Första ridpasset på Wembley
På ett sätt är det perfekt att han är såhär! Mina svagheter kommer verkligen fram när jag rider honom. Jag har nämligen en tendens att bli lite hård i handen efter hindrerna, men på Ture syns det inte riktigt lika tydligt. Nu kommer jag verkligen vara tvungen att skärpa mig, och förhoppningsvis följer det med till Ture sen.
I början blev det som sagt lite springigt efter hindrerna, men i slutet när jag kom in i rätt ridning gick det jättebra! Wembley är för örvigt så gullig och snäll hela tiden! Han verkar vara en jättetrevlig häst på alla sätt och vis.
Wembley
Tillåt mig att presentera:
Wembley val f. 1999 e. Magic Darco (Darco) - Jasper. Uppfödare Ludo Philippaerts, Belgien. Har tävlat upp till 150 i USA med Laura Kraut.
Vet inte riktigt vad jag ska kalla honom än. Någa förslag? ;)
Inbytt :(
Norrköping International Horse Show
Är väldigt nöjd med denna helg överlag! Ture har skött sig super och jag red mycket bättre än förra helgen. Är också glad över att han klarar två så pass tuffa tävlingshelger direkt efter varandra. Han kändes lika bra idag som i den första klassen jag startade (om inte bättre), så det måste betyda att hans kondition och styrka är på topp.
Detta var ju den tredje utomhustävlingen för i år, och nu känns det verkligen som om vi kommit igång ordentligt! Jag ångar att vi inte sket i Lummen och åkte utomlands nu istället. Då känns det som om Ture kunde visat sitt rätta jag lite mer. Nästa tävling blir det iaf debut i 150 om allt går som det ska. Spännande!
Fotograf: Malin Larsson
Kvalade till finalen :D
Fotograf: Malin Larsson
Norrköping International Horse Show
I torsdags: 130/135 - 0 fel, placerad
I dag: 135 - 0,4 fel
Ture var lite stark i båda klasserna men kändes annars bra. Kanske lite tröttare än förra helgen, vilket är ganska förståerligt iom. att det inte blev många vilodagar efter en tuff tävlingshelg då han gick 4 stora klasser. I går red jag 130/135, då var vi nolla och placerade =) Idag rev vi ett i omh, och iom att det är väldigt tuff konkurans denna helg räckte det inte till placering. Det var en smal oxer ganska många hade probem med, första i omh var det. Jag snävade lite för mycket i kurvan, så han hann inte riktigt upp. Men annars kändes han väldigt säker!
Lite bilder min kompis tog från en ridpass för några timmar sen:
(här kan ni ju studera min sist lite också, ni som gillar det haha ;)
Fråga inte va ja håller på med :P Fotograf: Malin Larsson
En helg att se fram emot!
Imorgon bitti åker jag och Ture till Norrköping än en gång. Fjärde helgen i rad jag är i Norrköping och tävlar. Första helgen var det Majpokalen med Nocke, andra helgen Elitserien med Nocke, tredje helgen Norrköping Horse and Pony Show, och nu i helgen Norrköping International Horse Show. Känns nästan som om man borde flytta dit, haha.
I helgen ska jag tävla ungefär samma klasser som förra helgen, 130-140. Liksom förra helgen är jag kvar till söndag om jag går till final, annars åker jag hem på lördagen.
Det gör faktiskt inte så mycket om jag inte kommer med till finalen, för när jag kommer hem står ju Wembley i stallet och väntar :D Längtar!
Dagens ridpass
Red Ture på volten. Inriktade mig mest på mjuk- och lösgörande arbete, för att få bort alla möjliga stelheter sedan tävlingen i helgen, inför tävlingen denna helg. Gjorde mycket öppnor och slutor i alla gångarter. Avslutade med att trava serpentiner i låg form, och efter det en skrittur på asfalten. Ture kändes faktiskt lite stel och spänd i början av passet, men sen var han hur fin och avslappnad som helst!
Nocke red jag inte idag, för min lillasyster hopptränade honom för första gången. Första gången hon hoppade honom över huvudtaget tror jag. Det gick helt ok, även om han stundtals blir lite stark för henne. Jag ska bara rida honom i drygt två veckor till och tävla honom en gång till, sedan ska min lillasyster ta över honom helt och hållet. Så snart är det helt slut på ponnytiden för min del. Både skönt och lite tråkigt faktiskt!
Eller hur ser hon liten ut på honom? :p
Tur i oturen
I går kom ju Ulanda fram till Skåne, och meningen var att lastbilen skulle lämna av henne och sedan ta Wembley med sig tillbaka.
Frida skulle ringa när Ulanda var framme, säga att resan gick bra, att Ulanda hade kommit fram ordentligt osv. Trodde vi ja. Det vi fick höra var att hästen gick på tre ben och att dom knappt kunde lasta ut henne ur transporten... Fanfanfan!
Mamma ringde till transportören, och han sa dom aldrig varit med om något liknande. Hon var helt frisk när hon lastades på, hade stått lugnt och stilla hela vägen, men var sedan blockhalt när hon kom fram. Hon hade inga sår på benen, och det syndes ingen svullnad. Vi trodde (och hoppades) på att det kanske var en hovböld.
Natten gick, men hon var inte bättre i morse. Frida tyckte att hon var lite svullen vid senan. Vi började måla upp skräcksenarion om vad det kunde vara. Tänk om senan var av? Alla hästägares skräck. Disktriksveterinären kom ut och kollade på henne. Han stämde in i misstankarna om att det förmodligen var en senskada, men trodde som tur var inte att den var av, utan att möjligtvis är en blödning på senan.
Nu har Ulanda precis varit inne på kliniken i Malmö. Vi fick precis besked om vad det var, och jag måste bara säga en sak - jag har aldrig varit så glad över att en häst har en hovböld! För det var ingen sena som var av, ingen blödning på senan, inga sprickor i benet, det var en HOVBÖLD :D En simpel hovböld! Snacka om tur i oturen. Hon måste ha klivit på någon sten eller något för ett par dag sedan, och sen utbröt hovbölden precis under dom timmarna hon stog i transporten.
Detta innebär att Ulanda ska vila i drygt en vecka tror jag. Vi som ställt in oss på betydligt länge. Och vi som skulle lämna henne i inbyte mot Wembley, det gick ju inte när hon var halt. Men nu kommer ju som sagt inte ta någon lång tid innan hon blir frisk, och detta ger ju inga som helst men i framtiden. Så nu blir bytet av trots allt, och mamma ska åka och hämta Wembley imorgon efter att hon skjutsat mig till Norrköping (jag och Ture ska tävla där igen, denna gång är det Norrköping International Horse Show).
