar, eller kanske till och med står inne hela dagarna, är det som du säger absolut bra att skritta hästarna en stund dagen efter en tävlingshelg.


Hoppträning med Ture

Hopptränade med Ture idag. Åker ju till SM om ganska exakt en vecka, så jag kände att vi behövde hoppa lite. I början kändes han lite seg och loj, men det tycker jag blev bättre ju längre passet gick. I slutet kändes han jättefin, även om jag fortfarande tyckte att han kändes lite matt och tung i kroppen. Vet inte om jag kanske borde raka honom innan vi åker, han kanske bland annat blir lite trött av all päls...


Wembley hos veterinären

Jag har alltid tyckt att Wembley varit lite öm när man borstat honom på ryggen. När sedan även kiropraktorn sa att han ömmade lite där, bestämde vi oss för att boka tid för att undersöka honom ordentligt. Så idag var vi alltså inne på kliniken. Våra misstankar stämde, han hade lite reaktioner i ryggen. Han undersöktes ordentligt och behandlades även. Så nu ska han ha boxvila i några dagar och sedan sättas igång försiktigt. Veterinären trodde att han förmodligen haft problemet en längre tid, och förmodligen kommer att behöva behandlas lite med jämna mellanrum. Tråkigt men nödvändigt. Hon menade på att många hopphästar har detta problem, men utan att ha några bekymmer av det. Så vi får väl vara extra vaksamma och försiktiga med hans rygg, och kolla den regelbundet som sagt. Han har ju lite underlig galopp, och veterinären trodde att det kunde ha sin grund i detta problem.


Dagens ridpass

Red Lizza en stund på volten. Hon vill gärna svänga lite som en vagnshäst ibland, gå rakställd och gärna falla lite inåt i volterna. Jobbade därför mycket med att få henne att verkligen följa innertygeln och runda sig runt innerskänkeln. Gjorde mycket volten och serpentiner. Gjorde bland annat en övning då man rider längst fyrkantsspåret och gör en liten volt i varje hörn. La mig även på stora mittvolten några varv, och red då varannat varv med henne utåtställd och varannat varv innåtställd. I slutet kändes hon riktigt mjuk och fin i sidorna, och sökte sig då också automatiskt framåt neråt väldigt bra.


Bilder från Julia

Fotade som sagt lite hos Julia. Här kommer ngra bilder =)

Julia och Gusten




Han är lite busig ibland, haha









Julia och Missan













Julias lillasyster Agnes och Keso






Agnes och hennes d-ponny Tin-tin







Och till sist en bild Agnes tog på Julia på Klumpen och jag på Gusten =)


Utvalda rubriker

Tack för alla rubrik-förslag! Det var svårt att endast välja ut fem stycken, men jag valde dom som verkade mest eftertraktade. Dessa är alltså rubrikerna jag kommer att skriva texter om inom den närmaste framtiden:

"Mina hästar genom tiderna"

"Tips för att stärka självförtroendet"


"Syftet med öppna och sluta"


"Hur jag rider fram till en tävling"


"Hur jag förbereder hästarna inför en tävling, samt hur dagarna efter en tävlingshelg ser ut"



Jag kommer även att skriva en text om "Min resa genom hästlivet", men denna text kommer nog ta ett tag, så den kommer förmodligen inte att publiceras inom den närmaste framtiden.


Shoppat på Falsterbo

Köpte inte så mycket, menmen :p


Bettringar 19:-


Roeckl-vantar 359:- (ord. 399:-)


Veredus Olympic 700:- (ord. 999:-)


Domani flugtäcke 199:- (ord. 799:-)

Dagens ridpass

Red först ut Lizza en sväng i skogen. Hon har inte gått på ganska exakt en vecka, och hon verkade väldigt nöjd över att äntligen få röra lite på sig igen. Hon gick nämligen och frustade en stor del av ridturen, haha. Pigg och glad var hon!


Ture hade en lös sko, så han fick gå ett pass på volten. Han har vilat i 4 dagar, så han fick gå ett ganska lugnt och lösgörande pass. Mycket öppnor och slutor, serpentiner och volter.


Sen var vi med Wembley och Ture hos sadelutprovaren. Vi behövde inte köpa någon ny sadel, utan dom vi har passade. Dock passade Equipen på Wembley, och Buten bäst på Ture, så dom får helt enkelt byta sadlar! =)

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!!!!!!!

Nu är jag tillbaka! Ursäkta att jag varit borta så många dagar. Var ju hos Julia till torsdag, och sen åkte jag faktiskt direkt vidare till FALSTERBOOOO!!! Jag har haft superroligt! Hos Julia red vi hennes superfina hästar, badade i poolen, plockade jordgubbar och kollade på film. I Falsterbo tittade vi på hästtävlingar och shoppade på dagarna, och sen festade vi på kvällarna. En sjukt rolig vecka med andra ord! Jag är dock helt slut nu... Egentligen borde jag kanske rida en häst nu, men jag orkar verkligen inte. Några vilodagar skadar faktiskt inte ibland!

Lägger upp lite bilder från Julia i morgon på tisdag. Blev tyvärr inga bilder från Falsterbo. Kan iof ta lite bilder på det jag köpte iaf. Imorgon ska jag säga vilka rubriker jag valt ut också. Nu ska jag bara ligga i soffan och vila hela kvällen - skönt! =)


Gästinlägg

Hej! Jag heter Julia Johansson och bor i Mjölby:) Mikaela och jag har precis kommit in från stallet, vi red en liten runda i skogen. Mikaela red Klumpen för första gången och jag red Gusten.

Klumpen heter egentligen Beaulando och är 8 år gammal. Han har tävlat 140 hoppning med placering.


Gusten heter Gauss och är e. Cardento, så han är Mikaelas drömhäst:(om han varit vit):P haha.
 

Min tredje häst är Miss Candy och även hon är e. Cardento så hon är en RIKTIG drömhäst, hon uppfyller dessutom kraven angående färgen.


Pablo Picasso B heter min fjärde häst som ska bli min lillasysterns häst efter SM, det var han jag hade i Scandinavium.


Jag skulle aldrig kunna blogga på riktigt för vad skriver man egetligen? Mikaela tycker jag ska bli en konkurrent till henne och börja blogga själv men nej, jag skippar nog det;)

Aja nu har ni fått en kort presentation av mig!

Mot mjölby

Nu ska jag till Mjölby och min kompis Julia. Ska vara där till torsdag, det ska bli jätteroligt! Mamma får rida mina hästar lite när jag är borta, hoppas det går bra! Själv ska jag kanske rida lite på Julias fina pollar =)

Jag och Julia i Scandinavium

Dagens ridpass

Idag red en kompis till mig och jag ut en sväng. Eftersom hon inte ridit på typ 2 år så fick hon rida Ture. Han är verkligen så snäll! Bara skruttade på där med långa tyglar. Iof såg han ut som en älg, men en snäll älg haha! Jag själv red Wembley. 

Har ni tänkt på hur annorluna en häst ser ut när den går i form jämfört med när den inte gör det?
Det här var iof ca ett år sedan, men ändå..



 

Rubrik önskemål

Idag fyller min blogg hela 4 månader! :D

Det hade jag tänkt fira med detta: Ni får önska vad ni vill att jag ska skriva om, genom att skriva en rubrik i kommentarsfältet. Jag kommer sedan välja ut 5 rubriker som jag helt enkelt kommer att använda som rubrik till 5 inlägg, och då självklart fylla inläggen med text som rör rubriken.


