Fin häst!

Idag longerade jag Zazou. Hon var jätteduktig!

Första gången jag longerade henne verkade hon verkligen inte fatta vad jag ville att hon skulle göra. Vet inte om det var jag som longerade henne annorlunda än dom förra ägarna, eller om hon inte var så mycket longerad innan. Kunde iaf inte få henne att gå ett varv utan att vända in mot mitten eller försöka byta håll. Trots att jag inte alls har longerat henne särskilt många gånger efter det så sköter hon sig exemplariskt nu! Är lugn och avslappnad och lyssnar bra på mig. Lättlärd liten dam det där (både på gott och ont, lär sig ovanor snabbt också :p).

Idag hade jag pessoaselen på och försökte bara att få henne så lång och låg som möjligt men med ett aktivt steg.


Det var verkligen inte lätt att ta en bra, någlunda skarp bild med mobilen, så ni får nöja er med den här konstiga vinkeln


Nehepp

Lito var fortfarande inte helt bra. Funderar på att åka in och ultraljuda honom för säkerhets skull för att fastslå att det inte är något allvarligt. En till gaffelbandsskada skulle ju sitta fint! Nej, det är kotan Lito har vrickat till, så det vore ju lite omöjligt.

Fast just nu känns det inte som om mycket skulle kunna förvåna mig. Usch, jag hatar det här året, det har verkligen varit ett otursår! :(

En optimistisk Mikaela och en uttråkad Lito igår

Dagen

Det känns lite konstigt att bara rida en häst om dagen nu för tiden. Har ju bara Zazou att rida på. Ture räknar jag inte som att rida eftersom jag bara skrittar på honom, och dessutom hjälper mamma mig med det ganska ofta. Imorgon kommer iaf veterinären och tittar på Litos vrickning igen. Hoppas jag kan börja rida honom snart!

Idag blev det en härlig skogstur för mig och Zazou. Brukar försöka rida ut ungefär varannan dag.

Fundera över dina resultat

Något som slog mig när jag satt och tittade på Zazous resultat här om dagen är hur otroligt jämn hon varit under hela året (*pepparpeppar*). Om man räkar bort den gången jag utgick och den gången jag ramlade av, vilka båda gångerna var helt på grund av mig, så har hon aldrig haft mer än 4 fel på en tävling. Och majoriteten av starterna har hon varit nolla.


http://www3.ridsport.se/Tavling/Tavlingarresultat/Resultat/


Just jämnheten är något jag värderar väldigt högt. Det känns som en bekräftelse på att man gått lagom fort fram och att hästen varit redo för de uppgifter den ställts inför.

Visst kan alla ha svackor, det är nästan något man måste räkna med när man tävlar, och visst kan man känna att det var en bra runda trots att resultatet inte blev det bästa (samt vise versa), men om man under en väldigt lång tid hela tiden har oerhört ojämna resultat, så är det nog ett tecken på att något är fel.

Kanske borde man tänka över hur man lägger upp sina tävlingar. Man kanske ska skita i sin taktik att försöka vinna varje klass och börja ta det lite lugnt i tidshoppningarna. Eller kanske så kan man, utifrån att sin häst alltid går dåligt i tävlingens andra klass, dra slutsatsen att den trivs bäst med att bara gå en klass om dagen, . Eller så borde man kanske backa ett steg i klasserna och inse att man nog gått lite för fort fram.

Anledningarna kan vara många. Det gäller att verkligen fundera över varför man tror att resultaten är ojämna, kanske se ett mönster i sina resultat och utifrån det komma fram till vad man borde försöka ändra på.

Tävling i Strömsholm

Idag har faktiskt jag och Zazou tävlat! Blev lite av en impulstävling, anmälde för bara några dagar sen. Grejen är att jag då fick reda på att Breeders-kvalet gick ut den 3 oktober, och vi behöver ju bara en nolla till för att kvala. Dock så var jag osäker på om hon var redo för Breeders ivfsh, men jag ville ge det en chans iaf! Så idag for vi iväg till Strömsholm. Hoppade först en 120 och sen 130.


