Hmm...

Funkar det inte att kommentera nåns blogg för er heller? Dum fråga, om det inte funkar kan ni ju ändå inte svara :p Det kanske bara är min dator som är konstigt iof...

Nu funkar d igen ;)

Joeys Grey "Joey"

Såklart måste han också vara med i "mina hästar" kategorin.

En d-ponny som jag har för försäljning åt en tjej i Skåne. Ca 147 cm hög och 8 år, importerad från Irland. Jag var själv med när hon köpte honom faktiskt :) Tror det var för ett par år sedan, då var han knappt riden om jag inte minns fel. Vi fick se när han löshoppade, och jag kommer ihåg att jag tyckte han hoppade jättefint! Nu är målet att tävla lite under sommaren för att sedan sälja honom.

Såld till en tjej vid namn Karolin :)


Måste fixa nån bättre bild, men här ser man iaf hur söt han är :)


Hoppning med Joey

Idag åkte vi iväg till Lovisedal, en stor utebana ganska nära oss, och hoppade lite med Joey. På måndagar är det nämligen ledigt från träningar och sånt, och eftersom Joey ska tävla där snart så passade vi på att åka dit och hoppa lite. Det var säkert 20 hästar/ponnyer där samtidigtså allt var väldigt rörigt och man höll på att krocka hela tiden.

Han var ganska pigg men skötte sig jättebra tycker jag!  Eftersom det var första gången jag hoppade honom (eller andra, har ju hoppat några språng hos ägaren förut), så red jag honom kanske inte perfekt. Det jag kom på var att sprången blev bättre om man låter honom gå i ett lite högre tempo, det är där han trivs bäst så tror det är så han mest har hoppat tidigare.

Dock så skulle jag vilja att han lär sig att vänta lite mer på mig, nu blir det så att han suger lite för mycket mot hidrena. Ska börja träna massor av låga lydnadsövningar för att få honom lugn i de lägena.  

Haha just det, vet ni vad han gjorde föresten? Jag galopperade förbi långsidan där massa folk satt, så blev han helt plötsligt rädd för något och "slängde" sig innåt. Saken var det att där stod en kombination med två räcken, så han hoppade glatt över ett av räckena med mig helt oförberedd :p Haha snäll ponny iaf!

En kort liten snutt. Sista språnget tycker jag kändes bra! Där ser man ju att han verkligen tar min förhållning innan hindret och väntar lite. Annars går det nog lite fort :p


Ture har fått gå en promenad som vanligt, och de andra två fick vila. Ska snart börja trava Ture förretsen, äntligen!

Tävling Mälarhöjden

Det har varit en härlig tävling idag, fint väder, bra tävlingsplats och duktiga hästar :) Dessutom behövde vi inte alls åka tidigt i morse iom att jag red sista klassen, 110.


Zazou 0,0 fel 3:a

Har inte ridit henne så jättemycket i veckan, så var lite rädd för att hon skulle vara lite stissig. Det var hon inte, hon kollade inte på någonting och kändes ovanligt avslappnad. Rundan vi gjorde kändes nog som en av de bästa vi gjort just med tanke på detta. Dessutom var hon lagom pigg och lyssnade bra. Förrutom på ettan så kändes det som vi fick bra och avslappnade språng.

Vi gick nolla i grunden, så hon fick gå sin första omhoppning i hennes liv. Min plan inför den var att rida i ett bra tempo med schyssta men inte så jättelånga svängar, vilket gick super. Hon gick som tåget, nolla :) Det visade sig också att det gick fort då det räckte till en 3:e plats. Inte illa pinkat tycker jag, med tanke på att det var hennes första start i avd. a :)

Lito 0,4 fel

På framridningen och framhoppningen kändes han väldigt på hugget, mycket piggare än vad han brukar vara. Det ledde till att jag på banan mesred lite och inte satte något direkt tryck, och därför blev inte sprången så fina som de kan vara. 110 är ju iof ganska lågt, så han kanske inte behöver hoppa så mycket heller :p Fast är iaf inte helt nöjd med min ridning faktiskt, jag måste vara lite mer aktiv på honom annars blir han så lång och långsam.

Kom lite snett på tvåan, så det blev lite vingligt till trean. Men vi kom iaf nolla i grunden. I omhoppningen hade jag lite svårt att svänga, sprec i första svängen. Det är något vi måste träna på känner jag. Till sista hindret blev han lite flack, så han lyckades riva frambommen med bakbenen. 4 fel i omhoppningen alltså.

Det jag verkligen ska försöka att tänka på till nästa tävling att ha lite bättre galopp med lite mer tryck i för att försöka få honom mer ihop. Det är en svår balansgång det där, för han blir ju lätt stark och lite springig.


En sån här fick jag med mig hem. Gissa ve...

lgim0003 (MMS)

En sån här fick jag med mig hem. Gissa vems ;)


Dagen

Har precis varit ute och ridit Joey för första gången. Han var lite spänd från början, vilket inte är så konstigt när han är på ett helt nytt ställe o allt. Dessutom hade han inte blivit riden så mycket den senaste veckan. I slutet slappnade han dock av och gick jättefint i traven.

