Äntligen hemma!

Blir en sen kväll idag, kom precis hem från träningen. Och nu har jag bara 1000 skolsaker att göra tills imorrn + att jag borde sova lite mer än vad jag gjort på sistone om man säger så. Aja, sova kan man göra på lovet. Det är ju nästa vecka, wihoo :D

Ang. hoppträningen så är jag mkt missnöjd med mig själv. Usch vad jag red dåligt! Hade dålig, ojämn rytm och hittade alldeles för många gånger inga bra avståndspunkter. Tror det var lite överkurs för Zazou också faktiskt, hindrena stod väldigt nära väggen med svåra, skarpa svängar, så vi fick aldrig något flyt liksom. Hon försökte iaf, även om det medförde lite spända språng. Vissa språng hoppade hon super, men sen vissa frös hon lite i luften och knep med bak. Men det tror jag kommer bli bättre ju mer rutin hon får. Det var framförallt ett språng som kändes super, det är nog det bästa språnget jag känt på henne hittills. Hon tog i lite för en gångs skull, och då kände jag verkligen vilken kapacitet hon har inom sig. Om jag lyckas få fram den har jag nog en riktigt bra häst, kanske tom bättre än vad jag trodde.

Efter idag är jag dock lite tveksam om hon verkligen redan är redo för 120. Hmm... Vi får se hur jag gör, ska ju hoppa 110 först och känns hon inte stensäker i den klassen så skiter jag i 120! Vill absolut inte starta något hon inte är redo för.

Videon kommer imorrn, det får bli lite bilder så länge:Snart iväg på hoppträning

Kommer nog film när vi kommit hem :)


Charles owen ayr8

Här om dagen red jag jag i min nya hjälm för första gången och måste säga att den var väldigt bekväm!
Vad tycker ni, hiss eller diss? ;)Dagen

Har som ni förmodligen märkt inte blivit så mkt bloggning idag. Anledningen är att min dator har krånglat väldigt mycket! Tror den håller på att krasha eller nåt :( Den är fortfarande inte som den ska, vi är flera som har försökt fixa den.

Aja, idag hände inte så mycket i hästväg för min del. Jag gick drygt en halvtimmes promenad med Ture, och Zazou fick som sagt vila. Imorgon blir det hoppträning med henne, roligt! :D

Föresten, på torsdag ska pollen som vi kanske ska köpa besiktigas. Hoppashoppashoppas han går igenom!!! :)


En söt Ture och en oerhört glad Zazou

Dagens ridpass

Skrittade först ut Zazou typ 40 min samtidigt som mamma ledde Ture. Sen red jag kanske en kvart på volten. Red bara lite kravlöst och avslappnat i trav och galopp, och hon kändes jättefin! Imorgon tänkte jag att hon skulle få vila, och på onsdag ska jag hoppa lite. På fredag ska vi nämligen förmodligen tävla, och då kanske debutera 120 :) Hoppas tävlingen blir av bara. Det är nämligen på Rådmansö där dom bara har ett ridhus, så framhoppningen kommer att vara på utebanan. Det är ett måste att det inte börjar frysa på med andra ord.


Ny hjälm

Nu har jag köpt den! Charles Owen AYR8 :)


Fula bilder, får fixa bättre sen :p


FAVORIT...

... TÄVLINGSPLATS

Inne

Helt klart i Vestfold, Norge. Superproffsigt arrangerat, jätteskönt med värme i framridiningen, stallarna, tävlingsbanan, ja över allt helt enkelt, och en jättefin arena över lag! Sen var det lite olika shower utöver tävlingarna som var roliga att titta på. Även Oslo horseshow-tävlingarna var jättebra.


Vestfold

I Sverige gillar jag Flyinge väldigt mycket. Även Helsingborg brukar anordna mycket bra tävlingar. Båda dessa är fina anläggningar med proffsigt arrangemang och fina hinder. Det som står högt på "inomhus-listan" är även att det är varmt och skönt samt att allt ligger nära varann. Det är en väldigt stor fördel under inomhussäsongen då det ofta är oerhört kallt ute.
Ute
Än en gång är det en internationell tävling som jag anser vara den bästa jag varit på - Lummen i Belgien. Så hiiimla fina banor! Helt underbara! Superfin tävlingsplats öht, fina hinder, trevliga läktare osv. Det som var sämst var nog maten. Antingen var det typsvindyr mat på vip-resturangen som gällde eller mackor. Vi hittade iaf inget bättre.


Lummen

I Sverige är Vellinge en tävlingsplats jag gillar. Superfin bana, bra framridning och små avstånd. Även Årsta Runsten, Hammarö och Åby brukar ha trevliga utomhustävlingar enligt mig.


Sen finns det massor fler tävlingsplatser jag gillar, men det här var dom jag kom att tänka på just nu iaf.

-Har du egen häst/ponny?
Tävlar du? Hoppning/dressyr/fälttävlan osv? Nivå?

Skulle vara roligt om ni kunde svara på detta, alltid kul att veta lite mer om vilka som läser min blogg :)

Sommartid hejhej sommartid

ÄNTLIGEN är det dags att ställa om klockan, vilket betyder ljusare tider. 

Ett steg mot sommaren - längtaaaar!


Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Tänkte hoppa lite studs för hon måste lära sig att backa av lite själv, och det ska ju studs vara bra för. Då måste verkligen hästen tänka själv och därmed förhoppningsvis backa av lite också.

Framridningen gick skitbra, hon kändes superfin! Sen skulle jag börja hoppa. Hade byggt upp 5 små studs på typ 50 cm. Började med att lägga ner varannan kant så att det skulle bli lite lättare för henne, hon har ju trots allt inte hoppat sånt så jättemånga gånger innan. Red an i galopp, lättade på tyglarna, stod bara där i fältsits, och shit vad snabbt det gick! Hon bara rusade igenom, fattar inte hur hon hann upp med fötterna. Gjorde lika dant igen, tänkte nu borde hon ju ha lärt sig att hon borde ta det lite lugnt, men hon gjorde exakt samma sak en gång till. Sen provade jag att trava in. Då var hon ganska lugn i början, men sen gick det fortfare och fortare. Började göra halt efter studsen, men det blev hon bara stressad av. La ner alla bommarna på marken, men det blev ingen skillnad. Aaah, det blev bara fel helt enkelt, kändes inte alls bra. Det slutade med att jag tog bort två av bommarna så att det blev ett galoppsprång emellan varje bom, och sen travade jag och galopperade över dom. Det gick väl helt ok, även om hon inte var helt avslappnad.

Har ni några tips på vad jag kan göra? Hur ska jag lära henne att backa av själv? Studs gav ju uppenbarligen bara omvänd effekt...


Typ såhär pigg var hon

Att köpa häst

Såg att ganska många önskat att jag skulle skriva lite om hur jag tänker när jag ska köpa en ny häst, vad jag kollar på vid en provridning, var jag letar annonser osv.  Nu när detta är väldigt aktuellt för min del så tänkte jag att jag skulle skriva lite om det. 

Det första jag börjar med när jag ska köpa en ny häst är att verkligen fundera ut vad det är för häst jag letar efter. Hur gammal, vilken utbildningsnivå, vilken prisklass osv. Det är dock viktigt att inte vara för exakt för då kommer man förmodligen aldrig hitta någon häst, utan mer lite allmänt sådär. 

Sen börjar jag titta på annonser. De sidorna jag använder mig av är främst hastnet.se och bukefalos.se, men jag håller även utkik på lite försäljningsstall och sånt.

När jag läser annonser grovsållar jag bort oerhört många genom att tänka på vad det verkligen är jag letar efter. Vi har sålt och köpt hästar ganska mycket, så om det är något jag lärt mig är det att vara kritisk. Min erfarenhet är att de allra flesta överdriver när de skriver en annons, eller helt enkelt har en annan uppfattning om saker och ting än sig själv, så det är MYCKET sällan jag åker och tittar på en häst utan att ha sett en video först. Det är verkligen ett bra tips - be om en video innan du åker och kollar. Då kan du direkt se om hästen ev. är någonting för dig, så du slipper slösa både din egen och säljarens tid på att åka och kolla på hästar du inte har någon aning om det är en sån du letar efter.

När jag väl hittat en häst som stämmer överrens med det jag letar efter och såg trevlig ut på videon, så är det dags för provridning. Jag brukar då försöka hitta fler hästar i närheten, framförallt om det är en bra bit bort.

När jag provrider en häst låter jag alltid den som ridit hästen visa upp den först (om denna finns tillgänglig). Dels eftersom jag vill se hästen från marken, och dels för att hästen ska ha en chans att visa sin "bästa" sida. Jag ber oftast denna visa upp hästen utifrån den utbildningsnivå den sägs ligga på. Tex om den har tävlat 130 ska den ju kunna hoppa en liten bana på 130. Om jag fortfarande tycker hästen ser intressant ut blir det min tur att sitta upp.


