Hemma

Båda hästarna jag provade var superfina, verkligen, men på lite olika sätt. Gillade iaf båda! :) Vill inte skriva mer än så, har ju sagt förut varför...

Det blev jättesent, så vi hann inte åka till årsmötet. Dock så vann jag tydligen storhästchapionatet för i år (den som har mest championatspoäng i klubben) och kom trea med Nocke på ponny. Kul :D

Roligt att de flesta verkar gilla designen föresten :D Ser den ut såhär för er också? Om den inte gör det så kan ni väl säga till. Ibland när jag ändrat min design så har den nämligen sett konstig ut på vissa datorer :(


Nu åker vi iväg...

... och provrider två hästar. Roligt! Hoppas på att någon av dom känns rätt för mig. Det är så mycket som ska stämma, så det är så himla svårt tycker jag!

Bild från när jag provred Ture:


Ikväll ska jag på årsmöte för ridklubben, så kommer inte komma hem förrän sent ikväll. Blir kanske någon mobilblogg innan dess...

Ny design

Vad tycker ni? Har lite småsaker kvar att ändra, men den är i stort sett klar :)


Dagens ridpass

Usch vad blogg.se har krånglat idag! Ett tag kunde jag inte logga in på min egen blogg alls, och det har inte gått att kommentera eller få kommentarer på flera timmar :( Men nu verkar det funka igen iaf!

Aja, jag och mamma var iaf ute på en uteritt med hästarna idag. Det gick helt ok, även fast dom var lite fjantiga ibland, rädda för massa saker :p


Pust

Nu har jag precis kommit in från en springtur. Gud, det är verkligen inte roligt att springa tycker jag! Idag sprang jag i skogen på en stig med massa snö, så det var extra jobbigt. Aja, nu är det gjort iaf!

Såhär känns det att hoppa Ture

Filmar samtidigt som vi hoppar ett språng på 130.Så, nu vet ni hur det känns att hoppa Ture, haha! Eller hur ser hindrena låga ut när man sitter så högt upp? Det är en klar fördel med att ha en stor häst ;D
´

-Trevliga hästar, men är det inte svårt att rida två helt olika? Zazou är ju betydligt mer framåt mindre och känsligare. Ture mer säker och lugn ? Omställningen mellan dessa borde varit väldigt stor främst i början, hur anpassade du dig?

Svar: Tack så mycket! Alltså, förut när jag red ponny, och även i början när jag hade Ture och Bacchuz samtidigt, så hade jag väldigt svårt för att ställa om mig. När jag började rida en ny häst började det ofta gå sämre med den gamla ett tag, för jag anpassade enbart min ridning till den nya. Men sen lärde jag mig att ställa om ganska bra beroende på vilken häst jag red på.

Nu har jag inte riktigt haft det problemet. Tror helt enkelt att jag har fått mer erfarenhet genom att ha ridit så många olika hästar, så nu sker omställningen automatiskt. När jag sitter upp på en häst försöker jag lyssna så mycket jag kan på den, och sedan ställa om mig så mycket jag kan så att det passar. Självklart har jag grunden i min ridning kvar, men jag rider ju egentligen inte Ture och Zazou likadant.

Jag tror därför att det är väldigt nyttigt att i tidig ålder rida många olika hästar. Man kan kanske byta häst med sina kompisar någon gång eller nåt sånt. Att rida olika hästar är nog en av de mest utvecklande sakerna man kan göra för sin ridning. Jag själv har märkt att jag genom att rida andras hästar även rider mina egna hästar bättre.

Faktum är att jag tycker det här är ganska intressant. Det är ju mycket diskussioner kring detta när man ska köpa en ny häst. Ska man köpa en häst som är så lik som möjligt till dom man är vana vid, eller ska man köpa en lite annorlunda häst så man lär sig rida många olika typer av hästar? Min teori är att när man är liten borde försöka ha lite olika typer av hästar för att hitta vilken typ man passar bäst med, och sedan när man är lite äldre och mer rutinerad fösöka hålla sig så gott som möjligt till just den typen. Om man kollar på tex Malin Baryards hästar så är ju alla lite samma typ - ganska smäckra och pigga. Hon väljer ju medvetet bara den sorters hästar för att hon vet att det är med dom hon passar bäst ihop.

Nu har det blivit så att jag har ganska olika typer på dom hästarna jag har nu. Men jag trivs väldigt bra med båda, och det är ju trots allt det viktigaste!
Dagens ridpass

Var som sagt iväg med Ture och Zazou till ridhuset och hoppade.

Ture kändes lite tung och loj i början, men sen i slutet kändes han superfin! Första rundan ligger på 130, den andra på 140, och sedan 150. Han hoppade helt klart bäst på 150-rundan! Kändes bra inför tävlingen nästa helg faktiskt. Ska dock försöka komma iväg en gång till nästa vecka och hoppa lite.


Såg nu att sista språnget inte kom med?! Gud vad dåligt! Det var typ det som kändes bäst också :p


Även Zazou skötte sig super! Började med att hoppa lite studs, vilket jag aldrig gjort på henne. Men hon hoppade igenom så snällt, väldigt snabb i benen var hon. Hade tagit fram lite tittiga hinder, men hon brydde sig absolut ingenting! Skönt, hon har ju haft lite tendenser till att vara tittig förut. Kom lite nära några gånger, och även då märke man hur snabb hon är i benen. Lite skillnad mot Ture när allt går i slowmotion, haha.

I slutet höjde vi upp till 120, och då började sprången komma fram. Sista språnget på oxern kändes verkligen jättebra, det känns som om hon har så lätt för sig!


Hemma från ridhuset

Håller på att ladda upp filmerna. Båda hästarna var superfina, verkligen! Dom hoppade jättebra!

Hade tänkt ta med och prova teknikskydden på Ture, men glömde tyvärr dom. Fast faktum är att till och med han öppnade upp lite nåt språng, utan skydd :)

Haha det här var ju snyggt också :p


Skriver mer om ridpasset i nästa inlägg!

Halloj :)

Nu är jag hemma igen. Eller kom hem igår, men då orkade jag inte gå in här. 

