Dagens ridpass

Började med att rida ut Ture. Red en runda med bra förutsättningar för galopparbete. Passade även på att rida öppnor och slutor i galoppen på vägen. Han var riktigt pigg, men samtidigt lydig.

Sen tömkörde jag Nocke, samtidigt som mamma red fram Ulanda lite. Första gången hon red Ulanda. Det är roligt att få se sin häst från marken ibland! Jag måste säga att hon såg vädligt fin ut, iaf i traven. I galoppen blev hon väldigt tjafsig. Sen bytte vi, så att jag red Ulanda och mamma tömkörde Nocke. Ulanda var superfin! Hade en bom längst medellinjen som jag inriktade mig på. Galopperade stora volter, små volter, en åtta, ja allt möjligt över den där bommen. Tänk vad bara en liten bom kan göra träningen så mycket roligare, både för mig och för hästen!

Nocke var superfin vid tömkörningen. Tycker det är bra att variera träningen lite, och det är nyttigt för honom att arbeta utan ryttare ibland också. Han har ju haft problem med ryggen (kan skriva om allt det imorrn).  Det är lite jobbigt att springa efter bara haha, menmen det är väl även bra för mig med lite motion. Att tömköra i galopp kände jag dock var lite av en överdrift, där gick gränsen, så jag longerade han en stund istället. Mamma tömkörde mest i skritt och trav, och inriktade sig på lite mjukgörande rörelser såsom öppnor och slutor.

Ibland kommer barnasinnet fram

Sitter i skolan och föröker döda tid. Har slutat, men min buss går inte förrän om en timme. Så himla  irriterande, vill hem och rida innan det blir mörkt ju!

När man inte har tillgång till riktiga hästar kan man ju alltid ta del av det som datavärlden har att erbjuda. Jag vet att jag är för gammal för sånt här, men skitsamma! Det är så sjukt beroendeframkallande. Det jag talar om är ett hästhoppningsspel haha. Det finns på http://www.miniclip.com/games/show-jumping/en/

Jag äger på det, jag slår vad om att ingen kan slå min tid på level fyra, 58 sekunder.

Mowhahaha 


Bildbevis


Höga hinder ;)

You make me happy

Vet ni vad? Just när jag kollade statistiken såg jag något som piggade upp mig en aning mitt i allt trååkiga läxläsande. Idag är det 17:e dagen min blogg är igång, och idag hade den ännu ett nytt besökrekor på över 100 unika besökare =D Visst, det är ju inte i närheten av Blondinbella eller Kenza, och säkert inte med många av era bloggar heller, men ändå... Min blogg är ju trots allt bara bäbis än så länge, den har inte ens hunnit fylla tre veckor. Det är så kul, för ni läsare verkar öka i antal för var dag som går, och alla är så himla positiva och gulliga hela tiden! Det gör mig verkligen glad!! =)


Dagens ridpass

Idag var det mjukt och fint på volten, så jag kunde ÄNTLIGEN göra lite bomövningar med pollarna.

Körde samma pass med Ture och Ulanda. Började men lite travarbete, öppnor, slutor mm, och sedan även cavaletti. Sedan körde jag samma sak i galopp, men istället för cavaletti hoppade jag på en åtta över en bom som jag lagt längst medellinjen. Efter det hoppade jag 5 studs som jag lagt på böjt spår på en 15 meters volt. Sedan satte jag ihop övningarna till en. Har försökt rita den övningen i paint, men det var lättare sagt än gjort. Hoppas ni fattar nåt.


Grön = trav
 Röd = galopp.
Avstånd mellan studsen = ca 3 meter
Avstånd mellan cavalettisarna = drygt 1 meter

Ulanda gick ganska bra. På den sista övningen blev det dock vissa problem. När jag saktat av efter studsen i vänster varv, och skulle svänga in på cavalettisarna, så la hon bara av i svängen. Hon har ju vissa svårigheter med att svänga snävt, vet inte om hon kanske inte orkar eller något, och nu kom det fram att det var värst i vänstervarv. Hon sladdar liksom bara ut baken, sen går det långsammare och långsammare och tillslut står hon stilla. Detta blev dock bättre ju fler varv jag körde övningen, och i slutet var hon riktigt duktig!

Ture var lika fin som vanligt. Allt känns så lätt när jag rider honom. Hade kanske vissa tendenser till att bli lite lång och långsam över studsen ibland, men det blev bättre ju mer jag red. Har ju inte hoppat han på jättelänge nu känns det som, så han kan gott behöva lite korta studsserier nu ett tag framöver så han blir lite snabb och snärtig i benen igen.

Mål

Det är alltid lika viktigt med mål, oavsett vilken idrott man håller på med, därav även inom ridningen. Sätt upp kortisktiga mål, förslagsvis årliga, men glöm inte bort de långsiktiga målen; Vart vill du egentligen komma med din ridning? Tänk dock på att inte sätta för höga mål, dom ska inte ge dig prestationsångest. Samtidigt ska dom vara drivande, som en extra sporre i sidan, så tänk även på att dom inte ska vara för lätta. Ta dig alltså en riktigt funderare innan du sätter dina mål.

Det är alltid lika roligt att gå tillbaka och granska sina mål för förgående år. Vad hade jag för målsättning då? Har jag ändrat synen på min ridning och min förmåga? Och framförallt, har jag uppnått mina mål? Det är en oerhört härligt känsla om så är fallet!

Mina mål för 2008:
*Hoppa 140 på stor häst
* Kvala till Junior-SM
* Ungefär i November tillkom även att kvala till gbg horse show (något som jag dock aldrig riktigt vågade hoppas på.)

Jag kan nu se att det här året gått över förväntan. När år 2008 började hade jag inte ens en stor häst, och mina mål var däför ganska luddiga och tveksamma. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle gå så här bra redan under mitt första år på stor häst. Är oerhört glad och ser verkligen fram emot 2009!

Mina mål för 2009.
*Med Ture är det att starta 150 med bra resultat, bli placerad i ngt SM, samt få lite fler internationella resultat.
*Med Ulanda är mitt mål att starta 140, och kanske kvala in till nåt SM om jag hinner.
*Med Nocke vill jag starta MSVA, förhoppningsvis innan sommaren, och sedan överlåta honom till min syster alternativt sälja honom
*Tessa ska gå stadigt 140, och sen ska hon förhoppningsvis säljas.

Överlag har mina mål nu höjts ett snäpp. För ett år sedan trodde jag aldrig att jag skulle ha en målsättning som den jag har i nuläget. Jag känner dock att mina mål inte är omöjliga, och det ska bli jättespännande att i början av nästa år se om jag lyckats uppnå dom!


Svar!

Äntligen kommer svaren på era frågor!


Har du någon kille?
nope

Har du eget stall eller är du inhyrd?
Jag har ett eget stall på gården.

Vilken av dina hästar var dyrast vid inköp?
Ture och Ulanda, dom kostade lika mkt.


Tävlar du din ponny någonting nu för tiden eller är det bara de stora hästarna?
Mycket bra blogg förövrigt, du verkar oerhört duktig!!
Ja det gör jag =) Tack så mycket vad kul att höra!