När jag provred Ture

Jag brukar börja med att känna på hästen i alla gångarter. Är den mjuk i sidorna? Lyssnar den framåt och tillbaka? Är den känslig för hjälperna? Sedan börjar jag hoppa. Först lågt och sedan lite högre. Hur högt jag hoppar beror främst på hur det känns, vilken nivå hästen är på och vad säljaren tycker. När jag hoppar hästen brukar faktiskt försöka prova lägga den både aningen nära och lite långt ifrån någon gång för att se hur den beter sig. Måste den komma perfekt för att hoppa? Är den snabb i benen? Vågar den ta av lite utifrån eller är den feg? Jag brukar även be om att få hoppa något lite tittigt hinder.

Det jag kollar på vid en provridning är över lag är: Hästens helhetsuttryck (utseende, gångarter osv), hoppförmåga (teknik, hur den tar sig an hinder, om den är rädd om sig, modig osv), hinderuppfattning (om den slänger sig över hindren eller står emot osv), psyke, inställning till hinder och till arbete i allmänhet, lydighet (är den känslig för hjälperna?), passar hästen mig osv.

Om hästen fortfarande känns intressant så åker jag hem och studerar filmen. För filma är något vi alltid gör vid provridning, det tycker jag är jätteviktigt. Dels så är det inte alltid det känns som det ser ut, och dels så är det bra att studera hästen i ensamhet utan säljarens ord i öronen och i en lugn miljö.


Provridningen av Zazou

Sen så är det dags att bestämma sig. Är det här hästen jag vill ha? Innan jag gör detta vill jag helst ha provridit flera hästar så att jag har något att jämföra emellan. Om jag kommit fram till att hästen har det jag letar efter så blir det besiktning.

Vi brukar i de allra flesta fallen vilja ha en klinikbesiktning och även röntga hästen. Det här är faktiskt bra att göra då vi några gånger varit med om hästar som haft så allvarliga röntgenfel att veterinären inte varit säker på att de kommer att hålla för ridning i framtiden. Det är även bra om man någon gång ev. ska sälja vidare den och den köparen i sin tur vill röntga den. Då är det inte så kul om det kommer fram massa saker man inte visste om.

Om hästen går igenom är allt färdigt - då har man en ny häst :)

Är det något jag glömt skriva om som ni undrar över så kan ni ju ställa en fråga i kommentarsfältet!


Dagens ridpass

Eftersom det blev lite småtjafs igår så tog jag en lugn och kravlös ridtur på Zazou idag. Hon var duktig, dock väldigt spänd och rädd för massa saker. Det kanske berodde på att det var så dimmigt, man såg knappt någonting vid vissa tillfällen :pTure fick som vanligt gå en promenad på ca 40 min.

-Hej! Hur blev de med hjälmen? köpte du någon ny? isf vilken????


Svar: Det blir med största sannorlikhet en sån här hjälm (fast en blå):Det stod ju egentligen mellan Speed Air Evoultion och CO AYR8 leather, men eftersom jag inte kunde bestämma mig så blir det en tredje variant - en billigare modell av AYR8 leather, den vanligta AYR8. Kan köpa den för ett väldigt bra pris vilket jag känner att den är värd, så kan jag spara resten av pengarna och köpa en lite dyrare när jag verkligen bestämt mig.

Förhoppningsvis ska jag köpa den på måndag, lägger in bilder då isf :)

Dagen ridpass

Red Zazou på volten. Det var inte en av de mest lyckade ridpassen kanske :p För det första så hade jag aldeles för mkt kläder på mig, vilket typ är det värsta man kan ha när man rider. För det andra så har jag ju inte ridit Zazou på ett par dagar, så hon var väldigt pigg och springig. I slutet kändes det dock bättre!Sen gick jag en promenad med Ture på typ 40 min.

3 hästar snart?

Var ju som sagt i Skåne igår och provred några hästar. Jag fastnade för en som jag gillade väldigt mycket, så vi har sagt att vi vill köpa den :D Nu är det ju besiktning och sånt som ska geomföras först, men snart kanske jag har 3 hästar trots allt :) Är verkligen glad över att vi kollade på några fler än den första vi var intresserade av. Den här hästen var mycket mer "wow" utifrån det jag kollar på, och det är inte riktigt lika mycket jobb kvar innan den kan följa med på Tures tävlingar (vilket var tanken att hästen vi ska köpa snart skulle kunna göra). 

Hästen är en valack på 7 år som gått ett par 130, men har varit lite svår då han har stuckit lite och sådär. Han har väldigt bra stam och hoppar jättefint.

Hoppashoppas han igenom nu!

Ingen mer bloggning idag

Förmodligen inte imorrn på dagen heller. För imorrn ska vi ner till... gissa vad... jo, Skåne. Ska prova några fler hästar, och sen ska jag bestämma mig. Är fortfarande intresserad av de förra hästen, men känner att jag skulle vilja ha några att jämföra med.

Så efter imorgon har jag förmodligen bestämt mig för vilken som förhoppningsvis ska bli min nya häst :)

Så länge tycker jag att ni kan ge mig lite fler tips om vad jag ska skriva om i det här inlägget! Det är ju trots allt ni som läser bloggen och vet vad ni tycker är intressant att läsa om :)


Bloggtävling


Hur är jag med och tävlar?

- Svara på frågan Hur många tävlingar fotograferade Equus Photo på under 2009? Ett tips är att gå in och kolla på deras hemsida
www.equusphoto.se ;)

- Skriv ditt svar som en kommentar till detta inlägg. Glöm inte att skriva din e-post!

- För att ha dubbelt så stor chans att vinna kopiera bilden ovan och lägg in den på din egen blogg/bilddagbok/hemsida samt länka till det här inlägget (Länk: http://tavlingsryttaren.se/2010/march/bloggtavling.html )

Tävlingen avslutas den 13 April

AVSLUTAD


Dagens ridpass

Red som sagt Zazou på volten. Den var fryst igen = jättedåligt underlag. Blev bara skritt och trav. Jobbade mycket med sidförande hjälper, skänkelvikning och sen en övning som vi gjorde på Sylve-träningen som är jättebra för att få hästen att jobba med bakbenen ordentligt. Den går ut på att man rider på en liten fyrkant och vid varje hörn så gör man en fjärdedels bakdelsvändning istället för att vända som vanligt.

Zazou var fin hela passet, men framförallt när jag travade av henne i slutet! Hon gick verkligen super då, var väldigt avslappnad, gick i ett lugnt tempo och i en väldigt låg form. Till och med när jag skrittade av henne gick hon typ med nosen i marken, vilket hon inte brukar göra, så hon måste verkligen ha släppt några spänningar eller något :p

Mamma gick en promenad med Ture.

Ingen lust

Har precis kommit hem från skolan och ätit middag, nu ska jag ner till stallet och rida Zazou. Är inte så jättesugen på det faktiskt, men det är väl bara att göra det! Ärligt talat är det många gånger på vardagarna som jag inte alls har lust att rida, men jag vet att jag måste göra det för att nå framgång på tävlingsbanan, det är det som driver mig. Och för att det är bra för hästarna såklart! Dessutom - när man väl kommer ut brukar det faktiskt inte vara så tråkigt, hästarna lyckas liksom oftast göra en glad.Btw, ikväll ska jag starta upp en ny bloggtävling så håll utkik :)

Bloggtorka

Ja just nu har jag bloggtorka. Kanske beror det på att det är så mycket i skolan, så jag har helt enkelt inga idéer kvar :p Det käns iaf som det, är helt tom i huvudet just nu.

Tänte därför höra vad ni vill att jag ska skriva om? Några förslag?

Dagen

Denna dag har varit lugn på hästfronten. Zazou vilar som vanligt dagen efter tävling, och med Ture har jag gått en promenad på ca en halvtimme.

Btw, såg att många undrar vart bilderna från Södertälje kommer ifrån. Jag köpte dom av Bo Bennergård, bobennergard@bredband.net. Tror att han fotade typ alla på söndagen, mycket möjligt att han var där på lördagen också :)

Bloggen över ett år

Idag upptäckte jag något - min blogg är nu över ett år gammal. Den 13 mars år 2009 skrev jag mitt första inlägg:


Gud vad fort tiden har gått. Det känns verkligen inte som om jag redan bloggat i ett helt år! Det är jättelänge ju! Men det har varit superroligt! Hoppas det blir ett bra tag till, och att ni fortsätter läsa :)

Trodde aldrig att bloggen skulle bli såhär pass "stor" som den ändå är. Bloggvärlden över huvud taget har utvecklats ofantligt. När jag började var jag en av de få hästbloggarna som fanns, nu finns det ju huuur många som helst! Jätteroligt enligt mig!

Bloggar är verkligen något jag är beroende av och dom är absolut värda att hyllas. Tack allihopa som bloggar där ute, tänk vad mycket tråkigare världen skulle vara utan er! :p Jag är dessutom väldigt glad över att jag startade upp en egen, det är så himla roligt, framförallt med alla ni gulliga läsare.

GRATTIS I EFTERSKOTT BLOGGEN!!!!!!!!!!