120
Det här var ju första inmomhustävlingen för Zazou efter utomhussäsongen, och banan miljön var ju ganska spektakulär med många tittiga hinder osv. så var beredd på att hon skulle vara lite tittig. Vilket hon var. Ettan tyckte hon var väldigt läskig, men sen slappande hon av och kom hon igång lite och kändes jättefin! Vi gick 0:a och rundan kändes bra så bestämde mig för att prova 130 också.
130

Trodde att hon skulle vara mer avspänd i den här klassen iom att hon redan varit inne en gång, men den här gången var hon ännu mer tittig och stod emot ganska mycket på några hinder. Hon är så rädd som sig så när hon inte känner sig helt säker så blir det lätt så att bjudningen försvinner lite, hon tar liksom inte tag i hindren på samma sätt, vilket gör att hon blir mycket svårare att rida. 6:an låg vi egentligen bra på, men sen kollade hon till jättemycket på det typ 3 galoppsprång ifrån och det kändes som om hon skulle stanna, så var tvungen att gå på henne lite vilket ledde till att vi kom fel och hon rev. Tydligen var det ganska många som kollat på just det hindret. 4 fel fick vi alltså. Blev iaf "placerad" på det för det var bara 4 nollor (i avd b gör dom ju så att alla med minst lika antal fel blir placerade, dock finns det ett minst antal som måste bli placerade). Förövrigt så är jag väl sådär nöjd med den rundan, men är ändå väldigt nöjd med Zazou över lag. Hon hoppade trots allt allting, även fast hon tyckte att det var lite läskigt.Det gör faktiskt inte så mycket att vi rev även fast vi behövde en nolla för att kvala till Breeders. Har ju en helg på mig så skulle kunna fara iväg på en till tävling då, men det känns ändå inte riktigt som att hon är redo för Bredders. Miljön i Flyinge är ju ännu mer spektakulär och banorna brukar vara riktigt maxade och tuffa plus att finalen går i 135. Egentligen ska man ju räkna henne som en 5-åring iom att hon fått föl, och hon har ju faktiskt inte så mycket tävlingsrutin, så det känns dumt att riskera något bara för att vara med där. Jag vet ju att hon har kapacitet, det är bara mer rutin som behövs. Och det rutinen samlar jag heldre på lite lättare tävlingar så att hon inte tappar sitt självförtroende.

Nu har Joey lämnat gården...

Men även om det såklart är lite sorgligt så är jag övertygad om att han kommer får det superbra hos sin nya ägare!


Kommer dock sakna honom faktiskt, han är en sådan himla gullig och personlig ponny som alltid försöker göra sitt bästa. Därför har det väldigt roligt att jobba med honom under den här sommaren."Provridning"Första gången jag hoppade honom efter att han kommit hem till oss

Första tävlingen


Senaste tävlingen


Försäljningsvideon

www.ElindaPhoto.nu


Fotograf:
Elenore Larsson


Så himla söt! Lycka till med honom Karolin, är övertygad om att det kommer gå jättebra för er :)


-

Hade tänkt försöka börja svara på lite frågor igen, känner att jag varit riktigt dålig på det på sistånde. Kanske kommer det en frågestund snart för att kompensera upp det lite :p Men börjar med en...


Nytt träns och bett på Zazou ? (på dom HÄR bilderna) Kan du inte göra ett inlägg med alla dina träns, pannband, förbyglar martingal's, tyglar, bett och skydd. Hade vart sjukt kul och läsa. Vad du tycker och tänker om dina produkter samt bilder. :D

Gammalt träns och ganska nytt bett ;) Jag har för mig att jag köpte tränset förra året under Globen Horse Show. Det kommer iaf från Börjes och kostade 100-200:-. Skitbra träns för dom pengarna tycker jag! Pannbandet hörde dock inte till, utan det köpte jag på Skara hästsport för 600-700:- har jag för mig.