Snart ska jag och mamma åka till ridhuset med hästarna. Måste verkligen hoppa! Hamre är ju nästa helg, och jag och Ture har knappt hoppat något alls sen vintervilan. Känns inte alls som om vi är så väl förberedda som jag skulle vilja att vi var. Så vi får se hur det går på tävlingen, kan bli så att jag byter till lägre klasser än vad jag har anmält till. Grejen är att det är den enda tävlingen jag kommer hoppa innan inomhus SM, så jag skulle vilja hoppa ungefär dom klasserna.


Förra inomhus SM i Umeå


Haha

Ursäkta mina kompisar, dom är lite konstiga :p Dom snodde min dator haha! Det stämmer iaf det dom skriver, jag kommer tyvärr inte kunna uppdatera mer förrän imorrn kväll :(


Haha en rolig bild jag hittade i arkivet :p

Gästinlägg!!!! :D:D:D:D:D:D

Nu ska Mickis iväg och ha kuuuul på Galaxy därför blir det inget bloggande ikväll tills imorgon kväll! Vi ville så gärna visa hur rolig hon kan vara! (fast hon vet inte om det än)

Ha det bäst!!! /Angelica och Jossan :D:D:D:D

FAVORIT...

...SCHABRAK

Mina favorittävlingsschabrak är i nulägate helt klart RG schabraken. Dom är så himla snygga! Sen finns det väldigt många färgkombinationer att välja emellan, så man kan liksom skapa sitt unika schabrak. Det är tråkigt när alla har lika dana tycker jag.


Även Anna Scarpati schabraken gillar jag. Dom är ju lite billigare också.


Hemma gillar jag bäst att rida med Lamicell schabraken. De har sådan himla bra passform, ligger bra, känns mjuka och sköna samt kostar inte en förmögenhet.


Dagens ridpass

Idag red jag Zazou på volten. Hade graman, vilket jag inte haft på ett bra tag nu, för att komma åt henne bättre i galoppen. Till skillnad från de flesta andra pass jag ridit var det just den gångarten jag inriktade mig på idag. Faktum är att hon var superfin! Var nog den rundaste och finaste galoppen vi lyckats med, och gramanen behövde inte ens vara spänd. Galopperade över lite bommar som låg framme. Vissa gånger rusade hon på lite, men sedan väntade hon jättebra. Hon verkar dock ha lite svårt för att komma nära, eller så är det jag som hållde kvar lite väl länge dom gångerna, för då fick hon inte riktigt med bakbenen. Men för övrigt var hon som sagt jättefin!


Inte från idag. Måste verkligen ta lite nya bilder snart!


Oki Doki ska säljas

Förhandlingarna var intensiva men lördag kväll lyckades den argentinska ryttaren José Larocca få iland köpet av Albert Zoers stjärnhäst Oki Doki.

Efter skada på Con Air som argentinaren tänkt till ryttar-VM sökte han efter en ersättare. Med hjälp av hans tränare Jos Lansink föll valet på Oki Doki som numera ska tävla under argentinsk flagg.

Källa: tidningenridsport.se

Åh, det som var ett av mina favorit-ekipage bland toppen! Tycker dom passade så himla bra ihop, och Oki Doki är så jäkla ball. Blir dock riktigt spännande att se honom med en annan ryttare, han ser ju inte alltid allt för lättriden ut.


Oki Dokis framtida ryttare Jose Larocca på den svenska hästen Son of Marco. Han har även köpt en svensk häst vid namn Svante som har senare red i VM i Aachen 2006. Argentinaren är nummer168 på den senaste världsrankningen.Larocca på sin tilltänkta VM-häst, som nu ska ersättas med Oki Doki på grund av en skada.


Shit vilken fin häst, Con Air! Och Larocca rider ju väldigt effektivt också. Dock har han ju en helt annan ridstil än Albert. Albert sitter så himla stilla och balanserat hela tiden. Som sagt, det blir väldigt spännane att se honom på Oki Doki!

Mitt nya schema
Böhöö :( Blir jobbigt att hinna med hästarna. Kommer säkert ha massa läxor också. Det här blir ingen rolig sista-termin... :( Tur att jag iaf kan vara hemma på fredagar!

Dagens ridpass

Red först Zazou på volten. Har inte ridit ordentligt där på typ 4 dagar, så i början gick det inte så bra. Jobbade mycket med att ställa henne samt rida i öppna och på volter. Efter ett tag släppte det lite och hon kändes fin. I galoppen gick det sådär, hon går i en alldeles för hög form fortfarande. Men i traven i slutet gick hon riktigt fint, sökte sig jättebra framåt neråt.

Efter det red jag även Ture på volten. Gud vad han är fin att rida alltså! Det märks verkligen skillnad från Zazou. Ture är så stadig och balanserad samt har verkligen koll på sig själv. Zazou flyger liksom runt och känns ganska vinglig och ostadig. Längtar efter den dagen då hon känns lika fin som Ture, då tror jag hon nästan kommer vara ännu trevligare att rida än honom. Hon har sådan härligt resning och mycket luftigare och spänstigare gångarter. Sen är hon otroligt mjuk i kroppen naturligt också. Tillbaka till Ture - han var som sagt superfin idag! Red ett ganska varierat ridpass, travade lite cavalettis, gjorde öppnor och slutor, någon liten galoppiruett, tempoväxlingar, galopp-skritt-galopp osv. I slutet tränade jag även lite bytesserier. Gick jättebra, lyckades med en långsida med byte i var tredje. Snart är han tillbaka där jag slutade träningen i höstas.
FAVORIT...

... SADEL

I nuläget har jag tre sadlar - en Prestige Golden Star, en Butet och en Equipe Performance (ni kan läsa mer om vad jag skrev om dom i somras HÄR). Vilken som är min favorit varierar lite, det är jämt mellan Buteten och Equipen. I nuläget är det dock Butet sadeln som ligger högst i rang, mycket på grund av att jag tycker man får så bra stöd av den samt att fästet är superbra. Equipen är lite mer platt hela den, även på kåporna, och det är inte riktigt lika bra fäste i skinnet. Men även den är väldigt bekväm tycker jag!


Min Butet-sadel

Vad vill ni jag ska svara på i nästa "favorit-inlägg"?


Ny kategori!