Bilder från Södertälje

Fotograf: Bo Bennergård
Fina bebis <3

-Kom och tänka på en sak, hur gick det med de där konstiga meddelandena ni hade på tavlan i stallet? Kom ni fram till vad det var sen?

Svar:
Det har inte hänt något mer på den fronten faktiskt, så vi har fortfarande ingen aning vad/vem det var :P Jag har dock övergått till tron om att det kanske trots allt var fukten, men man vet ju aldrig...

Frågan handlar om DET HÄR inlägget.


110 med Zazou

Det gick jättebra idag, vi var nolla :) Dock så är jag inte helt nöjd med min ridning, det blev lite mycket hålla och för lite framåttänk, vilket resulterade i några bottenlägen. Framförallt på ett hinder, då la jag henne verkligen helt fel. Det är en av de få gångerna vi kommit så fel, så det var skönt att upptäcka att hon hoppade ändå.

Zazou var lite spänd, speciellt vid ett ställe tyckte hon det var jätteläskigt och saktade av till trav. Det är ju dock något som en unghäst ska få möjlighet att göra när den tycker något är läskigt enligt mig. Annars var hon superduktig! :) Det är jätteroligt att hon är så positiv hela tiden!Södertälje

Nu åker jag och Zazou till Södertälje för att hoppa en 110. Vi startar först bland unghästarna.Om ni är nyfikna på hur det går så kan ni kolla här. Där kommer det att uppdateras med live-resultat.

Vet ni vad föresten? Inatt så drömde jag att vi gick felfritt, haha. Typiskt, drömmar som aldrig brukar slå in. Aja, får väl hoppas att det gör det för den här gången.

-Är väldigt kluven ang hästen jag provred. Den var supertrevlig, ganska mycket jobb kvar med jag fick en härlig känsla när jag hoppade den. Lagom stor, fin modell, lagom gammal (8 år). Har suttit och kollat på videon 100 ggr, och den ser fin ut! Dock så får jag inte den här wow-känslan. Kanske är det omöjligt att hitta en sån häst i vår prisklass? Kanske ska jag tänka mer framåt, om några månader kanske jag kan få just den känslan? Ena sekunden tänker jag: ja visst är det så, den är ju jättefin nu så tänk vad fin den blir efter lite mer jobb, vi köper den! Andra sekunden tänker jag: nej, men vi kanske ska leta vidare ändå, det kan ju finnas någon ännu finare där ute. 

Frågan är: Tycker ni att jag kallt ska vänta på den där wow hästen, eller ska jag inse att jag helt enkelt aldrig kommer att hitta den?

Jag menar, gräset är ju alltid grönare på andra sidan. Kanske hittar jag aldrig den perfekta hästen, utan går isf miste om en jättefin häst. Kanske hittar jag aldrig någon som jag gillar mer än denna. Eller kanske så gör jag det.

Det är många kansken som ni kanske märker... Ah, varför ska det vara så svårt!?! Hur skulle ni tänkt?


Dagens ridpass

Halelulja! Volten har smält! :D Hoppas våren är här för att stanna nu, annars blir jag galen.

Blev ett ridpass där på Zazou. Det gick bra, förutom att hon sparkade bak ut en gång så att jag höll på att flyga av :p Hade lite tryck i galoppen en stund, så hon blev lite studsig både fram och ibland bak. I traven var hon superfin nästan hela tiden!

Tycker vi har gått många steg framåt på sista tiden faktiskt! Eller det är förmodligen mest jag som kommit på hur jag ska rida henne, hon var ju väl grundutbildad innan jag fick henne också. Det är nog från det här läget jag kan börja utveckla henne vidare på riktigt.


En av dom första gångerna jag red henne

Gick även en promenad med Ture i drygt en halvtimme. Det var superhärligt i det fina vårvädret.


Turetott

Har ju glömt berätta hur det gick med Ture på kliniken. Det gick väl sådär. Jag var inte med, men om jag förstod det rätt så var han inte halt initialt, men reagerade på flera ben vid böjprovet. Hans schema framöver är med andra ord att ta det lugnt ett tag. Nu ska han promeneras i två veckor, sen ska han börja sättas igång.

Jag har planerat att han ska sättas igång väldigt långsamt, utan några tävlingar att stressa honom i form till osv. Den enda tävlingen jag "har inplanerad" är utomhus SM i sommar (det är ju flera månader kvar dit, så man vet ju aldrig vad som händer, men det är en tävling jag verkligen skulle vilja rida), och resten innan det bestämmer jag efter hand beroende på hur han känns osv.

Vi har ju inte börjat den här tävlingssäsongen särskilt bra alls, vilket kanske går att skylla på att han haft känningar. Han har ju varit så duktig som kämpat på trots detta (dock för snäll för sitt eget bästa som inte visat det eller sagt ifrån). Känns inte alls bra att jag inte märkt det ordenligt förrän nu. Visst har han inte riktigt känts lika fin som han kändes innan vintervilan, men har trott att det berodde på att han inte var i samma form kondition- och styrkemässigt. Även på inne SM var jag tveksam in i det sista och trodde jag var kinkig. Vi kanske helt enkelt inte var tillräckligt bra förberedda för en sådan pass svår tävling, det kanske var därför det gick dåligt. Är dock jätteglad över att jag till slut litade på min känsla och att vi kollade upp honom ordentligt.

När han är frisk ska jag iaf börja med att hoppa nån/några lägre tävlingar, så att han får det väldigt lätt och enkelt utan några större krav. Hoppas att vi är på topp igen lagom till utomhussäsongen drar igång ordenligt. Älskade Ture <3

Sådär!

Då var man hemma igen efter en lång men rolig dag! Provridningen gick bra, ska kolla filmen massa nu och tänkta igenom om det är hästen jag letar efter.

Nu är jag supertrött så ska krypa ner i soffan och kolla på tv ett tag. Bloggar mer imorrn, då får jag se till att ta igen dagens dåliga uppdatering!

Skåne imorrn

Börjar bli stammis där nu, höhö

Imorrn flyger vi ner för att prova hästen jag provred i helgen igen. Ska bli jättespännande, hoppas den är lika fin som vi tror att den är. Både vi och säljarna hade nämligen lite bråttom sist, så det blev ingen nogrann provridning direkt. Hoppade bara några få språng på lite lägre höjder. Min syster ska med och provrida några d-ponnyer också, så det blir nog en rolig resa!


Har skrivit förrut varför jag inte vill avslöja för mycket om hästen i fråga

Svar på tal

"Ledsen och säga det men den har hemsk bakbensteknik.. Älskar inställningen annars på hästen och de, en aningen het kanske, men annars verkar den snäll och go. men den saknar tekniken, hoppar ju även utan rygg vet inte om det är för att du håller i den så mycket innan hindret, man ska ju hellst lätta ett gallopsprång innan, men jag vet ockå att det kan vara svårt när man har en het/pigg häst jag har en... Men försök tror det skulle hjälpa oerhört.."

"Ledsen och säga det", men jag tycker det var en lite konstig kommentar... Den är kommenterad till den här filmen ang Zazou.

Hemsk bakbensteknik, det var något nytt! Låter som om Zazou inte ens lyfter upp bakbenen. Och att hon har bra inställning men "saknar tekniken" det var också något nytt. Håller inte alls med ang det sistnämda faktiskt! På filmen i fråga hoppar hon visserligen inte några supersprång, men herregud det är ju knappt 120. Och hemsk tycker jag inte att hon hoppar på något sett! Det låter ju som om hon helt saknar framtid inom hoppsporten när man skriver så. Hon har visat förut att hon hoppar med fin teknik, så det är jag inte alls orolig för. (För övrigt så betyder ju faktiskt inte tekniken allt hos en hopphäst)

Sen det här med att jag håller i henne ganska mycket innan hindren - det gör jag medvetet. Det är nämligen det jag hört mest från hopptränare när jag ridit henne, att jag absolut inte får släppa iväg henne innan hindren utan nästan rida så långsamt jag kan. Anledningen är att hon kommer börja hoppa på fart annars, och det vill man ju verkligen inte. I nuläget går det inte att rida så långsamt, det blir lite bråk, hon vill ju helst springa iväg och slänga sig över. Sen tar hon inte alltid halvhalterna vilket leder till att det blir lite dragkamp ända in i hindren ibland (vilket inte alls är bra, det håller jag med kommenteraren om). Men sen kommer hon förhoppningsvis lära sig att vänta, och då kommer jag inte behöva hålla i henne så mycket.

Ang. att hon hoppar utan rygg, det kan hända att det blir bättre när hon lyssnar mer samt när det blir lite högre, men jag tror nästan att det är så hon hoppar. En bra hopphäst behöver ju inte hoppa jättemycket med ryggen - kolla bara på Shutterfly som många anser vara världens bästa hopphäst. Han om någon hoppar verkligen utan rygg!Var bara tvungen att försvara Zazou (och mig) lite, jag tror hon kommer bli en superbra häst! :)

Dagens ridpassRed ut Zazou en sväng. Hon var helt fantastiskt fin många stunder. Avslappnad och fin i formen, lätt i munnen men ändå stöd på bettet, pigg och framåt utan att vara springig - superfin helt enkelt! :)

Nu ska jag snart åka in till skolan, börjar sent idag.