Bettet köpte jag faktiskt på tradera! Det är ett sprengerbett som vanligtvis kostar runt 1500:-, jag tror jag betalade 400:- för det. Ett bra tips att kika på hästgrejer ibland på tradera alltså! Spec bett brukar det finnas ganska gott om där. Bettet jag köpte är lite skarpare än ett vanligt tränsbett men inte så mycket eftersom den nedre ringen sitter ihop med den stora ringen. "Hävstången" eller vad man ska kalla det blir ju väldigt kort då.

Har bara provat bettet på Zazou än så länge, men hon verkade trivas hyffast bra med det, bättre än med tex babypelham som jag provat förrut. Dock tror jag det var lite för skarp för henne på den senaste tävlingen då banan var ganska liten och hon pga. det backade av lite mer själv än vad hon brukar. Nu börjar ju inomhussäsongen med ridhus som förmodligen har lite samma effelkt, så kommer byta tillbaka till ett mildare bett till nästa tävling.


Ang den andra frågan så kan du kolla i "utrustning"-kategorin. Där har jag skrivit om dom flesta av sakerna du tog upp :) Även under "Favorit..."-kategorin har jag skrivit om lite utrustning.

Bra ridpass

Zazou var så jäkla fin idag! Faktum är att hon varit väldigt fin överlag under dom senaste dagarnas ridpass, både under skogsrundorna och i markarbetet på volten.

Idag hoppade vi en liten bana på 4 hinder 3 gånger. En gång på 1 meter, en gång på 120 cm och en gång på 130 cm. Hon hoppade jättebra, lyssnade jättebra, ja, det kändes jättebra helt enkelt!

Min fiiina lilla hest :)Ni undrar säkert varför jag inte skriver om Lito för tillfället. Det är för att han oturligt nog har vrickat sig, så han har vila tills vidare.

Har egentligen ganska mycket att berätta...

... men inget att skriva just nu. Därför sitter jag här med hjärnsläpp och med en gårdag helt tom på uppdatering. 

Kollade då som vanligt igenom lite gamla bilder, och hittade dom här från Näset år 2007. Jag rider min d-ponny Knockroe Lightening, "Nocke", som jag hade förut, och som numera rids av min syster. De två första bilderna (när jag rider på hackamore) är från en MSVB (120) och resten är från en MSVA (130).

Min sits var ju inte den snyggaste direkt, men Nocke kan man inte klaga på :) Kommer ihåg att han hoppade så jäkla bra i den MSVAn så att jag höll på att flyga av över varje hinder. Fick bokstavligen klamra mig fast, vilket nog syns ganska bra på bilderna haha.

Zazou <3Fotograf: Jasmine Öhlin. Verkligen jättekul att jag har så många duktiga fotografer bland mina läsare :)

Pioneer

Många har undrat vad det är för ridstövlar jag börjat rida mer med nu (pga att mina tretorn är sönder... Igen!). Det är ett par Pioneer, har faktiskt skrivit ett inlägg om dom HÄR.

Fotograf: Elenore Larsson


Valparna har hunnit bli 5 veckor nu

Och hur söta är dom inte?!?! :)

Om det är någon som är intresserad av en valp kan ni maila till tavlingsryttaren@hotmail.com. De är en blandning mellan Australian Sheperd/Golden retriever. Finns både tikar och hanhundar kvar. 5000:- kostar dom.

Tävling Siggesta

I 110 var hon jättefin, det kändes bra och vi gick 0,0a. Hon hoppade många fina, luftiga språng.
Sen var det lag DM som gick i 120. Fick ett stopp :O Hon brukar liksom "aldrig" stanna, och nu stannade hon på ett sketet räcke. Skitkonstigt, blev jätteförvånad! Vet inte riktigt varför heller. Kanske har hon börjat bli lite lydigare nu så att min förhållning blev lite för stark, och kanske kom vi lite snett, men jag tycker faktiskt inte att hon borde ha stannat där. (edit: har kollat på filmen lite mer nogrrant nu, och jag ser att det ser ut som om vi låg lite stort. Det var dock inte känslan jag fick när jag red) Även andra gången jag red an stod hon emot jättemycket, men då hoppade hon med lite övertalning... Jättesynd, för annars kändes det som en av våra bästa 120 rundor hittils faktiskt.Tyvärr var vi bara 3 i mitt lag, så även fast dom andra två var nolla slutade vi på mina 5 fel (om man är 4 får man ju räkna bort en). Vi lyckades trots det knipa bronsen. Visserligen var det inte så många lag med, men det var ju roligt ändå!