Ska skapa en ny kategori som jag ska kalla "Favorit..." Kan till exempel vara favorit märke, favorit toppryttare, favorit färg på hästar osv. Första inlägget kommer idag :)

-


Hej Mickis!
Jag har en fråga!
Om du var och tittade på en häst som du tyckte jätte mycket om som passade dig som handen i handsken och sedan fick veta att han var krubbitare skulle du vilja ha honom ändå då? Och tror du att det kan "smitta" på andra hästar? Tacksam för svar
.

Svar: Krubbitning är en beteendestörning som i grund och botten drabbar hästen om den inte får möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Väldigt få hästar krubbiter när de får gå i en tillräckligt stor hage med kompisar och sysselsättning ( t ex gräs).

Om man har tur kan det alltså gå att lindra, eller i vissa fall försvinna helt, när hästen byter miljö. Det här är dock väldigt svårt eftersom krubbitning är mycket beroendeframkallande. Det frigör endorfiner som får hästen att må bättre och hantera den situationen den en gång levt eller fortfarande lever i. Om hästen en gång börjat, så är det med andra ord väldigt svårt för den att sluta.

Om krubbitningen inte försvinner vid miljöbyte är ju ett "enkelt" sätt att lindra detta att sätta en sån här krubbitningsrem.

Eftersom krubbitning är en beteendestörnig så smittar det heller inte.

Jag har själv köpt en ponny som var krubbitare och har aldrig sett krubbitning som något större problem.  Om jag hittat en häst som passar mig "som handen in handsken", skulle jag alltså personligen inte se krubbitning som ett hinder för att köpa denna (om det inte är väldigt, väldigt allvarligt, då skulle jag nog tänka efter en gång extra).
Bacchuz

Många har haft lite frågor angående bacchuz. Det mesta om honom kan ni läsa i det här inlägget.

Vi tävlade iaf upp till 140 tillsammans (eller startade en 145 men då ramlade jag av så den gills nog inte :p Fast egentligen var jag supernöjd med den rundan. Hade bara 4 fel och endast en linje kvar då jag klantade mig så Bacchuz slängde sig på sidan av typ banans enklaste hinder, och jag fortsatte rakt fram ner på marken. Det var både min och bacchuz debut i 145, och jag tyckte det var sviiinhögt kommer jag ihåg! Om ni vill se film så finns det HÄR. Varsågoda att skratta, haha). Han var verkligen en underbar häst, och vi kom jättebra överrens! Faktiskt så var det med honom det gick som bäst på tävlingsbanorna den sommaren, Ture var inte ens i närheten av hans resultat. Även om det är jättesynd att jag inte kunde ha kvar honom så är jag jätteglad att jag fick ha honom de 2 månaderna som jag lånade honom. Jag lärde mig jättemycket på honom, verkligen! 
Dagens ridpass

Idag var Jossan här och hälsade på, skoj :D Vi red en liten runda i skogen, hon red Ture och jag red Zazou. Zazou var superfin! Även fast hon gick sist typ hela rundan, så lyssnade hon jättebra på mig och stressade inte upp sig. Dessutom hade hon världens härligaste galopp - det var ganska mycket snö, plus att vi galopperade i ett ganska högt tempo, så det gick snabbt men ändå var galoppen väldigt rund och luftig.
Sen måste jag bara skriva en sak till: Jag och Jossan var ute och sprang i morse! :O Typ 4 kilometer sprang vi. Känner mig väldigt duktig nu, har inte sprungit på år och dagar. Dessutom har vi bestämt att vi ska börja gymma en dag i veckan, och springa minst en dag. Känner att det kanske är dags att jag kommer i form också, inte bara hästarna. Ska skriva ut varje gång jag gör något av dom här, så om jag inte gör något måste ni tjata på mig!!! Är så himla dålig på att hålla igång sånt här.


:D


bloglovin


Gud va kul! :D Hoppas ni fortsätter följa min blogg :)


Sicken snygging va?!

Hahaha :p Ture från sommaren 2008!


Dagens ridpass

Red först ut en stund på Zazou. Hade hackamore idag med. Sen red jag typ en kvart på volten, red bara runt lite kravlöst i alla gångarter och hon kändes riktigt fin! Dock så tycker jag det är svårt att få hästen att jobba ordentligt i en korrekt form med hackamore. Det blir så lätt att hästen går där i en lite "falsk form", dvs att den går i en låg form i halsen, men egentligen inte jobbar ordentligt med bakkärran. Därför föredrar jag bara att ha hackamore när jag rider ut med syfte att konditionsträna eller bara ha en mysig, kravlös uteritt. Helt enkelt för att jag tycker det är "bekvämt" att rida med, och att hästen verkar tycka det är bekvämt att ha på sig. Iaf Zazou, Ture däremot gillar det alls.

Håller på att rensa datorn..

.. och hittade massa bilder och några filmer på Bacchuz som jag lånade under sommaren 2008. Han är så himla fin, önskar verkligen att jag hade kunnat ha kvar honom!


Kommer säkert fler bilder från min datorrensning snart :p

Favorit i repris


Är Ture inte söt? Faktum är att han börjat sträcka ut tungan oftare och oftare. Nästan varje dag ser jag honom stå sådär flera minuter. Undrar varför... Det ser lite roligt ut iaf, haha.

 


Dagens ridfpass

Kom precis in efter en härlig uteritt på Ture. Eftersom gårdagens pass mest utgjordes av kort galopp, galopperade jag mest i ett friskt tempo idag och riktigt lät honom sträcka ut.


Bild från i höstas

Sommarbilder

Hittade två härliga (dock väldigt osmickrande, men skitsamma) självporträtts-bilder på mig och Wembley från i somras.

"Kom Wembley, vi tar en bild på oss!"


"Nu gör vi nån konstig grimas!"Eller hur ser det verkligen ut som om han också försöker göra en grimas? Så himla söt!!! Saknar honom.

 


Dagens ridpass 2

Idag var jag med Ture och hoppade lite. Samtidigt hade jag lektion för en tjej i stallet. Det var jättekul, var faktiskt ganska bra att rida och hålla lektion samtidigt. Dels så kände man mer vad man borde göra för övningar, sen så kunde man visa alla övningar först. Dessutom kände man vad som var svårigheterna, och det var lättare att beskriva hur eleven skulle göra liksom.Ture kändes jättefin! Hoppade två räcken med 3 bommar emellan, ett räcke snett igenom och en oxer. I slutet tog jag oxern några gånger på först 130 och sen 140, han var inte i en bom. :) Känns verkligen som om vi behöver hoppa lite, snart ska jag liksom tävla. Hamre blir den första tävlingen, 5-7 februari tror jag den är.

