Hoppträning

Idag var faktiskt första gången jag hoppade Zazou högre än 50 cm efter att jag ramlade av (på senaste tävlingen). Så det var extra skönt att hon kändes hur fin som helst! Nog den bästa känslan jag fått på en hoppträning på henne än så länge. Hon var lugn och avslappnad hela tiden och lyssnade jättebra.

Provade faktiskt ett nytt bett idag, vilket kändes super. Nu var hon inte alls lika stark som hon brukar bli vid hoppningen, då blir hon så himla svår att reglera och därmed även att hitta avstånd på. Men idag lyssnade hon hela tiden på mig och jag kunde rida med mycket mindre och mjukare hjälper samt ge henne bättre förutsättningar inför hindren tycker jag. Hoppade inte så högt. Som högst runt 120, kanske några spång uppemot 130, och inte så jättemånga språng heller, men det var precis vad jag ville eftersom hon haft en liten vila nyligen. Så är kort och gott jättenöjd med träningen!


31 Augusti

Ikväll ska jag hoppträna på Zazou. Det var ett bra tag sen, så det ska bli superkul!


Fotograf: Sofia Nordin

Först ska jag ut och rida Joey och Lito. Blir nog ett markarbetespass på volten med båda två.

Gårdagen och dagen

Igår red jag Zazou och Lito på volten. På Zazou gjorde jag en övning av cavalettis och ett kryss som redan stod uppbyggda på volten.


Började med trav över cavalettisarna på volt. Sen gjorde jag halt vid det röda krysset. Sen cavalettisarna en gång till, men denna gång fattade jag galopp vid krysset och fortsatte ner längst långsidan och hoppade över det lilla hindret. Sen saktade jag av vid trav vid det röda krysset, in på volt över cavalettisarna igen, halt vid krysset osv, cavalettisarna igen, galopp vid krysset, hoppade över hindret osv.  

Det jag fokuserade mest på var att använda mycket säte och lite hand vid halterna och avsaktningarna, samt att försöka hålla Zazou så avslappnad som möjligt hela tiden. Hon var finast i höger varv, sen i vänster varv var hon lite springig. Vet inte om det berodde på att hon var lite trött kanske.

På Lito inriktade jag mig på en annan sak. Min dressyrtränare tyckte att Lito mest skulle jobbas på rakt spår i nuläget för han är lite "sladdrig" i bakdelen. När man rider på volt är det lätt att han skuter ut/in bakdelen istället för att verkligen sätta under sig ordenligt. Därför är det lättare att komma åt honom och få honom att jobba korrekt och därmed stärka sig när man rider på rakt spår. Så igår gjorde jag en övning längst fyrkantsspåret.

Blå= skritt
Gul = kort galopp
Röd = ökad galopp

Samma sak här, försökte tänka på att hela tiden använda så lite hand som möjligt och istället använda sätet.Idag reds alla hästar en tur i skogen.


Lito 130 i Tierp

Fina häst <3


Foto köpt av: Elin Pettersson och Linda Enarsson http://www.elindaphoto.nu/

Ett boktips

När jag var på Jump Club igår så passade jag på att köpa deras bok som innehåller Sylve Söderstrands och Lotta Björes bästa markarbetes- och hoppövningar. Dessutom ger dom tips om hur man kan träna sin häst under året, tex sätta igång efter vintervilan eller hålla igång under tävlingssäsången. Sen finns det lite artiklar också som handlar om allt ifrån hur viktigt det är med en lösgjord häst till tips om hur man förereder sin häst inför utomhussäsången. Har bara skummat igenom boken än så länge, men jag tycker den verkar jättebra! Väldigt många bra texter och övningar som man nog kan lära sig mycket av.Nu ska jag ut och rida. Får se om jag kanske bygger upp någon liten övning!

 


Tävling Jump Club

Idag spräckte vi tyvärr vår statistik med enbart 0-rundor :(

I LB så kom vi helt fel på 2:an som var ett räcke, så den bomen rullade ner. Inte så mycket mer att säga om den rundan, det kändes bra för övrigt!
Bestämde mig för att prova LA också. När jag såg banan var det dock nästan så att jag ångade mig, den var ovanligt svår (för att vara en regional LA) och dessutom maxad. Hindrena kom snabbt efter varandra, det var tvära brytsvängar och ett par knepiga avstånd. Det visade sig även i resultatlistan då det bara var 2 nollor i grunden av typ 25 starter. Ändå var det många duktiga ekipage och inte en jättelång bana (8 hinder. Eftersom jag var avd B la dom dock till 2 hinder till mig, så jag fick hoppa 10 st). Joey rev 2 hinder i början, frambommarna på 2 oxrar. Det var som att han glömde att det var 10 cm högre än i den förra klassen. Till den första kom han dessutom i korsgalopp. Sen kom han igång och var hur fin som helst resten av banan, så jag är trots allt jättenöjd!


Dagen

Idag har alla hästar gått. Lito red jag ut på, och Zazou och Joey red jag på ängen. Joey ska tävla imorgon faktiskt, på Jump Club. Vi börjar med en LB, och om det känns bra blir det förmodligen debut i LA :)

Bild från förra tävlingen, LB. Fotograf: Lisa Ehlton

Min första storhästtävling

Usch vad dålig bloggning det blivit på sistånde. Har inte haft så mycket att skriva om, eller rättare sagt inga ideer om vad jag ska skriva om. Så om ni kommer på ngt speciellt kan ni ju alltid skicka iväg en kommentar!

Sitter vid mammas dator just nu. Kollade igenom lite bilder och hittade faktiskt bilder från det som måste ha varit min första storhästtävling någonsin! År 2005 är dom tagna och jag rider mammas dåvarande häst, en stor (typ 170 kanske?) irländsk valack. Vet inte hur högt jag hoppar men runt 1 meter skulle jag gissa på.

Framridning
Framhoppning
Ska precis gå in på banan


På banan


Framhoppning till 2:a klassen


2:a klassen


Jag har allt växt till mig lite sedan dess :p

Dressyrträning

Idag har vi äntligen kommit iväg på dressyrträning, måste komma igång med det igen nu känner jag. Jag red Zazou ett ganska lugnt pass. Hon var jätteduktig, det gick bättre än vad jag trodde iom att jag inte ridit dressyr på typ en vecka.