Ska man vara fin får man lida pin

Idag har jag äntligen rakat Zazou! Hon ska tävla imorrn, så kände att det var nödvändigt för hon såg verkligen ut som en nallebjörn! Det har hon iof gjort ett tag nu, men har dragit mig för att raka henne iom att de förra ägarna berättade att hon var väldigt jobbig och att dom brukade ge henne lugnande. Det är ju inget man gör bara sådär, utan då måste ju veterinären komma ut osv., så det har inte blivit av.

Men idag när jag stod och borstade henne rakade min lillasyster en av sina ponnyer samtidigt. Zazou verkade inte bry sig alls om det, så bestämde mig för att prova. Dock var jag väldigt orolig att jag bara skulle lyckas klippa en bit, och det är ju inte så kul att komma till tävling med en halvklippt häst... Men jag chansade :p

När jag konstaterat att hon inte var jätterädd för klippmaskinen så började jag raka de ställena som jag trodde hon skulle gilla minst, för min erfarenhet är att många hästar brukar bli jobbigare och mer otåliga ju längre tid man rakar. Magen gick bra, men sen när jag kom till benen gick det inte lika bra. Då började hon steppa runt osv. Lyckades bara raka utsidan av benen ner till knäna, så dom blev nog inte särskilt vackra :p

Sen gick resten av kroppen faktiskt riktigt bra, tills jag kom upp mot halsen och började närma mig huvudet. Då verkade hon tycka det var läskigt på riktigt. Provade stänga av klippmaskinen och "låtsasklippa" lite där, och det gick bra. Kom då fram till att det nog framförallt var ljudet hon inte gillade, när maskinen närmade sig öronen och det började låta mer. Vågade inte sätta i bomull, för har hört skräckhistorier om bomull som åkt så långt in i öronen att folk missat ta ut det vilket lett till inflamationer osv., så gick och hämtade ett par öronproppar, såna där som travare brukar ha. Tryckte i dom och satte på en luva och vips så var hon hur lugn som helst! Kunde till och med raka halva huvudet, vilket var över förväntan.Fast är lite orolig för hur hon kommer se ut i dagsljuset imorrn. Förmodligen kommer det vara massa hack och missade plättar över allt, för det blev verkligen en speedrakning. Aja, bättre än att hon har 1 cm päls som står rakt ut... Eller? Jo, det är såklart det är! I värsta fall kanske inte rent utseendemässigt, men bäst för henne iaf!Bild från i julas. Rakade inte riktigt sådär mycket på huvudet idag, utan fick nöja mig med halva.Övning

Igår gjorde jag och Zazou en liten övning som jag tycker är väldigt bra att göra då och då. Satte upp två oxrar längst varsinn diagonal så att det blir som en stor 8:a när man hoppar dom. Sen red jag hela tiden så långa vägar som möjligt, i så jämn galopp som möjligt, och när jag väl vänt upp mot hindret försökte jag att göra så lite som möjligt. Svårheten här är att våga lämna över huvudanvaret att komma rätt till hästen. Jag försöker ibland att hjälpa hästen för mycket fram till hindret, men det är faktiskt viktigt att våga låta hästen tänka lite själv. Det kommer man få igen sen på tävlingsbanan. Man kan inte rida perfekt hela tiden, så det blir ju mycket lättare om hästen kan hjälpa till lite också. Men det kan man ju inte förvänta sig att den gör om den aldrig fått träna på det. Faktum är att jag tror att det är något jag måste träna framförallt Zazou lite oftare på.