 

Veckans övning - Studs

Kom på att jag helt kommit av mig med det är med veckans övning, men nu tänkte jag ta upp det igen! Veckans övning för denna vecka är studs.Studsar är bra gymnastik och muskelträning för hästen. De övar också upp hästens mentala och kroppsliga reaktioner - dessutom tycker hästarna oftast att det är väldigt roligt. För ryttaren är det ett jättebra sätt att träna balans och lätt sits.

Studsar kan byggas med olika hindertyper t.ex. kryss, räcke oxer, på raka eller böjda spår. För en stor häst är avståndet i en studs normalt ca 3,5 meter på rakt spår, för ponny något kortare. Sen kan man även länga eller korta studsen med syfte att stärka hästen på olika sätt.

Källa: Övningar och banor för hästhoppning

De förgående övningarna hittar ni HÄR.

Dagens ridpass

Red ut på Zazou. Provade hackamore faktiskt, hon verkade trivas ganska bra med det. Tycker det är skönt att växla lite, speciellt när jag rider ut.


-


Din blogg börjar bli tråkig :( dax med ngt upp piggande? :D


Svar: Jag håller med, faktiskt! :(

Jag har ju som sagt mycket skolarbete just nu, men efter den här veckan borde det bli lite bättre på den fronten iaf.. Då ska jag försöka bättra på uppdateringen!

Jag tycker i vilket fall som helst att ni ska skriva om vad just ni vill läsa om i framtiden, så att jag får lite inspiration. :) Det känns som om det kan behövas för tillfället..
´

Dagens ridpass 2

Blev en sen dag i stallet idag. Nu har jag iaf även ridit Zazou på volten. Stundtals var hon huuuur fin som helst! I högervarvet i traven är hon jättefin praktiskt taget hela tiden, men i vänstervarvet är det mer kvar att jobba med. Ställer ju dock inga större krav på henne i nuläget, mer än att hon ska gå i en stadig, låg form. I galoppen är det fortfarande ganska mycket tjafs,  men korta stunder känns hon riktigt fin även där. Och det känns som att dom stunderna i nuläget blir längre och längre för varje ridpass :)Dagens ridpass

Har precis kommit in från ett ridpass med Ture på volten. Kom hem sent från skolan, så nu måste jag äta, sen ska jag ut och rida Zazou också.

Pappa hade plogat volten, och det var mycket bättre att rida på! Nu var man liksom inte bara tvungen att följa spåren, utan man kunde göra volter osv. var man vill. Kanske inte låter så märkvärdigt, men det var superskönt haha!Kunde även rida snett igenom, så övade på lite galoppombyten på diagonalen. Gjorde tre byten med lite olika antal galoppsprång emellan - böt var femte, var fjärde och var tredje. Kändes att jag inte tränat på bytesserier på länge, men i slutet gick det bra!
Dagen ridpass

Red båda på volten. Först red jag Ture. Praktiskt taget hela passet inriktade jag mig på att, i motsats mot att få honom gå lång och låg som jag tränat mycket på på sista tiden, försöka få honom gå i en högre, kortare och mer öppen form. Igår när jag red ut och han hela tiden ville gå i en väldigt låg form samt var lite hängande i handen, kom jag nämligen att tänka på en sak dressyrtränaren i Portugal sade. Hon menade på att man ska rida hästen tvärt emot den form den vill gå i. Hästar är inte dumma, de gör det oftast så lätt som möjligt för sig, så det är då de verkligen får jobba!Zazou däremot som gärna går i en hög form, inriktade jag mig på att få så lång och låg som möjligt. Det kändes som att en liten palett ramlade ner idag, hon var riktigt fin, framförallt i höger varv! Travade och skrittade dock bara, kändes onödigt att försöka galoppera på det underlaget när hon var så himla avslappnad och fin. Imorgon ska pappa ploga volten, så förhoppningsvis blir det lite bättre då!

Snacka om fynd!

Har köpt ett nytt träns, tror inte ni kan gissa var. Jo, på ÖB! 59 spänn fick jag betala. Det kan man verkligen kalla fynd! Dock ingick ingen nosrem, så köpte en "flärp" på sharpman för 25 kr, och hittade en nosrem hemma i förrådet som jag satte på.

Eller hur är det väldigt likt Glen Gordon tränset jag har till Zazou?! (som kostar typ 1500-1600 tror jag)


De två bredvid varann:

Ganska patetiskt egentligen, att det till vänster kostade långt över 1000:- och det till höger ca 85:- bara pga märket. Såklart är det skillnad på läderkvalitéen, men ÖB tränset känns faktiskt helt ok i lädret det med! Ska byta ut pannbandet till något fint också, så kommer det bli supersnyggt!

Dagen ridpass

Idag fick jag sluta tidigt i skolan, så jag hann rida ut båda hästarna innan det blev mörkt. Red Ture en ganska lång runda, och han var superpigg! Han har dock börjat med en ny taktik när han är pigg - han viker in huvudet sen går han där och stänger av lite, blir liksom lite stark. Det blev dock bättre när jag gjorde lite sidförande hjälper och sånt.

Zazou fick gå en ganska kort runda, mest skritt och trav. Även hon var pigg, men hon kändes fin!

Det var väldens snöoväder när jag red Zazou, och då kom jag verkligen att tänka på hur mycket jagt läntar till sommaren!


Hemma igen!

Hann inte rida något idag, varken hos Julia eller här hemma. Hade iaf tänkt lägga in bilderna från det andra ridpasset igår! :)

Tre glada hästar


Julia och jagJag och Klumpen


Gusten och KlumpenJulia och jag

Agnes och Julia
Julia


Jag och JuliaUteritt i snön

Nu har vi ridit klart för idag! Vi red två ridpass, den första gången red jag Julias lillasyster Agnes 10-åriga d-ponny Tin-Tin. Julia red sin ena Cardento-avkomma Missan. Lite bilder:

Sen red jag Klumpen (som är till salu förresten, jättefin! ;) ), Julia red Gusten och Agnes red Picasso. Fler bilder från det kommer senare, för jag glömde sladden till min kamera :P

 


Bilder från Scandinavium

Hittade lite bilder på mig och Ture från Göteborg Horse Show på Julias dator :D

Åh vad jag vill rida där igen någon gång!