Stigbyglarna som jag använder

Equipe
Pris - ca 1200:-

Lättviktsstigbyglar i plast. Det sägs att man svårare ska tappa stigbyglarna, och även fastna i dom, när dom är såhär lätta. Dom "flyger" ju liksom med foten. Jag håller med, dom är svårare att tappa, men dom är också betydligt svårare än en par tunga stigbyglar att fånga om man väl tappar dom. Då flyger dom ju runt och håller på hur mycket som helst. Anledningen till att jag köpte dom var främst att dom var snygga faktiskt. Men jag gillar dom! Dom har ju inget ledande i sidorna, utan är gjutna i en del, men det är inget som stör mig. Tycker dom är sköna att rida med!



Sprenger
Pris - ca 1500:-

Har tydligen något patenterat 4-länkssystem som gör stigbygeln flexibel i fyra riktningar. Det gör den säkrare och följer ryttaren oavsett diciplin. Den ska också hjälpa till at avbelasta höft, knä och anklar, samt skona minisker och leder.
Ärligt talat känner jag ingen skillnad från någon annan stidbygel, så jag tycker den är lite överskattad faktiskt.





Kommer inte ihåg vad märket heter
Pris - ca 800:-

En billigare variant som liknar Sprenger-stigbyglarna  på utseendet, och även när man rider med dom enligt mig. Skulle antagligen inte ens känna någon skillnad på dessa och på Sprenger-stigbyglarna om jag inte visste vilka som var vilka. Även dessa är ju ledade i sidorna, vilket ska gynna till en bra hälposition och en bättre balans.


Dagens ridpass

Kom precis in från en pass på volten med Ture. Tränade galoppombyten ,och idag klarade vi en hel långsida/snett igenom med byte i var tredje steg =) Ett stor framsteg alltså!

Hoppade även ett litet räcke. Gjorde en övning på volt. Först ett varv på mittvolten, och sen en pytteliten volt, och sen mittvolten igen osv. En väldigt simpel och lättuppbyggd övning som bland annat är bra omhoppningsträning då man tränar på att svänga snabbt både före och efter hindret. Man kan ju också öva på att skära galoppsprång genom att räkna galoppsprången på den lilla volten. Ju färre språng man tar på en omhoppning, destå snabbare går det ju. Samtidigt är den mjukgörande för hästen. Jag hoppade det väldigt lågt, kanske 70 cm.






Tävling med Lizza dag 2

Debuterade ju som sagt LB idag, första gången i hela Lizzas liv dessutom! Och idag kom orutinen fram. Hon kändes betydligt tröttare både mentalt och fysiskt än igår. Ändå hoppade hon majoriteten av sprången minst 2 dm över, och då blev hon ju ännu tröttare - typiskt orutin.  

Till resultatet då - hon smet på sidan två gånger. Annars var hon fin, även om både jag och hon fick kämpa betydligt mer än igår! Hon var inte nära att riva något iaf, hon överhoppade sig som sagt en del, och det där att hon springer på sidan är jag övertygad om att det kommer försvinna när hon fått lite mer rutin!

Nu i efterhand var det kanske lite dumt att starta idag med, alla nya intryck och de två klasserna igår hade bevisligen satt sina spår. Hon var inte alls lika pigg och "på" som igår. Men det är alltid lätt att vara efterklok! Hon klarade ju trots allt hela banan (inklusive en kombination, som när jag gick banan kom på att jag aldrig hoppat med henne. Haha oops).

Jag är iaf nöjd med dagen! Och jag har än en gång fått bevisat att hoppa, det kan hon den lilla pållen ;)

Idag blev det lite bilder:











Dagens ridpass

Red Wembley på volten. Blev ett tufft pass - han var helt dyngsur efteråt. Dessutom blev både han och jag helt galna av alla myggor. Vi har typ mygginvation här! Usch!
Gjorde iaf mycket skritt-galopp-skritt. Har märkt att det fungerar bra på honom för att få honom avslappnad och att jobba rätt. Hoppade även en oxer på volt. I högervarv landar han praktiskt taget alltid i vänstergalopp. Förstår inte varför, och förstår inte vad jag ska göra för att han inte ska göra det... Förstår inte ens hur han lyckas när jag tom rider på volt. Någon som har ngra bra tips?





Ture fick gå en runda i skogen.

Tävligsdebut med Lizza

LC (90) - 0,0a placerad
LC (90) - 0,0a placerad

Lizza skötte sig toppen, som vanligt får man väl nästan säga nu! Skuttade runt som om hon inte gjort annat, och kom 0,0a och 6:a i båda klasserna :D Det kändes väldigt lätt och okomplicerat, hon gör det inte svårt för en direkt. Det är så härligt att rida sådana hästar, man behöver liksom inte tänka så mycket utan det är bara att rida på.

Eftersom hon gjorde detta så bra blir det debut i LB imorgon!

 

 


Dagens andra ridpass

Red först Lizza en kort stund på volten. Gjorde lite lydnadsövningar, mycket avsaktningar och igångsättningar, och framförallt galoppfattningar. Hon har haft en tendens att vilja springa lite in i galoppen, men idag var hon jättelydig och fattade lugnt både från skritt och trav. Sen skrittade jag ut en runda också.



Idag blev hon skodd på alla fyra med! Förr hade hon bara skor på fram, men idag fick hon alltså skor på bakfötterna också. Hon verkade inte märka någon större skillnad, förrutom att jag tycker att hon gick lite bättre på grusvägen där det finns lite större stenar.



Imorgon blir det tävlingsdebut med henne i Edsbro. Ska bli jätteroligt! Hoppar två LC. Ska tävla där på söndag också, vilka klasser beror på lite hur det går i morgon. Hon har ju trots allt inte tävlat mer en ett par gånger  vad jag vet iaf.

Btw, är hon inte för söt på bilden? =)

Dagens första ridpass

Har ridit både Ture och Wembley på volten. Gjorde ungefär samma sak på båda. Gjorde bland annat den blåa övningen i detta inlägg. Ni vet den där med två bommar med x antal meter emellan, och sen ska man få in så få och så många galoppsprång som möjligt!? Tror dock att jag hade lite för kort avstånd mot vad jag brukar ha. Kom nämligen inte ihåg hur långt det skulle vara, så tog bara nåt :p Det gör ju egentligen inte så mycket, bara det att det är lite tråkigt att man inte kan jämföra mot dom andra gångerna man gjort övningen.

Med Ture fick jag iaf in 3-11 galoppsprång idag. Får nog jobba lite mer med denna övning om jag ska klara mitt mål, som var att få in 14 språng i slutet av sommaren. För övrigt så var han fin. Spelade in en liten video från passet också, bland annat med en galoppiruett som någon ville se. Dock är det ingen 10-poängs piruett direkt, men vi jobbar på det ;)
 

På denna övning märker man verkligen skillnaden på reglerbarheten på Wembleys och Tures galopp. Med Wembley fick jag nämligen bara in 4-10 galoppsprång, och då var både hästen och jag tvungna att kämpa mycket mer än när jag red Ture. Wembley var dock riktigt fin i slutet när jag galopperade och travade av honom! Tog bra stöd i bettet samtidigt som han sökte sig framåt neråt.