Wihoo

Det blir tävling i helgen med Zazou :D Ska till södertälje och hoppa en 110. Hon behöver ju komma ut så mycket som möjligt och få rutin, så det ska bli jätteroligt!


Jag och Zazou på vår första (och enda) tävling tillsammans


FAVORIT...

... RIDJACKA

På vintern:
Helt klart min Kingsland dunjacka. Den är så himla skön! Superlätt och smididig, det känns inte som om man har på sig en vinterjacka, samtidigt som den är väldigt varm. Dessutom är den ju snygg också, enligt mig iaf.


På sommaren:
Även på sommaren är det en Kingsland som används mest hemma hos mig. Det är en tunn regn och vindtät jacka som sitter ovanligt bra iom att den är figursydd.


Vill ha!

FreeJump SOFT'UP stigbyglar
"FREEJUMP SYSTEM är en revolution inom Säkerhet, Design och Teknik. SOFT’UP är stigbyglarna som kombinerar komfort med säkerhet. Den flexibla utsidan garanterar att ryttaren kommer loss från stigbyglarna vid ett eventuellt fall. SOFT’UP finns tillgängligt i 23 olika färgkombinationer."

Pris: ca 1900:-Åh, vill verkligen ha såna här! Tycker dom är väldigt snygga, lite annorlunda och det är roligt att det finns så många färger att välja mellan. Dessutom är dom i plast vilket jag gillar, tycker om när dom inte är allt för tunga. Sen är dom ju säkerhetsstigbyglar också, vilket är ett stort + såklart! Nackdelen är ju priset... Känns väldigt mycket för ett par stigbyglar.

Nån som provat dom? Är dom värda det?Publicerar samma innlägg igen, för på det förra gick det inte att kommentera

Filmen från idag


Dagens ridpass

Åkte med Zazou till ridhuset idag igen för att hoppa några språng. Ska nämligen kanske tävla på söndag om det går att efteranmäla.

Red inte alls särskilt länge, men det jag red kändes mestadels jättebra! Red mer som jag brukar göra jämfört med igår, och jag måste erkänna att det kändes väldigt mycket bättre. Sen var hon ovanligt lugn idag faktiskt.

Hoppningen kändes ok. Hon hoppade inte några superspång, men skuttade över väldigt enkelt. Hoppade ett varv på typ 1 meter och ett på 110-120.

Filmen håller på att laddas upp, så den kommer snart.

Sen skulle jag gå en promenad med Ture, men han hade tyvärr tappat en sko. Eftersom det var så halt så halkade han, så det var ingen idé att gå någon längre stund direkt.

Skon trasade sönder hoven lite också. Imorgon ska dessutom Ture till kliniken, så det var verkligen dåligt tajmat. Hoppas hovslagaren kan slå på den innan, annars är det ju meningslöst att åka dit.Filmen

Nu är videoklippet från igår uppe i inlägget under.


Dressyrträning

Första gången jag tränar för denna tränare (eller har tränat för henne för typ 10 år sedan också, men det gills inte), och jag måste säga att jag fick rida på ett väldigt annorluna sätt för mig.

Hela passet gick praktiskt taget ut på att få Zazou låg i formen, hitta sin egen balans samt bli mjuk i nacken och släppa loss i bogarna. För att få henne så skulle jag rida med ganska långa tyglar, jobba mycket mer innerhanden och praktiskt taget inte ha något stöd på ytterhanden alls. De flesta av oss hoppryttare har ju fått inpräntat att man alltid ska ha stöd på ytterhanden, så det kändes lite konstigt faktiskt. Sen skulle ja så fort hon började springa eller inte lyssna, bara ta i innnerygeln och böja henne tills hon släppte efter och slappnade av. Det var viktigt att jag var avslappnad i mina hjälper och i armarna, samt att jag aldrig höjde händerna.

Jag är lite kluven om vad jag tyckte om träningen. Zazou gick inte alls särskilt bra stora delar av passet, jag tycker hon gick 1000 gånger bättre när jag red fram själv så som jag brukar rida, då kändes hon superfin! Det tränaren sa lät dock vettigt, så kanske är det så att det här bara var första stadiet och att det behövs några träningar för att det ska "fungera".

En liten fillm från slutet av passet. Här gick hon förhållandevis bra. Fast galoppfattningar är verkligen något vi behöver öva på, dom blir dessutom sämre ju tröttare hon blir :p


Och vinnaren av Loretto armbandet är...

... Amanda! GRATTIS :D Du har fått mail ;D

Snart kommer förmdoligen en ny tävling upp här på bloggen :)

Nu ska...

...jag iväg på dressyrträning med Zazou. Lägger förmodligen in en liten film från det när jag kommer hem :)


Gillar ögat, hon ser typ ut som en robot eller nåt :p

Annonserna till vänster i menyn

Det är många som hör av sig ang. annonserna till vänster i menyn. Har tyvärr bestämt mig för att sluta med dom. Anledningen är att det tar för mycket tid att hålla på och fixa och ordna, hinner ju knappt uppdatera ordentligt här på bloggen känner jag. Jag får jättedåligt samvete av alla obesvarade mail ang detta, så det käns som om det bästa är att avsluta det. Kanske börjar jag med detta igen om ett tag om jag känner att jag hinner. Hoppas ni inte blir allt för ledsna! :p6-årig valack efter Sambesi - Mozart till salu

Kommer ni ihåg när jag skrev att jag hoppat en häst i stallet som skulle säljas? Här kommer några filmer:Annonsen hittar ni HÄR

Båda hästarna hemma i stallet igenNu är allt tillbaka till det normala i stallet. Även Zazou har kommit hem från Marcus Westergren, där båda hästarna bodde när vi var bortresta. Hon hade skött sig jättebra, och både Marcus och en till tjej som jobbar där som ridit henne gillade henne väldigt mycket :) Marcus sa att han tror att hon kommer bli en väldigt bra hopphäst med lite mer rutin. För det behöver hon verkligen, hon blir ju fortfarande lite spänd i nya miljöer och lite tittig med nya hinder. Men jag tycker det blir bättre för varje gång hon hoppas :)

Påminnelse

Idag avslutas tävlingen om ett Loretto armband. Så om du inte varit med och tävlat är det sista chansen nu! LÄNK TILL TÄVLINGEN

Nu är...

668f54ccd342d38d28a436399949440d.png

Kolla varifrån!

Nu är vi tillbaka på tävlingsplatsen igen för att hämta ture för att sedan åka hem. Är ute på en långpromenad i solen med honom just nu, jättemysigt! Provridningen gick bra! Provade 3 hästar. En av dom gillade jag riktigt mycket! Tror vi ska föröka prova den igen. Det var en 8 åring som var väldigt grön men hoppade fint. Med mer markarbete kan den nog bli jättebra. Fast som sagt, skulle vilja prova den en gång till innan jag bestämmer mig. Men visst gjorde denna utflykt resan mycket mindre onödig :)


Försöker göra denna långa resa lite mindre onödig

Nu ska vi nämligen göra en liten utflykt och kolla på några hästar när vi ändå är här nere i Skåne :) Spännande!

Nepal

Har sett att många undrat var jag hållit hus, och det kan jag förstå. Jag försvann ju väldigt hastigt och lustigt härifrån. Anledningen till att jag inte skrev ut vart jag skulle och hur länge jag skulle vara borta var för att mina föräldrar inte ville det. De menade på att om någon tjuv läste att huset var tomt i två veckor så skulle det innebära stora risker för inbrott. Inte för att jag tror att någon tjuv läser min blogg, men det är väl bara att göra som dom säger haha :p

Jag var iaf med min familj på semester i Nepal. Pappa har fyllt 50 och det var hans present. Vi hade det jättevarmt och bra, det var en intressant resa, väldigt annorlunda mot Sverige på många sätt. Kan lägga in lite bilder när jag kommer hem, har inga på den här datorn.

Btw så vill jag tacka Julia för att hon bloggade här. Tack så jättemycket!!! Tänkt vad tråkigt det skulle varit utan uppdatering alls. Och eller hur var hon duktig!? :D Jag är nog inte ensam om att tycka att hon borde starta en egen blogg! Om ni tjatar på henne tillräckligt mycket kanske hon gör det, den taktiken kör jag på i nuläger iaf haha!

Dålig dag

Usch, det var ingen lyckad dag idag!

Utgick med Ture. Rev 1an och 2an, sen kändes han faktiskt ganska fin med många bra språng fram till 8an och 9an som vi också rev. Efter det gick jag ut, han kändes liksom ändå inte riktigt som vanligt. Det var inga stora grejer egentligen, banan var väldigt svår och maxad och vi klarade många svårigheter. Men jag tycker inte riktigt att han brukar riva i de lägena han rev + att sprången liksom kändes mindre kraftfulla än vad dom brukar göra.  