Mot mjölby!

Nu ska jag åka till Julia över helgen, det ska bli superkul! Ska försöka uppdatera lite ändå, jag lovar ;)
Dagens ridpass

Red ut på båda hästarna idag. Dom var väääldigt pigga båda två, men ändå kot rollerbara. Så det var två mysiga ridturer :)

Pest eller Kolera

säkerhetsväst - utan säkerhetsväst

skandinavium - globen

instoppat hår i hjälmen - utsläppt (Fast isf är tofs ett måste! Klarar absolut inte av att rida med helt utsläppt hår!)

kingsland - equiline

större variant på häst - nättare variant  (Stor och nätt gillar jag bäst ;))

hoppa inne - hoppa ute

Ridstövlar - skor och chaps

john whitaker - GPA

Malin Baryard - Meredith Michaels Beerbaum

Flyinge - Strömsholm

Hoppa en lägre klass och vinna - hoppa en högre klass med sämre resultat  (Beror på hur dåligt såklart)

Vanliga skydd - teknikskydd

Achenträns - Pullarträns

Tränsbett - Kandar

ridhus - ridbana

hoppsadel
- dressyrsadel

gräs - grus

meeting - endags tävling

ute box - inne box

transport - hästlastbil

unghäst- läromästare

Regional- Lokal

Lösdrift- Inte lösdrift

RG - Anna scarpati

halm - spån

vit häst - fux

kortklippt man - lång man

Vinter - sommar

Träna på bana - rida ut

Hööks - Horze

Pessoa - pelham

veredus-eskadron

sporrar - spö

anky van grunsven
- isabell werth

tävla ponny - tävla häst

dressyrsadel - barbacka (haha)

tredelat tränsbett - tvådelat

brun utrustning - svart utrustning

Pessoabett - Kimblewick

nätt häst - grövre häst

Tävla - Träna

Teori - Praktik

isabell
-skäck

pigg häst-lugn häst

körning-tömkörning

lindor-skydd

valack-hingst

Travsport - Galopp

arabiskt fullblod - engelskt fullblod

ryttarutrustning-hästutrustning

Nationellt - Internationellt

Rida för seger - Rida för att komma runt  (Fast rida för nolla tycker jag nog egentligen) 

Dyr märkesutrustning - Mer för pengarna

RGB-MMB

titta på en bra film-hästhoppning  (haha "fel" svar kanske :p)

Shutterfly - Butterfly flip

kingsland - pikeur

bädd - inte bädd (i boxen)

regional - nationell

helskodda - halvskodda (ridbyxor) (fast helst oskodda)

het häst - normal häst

sto - valack

hästgård - ''på en klubb'' (skulle gärna stå på en klubb med ridhus, bra tränare osv. Fast då skulle jag vilja bo väldigt nära!)

martingal - utan martingal, vid hoppning, på ture :P

liten häst - stor häst

svart kavaj - blå kavaj

Ni får gärna kopiera och lägga in listan på er egen blogg också om ni vill :)


Pest eller Kolera förslag

Ni en sån där lista där det hela tiden är två alternativ, så ska man välja ett? Hade tänkt att vi kunde skapa en sån hästlista som jag (och dom som vill såklart) kan.. hur säger man... svara på!? Så skriv gärna massa förslag (hästrelaterade förstår) på vad man kan ha med. Tex:

Schabrak eller vojlock
Hoppning eller dressyr
Ston eller vallacker

Ja ni fattar :p Ni har tills 23 på er, så svarar jag då :)


Dagens ridpass

Red först ut på Ture en sväng. Som vanligt när jag rider när det börjar bli mörkt, så såg han spöken överallt. Han var väldigt pigg också, gud vilken power han har i sig alltså! Det var iaf en rolig ridtur!

Sen tömkörde jag Zazou för första gången. Det gick faktiskt jättebra, mycket bättre än att longera henne. Hon var väldigt lugn och lyssnade jättebra. I traven jobbade jag mycket med att få henne gå i en så långsam och kort trav som möjligt, så långsam att jag kunde gå i en snabb takt bakom henne. Det var nog väldigt nyttigt för henne, att bara gå i den korta traven och slappna av. Hon har ju en liten tendens att gärna vilja springa ifrån jobbet, men idag fanns det inga såna tendenser alls.Dagens ridpass

Idag kom jag ut väldigt sent till stallet. Det var nästan så att jag tänkte hoppa över att rida, men direkt smög sig det där dåliga samvetet fram, så det var bara att pallra sig ut. Det blev bara en liten kortis med Ture på volten, mest skritt och trav. Red faktiskt barbacka, det var riktigt mysigt. Ture kändes jättemjuk och fin!

Såhär ser volten ut för tillfället. Snön i mitten är jättehård och bucklig, så det enda man kan göra är typ att följa spåren = supertrist!


Mamma red ut på Zazou tidigare på dagen också.

Bildbomb från året som varit

Om ni undrar varför det är så dålig uppdatering just nu så är det för att jag har ganska mycket att göra i skolan i nuläget. Massa betyg ska nämligen sättas om någon vecka, så det är sista rycket nu! Efter att allt det är klart blir det förmodligen bättring :)

Hade tänkt lägga in en riktig bildbomb från 2009 så att ni har något att kolla på iaf ;)

Det är ingen ordning alls på bilderna, bara så att ni vet :pOkej, det vart rätt många bilder :P Jag vet att de flesta säger att det aldrig kan bli för många bilder i en blogg, men det här inlägget ligger nog ganska nära gränsen haha.


Och vinnaren är...

Nu har jag gjort utlottningen av Kingsland-benlindorna, och vinnaren är...

Jessica Edsand

Grattis!!! :D

Jättekul att så många var med och tävlade! Det betyder att det förmodligen kommer komma upp fler tävlingar och fler chanser att vinna i framtiden :)Ah! V?rt...

0-558b0c1d8222377e9bf6e4d71ac3f08b.png

Kolla varifrån!

Ah! V?rt internet funkar inte :( vet inte om vi kommer kunna f? det att fungera idag, hoppas det! Annars s? f?r jag dra vinnarna och publicera dom imorrn ist?llet.