Nu åker jag iväg till Mälarhöjden med Lito och Zazou. Det blir en 110 var, Zazous första avd. A faktiskt :)


nu har vi varit och hämtat ponnyn, joey he...

lgim0002 (MMS)

nu har vi varit och hämtat ponnyn, joey heter han. Supersöt :)


Dagens ridpass

Provade det tredelade babypelhamet från Sprenger på Lito. Red som sagt med två tyglar. Använde nästan bara den översta tygeln, men det var bra att ha något lite skarpare att kunna ta hjälp av ibland. Det här är nog det bett som funkat bäst hittils, så tänkte ge det en chans på tävlingen imorrn. Blir spännande att se hur det går :)


Nya grejer

Kingsland ridbyxor typ 1000:-
Dyon tyglar ca 750:-


Veredus Young Jump ca 750:- (L fanns inte, men som tur var så passade M)Sen hyrde jag faktiskt hem ett Sprenger bett också. Dom är ju så dyra, så det är perfekt att man får prova innan man köper. Ska ju tävla Lito på söndag som sagt, och har fortfarande inte hittat något bett som känns bra i hoppningen. Har ju beställt ett som de förra ägarna tyckte funkade bra, men det kommer inte förrän om flera veckor tyvärr...

Det här är som ni ser ett tredelat babypelham. Ska prova rida med två tyglar samt ha en länderrem istället för kedja. Får se vad han tycker om det. Vet att många säger att man inte ska ha delade bett på hävstångsbett, men Lito har inte gillat något av de betten som varit raka, så tänkte prova detta iaf.


Dagens ridpass

Red både Lito och Zazou på volten. Fick nämligen låna ett baby-pelham av en kompis, så tänkte prova hoppa lite med det och så.På Zazou kändes det inte alls bra, hon verkade bara störa sig på det. Så då kan jag utesluta det bettet på henne.Lito hoppade superbra, men var lite tjaffsig emellan hindren. Det kändes alltså inte optimalt på honom heller. Det var lite synd, för annars hade jag tänkt ha ett sånt på tävlingen på söndag.

Shoppingshopping :) visar bilder när jag k...

lgim0008 (MMS)

Shoppingshopping :) visar bilder när jag kommit hem!


Försäljningsponny och framtidsplaner

På lördag kommer en ponny hit från Skåne som jag ska ha för försäljning. Det är en 8-årig irländs import som tävlat LB. Ska bli jättespännande! Dessutom är det så himla roligt att rida ponny tycker jag :) Dock så får jag ju inte tävla honom tävlingsklass iom. att jag är över 18, men hade tänkt starta i avd. B för det får jag ju.Det var alltså nyheten, och den som gissade rätt först var Jenny :)


Btw, såg att ganska många gissat på att jag skulle iväg och jobba utomlands eller liknande iom att jag tar studenten nu. Tänkte därför berätta lite om mina planer. Jag har funderat ganska mycket över detta, och det jag kommit fram till är att jag nog ska försöka få något "vanligt" halvtidsjobb i närheten för att få in lite pengar, och sedan satsa helt på hästarna utöver det. Vill utnyttja min kvarvarande Young Rider tid på tävlingsbanorna här i Sverige, och det känns som om jag har bäst förutsättningar att göra det om jag bor kvar hemma på gården. Sen vet jag faktiskt inte om jag vill jobba med hästar i framtiden, har egentligen ingen aning om vad jag vill... Därför känns det som det bästa alternativet till jag kommit underfund med det!


-Något jag länge undrat över är varför det finns en sån där liten ring på pelhamstången mellan själva tygelringarna. Pratade om detta med några kompisar här om dagen, och ingen av oss kunde komma på vilket syfte dom skulle fylla.Tänkte höra om någon här vet svaret?
Vad har dom för funktion liksom?


Träningsvideor med Peder och Malin

Peder Fredricson och Malin Baryard har ju gjort några träningsvideor för H&M:s We Love Horses-sajt. De handlar om allt från hur man byter galopp till hur man kan träna att hålla en jämn rytm efter hinder.  Tycker de flesta av dom var superbra faktiskt! Några urval:

HÄR kan ni se alla videosarna.

Btw, gud vilka hästar dom sitter på! Gillar framförallt Malins häst, otroligt spänstig. Fast Peders häst är verkligen jättefin den med, den ser så himla mjuk och elastisk ut.

Dagens ridpass

Mamma och jag red ut Zazou och Lito. Det gick bra.

Förresten, jag ska köpa ett par Veredus Young Jump skydd och är lite osäker vilken storlek jag ska ta. Dom ska vara både till Lito och Zazou. I Veredus Carbon Gel har dom M på typ yttersta hålet, men har hört att Young Jump är lite mindre i storlekarna. Någon som vet om det stämmer? Isf kanske jag ska köpa L?


Rolig nyhet

Nu är det bestämt, så har en rolig nyhet som jag snart ska berätta :D Om ni har tråkigt kan ni ju alltid gissa vad det är, kan ge den som svarar rätt en länkning ;)


Dagens ridpass

Idag red jag Zazou på volten. På senaste tiden har jag ju mest fokuserat på att hon ska lyda för framåt- och tillbakahjälper, men idag fokuserade jag lite mer på formen, att hon skulle vara rund och avslappnad.

I början gjorde jag lite övergångar och sånt, men sen red jag mycket volter och även lite tempoväxlingar. Avslutade med att hoppa en liten läskig studs, byggd av ett plastmattahinder och ett hinder med en vattenmatta under. Första gången tyckte hon det var lite läskigt, men sen brydde hon sig inte.

Hon kan ju vara lite tittig ibland, så försöker träna så mycket som möjligt på underliga saker. Varje gång det står något läskigt hinder uppe på volten så brukar jag hoppa det ett par gånger. Tillslut kommer hon då förhoppningsvis inte tycka att det är något konstigt.

Zazou står och posar


Sen får hon syn på plastmattehindret och undrar vad det är för konstigt


Det var lite läskigt, men trots allt nödvändigt att utforska


Tillslut var det nog inte så farligt trots allt. När jag satt upp var det dock lite läskigt igen, framförallt från det andra hållet, men det gick över ganska snabbt.