Mamma red Lito, det gick också bra.


Såg den här bilden och ska från och med nu verkligen ta vara på och njuta av det lilla varma vädret vi har kvar

Hoppträning

Det gick ganska bra idag, kändes mycket bättre än förra gången. Lito hoppade många fina språng, men det är emellan hindren de största problemen ligger. Framförallt efter, för då rinner allt iväg och jag är för långsam på att få tillbaka honom och jobba igen. Då blir det lite tjaffs och bråk. Och sen så slarvar jag lite före hindren ibland, att jag ger eftergift lite tidigt. Det måste man vara väldigt nogranna med att inte höra på honom, för då dyker han lite innan språnget och det är ofta då han river. Men det är bara att jobba på! Som sagt, det kändes bättre än sist så det verkar gå åt rätt håll iaf. 

Vi ska iaf kolla tänderna på honom, för dels så tappar han minst hälfen av maten när han äter, och sen så är han ju ganska tjafsig i munnen, ibland utan större anledning kan jag faktiskt tycka.

Filmen:

Tog med det Marcus sa också efter varje runda, tänkte att det kanske skulle vara lite intressant att höra. Tycker han säger bra saker!

Dagen

Idag red jag ut på Zazou. Hon verkade tycka det var roligt att äntligen få röra på sig ordentligt efter en lugn vecka. Sen red jag Joey på volten. Gjorde samma övning som på Lito i förrgår. Klockan var lite svår i högervarv, för där sladdar han gärna ut bakdelen lite. Men i slutet gick han jättebra! Efter det skrittade jag ut barbacka på Ture.

Nu har jag precis kommit hem från hoppträning med Lito. Skriver mer om det lite senare, lägger även in filmen då :)


Hej hösäck :p

Uteritter idag

Yes, idag ska alla hästarna ridas ut! Det blir nog en ganska lugn och slapp tur på alla tre. Ture skrittas fortfarande ca 45 min och ska göra det i en månad. Sen ska vi på återbesök till kliniken.

Zazou och Joey i hagen igår. Haha Joey ser lite trött ut :p

Dagens ridpass

Idag red jag bara Lito. Red honom på volten, han var jättefin! Började med öppnor och slutor i trav och galopp. Sen travade jag en cavaletti bestående av 5 bommar som var upplagda på varannan sida. Jag gjorde så att jag travade över dom, saktade av till skritt, gjorde framdelsvändning ett halvt varv, travade tillbaka över dom, saktade av till skritt, gjorde framdelsvändning osv.

Övningen "klockan" stod kvar från när jag gjorde den i förrgår, så sen satte jag ihop cavalletisarna med den. Tex i vänstervarv så travade jag cavalettisarna, fattade galopp, galopperade klockan ett varv, ökade galoppen på långsidan, saktade av till trav, travade cavalettisarna osv. Sen gjorde jag samma sak fast omvänt åt andra hållet.
Ett sammanträffande

Satt och surfade runt lite på internet som vanligt, kollade lite hästannonser osv. Eftersom jag gillar Ture så mycket så vill jag gärna ha en till häst med Libero H i stammen någon gång. Sökte därför på "Libero H till salu" på google. Kollade runt lite, och efter ett tag kom jag in på en sida med den här annonsen:Läste att hästen hette Saturnus, var 7 år och var efter Libero H och ropade på skoj "Mamma, den här hästen måste vi köpa, den heter Saturnus och är efter Libero H". Shit vilket sammanträffande liksom, heter likadant som Ture och har samma pappa. Det måste ju vara ett tecken! Sen fortsatte jag läsa. Morfar heter Wolfgang. Hmm... Det känner jag igen. Vänta nu, så heter ju Tures morfar också. Sen gick det upp för mig, men gud det är ju Ture! Haha! Hade ingen aning om att han varit på det försäljningsstallet. Dessutom är ju annonsen flera år gammal, han är ju 11 nu (och vi köpte honom när han var 9 av en privatperson). Ganska kul att jag lyckades snubbla in just på den hemsidan! Man blir ju lite förvånad när man ser sin egen häst sådär :p


Det här är alltså uppenbarligen Ture som 7-åring

Zazou

Längtar tills jag ska börja jobba med Zazou igen! Hon har bara skrittat hela veckan och vilat helt i helgen. Tror det var bra för henne att få en liten paus, hon har ju gått rätt hårt på sistånde. Nästa vecka ska jag börja rida henne ordentligt igen :)

Hon är fin i kroppen nu iaf! Tycker hon är perfekt i hullet, hon får inte bli smalare bara.Resultat

Hoppade som sagt en LB idag på Joey, och han var felfri igen :D Dessutom var det nog våran bästa runda hittils, han lyssnade jättebra och hoppade fint, var inte i en bom.

Tyvärr funkade inte vår filmkamera så mamma filmade med sin mobil istället, vilket inte alls blev bra. Lägger upp den iaf..:Lite bilder också:
Fotograf: Rosanna Zimdahl

Synd att hon missade huvudet :p

Utvärdering Freejump Soft Up

Nu har jag ridit i dom några gånger, och även tävlat i dom, så hade tänkt göra en liten utvärdering.

Jag gillar dom faktiskt väldigt mycket! Inte för att jag känner en sådan revolutionerande skillnad gentemot vanliga stigbyglar direkt, men visst finns det några små fördelar. Jag tycker dom känns stadiga att rida med, inte sladdriga som mina förra plaststigbyglar kunde kännas ibland. Tror det beror på att dom sitter fast på det sättet dom gör, dom är ju vinklade på ett speciellt sätt. Det gör även att dom är väldigt lätta att hitta och fånga om man tappar dom. Sen är själva fotplattan ganska stor, och även det gör att det känns lite mer stadigt. Det sägs ju att dom ska svikta också, och kanske gör dom det. Jag vet inte riktigt om jag känner det, isåfall väldigtväldigt lite. Sen får man ju inte glömma att de ska vara extra säkra också med sin böjbara utsida. Den funktionen är dock ingen jag fått tillfälle att prova, men det får jag väl vara glad över :p

Kort sagt tycker jag dom är jättebra, och jag har inget negativt att säga direkt, förrutom priset då. Sen får vara väldigt försiktig med sadeln för dom repar den väldigt lätt med sina ganska vassa kanter.