Vilken tycker du är din största framgång hittils? Och vad har du för mål i framtiden?
Hmm.. Svår fråga. Jag måste nog säga att jag är med i juniorlandslags-truppen, samt självklart 2:a platsen i Scandinavium. Sen är ju 6:e platsen i ponny SM något som jag aldrig kommer glömma =) Målen kan du läsa om lite längre ner ;)

Du skrev ett inlägg förut med tips hur man kunde lägga upp ett ridpass, och som punkt nummer fyra (?) skrev du nåt med själva ridpasset, eller liknande. vad brukar du göra då?? :) skit bra blogg!!
Det är jättevarierande från gång till gång. Det räknar jag dock som själva huvuddelen av passet. Det är där jag tränar på det jag känner att jag eller hästen behöver träna på. Jag kanske hoppar lite studs för att stärka hästen och få den snabb i benen, eller kanske övar extra mycket på förvänd galopp, eller så kanske jag övar extra mycket på galoppombyten. Det är som sagt väldigt varierande. Tack så mycket =)

Vad jobbar dina föräldrar med? ;P Rider någon av dina föräldrar? Jättebra blogg för övrigt :)
Mina föräldrar driver ett eget företag som heter Häst & Sportresor. Ja mamma rider och har även tävlat fälttävlan och hoppning (på hobbynivå) förut. Pappa kan rida lite, men bara om han har en supersnäll häst. ;) Tack! =)

Vad har du för sadel?
Hemma rider jag mest med en Prestige golden star. På dom stora hästarna tävlar jag dock med min älskade Equipe-sadel!


Kan du inte lägga in lite bilder på dig utan ridhjälm? ;)
Haha varför inte :p Ni får några nya, dåliga, fula webcambilder, bara för er ;) Som ni ser är jag alltid suuuperseriös på bilder :p

  
     

Vad är det högsta hindret du har hoppat?
Jadu, jag tror inte jag har hoppat så mkt högre än 150-160 kanske. Jag gillar inte att hoppa onödigt högt, det sliter så ofantligt mycket på hästarnas framben. När jag hoppar hemma hoppar jag praktiskt taget aldrig högre än 110-120, förutom vid speciella tillfällen. Mest hoppar jag dock hinder som ligger runt 50-100. Mina hästar behöver inte träna på att hoppa högt, jag vet redan att dom kan det. Liksom för väldigt många hästar är det inte höjden som är problemet, utan allt handlar om lydighet och styrka.

Vad tycker du är dina starkaste sidor inom ridningen?
Oj... Hmm... Jag är väldigt lugn, stressar inte upp mig i onödan om man säger så. Sedan har en hög koncentrationsförmåga tror jag. Jag brukar också få höra att jag har en väldigt bra känsla för hinder (avstånd och sånt).

Hur lång är du? :)
Har faktiskt inte mätt mig på länge, men drygt 175 skulle jag tro. Kanske ngra cm längre.

Vilken klubb tävlar du för?
Roslagens Rid och körklubb.

Hur länge brukar du rida per pass ungefär?
Kanske runt 50 min. Det kan dock variera väldigt mycket, jag slutar inte förrän det känns bra. Jag är väldigt envis, så ibland kan jag rida hur länge som helst :p haha nejdå men iaf upp till 2 timmar.

Om du räknar ihop all utrustning du och hästen brukar ha när ni tävlar, hur mycket kostade den totalt? gjorde nämligen det själv och kom på att det var väldigt mycket pengar jag red runt med :p
Haha undrar om jag verkligen vill veta detta. Är lite utav en märkesnörd, så tror det kan bli ganska mycket. Glurp. 46 000 fick jag det till när jag räknade ihop lite snabbt. shit, sjukt ju :o

vem tränar du för?
Det är olika, men de jag tränar regelbundet för just nu är Haking och Ann Liwing.


Rider du dressyr för någon instruktör också?
Inte för tillfället, men har gjort och ska ev börja göra det igen snart.


hur många ggr har du ramlat av på ture? :P
Haha andra tävlingen ramlade jag av 2 gånger :p sen kanske ett par gånger till så vi säger 4 ;) Alla gånger har han gjort riktiga fulingar. Efter hindren så har han slängt sig åt fel håll och jag har fortsatt rakt fram haha :p


Vad tror du är nyckeln till din framgång?
Oj vilken svår fråga! Jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag tror det är jättemånga faktorer som har spelat in. För det första har jag ju självklart tränat jättemycket. Jag är väldigt konsekvent på det sättet, är hästen i behov av att ridas, så rider jag oavsett väder eller hur mkt klockan är eller något sådant. Jag vet inte hur många gånger jag har bokstavligt talat tvingat mig ut och rida, fast jag egentligen inte hade ngn lust alls. Sedan har jag haft turen att hitta underbara ponnyer och hästar. Jag har dock inte alltid har fått färdigutbildade hästar, redan från vädligt ung ålder fick jag utbilda mina egna ponnyer. Det här tror jag dock har varit lite utav en fördel, jag har lärt mig jättemycket på detta! En ponny som jag tror har betytt jättemycket är min c-ponny minstral. Honom köpte vi billigt som en outbildad 7-åring, och jag lärde mig otroligt mycket på honom samt nådde fina framgångar och fick bra självförtroende. Samtidigt gav han ju oss en ekonomisk möjlighet att köpa en fin stor häst när vi sålde honom. Sen har jag ju en väldigt engagerad mamma, det har ju hjälpt en hel del. Som jag skrev förut i ngt inlägg så är det ju svårt att etablera sig i eliten utan att åka på många tävlingar, och det är ju svårt om man inte har ngn förälder som vill skjutsa. Sen är det säkert 100 andra faktorer också, det här var bara några exempel ;)

vad vill du bli när du blir stor?
Jag vet faktiskt inte. Visst, det skulle säkert vara jättekul att bli ryttarproffs på många sätt, men jag vet inte.. Jag satsar ordentligt nu, men i framtiden tror jag faktiskt att jag bara vill ha hästarna som en hobby. Jag gillar att skriva samt att fotografera, så jag har funderat på något yrke inom journalistiken. Men jag vet inte :p

vad vill du göra efter studenten? (du har väl 1 år kvar?)
Nej nu ger du mig ångest :o gud, det är faktiskt bara ett år kvar! Ärligt talat har jag inte funderat så mycket på det än. Kanske åka utomlands och jobba med hästar ett tag eller något.

vilken är den bästa häst du suttit på?
Gills ponnyer? Då måste jag nog svara min C-ponny Minstral. Han kommer alltid vara min favorit, och han har alltid varit bäst för mig! haha ;)vad är ditt mål med ture, ulanda?
I år? Då är det 150 och bra resultat i SM som jag siktar på just nu med Ture. Sen skulle det vara hur roligt som helst att få rida något större mästerskap, men det vågar jag inte ha som mål. :p Med Ulanda är mitt mål att hoppa 140 och kanske kvala in till SM.