Dagen

Mamma red ut Lito en sväng. Själv har jag bara gått en promenad med Ture. Mer än så hinner jag helt enkelt inte. Den här veckan är sista rycket i skolan, har en hel del att göra om man säger så:

Imorgon - Nationella i matte c. Svenska inlämning (undersökning) + redovisning. Internationell ekonomi inlämning (fördjupning).
Onsdag - Filosofi inlämnning (fördjupning) + redovisning. Projektredovisning.
Torsdag - Engelska inlämning (APU-uppgift) + redovisning. Info och Layout inlämning av rester.
Fredag - Komplettera något arbete om det behövs.

Har varit lite på latisidan på sistånde,och det kan man verkligen säga att jag får igen nu, med råge! Envisas nämligen alltid skjuta upp allt till sista sekunden. Någon som känner igen sig? Eller ännu bättre, tycker synd om mig? höhö :p Som ni förstår blir därför tyvärr bloggen ordentligt lidande, så förvänta er ingen superuppdatering direkt.

Åh vad jag längtar tills den här veckan är över... Har som tur är en tävling i helgen att se fram emot :)

Dagens ridpass

Äntligen inne från regnet! Usch vilket skitväder det varit idag asså.

Började med Zazou. Hon var superfin! Travade lite cavalettis och gjorde mycket övergångar. Hoppade ett litet 20-cm hinder på en åtta också. Hade ett skynke över som var jätteläskigt i början, men i slutet var hon hur fin som helst! Jätteavslappnad i galoppen emellan också.

Med Lito började jag likadant, mycket övergångar plus cavalettis. Sen red jag runt lite i alla gångarter. Försökte rida i en ganska kort form, men det kändes inte alls så bra, han blir så lång på långsidorna jämt och galoppen kändes lite spänd. Sen i slutet när jag travade av i en väldigt djup form så kändes han superfin, så provade galoppera så också. Och gud vilken skillnad det blev på hans galopp! Mycket rundare, och han kändes inte alls så framtung som jag trodde han skulle göra iom att han är så pass lågställd ändå. Har ju hela tiden fokuserat på att få upp huvudet på honom iom detta, men det kändes som om han jobbade mycket bättre i den här formen trots. Det måste varit så han blivit riden med förgående ryttare. Ska börja rida för en dressyrtränare snart, och det blir spännande att se hur hon tycker jag ska rida honom. Låg och djup där det känns som om han jobbar bäst men med risk för att han blir lite framtung, eller försöka skola om honom till att gå i en högre form.

Gammal bild, såhär pass "fint" väder var det inte idag

Att träna lagom

Satt och bläddrade i en ett par år gammal hästtidning här om dagen, och hittade en artikel som jag tyckte var ganska intressant. Här är ett utdrag ur den, en intervju med Malin Baryard om varför hon tror att hennes hästar varit så skonade från skador.Just det här med "vikten av att träna lagom" tror jag mycket på. Jag rider sällan längre än 45 min per häst. Hellre ett kort men intensivt pass än ett längre och lugnare, det tror jag bara sliter på hästarna. Framförallt om man harvar runt på ridbanan. När man rider ut är det ju en annan sak, då kan det nog vara nyttigt att vara ute lite längre ibland.

Sen tror jag att det är viktigt att man rider regelbundet och har en jämnhet i sin träning, att man inte rider hästen stenhårt 3 dagar i veckan och låter den vila resten av dagarna. Men det är inte heller bra om man rider stenhårt hela tiden, utan hästen måste ju få en chans att återhämta sig, att bygga muskler. Det är lite av en balansgång det där, men det viktigaste är förmodligen att lära sig att lyssna på sin häst och använda sig av sitt sunda förnuft. Och att hela tiden tänka på att träna lagom.

Skiv gärna era egna åsikter, det är alltid intressant att läsa :)

Dagen ridpass

Red som sagt bomövningar med båda hästarna idag. Dock lite olikt utformade, iom att hästarna behöver träna på lite olika saker.

Zazou
Med Zazou var fokuset på lydnad. I uppvärmningen gjorde jag massa övergångar. Sen började jag med att bara trava cavalettisarna i båda varven, alltid med en lugn halt efter. Efter det lade jag till det lilla hindret till vänster med en bom före och en efter. Travade alltså cavalletisarna i vänster varv och sedan fortsatte jag i trav över det hindret och rullade då in i galopp. Sen vände jag på steken. Travade in över hindret, kom in i galopp, sedan byta av till trav igen efter, och sen trava över bommarna. Trodde det här skulle vara jättesvårt på henne, med det gick faktiskt riktigt bra, även om hon var lite spänd över cavalettisarna. Sen red jag lite olika små banor med alla hindren. Oxern i mitten hoppade jag i trav med en travbom före, och hindrena nere i högra hörnet var små studs. Hon var superduktig, tror det här var riktigt bra övningar för henne!Lito
Värmde upp med lite övergångar på honom med, och även mycket tempoväxlingar i galoppen. Sen började jag på samma sett som med Zazou, först cavalettisarna med halt bakom, och sedan lade jag till hindret med bommar före och efter. Dock så hade jag upphöjda cavalettis, en sockerbit på varannan sida. Sen hoppade jag studsen nere i högra hörnet med halt efter några gånger, och sedan samma sak med den vänstra studsen. Den vänstra var lite högre, den låg väl på 80 cm, och den högra på ca 50 cm. Efter det hoppade jag båda efter varandra. Han hade en tendens att dra iväg lite emellan, men då gjorde jag halt och kom igen. I slutet var han jättefin!