Bad veterinären kolla på honom, och det visade sig att han inte var helt 100% fräsh på ett bakben... Tycker så synd om honom som ändå kämpade på så bra! Han är så himla schysst! Det är lite farligt med såna hästar som inte säger ifrån när dom har ont. Man måste verkligen vara superuppmärksam själv hela tiden. Och då är det väldigt lätt att få spöken i skallen istället tycker jag, typ inbilla sig att hästen är halt, och så blir man osäker på om den verkligen är det osv. Men nu tyckte ju veterinären det, och det måste man ju lita på.

Det betyder såklart att det inte blir något mer tävlande denna helg, utan vi åker hem imorgon bitti! Sen blir det att åka mer Ture till kliniken och göra en ordentlig hältutredning.
SISTA INLÄGGET

Tänkte bara säga hej då!
Har varit jättekul att blogga under de här två veckorna men nu lämnar jag över till Mikaela så hädanefter kommer det vara som vanligt här på bloggen.

Vill tacka för alla snälla och uppmuntrande kommentarer och för alla namnförslag jag fått till Qulan.

Ha det bra allihopa!:)

//Julia Johanssson


Ville bara säga

HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ! :D

Nu är jag hemma igen! Eller hemma och hemma, är iaf i Sverige, haha. Sitter nämligen i Helsingborg i nuläget. Måste verkligen sova nu, imorrn är det en viktig dag - första kvalet i YR SM där jag och Turis ska vara med. Åkte faktiskt praktiskt taget direkt hit från flygplatsen, lite (för) hastigt och lustigt sådär. Ture är iaf väl förbered, den här tävlingen har legat i grund för hela hans upplägg de senaste två veckorna. Jag däremot känner mig inte på topp efter två veckors riduppehåll. Eller red elefanter en dag, men det hjälper nog inte så mkt i det här sammanhanget tyvärr... Så om det är någongång jag verkligen behöver era tummhållningar så är det imorrn! Eller idag är det faktiskt, klockan är ju över 12. En bra bit över 12 såg jag nu. Oj, jag måste VERKLIGEN gå och lägga mig!

Skriver mer imorrn, då ska jag berätta vad jag har sysslat med när jag varit borta osv. Och såklart hur det gick i kvalet, det kan nog bli spännande... :pFAVORIT..

Vilken är er favorit-ryttare av de som rider på internationell nivå i hoppning och varför?

Min favorit är nog Rodrigo Pessoa. Tycker egentligen det är ganska svårt att säga eftersom alla rider så otroligt bra. Jag valde mellan Rodrigo och Marcus Ehning men mitt slutgiltiga svar blev Pessoa. :p

Det finns flera anledningar till detta. Några av dessa är; 

- Han rider väldigt mjukt men samtidigt effektivt
- Han utnyttjar galoppen på ett bra sätt
- Han har full koll på hästarna men rider ändå i lite friare form
- Jag älskar dessutom hans lätta sits och det känns som att han plockar fram det bästa ur varje häst
 


Länk till bild: http://www.ijrc.org/files/Image/topPageFoto/Pessoa.jpgDAGEN

Red Cooling imorse innan skolan. Började lite senare än vanligt för vi skulle iväg på en grej med klassen. Nu är jag hemma igen så jag och Agnes ska bort till klubbens banor med Picasso och Tin-Tin.


Picasso


Tin-Tin


UTRUSTNING

En del har frågat mig om handtagen, ifall de är bra osv. Dom är godkända att använda på tävling och fungerar bra på i princip alla sorters tyglar. Såg att en läsare hade problem med att dom gled.. När jag skulle prova dom första gången så hade jag ett par gummityglar utan något läder i gummin (hoppas ni fattar vad jag menar:p) och då gled dom iväg. Nu har jag ett par tjockare gummityglar med läder i och då sitter dom som ett smäck. Det är dessutom jätte enkelt att flytta på dom ifall man vill ha en lite längre/kortare tygel.

När jag ändå är inne lite på utrustningsfronten så tänkte jag passa på att berätta vad jag har för sadel. Jag har en Prestige Meredith och enligt mig är den hur skön som helst. Den är verkligen jätte mjuk och man kommer desutom väldigt nära hästen. Jag köpte den begagnad för ca två år sedan och det ångrar jag inte! Den ligger bra på nästan alla hästar, helst med lite manke, så Qulan som är lite mer spolformad kommer nog få ha en annan sadel.


Min älskade sadel. Den ser iaf ganska välanvänd ut. :p

HANDTAG

I julklapp fick jag ett par efterlängtade "handtag" att sätta på mina tyglar. När jag rider Missan förlänger jag gärna tyglarna så både jag och min mamma var rätt trötta på det. Vid hoppningen blev det extra jobbigt eftersom det stör rytmen om jag hela tiden måste sitta och plocka upp tyglarna på nytt.
Det var endast på Missan som jag stötte på det "problemet" för hon hoppar så väl och tar ner huvudet väldigt mycket i sprången. Man ska iof inte klaga på det för det är ju så man vill att en häst ska hoppa. ;)

Dessa "handtag" är jättelätta att fästa på alla sorters tyglar och passar såväl nybörjare som elitryttare. Tror det är Equality Line som säljer dem och de kostar runt 500 kronor om jag minns rätt.


Så här ser dom ut.

FRÅGOR & SVAR

Hur hinner du med alla dina hästar? (Förrutom då du inte är ledig från skolan så mycket) Och hur lägger du upp dina veckor med träningen för alla hästar för att hinna med alla? :)
I veckorna går jag upp klockan sex oavsett om jag är ledig eller ej. När jag är i stallet är jag väldigt effektiv och jag lägger oftast upp en plan vilka dagar jag ska rida vilken häst.  
 

tycker du skriver riktigt bra och jag håller med tidigare talande, att du borde ha en egen blogg. :)

vad tycker du är det bästa med hästar?
hur högt tävlar du?
vad anser du är det viktigaste hos en hopphäst?
vilken av mikaelas hästar (zazou eller ture) skulle du helst vilja ha?
Tack så mycket! Får se om jag skaffar det sen.. Det bästa med hästar är att de är så otroligt känsliga och uppmärksamma djur.  Jag gillar även att man måste bilda ett förtroende för att man ska kunna prestera bra. Det är väldigt viktigt att man trivs tillsammans med sin häst.

Jag har tävlat tom 1,45 med min förra häst Picasso men av de hästar jag har nu så har jag ridit högst med Klumpen, 1,40.

Det jag tycker är allra viktigast hos en hopphäst är att den verkligen vill och tycker det är kul att hoppa. Annars kollar jag på hur uppmärksam och rädd hästen är om sig och hur den reagerar när den river. Rättar den sig eller inte?

Jag skulle nog välja Ture. Jag har visserligen aldrig ridit Zazou men jag gillar verkligen Tures inställning och han är dessutom rolig att rida.


Jag och Ture


något tips hur man tränsar en häst som vägrar ta bettet?:)
Godis är nog det jag skulle prova. Ge en godisbit i samma veva som du försöker få in bettet i munnen.

Var har du köpt Mr Cool? Norrköping?
Ja vi har köpt honom i Norrköping.


Kandu visa hur du gör när du rider med graman? Har stött på att många håller välidgt olika. finns det ett "rätt" sätt?
Har tyvärr ingen bild på när jag rider med graman. Jag tycker inte det finns något rätt eller fel. Själv sätter jag fast gramanen mellan frambenen men vet att vissa sätter den på sidorna, i sadelgjorden.


Så fint ni har det! :) Har ni inget ridhus/ridbana?
Tack. Jo vi har en ridbana men tyvärr inget ridhus.


Hej, vilket mysigt hus och stall du har :) Är det bara du som har dina hästar i ditt stall eller står det andra där med? Kram Isabelle
Nej vi har inga inackorderingar utan det är endast våra egna hästar.


står dina hästar i uteboxar? (:
Vi har fyra uteboxar och fyra stycken inne. I stallet är dock två av boxarna av ponnymått så det är bara Missan och Qulan som står där, de andra bor ute.


Hej! Hur ofta rider du Qulan? Har själv en 4 åring, så skulle vara intressant att veta :)
Jag rider henne fyra gånger i veckan. Försöker sprida ut det på veckan så att vilodagarna kommer med jämna mellanrum.


Vad roligt! Kul att ni är så duktiga båda två! :) Har hon också flera hästar? Blogg där också kanske?
:D
Tack så jättemycket!:) Ja, hon har min ”gamla” storhäst Picasso som hon har tävlat tom 1,30. Nej hon har ingen blogg.


Picasso


ggrattisgrattis! bra jobbat ::)) är han en d ponny ?
Japp, Tin-Tin är en D-ponny.

Grattis till dom!
Föresten hade du en d-ponny som hette Lizzette?
Nej det har jag inte haft. Dock så har Mikaela (som har den här bloggen) haft en ponny som heter det.