Vad rider du med för bett på dina hästar?
På Ture rider jag med pelhambett, och på Ulanda har jag för tillfället gags. Har dock inte hittat något bett som känns helt optimalt på henne än, så jag provar mig fram lite.

Vad anser du om att rida utan ridhjälm? Ser att du alltid rider med hjälm, det tycker jag är jättebra. Det är viktigt om man ska vara en bra förebild!
På ett sätt tycker jag att det är det är varje persons eget ansvar och beslut om att använda hjälm eller inte. Det skulle dock aldrig falla mig in att rida utan hjälm, jag har hört om allt för många olyckor med dödlig utgång som skulle kunna slutat mycket bättre om personen i fråga hade haft en hjälm på skallen. Det är en sådan oerhört lätt säkerhetsåtergärd som kan rädda så pass mycket, så det är bara onödigt att inte använda sig av den. Angående förebilder håller jag med dig. Jag tycker de unga ska uppmuntras att använda hjälm, och de tar ju ofta efter sina idoler.


Hur fick du idén för din blogg?
Det är en idé som jag bara kom på en dag och har haft länge i mitt huvud, men aldrig riktigt gjort någonting av. Sedan har många personer uppmuntrat mig att skapa en blogg, så då gjorde jag det tillslut ;)

Ser att du rider dina hästar 5gånger/vecka i var.
Tycker du de är för mkt att rida 6gånger/vecka på ponny när man tävlar LD och LC hoppning?
Min ridning innehåller uteritter, dressyrträning och hoppträning för instruktör 1gång/vecka och lite egen träning på ridbana då de blir mkt lösgörande arbete
Just denna vecka blev det bara 5 gånger, men jag brukar också försöka rida 6 gånger i veckan (Iaf på de stora hästarna, min ponny går inte riktigt på helfart än.) Det är enligt mig det optimala - aldeles lagom alltså. Det är ju viktigt att hästen går regelbundet och det blir ju faktiskt bättre ju mer man tränar. Eftersom du skriver att du även rider ut så tror jag inte det är för mycket. Om man dock rider 6 dagar i veckan på volten hela tiden så sliter detta vädligt mycket på hästarna, både fysiskt och psykiskt, och gör förmodligen med skada än nytta. Det är ju dock viktigt att de får en dag i veckan att vila så de kan återhämta sig. Tycker det du skriver låter jättebra, det låter ganska likt så som jag rider.


Tävling med Nocke

Klass - La+5 (115), MSVB (120)
Resultat - 4 fel, 4 fel

Tävlade ju som sagt med Nocke idag. Hoppade först La+5 (Elitlaget). Fick ett nedslag. Vet inte riktigt varför, det var på en oxer ur sväng efter en trekombination. Kändes som vi kom bra, kanske en aning långt ifrån. Förmodligen var han lite trött efter trekombinationen och att det var i slutet av banan, så då orkade han kanske inte riktigt. Han har ju bara varit igång sedan februari, så det är fullt förståerligt om han får lite mjölksyra.

I MSVB kändes han jättebra! Petade tvåan som var ett plank. Det nedslaget tar jag helt på mig. Var lite sen på att bestämma hur många galoppsprång jag skulle ta från ettan, och eftersom han inte är väldens lydigaste än så länge så funkar inte det. Man måste verkligen vara klar i tid. Vi kom alltså för nära, och han hann inte riktigt upp med framhovarna. Resten av banan gick jättebra, så det var kul!

Är verkligen hur nöjd som helst! Det är så himla roligt att Nocke är igång igen! Förra året var han ju som sagt skadad, han var tom utdömd ngra gånger. Ni kanske inte har hört den historien? Kan skriva om det någon dag om ni vill.


Gokväll!

Hej allihopa. Sorry för dålig uppdatering idag, har varit i täby hela dagen med några kompisar. Jätteroligt med alla superbra frågor! Hinner dock inte svara på dom idag, gör det imorrn kväll! Måste verkligen gå och lägga mig nu, ska upp jättetidigt imorrn. Eftersom man ställer om klockan inatt, och jag måste gå upp 5 den nya tiden, så blir det ju 4 egentligen. Ska nämligen på tävling med Nocke, Elitallsvenskan omg 2 =)

Kan skriva lite kort om dagens ridpass också. Red ut på Ulanda och Ture. Båda var fina, spec Ulanda känds ovanligt bra! Sen red jag Nocke på volten, lite trimm inför imorrn. Mest lydighetsövningar, mycket avsaktningar och galoppfattningar och sånt.

Men nu måste jag sova, gonatt.

Ulanda

Fick en bild på Ulanda från tävlingen i söndags =)


120 Södertälje

Dagens ridpass

Red Ture en runda som kallas "Utanbro-rundan". Först är det en bit på en asfaltsväg, sedan en bit på en sandväg, och sedan asfaltsväg igen. Perfekt för galoppträning, så det var också det vi gjorde. Han var väldigt pigg, nästan lite stark vid vissa tillfällen.

På Ulanda red jag en runda med först skritt på kalhyggen, och sen en grusväg. Hon var faktiskt riktigt fin! Passade på att göra mycket tempoväxlingar och även lite sidförande rörelser på  vägen.

Frågestund

Nu har min blogg varit igång i exakt två veckor, så nu tycker jag det är dags för min första frågestund! Så undrar ni något, välkomna att ställa frågor i kommentarfältet så ska jag försöka svara på dom så bra jag kan!

Fråga på nu =)

STOPP nu räcker det ;)

Videoinlägg från hästryggen + dagens ridpass

Haha en snutt från uteritten idag med Nocke.

Usch, hoppas verkligen inte jag låter sådär i verkligheten! :p
Det var lite knepigt att sakta av med en hand faktiskt, spec eftersom Nocke är ganska stark. Förövrigt gick han bra. Red ju som sagt ut en runda, blev mest galoppträning.

Enligt träningsschemat skulle ju Ture ha vilat idag, men eftersom han vilade i måndags (pga en tappsko) så red jag honom idag ist.
Red samma runda som med Nocke, hann faktiskt innan det blev mörkt, eller det var iaf ljust när jag red ut. Sen började Ture nämligen fjanta sig.. Ibland när man rider ut kan han få för sig att något är superläskigt. Det fick han idag. I början av ritten var hela vägen snötäckt, sen kom det en fläck där snön hade smält bort och vägen var brun. Det tyckte Ture var jättekonstigt, och stannade typ 10 meter innan och vägrade gå! Så fort jag skänklade så ryggade han, alternativt slängde sig åt andra hållet. Det här har hänt många gånger förut, och det har oftast slutat med att jag har varit tvungen att hoppa av och leda honom förbi det som för stunden är jätteläskigt. Idag kom jag dock på en idé. Vill han rygga, så visst, men då får han i alla fall rygga dit jag vill. Så jag vände honom så han ryggade mot fläcken ist för bort från den. Det gick skitbra, och gissa om han blev förvånad när jag vände honom om och han såg att han stog PÅ fläcken. Haha dom är inte så smarta ändå dom där djuren :p Han är så rolig, för det är bara när man rider ut han får för sig sådana hära saker, på hoppbanan är han fullkomligt otittig. Eller ibland kan det finnas läskiga saker på läktaren också, men hindrerna är iaf aldrig farliga.