Dagens ridpass

Provade faktiskt att ha graman på Lito idag, främst för att han inte ska kunna slänga upp huvudet och rinna iväg som han gör ibland när han tycker det blir lite jobbigt och försöker komma undan. Eftersom han redan är väldigt låg fram så satte jag den inte mellan benen, utan på sidan i sadelgjorden. Red först en stund på ängen för att få igång galoppen och en naturlig framåtbjudning. Sen red jag lite på volten. Gjorde mycket tempoväxlingar och övergångar. Han kändes fin, gramanen funkade bra i sitt syfte så ska nog använda den lite med jämna mellanrum.

Gramanen satt alltså som den röda linjen ungefär


Ture och Zazou fick gå en promenad.

Imorgon ska jag nog göra lite bomövningar med både Zazou och Lito :)

Tävlingar

Är väldigt dålig på att planera min tävlingssäsong nu för tiden, men jag tycker det är så svårt iom att jag varken vet när jag kan börja tävla Ture eller hur fort jag kommer kunna gå upp i klasserna med Lito. Därför kör jag lite efter principen att vi tar en tävling i taget, och sen får vi se hur det blir.

Nu har jag iaf anmält till två tävlingar, då både Lito och Zazou ska vara med och dessutom hoppa samma klasser:


Mälarhöjden 30 maj, lokal - 110

Siggesta 5 juni, regional - 110 och 120Några av er som tänkt åka dit kanske? :)


-Tycker att
Johanna hade en ganska rolig fråga på hennes blogg, så jag kör den jag med ;)

Har du träffat/sett mig i verkligheten någon gång? Med/utan häst.Dagens ridpass

Red ut en tur idag, jag på Zazou och mamma på Lito. Red en runda som först går genom skogen så att hästarna får lyfta på fötterna ordenligt, och sen är det ganska mycket trav och galopp på grusvägar. Efter det red jag en stund på en äng.

Provade ett nytt bett på Zazou som jag lånade av en tjej i stallet. Ett tredelat Pessoa Magic bett, som inte kan böja sig mer än som det är på bilden, så det blir nästan som ett lite mer format, rakt bett.
Såhär beskriv det:

Nelson och Rodrigo Pessoa skapade Magic System för att skapa en mer kraftfull överföring från ryttare till häst. Signalerna går fram fortare och mer precist. Bettet är 3-delat men kollapsar inte utan kombinerar flexibiliteten hos ledade bett men kontrollen som på ett rakt bett. Detta är skonsamt för hästens mun och tunga. Bettet är naturligt format för hästens mun och har koppar på droppen som bidrar till att hästen suger på bettet.

Passar väldigt bra till starka hästar!


Det kändes faktiskt som om Zazou trivdes ganska bra med detta! Jag tyckte det kändes bra att rida med också. Hon tog liksom stöd på bettet utan att bli lika stark som hon var igår. Dock så hoppade jag ju inte idag, så det kan ju bero på det. Men tyckte ändå det kändes som om hon tog mer stöd och blev lite stadigare i munnen liksom.


Filmerna från hoppträningen

Träning för Ann Liwing. Det syns inte riktigt på filmen, men på första övningen så låg det en bom 4 lite längre galoppsprång framför hidnret, och en bom 5 korta galoppsprång bakom. Övningen gick alltså ut på att kunna rida fyra jämna steg fram till hindret, och sen snabbt få tillbaka hästarna så att man hinner få in fem jämna bakom. Sen hoppade vi en liten bana med framförallt en svår sväng - den till det sista hindret. Det kom väldigt snabbt, hästarna hann knappt se det, så det var väldigt viktigt att själv vara väl förberedd.

Lito
För det första så kändes inte bettet bra alls som jag provade på Lito. Det var ett vanligt gags. Har ju inte fått hem bettet jag beställt än, längar tills det kommer! Som ni ser så bryter han ut på kombinationen. Tycker jag kom ganska bra in, men precis när han skulle skjuta ifrån till insprånget så stannade han upp jättemycket. Vet inte om han tyckte det andra hindret var lite läskigt. Skulle nog behövt ha bättre galopp också. Sen till sista hindret var det jag som gjorde en volt, hittade inget avstånd alls. Annars kändes det helt ok, inte jättebra men inte superdåligt heller. Dock så har jag inte till 100 kommit på hur jag ska rida honom än, så är inte helt nöjd.

Zazou

Zazou var jättestark på den första övningen, så jag fick göra halt några gånger efter hindret. Även på banan var hon väldigt "på" hela tiden. Fick inte rikigt igenom halvhalterna, så jag blev lite dragandes några gånger. Annars var hon jätteduktig, inge tittig alls. Och vissa språng hoppade hon jättefint, även om dom fortfarande är lite ojämna.


Äntligen hemma

Hoppträningen gick väl sådär med båda hästarna. Lito var jättefin i början, men i slutet fjantade han sig lite i en kombination. Annars kändes det väl bra. Zazou var stark som sjutton, men gjorde allt hon skullle bra. Skulle verkligen vilja prova ett lite skarpare bett på henne, hatar när jag måste sitta och dra för att hon ska lyssna. Kanske räcker det med ett vanligt tränsbett med extra stora bettringar, annars har jag funderat på ett babypelham.

Lite filmer kommer imorgon, orkar inte lägga upp dom nu. Är supertrött!


Red ut barbacka på Ture när jag kom hem också. Provade trava lite, och vad jag kände så kändes han inte halt. Ska springa ordentligt med honom i morgon, hoppas verkligen han är frisk så att jag kan börja sätta igång honom nu!