Nu kanske någon undrar om jag tycker det är värt att köpa ett par iom det höga priset. Personligen är det dom stigbyglarna jag gillar mest av dom jag ridit i, men skillnaderna är inte tillräckligt stora i förhållande till priset så att jag skulle slänga alla mina vanliga stigbyglar och bara köpa såna här, om man säger så. Fast det känns ju absolut inte som bortkastade pengar. Jag fick ju mina i födelsedagspresent, men skulle jag köpt dom själv skulle jag nog inte ångrat mitt köp iaf!
Dagens första ridpass...

...är avklarat! Red Joey på ängen i ca en halvtimme. I början var han lite pigg och springig, men i slutet gick han jättebra!

I morgon ska vi tävla, en LB i Roo Gård :)

Lite opublicerade bilder från den förra tävlingen, LB
Dagens ridpass

Byggde upp lite övningar på volten idag.

- "Klockan"

- En studs bestående av räcke, ett ganska högt kryss, räcke

- Tre smala sockerbitshinder (3 sockerbitar i rad) på var sida om en låg men bred oxer. Ett galoppsprång emellan varje

- Sen ett smalt hinder och ett vatenmattsräcke diagonalt så att man lätt kan byta varv


(storhästavstånd)

Lito
Det här var jättebra övningar för honom!

Började med att rida fram med massor av öppnor och slutor i alla gångarter. Sen hoppade jag fram på en 8:a över vattenmattan och smalhindret.

Efter det hoppade jag klockan. I början var han ganska motsträvig och jobbig, men när jag jobbat några varv så gav han sig och var riktigt fin! Varierade mellan 3 och 4 galoppsprång. Fick hela tiden vara nogrann med att han inte sladdade ut bakdelen.

Sen övergick jag till studsen. Han var väldigt stark bakom, så jag gjorde halt varje gång.

Efter det hoppade jag sockerbitarna och oxern. Det här är en ganska svår övning faktiskt iom att sockerbitshindren är så pass smala och kommer så pass snabbt. Det är lätt att hästen smiter på sidan på dom bakom oxern, så här får man verkligen en check att hästarna är ordentligt inramade mellan skänklarna. Lito smet på sidan första gånen, men sen var det inga problem alls. Dock var han fortfarande stark efter, så fortsatte med mina halter.

Till slut satte jag ihop en liten bana. Började med studsen, sen smalhindret på diagonalen, sen dom tre bommarna på klockan som ligger längst staketet, sen vattenmattan och tillsist sockerbitarna och oxern. Det svåraste för mig och Lito var att hinna hoppa smalhindret efter studsen, samt hoppa de tre bommarna i klockan i balans. Där rann det lätt iväg och det blev svårt att få med hela honom i svängen.


Joey
Hoppade inte alls lika mycket på honom, utan tog bara studsen och sockerbitarna och oxern några gånger. Sen tod jag bort sockerbitarna och höjde upp vattenmattan och oxern till 1 meter. Han var jätteduktig!


Zazou fick gå en skrittur i skogen tillsammans med Ture.

Dagen

Idag har alla hästar blivit ridna ute i skogen. Ture har kommit hem också och blev hur glad som helst över att få komma ut i hagen och träffa Lito!

Valparna mår bra, det blev 10 svartingar. 6 hanar och 4 tikar. Huuur söta som helst! Korsning Aussie/Golden för er som inte visste det :)
Äntligen en diagnos!

Snart kommer mamma hem med Ture från Skåne. Som jag skrivit förrut så skulle ju Ture till Jonas Tornell, och det var där dom var. Han är ju känd för att vara en väldigt duktig veterinär, och jag kan inte annat än instämma att det är just det han verkar vara. Han hittade nämligen vad som är fel med Ture. Äntligen! Vi har varit hos två veterinärer innan, som både bedövat bort olika delar i knät samt ultraljudat väldigt nogrannt, utan att kommit fram till exakt var det sitter mer än att det sitter i knät. Jonas gjorde exakt samma sak och kom direkt fram till vad som var fel. Han började med att kolla på bilderna från ultraljudet vi redan gjort på förgående klinik. Redan där såg han att Ture var mer svullen i det ena gaffelbandsfästet än det andra. Genom att bedöva bort just det och konstatera att Ture då blev helt ohalt, kunde han fastslå att det var just där det satt - i gaffelbandsfästet. En typisk skada som som kan hända av att han tex halkat till i hagen, inget jätteovanligt och inget som ska vara omöjligt att upptäcka. Ändå var vi tvugna att åka enda till Skåne för att hitta felet. Det gör ju att man börjar tvivla och tappa förtroendet för vissa veterinärer.

Nu när Ture är behandlad just där så finns det en stor chans att han är helt återställd om 2 månader. Han har nu varit halt betydligt längre än så, och skulle alltså ha kunnat vara frisk för länge sedan egentligen. Sen var det otroligt tur att vi inte följde den ena veterinärens råd att börja rida igång honom utan en diagnos, att rida igång hästen är nämligen bland det värsta man kan göra när det gäller gaffelbandsskador...

Är iaf väldigt glad över att vi äntligen vet exakt vad som är fel! Absolut ett stort steg i rätt riktning. Snart kanske vi är ute på tävlingsbanorna igen, jag och Ture :)

Fotograf: Malin LarssonHade precis tänk gå ut och rida...

... så började Sasha valpa. Det blev ingen ridning idag med andra ord, istället blev det 6 valpar (än så länge). Det kommer nog minst en till för hon har värkar fortfarande.

Update: Hon fick precis en till :D

Update 2: En till, 8 nu alltså :)

Update 3: 9 är vi uppe i nu!


Update 4: 10 blev det till slut. :)

Btw så har jag en jättebra nyhet som jag måste berätta för er sen! :)

Det trodde man inte skulle hända i första taget

Mamma har skaffat blogg! Även det en hästblogg, men lite mer inriktad på resor (eftersom hon är vd på Häst & Sport Rresor), och allt runt omkring själva tävlandet och ridningen. RidochRes heter den :)


Jag har verkligen världens snällaste läsare!