Ulanda fick gå ett longeringspass på volten. Longerade i ca en halvtimme med inspänningstyglar. Hon var väldigt avslappnad och fin under praktiskt taget hela passet.


Ture har gått och blivigt en riktig biff!

Usch, hittade VÄRLDENS hemskaste bild på Ture. Som tur är ser han inte ut så längre :p

Förut  HAHA


Nu


Har har biffat på sig ordentligt tycker jag ;)

Dagens ridpass

Red Ulanda på volten. Hon var jättefin i början i traven, men sen gick det inge vidare i galoppen. Hon var allmänt tjaffsig, spec i munnen. Ångrar att jag inte tog gramanen. Sist jag red på volten kände jag verkligen vilka framsteg hon gjort, men nu kändes det nästan som om vi var tillbaka på ruta ett igen. Aja, jag antar att man måste ha lite bakslag ibland. Imorgon åker dock gramanen på. Det är viktigt att hon jobbar rätt så hon bygger rätt muskler, och då är gramanen ett perfekt hjäplmedel. Hon har ju svårt att säka sig frammåt neråt, hon går helst i en lite för hög form.

Red även Ture på volten, det var aldeles för mörkt för att rida ut. Red fram utan stigbyglar. Det är jättenyttigt för sitsen, men ack vad jobbigt det är, spec när man sitter på Ture. I galoppen har han sådan bakbensaktion så man studsar upp i varje steg. Det känns liksom som om man sitter på en liten katapult. Fast eftersom det är svårt att komma ner ordentligt i sadeln på honom, är det ju ännu nyttigare att rida just utan stigbylar.
Efter det gjorde jag denna övning i galopp:


Bilden visar övningen utifrån höger galopp.

Det gick riktigt bra. Förut när jag jat gjort denna övning med Ture har det var svårare i höger galopp än i vänster. När man ska byta från sluta till öppna har han slagit om galoppen, börjat studsa och tjafsa lite osv. Men idag kändes han väldigt liksidig och avslappnad i båda varven! Även resten av passet kändes han fin.

Visste ni att...

...man inte ska lägga på skrittäcket direkt efter ett hårt träningspass? Då hindrar man nämligen hästen att avge den värme den försöker bli av med då den svettas. Det är bättre att skritta några minuter först. Detta berättade Peter Eriksson på juniorlandslagsträningen.


Dagens ridpass

Red Nocke en stund på volten. Eftersom den här jäkla snön och kylan envisas med att göra come back hela tiden, så var underlaget på volten dåligt igen - hårt och knöggligt. Var dock tvungen att rida där eftersom det var kolsvart ute, och volten är det enda ställer vi har belysning på. Red inte världens längsta ridpass direkt, men Nocke kändes fin iaf. Tränade ganska mycket på galoppombyten. Gjorde först några enkla byten (galopp, snett igenom, ett par skrittsteg, ny galopp), för att sedan övergå till byten i steget. Har praktiskt taget precis lärt honom att byta, så det blev korsgalopp ett par gånger. Ni vet, det blir ju ganska lätt så med nylärda hästar, de byter bara med fram. Sen gick det dock bättre, det kändes riktigt bra i slutet!


Kanske inte världens bästa byte, men det var den ända bilden jag lyckades hitta på datan :p

Red även Ture på volten. Inriktade mig på mycket lösgörande arbete, mycket öppnor och slutor osv. Ibland har han en tendens att bli en aning hängande i handen, så försökte få han att gå i en lite högre form än vanligt.


Hoppåret 2008

Detta kanske kommer lite sent, men jag har en gjort en summering av mitt "hästår" , framförallt "hoppår" 2008.  Den är dock ganska lång, hoppas ngn orkar läsa haha.


2008 var året då jag tog steget från ponny till häst.

Planen i slutet av 2007 var egentligen att köpa en till d-ponny. Vi letade och letade, åkte runt hela Sverige och tom till Irland, men jag hittade ingen då mina krav var ganska höga. Tillslut orkade vi inte leta mer och jag tänkte mer och mer på att kanske skaffa en häst ist.

Dessa planer blev verklighet i början av 2008, då jag efter mycket letande hittade en häst jag verkligen gillade. Ni kanske har sett att jag ibland har bilder på en brun häst med bläs som inte finns med bland "mina hästar"? Han är en en vallack f. 1999 e Cortez - Irco Marco som hade tävlat 130. Tyvärr gick denna herre inte igenom besiktningen, och det blev inget köp. Senare kom det dock att visa sig att detta inte var slutet på vår "karriär" (som vi vid detta laget inte äns börjat men ändå :P).

Med humöret i botten, och en svag känsla av desperation, fortsatte jag och min moder vårt långvarande sökande.

Efter många timmar framför annonser och ett evigt åkande i bilen, hittade vi äntligen en häst som vi fastnade för: Saturnus, en vallack f. 99 efter Libero H - Wolfgang. Denna polle hade med föregående ägare hoppat 130, men var ändast tävlad i ca ett år om jag inte minns helt fel. Provridningen gick finfint och likaså besiktningen. I slutet av januari stod Ture hemma i stallet.

Ture precis när vi hämtat honom

Ganska omgående åkte vi iväg på hoppträning, och snart ägde tävlingsdebuten rum, närmare bestämt den 10 februari. Vi hoppade två st 110, 0:a i båda. Efter det åkte vi på meeting i Sundsvall, och lagom till vår tredje tävling hade vi kvalat till 130. Vi bestämde oss för att prova. Det gick jättebra och vi satte en dubbelnolla. Helgen efter hoppade vi 135, satte även där en dubbelnolla och kom förvånande nog på andra plats.

I mitten av maj debuterade vi 140, men en runda som kändes sisådär. Både jag och hästen tyckte nog det var lite högt, och tre bommar ramlade ner. Efter det tog dock vår karrär fart på riktigt. Vi var nolla i grunden och kom 8:a i vår andra 140, och var därmed kvalade till SM. Gissa om vi blev förvånade. Kunde det verkligen gå såhär snabbt? Det var säkert bara tur! Det motbevisades dock genom en jättebra runda tävlingen efter i april, där vi tog 2:a platsen i en 140.Nu var siktet inställt på SM i slutet av agusti.

Tillbaka till juni. Det är här den första hästen Bacchuz vi tänkte köpa kommer in i bilden igen. Trots mina framgångar med Saturnus hade vi fortfarande denna häst i tankarna. Han var ju trots allt väldigt fin ... Mamma ringde upp hans ägare, och efter ett tag var det bestämt - Jag skulle få låna och tävla Bacchuz under sommaren, för ett senare eventuellt köp. Detta gynnade båda parter, då ägaren inte ville tävla så högt, men samtidigt ville se vad hästen gick för, samt att det gav oss en möjlighet att verkligen testa hästen.