Bilder på transporten

Det är ganska många som önskat fler bilder på vår transport, så här kommer några:

Det är en Vans Fautras Oblic + 3, en tre-hästars transport


Fram/bak




Sadelkammaren




Här kan den hästen som står längst fram stå och titta ut

Fäller man ner rampen kan man även lasta ut fram


Hästarna åker på snedden med huvudet åt vänster



Dagens ridpass

Blev en lugn dag på ridfronten idag - red endast en gång! Tog en tur ut i skogen med mamma, hon red Wembley och jag red Ture.

Kiropraktorn på besök igen

Idag var kiropraktorn här för att kolla igenom dom hästarna han inte hann förra gången - alltså Ture och Lizza.

Ture fick en guldstjärna, han var jättefin musklad och hade inga spänningar eller låsningar någon stans. Kiropraktorn ville till och med ta hem Ture och bjuda honom på taco-middag sa han, haha! Hur man nu ska tolka det, men positivt var det tydligen iaf!


Lizza däremot var lite stel i bla. nacken, så han fick lossa henne lite. Hon verkade tycka det var jätteskönt och stod där och gäspade och sov.

Klar med designen!

Tack för hjälpen allihopa! De flesta verkade vilja ha nummer 5, så det fick bli den =) Bytte dock färgen på bommen så att den passade in lite bättre. Fyllde även ut lite med ett par bilder. Jag själv är kanske 80% nöjd, men det tar ju ett tag att vänja sig också ;)


Ny design

Vad tycks? =)

Är dock lite tveksam till bakgrundsfärgen, och så tycker jag det känns lite tomt. Vet inte vad jag ska göra åt det...?

Har iaf gjort lite alternativa färgförslag här:

1


2


3


4


5


Skriv gärna vilket nummer du helst skulle vilja ha, alternativt ett annat förslag på färg!

Bloglovin krånglar

Vet någon vad det beror på att mina nyaste inlägg inte kommer upp på bloglovin? =(


Första hoppträningen med Lizza

Hon var så duktig!!! Superfin verkligen! Hoppade två riktiga vattengravar utan problem, och avslutade med en bana på 90-100cm, vilket hon gjorde hur bra som helst!


Dagens ridpass

Red Ture en runda i skogen. Trots att jag red mitt i värmen var han superpigg och stundtals lite stark. Jobbade mycket med sidförande hjälper i galopp på grusvägarna, samt skrittade lite i skogen.

Sen red jag Wembley på volten. Provade Nova bett idag för andra gången. Första gången tyckte jag ju att det inte kändes någon skillnad från när jag hade vanligt tränsbett, men idag kände jag faktiskt lite skillnad. Dels så kan han inte knapra på bettet lika mycket när han har ett rakt, oböjligt bett, och dels så kunde jag "ta tag" i honom lite bättre utan lika mycket tjafs.
Hoppade samma studs som jag hoppade med Ture igår. La först ner ytterkant på dom höga bommarna, och hoppade så 4 gånger åt varje håll (med en skrittpaus emellan). La sedan upp dom igen och hoppade 4 gånger till i varje varv. Man märker att han tycker det är lite svårare än vad Ture gör, iom att han liksom är lite långsammare i sina rörelser. Men han klarade det bra iaf!



Ikväll åker vi på hoppträning för första gången med Lizza. Spännande att se hur hon sköter sig! ;)

Helkväll med Ridsport på TV



Eurosport ikväll

18:10  CHIO i Aachen, Tyskland Hopp (19:10) internationella tävlingarna i Aachen
19:10  Meydan FEI Nations Cup Series i Aachen, Tyskland (20:10)
20:10  Riders Club (20:15)
20:15  Global Champions Tour i Monaco, Monaco (20:45) 

Min och Tures utveckling

Jag tycker alltid det är lika roligt att gå tillbaka lite i tiden och se om, och isf hur, man själv och hästen har utvecklats. Har däför precis suttit och kollat igenom massor av videoklipp från gamla dagar på mig och Ture. Har gjort en liten resumé jag tänkte bjuda på.

2008.01.22  En snutt från provridningen. Första gången jag satt på Ture. Provred honom endast en gång, sen köpte vi honom!  

2008.02.10  Tävlingsdebut. Hoppade 110.


2008.02  Träning. Exakt såhär gjorde han på vår andra tävlingsstart, så jag ramlade av i båda klasserna.


2008.03.10 Första gången jag hoppade 150 på honom. Det var på en träning, och jag kom ihåg att jag tyckte det var såå coolt att vi hoppat 150!
 

2008.05.18  140 debut. Kommer ihåg att jag tyckte det var väldigt högt, och att det kändes som om Ture också tyckte det :p
 

2008.06.01  Första placeringen i 140.
 

Sen hade vi en svacka under några tävlingar. En av dom:
 2008.08.10  140



Efter mycket träning kom vändningen under utomhus SM. Jag började jobba med att korta upp honom avseevärt, och han fick då ett helt annat tryck i sprången. Det var väldigt svåra banor, så 8 fel i denna omgång och 4 i den andra var ett bra resultat och vi slutade på en 22 plats tror jag. 

2008.08.29 Utomhus SM andra omgången


När inomhussäsongen kom gick det som bäst!

2008.10.04 140


2008.12.04 145
 


2008.01.31 Första tävlingen utomlands

2009.02.08 135


2009.02.20 Göteborg Horse Show, scandinavium
 

Ja och resten har ni ju förmodligen följt här på bloggen =)


Dagens andra ridpass

Mamma och jag red ut på Wembley och Lizza. Dom var väldigt pigga båda två! Lizza gick superbra och avslappnat i traven, men är fortfarande alldeles för springig i galoppen.

Mina tävlings schabrak

Många har undrat vilka schabrak jag använder när jag tävlar. Dom schabraken jag använder har jag till största del valt på grund av dess utseende, helt enkelt dom jag tycker är snyggast!

Här är dom jag oftast använder:

RG kostar ca 900:-




RG kostar ca 900:-




Ana scarpatti kostar ca 800:-




Equiline kostar ca 600:-




Equiline kostar ca 600:-



Fynd!

Titta vilket fynd jag gjorde här om dagen på Granngården!

Domani ulltäcke för 199:- (Nypris ligger väl runt 1000-lappen?)

Man ska ju köpa vintersaker nu på sommaren, det är då man gör fynd ;)

Dagens första ridpass

Kom precis in från ett pass på volten med Ture. Gjorde bla. denna övning:
 

Hoppade den totalt kanske 10 gånger.
Blev över lag ett pass med mycket galopparbete. Gjorde mycket öppnor, slutor och galopppiruetter. Tränade även på galoppombyten i var fjärde steg. Han var superfin!