En av mina läsare kontaktade duktiga Micaela och ville beställa en ny header av henne till mig, som tack för att hon lärt sig en hel del från min blogg. Hur gulligt och snällt är inte det!? Tack så jättemycket, blev verkligen jätteglad och rörd.

Det här blev resultatet:Äntligen en lite mer somrig design än min förra.  Vad tycker ni? Eller hur är den fin? :)

(om ni inte kan se den nya designen tryck F5)

Haha

Vår hund ska snart ha valpar, så tittade igenom datan efter några gamla bilder på henne som liten. Hon har alltid gillat att leda hästar, här är hon ute och går med min dåvarande c-ponny. Såå söta! Man kan verkligen se vad dom tänker ibland :pKan ni se alla videoklipp?

Har fått många kommentarer om att folk bara kunnat se det första videoklippet när jag lagt in flera i samma inlägg. Tror jag lyckats fixa det problemet nu, men om det fortfarande kvarstår för ngn så skriv gärna det!

Lite videoklipp från helgen

Zazou 130

Klippte bort när jag ramlade av, det är inte så roligt att se

Lito debuten i 130Zazou 120


Lito 120

Sista dagen

Zazou var så himla fin idag! Allt kädes superbra på framhoppningen, och på banan gick hon som en klocka. Nu sätter vi en nolla tänkte jag. Men vad tror ni hände då? Jo, jag lyckas flyga av... Det var i slutet av banan (nr 7) på en kombination. Den kom snabbt ur sväng och Zazou drog lite innåt och koncentrerade sig mer på pullmangraven och funktionärerna till vänster än på kombinationen till höger. Då blev jag lite stressad och började skänkla på istället för att vänta ut hindret. Allt blev pannkaka, hon hade inte en chans att hoppa utan gled in i hindret och jag gled av över halsen. Är så himla besviken på mig själv! Hon har varit så himla fin hela helgen, men jag har inte riktigt ridit som jag brukar. Nu ska iaf hon få ta det lite lugnt ett tag och så ska vi åka på några mindre tävlingar framöver. Nu är det bäst att backa ett steg så att man inte förstör ngt inför framtiden. Hon är aldeles för fin för att jag vill riskera det!
Lito och jag fick 8 fel idag igen, men rundan kändes bättre än igår. Först rev vi 8:an, en oxer, precis ett lika dant nedslag som på 6:an igår. Jag red iväg honom så han blev flack och rev frambommen. Sen rev vi det sista också som var ett räcke. Knappt 10 meter innan hindret började han bajsa och bröt typ av till trav, så det blev bara helkonstigt. Men jag är väldigt nöjd ändå!


Jag skyller på att det är fredag den 13:e

Egentligen kändes båda hästarna fina idag, bara det att resultaten kanske inte var dom bästa.

Debuterade 130 med Lito, och jag är faktiskt supernöjd! Fick 2 nedslag, ett i en kombination då vi kom för stort in på oxern så han hann inte upp med bakbenen på räcket. Sen kom nästa nedslag två hinder efter på en oxer där jag red på lite mycket så han blev flack. Resten kändes bra! Banan vad sjukt lång, maxiden låg på över 100 sekunder, och det kändes verkligen som om den aldrig tog slut.
Zazou var jättefin på framhoppningen. Sen började det dåligt på banan då vi rev tvåan som var en trippel. Den var väldigt bred och vi kom för nära (klantridning från min sida) så hon räckte inte över. Sen kändes hon jättefin 3, 4a och 4b. 5:an var ett räcke längst kortsidan, och där fick vi ett litet slarvpet. Efter det bestämde jag mig för att utgå, men hoppade 6:an också eftersom jag ville avsluta med ett bra språng. Det var en stor oxer och den hoppade hon super! Kändes onödigt att hoppa runt hela den långa banan med 8 fel i bagaget, så valde att spara henne tills imorrn då vi ska hoppa en till 130. Hade från början tänkt byta den till 120, men eftersom hon hoppade så få språng idag och det ändå kändes så pass bra så bestämde jag mig för att gå in i en till 130 trots allt.

Trippeln hon rev. Hon försökte verkligen klara den, duktiga häst, men inte så konstigt att hon inte räckte över då hon typ bara hoppade uppåt. Som ni ser så rev hon iaf med bak :p

Är i tierp

Har försökt mobilblogga under dagen men det har tyvärr inte funkat :(

Idag åkte jag, Zazou och Lito till Tierp. Ska vara här fram tills på lördag.

Hoppade en 120 idag på båda hästarna, och dom var fina båda två! Zazou kändes som vanligt igen vilket är superskönt. Lito var lite stark och hoppade inte riktigt upp sig lika bra som han brukar, men han kändes fin han med. Båda två gick 0,0a och Lito kom 9:a och Zazou 10:a (av 80 starter) :D

Imorgon är båda anmälda till 130. Debut med Lito alltså! Får se om jag hinner ångra mig, men jag tror att det blir så iaf :)

Det funkar inte att ladda upp filmer i nuläget, så d får bli två bilder så länge. Lito på den första och Zazou på den andra.Svar del 3

Kom på att jag glömt svara på den sista delen av frågestunden, så här kommer den:

hej , har du något tips på vad man kan göra när man rider i paddocken/volten förutom att man rider då i gångarterna och då man rider lite mera "kravlöst"
När jag ska rida ett kravlöst pass brukar jag tänka på att inte ställa så mkt krav helt enkelt, så det jag brukar göra är mest att göra mycket volter, serpentiner och sånt.

känner du mer press på tävlingar att det måste gå bra och så när du har en så stor blogg? jag menar att många kanske känner igen dej och då kanske du får mer blickar på dej än förut typ hoppas du fattar frågan
Jag har alltid varit väldigt fokuserad och verkligen velat göra så bra som möjligt ifrån mig på tävlingsbanan, så det är ingen större skillnad på det planet. Dock så kan det ibland slå ännu hårdare om det går dåligt, om jag rider dåligt. Då brukar jag hoppas att ingen såg och förbarma mig över att jag är så pass offentlig på bloggen haha :p

Vad är ditt tips på att bli säkrare i hoppningen som person? Jag är rätt mesig för höjder men älskar ändå att hoppa!
Att inte hoppa högre än vad man själv och hästen klarar av. Då går det förhoppningsvis bra, och med medgång stärks självförtroendet.