Bacchuz

Vi som tyckte det gått snabbt upp i klasserna med Saturnus - här gick det verkligen i raketfart! Utvecklingskurvan gick spikrakt uppåt, och ca en månad efter att vi fått hem Bacchuz debuterade vi 140 i Näset, satte en dubbelnolla, och slutade tvåa. Vips så var även han kvalad till SM.


Ryttarspelen 145 cm

Samtidigt tävlade jag även mammas häst Tensen, ett 8a-årigt halvblod som vi köpte förgående år. Denna häst har alltid haft ett väldigt bra hopp i sig, men behövde betydligt mer utbildning på marken än de andra två. Detta gjorde att vi tog det lite lungnare med henne, för att hoppa höga klasser gäller det att alla knappar sitter där de ska, men efter många fina rundor i 130 debuterade vi även 140 med bra resultat. På träningarna gick hon bara bättre och bättre, och hon hoppade fantastiskt. Hon utvecklas hela tiden, och jag tror denna häst kommer gå långt.

Tillbaka till de andra två! Utomhus-Sm var det... Båda hästarna gick bra, även om det kunde gått bättre. Jag tror det var mycket nerver från min sida som spelade in, fick onödiga fel med båda hästarna, framförallt i det första kvalet. Vi slutade dock på en 22 samt 23 plats, villket jag är jättenöjd med! Hela storhäst-grejjen hade verkligen gått mkt bättre än förväntat. Visst hoppades jag att hinna kvala in till SM, men med två hästar... det hade jag inte ens vågat hoppas på.


Bacchuz ute SM


Ture ute SM

SM var dock tyvärr slutet på min och Bacchuz karriär tsm. Det blev på grund av några anledningar inget köp, och vi lämnade tbk honom. =(

Istället fortsatte jag tävlandet med Saturnus. Vi hoppade inomhus SM, plockade flera placeringar i 140, debutade 145,  och blev även uttagna till landslags-truppen för juniorlandslaget. Vi uppnåde också vårt mål att komma med till "Morgondagens vinnare" på Göteborg Horse Show i Scandinavium.

Strömsholm debut 145 cm

Jag köpte även en ny hästi slutet av året, Ulanda, som jag verkligen hoppas på och ska satsa på nu. Hon är f 2001 e Heartbreaker - Lord Calando.


Ulanda

Mammas häst Tessa får vi se hur länge hon blir kvar, hon har bestämt sig för att inte ha någon egen häst längre (tyvärr). Jag ska dock tävla henne så länge jag får.

Det var en summering av mitt hästår 2008. Måste bara tillägga att jag verkligen saknar Bacchuz! Han är en så trevlig häst, och jag har många gånger grämt mig över att han aldrig blev min =(


Läsarfråga

Hej!
Hur höga är dina hästar?


Svar:
Nocke - 148 cm
Ulanda - 161 cm
Tessa - 173 cm
Ture - 174 cm

Dagens ridturer

Liksom förra veckan förstördes min vecko-träningsplanering redan första dagen pga en tappsko. Denna gång var det dock Ture som bara hade tre skor. Tanken var att hovslagaren skulle ha varit här idag, men så blev inte fallet. Det här ledde till att Ture fick vila idag, liksom igår. Inte bra, inte bra. Men vad ska man göra, han är ju uppenbarligen ömfotad och då går det ju inte att rida. Även om det kanske inte skulle varit så farligt att rida en stund på ängen så vill man ju inte chansa. Man vill ju verkligen inte att hästen ska lida när man rider.

Ulanda vaccinerades idag, så det blev endast en lugn skrittur, vilket också var planen eftersom hon tävlade igår. Skittade faktiskt en liten sväng barbacka. Härligt! Det var ett tag sen det =)

Med Nocke blev det inte så mkt skritt på kalhyggen som jag planerat. Det blev mest  galoppträning. Varför? Han var så himla pigg och det kändes verkligen som om han behövde springa av sig. Dessutom tror jag att både jag och han tycker det är mycket roligare med galoppträning än skritt på kalhyggen. Så så blev det.

Haha det verkar inte vara någon större idé att jag skriver träningsplaneringar, jag lyckas ju aldrig följa dom :p Men jag ska försöka bättra mig, jag lovar!


Läsarfråga

Hur tar du hand om din hästs ben? Du tävlar ju rätt högt, vore kul att läsa! :D Nånting man själv kanske borde testa :)

Svar: Jag är inte en sådan som lindar varje kväll eller använder liniment stup i kvarten. Jag försöker hålla mina hästar friska på ett sådant förebyggande sätt som möjligt genom att stärka dem. Då behövs inte alla dessa "onaturliga" hjälpmedel såsom back on track osv, som jag vet att många använder sig av.

Det som jag framförallt gör är att rida på ett väldigt varierande underlag. Detta stärker hästens senor, ligament osv, vilket minskar risken för framförallt förslitningsskador. Mina hästar har varit väldigt förskonade från denna typ av skada (pepparpeppar), så det verkar fungera.

När väder och vind tillåter rider jag nog i snitt ut varannan dag. Vi har ngra bra rundor som innehåller en bra variation av underlag, tex kalhyggen, asfaltsvägar, grusvägar och gräsvägar. Jag vet att många är rädda för att rida ut på sina fina tävlingshästar med tanke på den påstådda höga skaderisken. Ingen av mina hästar har någonsinn blivit skadade under en uteritt, så det är förmodligen inget man behöver vara rädd för.

En annan sak som jag tror är bra för hästarnas ben är att inte stå inne i en box hela dagarna. Våra hästar går ute i en flock om 10 hästar, i stora kuperade hagar, ca 8 timmar om dagen. Även om de mest lunkar och betar, så rör de sig nästan hela dagen. Det här medför att blodcirkulationen hålls igång och det stärker också benen.

Vet inte om mitt svar var till någon hjälp, det är inte direkt något speciellt jag gör/har för att hålla alla hästarnas ben friska. Jag tror dock inte att det finns någon sådan sak, såsom en mirakellinda/pad, eller en mirakelkräm. Det viktigaste tror jag är att använda sitt sunda förnuft, att tex inte bara rida runt runt på volten varje dag, efter att hästen stått inne hela dygnet. Det är min teori iaf, och det verkar fungera bra!


Träningsplaneringar v 13


Tävling med Ulanda

Vi kom hem jättetidigt från tävlingen idag, redan klockan 14. Vi var dock tvungna att gå upp redan 05:30 :S Det var iaf en lyckad dag, kanske inte för laget, men jag är supernöjd!

Klasser - 120 clear round, 120 lagklass Div 1
Resultat - 0 fel, 4 fel

Första klassen kändes verkligen hur bra som helst! Kände redan på framridningen att det skulle gå bra på banan, hon var väldigt lugn och inte så tjafsig som hon kan vara ibland. Riktigt fin! Fick trevliga och avslappnade språng. Allt detta följde med in på banan, och hon var väldigt harmonisk även där.

I andra klassen var hon lite mer stressad, redan på framhoppningen. Rev hinder nr 5. Var ett väldigt onödigt bakbensfel på en oxer ur en ganska kort sväng från väggen, vilket är hennes svårighet. Annars kändes det ok, inte jättebra, men inte jättedåligt heller. Som sagt, inte alls en lika fin runda som den första.