Tures veckoschema


Joey i Edsbro

Kolla vilka oerhört fina bilder som damp ner i mailen. Blir lika glad varje gång.

Dessa är fotograferade av Elenore Larsson, verkligen superduktig!

 
Ture svarade på behandlingen :D

Det hade läkt ihop jättebra, han ömmade ingenting, hade ingen böjprovsreaktion och var helt ohalt. Så jäkla skönt/roligt/kul/underbart/fantastiskt!!

Så nu kan jag börja sätta igång honom igen, dock väldigt försiktigt och långsamt. Vi har fått ett veckoschema för 2,5 månader framåt, sen ska han på återbesök igen och ser allt fortfarande bra ut då så kommer jag kunna börja hoppa lite smått. Ska verkligen bli jätteroligt att börja rida Ture igen, har saknat det.
Jag håller iaf alla tummar jag har

Imorgon åker mamma till Jonas Tornell med Ture igen.  Han ska på återbesök och förhoppningsvis finns det en chans att han är frisk från sin gaffelbandsskada nu. Hoppashoppashoppas!!! Håll tummarna allihopa!


Joeys rundor från idag

Först LB sen LA :)


Fina joey var 0a i både lb och la idag :)

foto1680 (MMS)

Fina joey var 0a i både lb och la idag :)


Filmerna
Nöjd med dagen

110 0,0 fel 2:a
Som sagt första klassen efter att vi halvkraschade och jag ramlade av på senaste tävlingen (i en 130). Det kändes som att det satt kvar lite i hennes huvud, för hon stod emot ganska mycket i början av hela banan. Hon kollade mer än vanligt på hindren och kändes liksom lite osäker. Sen kom hon dock igång och kändes jättefin resten av banan. Red på lite i omhoppningen, och det räckte till en 2:a plats :)

120 4 fel
Den här rundan kändes egentligen mycket bättre. Satte lite mer tryck i henne från början, vilket iof ledde till att hon blev lite mer på och lite tjafs med huvudet ett par ggr, men själva känslan var bättre då hon inte tvekade något alls. Hon kändes nästan precis som vanligt. Fick ett skitpet på ett räcke, men annars var hon jättefin!


Lita inte på allt ni läser

Alltså jag blir så jäkla trött på dessa återkommande personer som låtsas vara någon annan. Och nu är det någon som gått över gränsen rejält!

Fick ett mail om en tjej som fått ett flertal taskiga kommentarer av en och samma ip-adress. Bara där undrar man ju vad det är för pucko som sitter där bakom sin dator och skriver sådant till en annan människa. Till råga på allt har denna person även använt min identitet och hänvisat till min blogg.


Exempel på vad denna person kommenterat:Du sitter fan i sadle. AMATÖR ;)det är typ 60 cm och du fick 2 vägran. höhö! Men jag ska inte säga något som rider svår hoppning, du rider ju KALLBLODSTRAVARE. HaHa ... . ;)haha kolla gärna in min blogg ;)
om du tycker ditt kallblod är något :D tss.
http://tavlingsryttaren.se/

Man blir ju mörkrädd! Helt sjukt vad det finns för människor. Internet är verkligen ett paradis för dessa personer som uppenbarligen har så lågt självförtoende att de måste låtsas vara någon annan och hacka på andra. Hur sånt kan få dom att känna sig bättre är dock en gåta för mig. Egentligen är det mest sorgligt, att de inte har mod nog att leva sitt eget liv...

Vill också använda detta inlägg till att påminna er om en sak. De flesta som har en blogg får någon gång en eller flera taskiga, okonstruktiva och rent av elaka kommentarer, kanske av samma kaliber likt de ovan. Ta inte åt er! Jag tror faktiskt att personerna som kommentarer sådana saker inte menar vad de skriver innerst inne. Oftast beror det nog mest på avundsjuka eller dåligt självförtroende hos personen i fråga. Fast skit samma, jag förstår mig ändå inte på dom... Som sagt, det dom skriver är ändå inget som är värt att spara i minnet, eller ens bry sig om öht.

