FAVORIT...

... TYGLAR

Tyglar är kanske ingenting som man anser så jätteviktigt i utrustningsväg. Så tänkte jag iaf förrut - bara dom är hela så funkar dom ju. Nu har jag dock kommit på att det inte alls är så! Just tyglarna har en jättestor del i hur känslan är när man rider. Har man dåliga tyglar blir hela ridningen sämre, tex så kanske dom glider ur handen hela tiden, och då försämras ju bla kontakten med hästens mun som är väldigt viktig.

För något år sedan fick jag något ryck och köpte för första gången ett par väldigt dyra tyglar. Jag tyckte seriöst att jag var galen som köpte dom, hur kunde man lägga ut så mycket pengar på ett par tyglar? Det var iaf ett par av märket CWD som kostade 1000:-. Tillsynes inte speciella alls, vanliga tyg-tyglar med sådana hära pluppar på.

Nu kan jag dock konstatera att jag inte en enda gång ångrat mitt köp! Jag älskar dom! Så varför är dom så mycket bättre än dom här för två- trehundra? Dels så sitter plupparna ovanligt nära varandra. Det är så himla irriterande när de sitter för långt ifrån, och man antingen blir tvungen att ha för korta eller för långa tyglar. Sen så är själva tyget eller vad man ska säga väldigt skönt att hålla i, precis lagom tjockt och lagom hårt. Dessutom så ser dom än idag nästan nya ut! Annars kan ju bland annat tyget lätt bli slitet efter ett tags användning.

Nackdelen är att jag blivit mycket mer kräsen för tyglar, så nu känns alla andra tyglar jag har dåliga, haha! Och det är ju inte direkt så att man har råd att köpa 5 såna tyglar... :p




Min näst bästa (men helt klart snyggaste) tyglar är nog mina dyon tyglar. Den enda nackdelen är att dom inte har några pluppar, så jag tycker det är svårt att veta om jag har exakt lika långa tyglar. Dom finns ju med pluppar också, så ångrar verkligen att jag inte köpte såna istället. Dom jag har är såna hära med läder på ena sidan och gummi på den andra. Köpte mina begagnade, men tror dom kostar runt 700 nya.


Kommentarer
Postat av: Katarina

Sedan jag var i England och red galopphästar har jag helt fastnat för gummityglar. Galopphästar rids alltid med det (oftast väldigt breda och med fult oreange gummi) fast jag vill ha mina lite tunnare och i samma färg (;

2010-02-18 @ 23:12:34
URL: http://teaaftereight.blogg.se/
Postat av: Lina Renström - Du kan vinna ett tävlingstäcke!

Jag håller helt klart med dig om att tyglar är något väldigt viktgit, jag köpte ett par nya för några veckor sen och dom är helt underbara!!!

2010-02-18 @ 23:25:54
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: Josefine

Tyglar är ju sjukt viktigt :P Jag älskar smalare gummityglar och det måste vara nylonkärna i dom så dom blir alldeles lagom mjuka :)

Jag har ett par dyon som är super, men jag har även ett par från lyckås(som kostade 150:-) som är lika sköna ;)

2010-02-18 @ 23:29:48
URL: http://josefinebreding.blogg.se/
Postat av: Elin

Jag rider med dyons tunna gummityglar, aldrig nån gång ångrat det köpet! Är helt perfekta att rida med, älskar verkligen dom! ;)

2010-02-18 @ 23:36:47
URL: http://eliinwallin.blogg.se/
Postat av: Anonym

åååh, wembley han är ju så fin. verkligen synd att du var tvungen att lämna tillbaks han :( Fast då hade du ju inte haft zazou :P och nu kom jag att tänka på ulanda hon måste nog vart min favorit bland dina hästar du har skrivit om här i bloggen! nu babblar jag på :p haha



men vet du hur det går för ulanda och wembley?

2010-02-19 @ 02:00:05
Postat av: Linn Holmbom

Jag har dyontyglarna med samma "pluppar" som på dina CWD. De är helt underbara men kostar ju också en del om man köper de med mönstersöm. De som tillhör working collektion är dock billigare hittade ett par för 320 kronor! Men deras pluppar sitter också sådär nära:D

2010-02-19 @ 07:57:00
URL: http://linnholmbom.blogg.se/
Postat av: Åsa

hej!

GlenGordon har likadana tyglar som de CWD fast för 500lappen (as jäkla sköna!!), samt att jag har sett från Globus (fast de är med invävt gummi, sånt där "supergrip") för 179 pix :)

2010-02-19 @ 08:25:23
URL: http://yellowisthenewblack.blogg.se/
Postat av: Sofia

Tyglar är förvånandsvärt viktiga. Jag trodde inte heller att de hade sådan stor betydelse i början, tyglar som tyglar. Men dess material och design har ju jättestor betydelse! Med ett par tyglar som ligger bra i handen, inte glider och är sköna rider man faktiskt bättre med.

Mina favoriter är ett par ganska smala helt i läder, vet inte riktigt var de kommer ifrån, men de är mjuka och precis den tjocklek jag vill ha.

2010-02-19 @ 09:12:10
URL: http://eliinsofiia.webblogg.se/
Postat av: Emily

Det är det jobbiga med att rida både hemma och på ridskola - ridskolehästarnas tyglar är jättedåliga! Och oftast glashala då antingen gummibeläggningen eller stopparna är borta så man får sitta och korta tyglarna hela tiden eller hålla krampaktigt i dem.. skulle jag få ett par dåliga tyglar hemma så byter man ju bara :)

2010-02-19 @ 09:23:15
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Madde

Kan du inte knäppa kort på din transport : ) ? Både utanpå och inne : ) Vad är det för modell?

2010-02-19 @ 10:20:41
URL: http://chanellealm.blogg.se/
Postat av: Anonym

Rider alltid med gummityglar. HG´s ska det helst vara. Dyon går också bra, de är lite tunnare, men de får inte vara för tunna.

2010-02-19 @ 11:38:29
Postat av: Sofi

Jag vill ha väldigt tunna tyglar, så att jag känner att jag kan hålla ordentligt om dem. Har ett par favoriter som är av mjukt, mjukt läder med inbyggda stroppar. Pefekta. Men de kostar 400kr och det är i det dyraste laget för mig...

2010-02-19 @ 12:01:40
Postat av: Sofia

tyglarna är jätteviktigt! hatar när de är för långa, då fastnar de i min sadel av någon anledning. så jag rider med ponnytyglar på min stora häst :p

har dock aldrig haft ett par riktigt dyra tyglar, något man kanske ska skaffa.

2010-02-19 @ 12:37:17
URL: http://kumpumaki.blogg.se/
Postat av: olivia

tack för tipset! ska kolla efter lite nya tyglar i göteborg nästa helg, och vill ha pluppar nära varandra. min häst trampade sönder mina braiga tyglar när han kastade av mig i sommras, så jag har fått rida på kassa sen dess xd

2010-02-19 @ 13:20:32
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

Jag har precis fått hem ett par Dyon tyglar idag, verkar urbra :D

2010-02-19 @ 14:36:06
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Åh jag har länge funderat på att skaffa mig nya tyglar, söker just det med kort mellan plupparna :) hatar att ha antingen för långa eller för korta tyglar så nu vet jag vart jag ska leta :)

2010-02-20 @ 22:41:06
URL: http://mikaelaandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0