Har funderat på om hon kanske är bättre i första klassen överlag. Har dock bara startat två klasser på samma tävling en gång förut med henne, så jag kom aldrig riktigt fram till något. Iom att hon är en väldigt känslig häst så skulle jag dock tro att hon kanske gynnas av att bara starta en klass om dagen. Får se hur jag gör i fortsättningen. Nästa tävling ska vi debutera 130 iaf =)


En bild från när jag provred henne


Jag och Ulanda

Nu ska jag gå och lägga mig. Håll tummarna för oss imorgon ;) Gonatt!


Bilder på stallet

Nu kommer dom äntligen. Dom blev dock inte så jättebra, men man ser iaf hur det ser ut.


Som ni ser är det inte så jättestort. Tror dock att det är ganska skönt för hästarna med ett sånt litet stall, det är praktiskt taget alltid tyst och lugnt där inne. Sen är det ganska högt i tak, så det känns väldigt luftigt. Vi har 6 boxar där inne, och sen 2 uteboxar och en utedrift som ni ser skymten av i bild 3 (utanför dörren längst bort).

Dagens ridning

Nu har jag ridit alla tre. Ulanda kändes ovanligt bra. Pga av detta, samt att hon ska tävla imorrn, så red jag inte så länge. Hade lite extra fokus på halter och galoppfattningar. Gjorde ungefär samma sak med Nocke. Ture däremot hade tappat en framsko, så jag longerade bara honom en stund. Tyckte dock att det såg ut som om han ömmade lite, så det blev inte så länge.

Halloj

Nu ska jag gå ut och rida. Tänkte satsa på att hinna rida alla tre innan middagen. Ser på träningsschemat att det är volten som gäller idag. Har inte riktigt funderat ut vad jag ska göra än, så vi får se vad det blir. Synd att man inte kan göra några hopp- eller bomövningar, det är ju så himla hårt!

Hade tänkt ta lite bilder på stallet också. Får se om jag gör det nu, eller ikväll när jag ska packa i ordning inför tävlingen imorron.

Hoppas verkligen att mamma kan åka bara, hon fick en spruta igår i armen och har jätteont. Men hon vill verkligen åka, och känner jag henne rätt kommer verkligen att försöka att göra det också. Det är skönt att ha en sådan intresserad och engagerad mamma, annars skulle jag aldrig kunnat komma till den här nivån som jag är på idag, eller det skulle iaf ha varit betydligt svårare.
Nu när man är på den här nivån är tävlingarna oftast belägna väldigt långt borta. Det är så pass många ryttare som tävlar och satsar, så vill man etablera sig bland de bästa är det viktigt att man åker på dessa stora tävlingar. Har man då ingen förälder som vill skjutsa blir det väldigt svårt. Oftast är tävlingarna i Skåne, och det är många som flyttar dit bara för att ha nära till just alla tävlingar. Dels till de svenska, men framförallt till de internationella tävlingarna. Så långt som att flytta är dock inte mina föräldrar beredda att gå, och jag håller med dom om att det vore lite av en överdrift. Det medför dock betydligt längre resvägar, och vi får man oftast räkna med minst 5-10 timmars resa till tävlingarna. Förresten, har jag berättat att jag ska till Belgien snart och tävla? Det blir verkligen en lång resa det, men gud vad roligt det ska bli! =)


Bilden är från Arctic Equesterian Games i Norge och är lånad av www.ridehesten.com


Videofilmer från hoppträningen

Nu kommer några videosnuttar från hoppträningen igår. Kanske inte världens roligaste menmen.


Ture. Bara en snutt från kryssövningen.

 


Ulanda. Först kryssövningen sen några språng över ett räcke på 140 cm.
 
.

Uteritt på alla tre

Det blev en lugn dag idag för hästarnas del. Red samma runda med alla tre (Ture, Nocke och Ulanda). Den börjar med ca 10 min skritt på asfaltsväg, sen 15 min skritt på kalhyggen, sen 10 minuters trav/galopp på en grusväg och sen 10 min skritt hem igen på asfaltsvägen. En ganska slapp runda med andra ord. Hästarna var så glada och nöjda så! Mysigt väder var det också!

Kom precis hem från träningen

Ture
Hopptränade som sagt Ture. Han var hur fin som helst i början. Började med en ganska okomplicerad övning som jag tycker var väldigt bra, och dessutom enkel att bygga upp hemma. Det stog tre kryss längst medellinjen. Sedan skulle man hoppa första krysset, göra en volt till vänster, hoppa samma kryss, göra samma volt till vänster, hoppa samma kryss, fortsätta på 4 galoppsprång fram till nästa, göra en volt till höger 2 ggr + hoppa krysset och sen göra samma sak på sista krysset som man gjorde på första. Efter att man gjort det några gånger är det bara att vända på steken och göra samma sak åt andra hållet. Är kanske inte så jättebra på att förklara, hoppas ni fattar!

Förtydligar lite med en bild:

I slutet av träningen blev han dock lite tjafsig, tror jag blev lite hård i handen. Vi skulle nämligen hoppa tre oxrar i ett högt tempo, samtidigt som vi skulle göra ganska snäva svängar. Han blev då lite stark, vilket ledde till att jag blev stark i handen. Men till sist gick även det bra, och han hoppade fint!


Ulanda
Egentligen skulle jag ju inte hoppa så mycket med Ulanda, men jag tog några språng ändå. Kändes faktiskt som om hon behövde det. Började med kryssövningen och hade då graman. Hon har en tendens att hoppa med lite högt huvud, vill gärna försöka träna bort det. Tog några högre språng sen, och då tog jag självklart av den. Hon fick jobba ordentligt idag, vilket jag tror var nyttigt för henne. En riktig genomkörare lagom till tävlingen på söndag. Imorgon ska jag endast ta en lugn uteritt så hon inte får träningsverk bara!


Håller på att fixa lite med filmerna, bla ta bort ljudet från en film (mamma säger lite roliga saker haha) men det går så himla segt! Kommer förmodligen ta flera timmar. Så får se om jag hinner lägga in dom här ikväll, annars kommer dom imorrn!

Rubrik

Det är så kul med era små uppmuntrande kommentarer, blir lika glad varje gång jag får en =)  Dessutom är det jätteroligt att ni är så många läsare även fast bloggen bara varit igång i några dagar. Det peppar mig att skriva ännu mer och ännu bättre. Tack! =)

Just det, om det är något speciellt ni vill att jag ska skriva om så säg till!

Hoppträning ikväll

Blev dock ändrade planer. Ture får vara med på träningen istället för Ulanda.

Ska be om att bara få hoppa låg gymnastikhoppning med Ture, det är alltid nyttigt. Går ju inte att hoppa något alls hemma på vår isiga och snöiga volt, så himla tråkigt!

Med Ulanda ska jag rida en stund efter lektionen istället, och kanske bara ta ett par skutt. Hon har trots allt hoppat ganska mycket på sistånde samt ska tävla i helgen, så jag har kommit fram till att hon inte är i behov av att hoppträna idag. Ska köra ett hårt markarbetespass istället, man får passa på när man befinner sig i ett ridhus!