Dagens ridpass

Red Zaozu på volten. Hon gick mycket bättre i vänstervarv, så red mest i högervarv. I slutet gick hon dock jättefint i båda varven :)

Jag drar vinnaren till tävlingen lite senare ikväll, så håll utkik!

Dagens ridpass

Mamma red Zazou och jag red Ture på volten. Båda två gick bra!

Ture var väldigt pigg och vaken. Gjorde mycket öppnor, slutor osv, och även mycket övergångar. Red längst fyrkantsspåret i galopp, och saktade sedan av till skritt några steg. Varannan gång fattade jag sedan höger galopp, och varannan vänster. Jag försökte hela tiden använda så små hjälper som möjligt. På så sätt är hästen tungen att verkligen vara uppmärksam och vaken hela tiden. 


Ture blev gråhårig för att det var så kallt, även fast det inte snöade :p


Sista chansen

Idag avslutas tävlingen om Kingsland-benlindorna i sammarbete med Filippa´s ridsport. Så passa på att vara med och tävla om du inte redan är det! :) Avslutad!

En annan tävling som ni inte får glömma bort är Libresse-tävlingen där man kan få chansen att VIP-blogga under Göteborg Horse Show.

Tävlingsstatistik Ture

Har sammanställt lite statistik ifrån 2009 års tävlingar:

Samma sak fast från 2008Lite jämförelser

 
Visst ser man en klar förbättrning? :) Tycker det är jättekul att göra sånt här, man får verkligen en bra översikt med väldigt konkreta resultat.

Lite saker jag kommit fram till efter att ha sammanställt detta:

- Vi har helt klart blivit jämnare i vår prestation sen 2008, och vår lägstanivå är ett snäpp högre.
- Vi har fått bort de flesta av de tidsfel vi ofta fick år 2008 (då hade vi tidsfel i ca var tredje start)
- År 2009 hade jag och Ture aldrig mer än 12 fel, ytterst sällan mer än 8. Majoriteten av starterna utgjordes av 0-rundor :)
- Vi startade betydligt fler starter år 2008 än 2009. Konstigt, det käns som om jag tävlade ungefär lika mycket. Det mesta beror nog på att jag numera endast startar runt 3 klasser per meeting, men år 2008 hoppade jag ibland så många som 5 klasser.


Blir spännande att göra samma sak efter det här årets tävlingar!Har utgått från ridsportförbundets resultat. Vid starter med ev. omhoppningar har jag endast räknat med grundomgångarna.

Visste ni att...

... Zazou har haft föl!


Zazous föl Ozzy Osborne

Så egentligen borde ju hon kunna gå som 5-åring i år, och därmed ha chans att komma med till Falsterbo/Breeders. Tyvärr så var det dock en tjuvbetäckning med en icke godkänd hinst... Tror därför att detta inte räknas, vilket jag iof tycker är jättekonstigt. Föl som föl liksom!

Är det någon som har koll på detta? Kan hennes föl räknas även fast hingsten inte var godkänd, så att hon alltså kan tävla som 5-åring i år?

Dagens ridpass

Mamma red ut på Ture och jag red Zazou på ängen. Hon gick inte alls särskilt bra, hon tappade helt bjudningen. Och då menar jag helt. Fick verkligen kämpa med att få henne att öht trava, hon som alltid brukar vara jättepigg! Tror att hon helt enkelt tyckte det var jäkligt jobbigt. Det var nämligen mycket snö, ganska hård och kompakt dessutom, så hon var verkligen tvungen att lyfta på benen och kunde inte springa ifrån något jobb. Var nog ett ganska nyttigt ridpass för henne ändå, även fast hon förmodligen tyckte det var mer jobbigt än roligt.


En liten påminnelse

Jag är själv en av jurymedlemmarna, så jag tycker absolut ni ska vara med och tävla! ;D Den som vinner kommer ha hur kul som helst, det är jag övertygad om!

Dagens ridpass

Zazou fick gå ett pass på volten. Det var ett ganska ojämt ridpass; i början fick hon jättebra sen i mitten gick det inte alls lika bra, och i slutet gick det bra igen. Skrittade och travade bara, för underlaget är fortfarande ingen höjdare. Gjorde mycket öppnor och slutor. När hon gick bra gick hon i en jättefin form samt var väldigt lugn!
Mål 2010

Nu är tävlingssäsongen slut för år 2009, och det är dags att börja planera inför 2010. Det är även dags att utvärdera året som gått samt sätta upp nya mål att sträva emot.

Har utvecklingen stått stilla eller har den gått framåt? Lyckades jag uppnå mina mål? Är det något jag borde ändra på inför nästa år?

Eftersom det bara är Ture jag haft en längre tid detta år så hade jag tänkt inrikta mig på våra resultat.

Mina tävlingsinriktade mål för 2009 var dessa:
• Att starta 150 med bra resultat     Startade bara en 150, men det var en runda jag var jättenöjd över!
• Bli placerad i ngt SM     Det lyckades vi ju med, en placering över förväntan tom
• Få lite fler internationella resultat     Har iaf kommit iväg på tre internationella tävlingar

Överlag har det här året varit bättre än jag hoppats på. Har fått några framstående placeringar i viktiga klasser, något som vi inte haft innan. Har även fått en jämnhet i vår prestation, samt ovärderlig rutin. Känslan när jag går in på banan är mycket mer säker nu än i början av året. Jag vet att vi troligtvis kommer komma runt med 0, 4 eller i värsta fall 8 fel, oavsett om hindren börjar komma uppåt 140-145. Denna känsla av säkerhet existerade inte år 2009. Då kändes varje klass lite som ett osäkert kort.

Förra året var nog en mer fysisk utveckling, men detta år har vi utvecklats otroligt mycket mentalt. Utåt sätt har vi kanske inte har utvecklats så jättemycket, det är ju faktiskt till synes ingen större skillnad på våra rundor i början av året jämfört med i slutet. Men som jag var inne på innan - jag har en helt annan känsla när jag går in på banan i år jämfört med förra året. Och Ture känns mycket mer säker i sig själv och litar även mer på mig.

År 2010 ska jag försöka höja vår lägsta nivå ett snäpp till. Alldeles för många gånger under 2009 har jag gjort misstag som inneburit onödiga nedslag. Det var tex i någon tävling vi rev sista hindret i typ alla klasser, som vi utan den rivingen skulle kommit placerade i. Det är dom nedlagen vi måste få bort! Det är så oerhört små marginaler som spelar roll i den här sporten, och allt beror väldigt mycket på rena resultat. Om man kommer med i vissa tävlingar eller satsningar beror väldigt mycket på poäng.