Min kompis sålde sin D-ponny typ i våras. Den hette Tin-tin. Jag är ganska säker på att det är han. köpte ni honom utav någon rån jönköpings hållet? Jättefin ponny! om det är den ponnyn jag tror så har han blivit superfin!!
Mvh Tilda
Ja vi köpte honom i de trakterna så det är han. Håller med dig om att han är jättefin. :)


Hej!
Ska börja med att säga att du är en superbra gästbloggare och att din syster var jääteduktig! :D
Jag var också på skogslotten. Jag är inte van vid att vara ute på tävlingar, så skulle därför vilja höra vad du tycker om deras tävling?
Är den bra?
Positivt + negativt med den? :)
Hoppas på svar i bloggen.
Ett tips är också bästa + sämsta tävlingsplats ;)
Kram :)
Tack så mycket! :D Jag tycker Skogslottens  tävlingar är väldigt välorganiserade och bra.


hej!
grattis till vinsten i falsterbo!!=)
en liten fråga.... hur mycket köppte ni piggy för???
vet du något bra försäljnings stall någon stans i världen???=) kram
Tack! Vill inte skriva några priser här på bloggen. Nej det vet jag tyvärr inte.


Kan du inte skriva stammen + när de är födda?
=) Nyfiken
Miss Candy, f 2002 e. Cardento-Maximus
Gauss, f 2001 e. Cardento-Diamonds are Trumphs
Mr Cool, f 2006 e. Uskudar des Malais-Cardento
Beaulando, f 2001 e. Sire Major de la cour-Saygon
Qulan, f 2006 e. Quantum-Corrado


vad tråkigt att du bara bloggar runt en gång om dagen :( kom igen lite mer hinner du allt med !:)

annars tkr jag att du sköter bloggen bra :d JÄTTE FINA HÄSTAR
Kände att jag tvungen att svara på det här. Tyvärr hinner jag inte uppdatera mer eftersom jag går i skolan på dagarna och sedan har jag fem stycken hästar att ta hand om plus lite annan fritid. Detta innebär att inläggen kommer på kvällarna.
 Tack så mycket! :)


Fin häst, men har lite svårt för att köpa en häst som kallas klumpen. Det klingar inte så bra i mina öron. :) Hur kommer det sig att han kallas så? Mvh A
Jag tyckte det var ett gulligt namn eftersom han är så stor.


Hej! Lite frågor... Ska du rida SM till helgen? Mikalea är ju anmäld dit såg jag, varför valde de att åka bort när det är SM? Kanske inte du kan svara på iof... Tycker det är kanonroligt att läsa om dig och dina hästar!
Nej det ska jag inte. Har inte kvalat med någon, eller bara med Picasso som min lillasyster har fått ta över honom nu. Vad kul att du tycker det!!


Skulle inte Mikaela vara med yrsm?
Ja det ska hon.


vad går du för gymnasiom och vad kan du bli då?
John Bauergymnsaiet heter det. Jag går samhäll-idrott så jag kan bli i princip vad som helst. ;)


DAGENS RIDPASS DEL 2

Cooling är helt otrolig! Vi har inte lasttränat honom en enda gång sedan i somras när vi köpte honom. Idag när vi skulle åka till rihuset så tog vi lastbilen vilket innebar att det var första gången han skulle få åka i den, och han går RAKT in. Han har ett sådant kanonpsyke, har aldrig haft en sådan cool häst tidigare. Hoppningen gick väldigt bra, han är jättepigg och positiv till allt. Trodde faktiskt att han skulle vara lite mer spänd men han travade, galopperade och hoppade runt utan problem.

Tyvärr så har jag ingen film. Vi har köpt en ny filmkamera och det fungerar inte att föra över filmerna från kameran till datorn. :( Ibland blir jag verkligen trött på tekniska prylar!

När jag kom hem red jag Klumpen på klubbens ridbanor.


I ridhuset..


I lastbilen..


DAGENS RIDPASS DEL 1

Jag är ledig från skolan varje onsdag vilket är superskönt för då hinner man med så mkt. Började med att rida Qulan vilket gick bra, fast idag fungerade i svängningen helt, haha:p Efter var vi i ridhus med Missan och hoppade lite. Det gick kanon. Herregud vad hon kan hoppa! Nu ska vi snart åka iväg med Cooling också sen ska jag rida Klumpen. Bloggar mer ikväll.


Missan, förra vintern när det var lite mindre snö.


KLUMPEN

Såg att det var en del som undrade vart man kunde hitta en annons på Klumpen och pris mm. Annonsen finns på HästNet, http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=329009
DAGENS RIDPASS

Idag åkte vi till ett ridhus för att hoppa lite med Gusten och Picasso eftersom de ska tävla i helgen. Vi satte upp en trekombination (räcke, räcke, oxer) med ett språng mellan A och B, och två språng mellan B och C. Det satt även uppe en annan linje med 14 meter emellan (räcke, oxer). Med Gusten behöver jag träna just trekombination och distanser för han får lätt lite trångt då han hoppar ganska långt. Idag hopppade han verkligen jättefint och backade av när han märkte att han fick det kort.

Jag har även ridit Missan och Cooling ute i det härliga vädret.


MÅL 2010

Tänkte skriva lite om vad jag har för mål med mina hästar inför kommande år.

Jag är den typen som inte vill sätta upp för höga mål då jag vill känna att jag kan uppnå dem. Jag sätter hellre upp nya mål allteftersom och man vet ju dessutom aldrig vad som händer under årets gång. När man rider upp en häst i klasserna måste man räkna med att gå ner lite i klasserna emellanåt eller hoppa lite lägre klasser en tid.
 

Här är iaf de mål jag har med mina hästar just nu och vilka jag hade inför 2009.


Miss Candy
Vi red vår första tävling tillsammans i mars förra året, en 1 meter. Vi har inte kunnat gå upp i klasserna för fort med henne för hon har överhoppat sig en del men det har blivit bättre nu. Inför 2009 hade jag som mål rida 1,20 med bra resultat vilket vi gjorde. I augusti debuterade vi dessutom 1,25 och var felfria.

 • Få henne mer stadig i munnen emellan hindrena
 • Rida henne med lite mer tryck
 • Starta fler 1,30 med bra resultat och kvala till 1,40

Som det känns nu så är dessa mål rimliga och det känns som att vi kommer kunna uppnå dem. Sen ska man ju ha med i planeringen att det är djur och inga maskiner vi har att göra med. Man vet ju aldrig vad som händer men kapaciteten hos henne finns.


Missan, första dagen hemma hos oss.

Gauss
Gusten köpte vi i november 2008 och han gick sin livs första tävling i januari 2009 (90 cm-1 meter). Under förra året gick han 1,30 med placeringar och startade 1,35 så det var långt över förväntan. Egentligen hade jag inte satt upp några speciella mål inför 2009 utan det var först och främst att rida 1,20 och eventuellt kunna rida några 1,30.

2010

 • Gusten är lite som en ål i kroppen så jag skulle vilja få honom mer ”stabil”
 • Få fler nollor i 1,30
 • Starta några 1,40


HAHA.. Gusten in action

Mr Cool

Cooling köpte vi i somras och då var han bara tre år så under hösten har jag bara ridit och hoppat honom en del hemma. Han gick en Clear Round-hoppning hemma i slutet av sommaren och hoppade då 40 cm.

2010

 • Tävlingsdebutera ganska snart, 90 cm
   
 • Rida 90 cm och 1 meter under året med bra resultat


Cooling

Qulan

Jag har endast haft henne sedan i november och hon hade då endast gått på lösdrift. Just nu håller jag på att rida in henne så det är ganska svårt att sätta upp några direkta mål eftersom hon är så kort kommen i utbildningen.  Tänkte dock sätta upp ett mål som jag hoppas vi kommer kunna uppnå. :)

2010

 •        Starta 90 cm och eventuellt 1 meter senare under året


Qulan

Beaulando

Inför 2009 hade jag inga direkta mål med Klumpen utan det kändes som att jag tog allting lite som det kom. Vi red 1,35 med plac och startade 1,40 med bra resultat. Nu är han till salu så därför känns det svårt att sätta upp några mål inför det här året men blir han kvar så vill jag rida 1,40 med så bra resultat som möjligt.

Det är ingen som söker en fin häst? ;)


Klumpen


DAGENS RIDPASS

Har inte uppdaterat er med "Dagens ridpass" varje dag men tänkte göra det nu.. :p

Måste börja med att skryta lite över Qulan som har blivit väldigt duktig. Både igår och idag har jag varit på ridklubbens banor och ridit. När vi kom dit igår trodde jag aldrig att jag skulle kunna hoppa upp på henne för hon var mer uppe i luften än på marken. Efter att ha longerat ett tag lugnade hon ner sig så vi har kunnat trava runt där två dagar i rad nu. :D Ett jätte stort framsteg känns det som då den banan är mycket större än den vi har hemma. 
Efter att ha ridit henne fick Klumpen, Gusten och Missan gå varsitt pass på grusvägen. Alla var väldigt pigga och glada. Både Missan och Gusten hoppade runt som kängurur i början, vet inte om det är någon Cardento-gen?! haha.