Jag har även en häst som taggar till ordentligt i hoppningen, men jag får inte ta honom i munnen då studsar han bara. Men om jag inte tar i honom så "drar han iväg" mot hindret i alldeles för högt tempo lixom.. Testat med olika bett men han är likadan ändå.. Vad har du för tips?
Jag skulle försöka ha en jämn kontakt hela tiden och försöka rida i ett sådant jämt tempo som möjligt hela tiden. Sen skulle jag kanske prova att alltid sakta av till trav framför hindren ett tag, så att han får bort reflexen att bara öka farten så fort ett hinder kommer.

Min fråga: Tycker du att det här är något som är värt att skriva på för? :)
http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=4783&fnvisa=namn
Och kanske pusha lite för på bloggen, så vi kan få till en förändring. Borde vara extra intressant då du har en lillasyster som rider ponnyfälttävlan. :)
Är inte alls insatt i fälttävlan, så jag har ingen direkt åsikt faktiskt :p

när tycker du att man kan säga att hästen/ponnyn är gammal?:)
Det beror så himla mycket på sammanhanget, så att sätta ut en exakt siffra kännns omöjligt.

Vad är ditt tips för en häst som drar ioväg så fort den ser hindret. lixom lugn men sen när jag styr upp så drar hon iväg mot hidnret, skulle vilja träna henne att vänta och hur gör jag det? sen överhuvudtaget hur tränar du lydnad på dina hästar ? :)
Lite liknande som svaret ngra frågor upp. Att galoppera fram till hindret,  sen sakta av till trav precis vid det läget den brukar dra iväg och sen hoppa hindret i trav är något som jag tycker bruakr fungera bra. Gör man det tillräckligt ofta så brukar hästen själv backa av när man kommer fram till hindret.
Jag brukar göra mycket tempoväxlingar, avsaktningar osv, både på volten och när jag rider ut.

Vad tycker du är roligast att göra med ridningen?
Hoppa :)

Har du många förebilder?
Nej det har jag inte.

Har du någon annan kontakt med Rosanna, ni skriver ju inte så mycket om varandra i bloggarna, trots att ni tränar tillsammans ibland?
Någon annan kontakt? Vadå? :p Alltså vi är ju syskon!

hej, undrar om du har något tips för en nervös häst.. ? när jag är ute och tävlar så blir hon som en helt annan häst, hur lugn som helst hemma men när vi åker transport ut någonstans på tex. tävling så hoppar hon och far, spriner runt runt och stegrar när man går med henne. hon kan helst plötsligt få ett dampryck när man sitter på henne och kan kasta sig på människor och hästar, liksom som en svart vägg så att hon inte ser någonannan än sig själv.. det är väldigt läskigt ibland och jag måste spänna mig hela tiden för att vara beredd på att stoppa henne när hon springer iväg, på så rätt blir hon spänd själv och då funkar ingenting. tacksam för svar!
p.s, även om jag är väldigt lugn själv så hjälper ingenting. med graman funkar hon helt okej på andra tävlingar, men utan så är hon jätte vild.
Vissa hästar gillar nog inte att tävla helt enkelt. Kanske har hon varit med om något obehagligt någon gång. Personligen skulle jag tänka över om det verkligen är rätt häst för mig om jag själv älskar att tävla. Att tävla ska ju vara något som är roligt. Och när det dessutom är farligt för både än själv och dom runt om kring en känns det som om det inte riktigt är värt det. Om du absolut vill tävla med henne så skulle jag nog försöka åka på lite mindre tävlingar ett tag och hela tiden fokusera på att hon ska vara lugn och att allt ska vara lätt och roligt.

Vad tycker du man ska göra om man är höjdrädd med ändå vill tävla lite högreklasser?
Försöka att inte fokusera så mycket på höjden. När det blir högre klasser är det ju faktiskt inte höjden som är det svåraste, hoppa ett högt hinder kan ju dom flesta, utan svårigheten kommer emellan hindren. När jag går en bana som jag tycker känns hög brukar jag knappt kolla på hindren utan bara fokusera på allt däremellan. Det brukar funkar bra för mig iaf!

Tycker du att schalalaaolsson är en bra ryttare & blogg?
Vet inte vem hon är riktigt :p

har du samma hjälm när du tränar som när du tävlar? vissa har ju träningshjälm och tävlingshjälm
:)
Har två hjälmar som jag varierar lite emellan.

har du någongång upplevt att lito kan bli lite lång och lite hängandes i handen? Hur gör du isf för att han ska sluta med det?
Ja. Då brukar jag göra mycket halter, övergångar och tempoväxlingar för att få honom att lägga med vikt på bakdelen istället för att hänga i handen. Sen brukar jag hela tiden försöka tänka på att rida mycket med benen och så lite som möjligt med handen så att han inte har något att hänga i liksom.

Vilken är din favorit ungdomsryttare?
Har ingen direkt favorit, finns väldigt många som är duktiga!

Finns det någon ryttare du verkligen ogillar?
Ja, men tänker inte skriva ut det här :p

Måste bara fråga en till sak, va är det för höjd på dom olika klasserna i hoppning?
Typ Msv B ponny och häst osv?
MSVB för b-ponny är 1 meter, c-ponny 110m, d-ponny 120 och för häst motsvarar det 130.

Kan inte du och din syster göra en vidioblogg ? :D
skulle vara super kul :)
Haha njaa då skulle det nog mest bli en video full av tjaffs :p

Vad kollar du först på när du ska köpa en häst?
Och vad är den viktigaste egenskapen hos en bra hopphäst tycker du?
bra blogg :D
Försöker kolla på helheten. Ingen häst är ju perfekt, alla har både nackdelar och fördelar. Då måste man bara komma fram till vad som väger över.
Den viktigaste egenskapen är huvudet, viljan att hoppa och vara felfri. Det spelar ingen roll hur bra den hoppar eller hur snygg den är om den inte har den rätta mentaliteten.
Tack :)

Kan inte du göra som ett större inlägg om din nästa tävling, liten som stor? Typ hur tävlingsplatsen var, funktionärerna, ordningen, priserna... ja, ge dina åsikter om det! :) det vore jätteroligt isf!
Kram Stina
Jo kanske :)

Kan inte du ge lite tips på hur du tränar konditionen på dina hästar? :)
Rider ut mycket i skogen, galopperar på ängar, osv.