Så skönt att det här är löst nu! Jag och mamma har haft ont i magen hela dagen! Usch vad hemskt det var!
Lugn dag
Tömkörde bara Nocke idag. Ulanda har ju åkt, och Ture har sin vilodag idag. Känns faktiskt lite konstigt att inte rida någonting på en helt vanlig dag :p
Nocke gick bra! Tömkörde först en stund i trav, travade även några cavalettis. Sen tömkörde jag på volt i galopp. Han gick bäst i galoppen, då var han superavslappnad och fin!
Saturnus
Veredus Carbon Gel
Utrustning - Benskydd
Märke - Veredus
Modell - Carbon Gel
Pris - Fram ca 1200:-, bak ca 1000:-
Produktbeskrivning - "Veredus lanserar nu ett helt nytt sen-och bakbensskydd - Carbon Gel Skyddet är extremt 'slimmat' och sitter som 'handen i handsken' på hästens ben. Nedan listas några av fördelarna med det nya skyddet: - Skalet är anatomiskt utformat för att ge maximal frihet för kota och knä. Formen ger maximal bekvämlighet och passar perfekt över hästens senor - Skalet är sammansatt av två separata delar, med olika tjockhet och böjbarhet. Huvudskalet är samansatt av semi-hård polyuretan och det bakre X-formade skalet är hårt polyuretan. - X-skalet är täckt av kolfiber vilket är ett extremt tåligt, skyddande, lätt och stötdämpande material. Över kolfiberskalet ligger en 3mm gel hinna, vilket är stötdämpande och ger hög bekvämlighet. - Ett tunt lager kolfiber med gel överdrag är inlagt i området runt kotan, eftersom det området i större utsträckning är utsatt för slag och strykningar. - Insida i neopren. - Två elastiska remmar med knappknäppning ger perfekt stängning och förhindrar 'överbelastning' på grund av för hårt åtdragna remmar. Det gör även att skydden är lätta att ta av och sätta på. " (equalityline.se)
Jag har haft desssa skydd till alla mina stora hästar, samt även på ett par ponnyer, och dom sitter lika bra på alla. Man behöver inte alls spänna remmarna hårt, men ändå sitter dom kvar, åker varken ner eller snurrar runt. Jag har förrut haft problem med att framförallt bakskydden har snurrat runt mm. när jag ridit, men detta har aldrig hänt med dessa skydd.
Sen gillar jag själva spännena på skydden. Dom är lätta att knäppa och knäppa upp, och dom blir inte utslitna så som tex kardborrband. Dessutom är skydden över lag väldigt lätta att göra rent - bara att skölja av om dom är leriga eller smörja lite med lädertvål om dom är dammiga. Då blir dom som nya!
Något jag märkt är dock att bakbenskydden är väldigt små i storlekarna. Min d-ponny har S i framskydden, och dom passar perfekt, men bakskydden går knappt runt hans ben. Samma sak på Ulanda, hon var tvungen att ha S i fram, men M i bak. Annars är nog storlekarna ganska normala. S = ponny/liten cob M= stor cob/full L = stor full
Även om dom är ganska dyra tycker jag absolut att dom är värda pengarna. Dom verkar hålla hur länge som helst, och dom sitter väldigt bra på hästens ben. Sen är dom enligt mig väldigt snygga också ;).
Idag är dom nog dom mest populära skydden ute på tävlingarna jag är på, och även hos den absoluta världseliten, och jag tror att dom kommer fortsätta vara det ett antal år framöver. Kort sagt är dom ett par snygga, lättskötta skydd, med jättebra passform. Sen uppfyller dom även huvudmålet med ett par benskydd - dom skyddar hästen ben väldigt bra.
Dagens ridpass
Red ut Ture en skritt-runda i skogen samt på vägen.
Sen red jag ut på Nocke också. Blev galoppträning på sandvägen.
Hejdå Ulanda <3
Vet ni vad jag kom på förresten? Om man spegelvänder en bild på henne så ser det ut som om hon har ett frågetecken i pannan :p Hon är för söt!
Filmer
Ett par filmer från tävlingen kommer här! =)
Dagens ridpass
Hemma från Norrköping
Hur gick tävlingen då? Jo det gick faktiskt helt ok. Ture skötte sig hur bra som helst, det var bara jag som klantade till det ett par gånger. Usch vad irriterad jag är på mig själv, faktiskt! Om jag bara inte fått hjärnsläpp till sista hindret 2 ggr (!!) , så skulle vi blivit placerade i praktiskt taget varje klass. Klantiga jag!
I första klassen, 130 kval 1 till stora finalen, så var Ture SUPER i grunden. Inge tjaffs alls, och hoppade med mycket luft. Även i omhoppningen var han jättefin, och jag red riktigt snabbt. Lite för snabbt i slutet kanske. Vände upp för snävt mot det näst sista hindret, en oxer, och han räckte inte riktigt över. Sen fick jag mitt första hjärnsläpp, dvs gasade bara järnet utan någon förhållning, och även den sista bommen ramlade. Men jag måste bara poängtera en sak, jag och Ture hade faktiskt den 2:a bästa tiden av nästan 100 startande. Jag vet att det inte spelar ngn roll eftersom jag hade 8:a fel, men ändå, det bevisar att det iaf är möjligt att rida snabbt på Ture. Han är inte så långsam som han ser ut ;)
Hittade banskisser till varje klass, så lägger ut dom också.
Dagen efter hoppade jag en 140, som var kval två till den stora finalen. Ture och jag nollade, tror han bara va i en bom på hela rundan. Var en A:0, men red dock ganska sakta, så fick tidsfel. Men jag hade bestämt mig för att INTE göra som igår, och det gjorde jag verkligen inte, så det kändes super! Kom på 14 plats av 19 placerade.
Av alla ca 100 som var med gick sedan dom 25 bästa, sammanräknat från dessa två klasser, till finalen på söndagen. Jag och Ture kom på 20 plats, så vi kom alltså med =)
På lördagen hoppade jag bara en vanlig 140. Var också en A:0a, men denna gång fesred jag inte, utan jag satsade ganska ordentligt. Förut har jag ju aldrig velat svänga snävt med Ture iom att han lätt blir osäker då. Men nu klarade han alla svåra svängar galant, även fast det trots allt var 140! Rev dock ett räcke som jag visste att jag skulle få problem med. Det var en distans på fem jättekorta galoppsprång efter en stor oxer, och jag fick inte riktigt tillbaka honom. Sen var han klockren, klarade alla svårigheter och sånt, tills lilla jag kör en favorit i repris från 130, dvs bara gasar på utan ngra förhållningar till sista hindret. Aaah!!! det var liksom bara tre nollor, så jag skulle kommit på en bra placering med 4 fel iom att jag hade väldigt snabb tid.