Svar del 5

Nu kommer den sista delen av svar på era frågor. Ursäkta att det tagit sådan tid, men det var så himla många frågor!


hej hej :)) måste bara säga att din blogg är riktigt bra! man blir väldigt inspirerad av att läsa den.
nu till frågorna :P
varför bytte du ulanda mot wembly?

vilka klasser har han gått?
Vad roligt att du tycker så, tack! =)
Har skrivit ett inlägg om det här. Han har enligt uppgift gått 150 i USA, men har ingen aning om hur det gått för vi har inte hittat ngra resultat.

vad är ditt lånsiktiga respektive kortsiktiga mål med honom? :)
Jag vill absolut inte gå för fort upp i klasserna med honom, utan jag vill bygga upp ett förtroende som håller i längden. Därför har jag inget exakt mål för i år, utan det beror helt på hur det går dom närmsta tävlingarna. Skulle dock vara kul att hinna debutera 140 iaf.
Långsiktigt vill jag att vi ska ha chans i 150-klasser.


kan du inte förklara lite mer vad som innebär när hästen tappar bakbenen innan hindret? tack för en super bra blogg, du inspererar =)
Alltså det beror på lite i vilket sammanhang, och det går även att tolka på lite olika sätt. Jag tycker själv att det är ganska svårt att förklara, men att hästen inte riktigt får med sig bakbenen utan tappar aktionen, vilket medför att den inte riktigt får den spänst och det tryck i bakbenen som behövs för att göra ett optimalt och så bra språng som möjligt.


vad är korsgalopp?
När hästen tex har höger galopp med frambenen och vänster galopp med bakbenen, eller tvärtom.

Hej!
Älskar din blogg :)
Jag funderade på hur det gick med Ulandas hovböld och om det går bra med nya ägaren?
Gud vad roligt! :D
Hovbölden är hon friskt ifrån. Nja tror hon är lite tjurig.


har du någon gång blivit avstängd/fått en varning på en tävling?
Nej

vilka placeringar har du fått i alla SM du har varit med i?:)
Oj vilken svår fråga haha. Kommer inte ihåg alla, men den bästa är en 6:e plats iaf.

Hur går det för Minestral nu?
Det går bra, jag har bara hört positiva saker från dom nya ägarna.

När ska du tävla Tessa igen?
Snart förhoppningsvis =)

Hur går det för Nocke och din lillesyster?
Det går jättebra, dom verkar passa bra ihop!


kan du skriva lite om hur det går för din lillasyster och hennes hästar? vet att det inte är hennes blogg men ändå ;p
Hennes ena c-ponny har varit skadad, och hennes andra har haft problem med munnen, så hon har inte varit ute och tävlat så mycket på sistånde.

hej hej :)
super bra blogg, alltid lika roligt och inspirerande att läsa dina nya inlägg :)
hur ställer du dig i frågan om att använda graman? bra, dåligt? skräp, bra hjälp?
ser framemot ditt svar!
lycka till med din ridning framöver, tycker du är riktigt grym!!
Jag tycker den är en bra hjälptygel om man vet hur man ska använda den. Använder man den fel skadar den dock mer än vad den gör nytta!
Tack så jättemycket!!

Hej!
Tänkte bara fråga vad du har för framtidsplaner. altså efter gymnasiet, plugga vidare, åka utomlans, fortsätta rida hemma eller liknande?
Ärligt talat har jag inga planer alls. Måste nog börja tänka på det snart :p

Nu när du inte har kvar Nocke. Ska du ha ngn mer häst typ 3 tävlingshästar liksom?
Nu har jag ju Lizza också, men när jag sålt henne är inte planen att köpa någon ny, utan jag ska ha två.

Bacchuz som du nämner i nått gammalt inlägg, är det samma som Bobo har nu?
Yes det stämmer!


Måste bara säga att du har en väldigt bra blogg! inspererande då jag också har en "hästblogg" och skriver om mina träningar och tävlingar.
- Men till frågan. Hur lägger du upp träningsplaneringen för varje häst? Rider du efter hur hästen känns för dagen eller har du en strikt planering eller planerar du tex vecka för vecka?
Tack så mycket, vad roligt!
Jag har en svag planering för varje vecka, men ändar den mycket efter hur hästen gått dagarna innan och hur den känns för dagen.

jag skulle jätte gärna vilja ha lite tips, min häst har varit rätt bråkig, men vi har tagit oss ur problemen, då blev han istället riktigt het och bara kastade sig över de flesta hindren och då blir det en massa rivningar och annat onödigt, jag har börjat få tillbaka honom och han lyssnar mycket mer ( Allt detta har hänt inom loppet på 2 månader skulle jag tro )
men , han har fortfarande lite för brottom, och lixom "hinner inte med sin teknik " , före han började bråka och vara tjurig hade han Mycket bättre teknink och rev nästan aldrig, nu har vi stora problem med räcken, och oxrarna är han gärna i frambommen på.. Har du några bra tips, vad ska jag träna för att hitta tillbaka till flytet och få honom att komma tillbaka till sin bra teknik ?
Kanske rätt svår fråga, men hur jobbar du om du sätter dig upp på en sån här häst ?
Hoppas du har det bra på träningslägret och kanon bra blogg, önskar enbart mer tips på övningar ;)

Jag skulle jobba med att försöka få hästen lugn och avslappnad även vid hoppning. Lägga in mycket små hinder även i markarbetet, och hoppa mycket studs.
En annan bra övning för att få hästen att tänka efter och inte bara slänga sig över hindren är att ha en bom före och en efter hindret (ca 2,5-3,5 meter från hindret).
Det är bara lite allmänna tips, det är alltid lika svårt när man inte sett hästen i verkligheten.
Tacktack! :D Ska försöka komma med lite fler såna i framtiden!


har du ingen utrustning till salu?
Hmm... Jo det kanske jag har faktiskt, ska kolla det.

din blogg är en av dom intressantaste :).
Jag undrar om du kommer tävla något i småland, hade varit kul att se dig tävla :D
Vad snäll du är, tack! =)
Ärligt talat vet jag inte, har inte planerat så mycket tävlingar än.


vad har du för ridkavaj?:D
En Pikeur =)


Hej ! Du är en jätte bra inspiratör och ja blir väldigt glad av att läsa din blogg !
Jag har en fråga; jag har den C ponny som jag har växt ut och hon är ill salu. jag vet att jag är för lång och det käns när jag rider henne att balansen blir inte som de var förut och så... Men å andra sidan kan jag ju inte bara suta rida min ponny, speiellt inte när hon är till salu.. , eller ? Ponyn verkar inte lida, jag fortsätter att tävla och det går bra ! ( placeringar i nästan varje tävling och vinster med !) Det är nu som det går som allra bäst för nä jag fick hene hade hon världens undehals och bara spang ifrån mig och ville inte jobba.. så det är nu som resultaten kommer efter allt hårt arbete, men det är även nu som jag livit för lång..
Nu till min fråga;
Hur ska jag göra för att bättra på balansen och få henne mjuk innan folk provrider utan att det skadar henne ?
Kan jag fortsätta tävla (jag hoppar LC-LB nivå)
Ska jag rida på något speciellt sätt, ngt som jag bör tänka på ?
Jag är ca 174 cm lång & vägr 46 kg.. Är det jätte dumt att rida ponnyn då ?
Hur brukar du göra innan folk ska provrida, ngra speciella mjukgörande övningar ?
Det vore jättesnällt om du ville svara för jag vill inte göa illa min ponny, men nu känner jag mej bara förirrad ;s
TacK!
Vad glad jag blir, tack!
Eftersom du är så pass lätt och skriver att hon går bra när du rider henne och att hon inte verkar störas av din längd, tycker jag absolut att du ska fortsätta rida henne. Dom flesta hästarna mår bra av att röra sig, så att låta henne stå är värre. Något som man måste tänka extra mycket på när man är lite för lång och ska hoppa är att man aldrig går före med överlivet. Det är lätt att göra, och påverkan på hästen ökar när man är lite för stor.
För att bättra på balansen finns det många övningar som man kan göra. Testa att googla på det så hittar du säkert massa tips. Det behöver ju absolut inte ha med hästar att göra, utan bara allmänna balansövningar.
Jag själv brukar inte göra något speciellt innan folk ska provrida, men vill man att hästen ska vara extra mjuk är tex öppnor, slutor och serpentiner bra lösgörande övningar.
Hoppas det går bra för dig och din ponny!