DU har ju sagt förrut att du inte tjänar pengar på bloggen men att du får ngt annat. Vad får du? :)
Du har världens BÄSTA blogg!!
Har fått lite erbjudanden och även ganska många nya kontakter osv. Taack vad glad jag blir!

Jag vill passa på att säga att din blogg är jättebra men skulle behöva något tips på hur jag ska göra så att min ponny blir mer rädd om sig när han hoppar?För i vissa språng hoppar han jättebra medan i nästa så hoppar han knappt av och river med frambenet:(
Tack så mkt! Med hästar som river med fram brukar jag hoppa mycket studs för att få dom snabbare i frambenen. Sen brukar jag tänka över hur jag rider just den hästen och prova tänka om lite. Vissa hästar river tex mindre om man rider i ett lägre tempo, medan andra behöver tänka helt själv för att inte riva. Det bästa är nog att åka till en tränare och fråga om råd, samt att prova sig fram lite.

Hej, älskar din blogg! Men du sa att du skulle göra ett inlägg om din mammas häst karriär, men det har du inte gjort - eller har jag missat det?
Kram Lovisa (Håller tummarna för Ture<3)
Har inte gjort d än för mamma ska snart börja blogga själv har hon sagt, så då kan ni läsa det där ;)

hur rider du hästarna inför tävling, som vanligt, eller bara slappt ? :)
Brukar rida ett lite kortare pass med fokus på hästens lydighet.

Tänker du ta föl av Zazaou?
Det är inget jag planerat i dagsläget.

Varför började du blogga?
Vad fick dig att börja blogga?
Tycker din blogg är jättebra,
du verkar vara jätteduktig,
bra förebild! :D
Från början var det meningen att min blogg skulle vara en träningsdagbok för min egen skull. Men sen började folk läsa den och nu är nog syftet lite annoslunda, även om det fortfarande är grundtanken. Tack!

Följer du andras bloggar också?
Ja, ganska många faktiskt!

Skulle int kunna ha typ som en slags (vet inte vad jag ska kalla det) men där man kan skicka in filmer till dej också typ kollar du och sen lägger du upp den mest lyckade hopprundan tex på bloggen med en länk, (asso när det gäller sits och allt) med en motivering :) haha du kanske fattar vad jag menar ;)
Nja, vill nog inte hålla på och bedöma andra på det sättet. Sen känns det som om det skulle ta ganska mkt tid också. Men tack för tipset!

hej hej :)
Jag undrar om du har något/några tips för hur man tränar sittsen över hinder och om du har ngt tips för hur man får en bra underskänkel (alltså ner med hälen och rätt placerad) Tycker du har super bra både sitts och skänkel!
Och till sist måste jag säga att din blogg är super!
Kram!
Tack så mycket vad roligt! Det man kan göra är att hoppa mycket utan stigbyglar. Då är man tvungen att ha en stadig sits för att inte flyga av, plus att man får in balansen. Annars så är ett tips att försöka få någon att stå bredvid som kan säga till så fort hälen åker upp elle man slänger fram överlivet. Framförallt gäller det att öva så mycket så att det kommer automatiskt.

Undrar om du varit med på någon stilhoppning?
Vad fick du för poäng i så falll?
Var med i mountin horse cup för ngra år sen med ponny, och då tänkte jag så mycket på att det var stilhoppning att jag red i slowmotion och lyckades få tidsfel i en LB haha.

Hej! Bra blogg:-) undrar hur du utfodrar hästarna under tävling?
Tack! Precis som vanligt, men kanske med lite mer betfor. Sen när det är varmt brukar jag tillsätta extra salt också.

Har du något tips hur man kan träna upp sin avståndsbedömning? Älskar din blogg :D
Lägga ut en bana med bommar hemma och rida den så ofta som möjligt. Det sliter inte på hästen samtidigt som det är superbra träning för ögat. Vad roligt :)

Har du haft tankar på att till slut få upp Lito och Zazou till de klasser du tillslut tävlade Ture med? :) Alltså 1.5o typ :)
Ja det är såklart mitt mål iaf, sen får vi se hur det går!

Hejsan! vill säga att du har en superbra blogg!!!!
1. Är du någonsin nervös när du tävlar?
2. Är det hästar du vill jobba med i framtiden? Och isåfall, hur långt vill du komma?
3. Tränar du något förutom ridningen?
Tacktack :) 1. Ja ibland! 2. Nja, tror inte det faktiskt. Men jag kanske ändrar mig! 3. Nej inte i nuläget, men jag borde göra det känner jag.

Måste bara fråga också, hehe, ditt hår är alltid så platt och fint. Plattar du det eller är det så platt naturligt?
Tack för en jättebra blogg!

Nej det är så platt av sig själv (tyvärr). Vill ha lockigt! Tack själv!

Har du nå bra tips på bra markarbets/hopp övningar som man skulle kunna köra?
Kolla i kategorin "övningar" :)

Vad tycker du om NH?
Vet inte exakt vad det är om jag ska vara ärlig :p

hej,jag har en ponny som är 18 år och har varit i fint hull nu på vintern/våren. Hon älskar mat och nu går hon ute dygnet runt dock så är dt inte så mkt gräs i hennes hage men hon har gått upp lite i vikt o fått lite gräsmage. jag hade tänkt att jag kanske skulle gå lite med henne på morgonen kanske i en 20 min o sen rida på kvällen men dt blir väl inte för mkt för henne så att hon blir slutkörd/utsliten att gå två gånger per dag? vet ju att hon har lätt för att gå upp för älskar mat.
Nej inte om du bara går en gång, det är nog bara bra för henne :)

vad tycker du om rollkur (eller LDR eller hperflexions vad man nu vill kalla det)?
Tycker det är hemskt!

kan du inte lägga upp en film där du rider dressyr på alla tre :) (4 om man tar med Ture)
Jo det kanske jag kan ngn gång :)

När märkte du att din blogg började växa :)?
härligt blogg för den delen :D
Den har växt sucessivt hela tiden tror jag :) Tack!