Idag red jag finalen i Stora rundan. Iom att det var final med endast dom 25 bästa med så var det en svår och stor bana. Ture var jättefin och rundan kändes väldigt bra, men vi rev inspånget i båda kombinationerna. Första kombinationen hade en oxer som insprång, han rev frambommen. Den andra kombinaionen var en trekombination med räcke in. Den bommer rullade verkligen ner! Han var högt över med fram, men sen snuddade han med bak så den ramlade ner. Det var tom så att några (okända) personer som stod brevid mamma sa "Va, åkte den bommen ner? Hon nuddade den ju knappt". Eftersom det var bedömningen "winning round" så gick de 8:a bästa i klassen vidare till en omhoppning. Tror ni inte att den sista ryttaren petar ut mig till en nionde plats då? Lite stople ut varning denna helg faktiskt, men det är skönt att Ture kändes så bra!
Filmer och kanske några bilder kommer lite senare =)
Norrköping Horse & Pony Show
Dagens ridpass
Dagens ridpass
Sen red jag Ture en kortis, även honom på volten. Ska åka till Norrköping Horse & Pony Show och tävla imorrn, är borta till söndag, så red som sagt inte så länge. Kanske bara 20 min. Checkade att lydnaden satt där den ska, och tog även ett par en-meters språng. Han kändes ok, stundtals lite hängande i handen kanske, men det blev bättre ju mer tryck jag satte i honom.
Longerat Ulanda
Haha
Dagens ridpass
Sen red jag Ture på volten. Gjorde denna övning:
Jag hoppade hela studsen totalt 8 ggr, 4 ggr i varje varv. Vanligtvis brukar jag hoppa denna övning 10 ggr, 5 ggr i varje varv, men eftersom jag inte gjort den på väldigt länge med Ture, samt att jag egenligen gör den lite för nära tävling för min smak (ska tävla i hegen), så gjorde jag den alltså "bara" 8 ggr.
Jag gjorde såhär: Först hoppade jag studsen en gång, sen jobbade jag honom ett par varv i galopp, sen hoppade jag studsen igen, jobbade honom ett par varv i galopp osv. tills jag hoppat studsen 4 ggr. Sen tog jag en lång (kanske 5 min) skritt paus, för att sedan byta varv och göra samma sak i andra varvet.
Som jag sa på filmen är denna övning bra för att höja mjölksyrenivån eller hur man säger. Den är ganska tuff för hästen, men oerhört effektiv. Men den är inte bara bra för hästen utan även för ryttaren. När man hoppar studsen är det nämligen viktigt att inte störa hästen, den ska sköta sig helt själv, och det är därför perfekt att fokusera på sin egen position. Balansen och följsamheten är två saker som är väldigt bra att öva på genom denna övning. Eller som för mig som har en tendens att gå lite långt fram med överlivet, nu kunde jag verkligen fokusera på att vara så upprätt oh stilla med överlivet som möjligt, samt ha skänklarna klistrade vid sidan. Supernyttigt!
Film från sista elit-omgången med Nocke
Dagens ridpass
Sen red jag ut Ture. Hade graman även på honom för ovanlighetens skull. Galopperade i ett ganska högt tempo och i låg form på en sandväg. Gjorde lite tempoväxlingar i slutet för att se att han lyssnade efter våra snabba galopper. Han var jättefin!
Läsarfråga
Svar:
Jo visst kan jag det =)
Hon har två c-ponnyer för tillfället. En new forest som heter Idyllens legend. Han är 9 år, och hon tävlar upp till MSVB hoppning med honom.
Sen har hon en som heter Lucky också. Han är 10, och med honom tävlar hon upp till LA.
Film från träningen...
Han lyssnade inte riktigt emellan där, det är därför jag stannar honom
Tävling med Nocke i Skogslotten
Det var finalen i Elit-allsvenskan igår. Gick direkt in i laget och hoppade alltså en MSVB. Nocke var superfin, men hann inte riktigt upp i en av kombinationerna (räcke,räcke) och rev utsprånget. Men som sagt, rundan kändes jättebra, både utifrån mig och Nocke.
Hoppade även en MSVB efter laget. Blev den första rundan i msv med honom i år där vi inte hade 4 fel. Tyvärr blev det då inte 0 fel, utan 8, men som sagt vi har iallafall spräckt 4-fels perioden. ;) Det gäller att se det positiva i allt vettni, haha. Dock var båda nedslagen vääldigt onödiga, spec det första. Rev nämligen första hindret. Alltid lika irriterande när det händer! Sen rev vi utsprånget i en komb IGEN, så nu blir det hem och hårdträna korta kombinationer. Han har nämligen så stor galopp, så när kombinationerna är lite korta hinner han ibland inte riktigt upp till utsprånget. Annars kändes även denna runda bra, han känns mycket lydigare i allmänhet nu än i början av året.
Hade tänkt ladda upp filmerna, men videokameran ligger ute i bilen och jag orkar verkligen inte gå och hämta den :p laddar upp dom imorrn istället!
Lite bilder kan jag dock bjuda på!
Dagens + gårdagens ridpass
Igår kom jag hem så sent från tävlingen, så hann bara rida en häst. Blev Ture som fick gå ett ganska slappt pass på volten. Eller slappt och slappt, red väl egentligen ganska länge och "hårt" men satte inte så jättemycket tryck i honom så jag kallar det slappt. Blev markarbete med inslag av småhinder.
Dålig uppdatering...
Tävlade ju som sagt igår med Nocke, det gick väl bra. Gör ett eget inlägg om det senare.
Idag har jag agerat fotograf på en ponnytävling hela dagen, och ska nu ut och rida två hästar. I kväll ska jag skriva ett par ordentliga inlägg med lite videosar och sånt också, ja lovar ;)
Just det, Ulanda besiktigades precis och hon var helt frisk!
En skimmel i stallet snart?
Nu är jag hemma från Skåne igen. Provred ju två hästar där nere. Anledningen har jag inte berättat än, men hade tänkt göra det nu.
Det är såhär: vi ska förmodligen byta in Ulanda. Det känns tyvärr inte 100% rätt mellan oss, och det är jättetråkigt för det är verkligen en superfin häst! Men alla passar inte ihop och jag tror faktiskt att det finns andra personer som kommer kunna utnyttja hennes kapacitet bättre än vad jag kan. Någon som verkligen gillar den typen av hästar.
Eftersom hon vi köpte henne av är väldigt gullig och gillar Ulanda mycket, så vi var alltså nere hos henne och provade ett par andra hästar hon hade för ett ev. byte. Det är dom jag berättat om förut, en 6-åring och en 10-åring.