Dags att skriva lite kanske

Här händer det inte så mycket på hästfronten. Idag skulle den första provridningen av Joey ägt rum, men vi var tyvärr tvugna att ställa in den för tjejen blev sjuk. Han ska iaf tävla på söndag. LB LA hade jag tänkt hoppa, i Edsbro.

Imorgon ska Zazou tävla på samma ställe. Har anmält henne till 110 och 120. Ska bli superkul! Och faktiskt skönt att hoppa ett snäpp lägre med henne än vad vi gjort på sistånde, så att vi förhoppningsvis kan få ett par fina, säkra rundor. Framförallt efter avslutningen på förra tävlingen.

Fotograf: Malin Larsson


Dressyrpass

Idag har jag varit och ridit dressyr på Zazou. Egentligen skulle jag ha tränat för en tränare, men hon hade glömt bort att vi skulle komma så jag fick rida själv istället :p

Hon var faktiskt riktigt fin! Tränade mest på övergångar och tempoväxlingar samt att hon skulle vara ganska låg i formen och avslappnad, men ändå alert för hjälperna.


Jag gillar inte älgar längre

Idag har jag varit iväg med Joey och Zazou och tränat på vattengravar. Alltså inte sånna där långa, utan lite kortare men djupa och fyllda med vatten. Båda var superduktiga, ingen brydde sig alls.


Jag och Lizza (en ponny jag red förra sommaren) hoppar det minsta vattnet


Just det, igår ramlade jag av :p Var ute och skrittade i skymningen på Ture med Lito som handhäst. Typ 10 min hemifrån stod plötsligt en älg ca 10 meter från vägen. Både Ture och Lito blev jättespända och stannade till, men gjorde inget. Så helt plötsligt flyttade älgen på sig så att det prasslade till. Då fick Lito panik och vände om och drog därfirån i full rulle. Samtidigt gjorde Ture en helomvänding samtidigt som han  kastade sig bakåt, så jag flög av. Det enda jag tänkte på var att inte släppa tyglarna, för då skulle Ture med all säkerhet skenat efter Lito, vilket verkligen inte är så bra iom hans skada. Som tur var lyckades jag hålla kvar taget, och Ture klev inte på mig trots att jag låg precis framför hans fötter. Precis när jag skulle ringa mamma och säga att hon fick vara beredd på att en häst snart kom hemskenande, hörde jag lite klapper bakom en kurva, och där stod Lito! Så himla skönt, vägen hem är ju liksom en bilväg så det är inte så kul med skenande hästar där. Behöver jag säga att jag promenerade resten av skritturen? :p

Haha en liten favorit i repris från förra året. Gud vad mycke vi skrattat åt den här videon sen dess, så jäkla seriös jag var! Hahahaha :p


Den spännande uppföljaren. HAHA
PS. Vet att min uppdatering är KASS just nu, förhoppningsvis blir den bättre snart...

Annonsenhttp://www.hastnet.se/hastmarknad/sok/annons.php?aid=388694

Hemma

Eller kom egentligen hem igår faktiskt. Idag har jag iaf ridit Joey och Zazou på volten.

Zazou var jättefin! Red ett lite lättare markarbetespass.

På Joey spelade vi in en försäljningsvideo. Han var verkligen superfin! Hoppade en liten bana upp till 120, och det kändes det som om han gjorde hur lätt som helst. Han kommer nog kunna gå långt den lilla ponnyn. Hade förmodligen tänkt sätta ut annons imorrn, men kan lägga in videon här nu:


Hos Julia

Här har vi det bra! Vi har ridit och fjantat oss som vanligt. Idag kom vi på att Julias kamera kunde filma, så vi var såklart tvugna att prova. Resultatet kunde ju inte bli annat än bra, här är den otroligt intressanta filmen:Haha nördar! :p
Blev ingen till video, så får bli en bild ist ;)


Bara så att ni vet

Är hos Julia nu, så d kommer nog inte bli så mkt uppdatering på ett par dagar...


RSS 2.0