Slår ni eget hö?
Nej

Tycker jättemycket om dig och din blogg, men har en liten fundering...
Vet du hur ett Pessoabett inverkar på hästen, och varför rider du Nocke på Pessoa isf?
Vad roligt! :D
Jag har läst mycket om pessoabettet och det finns väldigt många olika åsikter och tankar om det. Dom går isär väldigt mycket, vissa tycker det är jättebra och vissa tycker det är djurplågeri att använda pessoa. Den enda som verkligen vet inverkan på hästen är nog hästen själv, så jag tycker man främst ska lyssna på den. Jag tyckte Nocke verkade trivas, så såg ingen anledning att inte använda det.


Dagens ridpass

Lizza fick först gå ett litet pass på volten. Hon kändes dock lite stissig och okoncenterad, jag red ju henne inte i går och hon kanske är en sån som helst ska gå varje dag. Bestämde mig för att rida ut en sväng i stället.

Sen red jag ut på Ture också. Han kändes fin!


Läsarfråga

"Och jag kommer aldrig att förstå vad det ger att straffa hästen när den vägrat. Måste säga att jag blir förvånad att du som är en sådan tävlingsvan ryttare går på hästen sådär. Är intresserad av hur du tänker kring det?"

Denna kommentar skapade mycket rabalder i kommentarsfältet för två inlägg sedan. Vet att detta är ett känsligt ämne, men hade ändå tänkte skriva lite om mina egna åsikter.

För det första skulle jag ALDRIG få för mig att straffa hästen för ett stopp som jag vet var mitt fel. Tex om jag lagt den helt fel på ett hinder, eller om jag vänt upp alldeles för snävt. Ser många gånger ryttare som rycker hästen i munnen och smäller den med spöt när den stannar, även fast den helt enkelt inte hade någon möjlighet att hoppa. Blir lika arg varje gång.

Men...! Känner jag att jag har gett hästen alla förutsättningar för att hoppa, men den väljer att stanna ändå, då måste jag ju tala om för hästen att den gör fel. Hur ska den annars förstå vad jag begär av den? Om jag berömmer den även om den stannar, då tror den ju att den gjort rätt? Jag skulle inte vilja kalla det för att jag straffar hästen, utan mer att jag visar för den att det den gjort är fel, en tillrättavisning helt enkelt.  

Visst, det skulle som några påstått ha varit annorlunda om jag suttit på en 4-åring som varit rent ut sagt rädd för att hoppa, i detta fall en bank. Då skulle jag föredragit tex draghjälp, istället för att gå på den med skänklarna och spöt.

Men i det omdiskuterade fallet är faktiskt både jag, och framför allt hästen, väldigt rutinerade. Han kanske tyckte det var ett lite konstigt hinder och provade att stanna för att se vad som hände. Jag  gick då på honom för att dels berätta att detta hinder visst går att hoppa och dels att han faktiskt gjorde fel som stannade. Vi red an direkt igen, och han hoppade utan att tveka. Han förstod min tillrättavisning och var inte längre det minsta rädd för hindret. 

Om jag istället  bara skulle ha gett honom en liten klapp på halsen, och sagt något i stil med "det här är inge läskigt" (som man gör med ett barn som inte vill gå till tandläkaren, såg att någon tog det som exempel), och sedan gjort en volt och ridit an igen, skulle han inte ha förstått någonting utan förmodligen ha tolkat det som att jag själv var tveksam och tyckte hindret var läskigt, och att jag helt enkelt tyckte att han gjorde rätt som stannade. Han skulle då blivit ännu mer osäker och förmodligen ha stannat igen. Nu skulle det helt plötsligt ha blivit okej att stanna, och risken är är att han även skulle ha utnyttjat detta i många andra fall framöver.

Dom flesta hästarna hoppar inte för att dom vill, utan för att vi ber dom att göra det. Vi är åtminstone skyldiga att ge dom tydliga instruktioner. Och då menar jag absolut inte att slå dom allt vad man kan när dom gjort fel, utan att ge dom en tydlig tillrättavisning, för att sedan ge dom chansen att rätta sitt misstag och göra rätt, och då ge dom beröm.


Hästhoppning på tv

Sitter här och kollar på hästhoppningarna från Aachen som går på EuroSport just nu.

Både Roffe och Lundbäck var felfria i första omgången, heja Sverige :D

Även Laura Kraut, hon som hoppat Wembley 150, är med (och gick felfritt). Tyckte det var lite komiskt vad kommentatorn sade när hon red: "Laura Kraut brukar bara ha väldigt modiga hästar. Och är dom minde modiga blir dom modiga med henne, hon rider väldigt tufft." Undrar vad han menar med att hon rider tufft. Och vad hon gör om en häst stannar för att den är feg eller helt enkelt inte vill. Tror inte att hon klappar den iaf, men vad vet jag... Tänkte bara på det iom den diskussion som pågår hos kommentarerna i förgående inlägg. Ska som sagt skriva ett eget inlägg om mina åsikter inom detta ämne senare. Hon rider jäkligt bra iaf, Laura!

Nu får vi hålla tummarna för svenskarna i andra omgången också! :D




Tävling i Fagersta med Wembley

Ja ni... Denna dag blev inte som jag hade tänkt mig. Dåliga resultat helt enkelt!

Över lag tycker jag inte att banorna passade mig och Wembley. I Runsten var det ju stora ytor och bra galoppstäckor, så vi fick ett bra flyt och det blev harmonisk ridning. Idag var det massa kringelikrok svängar hela tiden, så det blev ingen rhythm, mycket korsgalopp och mycket onödigt tjafs i munnen.

I första klassen (120) kändes det skitbra fram till hinder nr 6 som var en bank. Han ville inte hoppa upp på den, så han stannade. Gick på honom med skänklarna och spöt, han ska ju faktiskt klara att hoppa en bank (vet iof inte hur många ggr han gjort det innan men vet att han gjorde det en gång med den förra ägaren iaf). Då blev han lite spänd och springig, vilket resulterade i att dom två hindren efter banken åkte ner.

 



Sen i 125 (debut) så kändes det också superbra i början av banan. Han blev lite stark mot en oxer, så rev frambommen på den. Sen la jag honom för nära på två plank, och han hann inte upp med fram. Dom felen tar jag helt på mig själv! Tror stoppet från förra klassen satt kvar lite i mitt huvud. Jag hatar att få stopp, så när jag fått det blir min ridning lätt lite forcerad. Då tar jag hellre på mig ett par rivningar, som i detta fall. För på Wembley får man nämligen absolut inte rida forcerat om man vill komma felfritt, utan man måste vara stenlugn och iskall på varje språng. Annars river han med fram, han är lite långsam i sina små framben. Denna runda kändes faktiskt bättre än vad resultaten visar. Rivningarna gör inte så mycket, jag vet ju varför han rev och jag vet att dom misstagen kommer att försvinna när jag känner honom bättre och vi litar mer på varandra.