Den det klickade med var skimmeln. Han är så fin! =) Han är väldigt snäll men lite speciell, och han kan hoppa hus.
Så vi får se, men just nu ser det ut som att Ulanda får lämna gården och istället lämna plats för Wembley. Kanske står snart min efterlängtade skimmel i stallet bland alla brunisar.
Hoppträning med Ture
Ture och jag skötte oss faktiskt helt ok ;)
Det var en jättenyttig träning för oss, men bland annat en stoooor cirkel (ridbanan är VÄLDIGT stor) med säkert 8 hinder med exakt lika avstånd mellan varje. Man skulle rida i ett jämt tempo och få 7 galoppsprång mellan varje hinder, och sedan 6 när det blev lite högre. Det gäller att hålla koncentrationen alltså, samt att hästen är väldigt lyhörd för hjälperna. Vi hoppade också lite studs samt en trekombination.
Det blev lite bilder också. Eller faktiskt ganska många, men det gillar ju ni ;) Dock blev många väldigt mörka eftersom det var skymmning ute, men bättre än ingenting iaf.
Haha ture står på ett ben :p
Film kommer förmodligen efter helgen, kommer ha fullt upp dagarna framöver. Imorgon åker vi ju till skåne och kommer hem på fredag kväll. På lördag ska jag tävla Nocke och på söndag ska jag vara fotograf på en annan tävling. En riktig hästhelg alltså (som vanligt måste man väl nästan tillägga). =)
Läsarfråga
Hej, jag har läst igenom din blogg och tycker den är rolig och intressant att läsa. Men jag undrar om du aldrig har tänkt tanken att betsla ner dina hästar i vardaglig ridning? Själv anser jag att man ska kunna rida hästar på vanligt bett när man rider markarbete. Jag ser att du har skrivit att tillex ture blir för stor och stark. Men är inte det poängen att få han smidig och lätt i handen när man rider? Är inte det ett mål man vill uppnå? Själv försöker jag rida med små hjälper som möjligt på vanligt bett. Jag har het ponny som sprang in i väggen jämt när jag fick henne, pga att att hon var springig. Men efter några månaders kämpande har hon blivit lugn och söker sig själv till en stadig bärande form. Fortfarande är hon stark att hoppa, men det är sånt jag fortfarande har kvar att jobba med. I hoppning förstår jag om man vill ha starkare bett, pga att man vill att hästen ska reagera direkt för hjälperna.
Svar:
Vad roligt att du tycker det! =)
Det jag strävar efter är att rida med så oskarpt bett som möjligt, och med de flesta hästarna är det också vad jag gör när jag rider hemma. Så jag håller helt med dig om att det optimala är att kunna rida med vanligt tränsbett, framförallt hemma i markarbetet, men även i hoppningen. Ofta är det ju markarbetet som brister, och jag har sett allt för många som bara betslat upp hästarna med och mer. Till slut tappar dom ju bjudningen helt.
Med Ture är det dock lite special. Förra ägaren red praktiskt taget alltid med pelham, och när vi fick honom tyckte vi det var jättekonstigt. Jag började då med att alltid rida hemma med vanligt tränsbett, och efter ett tag gick han lika bra på det som med pelham. Det jag märkte var dock att när jag skulle hoppa och satte på pelham, blev det sådan himla stor skillnad, det var liksom för starkt. Eftersom han var superlydig med vanligt bett, blev pelham för mycket. Men i själva hoppningen, alltså anridningen mot hinder och efter hinder, var han fortfarande bra på pelham. Det är där han blir stark. När jag hade haft honom i några månader, och han gick hur bra som helst hemma på vanligt bett, tänkte jag att jag kunde prova hoppa med det också. Men det fungerar verkligen inte. Han kan vara hur fin som helst på marken, men så fort man börjar hoppa bli han stark och lång.
Jag började nu rida med pelham hela tiden för att han skulle "vänja" sig vid det, och för att markarbetet skulle funka även med det. Ju längre man har ett bett, och ju mer hästen vänjer sig vid det, ju mer oskarpt upplever hästen ofta bettet. Jag har dock kedjan väldigt väldigt löst, så det är inte ett så skarpt bett, bara en aningen skarpare än en vanligt. Så när jag haft det hela tiden ett tag, blev det precis lagom skarpt.
Nu tycker jag det fungerar bra, även om han ibland blir lite stark i hoppningen. Nu har jag ju dock lite mer att säga till om än med ett vanligt bett, så nu är det bara lydnaden vi jobbar på så tror jag det kommer bli perfekt!
Det här sättet är förmodligen inte alls bra för andra hästar. På många hästar vill man ju byta bett ofta just för att man vill få så stor effekt som möjligt när man har ett nytt bet. Som tex på min d-ponny, då vill jag ju inte att han ska vänja sig vid pelham, för han är väldigt stark vid hoppningen, så därför rider jag ofta med vanligt bett hemma. Jag vill liksom att bettet jag har när jag hoppar ska ge en större effekt, just för att han ska reagera direkt. Samma sak med min c-ponny, som jag tävlade med hackamore.
Överlag tycker jag alltså fortfarande att det optimala är att använda så milda bett som möjligt, men det finns ju såklart undantag. Det viktigaste är att man ser hästen som en individ och sedan anpassar sig efter den. Det går inte att dra alla över en gräns.
Det blev lite luddigt, men hoppas du förstår ungefär hur jag tänker iaf.
Otursdag
Igår måste ha varit min otursdag! =(
- Ingen av hästarna jag red gick säskilt bra.
- Ulanda har gått och blivit högbrunstig och är ovanligt tjurig.
- Internet funkade inte.
- Vi körde på ett rådjur.
- Jag glömde min kamera utomhus 4 mil bort klockan 22 på kvällen.
- Jag gjorde illa mig på foten så att jag haltar, och jag fick en sticka i handen som har åkt in så långt att jag inte får bort den.
- Jag åkte till skolan helt i onödan.
- Mitt spanskaarbete är helt försvunnet.
Dagens ridpass
Ture:
Började med lite galopp-jobb. Mycket länga korta, ville få han snabb i reaktionerna utan att tjaffsa med huvudet. I början stretade han emot ett par ggr, men direkt när han började tjaffsa gjorde jag halt. Han som är ganska känslig började studsa lite pga av mina skarpa halter, men sen verkade det som att han förstod att han måste börja jobba och då gick han super. Dock lite stark kanske. Sen hoppade jag tre studs, halt, volt tillbaka, studsen, halt, volt tillbaka osv. Efter det hoppade jag 8:an, då var han superfin, verkligen! Jättelydig och hoppade allt i bra balans och avslappnad form.