Hoppträning

Nu ska jag på hoppträning med Lito och Zazou. Ska bil superkul! Film kommer förmodligen ikväll :)


Fotograf: Matilda Blom

ute på promenad med tripp, trall och trull...

lgim0043 (MMS)

ute på promenad med tripp, trall och trull haha :)


sitter hos sadelutprovaren. Har precis pro...

lgim0036 (MMS)

sitter hos sadelutprovaren. Har precis provat klart sadlar till lito och tro det eller ej men equipen låg tydligen jättebra på honom. Det trodde jag inte eftersom vår utprovare generellt sett inte gillar equipe, men det är bara att vara glad över det :)


Dagen och gårdagen

nu har både amanda och julia åkt hem. Igår red vi en jättehärlig ridtur alla tre, Amanda på lito, julia på Zazou och jag fick låna en ponny i stallet. Vi red ut en sväng i solen och sen tog vi några små språng på en äng som vi byggt upp lite terränghinder på. Zazou och lito verkade tycka det var hur roligt som helst, liksom vi ryttare :) idag red jag och julia på volten, jag på Zazou och julia på lito. Zazou var lite jobbig i början, väldigt på hela tiden. Jag gjorde massor av övergångar längst fyrkantsspåret, vilket gick sådär. Sen i slutet var hon jättefin! Lito såg också fin ut, tycker julia rider honom bra! Det här blev ännu ett rörigt mobilinlägg, sorry för det. :P

Julia och Amanda har ordet

Hej allihopa!

Nu sitter vi och skriver på Mickis välbesökta blogg, känns lite pirrigt faktiskt. Julia känner ni ju igen sedan tidigare här på bloggen och ett fåtal kanske har varit inne på Amandas nogg ibland ;)

Mickis bor hur fint som helst, och hästarna lever lyxliv i fantastiska, stora hagar och superfint stall! Ture är överlägset störst i stallet, och Zazou tycker vi är sötast! Vi har fått rida två av Mickis hästar idag som ni sett på bilderna nedanför, och vi båda tyckte att de var helt olika! Jag, Amanda hade helst tagit med mig Zazou hem även om båda var väldigt fina att hoppa och jag, Julia hade väldigt svårt att bestämma mig för vilken jag gillade bäst.

Zazou är lite stoig med mycket power och naturligt byggd i uppförsbacke och hennes galopp tyckte vi båda var hur underbar som helst! Lito kändes ganska lågställd att rida men sprången var det mycket spänst och höjd i, han kan verkligen hoppa. Vi är jätteglada över att Mickis lät oss rida hennes hästar även om det bara blev en kortare stund och tre språng var per häst, men båda hästarna var ambitiösa och fina!

Mickis har ju fått rida bådas hästar, inlägg om det finns här för Amanda och här för Julia.


Bilder från idag

Det gick jättebra idag för både Amanda och Julia! Båda hästarna var superfina, och det är alltid lika roligt att se andra rida sina hästar tycker jag, speciellt när så duktiga ryttare rider :)

Nu är Lito helt bra i benet efter sitt sår, skönt!!
Hallå!

Nu är Amanda och Julia här :D :D Vi ska snart ut och rida lite grann. Kommer bilder sen :)


Dagens ridpass

Red Zazou på volten idag. Det gick faktiskt jättebra! Mitt upplägg såg ut såhär:

- Började med att skritta och trava fram i en så låg och avslappnad form som möjligt (vilket inte blev så jättelågt och jätteavslappnat iom att hon var lite ofokuserad och sådär). Men ställde inte så mycket krav på henne utan lät henne "titta av" sig lite.

- Sen fokuserade jag enbart på att hon skulle lyda för både framåt och tillbakahjälper genom att göra massor av övergångar. Började med skritt-trav. Red helt enkelt runt fyrkanstspåret och gjorde säkert minst 20-30 övergångar per varv. Tänkte inte alls på formen eller nåt sånt, utan bara att hon skulle svara bra för hjälperna. Sen lade jag in galopp också, och växlade slumpvis mellan alla gångarter, absolut max 10 meter i sträck i samma gångart. Hela tiden försökte jag att sitta så stilla som möjligt, och använda små, lugna, men bestämda hjälper. Det här höll jag på med i säkert minst en halvtimme. Trots att jag som sagt aldrig tänkte på formen så började hon automatiskt arbeta rätt efter ett tag. Det jag fick tänka på var att inte låta henne skjuta in bakdelen vid varken avsaktningarna eller igångsättningarna, vilket hon hade en tendens att göra. Framförallt i vänster varv kände jag att hon försökte komma undan på det sättet.

- Jag avslutade sedan med att trava av henne i en lång och låg form. Till skillnad från i början av passet så gick nu detta superbra. Hon var väldigt avslappnad och sökte sig framåt neråt hela tiden.

Sammanfattningsvis tycker jag det här kändes som ett jättebra upplägg för Zazou! Ska fortsätta med liknande träning de följande ridpassen hade jag tänkt. Skrev ju här om dagen att det kändes som om vi tagit ett steg tillbaka i markarbetet, men idag kändes det som om vi var back on track igen. Tror jag har varit lite för hård och spänd själv de senaste passen och krävt för mycket på samma gång, för idag när jag endast fokuserade på en sak i taget och var mjukare i mitt sätt att kräva saker så fick jag en mycket bättre känsla!
Oj vilken roman det här blev :p Ska bara skriva lite kort om de andra pollarna med. Mamma red Lito några varv på volten och jag gick promenad med Ture.

Har min sits över hindren blivit bättre?