Hej! Älskar dina fina pollar o din ridstil, grym helt enkel!
Men min fråga är, kommer du vara med på Gotland då Wisby Ridklubb har nationell hopptävling?
Vad roligt, tack :) Nej tyvärr!

kan du inte skriva vad det är för modell och färg du har på din/a cwdförbygel/ar :)? kanske lägga ut länk på modellen också och vart man kan beställa :)? tycker den e skitsnygg!
Tror att det är den här jag har. Har en mörkbrun och en brun :)


Ridpass

Lito har varit så himla fin dom senaste två dagarna! Igår red jag ut med graman och vanligt tränsbett. Gjorde mycket tempoväxlingar och försökte hela tiden att använda handen så lite som möjligt och rida mest med sätet. Sen idag red jag på volten med bettet med dubbla bettringar. Hade lite samma tänkt idag. Började i låg form och öppnor och slutor. Sen försökte jag rida i en lite högre form med mycket tempoväxlingar och övergångar, hela tiden med en sådan lätt hand som möjligt så att han var tvungen att bära sig själv. Jättefin kändes han!

Fotograf: Hanna Stridsberg

Zazou skrittade jag ut en skogstur barbacka. Hon var jättepigg och skulle mest trava hela tiden, haha.

Freejump Soft Up

Nu har jag köpt dom :) Det blev ett par svart/bruna, kom till slut fram till att jag nog vill ha ett par stilrena trots allt. Är jättenöjd!

Köpte dom hos Top Rider
Hos equiterapeuten

Idag har Zazou och Ture varit på besök hos en equiterapeut.

Zazou var jättefint musklad och han tyckte att det inte fanns någonting att klaga på. Det enda var att han tyckte att vi skulle försöka bygga upp hennes trakter bak (vid skoning alltså). Anledningen är att hon tydligen stod på något sett som gjorde att hon belastade bakdelen onödigt mycket. Kan inte riktigt förklara, men han trodde iaf att om man byggde upp trakterna lite skulle hon orka mycket mer. Dessutom trodde han att det var en orsak till varför hon är så jobbig att sko bak, att hon lätt får mjölksyra när man håller upp ett ben väldigt länge.

Ture tog vi med för att kolla om det kanske fanns någon bakomliggande orsak till att han aldrig blir bra i knät, typ att han är sne och belastar det knät väldigt mycket eller något sådant. Han tyckte att han var lite spänd på ena sidan bak, men det var inte den bakomliggande orsaken utan tvärt om ett resultat av att han snebelastar lite iom knät. Så han fick iaf lite akupunktur där. Han tyckte att vi borde åka in och magnetröntga knät, så vi funderar på om vi ska göra det. Då ser man ju alla mjukdelar och leder och sånt på ett väldigt precist sätt.


BildkällaDagens ridpass

Har precis varit ute och ridit Zazou. Hoppade henne idag både för mitt och hennes självförtroendes skull. Känslan igår var ju inte alls bra, så ville så snabbt som möjligt få tillbaka den känslan vi brukar ha. Ställde upp två oxrar på 110 på varsin långsida och två sockerbitshinder på diagonalen så att jag kunde byta varv. Sen hoppade jag runt där tills det kändes bra helt enkelt. I början kändes det precis som igår och jag red för forcerat. Sen efter ett tag släppte det och både hon och jag slappande av. Då kändes det superbra, och jag avsultade med en jättebra känsla! Så himla skönt!
´

Ännu en konstig människa

"Lovisa Pettersson"

Profilbilden är en bild på mig och Lito när jag provred honomTydligen är han nu omdöpt till "Oskar"


Den här bilden är på mig och Bacchuz, en häst som jag lånade 2008

Den här gången är det alltså ngn på facebook som tagit mina bilder och låtsas att det är hon själv. Det här är inge roligt... Alltså varför gör folk såhär?!?

Årets SM mästare är korade

Har precis kommit hem från Sthlm, har varit inne och tittat på SM finalerna. Även om det var roligt att bara titta på, såg många jättefina och inspirerande ritter, så satt jag hela tiden och tänkte på hur tråkigt det är att jag och Ture inte kunde vara med. Önskar verkligen att Ture blir frisk snart!

Junior SM
1) Karl-Jakob Ingvarsson, Varberg, Cafino
2) Victoria Wallenstam, Billdal, Copyright
3) Tom Krog, Hoppryttarna, Equus Roxette

Young Rider SM
1) Caroline Kamensky, Skästa, Tiesto
2) Sanna Olsson, Sölvesborg, Castillio
3) Mimmie Faijermo, Helsingborg, Soleda K

Senior SM
1) Rigmor Arvidsson Maggi, Fjärås, Optik I
2) Douglas Lindelöw, Flyinge, Talina
3) Sara Samuelsson, Onsala, L´Esprit

Min stjärna

Fotograf: Malin Larsson


Nää

Skulle in och kolla startlistorna tills imorrn, men icke sa nicke. Alla klasser på den banan jag skulle rida på har tydligen precis blivit inställda :( De har flyttat alla klasser som skulle gått på gräsbanan till den banan istället. Tror det beror på att det regnat så jäkla mycket sent idag och att d förmodligen kmr fortsätta inatt. Usch vad tråkigt! Då blir det att bara åka in och titta istället då. Hade tänkt kolla på alla SM finaler, dom kan man ju inte missa när man bor så nära!
Har för mig att det var klass 23 jag skulle ha ridit

Tråkig tävlingsdag

Hoppade en 120. Rev samma hinder på båda hästarna, ett sketet litet räcke. Mitt fel, var en ganska kort distans efter en oxer och tog inte tillbaka ordentligt så dom blev lite flacka. 4 fel. Exakt samma resultat på båda hästarna alltså, men ändå inte. Lito kändes fin och jag är ganska nöjd med den rundan, Zazou däremot red jag som en påse skit! Det började med att jag kom till framhoppningen och fick höra att det var 3 nr kvar tills jag skulle in på banan. Framridningen blev oerhört dåligt och avslutade med ett hemskt språng på oxern där vi kom aldeles för nära. Väl på banan kändes det som om hon stod emot lite på oxrarna, och med det hemska språnget från framhoppningen i bakhuvudet vågade jag inte riktigt vänta till 2:a distansen på ett par hinder utan red på som en dåre på 1:a distansen istället. Dock så tog hon inte skänkeln tillräckligt bra så det blev dåliga språng.