Ulanda:
Red ett liknande pass som med Ture, fast jag hoppade inte dom tre hindrerna längst meddellinjen som en 8:a, utan bara lite hur som helst. Hoppade planlöst runt lite, gjorde lite volter, hoppade lite, ja la in lite hinder i markarbetet helt enkelt för att försöka avdramatisera det här med hinder. Hade vanligt tränsbett samt graman. Gramanen behövdes verkligen i början, då var hon lite halvvild. Sen efter ett tag slappnade hon av och gick riktigt bra!
John Whitaker hjälmen vs. Gpa speed air
Som ni kanske har märkt växlar jag mellan dessa hjälmar. Hade tänkt lista lite för och nackdelar som jag har uppmärksammat.
John Whitaker/ Charles Owen
Pris - ca 2500-3000.-
+
Varm och go på vintern
Bekväm
Snygg
Sitter väldigt bra, glider inte omkring på huvudet
-
För varm på sommaren
Förstörs ganska mkt av regn och solsken
Gpa Speed Air
Pris - ca 4500-5000:-
+
Sval på sommaren
Snygg
Lättskött (bara att torka av med svamp när den blir smutsig
Lätt och skön på huvudet
-
På sommaren när det är mygg och knott ute blir man sönderbiten i huvudet (dom kryper ju in igenom lufthålen)
Blir lätt repig när man rider i skogen
Hakbandet blir längre av sig själv, det glider liksom ut när man spänt det ordentligt (jätteirriterande!)
Så, vilken tycker jag egentligen är bäst?
Det optimala enligt mig är att ha båda. Dom kompletterar varandras nackdelar på ett perfekt sätt! Gpa:n är guld värd på sommaren (förutom när knotten är framme då), men JW sitter snäppet bättre och är mycket skönare att ha på kalla vintern.
Om jag måste välja en att ha hela tiden skulle jag välja... hmm.. svårt val... Jo men jag skulle nog välja GPA - hjälmen. Den är ett måste att ha på sommaren när det är så jäkla varmt, man kokar sönder i Jw. Den är verkligen obehagligt varm, och den verkar inte ha mycket ventilation direkt. Det gör Gpa hjälmens lufthål ovärderliga, det är en fördel som suddar ut många av nackdelarna. Sen är nog Gpa:n enligt mig snäppet snyggare också, men det är ju en smaksak.
Bloglovin
Har hört från många att de har problem med att hitta min blog på bloglovin. Ni kanske inte har sett det, men om ni kollar under mina länkar i menyn till höger så finns det en ikon som ser ut såhär:
Om ni trycker på den så kommer ni till den sidan där ni kan lägga till min blogg på Bloglovin. Annars kan ni ju alltid söka på "Tävlingsryttaren" under bloggar, det funkar det med! =)
Svar del 3
Hur gör du med sommarbete? Antar att du tävlar under sommaren också!
Mina hästar går aldrig på sommarbete, det funkar inte eftersom jag precis som du skriver tävlar mycket på sommaren. Men dom går ju i väldigt stora hagar året om.
Är du kvalad till ponny sm 2009?
Nej, och det är inget jag satsar på heller. Ska tävla Nocke ett par tre ggr till, och sen ska min syster ta över honom.
Hur mycket tycker du är maxvikten och längden på en c-ponny? UNDERBAR blogg!
Det beror helt på hur hästen samt ryttaren är byggd. Det beror även på hur duktig ryttaren är. En som väger 100 kilo, är superduktig ryttare, sitter i balans och inte skumpar på ryggen kan vara bättre än en som väger 50 kilo, sitte rhelt i obalans och skumpar sönder hästens rygg.
Tack!! :D
Hej! Jag undrar vad du gör med dina hästar 2-3 dagarna efter tävling? Jättebra och inspirerande blogg!
Hejhej! Det beror lite på vad det är för tävling, hur många dagar hästarna tävlat och vilka klasser samt hur det har gått. Men efter en normal endagarstävling brukar jag låta dom vila helt den första dagen, alternativt gå en promenad med dom. Sedan den andra dagen brukar jag ofta rida ut. Och sen rider jag som vanligt igen.
Vad roligt att du tycker det!
Hur ser du ut när du tävlar, Vilken utrustning har du till dig själv? =)
Gpa/ John Whitaker hjälm
Pikeur kavaj
Tretorn-stövlar
Race sace säkerhetsväst
Vita ridbyxor
Kingsland/equiline skjorta
Går dina hästar till massör eller kiropraktor?
Nope
Vem rider dina hästar som är kvar hemma när du är på meeting?
Det beror på hur länge vi är borta, samt vilka hästar som är kvar hemma. Om det bara är Nocke (som det brukar vara) rider min lillasyster honom. Om vi åker bort längre tider utan dom stora hästarna brukar jag lämna bort dom till Marcus Westergren.
Tävling med Nocke i Skogslotten
Resultat - 0,0 fel 2:a, 4 fel
I La:n var han jättefin! Han var i ett par hinder i början av banan, men sen hoppade han mkt bättre och fick fina luftiga språng. Gasade på och svängde ganska ordentligt i omh för första ggn på länge, och det räckte till en 2:a plats =)
I Msv kändes han väldigt trött och matt, inte alls samma kraft i sprången som han brukar ha. Iom att det var Ridsport ponny cup var det en ganska lång och tuff bana. Rev utsprånget i en komb (oxer,räcke). Kom in lite stort och han hann inte riktigt upp med fram till det andra hindret. Är dock nöjd, känns ändå inte som om det skulle varit schysst att hoppa en lång omh när han kändes såhär trött.
Swedish equestrian team
Dagens ridpass
Ja fattar inte hur jag kan se så liten ut på honom. Visserligen har jag ganska korta läder, men ändå, jag är liksom drygt 175 och han är en D-ponny? Aja bara att vara glad för det! :p
Sedan red jag ut Ture och Ulanda. Red en 1-timmesrunda över kalhyggen samt trav och galopp på grusväg. Imorgon ska dom vila, sedan ska jag börja rida dom ordentligt igen. Nu har de fått ta det lugnt några dagar efter Belgien eftersom det var en ganska tuff resa, men nu är det hårdträning på ingång igen!
Svar del 2
Att klättra är ett utmärkt sätt att muskla på hästens rumpa. Gärna långa branta backar i skritt eller i kort samlad galopp. Det är viktigt att inte racea upp på fart, utan hästen ska gå samlat och verkligen använda sina bakmuskler för att komma upp i backen.
Vilken häst tycker du att det går bäst med för tillfället?
Ture, det är ju med honom jag haft mina största framgångar på sistånde.