Eller är den helt enkelt olika på olika hästar? Tror det är en blandning (tyvärr). Tycker nämligen det är mycket svårare att sitta korrekt över hindren på Ture än på Zazou. Så risken är att mina skänklar fortfarande inte riktigt är där dom ska när jag hoppar upp på Ture igen. Sen beror det ju såklart på hur högt man hoppar också iof...


Kolla här, här är dom ju ganska bra faktisk om jag får säga det själv ;) --> LÄNK 

Jämför med typ den här bilden när jag hoppar Ture. Ajaj säger jag bara! --> LÄNK 


Upplever ni också att det är olika svårt att sitta korrekt över hindren beroende på vilken häst man rider?

Dagens ridpass

Red ut i typ en halvtimme idag, mamma på Lito och jag på Zazou. Hade hackamore på henne, det gick bra! Mamma hade köpt ett nytt bett också som hon red Lito med. Hon tyckte det kändes bra. Det är ett vanligt tredelat fast med sån här plast runt som smakar äpple.

Ture har såklart fått gå promenader även idag. Hans ben ser mycket bättre ut nu så snart är han nog helt bra :)

Oj det blev många "bra" i det här inlägget, men det är väl bra, haha!

Bilder från tävlingen

Fick några jättefina bilder på mailen av en läsare från Stora Ekeby  (:
Fotograf: Matilda Blom
Dagens ridpass

Red ut ca en halvtimme på Lito. Red på grusvägen i skritt och trav med syfte att öka blodcirkulationen. Den lilla svullnad som är kvar hade gått ner efter ridturen, så det verkade vara positivt. Han kändes väldigt pigg och glad.
Ture har fått sina dagliga promenader och Zazou fick vila.

Ture

Har ju glömt beätta hur det gick med Turis på kliniken. Vi var ju där för några dagar sen. Veterinären trodde inte att det var såret/muggen som gjorde honom halt, utan att han antagligen sträckt sig eller vrickat sig i hagen. Nu får han äta antiinflammatoriskt i några dagar + gå 10 min promenad 2 ggr om dagen, så hoppas vi på att han blir bra. Jag vill verkligen komma igång med honom nu, varför har vi sån otur just nu? :(Bilder

Nu har både Lito och Ture fått en promenad. Lito såg bättre ut i benet idag, så det verkade inte vara något allvarligt. Lite irriterande att det skulle hända just dagen innan tävlingen bara, menmen det kommer fler tävlingar.

Här är lite bilder på Zazou från idag :)

Fotograf: Johanna Tatar Bernström

Resultat

Lito fick inte följa med idag, han var fortfarande lite svullen :( Så vi åkte bara med Zazou.

Samanfattningsvis kan vi säga såhär: Zazou har varit superduktig, men jag har inte ridit särskilt bra alls. Gjorde ett par rejäla missar, sånt får inte hända!!! Usch vad sur jag är på mig själv!

Aja, i 110 gick vi iaf nolla. Jag tycker Zazou var ovanligt avslappnad för att vara första klassen. Dock så red jag som en klant på kombinationen, vi kom aldeles för nära in, men duktiga Zazou kämpade på ändå. Sen fick vi ett konstigt språng på ett räcke som hon kollade lite på, det var läskiga lådor under. Annars tycker jag det var en okej runda! Är glad över att hon var mycket mer avslappnad än första klassen på förra tävlingen.
Sen i 120 gjorde jag en ännu värre miss. Blää, vill inte ens kolla på filmen. Det var på trean som var en oxer. Redan när jag vände upp på den kände jag att vi skulle komma fel, hittade inget avstånd alls, vi låg mitt emellan ett framåt och ett tillbakaläge. Jag bestämde mig aldeles för sent vilket läge vi skulle köra på, så det blev såklart mitt emellan. Jag ville hoppa av stort, men Zazou var inte alls med på noterna utan la in ett extra. Eftersom hon är typ världens snällaste häst så hoppar hon ändå, och klarar det tom nästan. Dock så rev hon bakbommen. Efter det började jag rida lite mer, och det kanske blev lite vilt ibland, men det kändes ändå mycket bättre! Det kändes som en ganska svår bana, och desutom lång (10 hinder, 11 språng) Vi fick iaf några jättefina språng!
Zazou var mycket lugnare på hinder idag än vad hon brukar vara, och då får jag absolut inte bara sitta och backa in i hindren. Hon är faktiskt en av de hästar jag som hoppat på sistånde som jag haft svårast att hitta avstånd på, men bara för det får jag inte sitta där och måtta. Heldre att jag rider på framåt, hon hoppar ju nästan bättre när hon kommer lite utifrån.

Är jättenöjd med resultaten, 0 fel i 110 och 4 fel i vår andra 120, och är även jättenöjd över Zazou! Det är bara min egen ridning jag är väldigt irriterad på just nu...

Tävling imorrn

Imorrn åker jag till Stora Ekeby med Zazou och Lito (om hans ben ser bra ut). Hoppar 110, 120 på båda. Debut i 120 på Lito alltså :)


Jag och Zazou på förra tävlingen


Hade faktiskt tänkt knoppa båda pollarna för ovanlighetens skull, så gjorde flätor ikväll. Tror framförallt Zazou kommer passa i knoppar, de framhäver nog hennes snygga hals ännu mer :) Dock så är jag sämst på att knoppa, menmen :pDagen och gårdagens ridpass

Igår gick jag bara en promenad med Zazou. Iom att jag fortfarande inte vet vilket bett jag ska hoppa Lito på så hoppade jag honom några språng på d-ringsbettet med kopparringar (som jag har i markarbetet). Det kändes dock inte så bra då han blev lite för stark och lång.Idag hade jag tänkt prova ytterligare ett bett, men han hade ett litet sår på benet och var lite svullen där, så gick bara en promenad. Smörjde in med isbalsam också. Imorgon är det ju tänkt att vi ska tävla, så hoppas verkligen det ser bra ut imorrn! Han var inge halt eller nåt sånt, så det är förhoppningsvis inget allvarligt alls.