Cooling var också duktig idag. Han fick bli riden på banan och han tyckte det var jätte kul. Hur pigg och fin som helst.

Cooling

BÄSTA/VÄRSTA HÄSTMINNET

Ett av mina värsta hästminnen är ifrån SM i Vellinge 2008. Jag och mamma åkte ner till Skåne tillsammans med ett par kompisar i deras lastbil. Jag hade med mig Picasso och Klumpen och min kompis hade också med sig två hästar. Jag var verkligen jätteladdad för det hade gått väldigt bra för mig med båda två tidigare under året.


När vi hade varit där i ca 20 minuter händer något som INTE får hända. Jag är i stallet för att ge hästarna mat. Picasso står och hänger ut huvudet ur boxen och ”lyckas” fastna med näsborren i en sån här träns/grimhängare. Hela näsan hänger därmed i två delar och det i princip sprutar blod. Jag får fullständigt panik, det var ju inte vad man hade räknat med precis. När mamma och Anita (mamman till de vi åkte med) ska åka iväg med lastbilen är det punktering på den! Efter lite letande lyckas de få tag i en transport och bil och åker in till Jägersro för att sy ihop alltsammans.


Detta blev verkligen inget lyckat mästerskap!


Ett annat roligare och trevligare minne började egentligen år 2005. Jag och min familj sitter på läktaren vid Falsterbo Horse Show och kollar på ponny Grand Prixen. Precis innan mammas telefon ringer så har jag sagt att ”här ska jag rida med den D-ponny vi köper”. Det är ett par kompisar till oss som undrar om vi vill följa med ner till Belgien och Holland för att kolla på ponnyer. Vi hade letat efter en ny ponny i ca 8 månader utan att hitta någon som passade.

Tre dagar senare åker vi till Holland och är där nere i tre-fyra dagar. Den sista dagen hittar vi Parisienne. Nästan exakt två år senare vinner jag och ”Piggy” ponnyhoppningen i Falsterbo. Det var som en dröm som slagit in!Har ni några mer förslag på något bästa/värsta, sämsta jag skulle kunna skriva om? :)


TÄVLING

Var som sagt på ponnytävling med lillasyster idag. Agnes och Tin-Tin var VÄLDIGT duktiga båda två och lyckades vinna både Lätt. A och MSV.B. Det var dessutom Tin-Tins andra start i medelsvår så det var extra kul!

Jag tycker nästan det är nervösare att stå brevid och kolla när Agnes rider än när det är jag själv som hoppar. Man kan ju inte påverka någonting vilket är lite småjobbigt. :pAgnes och Tin-Tin innan första klassen


Efter vinsten i MSV.B


DAGEN

Har ridit klart för idag. Cooling och Klumpen fick gå varsitt pass i skogen och Qulan blev riden på banan. Ska snart åka till Skogslotten på ponnytävling, min lillasyster Agnes ska var med och tävla på sin ponny. :)


Tin-Tin 

HISS OCH DISS

Hiss
- Tävlingssäsongen är i full gång!

- Alla hästarna känns super i ridningen.- Tävling nästa helg. :D

- Alla fina kommentarer jag fått av er läsare, TACK! :D

Diss
- SNÖN!! Usch vad jag är trött på den nu. Kan den inte bara ta och försvinna?- Att vi inte har något ridhus som ligger lite närmare där vi bor.

- Snösulorna gör att skorna lättare trampas av (iaf på mina hästar som far runt lite i hagarna).


HÄR BOR JAG

Har varit ute och plåtat lite idag eftersom det var en del som ville se hur jag bor.


En del av huset


Stallet


Uteboxarna


Stallet


Stallet


Sadelkammaren


Sadelkammaren


Sadelkammaren


Lastbilen


TransportenNAMNFÖRSLAG

Tänkte be er läsare om lite hjälp. :)

Det är som så att Qulan inte har något namn utan vi ska få döpa henne själva. Jag som alltid har velat döpa en häst och haft tusen olika tänkbara hästnamn har nu inte ett enda. Helst skulle jag vilja att hennes namn börjar på bokstaven men andra förslag är självklart välkomna. Hon är e. Quantum-Corrado-Lord så någon sorts anknytning till det kanske? 

Lägger in några bilder som skulle kunna vara till lite hjälp. Film finns även i ett tidigare inlägg.
FRÅGESTUND

Tänkte ha en liten frågestund. Så varsågoda att fråga något ni vill veta (hästrelaterat). :) 

Här nedan är svar på några frågor ni ställt.

Vad har du för snygg kavaj på ponnybilderna??
Det är en Shires-kavaj. Tyvärr är den för liten nu och jag har inte hittat några liknande heller. :(

vet du om romario står på tjörn nu? :)
Vi sålde honom iaf till Tjörn men vet inte om han bor kvar där.

"Vi köpte henne i Skåne men hon hade endast varit i Sverige några dagar då. Hon är importerad från Tyskland."
Får man lov att fråga vem/vilka du köpte henne av? Var det privatperson, näringsidkare eller ett företag/försäljningsstall? =)
Vi köpte henne av en privatperson.

den första var överlägset min favorit! men hur stor är den Beaulando? ser enorm ut haha!
Haha, han är inte så liten, ca 178 cm.

vilken skola går du sam-idrott på?
om det är den här jaun bauer eller hur det stavas, är den skolan bra? :)
Ja jag går på John Bauer. Jag tycker att skolan är bra eftersom jag får så mycket tid till att rida.  

Varför rider du på andras banor när du har en egen? :) Eller du hade väll en? :P
För att det blir lite mer variation både för mig och hästarna. När jag ändå har den möjligheten så känns det onödigt att bara sitta och rida på vår här hemma.

Bor du nära stallet?
Skaffa egen blogg sen!! :)
Ja. Väldigt nära, ca 10 meter. Vad kul att du tycker jag ska göra det. :)

hur red du qulan? tips på övningar för en outbildad häst?:D
Jag skrittade och travade på vår bana hemma. Eftersom hon är så pass lite riden så kräver jag inte så mycket utan huvudsaken är att hon tänker framåt hela tiden. Har man möjlighet att rida i skogen så tror jag det är väldigt bra då de kan få mer framåtbjudning där än på en ridbana/i ett ridhus.

var ÄR mikaela? ;D
Hon är på semester men hon får berätta vart när hon kommit hem.


DAGENS RIDPASS

Red Cooling på min grannes bana idag. Han gick jättebra men var lite spänd i början då det ligger ett stort hönshus utmed långsidan. Det finns ingen häst som är så otroligt glad och positiv som honom, han gör alltid sitt bästa! Även Klumpen fick gå ett ridpass där. Han gick superbra, var jätte pigg och hur mjuk och fin som helst. :)Både Missan och Gusten fick bli ridna på ridklubbens banor och båda två gick väldigt bra.Avslutade med att longera och rida Qulan. Hon är så duktig min lilla bebis. Jättesnäll trots att hon inte alls är mycket riden (ca 6 gånger själv).Alla hästarna har skött sig super helt enkelt! ;D

FILMER

Här kommer några videos på hästarna jag har nu.Har ni fått någon favorit? ;)

FRÅGOR & SVAR

Har fått in lite frågor som jag tänkte svara på. Vissa var ganska snarlika så jag tog inte med alla.

Hej!
Insåg just att du och jag måste ha tävlat mycket emot varandra då jag kände igen namnen på många av dina ponnysar :) Mulleman t.ex, en ponny jag aldrig kommer glömma! Ville bara flika in och säga hej, vi är ju trots allt gamla tävlingsrivaler ;)
Hej! Kul att höra från gamla "tävlingsrivaler". Hittade tyvärr ingen bild på Mulle men skulle kunna lägga in en på honom vid ett senare tillfälle. :)

hej! vad kul. var det du som vann falsterbo ponny grand prix för typ två år sen?
Hej! Ja, det var det. :)

kuligt! du har ingen egen blogg i vanliga fall...?:)
Nej, det har jag inte så det här är debut för mig:p

hej! vet inte om du kan svara på min fråga men företaget om mickaela drev/driver ( där hon säljer hjälmar för bra pris och så) har den någon hemsida eller så??
tacksam för svar
Jag har ingen aning faktiskt.

Kan du inte göra ett inlägg om ponnyn på bilden???
Jo det skulle jag kanske kunna göra lite senare.

Hej! kul att du gästbloggar ett tag. Jag tänkte höra en sak med dig som jag vet är svår att svara på men jag tävlar i hoppning och ska sälja min häst nu för att sedan köpa en som jag kan klättra lite mer med i klasserna.

Så frågan är :
Vad tycker du ungefär är en rimligt pris på en häst som jag så småning om (ganska snart) ska kunna tävla 1.40 på?