Tänkte be mamma filma lite, så har förmoldigen ett par nya filmer att lägga upp ikväll också  =)


Uteritt med Ulanda och Nocke

Red först Nocke. Han var superpigg och fin! Håller inte alls på att dra ur tyglarna ur händerna på mig så mkt längre.

Ulanda var också fin. Hade graman på henne då hon gärna går som en giraff när man rider ut eftersom hon ska kolla på allt runt omkring hela tiden. Hon var lite spänd  även idag, hon har inte riktigt vant sig än vid att rida ut själv än. Blev mycket bättre i slutet när hon sprungit av sig lite. Då behövde jag knappt använda gramanen. Det är det som är så bra med graman - det är vädligt lätt att reglera hur mkt inverkan den ska ha.

Uteritt med Ture

Kom precis in från en härlig uteritt i vårsolen. Sasha, vår hund, fick följa med också. Hon tycker det är oerhört roligt och springer som en galning. Tur att det är Ture jag sitter på och inte henne. Å andra sidan är hon jätteduktig på att hoppa, så det kanske är synd att hon inte är häst ändå ;)

     
Klickbara bilder

Ska åka till skolan nu. Kommer hem vid tre, då blir det två ridturer till. Hovslagaren var här i morse, så nu har Ulanda alla skor på fötterna också. Skönt!


Läsarfråga

Hur många hästar har ni? å det skulle vara kul att se bilder på ditt stall? =D

Svar:
För tillfället har vi totalt 7 hästar. Av dessa är tre mina egna, tre min lillasysters och en min mammas. Bilder på mitt stall kan jag absolut fixa, återkommer med det!


Markarbete med Ture

Eftersom underlaget var såhär ikväll på volten:......så höll jag mig på fyrkantsspåret så mycket som möjligt under kvällens ridpass. Det begränsar såklart urvalet av övningar, och då gäller det att ha lite fantasi. Siktade främst in mig på galoppombyten längst fyrkantsspåret. Nu kom det fram lite intressanta saker. Ture är vanligtvis väldigt bra på galoppombyten, och är väldigt känslig. Han byter galopp bara jag byter tyngdpunkt på sittbenet. Jag brukar dock oftast göra galoppombyten när jag byter varv, dvs när jag vänder snett igenom/gör volt tillbaka mm. Vi brukar befinna oss var som helst på banan förutom på fyrkantsspåret. Så fort jag försökte göra ett byte längst spåret fattade han inte. Detta gällde mest i högervarv, alltså från höger till vänster galopp. Han/jag har tydligen lättare att byta från vänster till höger, något som jag aldrig märkt av förut. Denna övning är väldigt bra på det sättet - den är mycket avslöjande.

Jobbade med detta ett tag, och eftersom Ture är väldigt lättlärd och oerhört samarbetsvillig gick det super i slutet! Över lag kändes han faktiskt väldigt bra genom hela passet, väldigt mjuk i båda sidorna och lydig för både bakåt- och framåtdrivande hjälper.


Ett tips

Vid den här tiden på året kan det vara svårt att veta vart man ska rida. Volten går knappt att rida på, den är så knögglig. Det är läskigt att rida ut eftersom det brukar vara rena rama isgatan. Grusvägarna är hårda som asfalt. 

Så nu när underlaget ofta är så tråkigt har jag ett tips för oss olyckliga som inte har ridhus: Rid på ängar/i hagar! Här är det inte alls lika hårt och knögglig som på volten, och det är sällan isigt och halt.

Jag vet, det kan vara jobbigt med alla backar och kullar, men se det såhär istället: Det är jättebra förberedelse för utomhussäsongen! Hur många gånger har man inte gått banan på en stor gräsbana och hört folk klaga och jämra sig över att marken lutar hit och dit? Herregud, jag ser inte ens att det lutar, även om jag verkligen försöker att se det. Det är så små lutningar att jag bara skulle kunna märka dem om jag hade ett vattenpass, iaf jämfört med backarna jag har här hemma i hagarna.

Men aahhh nu längtar jag efter utomhustävlingarna också...! Snälla ge mig vårvårvår!! Nu verkar det dock som att den är på väg. Fast det har jag ju redan sagt många gånger den här vintern. Snön smälter, snön kommer. Eller den smälter aldrig bort helt, men just när man fått en gnutta hopp om att nu, nu blir det vår, så vaknar man upp nästa morgon med dalande snöflingor utanför fönstret.

Just nu är det två saker jag verkligen vill ha: Antingen ridhus eller vår (helst båda delarna iof ). Ibland funkar ängar ganska bra det med.... Men jag vill hellre ha en sommaräng om man säger så!


Tappsko. Igen...

Skit också. När jag hämtade Ulanda märkte jag att hon tappat en sko. Hon tappar ganska ofta skor, det är jättejobbigt! Var tvungen att rida på ängen där är det mjukast, och skita i min galoppträning. Min träningsplanering har redan krashat, bra där :p

Höll den dock med Nocke och Ture. Båda två gick jättebra och kändes superfina, framförallt Nocke. Så himla kul att han är igång igen!

Träningsplaneringar v. 12


En bra rutin

Man skulle kunna säga att varje träningspass som jag rider är uppbyggt på samma sätt (borträknat vid uteritter). Oavsett om jag ska tävla, träna eller bara rida hemma har jag en viss rutin som jag alltid följer.

Man skulle kunna indela dessa pass i 5 olika delar, där del 1, 2, 3 och 5 är delar som alltid går till på ungefär samma sätt:

1. Framjoggning
Först skrittar jag självklar fram. Sedan rider jag runt några varv längst fyrkantsspåret i trav och galopp utan att ställa några krav alls. Sitter jag på en pigg och lite sprallig häst låter jag den "titta av" sig lite. Sitter jag på en slö häst har jag ett lite högre tempo för att "få igång" den lite. Det är väldigt viktigt att hästen är framme för skänkeln hela tiden. Formen hästen går i är inte särskilt relevant i detta steg.

2. Lydighet
Kortar nu upp hästen lite och kör mkt tempoväxlingar samt avsaktningar och igångsättningar. Fokuset på detta steg är att få hästen lyhörd och med på hjälperna, både framåt och bakåt.

3. Mjukhet och följsamhet
Nu när hästen förhoppningsvis är lydig och med på noterna är det dags att få den mjuk och följsam också. Nu gör jag mycket mindre volter, både utåt och inåtställda, samt gör mycket öppna och sluta i alla gångarter.

4. Huvuddelen av passet
Själva träningen, tävlingen eller vad det nu är.

5. Avslappning
Det här steget är väldigt viktigt. Nu är målet att få hästen så låg och lång i formen som möjligt. Den ska helst praktiskt taget gå med nosen i backen. Jag brukar främst utföra detta steg i trav. Tänk på att inte göra några snäva svängar eller drastiska avsaktningar. Gör dock gärna större volter och känn att hästen är mjuk i båda sidorna. Hästen ska vara avspänd och avslappnad hela tiden. Jag travar alltid av i minst 5 minuter. Sedan skrittar jag av ungefär lika länge på långa tyglar.Lite filmer

Tänkte att ni kanske ville se lite filmer på pollarna!? Här kmr några iaf =)


Jag och Ture på Göteborg horse Show i Scandinavium.