Zazou red jag på volten idag. Det käns verkligen som om vi har fått ett bakslag i markarbetet för tillfället. Innan har det bara kännts som om hon utvecklats för varje ridpass, men nu känns det som om vi tagit ett steg tillbaka igen. Hon är spänd och springig. Tror det är för att jag kräver lite mer av henne nu. Så fort man tillåter henne att trava på i ett lite högre tempo slappnar hon av och söker sig neråt, men så fort man ska trava långsamt så blir hon springig och spänd. Idag blev det inte bättre av att det stod massa nya läskiga hinder på volten, så hon smög runt där som en orm i början. Aja, i slutet kändes det iaf okej.


Ibland är man inte alltid så smart


(vet att jag borde rensa piggborsten, haha)

Den här synen mötte mig när jag öppnade ryktlådan idag. Hela min nyinköpta glansspray hade åkt ut i ryktlådan och bildat en liten sjö som borstar och grejer simmade runt i.

Så ett tips - om ni har glanssprayen i ryktlådan, se till att stänga sprayflaskan ordentligt! Eller inse att det nog är smartare att ha den på hyllan...


Boven i dramat (som för övrigt jag tycker är en väldigt bra glansspray):Har man tråkigt kan man ju alltid kolla i arkivetDet är här är mitt 1000:e inlägg. 1000 gånger har jag suttit här framför datorn och skrivit inlägg till den här bloggen. Om man räknar att varje inlägg tar i snitt 10 min att skriva, så är det 10 000 minuter. Ettusen inlägg, förmodligen långt över tiotusen minuter. Allt bara på grund av 1 blogg. En endaste blogg.

Men det är värt det! Mycket tack vare er faktiskt :)

Dagens ridpass

Puh! Kom precis in från stallet, har ridit Zazou och Lito samt gått en promenad med Ture. Var inne med honom på kliniken igår förrsten, kan berätta mer om det sen.

Började med Zazou. Brukar typ alltid ta den mest krävande hästen först, den då man behöver mest energi haha. Provade ett nytt bett på henne idag faktiskt, ett vanligt tredelat med fasta bettringar. Tycker inte det kändes så bra, det jag brukar rida med (tredelat med lösa bettringar) känns betydligt bättre. Personligen är jag inte ett sådant stor fan av fasta bettringar på vanliga tränsbett öht, tycker det känns mycket stummare än att rida med lösa.

Fokuserade mycket på övergångar idag. När man bryter av från galopp till trav så tar det nämligen flera varv innan hon är avspänd igen. Måste vara jag som varit slarvig med det, för det känns som om det blivit värre på sistånde. Tror jag gör för lite övergångar på henne överlag, sitter gärna och rider varv efter varv i samma gångart = inte bra! Det är ju just övergångar hon behöver träna på. Galoppfattningarna har iaf blivit bättre på sistånde tycker jag, men som sagt inte avbrotten.

Idag jobbade jag på en volt, och så växlade jag mellan skritt, trav och galopp med högst ett voltvarv i sträck i samma gångart. Det jag behövde tänka på var att vara snabbare i mina hjälper, för så fort jag blir lite dragandes i handen så blir ju hon dragandes tillbaka. Det gällde att vara snabb och rörlig i varje avbrott, och så fort jag kände att hon inte lyssnade eller började rinna iväg så saktade jag av till skritt. I slutet gick det okej, men absolut inte jättebra. Känns som om jag verkligen behöver jobba mer med det här på henne som sagt!

Filmade lite från slutet av ridpasset då jag red runt lite mer kravlöst. Får se om jag orkar lägga upp det här :p


När jag får henne att jobba rätt är hon verkligen en fröjd att rida, så himla fin(!!), men emellanåt önskar man att hon vore lite mindre het på gröten :p Fast egentigen tycker jag det är en positiv egenskap, jag gillar inställningen när dom hela tiden tänker framåt. Fina Zazou! Om jag lyckas vidareutbilda henne på ett bra sett tror jag att hon kommer vara den hästen som är absolut härligast och roligast att rida av mina hästar.


Efter det red jag Lito. Provade ett nytt bett på honom också, jaktstång/kimberwick i gummi. Hade i den stora ringen, alltså det minst skarpa tror jag(?). Dock så kändes det ändå för skarpt. Tror att det är kedjan han inte gillar faktiskt, för det är ju ändå ett väldigt snällt bett.

Red inte så länge, men gjorde mycket tempoväxlingar. Tvärt emot på Zazou så red ganska mycket i ett lite högre tempo, hans galopp blir mycket bättre då och det känns som om han jobbar mer med bakbenen faktiskt. Skulle vilja att han kunde ha den aktionen i bakkärran även i en kortare galopp.

Dagens ridpass

Red Zazou på volten. Ännu en gång ett jobbigt pass för oss båda. Man måste verkligen jobba hela tiden som ryttare på henne, för annars går det fortare och fortare för varje steg. Iaf i traven, i galoppen är hon mycket mer lugn och väntar bättre, men hon har tendenser till att bli lite springig även där. I traven satt jag ner största delen av ridpasset, för då känner jag verkligen när det börjar gå fortare och komme åt henne bättre. Dock så är hon hur jobbig som helst att sitta på, väldigt skumpig, man liksom skjuts upp ur sadeln typ varje steg! Tacka vet jag Lito, på honom känns det som om man flyter fram typ :p


Och vinnaren av GG-schabraket är...