Det är dock aldrig roligt att få såhär mycket fel. Men för att nå framgång måste man även ha lite motgångar, eller vad är det man brukar säga!?

Dagens ridpass

Red först ut Lizza en liten tur i skogen. Lyckades precis pricka in skyfallet, blev helt genomblöt hela jag. Mysigt! Lizza var iaf pigg och glad. Hon är så himla modig, hon tutar på som ett tåg även fast jag rider ut henne helt själv på ställen hon aldrig varit på förrut.

Mamma red ut på Ture när jag red Wembley på volten. Det är så bra att hon kan rida honom dom dagarna jag inte riktigt hinner! När tävlingarna börjar närma sig brukar jag dock vilja rida honom själv, men nu är ingen tävling för honom på ungefär en månad.

Wembley gick bra på volten. Red bara en halvtimme, mycket tempoväxlingar och lydnandsövningar. Ska nämligen tävla honom i Fagersta imorrn, ska hoppa 120 125.

Badade faktiskt honom idag också! Duktigt va!? Innan har jag klarat mig bra på att endast ta bort lite fläckar med Cowboy Magic (älskar det, den räddar mig som är en lat skimmelägare! Ska skriva ett eget inlägg om vad det är senare). Idag var dock hela han intäckt med ett lager lera, så jag slog på stort och tog fram skimmelschampot och vattenslangen.





Och kolla vad vit han blev:


Hoppashoppas bara att han inte rullar sig i ngn pissfläck i natt. Fast iof, jag har ju fortfarande Cowboy Magic i ryktlådan, haha. Men seriöst, det är sååååååååååå bra!!!

Film på stallet, huset och gården

Många av er vill ju gärna se fler bilder på gården, men man ser ju faktiskt bättre på en film. Därför har jag filmat en liten rundtur på vår gård. Hoppas den duger! ;)


Sommarbild på mig och Wembley

Är den inte ganska härlig!? Haha


För er som undrar: bilden är inte redigerad, han är så snäll =)


Svar del 4

Hur började du tävla och hur har du kunnat nå så pass hög nivå? :)

Det var mamma som var intresserad av hästar och fick mig att börja rida. Både hon och jag älskar att tävla, så det gjorde vi också.

Jag tror det är jättemånga faktorer som har spelat in. För det första har jag ju självklart tränat jättemycket. Jag är väldigt konsekvent på det sättet, är hästen i behov av att ridas, så rider jag oavsett väder eller hur mkt klockan är eller något sådant. Jag vet inte hur många gånger jag har bokstavligt talat tvingat mig ut och rida, fast jag egentligen inte hade ngn lust alls. Sedan har jag haft turen att hitta underbara ponnyer och hästar. Jag har dock inte alltid har fått färdigutbildade hästar, redan från vädligt ung ålder fick jag utbilda mina egna ponnyer. Det här tror jag dock har varit lite utav en fördel, jag har lärt mig jättemycket på detta! En ponny som jag tror har betytt jättemycket är min c-ponny minstral. Honom köpte vi billigt som en outbildad 7-åring, och jag lärde mig otroligt mycket på honom samt nådde fina framgångar och fick bra självförtroende. Samtidigt gav han ju oss en ekonomisk möjlighet att köpa en fin stor häst när vi sålde honom.


Sen har jag ju en väldigt engagerad mamma, det har ju hjälpt en hel del. Det är ju svårt att etablera sig i eliten utan att åka på många tävlingar, och det är ju svårt om man inte har ngn förälder som vill skjutsa. Sen är det säkert 100 andra faktorer också, det här var bara några exempel ;)



vilken är maxvikten tycker du för de olika kategorierna ponny och för häst? givet är alla olika, men på ett ungefär. eller hur brukar du tänka kring det (typ hellre lite tyngre och duktig, än lätt och nybbis)? vilken är maxvikten för dina hästar, enligt dig? :)

Det beror helt på hur hästen samt ryttaren är byggd. Det beror även på hur duktig ryttaren är. En som väger 100 kilo, är superduktig ryttare, sitter i balans och inte skumpar på ryggen kan vara bättre än en som väger 50 kilo, sitte helt i obalans och skumpar sönder hästens rygg och balanserar sig i tyglarna.


Vad är högsta du hoppat?
Jadu, jag tror inte jag har hoppat så mkt högre än 160 kanske. Jag gillar inte att hoppa onödigt högt, det sliter så ofantligt mycket på hästarnas framben.


Vad är medelhöjden som du hopptränar med dina hästar?
När jag hoppar hemma hoppar jag praktiskt taget aldrig högre än 110-120, förutom vid speciella tillfällen. Mest hoppar jag nog hinder som ligger runt 50-100.


Hur bestämde du dig för att skaffa så många hästar... och hur har du tid?

Satstar man ordentligt är det bra att ha minst två hästar. En kanske blir skadad helt plötsligt, har man bara en häst då så har man ju inget att rida på tex. Sen är det så tråkigt att bara ha en häst när man åker så långt och så mycket och tävlar. Och sen är det ju roligt också, att ha flera hästar!

Ibland kan det bli lite tufft med skolan och så, men det handlar bara om att prioritera!


Vem tränar du för?
I nuläget mest för Haking eller Ann Liwing.


Tränar du både hoppning och dressyr?
Nej bata hoppning.


Hur många gånger tränar du, har du veckotränare eller månadstränare?
tummen upp för rolig blogg, du inspererar!
Det går i perioder. Ibland varje vecka, ibland en gång i månaden, men i snitt kanske varannan vecka.

Tack så mkt, vad roligt! =)


Tränar du någonting för att hålla dig själv i form?

Ärligt talat nej. För det första finns inte riktigt tiden. För det andra tycker jag det är tillräckligt med motion att rida 2-3 hästar per dag, mocka och ta in och ut hästar och allt sånt. Spelade fotboll som yngre, så har väldigt bra grundkontion så den har aldrig varit ngt problem.

Dagens ridpass

Red först Wembley på volten. Hoppade lite studs samt ett räcke på volt. I studsen landade han i rätt galopp i båda varven, men på räcket hade han en tendens att landa i vänster galopp även i högervarv. Det är inge bra, då blir det lätt så att han kommer i obalans och springer iväg efter hindret när jag ska byta.

Eftersom jag var borta hela dagen hann jag inte rida alla tre, utan mamma fick rida Ture samtidigt som jag red Lizza på volten. Gud vad fin hon var i traven! I början var hon lite motsträvig i vänster varv, men efter att jag ridit loss det ordentligt så gick hon stadigt i form hela tiden! I galoppen är det dock fortfarande mycket kvar att jobba med, så fort man fattar galopp blir hon spänd som en stålfjäder och väldigt pigg. I slutet av passet gick hon dock avslappnat, men endast i ett lite högre tempo. Hon orkar inte riktigt samla sig i form än.
Hoppade lite studs också för första gången. Tror inte hon har gjort det så mycket för hon rusade lite, men hon skötte det bra! Hoppade även ett par små väldigt konstiga hinder som hon skuttade över utan att titta.