Vad är ditt mål med ridningen just nu?
Har skrivit ett inlägg om mina mål här.
Hur, var och när började du rida?
När jag var liten bodde jag i Täby Kyrkby i en villa mitt i ett villaområde utan hästar. Min mamma har dock alltid varit intresserad av hästar, så hon tog med mig till ett stall i närheten där jag red på en shettis lite sporaliskt. Några år senare flyttade vi ut till landet, och då fick jag min första egna ponny. Än en gång var det mamma som låg bakom detta.
Hur fick du tag på din sponsor? Kontaktade dom dig eller du dom? Vad erbjuder dom dig? Vilken nivå tycker du man ska vara på för att vara sponsrad? :D
Det är mina föräldrar som äger företaget som sponsrar mig, så som för många andra är det kontakter som bidrar till ett avtal med en sponsor. Företaget köper mina hästar, och det är även dom som betalar tävlingar, träningar osv.
Angående nivån så finns det absolut ingen "regel" för att man måste hoppa dom och dom klasserna. Det är helt upp till sponsorn om denna är intresserad av att sponsra. Självklart är det ju dock lättare att få en sponsor om man tävlar lite högre, är ute på många tävlingar, osv, eftersom företaget får ut mer av sina pengar iom att dom syns mer.
Hur kvalificerar man sig för utomlandstävlingar, finns det specifika kvalregler för Juniorer, Young Rider och Seniorer? Håller på att kika runt lite men tänkte att det skulle vara kul och bra att få svar från dig också! :)
Till de "vanliga" utomlandstävlingarna finns det inga speciella kvalregler. För att få åka på en utomlandstävling måste man dock anmäla sitt intresse hos ridsportförbundet, och sedan få en godkännelse från dom. På vissa tävlingar får de bara skicka iväg ett visst antal deltagare till tävlingen, och då går de på de som har bäst resultat på sista tiden. Det är därför en störra chans att få tävla utomlands på de populära tävlingarna om man har bra resultat i Sverige.
Var får du din inspiration ifrån, vad gör dig motiverad?
Jag kan väl inte påstå att jag hämtar insipation från någon speciell person. Det som motiverar mig är dock alla tävlingar. Jag vill att det ska gå bra, och för att det ska gå bra måste man självklart träna.
Läste att du tränade för haking, håller du då på mkt med mental träning?
Ja och nej. Har gått på ett par föreläsningar, bland annat när jag var på landslagsträning hade dom hyrt in en föreläsare. Men det är inget jag gör regelbundet.
Brukar du stretcha/massera dina hästar? :)
Nej
Jag har nyss börjat läsa din blogg, men vilken av dina hästar har mest kapacitet? vem tror du mest på?
Tack för en jätte bra blogg =)
I nuläget är det Ture jag satsar mest på. Han hoppar inte med superteknik, och är inte ovanligt spänstig, så folk som ser honom hoppa låga hinder tror förmodligen inte alls att han har kapacitet för de klasserna han går. Men han har ett sådant bra hopphuvud, och hoppar faktiskt bättre när det blir högre, så 150 tror jag absolut att han kan gå! Högre är jag dock lite tveksam över, då krävs nog en bättre hoppteknik. Ulanda har en bättre hoppteknik, men hennes ridbarhet är sämre. Nu är problemet åt andra hållet, hon har alla förutsättningar för att hoppa riktigt höga klasser, men för att göra det måste hon bli mycket lydigare. Sedan har vi ju Tessa också, hon hoppar super och har väldigt mycket scoop. Men även här sätter ridbarheten stopp. Om man lägger ner väldigt mycket tid på henne tror jag dock att hon kan bli bättre än Ture faktiskt.
Haha svarade kanske inte riktigt på din fråga, men faktum är att jag inte kan det. Alla har mycket kapacitet, men på olika sätt helt enkelt!
Tack själv! =)
Hej! Jag undrar om du har någon erfarenhet av om fullblod brukar vara bra hoppare?
Personligen, nej. Har dock hört talas om rena fullblod som gått riktigt bra, bland annat en som kom 4:a i Junior Sm för ngra år sen. Så visst kan dom!
Vad har du för transport? Kan du inte visa bild? :D
Har en 3 hästars transport av märket Van Fautras.
Hur gör du med hästarna när du tävlar internationellt? Kör ni dom själva eller åker dom hästbuss typ? :P
Vi kör dom själva. ;)
Dagens ridpass
Svar del 1
Kommer du köpa en till storhäst när Nocke är såld/överlåten till din lillasyster? =)
Nej jag tror inte det. Målet är att jag ska ha två hästar som jag ska tävla, iom skolan hinner jag inte med fler. Fast i sommar ska jag ju ha en till häst, men målet är att sälja den innan skolan börjar igen sen.
hej :) jag undrar om du aldrig blir höjdrädd när du hoppar ?
Ja, ibland kan jag faktiskt tycka att hindrerna känns lite höga, spec när jag inte hoppat nå högt på ett tag. Sen när ja går banan när hindrerna kommer upp i 140-150, då brukar det också kännas lite högt. Man känner sig så liten. Fast jag försöker alltid att inte fokusera på höjden eller på själva hindrerna när jag går banan, utan på svårigheterna emellan. När jag hoppas upp på Ture brukar dock alla hinder direkt kännas mycket lägre, haha. Fördelen med att ha en stor häst ;)
Hur länge har du tävlat?
Min första tävling startade jag väl i 7-års åldern. Typ blåbärshoppning på 30 cm ;)
Vad är målet, världscupen, OS, VM ?
Ärligt talat har jag inget så pass långsiktigt mål. Min inställning just nu ser ut likt detta: Jag vill såklart bli bäst i världen, men jag tänker bara hålla på så länge det känns roligt.
Har du tänkt försörja dig på hästar eller har du planer på annat?
Denna fråga hänger lite ihop med den förgående. Det optimala för mig vore dock nog att fortsätta ha hästar som en hobby, och att ha ett par superbra tävlings hästar vore jättekul. Jag är dock väl medveten om att för att komma till toppen måste man verkligen satsa fullt ut, och det räcker inte med att ha ett par hästar att tävla med på fritiden. Visst, det vore ju iof kul att ha ett försäljningsstall eller något likande, men risken är att jag skulle tröttna på detta ganska snabbt. Men man vet ju aldrig, mina åsikter angående detta ändras från dag till dag, så till slut kanske jag står där med 50 hästar och ett försäljningsstall ;) Hästar kommer jag iaf alltid ha i mitt liv!