... Frida Elmlund

Grattis!!! :D (du har fått mail)

Dagens ridpass

Red först ut på Lito en runda. Han var superpigg, han verkar tycka det är så himla roligt! Sen tog jag några varv på volten med. Red framförallt mycket öpnnor. Lito är ju lite lång och låg ibland, och har inte så runda gångarter, så öppnor är något jag tränar mycket på med honom. Man känner att han tycker det är jobbigt, framförallt i höger varv, men då märker man ju att det är något som han behöver träna på och därmed förhoppninsvis kommer att förbättra honom :)
Ture fick en promenad, och mamma red Zazou på volten.

Dagen

Har precis varit ute på en ganska lång promenad med Ture. Hans sår ser lite bättre ut nu, har börjat smörja in det med en penicillin-salva, men han är fortfarande svullen :( Aah, vill att han ska bli frisk så vi kan komma igång igen!!Dom andra två fick som vanligt vila dagen efter tävling.

Beställt

Idag har jag beställt bettet som Litos förra ryttare tyckte han fungerade bäst på. Inget bett jag har provat hittils har känts superbra vid hoppningen, så nu ger jag upp :p Hoppas verkligen det här känns bra nu!

Det här är det jag beställt: Ett gag med parerstängerNågra andra bett jag gärna skulle vilja ha hemma är bland annat dessa:

Ett baby-pelham. Skulle vilja prova det på Ture, och kanske även på Zazou faktiskt.
Sist på hoppträningen var hon så jäkla stark, så skulle velat prova något pyttelite skarpare än ett vanligt tränsbett. Kanske skulle även Lito gilla det... Gillar ju pelhambett överlag, men för vissa hästar kan det vara lite för skarpt och då är det ju perfekt med detta som har kortare skänklar.En mildare variant av pessoabettet.Sen skulle jag vilja ha massor av olika varianter av "vanliga" tränsbett!


Hela Sprengers katalog kan ni hitta HÄR

Bett kan man egentligen aldrig få för många av, ändå har jag väldigt få.. Typiskt att dom flesta ska vara så himla dyra! Det är som är så bra med just Sprenger-bett är ju att man på många affärer har möjlighet att låna hem bettet och prova det innan man köper det. Tycker fler bettmärken/butiker ska erbjuda samma sak!

Glöm inte

Imorgon avslutas tävlingen om ett GG shabrak, så om du inte är med och tävlar har du fortfarade tillfälle att vara det :)


Tävling

Över lag har det varit en bra tävlingsdag, fått rosett i 3 av 4 starter :)

1 meter

Först hoppade jag Lito. Han kändes fin! Klev mest över hindren, men det kändes säkert och bra. Fick en rivning i omh, red väldigt slarvigt och fångade upp honom lite sent på en distans. Red inte så fort, men det räckte ändå till en placering. Tror vi kom på 15:e plats eller nåt sånt.
Sen hoppade jag Zazou i 1 meter också. Hon var som hon alltid är i första klassen väldigt spänd. Det i kombination med att det var första utomhustävlingen gjorde att hon kollade på mer saker än vanligt. Speciellt på ett ställe där det låg några bommar vid staketet tyckte hon var jätteläskigt. Hon ville absolut inte gå nära dom, så hon stannade två gånger på en kombination som stod där. Annars kändes det helt ok! Glömde dessutom att sätta på huvan, vet inte om den gör någon större skillnad egenltigen men :p
1,10 meter

Vet inte rikitigt varför, men i den här klassen kändes bettet jag hade på Lito till skillnad fråni första klassen aldeles för skarpt. Han vågade liksom inte ta stöd alls. Vi gick iaf 0,0a, och även fast det inte kändes som om jag red så snabbt så kom i 4:a :) Är jättenöjd med honom, första tävlingen och allt!

Tyvärr så lyckades inte mamma filma den här klassen :(


Zazou var mycket finare än i den förra klassen! Mycket mer avspänd, och fokuserade mer på hindren. Så det kändes bra och vi gick 0:a :)


Nu åker vi iväg...

... till Kungsör! Det blir min och Litos första tävling, och min och Zazous första tävling utomhus. Ska hoppa 1m och 110 på båda. Resultat kommer ikväll :)


Dagens ridpass

Zazous ben var bra idag, så det måste nästan ha varit salvan som gjorde henne svullen. Hon har liksom haft muggen i typ en vecka, och aldrig varit svullen innan jag smörjde in med den där, och nu när jag slutade göra det försvann det.

Red iaf henne på volten som sagt. Hon var väldigt pigg i början, så pigg har hon inte varit på länge. Lät henne först springa av sig några kravlösa varv i alla gångarter. Sen satte jag mig ner i traven och jobbade mycket med sidförande rörelser, galoppfattningar, avsaktningar osv. Vi fick jobba väldigt mycket båda två, men i slutet var hon jättefin!

Hade ungefär samma upplägg när jag red Lito, men red inte riktigt lika länge. Han kändes också fin.


Goddag

Hoppas ni hade en bra Valborg :)

I går så hade en ridsportbutik i närheten (Mustang heter den) 20% rabatt, så passade på att åka dit en sväng. Fick med mig ett täcke och lite småsaker hem:


Nu ska jag ut och rida Zazou och Lito en liten stund på volten. Båda två ska ju tävla imorrn, dvs. om Zazous ben ser bra ut såklart. På tal om det - tack för alla muggtips. Nu jäklart ska muggen bort!


RSS 2.0