Dagens ridpass

Idag var en sådan dag då jag inte hade någon som helst motivation att rida. Detta medförde att jag spenderade hela dagen med att göra absolut ingenting, för att klockan åtta på kvällen inse att jag inte kunde skjuta upp ridningen längre och hasade mig ner till stallet.

Började med att rida Ture på volten, men jag kände att det inte gav någon ting alls pga min och därmed även Tures bristande motivation. Gav mig därför ut på lite snabba galopper på grusvägarna. Det väckte både mig och Ture, så när jag sedan gick ner på volten igen gick det asbra! Tränade på galoppombyten i var fjärde steg, och gud vad bra det gick! Kunde köra en hel långsida med byten i båda varven! Ett stort kliv framåt alltså, eftersom jag förra gången jag tränade på detta endast klarade 3-4 byten i rad.

Sen red jag Wembley lite på volten med. Gjorde mycket öppnor och slutor i alla gångarter. Efter det kom mamma ner till volten, så jag lät henne rida honom en stund. Första gången hon gjorde det, och han gick riktigt bra. Det är alltid lika roligt att se sin häst från marken ibland!




Btw, riktigt intressant det där ni skrivit om säkerhetsvästen, att den inte hjälper mot dom allvarligaste skadorna! Det var något nytt för mig, jag har alltid trott att den skyddade jättebra! Men om man landar på en sten i skogen då? Den borde ju trots allt fördela trycket och på så sätt minska risken även för ryggbrott?

Att ha väst eller att inte ha väst

Nu när diskussionen om säkerhetsväst ändå är på tapeten, hade jag tänkt svara på lite frågor inom detta ämne och dela med mig av mina egna åsikter.


Hur är din inställning till att rida med väst?
Jag anser att det är varje persons eget ansvar och beslut om den vill rida med väst eller inte. Även om jag rekommenderar alla att rida med väst hela tiden (många av dom allvarligaste olyckorna har inträffat när folk har skrittat ut med långa tyglar), så kan jag inte påstå att jag lever som jag lär. Men det är jag själv som är dum och lat, det är jag medveten om. Dom som är smarta och rädda om sig sjävla rider med väst.


Hej, när rider du med säkerhetsväst? Vissa bilder när du hoppar har du det och andra inte. Hur viktigt tycker du det är att man ska rida med säkerhets väst?
De tillfällen då jag använder säkerhetsväst är: När jag hopptränar, när jag tävlar och när jag hoppar okända hästar. När jag hoppar hemma på volten brukar jag slarvigt nog inte bära väst. Faktum är att mitt västanvändande blivit sämre och sämre mer åren. För ett par år sedan red jag ALLTID med väst. När jag red ut, när jag red hemma på volten, när jag tränade dressyr - ja praktiskt taget alltid.
Som jag nämnde ovan är det upp till varje enskild individ. Ridning är dock en farlig sport, som i allt för många fall slutar med förlamning. Många av dessa fall kunde ha stoppats om personen i fråga använt en bra säkerhetsväst. Så visst är det viktigt om man vill miska risken för allvarliga skador. Men jag ser varken ner på dom som inte rider med väst eller dom som gör det - det är ett beslut man själv får ta.


ser att du är väldigt noggrann med att hoppa med väst!?
de flesta juniorer "hatar" ju väst. och har de bara på tävling. men jag ser att du har det även på träningar och så!
varför är väl en ganska dum fråga.
när tror du du kommer "sluta använda väst", lixom kommer du ha det även som YR?
På hoppträningar försöker jag att alltid ha väst, och även på tävlingar för då måste jag ju.
Jag tror att jag kommer fortsätta hoppträna med västen, men på täving åker den garanterat av! Tycker det är både snyggare och skönare. Det är två kanske ganska dumma anledningar jag vet, men dom flesta olyckorna händer faktiskt inte på tävling!


Fråga gärna om det är något mer ni vill veta, och dela gärna med er av era åsikter! Använder ni sjävla väst förresten?


Svar del 3

Jag förstår inte hur du vågra hoppa så högt som 1.50 =/ Har du aldrig ramlat av och gjort dig illa i samband med att du har hoppat? Har du några tips på vad man ska göra om man är rädd för att hoppa större hinder. Så fort hinderna blir en aning större blir jag super feg.
Tack igen för trevlig blogg!
Träning träning och träning ;)
Jo jag har fått en ordentlig hjärnskakning en gång, och brutit nyckelbenet en gång, annars har jag varit väldigt förskonad från skador (pepparpeppar).
Jag vet att det är svårt, men en sak är att försöka sluta fokusera så mycket på höjden. Och självklart lita på att man klarar det. Att våga hoppa högt är även en vanesak, det är en färskvara. Om man inte hoppat högt på ett tag, så vänjer man sig lätt av vid det och tycker alla hinder känns höga. Något konkret jag brukar göra ibland är att bygga upp  några hinder på 170 på volten. När jag sedan sänker och själv ska hoppa känns det hur lågt som helst! Jag brukar även titta mycket på väldigt höga hopptävlingar där hindren ligger på 160, då känns också dom hindren jag ska hoppa väldigt lågt.
Tack själv! =)


Hej!
Hur brukar du värma upp inför en hoppträning alltså innan du börjar hoppa höga höjder, vilken höjd startar du då på? Börjar du alltid med cavaletti, eller hur gör du, hoppas du förstår min fråga hehe

Det beror helt på vilka hinder som står framme. Oftast hoppar jag bara något vanligt lågt enkelhinder, kanske runt 50 cm. Sen höjer jag stegvis.


Hej! Undrar om du kan ge mig något tips till bett, träningar och sånt. Har en ponny som är väldigt pigg, blir het ibland men fungerar ändå ganska bra på vanligt, smalt bett. Har lätt för att bli spänd och dra upp huvudet. Trots att han är så känslig tycker jag inte att han svarar riktigt på skänkeln i dressyren, men om man har sporrar så slår han bara mot dom och spänner sig. Lika om man tar ett skarpare bett på honom kan han bli spänd. Håller med om att det finns alldeles för några bett tillåtna för ponny! Och när man bara galopperar kan han bli spänd och slå en massa bakut, dock är han mkt bättre nu än förut. Låter väll kanske som att han är omöjlig, jag vet inte :P men det är han inte ;) jag själv har ridit msv hoppning innan jag köpte honom och han går bara LB än så länge. höjden är ingen problem för honom men måste träna upp lydnaden och ridbarheten. Har du något tips på spec övningar som du tror kan passa oss?
Jättefin blogg du har iaf! :)

Det är alltid svårt att säga när man inte sett ponnyn i verkligheten, men eftersom du säger att han spänner sig när du sätter på ett skarpare bett skulle jag rekommendera att kämpa vidare med det milda. Något du kan prova är dock att sätta på ett hackamore, kanske har han ont i munnnen? Annars skulle jag jobba med mycket av och igångsaktningar. Försök att få honom avspänd. Kanske inte kräva så mycket av honom i början, utan göra det lätt för honom för att sedan öka arbetet stegvis när han känns avslappnad.

Tack! =)

Ska du till Falsterbo ?? Isf ska du tävla eller bara vara där.
Ja, ska dit och kolla.