Det stämde inte riktigt idag alltså. Hon har ju känts så klockren på sistånde, så nån gång måste väl kanske en liten "svacka" komma... Men det är så tråkigt när man får en runda som man är så himla onöjd med! När känslan när man kommer ut är att allt man vill är att göra om, göra rätt. Fast egentligen var faktiskt inte allt dåligt, dom flesta sprången hoppade hon ju jättefint, men två såna där språng förstör hela rundan för mig.

Bestämde mig för att inte starta 130 på henne, bättre att göra det när allt känns jättebra. Tycker dock det är väldigt tråkigt att vi missar den, för banan passade oss egentligen, stor och mycket utrymme. Både 120 och 130 banan kändes/såg dessutom relativt låga och snälla ut, uppfattade dom som ganska mycket snällare än i Näset tex. Aja, det finns fler tävlingar!

Funderar på att iaf åka in med Lito imorrn och hoppa en till 120. Vill komma igång ordentligt med honom nu igen! Zazou får nog hoppa lite lågt hemma istället, sen ska hon till kiropraktorn på måndag och efter det ladda upp inför Tierp. Längtar dit :)

Litos runda:Tävling imorgon

Har ridit ut på Joey och ska snart ner och rida Zazou och Lito en liten stund på volten. Imorgon är det tävling för dom båda, Stockholm Equestrian Games. Båda får hoppa en 120, och sen kanske jag hoppar 130 också på Zazou :)


Fotograf: Emelie Österblom

SM

Idag börjar hopp SM inne i Stockholm på ryttarstadion. Är så himla ledsen över att jag och Ture inte kan vara med, hade verkligen sett fram emot det här SM:et! Nästan på hemmaplan och allt. När han blev skadad i samband med inne SM i år var det vi siktade in oss på just det här SM:et, att vi kunde ta revansch här. Att han skulle hinna bli frisk var något vi aldrig egentligen tvivlade på då. Men allt blir inte alltid som man tänkt sig... Vi får ta revansch nästa år istället.

Bilder från förra årets ute-SM.

Fotograf: Roland Thunholm


Dagen

Idag har Lito och Zazou fått en vilodag. Min syster red Joey på volten, och i slutet hade han tydligen gått jättebra. Han är en känslig ponny, så han blir lite spänd i början när en ny ryttare som han inte är van vid sitter upp. Men som sagt i slutet hade han tydligen slappnat av bra.

Ture går promenad varje dag. Snart ska han in till veterinären igen. Skrev ju förrut att vi skulle till skåne den här gången och många gissade rätt på vilken veterinär vi ska till, nämligen Jonas Tornell. Han ska vara väldigt duktig och har bland annat varit (eller är han fortfarande?) Sveriges landslagsveterinär. Hoppas verkligen att han kan hjälpa oss!


Bild från hd.se

Träningen

Som jag skrev igår så kändes det inte super på träningen direkt. Lito verkade ha ganska mkt överenergi och verkade mindre tillfreds än vanligt över vad han hade i munnen. Har ju knappt hoppat honom dom senaste veckorna, så det var såklart mkt att slipa på.

Det var iaf en bra träning träningsmässigt eller vad man säger. Tränade för Marcus Westergren, vilket jag inte gjort på länge nu, och jag fick en del bra tips som jag ska tänka på. Bland annat så har jag fått för vana att lätta ganska mycket på handen det sista galoppsprånget så att hästen får fritt spelrum, ngt som bara ger positiva effekter på Ture. Det här är dock bara ngt negativt på Lito. Iom att han gärna dyker ner väldigt mkt det sista galoppsrånget så krävs det att jag håller kvar stödet lite längre för att få honom att hoppa upp sig ordentligt. Såna här småsaker kan ofta göra väldigt stor skillnad, och är ganska lätta att missa om man bara rider runt själv hemma. Därför ska jag försöka komma igång lite mer med träningarna igen nu! Har kommit ifrån regelbundenheten lite där känner jag.


Haha ni hör ju iaf vad han säger till mig :p

Hoppträning

Tyvärr funkar d inte att ladda upp videoklipp för tillfället, så ja får göra d imorrn istället. Det gick väl sådär, det märks att varken han eller jag hopptränat på ett tag om man säger så. Men det kändes bättre i slutet iaf!


Dagen

Har precis varit ute och ridit Joey och Zazou. Red ut på Joey och Zazou red jag på volten. Hoppade en övning med först ett lågt räcke (typ 60 cm), sen ett galoppsprång och sen ett till räcke som jag höjde sucessivt. Det kan man höja ganska mycket iom att man garanterat kommer rätt. I slutet höjde jag faktiskt upp det så mkt som till 150, dels för att testa henne lite men också för att det är en bra övning för att få hästarna att hoppa upp sig ordentligt. Hon var superduktig! Lite ojämn i sprången fortfarande, men vissa språng hoppade hon riktigt fint! :)

Fotograf: Matilda Blom

Snart ska jag iväg på hoppträning med Lito :D Ska bli jättekul, känns som evigheter sedan jag hopptränade nu. Film kommer förmodligen ikväll.

Wihoo

Kul att lite hästbloggar börjar ta plats på blogg.se´s förstasida :)
´
´

Saknar att tävla Ture


´
´
´

Usch vilket skitväder!

Det bara regnar och regnar och regnar. Ett tips som är jättebra vid sånt här väder är Rainlegs. Dom är jättelätta att sätta på, och även att ta av om det slutar regna. Dom står dock inte emot det värsta ösregnet med 100%, men man slipper bli dyngsur iaf. Framförallt vid lite lättare regn är dom guld värda!

Tror dom kostar drygt 300:- och finns i ganska många ridsportbutiker.

Är han fin eller är han fin :)


JW

När vi var i Vimmerby så var det en hästaffär där som hade 20% rea på allt under helgen. Passade därför på att köpa två par av de populära John Whitaker ridbyxorna, ett par vita och ett par blåa. Nu efter att ha använt dom några gånger förstår jag verkligen varför de är så populära - de är ju hur bekväma som helst! Dessutom tycker jag att priset är överkomligt (runt 700-800) om man jämför vad andra märken av liknande kvalite kostar. Så dessa ridbyxor vill jag absolut tipsa om!


RSS 2.0