Har din familj aldrig funderat på att flytta till hästcentret skåne.Ja bor här,de är mkt lättare att hålla på med hästar här nera.Allt finns i mkt störra utbud=)
Ärligt talat vet jag inte vad det är för något :p Men att flytta ner till skåne över huvud taget tycker jag vore super, tänk vad nära man kommer alla internationella tävlingar, och de flesta tränarna håller ju till där nere. Men min familj är nog inte likna sugna på det, iaf inte den manliga delen. Har ju en pappa och en brorsa också, som inte alls är intresserade av hästar.
du rider ju ture på pelhambett,är de för att han e het eller för att du vill få böjningen på nacken. funderat mkt över detta bett men hittar ingen information,bara negative kommentarer om det=) berätta gärna funktion och vad du tycker om det,för&nackdelar=)
super blogg verkligen=)
Den största orsaken är att han är för stark på hoppbanan. Dessutom är han ju väldigt stor, och han blir lätt lite lång. Jag orkar liksom inte riktigt rida ihop honom med ett vanligt tränsbett.
Det jag använder består av en stång, och eftersom det är skänklar på bettet så är det ju lite hävstångseffekt. Jag har ett delta som jag sätter i den översta samt i den understa "ringen". För att stoppa överrörligheten som pessoabettet har, så finns det en kedja också. Det är inte bara med var man sätter tyglarna som man kan reglera skarpheten på bettet, utan också genom att spänna kedjan olika hårt. Ju hårdare man spänner den, desto skarpare upplever hästen bettet. Jag har kedjan väldigt lös, Ture gillar inte alls om man spänner den för hårt.
Fördelarna med detta bett är att det är lite skarpare än en vanligt tränsbett, men ändå ganska snällt om man använder det rätt. Det är ju också väldigt reglerbart, man kan få det väldigt skarp, men som sagt även relativt oskarpt. Detta kan iof också vara en nackdel. Om man missbrukar bettet, och inte riktigt har kunskap om hur det fungerar, kan det bli väldigt fel.
Och ordspråket "ett bett blir aldrig värre än vad ryttaren gör det till" gäller fortfarande. Det är ju trots allt ett lite skarpare bett, och det bör användas med varsamhet. Sen är det även väldigt personligt från häst till häst, vad den gillar och inte gillar.
Tack för berömmet! =)
Hur ofta hoppar du dina hästar?
Det är väldigt olika från vecka till vecka, från häst till häst, samt vad man räknar som "hoppning": Gymnastikhoppning, såsom studs och olika bomövningar samt låga hinder, kan jag göra ganska ofta om jag känner att hästen behöver det. Det går självklart i perioder, och dessa övningar kan jag göra allt från varannan dag, till en gång i veckan. Mer "riktiga" hinder, dvs lite högre språng och vanlig banhoppningsträning, håller jag inte på med så ofta. Det sliter ju ganska mycket på hästarnas ben att hoppa högt, och det vet jag redan att mina hästar kan, så det tränar jag inte så mycket på. Kanske en gång i månaden. Sedan tillkommer ju alla tävlingar, så det blir ju en del ändå.
Hejsan. Jag har en C-ponny som jag tävlar LA/MSVB. Men han är lite tjockis. Har du något bra tips på hur man bantar en häst på bäst sätt ?
Ilooooooove din blogg ! :D
Du kan ju räkna ut din foderstat för att veta att du inte ger din häst för mycket mat. Har skrivit lite om det här. Det är dock viktigt att du inte skär ner på all mat samtidigt och helt plötsligt. Likt människor är det väldigt ohälsosamt att svälta och hårdbanta. Jag tror inte så mycket på bantning över huvud taget. Det bästa är att motionera sin häst mer, mycket intervallträning och långa uteritter i skogen. Kanske rida två gånger per dag om man hinner det?
Vad roligt att du gillar den!
vart bor du ? :)
På en gård i Bergshamra, en liten by ungefär 2 mil utanför Norrtälje.
Hur långt kan man komma med ett varmblod som INTE har gått på banan? Mycket bra blogg! :)
Oj, detta är väldigt beroende på individen såklart. Det finns ju varmblod som kommit hela vägen, även om dessa utgör en klar minoritet i jämförelse med halvbloden. Detta beror förmodligen på att varmbloden i regel har sämre förutsättningar för att bli hopphästar. De är ju framavlade för helt andra saker, och självklart har de då oftast större förutsättningar fysiskt sett att lyckas inom dessa områden. Men som sagt, det finns ju exempel på att även varmblod kan gå hur långt som helst, även om det är väldigt ovanligt.
Tack så mycket!
Vad tycker du är en måttlig "hömängd" till en liten och nätt häst på 160 cm? Hon äter torrhö!
Det beror på hur näringsvärdet på ditt hö är, vilken typ av häst din häst är, samt hur mycket energi den gör av med dagligen. Än en gång vill ja tipsa om detta inlägg, där det finns en länk till en sida där du kan räkna ut exakt hur mycket mat din häst behöver.
Dagens ridpass
Ture red jag en liten runda barbacka. Blev skritt trav och galopp, men ganska lugnt. Ok då, inte så mycket trav, det är så jäkla skumpigt :p
Med Ulanda och Nocke red jag samma runda, fast med sadel.
Gårdagens ridpass
Hade dom först ganska låga, typ 50 kanske. Sedan höjde jag upp mittenhindret till ungefär 120, men bara med en, ganska diskret, bom. Ville få honom uppmärksam, eftersom han kan vara lite oförsiktig om sina fossingar ibland. Han var superfin och hoppade bra!
Snart bär det ner till Skåne igen
Val f. 1999 e. Magic Darco (Darco) - Jasper. Plac 150.
Val f. 2003 e Guidam (Quidam de Revel) . Felfri 130.
Roligt! =)
Snart kmr svar på frågestunden
Snart kommer den första uppsättningen av svar, ikväll eller imorrn =)
Bildeeer
Packat och klart, sen bar det iväg mot första stoppet i Malmö.
Äntligen i Skåne efter 9 timmar i transporten. Skönt, tyckte hästarna!
Ulanda kör en snygg pose
Ture med
Red denna polle på kvällen för at hon som vi bodde hos ville det. En 6-åring e. Feliciano.
Sen morgonen därpå bar det iväg igen. Klara för transport.
Sista bilden från Sverige
3 land och 13 timmar senare var vi framme i Lummen, Belgien.
Parkeringen och lite av stallen. Fanns drygt 1000 boxar.
Kom fram på onsdag kväll, tävlade inget på hela torsdagen då var det bara vet besiktning och sånt. Sen tävlade jag fredag-söndag. Skönt att man slapp säkerhets västen ;)
På måndag morgon började vi vår resa hem igen, och på tisdag kväll var vi alltså hemma i Sverige igen! En väldigt rolig resa som gjorde både mig och hästarna en stor erfarenhet rikare.