 


Ture 145 cm Flyinge
En snutt från en träning med Ulanda

 


Och slutligen en snutt från Tessas debut i 140.Har tyvärr ingen film på Nocke uppladdad i nuläget, men det kommer förmodligen lite senare ;)

Ridpass med Nocke

Red ett pass på ängen med Nocke idag. Det var ungefär en dm snö överallt = jättebra underlag!

Började med att galoppera runt några varv i full fart och jag kunde inte låta bli att racea lite :p Det är fördelen med att rida ponny, man kan busa lite utan allt för stora konsekvenser. Det är så härligt! Sen var det dock disciplin som gällde igen. Mycket skritt-galopp-skritt, samt öppnor och slutor. Red även mycket i förvänd galopp. Började några varv med utåtställning, för att sedan ställa mer och mer inåt. Att rida inåtställd förvänd galopp är bland det mest lösgörande man kan göra. Det svåra är att få hästen att inte slå om galoppen. Nocke är dock expert på den här övningen iom att han inte är så bra på galoppombyten och helst undviker att göra ngra alls :p


Sm 2007


Vilodag...

.. för de som tävlade igår. Brukar passa på att lägga in hästarnas vilodag dagen efter en tävling, alternativ bara gå ut och gå en runda med dem. Jag tror det är skönt för dem att bara gå i hagen och lata sig när de varit borta hela dagen förgående dag, inkl. 8 timmars resa i transporten. Det tär på dem fysikt, och framförallt mentalt.


Tävling i Falun

Vi åkte på en regional tävling i Falun idag. Ulanda måste verkligen också få komma ut lite nu så hon kommer upp till samma nivå som Ture, eller iaf så dom kan åka på samma tävlingar i framtiden. Hon har ju inte riktigt varit redo för de största tävlingarna, så hon har kommit lite i andra hand ett tag.
Det var egentligen tänkt att Tessa skulle följa med också, men hon har oturligt nog råkat ut för en vrickning, så det fick bli Ture ist. Det är nog ganska skönt för Ture att hoppa en sådan här "enkel" klass utan ngra större krav, spec som första tävling efter Scandinavium där han var så duktig!


Ulanda
Klass - 120 bed. A:0/A:0   
Resultat - 0,4 fel.

Hon var jättefin och lugn i grunden och det kändes som hon fick fina språng. Sen ju längre banan gick, ju mer spänd och pigg blev hon, vilket resulterade i att sprången också blev sämre och inte alls lika avslappnade. I omg rev hon andra räcket i en komb med två räcken och ett galoppsprång emellan. Jag blev lite stark i handen iom att hon blev stark, så hon tappade bakbenen. Är trots allt nöjd, målet för idag var en nolla i 120 för att kvala till 130. Har bara tävlat henne två ggr förut och det här var absolut den bästa rundan!
Ture
Klass - 130 bed. A:0/A   
Resultat - 0 fel, 2:a

Ture var jättefin, han känns så himla lydig, mjuk och avslappnad, spec efter att man har ridit Ulanda :p Skuttade runt 130 med noll fel. Det känns verkligen bara som skutt när man hoppar honom, iaf när det är såhär lågt. En av de första gångerna jag verkligen satsade på att rida fort. Förut har han alltid blivit så osäker när man vänt upp snävt, så jag har tagit dom mellanlånga vägarna ist för de kortaste. Nu kände jag dock att han var redo för lite snabbare vägar, han litar på mig och har känts väldigt med på noterna på sista tiden. Fick till en jättebra runda som kändes väldigt enkel och okomplicerad trots att det gick relativt snabbt. Det räckte iaf till en andraplats =)


Tensen "Tessa"

Tessa är egentligen mammas häst, jag hopptränar och tävlar henne bara. Hon är f. 2000 e. Nobility.

Med henne tävlar jag upp till 140. Hon har dock inte tävlat något i år än så länge, pga oturliga skador i hagen. Men målet är att bli mer stabil i minst 140-klasser. Vi får dock se hur länge hon blir kvar... :(

Nu är hon såld!


Knockroe Lightening "Nocke"

Nocke är min D-ponny. Han är en irländsk import f. 1998. År 2007 hoppade jag MSVA, SM mm. med honom. Sedan blev han tyvärr skadad och har nu vilat i ett år.

Jag har precis kommit igång med tävlandet på honom igen, och han känns jättefin! Tanken med honom är att jag ska tävla upp honom i klasserna igen, för att sedan överlåta honom till min lillasyster alternativt sälja honom.

Min lillasyster har tagit över honom.


Ulanda "Ulla"

Ulla är f. 2001 e. Heartbreaker - Lord Calando.

Har inte längre kvar henne.


Saturnus "Ture"

Ture är min första stora häst. Han är f. 1999 e. Libero H - Wolfgang och är min lilla älskling. Eller lilla och lilla, han besitter en mankhöjd på ca 174 cm.
 
I dagsläget tävlar jag honom upp till 145 cm 150cm. Med honom tävlade jag även i Scandinavium på göteborg horse show. Ni kanske såg oss där? Vi kom 2:a i juniorklassen "Morgondagens vinnare". =)

Med honom är planen att debutera 150 inom kort debuten avklarad, samt tävla ännu mer internationellt och på så sätt kanske ha möjlighet att få delta i de större mästerskapen.


Presentation

Tänkte börja med att skriva lite kort om mig själv och om min ridning.

Jag är 17 år och går i tvån i Gymnasiet. I mitt gymnasium kunde man välja en specialidrott, och jag valde då självklart ridning. Det här innebär att jag har vissa dagar i veckan då jag kan rida på skoltid, vilket är väldgt tur för annars skulle jag aldrig hinna med att rida de tre hästarna jag måste rida varje dag.

Jag har ridit sedan jag var... hmm... 6-7 år kanske!? Min tävlingskarriär tog fart ordentligt när jag fick möjlighet att låna en enögd b-ponny med en mankhöjd på ca 120 cm. Hon och jag lyckades nämligen komma 6:a i ponny SM 2002.

Jag har som sagt ridit SM på b-ponny, men även på....


c-ponny


d-ponny


och stor häst


Det är häst jag tävlar just nu. Min bästa häst för tillfället heter Saturnus, och med honom tävlar jag upp till 145 cm. Tävlar både i Sverige och internationellt, och är med i landslagstruppen för Juniorer.

Tänkte även lägga in en presentation av alla mina hästar som jag har i nuläget.

Första inlägget

Nu är det gjort, jag har skapat en blogg för er hästintresserade! Här kommer jag skriva om allt från tävlingsresultat och träningsupplägg, till olika tester av produkter/utrustning. Ställ gärna frågor om det är ngt du undrar över =)


Följ min blogg med bloglovin

RSS 2.0