Kan du inte berätta vilka tävlingar du har tänkt delta i till hösten och vintern.
Faktum är att jag inte har planerat så långt än, men så fort det är gjort hade jag tänkt skriva och publicitera en tävlingsplanering =)

Vilken linje går du på gymnasiet ?
Sam ekonomi med idrottsprofil

Hej!
Jo, jag har en häst som är väldigt svår att fatta vänster galopp på, har du några bra övningar/tips?

Det kan förmodligen bero på att hästen är olisidig, så det jag skulle rekommendera är att börja från grunden med att få hästen mer liksidig. Det gäller att arbeta med det i alla gångarter. Ju mer liksidig din häst blir i skritt och trav desto lättare kommer det bli att fatta galopp.
Du skulle även kunna träna hästen på töm eller i longerlina utan ryttarens belastning och inverkningar. Viktigt då är att  hästen går med eftergift och fattar i balans utan att rusa.


har bara en sak att säga: FETT bra blogg asså, shit asså blir helt glad nr jag ser att du skrivit ett nytt inlägg!!!
fortsätt så tjejen!!
Åh vad glad jag blir över sånna här  kommentarer, TACK!

Hur kan man träna hästen att bli så stark/smidig/utållig som möjligt för att orka ett meeting så som dina gör? Brukar du intensiv träna dina hästar om du har kortarr tid på dig innan ngn spec träning och hästen inte är i toppform?

Jag jobba hela tiden för att hästen ska vara i bra kondition. Jag försöker hålla mig borta från intensivträning, utan istället hålla en jämn hög nivå på träningarna hela tiden. Tror att det slitr mindre på hästen. Självklart måste den också få återhämta sig, men efter det brukar jag sätta igång den stegvis, och som sagt intensivträning försöker jag hålla mig borta ifrån så mycket det går.
Det jag gör mycket är att arbeta mycket ute i skogen, köra mycket intervallträning. Sen brukar jag hoppa mycket studs, ju fler och högre desto mer effekt, men även jobbigare för hästen.


Hej! Hur skulle ett veckoschema se ut för en häst som inte har så mycket muskler och styrka men som är igång om du hade den?
Gillar din blogg mycket!
Skulle rida ut den mycket för att få upp grundkonditionen. Passen på volten skulle jag inte göra så långa, utan ganska korta med innehållsrika. Jag skulle träna mycket studs, låga och få i början, och sedan i takt med hästens styrka höja dom och lägga till lite fler. Ett förslag att börja med skulle kunna vara att rida ut den en dag, sedan ett pass på volten nästa dag, och sedan en vilodag. Sen börja om igen.
Vad roligt! =)


hejsan:) Först vill jag säga att jag gillar din blogg as mycket. Roligt att se att det går så bra för dig! Håller själv på med hästar och tävlar i hoppning men endast på väldigt lågnivå. Men det är helt klart det bästa som finns;)
Ungefär hur ofta hoppar du? (gånger per vecka)
Tack så jättemycket! =)
Detta beror väldigt mycket på individen, vilken kondition hästen är i, hur rutinerad den är och hur mycket träning den behöver. Låga hinder som tex studs och liknande anser jag dock att alla hästar behöver då det är rena styrkeövningarna, så sådana hinder hoppar jag kanske 2 gånger i veckan.


Ungefär hur ofta tävlar du?
Kanske 20 - 30 helger. Många av dessa är endagars tävlingar, men ett flertal är också meeting.


Hur gammal är du?
Fyller 18 den 24 juli =)


duktig lizza!

Åkte upp till hemmaklubbens utebana en sväng idag för att Lizza skulle få lite miljöträning. Jag tror nämligen inte att dom förra ägarna åkt runt så mycket med henne, för hon blir lite stissig på nya platser. Hoppade iaf lite grann också. Det var massor av titthinder framme, och även en grävd vattengrav - perfekt! Lizza var så duktig, hoppade alla titthinder utan att tveka. Även vattengraven skuttade hon över lätt som en plätt! Känns redan som om vi tagit ett kliv frammåt faktiskt!



Runt 90 cm hög bana


Har sett att jag fått lite frågor, hade därför tänkt berätta lite mer om henne:

Lizza är i grund och botten en polsk import. Stammen och rasen vet vi inte - det står inget i passet och hennes förra ägare har ingen aning. Vi mätte henne idag, och hon är drygt 146 cm i mankhöd.

Innan jag fick henne har hon varit utlånad till en tjej som, om jag förstått rätt, endas tävlat någon LD, LC. Det känns inte som om dom åkt runt så mycket med henne, för hon är som sagt fortfarande lite spänd i nya miljöer. Men det försvinner förmodligen ju mer nya miljöer hon stöter på.

Hon är supersnäll och väldigt pigg och arbetsvillig, och jag har hittils inte märkt ens en antydan till tjurig stoighet. Hon verkar lättlärd och alert, helt enkelt jättegullig på alla sätt och vis! Målen med henne är att tävla LA under sommaren/hösten för att sedan sälja henne vidare.

Är det något mer ni undrar om henne får ni väl fråga =)

Longeringspass

Longerade Ture och Wembley idag. Båda var fina, men longrade dom inte så länge. Det var sådan himla äcklig och kvav luft så man blev alldeles svettig bara man stod där.



Just nu longerar jag ju mina hästar med en vanlig tömkörningsgjord och innspänningstyglar. Ska dock köpa en Pessoalounge så fort jag hittar en! Har hört och läst mycket gott om den!




Någon här som har några erfarenheter av Pessoaloungen? Eller kanske föredrar ni någon annan longerings-hjälp? Isf varför?


Race Safe RS 2000

Utrustning - Säkethetsväst
Pris - ca 2500:-
Produktbeskrivning - Mycket flexibel och smidig säkerhetsväst, som tar liten plats under jacka eller kavaj. Perfekt till tävlingsryttaren. Snöring i sidan för perfekt anpassning i passformen. Godkänd enligt de högsta säkerhetskraven, European standard, EN 13158, BETA, standard level 3. designad och utvecklad i England.


Säkerhetsväst. En produkt som när olyckan är framme kan rädda liv, en produkt som borde vara omtyckt av alla. Men det är den inte. Varför? Jo dom förknippas med en passform som gör det svårt att röra sig, en obekvämhet som gör att man drar sig för att sätta på sig den.

Jag har letat väldigt länge efter en väst som inte känns som en blandning mellan en korsett och en riddarrustning att bära. När mamma för många år sen varit på Irland och hade en ny säkerhetsväst med sig hem, var vi snabba med att beställa flera. Denna väst var tunn, lätt och uppbyggd av massa små rutor. Ni känner säkert igen vilken jag pratar om - idag är denna nog den mest populära säkerhetsvästen ute på tävlingsbanorna. Race Safe heter företaget som lanserat denna.

Som jag nämnde är denna väst  uppbyggd av flera små rutor som dels fördelar trycket vid en smäll, och som dels bidrar till att västen formar sig efter kroppen. Den är dessutom väldigt lätt, och blir inte stel som sten när kylan är framme. Rörelseförmågan blir inte förhindrad, och man glömmer snabbt bort att man har en säkerhetsväst på sig. I jämförelse med dom andra modellerna på marknaden är denna väst helt enkelt superskön!

Idag när jag är van vid Race Safe, skulle jag aldrig kunna rida med någon av dom gamla modellerna. Denna är helt klart den bekvämaste på marknaden, och samtidigt skyddar den bra. Rekommenderas starkt!


RSS 2.0