Mamma räknade dock ihop vad allt kostade totalt, och det var ruskigt dyrt. Allt inräknat, gick det på nästan 21.000:-. Glurp, där tog mina stipendiumpengar slut... :(
Populär på skolans datorer
Turetott
Porträtt
Home sweet home
Blev ju som sagt tyvärr ingen provrdining av den vita, men provade faktiskt en 6-åring e. Cardento. Den har dock ingenting med den vita att göra, utan den provred jag av en helt annan anledning. Jag ska nämligen ha en häst som "sommarjobb", dvs köpa en relativt billigt, rida, utbilda och tävla den under sommaren, för att sedan sälja den. Denna polle hade typ gått 1 meter tror jag, och var faktiskt riktigt trevlig! Lite pigg och busig kanske, men den kan nog bli fin.
Eller hur har den fin färg? Fast på bilderna ser den kanske brun ut, men i verkligheten är den borkfärgad. En ganska ovanlig färg på stora hästar som jag gillar väldigt mycket =)
Mobilblogg
Provrida häst
Ska nämligen kanske göra något som förmodligen kommer göra er både förvånade och undrande. Något som gör mig både glad och ledsen. Men berättar inte om det nu, det är inte helt bestämt än... Nu blev ni nyfikna va?
Hemma i Sverige igen
Men sista tävlingsdagen behöver vi inte prata så mkt om tycker jag :p
Ture - Filmen får tala för sig. Skit också, ni ser ju hur han tjaffsar och hur jag rider... Är dock inte säker på om han är helt frisk :( Efter jag hade ridit började han hosta, så tog tempen på honom. Han hade 39,1. Stackarn, hoppas han inte har blivit förkyld eller nåt...
Ulanda - Som vanligt blir hon värre och värre på framhoppningen ju längre tävlingarna går. Hon är så fjantig, så idag blev jag sur på henne. Hon kan ju inte hålla på hur som helst, kollar man på alla andra hästar är det INGEN som ens är i närheten av hur hon är. Sto som hon är blev hon minst lika sur som jag, och allt bara skar sig. Hon var ju så himla superfin första dagen.. Har pratat med flera, och dom har varit med om samma sak efter sådana hära resor, så kanske blir det ännu värre pga att hon är matt och trött efter transporten.
Det tar nog ganska hårt på hästarna efter en sån resa, för varken hon eller Ture var alls som vanligt. Typ sämsta meetinget någonsin resultatmässigt. Men som många har sagt, både jag och hästarna är iaf en erfarenhet rikare.
Massor av fler bilder från resan kommer senare =)
Uppdatering från Belgien
Det är så fint här! Stort också, tre banor med tävlingar samtidigt, och över 1000 boxar.
För min del har det väl inte gått så jättebra på tävlingsbanorna, som förövrigt har varit väldigt långa och tuffa. Som idag, då var det liksom 12 hinder (14 språng) i grunden, och sen 7 hinder (8 språng i omh). Så långa banor har jag aldrig varit med om i Sverige.
Ture har inte alls gått som han brukar, långt under förväntan tyvärr.. I fredags var han hur stark som helst, lyssnade inte alls på lilla mig uppe på ryggen. Rev tre (!!) hinder, varav två var frambommar på oxrar. Iom att han inte tog halvhalterna kom han för nära och rev. Den tredje rivingen var ett räcke. Det kom ganska kort efter en oxer, och än en gång tog han inte min halvhalt, och det fungerar ju inte alls när det är ett relaterat avstånd.
Okej att Ulanda brukar se ut såhär, men Ture!?! Nej usch!
Idag hoppade jag 140. Var en svår och stor och lång bana, men han kändes mycket bättre. Han var absolut lydigare, men dock fortfarande väldigt pigg, och detta framkom framförallt i kombinationerna. Rev ett i varje, och sen rev han frambommen på en oxer IGEN för att han inte alls lyssnade på mig. Jag red inte särskilt bra heller, det känns att jag nästan bara hoppat Ulanda på sistånde... Jag och Ture har liksom kommit av oss lite. Man har blivit så bortskämd med att det går så bra med honom, så när det går såhär känns det så himla trist!
Lite lugnare, men inte så avspänd han brukar vara direkt...
Usch, han som brukar vara så fin har bara varit jättejobbig denna helg. Och vi som brukar vara så samspelta, nu klickade det inte alls. Om man får skylla på nåt så är det ju den första utomhustävlingen för iår + det är väääldigt stora banor + att han precis har varit skadad. Ska hem och träna massor nu så vi kommer tillbaka till den form vi var i innan.
Med Ulanda hoppade jag 130 i fredags. Hon var superfin och vi var nolla :D Allt kändes så bra, trots att det var en väldigt lång och tuff bana.
Idag hoppade jag också 130 på henne. Det började med att hon var helt galen på framhoppningen. Kunde bara hoppa två språng på typ 1 meter, mer gick inte. Det var inte bara för min och hennes skull, utan också för de andra på framhoppningen. När hon blir sådär bryr hon sig inte om det står en häst eller en människa i vägen, hon springer ändå. Så som sagt, jag hoppade bara ett par språng, och efter det skrittade jag runt väldigt länge. Sen var det min tur, vilket inte alls passade särskilt bra. Vi var inte alls igång, hon bjöd inte alls på första hindret. Det blev ett katastrofsprång, typ krasch. Hon överhoppade sig rejält på tvåan, trean gick bra men lite tveksam. Sen rev vi 4an ganska rejält också, typ snubblade över. Ja la en volt, och hoppade några hinder till, som hon visserligen klarade, men det kändes inte alls bra. Sprången blev dåliga, och jag fick skänkla henne över hindrerna, hon bjöd liksom inte. Eftersom hon är väligt rädd om sina ben, tror jag hon tappade självförtroendet helt efter det första hindret, och vi båda kom av oss. Det kändes onödigt att hoppa mer när det inte kändes bra, så jag utgick innan jag fullföljt banan. Så nu hoppas jag att både jag och hästen glömmer bort denna runda så fort som möjligt, och fokuserar på den i fredags istället!
Hoppade långt vatten för första ggn idag med henne. Vet inte om hon hoppat det någonsinn förrut, men hon hoppade utan att blinka. Så himla skönt!! Har sett så många som haft problem med vatten, och det är inte roligt!
Imorgon blir det en till 140 på Ture, och då jäklar ska jag rida ordentligt och se till att få igenom halvhalterna! Ulanda får gå en till 130.
Kul med alla frågor ni ställt förresten, svarar på dom när jag kommer hem. =)