Självklart vill även utveckla min ridning bortsätt från denna resultatfixering. Har därför satt upp två sorters mål inför detta år: några mer allmänna och några mer tävlingsinriktade.


Allmänna mål:
• Ska försöka få bort tjafset med huvudet som Ture gärna gör genom att förbättra min hand. Ska bli mer stadig och jämn i min kontakt med hans mun. 
• Jag ska även jobba på min sist, framförallt över hinder. 
• Även min ovana att börja titta ner i sprången ska jag försöka få bort!

Tävlingsmål: 
• Starta fler 150 med bra resultat
• Minska dom onödiga nedslagen
• Göra bra ifrån oss på YRSM samt i Krafft CupKan även skriva ner lite kort om mina tävlingsmål med Zazou, även fast det är lite svårt iom att jag inte tävlat henne än:
• Bli säkra i 120.
• Kanske starta någon 130 i slutet av året. 
• Men framförallt - samla på oss rutin!


Är ute...

0-5444eaab0487f628118568f6ae0200eb.png

Kolla varifrån!

Är ute på en mysig tur i solen med Ture och Sasha. Det är dom här dagarna man verkligen förstår tjusningen med att rida!


Psst

Nu funkar äntligen klippet på Zazou från hoppträningen! :)


Ett litet tips

Är det bara jag som hatar att brodda? Usch, det är så himla jobbigt! En jobbig del är när man ska skruva i och av broddarna hela tiden. Förra året köpte vi dock en sak som underlättade detta väldigt mycket (efter att ha sett att vår hovlagare hade en sådan)- ett "spärrhandtag", som det heter på verktygs-språk (tror jag iaf). Man behöver liksom inte skruva runt hela varvet, utan man drar bara handtaget fram och tillbaka. Dessutom kan man skruva mycket hårdare än med en vanlig broddnyckel. Kan absolut tipsa om att köpa en sådan, den är superbra! Vi köpte vår på Clas Ohlson, men dom finns nog lite över allt.Ah vad irriterande...

... att klippet på Zazou från träningen inte vill fungera. Har provat ladda upp det 3 ggr nu, men ingen av dom funkar :( Här är några bilder iaf:
Dagens ridpass

Red först ut på Zazou. Det var en väldigt mysig ridtur, fint väder och mycket snö! Zazou var jättefin också, ovanligt lugn faktiskt.

Lite senare red jag Ture på volten, och det var inte lika roligt. Höll seriöst på att frysa ihjäl, så det blev inget långt ridpass. Men det lilla jag red gick jättebra!

Hoppträning

Idag kom vi äntligen iväg till ridhuset för att hoppträna. Var en ganska svår bana, ridhuset är ganska litet så hindren kom väldigt fort efter varandra samt stod nära väggen.

Ture kändes fin, dock är det fortfarande lite lydnad som behöver flinslipas efter uppehållet. Men det var superroligt, han är så sammarbetsvillig! :)

Med Zazou hoppade jag bara lite lågt. Det var ju första hoppträningen med henne, så jag tycker hon skötte sig jättebra! Det känns ju att hon inte är så jätterutinerad, hon kollade lite på saker och kändes lite vinglig. Hon tar iaf tag i hindren, lite för mycket ibland haha. Skulle vilja att hon väntade mer och hon blir även lite stark ibland. Men det beror kanske mycket på att hon inte hoppat på så länge. Sen måste jag själv tänka på att ta ner handen också! Hon gör iaf allt så enkelt hela tiden, och hon var jätterolig att hoppa :)


-Hur går det med hästen du skulle köpa? Är jättenyfiken!

Svar:
Verkar vara ganska många som är nyfikna, så borde väl ge ett svar känner jag. Det är såhär att det är vissa uppgifter som vi vill kolla upp det ordentligt innan detblir något köp. Det har att göra med hur högt hästen har tävlat osv., det har visat sig vara lite oklart.

Angåenge att lägga i video - jag vill jättegärna göra det men har lärt mig att det inte är någon bra idé om man inte äger hästen. Framförallt pga två anledningar - Någon annan kan få syn på hästen och köpa den innan vi bestämt oss + att den nuvarande ägaren kanske faktiskt inte uppskattar det. Så ni får helt enkelt vara nyfikna ett tag till, skriver så fort det händer något nytt på denna front ;D

Dagens ridpass

Red ut på Ture. Blev en ganska kort och (försökte iaf) lugn runda. Dock så var han lite galen. På vägen dit så kändes han fin, lite spänd bara, men sen helt plötsligt blev han rädd för något och slängde sig runt och började dra. Lät honom galoppera på en bit, för tog man i honom så började han studsa åt alla håll. Tillslut efter mycket hopp och studsar så lyckades jag vända tillbaka honom. Skrittade bara en bit, sen vände jag hem igen. Hela vägen hem var han som en tickande bomb. Jag har aldrig känt mig osäker på Ture, men nu steppade han och småbockade lite hela tiden, och jag fick lite vibbar av att han helt plötsligt skulle kunna flyga i luften ordentligt. Undrar varför han fick nåt sånt ryck idag? Kanske kombinationen av att jag red i skymningen + att det var så jäkla kallt. Imorgon blir det nog ett lite mer ordentligt pass så att han får göra av med lite mer energi.


Iskallt ute :(

Skulle ha åkt iväg med Ture och hopptränat idag, men eftersom det är typ -20 grader ute så kändes inte det så kul, inte för oss men speciellt inte för hästen. Synd, jag som verkligen sett fram emot det!Såg att videoklippet inte fungerade... Får klippa bort lite och ladda upp det igen då, det kommer kanske senare idag :) Fixat!

Dagen i korta drag

Zazou var feberfri idag :) Det gick över väldigt fort, måste väl ha varit någon pytte-infektion eller något.

Just det, har lagt in videoklippet på Ture i inlägget under nu!

Dagens ridpass

Åkte bort till ridhuset med Ture och hoppade lite småhinder. Första gången han hoppar öht på typ 2 månader, men han kändes fin! Lite lång ibland, men han är ju trots allt en ganska stor häst. Kanske mest får den känslan eftersom att jag på sista tiden mest ridit Zazou, och hon är ju mkt mer mer kort och högställd.