Tack!
Hej, vad kul att du tycker det. Ja det var en ganska svår fråga för det beror ju helt och hållet hur mycket du vill att hästen ska ha gjort. Räcker det att den har tävlat lägre klasser och att man ser att den kan hoppa eller vill du att den ska ha tävlat t.ex. 1,30 redan? Priser är verkligen något jag kan sitta och fundera över för de varierar så mycket från häst till häst. Man kan se hästar på annons som i princip har gjort lika mycket men med en prisskillnad på 100 000. Så tycker det är jättesvårt att svara på den här frågan:p

ååh romario var han skimmel ? <3
Ja det var han. Vet du något om honom? :) Du kan se en bild nedanför på mig och Romario från div II, 2000.

Hej! Spännande med en ny bloggerska ett tag :)
Har du någon bild på Piggelin ? har varit medryttare på en B-ponny med samma namn :)
Hej. Här nedan finns en bild på honom.Oj vad många fina hästar och ponnyer du verkar ha/ ha haft... Visst står Parsienne i Norrbotten nu? Om det nu är samma ponny?
MVH / Erica
Tack så mycket! Ja det gör hon.

Åhh, jag känner igen Qulan.
vad kommer hon ifrån? :)
Vi köpte henne i Skåne men hon hade endast varit i Sverige några dagar då. Hon är importerad från Tyskland.


hur i sjutton har du hunnit allt detta :p går du inte i skola i lkpg? går själv där och usch vilken tid det tar att komma hem.
Ja jag går i skolan i Linköping men jag går sam-idrott så jag har två eftermiddagar i veckan då jag ska utöva min idrott.


Hej, jag har en litet problem som jag tänkta att du kanske skulle kunna hjälpa mig lite med.
Jag har en d-ponny som är väldigt pigg, och ibland stark. Extra stark blir han när jag rider ut. Och väldigt ofta biter han sig fast i bettet och bara springer! I full fart. Jag har inte så mycket att säga till om, om man säger så. Men jag tänkte om du kanske hade några tips? (har provat flera olika bett)
Tack på för hand!
Hej! Försök att sysselsätt din häst när du rider ut så att han hela tiden har något att tänka på, exempelvis, öppna, sluta. Man glömmer många gånger att man kan göra en halt, skänkelvikning eller framdels/bakdelsvändning. Rid inte bara rakt fram utan använd din fantasi så mycket som möjligt för i skogen finns det mycket att ta hjälp av, t.ex. träd att rida slalom runt.


DAGENS RIDPASS

Tänkte göra som Mikaela idag och skriva om dagens ridpass så ni fortfarande känner er ”hemma” här på bloggen.

Idag har jag ridit alla hästarna. Började med att rida Cooling runt vår grannes slinga. Det är verkligen superbra att rida där för det är uppskottat och allt! Han var väldigt pigg och verkade tycka det var jättekul. Sedan red jag både Missan och Gusten på en ridklubbs banor alldeles där vi bor. Även de banorna är uppskottade, liksom våran här hemma, vilket underlättar i det här vädret. Provade rida Missan på ett tvådelat bett med fasta bettringar och remontgrimma. Hon har en tendens till att bli lite ”dragig” när man saktar av men idag gick hon jätte bra, framförallt på slutet:) Vet inte om det berodde på bettet och nosgrimman eller om hon helt enkelt hade en bra dag, haha. Får prova det några fler gånger och se hur det känns. Gusten gick också kanon! :)

Efter det red jag Klumpen på samma slinga som jag ridit Cooling på. Han var verkligen i sitt esse, lite fjollig av sig. När vi köpte honom var han lite avtrubbad i blicken och man fick knappt kontakt med honom. Han ville inte äta varken äpple eller morot och brydde sig inte om någonting. Det har det blivit ändring på. Nu är han väldigt personlig och mycket mer uppmärksam och vaken när man rider honom.

Jag har även longerat Qulan och hon var jätte duktig och avslappnad. Hon är väldigt rolig att longera för hon är så otroligt uppmärksam och lyssnar verkligen på minsta lilla vink.


HÄSTAR GENOM TIDERNA

Jag var fem år när vi köpte vår allra första ponny Charlies Annie. Hon var endast fyra år och var i princip bara inriden så hon var ganska tuff för mig och mina systrar i början. Bl.a. så hann jag med att bryta nyckelbenet när jag ramlade av för att hon bockade. Så småningom hoppade vi Lätt B innan vi sålde henne. När jag var sju fick jag en lite mer rutinerad ponny som hette Piggelin II. Det var med honom jag gjorde min tävlingsdebut och jag lärde mig otroligt mycket på honom. Vi startade två stycken SM i fälttävlan och lyckades tom komma tvåa år 2002 och vann även Lag-SM samma år.

Jag har även haft fem andra B-ponnyer, Romario, Batman, Mulleman, Chanel Surprice och Gold Fever. Av dessa ponnyer så var Gold Fever den ponny jag red högst klasser på. Han var en problempony när vi köpte honom då han hittade på lite alla möjliga konstigheter. Han gick så småningom SM i hoppning med både mig och min lillasyster. Även med honom red jag lite fälttävlan.

Min första C-ponny hette Dollar Girl och var sex år när vi köpte henne. Detta var år 2002, i samma veva som vi sålde ”Pigge”. Dollar och jag red upp till MSV.A och startade SM. Hon var en väldigt het ponny när man red men världens coolaste i all hantering, en perfekt ponny helt enkelt;)Tequila Rose
hette min andra C-ponny som jag hade samtidigt som Dollar. Hon hade inte tävlat något innan vi köpte henne men även med henne startade jag MSV.A. Tyvärr fick vi ta bort henne efter att vi upptäckt att hon hade en systa i hoven:(

När vi sålde Dollar, år 2005, så åkte jag och min mamma till Holland och köpte Parisienne. Vi hade letat efter ponny ganska länge här i Sverige men inte hittat någon som passade. ”Piggy” hade tävlat Lätt A i Holland så jag var överlycklig att äntligen ha fått en ponny som jag kunde ut och tävla lite högre på ganska direkt. Det är med Piggy som jag haft mina största framgångar. I början när jag tävlade henne red jag även en superfin C-ponny vid namn Kildavin For Real. Vi hade köpt honom till min lillasyster men jag tävlade honom upp till SM innan hon tog över honom igen.

Ungefär samtidigt som vi köpte Piggy så lyckades vi även hitta Pablo Picasso B (Picasso). Vi var iväg och tävlade och skulle kolla på ponnyer på ett försäljningsstall när Picasso stod där. Han var så fruktansvärt söt och hoppade runt med mig trots att han inte hade några muskler så vi var helt enkelt tvungna att köpa honom:p Picasso har jag startat tom 1,45 på men nu har min lillasyster tagit över honom.

Min andra storhäst hette Calle (e. Baloubet du Rouet) och var fem år när vi köpte honom. Vi tävlade 1,10 innan han såldes. Under sommaren 2007 köpte vi en helt fantastisk ponny, Nevada, vi startade vår första tävling, Lätt D, i juli och mindre än ett år senare gick hon MSV.A. Under hösten köpte vi då 6-åriga Beaulando, även kallad Klumpen. Han har jag kvar nu och vi har tävlat 1,40.

Under 2008 tävlade både jag och min lillasyster Nielands Ferona upp till MSV.B med placering. I november samma år hittade jag och mamma Gauss i Smålandsskogarna. ”Gusten” är e. Cardento-Diamonds are Trumphs och hade endast varit hemifrån uppfödaren en enda gång trots att han var sju år. Nu har han startat 1,35 och har placeringar i 1,30. Han är en väldigt speciell herre men har väldigt lätt för att hoppa och tävla är det bästa han vet. För ungefär ett år sedan köpte vi vår andra Cardento-avkomma, Miss Candy. Vi debuterade 1,30 igår och det gick väldigt bra.


Jag har dessutom två bebisar, Mr Cool och ”Qulan”. Båda är fyra år och ”Cooling köpte vi i somras och han lever verkligen upp till sitt namn. Han är e. Uskudar des Malais och Miss Candy (Missan) är hans mamma. Vi är så otroligt förtjusta i henne så när vi började fundera på att köpa en unghäst så tyckte vi det skulle var jätte kul att ha hennes avkomma, och så blev det:)

I november köpte vi Qulan, e Quantum-Corrado I. Hon var inte inriden utan hade bara gått på lösdrift. Nu håller vi på att rida in henne nu vilket går bra. Än så länge iaf.. ;)Så som det är nu har jag alltså Klumpen, Gusten, Missan, Cooling och Qulan.
Det blev ingen kort presentation det här men nu har ni fått en liten inblick i min ”hästhistoria”;)


HEJ!

Som Mikaela skrev igår så kommer jag, Julia Johansson, sköta bloggandet en kortare tid framöver. Måste säga att det känns lite pirrigt, jag är ju van att gå in och läsa vad hon har skrivit men nu är det jag som sitter vid tangenterna:p

Jag har tidigare gjort ett gästinlägg här men för er som inte har läst det så är jag 18 år och kommer från Mjölby i Östergötland. Just nu har jag fem stycken hästar, två 9-åringar, en 8-åring och två som är fyra.

Hoppas ni står ut med mig tills Mikaela kommer hem och ni får jätte gärna komma med förslag vad ni vill att jag ska skriva om!:)


RSS 2.0