Hoppade först en studs. Sen hoppade jag tre räcken med 12 meter emellan, där jag växlade galoppsprång. Först körde jag en gång med volter mellan varje, sen med 3 3 galoppsrång, sen 4 3, sen 4 4 och sen till sist, det som jag tycker är svårast, 3 4. I början tog han inte alls halvhalten efter andra räcket, men då gjorde jag halt en gång och efter det lyssnade han fint. Sen höjde jag upp mittenhindret, och även då gick han iväg en gång (i vänstervarv) men annars var han fin!


Råkade visst klippa bort dn största delen av övningen i mitten i höger varv. Synd, eftersom det var i det varvet han gick bäst, haha. Aja, det är väl egentligen bäst att ha kvar det dåliga, nu syns det verkligen vad vi behöver öva på!

Zazou skulle också följt med egentligen, men hon hade 39 graders feber :( Hon åt inte ordentligt i morse, samt var inte alls lika vaken som hon brukar, så tog tempen på henne, och då visade det sig att hon hade lite feber. Hoppas att det inte är något allvarligt :(

Årsresumé

Har gjort en sammanfattning av mitt och mina hästars år, framförallt tävlingsår, 2009. Har suttit och tänkt på det här ett bra tag nu, hoppas jag fått med dom flesta viktiga händelserna :)
Började sätta igång Nocke efter ca ett års skadeuppehåll.

• Jag tävlade min första tävling med Ulanda

• Senare på månaden åkte jag iväg på min första internationella tävling - i Vestfold Norge.• Fick även ett stipendium från stiftelsen i Göteborg Horse Show på 20 000:-, som gav mig möjligheten att senare kunna åka till Belgien och tävla.• Det jag minns mest från denna månad är självklart en av årets höjdpunkter, när jag och Ture var med "Morgondagens vinnare" i Scandinavium på Göteborg horse show. Var överlycklig över att öht ha kvalat dit, och att det gick så himla bra var hur kul som helst :D Helt klart över förväntan :)• Gjorde även min första start med Nocke på ett bra tag!


• Det var en ganska lugn månad för Ture och Ulanda. Hade dock en tävling i början av månaden då både hästarna gick bra.

 

• Ponny-allsvenskan började, var med i Elitlaget med Nocke. 


• Jag debuterade 130 på Ulanda med 4 fel.
• I månadsskiftet åkte jag iväg på min första tävling utanför Norden, till Vestfold, Belgien. En ovanligt dålig tävling resultatmässigt (framförallt med Ture), men en väldigt värdefull erfarenhet!• Vi bytte Ulanda mot Wembley.

• Ture gick båda helgerna i Norrköping med jättebra resultat! Kändes skönt efter tävlingen i Belgien där han var väldigt vild och rev ganska mycket.

 

• Gjorde tävlingsdebut med Wembley. Debuterade även 120


• Debuterade 150 på Ture med en jättebra runda! Grämer mig fortfarande över missen jag gjorde innan trekombinationen, men Ture var fantastiskt! Han visade att han helt klart är en häst för 150-klasser! Fick även vår första placering i Svår klass i samma tävling.
• Gjorde min sista start på Nocke innan min lillasyster tog över honom.
• Vi köpte Lizza.
• Jag tävlade Lizza för första gången.• Vi upptäckte att Wembley inte var fräsh och började jakten på att försöka hitta vad som var fel.

• Jag hoppade ute SM på Ture. Från att tävlingen innan endast haft bra rundor, red jag som en skit och vi fick onödiga nedslag som vi inte alls borde ha fått! Var jättemissnöjd över min prestation.• Hoppade Ture i stockholm horse game på ryttarstadion. Jag skärpte till min ridning från ute SM, och det kändes som om vi var tillbaka i vår fina form vi hade innan SM.


• Lizza fick sin första placering i LB.• Inomhussäsongen började, och det andra av årets höjdpunkter inträffade - Jag och Ture lyckades knipa 4:e platsen i inomhus-SM! Ännu en gång en prestation över mina förväntningar!• Lizza såldes.
• Efter flera månader av letande och rehabilitering visste vi fortfarande inte vad som var fel på Wembley.

• Hoppade Ture i Oslo Howse show.
• I slutet av månaden tävlade vi även i hamre, han kändes jättefin!
 


• Vi bytte Wembley mot Zazou.• Lizza kom tillbaka och såldes igen.

• Jag tävlade årets sista tävling i Södertälje. Ture var jättefin, och det blev en bra avslutning på året som gått!• Ture har gick lugnt och fick en välförtjänt vintervila.

• Jag och Zazou började lära känna varandra, och jag ser jättemycket fram emot året som kommer!Ska göra ett inlägg om mina mål för 2010 också, det kommer lite senare :)


Älskar du hästar och gillar att skriva?

Då har jag ett tips - ta chansen att tävla om att bli VIP-bloggare direkt från Göteborg Horse Show 25-28 februari!

Du vinner biljetter till showen samt resa och boende för dig och en vän. Dessutom får ni följa med backstage på en guidad visning i stallarna. Du bloggar inför, under och efter Göteborg Horse Show och dina texter publiceras på www.libresse.se.

För komma till tävlingssidan, tryck på bilden nedan


Dagens ridpass

Red Ture på volten. Han var jättepigg och väldigt lyhörd för hjälperna. Red inte så länge eftersom det var väldigt dåligt underlag + att han kändes så fin. Jobbade mest på fyrkantsspåret, för det var sådan himla skara (heter det så?) skare (hette det visst) på snön.

Till salu

Nu har jag bestämt mig - vill uppdatera i hjälmskaran och ska sälja min GPA speed air tone on tone. Den är storlek 58, kostar 3700:- och är i jättebra skick, har aldrig slagit i huvudet eller nåt sånt med den. Om det är någon här som är intresserad så kan ni maila till tavlingsryttaren@hotmail.com.


Dagens ridpass

Årets första ridpass fick bli en härlig tur i skogen. Jag red Zazou och mamma red Ture. Var superhärligt väder och hästarna var pigga och glada :)


Heeeeeeemma

Efter ett superroligt nyår i helsingborg med underbara människor! :D 

RSS 2.0